Конспект уроку з презентацією "Групи слів за значенням. Антоніми" для 5 класу

Про матеріал
Архів містить конспект уроку з презентацією "Групи слів за значенням. Антоніми" для 5 класу, а також роздаткові матеріали на урок
Перегляд файлу

Конспект уроку з української мови, 5 клас

Тема: Групи слів за значенням. Антоніми.

Мета.

Навчальна: поглибити знання учнів про антоніми, показати їхню роль у мовленні; допомогти учням навчитися добирати антоніми до слів, доречно вживати їх.

Розвивальна: розвивати вміння висловлювати думки та вміння до пошуку і засвоєння нових знань, логічне мислення, пам’ять, творчі здібності; збагачувати лексикон учнів.

Виховна: виховувати ціннісне ставлення особистості до суспільства, держави та рідної мови, почуття згуртованості, вміння виявляти ініціативу,  виробляти оптимістичне світосприйняття, прагнення до збереження рідної мови як духовного багатства українського народу.

Формування предметних компетентностей: розширити знання учнів про слова протилежні за значенням  (антоніми),  формувати вміння добирати антоніми, використовувати їх в усному і писемному мовленні, збагачувати словниковий запас школярів, розвивати пам'ять, мовлення, виховувати працьовитість.

  Формування ключових компетентностей: спілкування державною мовою,  уміння вчитися, формувати здатність переключатися з одного виду роботи на інший, вирішувати проблемні ситуації; соціальної:  сприяти дотриманню культури спілкування з різними соціальними партнерами, продуктивно співпрацювати з учнями у парах, групах.

Тип уроку: урок засвоєння нових знань. (за В. Онищуком);

Обладнання: мультимедійна презентація, картки із завданнями, «Чарівна квітка», картки самооцінювання.

Очікувані результати: учень добирає антоніми до загальновживаних слів використовує їх в усному і писемному мовленні (навчальних творчих роботах) пояснює і вживає у власному мовленні, опрацьовані за підручниками,  розуміє і пояснює ключову роль і цінність української мови для кожної людини, усвідомлює свою національну ідентичність і патріотизм.

Наскрізні змістові лінії: «Громадянська відповідальність».

 

Хід уроку

І. Етап орієнтації, мотивації діяльності.

    Забезпечення емоційної готовності уроку

  • Добрий день, шановні учні! Кожен наш день не схожий на інший, бо щодня ми дізнаємося про щось нове, робимо свої маленькі відкриття, створюємо гарний настрій. Сьогоднішній день не буде винятком. Я хочу запросити вас до чарівного світу мови, до нових пошуків і досягнень.

 

Заохочення учнів до співпраці

  • Мова пов’язана з настроєм. Гарний настрій – запорука успіху. Продемонструйте, будь ласка, свій настрій у кольорі. Перед вами кольорові папірці. Серед них оберіть той, який зараз вам подобається, який найбільше співпадає з вашим станом душі , і створіть веселку настрою (Слайд 2). Подивіться, яка яскрава у нас вийшла веселка. Ми різні, маємо різний настрій, думки, ідеї, а тому нам буде цікаво працювати.

 

Перевірка домашнього завдання

Дітки, давайте згадаємо, над якою темою ми з вами працювали на минулому уроці? (Синоніми).

Що таке синоніми? (Слова, різні за звучанням і написанням, але однакові або близькі за лексичним значення).

А в чому нам допомагають синоніми? ( Синоніми допомагають точніше висловити думку, роблять мовлення  виразним, яскравим).

Дійсно, вміле використання синонімів – важливий показник знання мови та мовленнєвої майстерності. І саме синонімічне багатство – одна з найприкметніших рис української мови.

Давайте продемонструємо це на прикладі вашого домашнього завдання. Вдома ви спробували записати синонімічні ряди: 1 варіант – до слова «говорити», а 2 варіант – до слова «йти». Я пропоную вам обмінятися зошитами та ознайомитися з відповідями один одного. Порахуйте, будь ласка, довжину синонімічного ряду свого товариша.  Найдовші синонімічний ряд до кожного слова ми зачитаємо.

  •    Чи виникали у вас труднощі під час виконання домашнього завдання?
  • Чи потрібна була допомога?
  •    Де ви її шукали?

(У словнику синонімів, запитували у батьків).

Ви всі молодці, гарно попрацювали, сподіваюся, сьогоднішній урок для вас теж буде цікавим та життєвим.

Актуалізація опорних знань учнів.

Зараз ми проведемо дослідження-спостереження, завдяки якому налаштуємося на наш урок та активізуємо свій досвід.

Дослідження-спостереження (завдання на картках)

За синіми морями, за високими горами сусідили дві держави. Ними правили дуже різні володарі. Один був високий і тоненький, інший низький і товстенький. Перший чорнявий, а другий білявий.

 

Доведіть, що зовнішність володарів держав була контрастною. Які слова допомогли створити таку картину? Давайте знайдемо їх у тексті.  Як вони називаються? Запам’ятайте, що антоніми утворюють пари. Визначте антонімічні пари у цьому тексті.

Опора на суб’єктний досвід учнів.

Бесіда з учнями:

- Які знання нам знадобилися для виконання цього завдання?

(Знання про антоніми).

- Що ви знаєте про антоніми з початкових класів?

