Конспект уроку з розвитку мовлення для 4-го класу на тему "Весна - чарівниця"

Про матеріал

Цей урок розвитку мовлення поширить знання учнів про перші квіти. Навчить писати твір, вірш, про перші весняні квіти за спостереженнями, питаннями, малюнками. Урок сприятиме збагачуванню словникового запасу, умінню висловлювати свої думки. Виховує бережливе ставлення до навколишнього світу.

Перегляд файлу

Тема. ВЕСНА  – ЧАРІВНИЦЯ

Мета. Поширити знання учнів про перші квіти. Вчити писати твір, вірш,  про перші весняні квіти за спостереженнями, питаннями, малюнками. Розвивати зв’язне мовлення, збагачувати словниковий запас, уміння висловлювати свої думки. Виховувати любов до навколишнього світу.

Обладнання.

Картки – сонечко з творчим завданням, дитячі малюнки, презентація до уроку Весна; грамзаписи: пісня «Це весна»,  А.Вівальді  «Пори року. Весна.

ХІД УРОКУ

I. ОРГАНІЗАЦІЯ КЛАСУ

- Сьогодні у нас не звичайний урок, а урок-телепередача. В ефірі телевізійний клуб «Хочу все знати». Я рада вітати всіх присутніх у студії.

II. МОТИВАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

ПОВІДОМЛЕННЯ ТЕМИ УРОКУ

- Сьогодні у нашій  передачі беруть участь три групи дітей:

І.   Студія  науковців

ІІ.  Студія  театральна

ІІІ. Студія народної творчості

- Діти, увага на екран.

ДЕМОНСТРАЦІЯ  ФІЛЬМУ «Весна»

- Як ви вважаєте, хто ця красуня, яка розбудила землю від зимового сну, озвучила цією стоголосою симфонією?

У фільмі звучала музика Антоніо Вівальді «Весна»

- Ви любите весну?

- Отже, сьогодні вирушимо назустріч весняній красі. Ми пригадаємо все що знаємо про весну. Ви будете слухати музику і вірші,  дивитися фільми про цю чарівну пору року, будете розглядати картини художників, закружляєте у танку з тендітними квітами, пограєте, а потім виконаєте творче завдання.

ІІІ. АКТУАЛІЗАЦІЯ ЗНАНЬ УЧНІВ

- Що таке весна?

1. Складання асоціативного куща.

1.Весна - це тепло, блакитне небо, яскраве сонечко.

2. Весна - це перші квіти, зелена травичка, зелені листочки на кущах і деревах.

3. Весна - це теплий дощик, веселі пісні пташок. Це перший грім і перша громовиця.

4. Весна - це мамине свято, це день народження Тараса Шевченка, це Великдень.

2. Відповіді учнів по групах.

- Що ми знаємо про ВЕСНУ?

Студія  науковців.

СЛАЙД

Учень. Зміна пір року на Землі обумовлена її рухом навколо Сонця та обертання навколо своєї осі.  Весна — перехідний сезон, коли помітно збільшення світлового дня, підвищується температура довкілля і активізується природна діяльність живих істот і рослин.  Календарна весна  складається з трьох місяців.

-  Що відбувається з рослинами?

-  Як зустрічають весну тварини?

Студія народної  творчості  

(розповідають про етимологію назв місяців)

1 – учень

- Розгадайте  ребус!

Назва «Березень» закріпилась за місяцем у середині 19 століття. До того місяць називався март. У народі його звали: капельник, протальник, запалі сніги, з гір потоки, соковик, полютий, красовик. Походження назви місяця березень від слова береза, яка в цей місяць починає цвісти.

У народі кажутьБерезень березовим віником зиму вимітає, а весну в гості запрошує.

2 – учень

- Розгадайте ребус!

Квітень носить свою назву з 16 століття. Саме в цей час земля починає квітувати. В ужитку були й інші народні назви: краснець, лукавець, дзюрчальник, водолій та апріль, що латинською мовою означає "сонячний".

Назва цього місяця пов’язана з цвітінням квітів.

У народі кажуть Квітневий день рік годує.

3 – учень

- Розгадайте ребус!

Назву «Травень» в Україні останній місяць весни отримав у 20 столітті. До цього він звався «май» — від імені давньоримської богині весни Майї. У народі його називали: пісенник, місяць-громовик, травник.

У народі кажуть Травень ліси одягає – літа в гості чекає.

Судія  театральна

- Уважно прослухайте вірші і скажіть які прикмети весни описують поети?

1– учень  Т. Шевченко уривок із поеми «Гайдамаки»

Встала весна, чорну землю

Сонну розбудила,

Уквітчала її рястом,

Барвінком укрила;

І на полі жайворонок,

Соловейко в гаї

Землю, убрану весною,

Вранці зустрічають...

2 – учень  Л.Компанієць «Весна»

Тепле сонечко пригріло,

Розтає увесь сніжок,

І несміло перші квіти

Виглядають у садок.

Кожна гілочка тріпоче –

Хоче листячко розкрить,

А травичка на горбочку

Ізумрудом мерехтить.

3. Розгляд  картин.

- Але не тільки в віршах і музиці люди прославляють весну. Часто до теми весни звертаються і художники.

- Діти,  подивіться на картини!

- Які кольрови використовували художники, щоб зобразити цю СЛАЙД

Бакшеєв Василій Миколайович «Блакитна весна», «На початку весни», Левітан Ісаак Ілліч «Весна. Велика вода», Куінджи Архіп Іванович  «Рання  весна».

неповторну пору року?

- Які почуття охопили вас під час розгляду картин? Радість, щастя, ніжність….

 ІV. РОЗВИТОК УМІНЬ І НАВИЧОК

Вчитель: відгадайте загадку

Вони, як усмішка привітна,

 Як дотик сонечка, як казка,

 Червона, жовта чи блакитна.

 І в кожній з них — тепло і ласка. (квіти)

- Неповторне диво - квіти! Вони цвітуть для щастя, для радості і для добра, приносять у світ красу, ніжність, мовою квітів можна висловити свої почуття. Саме ранні весняні квіти несуть у собі позитивну енергетику, впливають на душу людини. Вони, як і мистецтво, через позитивні емоції покликані поліпшувати людський характер, виховувати в особистості високу духовність. Коли людина дивиться на них, у неї теплішає погляд. Прогулянка до лісу ранньої весни – просто спокуса. Руки так і тягнуться до квітів… Але не поспішайте рвати це чудо! Збирання первоцвітів дуже шкідливе для природи тим, що не дає можливості рослинам утворити насіння. До того ж ушкоджуються сусідні квітки, ламаються стебла та бруньки, повністю нівечаться рослини. Зірвали