(Це слова з протилежним значенням, відповідають на одне і те саме запитання, належать до одної частими мови)

- Чи бажаєте більше дізнатися? Для чого? (Так. Щоб збагатити своє мовлення, увиразнити його).

 

ІІ. Етап цілевизначення і планування.

Визначення теми уроку.

Запишіть, будь ласка, в зошити число і тему уроку.

Визначення мети уроку (Слайд 3).

Вибір особистісно значущих цілей  (Слайд 4).

Вправа «Незакінчене речення»

Дітки, тепер сформулюйте відповідно до теми і цілі уроку. Зверніть увагу на слайд  із загальними  цілями і спробуйте перетворити їх на  особистісні, використовуючи незакінчені речення.

     - На уроці я дізнаюся…;

- Цей урок мене навчить…;

- На уроці я хочу…;

     - Урок допоможе мені… .

Молодці. Давайте разом спробуємо досягти цих цілей протягом нашого уроку  та навчимося використовувати антоніми у своєму мовленні.

Адже, антоніми  увиразнюють  мовлення. Вони   допомагають  висловити  свою  думку,  загострити  увагу  на     чомусь  особливому. Дають  можливість  яскравіше   виразити  протилежні  явища.

 

ІІІ. Етап цілереалізації  (опрацювання навчального матеріалу).

Опрацювання навчального матеріалу я пропоную розпочати з дослідження-реконструкції, в якому ми продовжимо знайомитися з двома різними країнами. Зверніть, будь ласка, увагу на слайд.

Дослідження-реконструкція  (Слайд 5).

І країни, якими правили володарі, були абсолютно відмінні.

У першій країні люди прокидалися пізно. Вони весь час сумували, бо чого ж радіти, коли на вулиці суцільна чорна ніч. Ця тьма зробила мешканців країни злими людьми, які ненавиділи все і всіх.

 

Запишіть попередній текст, замінивши виділені слова антонімами та правильно узгодивши їх із іншими словами. Розпочніть так: «У другій країні…».

Як змінився зміст тексту? Зробіть висновок про роль антонімів у мовленні.

Слова яких частин мови утворювати антонімічні пари у поданому тексті?

Придумайте назви для обох країн. Чи допомогли вам це зробити антоніми?

 

Поглиблення вивченого про антоніми.

Дітки, як ви думаєте, чи потрібно допомагати один одному? (відповіді учнів). Звичайно, допомога і співпраця дуже важливі у нашому житті, особливо, коли ми хочемо навчитися чомусь новому. Давайте допоможемо своїм друзям поглибити знання про антоніми, використавши для цього метод «Взаємонавчання» (Слайд 6). На минулому уроці, ви вибрали кураторів серед своїх однокласників, яким доручили провести дослідження та підібрати стислий матеріал, щоб узагальнити та доповнити свої знання з теми «Антоніми». Я, в свою чергу, пропоную вам закріплювати навчальний матеріал тренувальними вправами, доповнювати своїх однокласників, активно співпрацювати один з одним. Згодні?

Надаємо слово першому куратору.

 

1. Походження слова «антонім»; визначення. Що утворюють антоніми?

Антонім (від грецьк. anti – проти, onyma – ім’я) – це слова з протилежним лексичним значенням.

Антоніми завжди виступають парами, тобто утворюють антонімічні пари, і є словами тієї самої частини мови. Наприклад: сумно – весело, високий – низький.

 

Дякуємо за інформацію. Для закріплення виконаємо вправу в підручнику №505 на сторінці 232.

(Виконання вправи)

Отож, в результаті виконання цієї вправи, ми навчилися знаходити в тексті антоніми, складати антонімічні пари та визначати, до якої частини мови належить той чи інший антонім.

Надаємо слово наступному куратору.

              

2. Види антонімів.

Антоніми бувають загальномовні (постійні) і контекстуальні.

 Загальномовні антоніми – це слова, антонімічні стосунки яких зрозумілі поза будь-яким контекстом. Наприклад: добро – зло, війна – мир.

Контекстуальні антоніми – це слова, що набувають антонімічних стосунків тільки в певному контексті. Наприклад: Мати сама не з’їсть, а дітей нагодує.

           

Дякуємо за інформацію. Для того, щоб навчитися розрізняти постійні й контекстуальні антоніми, я пропоную вам зібрати «Антонімічну мозаїку», продовжуючи казку про дві абсолютно різні країни, текст якої ми почали досліджувати на початку уроку.

 

Антонімічна мозаїка.

Мешканці обох країн часто спостерігали за життям своїх сусідів. І склали про них певну думку. Мабуть, і у вас сформувалося враження про жителів країн.

Виконавши це завдання, ви зможете не лише охарактеризувати жителів обох країн, а навчитеся визначати різні типи людей та розширите свій словниковий запас.

Завдання на картках.

Згрупуйте слова в антонімічні пари. У разі потреби зверніться до словника внизу картки.

Оптимісти, егоїсти, «жайворонки», нудьгувати, «сови», песимісти, сльози, альтруїсти, веселитися, сміх.

Словник

Альтруїст – людина, яка ставить інтереси іншої людини або загальне добро вище особистих інтересів.

Егоїст – це людина, чия поведінка підкоряється лише власним інтересам, для кого головне мірило будь-якої дії (або бездіяльності) – власна вигода, навіть якщо це загрожує утиском інтересів інших людей.

Оптиміст - це людина, яка ніколи не сумує, в усьому бачить тільки хороші сторони, не думає про гірше, в будь-якій неприємності здатна знайти позитивні моменти.

Песиміст - це людина, яка бачить у всьому лише погане, дивиться на все похмуро.

 

 

Дітки, хто ви в житті – оптимісти чи песимісти? Як ви вважаєте, ким краще бути?

Чи можна об’єднати в антонімічні пари назви птахів – сова і жайворонок? Коли ж ці слова стають антонімами? Щоб дати правильну відповідь на запитання, ознайомтеся з поданою інформацією.

Жайворонками називають тих людей, які прокидаються на світанку, при цьому починають енергійно займатися домашніми справами. Люди-жайворонки засинають рано. Уже о 20– 21-й годині їм хочеться спати.

Люди-сови ведуть інший спосіб життя. Прокидаються здебільшого після 9–10-ї години. Лягають спати дуже пізно, часом аж під ранок.

 

Запам’ятайте! Слова сова і жайворонок у переносному значенні є контекстуальними антонімами, тобто становлять антонімічну пару лише в контексті. Всі інші антоніми, які ми визначили є постійними (загальномовними).

 

Дітки, мабуть, ви вже трошки втомилися і вам треба підняти настрій.

 

Антонімічна фізкультхвилинка.

 

Ви пам’ятаєте, що жителі нашої першої країни завжди сумували, тому жителі другої країни хотіли трішки розвеселити своїх сусідів, підняти їхній настрій. Вони спостерігали за їхніми рухами та робили все навпаки. Це було дуже цікаво. Хочете переконатися? Спробуймо зробити так само.

 

Методична ремарка. Учні виконують рухи, протилежні до тих, які називає вчитель.

 

Сядьте. Опустіть руки. Відведіть їх назад. Опустіть праву руку. Опустіть ліву руку. Піднесіть руки догори. Нахиліться  вправо. Нахиліться вліво. Підведіться.

 

Трошки відпочили, а тепер давайте наддамо слово нашому третьому куратору.

 

3. Чи є слово з «не» антонімом?

Якщо слово, яке має антонім, багатозначне, то …

 

Слова з «не» є антонімами тільки тоді, коли префікс не- утворює слова з новим значенням. Наприклад: воля – неволя (полон), друг – недруг (ворог).

Якщо слово, яке має антонім, багатозначне, то в антонімічну пару входить із якимось одним своїм значенням. Наприклад: повний келих – пустий келих, повний чоловік – худий чоловік.

 

Дякуємо за корисну інформацію. Давайте підберемо антоніми до багатозначного слова «свіжий», яке ми часто використовуємо у своєму мовленні. При виконанні завдання, пам’ятайте, що багатозначні слова можуть мати антонім до кожного зі своїх значень.

Завдання на картках.

Працюємо в парах. Учні підбирають антонім до слова за номером своєї парти. За бажанням, з вибраними антонімами пропоную скласти речення.

(Один зачитує словосполучення, інший – антонім).

  1. Свіжа газета – вчорашня газета;
  2. Свіжі квіти – зів’ялі квіти;
  3. Свіжий хліб – черствий хліб;
  4. Свіжий огірок – солоний огірок;
  5. Свіжа сорочка – брудна сорочка;
  6. Свіжий слід – напівзатертий слід;
  7. Свіжий погляд – застарілий погляд;
  8. Свіже молоко – кисле молоко;
  9. Свіжий колір – вицвілий колір;
  10.                      Свіжий вітер – теплий вітер.

Дітки, виконуючи це завдання, ви ще раз переконалися, яка багата і різноманітна українська мова. А зараз пропоную надати слово нашому четвертому куратору.

           

4. Роль антонімів у мовленні.

У мовленні антоніми допомагають чітко розрізнити поняття, висловити протилежні думки, яскраво й образно показати різні значення. Використовуються в назвах книг, кінофільмів, телепередач. Наприклад: «Білий птах з чорною ознакою» (фільм), «Війна і мир» (книга), «Чорним по білому» (передача).

 

Дітки, згадайте також казки, прислів’я і приказки, загадки, які ми з вами вчили разом з української літератури. В них дуже часто використовують антоніми.

 Я вірю, що ви дуже уважні учні, маєте добру пам’ять, тому з легкістю виконаєте завдання на слайді. Працюємо в парі з товаришем по парті.

(Слайд 7  - «ЗНАЙДИ  АНТОНІМИ  У  ПРИСЛІВ’ЯХ»).

Зима  спитає,  де  літо  було.

Ластівка  день  починає,  а  соловейко  кінчає.

Доброго  тримайся,  поганого  цурайся.

Брехня  стоїть  на  одній нозі,  а  правда на двох.

Багато  диму,  мало  тепла.

Щастя  і  нещастя  на  однім  коні  їздять.

Знайшов -  не  скач,  загубив  -  не  плач.

 

(Слайд 8 – «Спробуй  вставити  у  прислів’я  антоніми сам!»)

Аби  день   переднювати,   а  …  переночувати.

Краще  погано   їхати,  ніж   …   йти.

Добре   довго  пам’ятається,  а  …  , на щастя,  забувається.

Вчення -  світ,  а  …  -  тьма.

Ранні  пташки  росу  п’ють,   а  …  слізки  ллють.

 

4. Етап рефлексивно-оцінювальний.

Узагальнення та систематизація знань

Отож, на сьогоднішньому уроці ми дізналися багато нового про антоніми, навчилися шукати їх в тексті, створювати антонімічні пари, познайомилися з роллю антонімів у мовленні. А зараз я пропоную вам виконати вправи для узагальнення і систематизації наших знань.

Гра «Вдала заміна»

Уважно подивіться на текст, що знаходиться на слайді (Слайд 9), зверніть увагу на виділені слова, на заголовок. Уявіть, що ви письменники і вам дали завдання переробити його, замінивши виділені слова антонімами.

Запізнилися

Увечері я з друзями пішов до поїзда. До станції було далеко. Дув холодний вітер і йти було важко. Прийшли ми до станції, а поїзд саме відходить. Як погано, що ми запізнилися.

Висновок. Отже, як бачимо, діти, за допомогою антонімів можна побудувати і зв’язні тексти з протилежним значенням.

 

«Чарівна квітка»

Дітки, на завершення, жителі двох різних країн хочуть переконатися, що ви навчилися вільно підбирати та використовувати протилежні слова та зможете без перешкод  потрапляти до них у гості. Тому вони дарують вам чарівну квітку Антонімію. Відірвіть, будь ласка, пелюстку, прочитайте слово та підберіть до нього антонім. Якщо потрібно, скористайтеся допомогою своїх друзів.

сумний – веселий

захід – схід

тепло — холод,

день — ніч,

 початок — кінець,

 добре — погано,

 чорний — білий,

говорити — мовчати,

 вранці – ввечері

добро – зло

більше – менше

важко – легко

ворог –друг

радість – горе,

шум – тиша,

вгору – вниз

повний – порожній

праця –лінь

відлетів – прилетів

влітку – взимку

холодно – жарко.

 

Рефлексія (Слайд 10)

(Метод "Мікрофон")

 - Що вам сподобалося на уроці?

-Що ви дізналися нового?

- Чи здійснилися ваші очікування від уроку?

- Для чого потрібні знання з цієї теми?

- Що ви розповісте батькам про антоніми?

 

Самооцінювання

Отож, діти, ви сьогодні добре попрацювали на уроці. Оцініть свою роботу і поставте відповідні бали у  «Картки самооцінювання», які знаходяться у вас на партах. Після уроку підійдете до мене з щоденниками і я вам виставлю оцінки, враховуючи вашу роботу на уроці та самооцінювання.

 

Домашнє завдання (Слайд 11)

Середній рівень. Записати шість прислів’їв або приказок, у яких є антоніми. Підкреслити антонімічні пари.

Достатній рівень. Скласти шість речень з антонімами. Указати, до яких частин мови вони належать.

Високий рівень. Письмово висловити міркування про культуру мови однолітків, уживаючи антоніми.

 

Дітки, сьогодні ми з вами поглибити знання про антоніми, навчилися добирати  та доречно вживати їх, збагатили свій словниковий запас, ще раз побачили багатство і красу української мови,  а найголовніше – запам’ятали, що потрібно допомагати один одному, адже добре тим живеться, де гуртом сіється і жнеться.

Тому навчаймося один у одного і робімо так, щоб завжди можна було покластися на надійне плече друга.

Сподіваюся, що ви сьогодні набралися також натхнення і на наступні уроки. Тож я вам бажаю вам творчих успіхів та невичерпної енергії.

 

Далі ми продовжимо вивчати групи слів за значення, а тому зверніть увагу на слайд та спробуйте прокласти місточок до наступної теми.

 

Мотивація навчальної діяльності учнів на наступний урок (Слайд 12).

Поміркуйте  і допоможіть товаришеві.

Визначте, до якої групи слів належать підкреслені слова, аргументуйте однокласникові свою думку.

1. Заплетена довга й товста коса вільно лежала на плечі.

2. У темряві тільки коса виднілася на світлому фоні ріки.

3. Гостра коса легко крала траву в покоси.

 

 

 

 

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Групи слів за значенням. Антоніми.похмуросонячно

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Мета:поглибити знання про антоніми, показати їхню роль у мовленні; допомогти учням навчитися добирати антоніми до слів, доречно вживати їх; розвивати вміння висловлювати думки та вміння до пошуку і засвоєння нових знань, логічне мислення, пам’ять, творчі здібності; збагачувати лексикон учнів; виховувати почуття згуртованості, вміння виявляти ініціативу, виробляти оптимістичне світосприйняття, любов до рідної мови.

Номер слайду 4

Вибір особистісно значущих цілей Вправа «Незакінчене речення» На уроці я дізнаюся… Цей урок мене навчить… На уроці я хочу… Урок допоможе мені…

Номер слайду 5

Дослідження-реконструкція. Країни, якими правили володарі, були абсолютно відмінні. У першій країні люди прокидалися пізно. Вони весь час сумували, бо чого ж радіти, коли на вулиці суцільна чорна ніч. Ця тьма зробила мешканців країни злими людьми, які ненавиділи все і всіх.

Номер слайду 6

метод «Взаємонавчання»

Номер слайду 7

ЗНАЙДИ АНТОНІМИ У ПРИСЛІВ’ЯХЗима спитає, де літо було. Ластівка день починає, а соловейко кінчає. Доброго тримайся, поганого цурайся. Брехня стоїть на одній нозі, а правда на двох. Багато диму, мало тепла. Щастя і нещастя на однім коні їздять. Знайшов - не скач, загубив - не плач.

Номер слайду 8

Спробуй вставити у прислів’я антоніми сам!Аби день переднювати, а … переночувати. Краще погано їхати, ніж … йти. Добре довго пам’ятається, а … , на щастя, забувається. Вчення - світ, а … - тьма. Ранні пташки росу п’ють, а … слізки ллють.

Номер слайду 9

Гра «Вдала заміна»Запізнилися. Увечері я з друзями пішов до поїзда. До станції було далеко. Дув холодний вітер і йти було важко. Прийшли ми до станції, а поїзд саме відходить. Як погано, що ми запізнилися.

Номер слайду 10

Рефлексія. Метод «Мікрофон»- Що вам сподобалося на уроці?- Що ви дізналися нового?- Чи здійснилися ваші очікування від уроку?- Для чого потрібні знання з цієї теми?- Що ви розповісте батькам про антоніми?

Номер слайду 11

Домашнє завдання. Середній рівень. Записати шість прислів’їв або приказок, у яких є антоніми. Підкреслити антонімічні пари. Достатній рівень. Скласти шість речень з антонімами. Указати, до яких частин мови вони належать. Високий рівень. Письмово висловити міркування про культуру мови однолітків, уживаючи антоніми.

Номер слайду 12

Мотивація навчальної діяльності учнів на наступний урок. Поміркуйте і допоможіть товаришеві. Визначте, до якої групи слів належать підкреслені слова, аргументуйте однокласникові свою думку.1. Заплетена довга й товста коса вільно лежала на плечі.2. У темряві тільки коса виднілася на світлому фоні ріки.3. Гостра коса легко клала траву в покоси.

Перегляд файлу

Картка із завданням

Дослідження-спостереження

За синіми морями, за високими горами сусідили дві держави. Ними правили дуже різні володарі. Один був високий і тоненький, інший низький і товстенький. Перший чорнявий, а другий білявий.

 

Доведіть, що зовнішність володарів держав була контрастною. Які слова допомогли створити таку картину? Давайте знайдемо їх у тексті.  Як вони називаються? Запам’ятайте, що антоніми утворюють пари. Визначте антонімічні пари у цьому тексті.

 

Картка із завданням

Дослідження-спостереження

За синіми морями, за високими горами сусідили дві держави. Ними правили дуже різні володарі. Один був високий і тоненький, інший низький і товстенький. Перший чорнявий, а другий білявий.

 

Доведіть, що зовнішність володарів держав була контрастною. Які слова допомогли створити таку картину? Давайте знайдемо їх у тексті.  Як вони називаються? Запам’ятайте, що антоніми утворюють пари. Визначте антонімічні пари у цьому тексті.

 

Картка із завданням

Дослідження-спостереження

За синіми морями, за високими горами сусідили дві держави. Ними правили дуже різні володарі. Один був високий і тоненький, інший низький і товстенький. Перший чорнявий, а другий білявий.

 

Доведіть, що зовнішність володарів держав була контрастною. Які слова допомогли створити таку картину? Давайте знайдемо їх у тексті.  Як вони називаються? Запам’ятайте, що антоніми утворюють пари. Визначте антонімічні пари у цьому тексті.

 

Картка із завданням

Дослідження-спостереження

За синіми морями, за високими горами сусідили дві держави. Ними правили дуже різні володарі. Один був високий і тоненький, інший низький і товстенький. Перший чорнявий, а другий білявий.

 

Доведіть, що зовнішність володарів держав була контрастною. Які слова допомогли створити таку картину? Давайте знайдемо їх у тексті.  Як вони називаються? Запам’ятайте, що антоніми утворюють пари. Визначте антонімічні пари у цьому тексті.

 

 

 

 

 

 

Картка із завданням

Дослідження-спостереження

За синіми морями, за високими горами сусідили дві держави. Ними правили дуже різні володарі. Один був високий і тоненький, інший низький і товстенький. Перший чорнявий, а другий білявий.

 

Доведіть, що зовнішність володарів держав була контрастною. Які слова допомогли створити таку картину? Давайте знайдемо їх у тексті.  Як вони називаються? Запам’ятайте, що антоніми утворюють пари. Визначте антонімічні пари у цьому тексті.

 

Картка із завданням

Дослідження-спостереження

За синіми морями, за високими горами сусідили дві держави. Ними правили дуже різні володарі. Один був високий і тоненький, інший низький і товстенький. Перший чорнявий, а другий білявий.

 

Доведіть, що зовнішність володарів держав була контрастною. Які слова допомогли створити таку картину? Давайте знайдемо їх у тексті.  Як вони називаються? Запам’ятайте, що антоніми утворюють пари. Визначте антонімічні пари у цьому тексті.

 

Картка із завданням

Дослідження-спостереження

За синіми морями, за високими горами сусідили дві держави. Ними правили дуже різні володарі. Один був високий і тоненький, інший низький і товстенький. Перший чорнявий, а другий білявий.

 

Доведіть, що зовнішність володарів держав була контрастною. Які слова допомогли створити таку картину? Давайте знайдемо їх у тексті.  Як вони називаються? Запам’ятайте, що антоніми утворюють пари. Визначте антонімічні пари у цьому тексті.

 

Картка із завданням

Дослідження-спостереження

За синіми морями, за високими горами сусідили дві держави. Ними правили дуже різні володарі. Один був високий і тоненький, інший низький і товстенький. Перший чорнявий, а другий білявий.

 

Доведіть, що зовнішність володарів держав була контрастною. Які слова допомогли створити таку картину? Давайте знайдемо їх у тексті.  Як вони називаються? Запам’ятайте, що антоніми утворюють пари. Визначте антонімічні пари у цьому тексті.

 

 

 

 

 

 

Картка із завданням

Дослідження-спостереження

За синіми морями, за високими горами сусідили дві держави. Ними правили дуже різні володарі. Один був високий і тоненький, інший низький і товстенький. Перший чорнявий, а другий білявий.

 

Доведіть, що зовнішність володарів держав була контрастною. Які слова допомогли створити таку картину? Давайте знайдемо їх у тексті.  Як вони називаються? Запам’ятайте, що антоніми утворюють пари. Визначте антонімічні пари у цьому тексті.

 

Картка із завданням

Дослідження-спостереження

За синіми морями, за високими горами сусідили дві держави. Ними правили дуже різні володарі. Один був високий і тоненький, інший низький і товстенький. Перший чорнявий, а другий білявий.

 

Доведіть, що зовнішність володарів держав була контрастною. Які слова допомогли створити таку картину? Давайте знайдемо їх у тексті.  Як вони називаються? Запам’ятайте, що антоніми утворюють пари. Визначте антонімічні пари у цьому тексті.

 

Картка із завданням

Дослідження-спостереження

За синіми морями, за високими горами сусідили дві держави. Ними правили дуже різні володарі. Один був високий і тоненький, інший низький і товстенький. Перший чорнявий, а другий білявий.

 

Доведіть, що зовнішність володарів держав була контрастною. Які слова допомогли створити таку картину? Давайте знайдемо їх у тексті.  Як вони називаються? Запам’ятайте, що антоніми утворюють пари. Визначте антонімічні пари у цьому тексті.

 

Картка із завданням

Дослідження-спостереження

За синіми морями, за високими горами сусідили дві держави. Ними правили дуже різні володарі. Один був високий і тоненький, інший низький і товстенький. Перший чорнявий, а другий білявий.

 

Доведіть, що зовнішність володарів держав була контрастною. Які слова допомогли створити таку картину? Давайте знайдемо їх у тексті.  Як вони називаються? Запам’ятайте, що антоніми утворюють пари. Визначте антонімічні пари у цьому тексті.

 

 

 

 

 

 

1. Походження слова «антонім»; визначення. Що утворюють антоніми?

Антонім (від грецьк. anti – проти, onyma – ім’я) – це слова з протилежним лексичним значенням.

Антоніми завжди виступають парами, тобто утворюють антонімічні пари, і є словами тієї самої частини мови. Наприклад: сумно – весело, високий – низький.

 

 

2. Види антонімів.

Антоніми бувають загальномовні (постійні) і контекстуальні.

 Загальномовні антоніми – це слова, антонімічні стосунки яких зрозумілі поза будь-яким контекстом. Наприклад: добро – зло, війна – мир.

Контекстуальні антоніми – це слова, що набувають антонімічних стосунків тільки в певному контексті. Наприклад: Мати сама не з’їсть, а дітей нагодує.

 

 

3. Чи є слово з «не» антонімом?

Якщо слово, яке має антонім, багатозначне, то …

 

Слова з «не» є антонімами тільки тоді, коли префікс не- утворює слова з новим значенням. Наприклад: воля – неволя (полон), друг – недруг (ворог).

Якщо слово, яке має антонім, багатозначне, то в антонімічну пару входить із якимось одним своїм значенням. Наприклад: повний келих – пустий келих, повний чоловік – худий чоловік.

 

 

4. Роль антонімів у мовленні.

У мовленні антоніми допомагають чітко розрізнити поняття, висловити протилежні думки, яскраво й образно показати різні значення. Використовуються в назвах книг, кінофільмів, телепередач. Наприклад: «Білий птах з чорною ознакою» (фільм), «Війна і мир» (книга), «Чорним по білому» (передача).

 

Перегляд файлу

Картка із завданням

Підібрати антоніми до слів. Використати слова з довідки.

*З вибраними антонімами скласти речення.

  1. Свіжа газета –……… газета;
  2. Свіжі квіти – ………. квіти;
  3. Свіжий хліб – ……… хліб;
  4. Свіжий огірок – ……. огірок;
  5. Свіжа сорочка – …...  сорочка;
  6. Свіжий слід – ………. слід;
  7. Свіжий погляд – ….... погляд;
  8. Свіже молоко – …….. молоко;
  9. Свіжий колір –……… колір;
  10.                      Свіжий вітер – …….  вітер.

Довідка: теплий, зів’ялі, вицвілий, вчорашня, кисле, черствий, солоний, брудна, напівзатертий, застарілий.

 

 

Картка із завданням

Підібрати антоніми до слів. Використати слова з довідки.

*З вибраними антонімами скласти речення.

  1. Свіжа газета –……… газета;
  2. Свіжі квіти – ………. квіти;
  3. Свіжий хліб – ……… хліб;
  4. Свіжий огірок – ……. огірок;
  5. Свіжа сорочка – …...  сорочка;
  6. Свіжий слід – ………. слід;
  7. Свіжий погляд – ….... погляд;
  8. Свіже молоко – …….. молоко;
  9. Свіжий колір –……… колір;
  10.                      Свіжий вітер – …….  вітер.

Довідка: теплий, зів’ялі, вицвілий, вчорашня, кисле, черствий, солоний, брудна, напівзатертий, застарілий.

 

 

 

 

 

 

 

Перегляд файлу

Картка із завданням

 

Згрупуйте слова в антонімічні пари. У разі потреби зверніться до словника внизу картки.

Оптимісти, егоїсти, «жайворонки», нудьгувати, «сови», песимісти, сльози, альтруїсти, веселитися, сміх.

 

Словник

Альтруїст – людина, яка ставить інтереси іншої людини або загальне добро вище особистих інтересів.

Егоїст – це людина, чия поведінка підкоряється лише власним інтересам, для кого головне мірило будь-якої дії (або бездіяльності) – власна вигода, навіть якщо це загрожує утиском інтересів інших людей.

Оптиміст - це людина, яка ніколи не сумує, в усьому бачить тільки хороші сторони, не думає про гірше, в будь-якій неприємності здатна знайти позитивні моменти.

Песиміст - це людина, яка бачить у всьому лише погане, дивиться на все похмуро.

 

Картка із завданням

 

Згрупуйте слова в антонімічні пари. У разі потреби зверніться до словника внизу картки.

Оптимісти, егоїсти, «жайворонки», нудьгувати, «сови», песимісти, сльози, альтруїсти, веселитися, сміх.

 

Словник

Альтруїст – людина, яка ставить інтереси іншої людини або загальне добро вище особистих інтересів.

Егоїст – це людина, чия поведінка підкоряється лише власним інтересам, для кого головне мірило будь-якої дії (або бездіяльності) – власна вигода, навіть якщо це загрожує утиском інтересів інших людей.

Оптиміст - це людина, яка ніколи не сумує, в усьому бачить тільки хороші сторони, не думає про гірше, в будь-якій неприємності здатна знайти позитивні моменти.

Песиміст - це людина, яка бачить у всьому лише погане, дивиться на все похмуро.

 

Картка із завданням

 

Згрупуйте слова в антонімічні пари. У разі потреби зверніться до словника внизу картки.

Оптимісти, егоїсти, «жайворонки», нудьгувати, «сови», песимісти, сльози, альтруїсти, веселитися, сміх.

 

Словник

Альтруїст – людина, яка ставить інтереси іншої людини або загальне добро вище особистих інтересів.

Егоїст – це людина, чия поведінка підкоряється лише власним інтересам, для кого головне мірило будь-якої дії (або бездіяльності) – власна вигода, навіть якщо це загрожує утиском інтересів інших людей.

Оптиміст - це людина, яка ніколи не сумує, в усьому бачить тільки хороші сторони, не думає про гірше, в будь-якій неприємності здатна знайти позитивні моменти.

Песиміст - це людина, яка бачить у всьому лише погане, дивиться на все похмуро.

 

 

Картка із завданням

 

Згрупуйте слова в антонімічні пари. У разі потреби зверніться до словника внизу картки.

Оптимісти, егоїсти, «жайворонки», нудьгувати, «сови», песимісти, сльози, альтруїсти, веселитися, сміх.

 

Словник

Альтруїст – людина, яка ставить інтереси іншої людини або загальне добро вище особистих інтересів.

Егоїст – це людина, чия поведінка підкоряється лише власним інтересам, для кого головне мірило будь-якої дії (або бездіяльності) – власна вигода, навіть якщо це загрожує утиском інтересів інших людей.

Оптиміст - це людина, яка ніколи не сумує, в усьому бачить тільки хороші сторони, не думає про гірше, в будь-якій неприємності здатна знайти позитивні моменти.

Песиміст - це людина, яка бачить у всьому лише погане, дивиться на все похмуро.

 

Картка із завданням

 

Згрупуйте слова в антонімічні пари. У разі потреби зверніться до словника внизу картки.

Оптимісти, егоїсти, «жайворонки», нудьгувати, «сови», песимісти, сльози, альтруїсти, веселитися, сміх.

 

Словник

Альтруїст – людина, яка ставить інтереси іншої людини або загальне добро вище особистих інтересів.

Егоїст – це людина, чия поведінка підкоряється лише власним інтересам, для кого головне мірило будь-якої дії (або бездіяльності) – власна вигода, навіть якщо це загрожує утиском інтересів інших людей.

Оптиміст - це людина, яка ніколи не сумує, в усьому бачить тільки хороші сторони, не думає про гірше, в будь-якій неприємності здатна знайти позитивні моменти.

Песиміст - це людина, яка бачить у всьому лише погане, дивиться на все похмуро.

 

Картка із завданням

 

Згрупуйте слова в антонімічні пари. У разі потреби зверніться до словника внизу картки.

Оптимісти, егоїсти, «жайворонки», нудьгувати, «сови», песимісти, сльози, альтруїсти, веселитися, сміх.

 

Словник

Альтруїст – людина, яка ставить інтереси іншої людини або загальне добро вище особистих інтересів.

Егоїст – це людина, чия поведінка підкоряється лише власним інтересам, для кого головне мірило будь-якої дії (або бездіяльності) – власна вигода, навіть якщо це загрожує утиском інтересів інших людей.

Оптиміст - це людина, яка ніколи не сумує, в усьому бачить тільки хороші сторони, не думає про гірше, в будь-якій неприємності здатна знайти позитивні моменти.

Песиміст - це людина, яка бачить у всьому лише погане, дивиться на все похмуро.

 

 

Картка із завданням

 

Згрупуйте слова в антонімічні пари. У разі потреби зверніться до словника внизу картки.

Оптимісти, егоїсти, «жайворонки», нудьгувати, «сови», песимісти, сльози, альтруїсти, веселитися, сміх.

 

Словник

Альтруїст – людина, яка ставить інтереси іншої людини або загальне добро вище особистих інтересів.

Егоїст – це людина, чия поведінка підкоряється лише власним інтересам, для кого головне мірило будь-якої дії (або бездіяльності) – власна вигода, навіть якщо це загрожує утиском інтересів інших людей.

Оптиміст - це людина, яка ніколи не сумує, в усьому бачить тільки хороші сторони, не думає про гірше, в будь-якій неприємності здатна знайти позитивні моменти.

Песиміст - це людина, яка бачить у всьому лише погане, дивиться на все похмуро.

 

Картка із завданням

 

Згрупуйте слова в антонімічні пари. У разі потреби зверніться до словника внизу картки.

Оптимісти, егоїсти, «жайворонки», нудьгувати, «сови», песимісти, сльози, альтруїсти, веселитися, сміх.

 

Словник

Альтруїст – людина, яка ставить інтереси іншої людини або загальне добро вище особистих інтересів.

Егоїст – це людина, чия поведінка підкоряється лише власним інтересам, для кого головне мірило будь-якої дії (або бездіяльності) – власна вигода, навіть якщо це загрожує утиском інтересів інших людей.

Оптиміст - це людина, яка ніколи не сумує, в усьому бачить тільки хороші сторони, не думає про гірше, в будь-якій неприємності здатна знайти позитивні моменти.

Песиміст - це людина, яка бачить у всьому лише погане, дивиться на все похмуро.

 

Картка із завданням

 

Згрупуйте слова в антонімічні пари. У разі потреби зверніться до словника внизу картки.

Оптимісти, егоїсти, «жайворонки», нудьгувати, «сови», песимісти, сльози, альтруїсти, веселитися, сміх.

 

Словник

Альтруїст – людина, яка ставить інтереси іншої людини або загальне добро вище особистих інтересів.

Егоїст – це людина, чия поведінка підкоряється лише власним інтересам, для кого головне мірило будь-якої дії (або бездіяльності) – власна вигода, навіть якщо це загрожує утиском інтересів інших людей.

Оптиміст - це людина, яка ніколи не сумує, в усьому бачить тільки хороші сторони, не думає про гірше, в будь-якій неприємності здатна знайти позитивні моменти.

Песиміст - це людина, яка бачить у всьому лише погане, дивиться на все похмуро.

 

 

Картка із завданням

 

Згрупуйте слова в антонімічні пари. У разі потреби зверніться до словника внизу картки.

Оптимісти, егоїсти, «жайворонки», нудьгувати, «сови», песимісти, сльози, альтруїсти, веселитися, сміх.

 

Словник

Альтруїст – людина, яка ставить інтереси іншої людини або загальне добро вище особистих інтересів.

Егоїст – це людина, чия поведінка підкоряється лише власним інтересам, для кого головне мірило будь-якої дії (або бездіяльності) – власна вигода, навіть якщо це загрожує утиском інтересів інших людей.

Оптиміст - це людина, яка ніколи не сумує, в усьому бачить тільки хороші сторони, не думає про гірше, в будь-якій неприємності здатна знайти позитивні моменти.

Песиміст - це людина, яка бачить у всьому лише погане, дивиться на все похмуро.

 

Картка із завданням

 

Згрупуйте слова в антонімічні пари. У разі потреби зверніться до словника внизу картки.

Оптимісти, егоїсти, «жайворонки», нудьгувати, «сови», песимісти, сльози, альтруїсти, веселитися, сміх.

 

Словник

Альтруїст – людина, яка ставить інтереси іншої людини або загальне добро вище особистих інтересів.

Егоїст – це людина, чия поведінка підкоряється лише власним інтересам, для кого головне мірило будь-якої дії (або бездіяльності) – власна вигода, навіть якщо це загрожує утиском інтересів інших людей.

Оптиміст - це людина, яка ніколи не сумує, в усьому бачить тільки хороші сторони, не думає про гірше, в будь-якій неприємності здатна знайти позитивні моменти.

Песиміст - це людина, яка бачить у всьому лише погане, дивиться на все похмуро.

 

Картка із завданням

 

Згрупуйте слова в антонімічні пари. У разі потреби зверніться до словника внизу картки.

Оптимісти, егоїсти, «жайворонки», нудьгувати, «сови», песимісти, сльози, альтруїсти, веселитися, сміх.

 

Словник

Альтруїст – людина, яка ставить інтереси іншої людини або загальне добро вище особистих інтересів.

Егоїст – це людина, чия поведінка підкоряється лише власним інтересам, для кого головне мірило будь-якої дії (або бездіяльності) – власна вигода, навіть якщо це загрожує утиском інтересів інших людей.

Оптиміст - це людина, яка ніколи не сумує, в усьому бачить тільки хороші сторони, не думає про гірше, в будь-якій неприємності здатна знайти позитивні моменти.

Песиміст - це людина, яка бачить у всьому лише погане, дивиться на все похмуро.

 

 

zip
Додано
13 лютого 2023
Переглядів
1797
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку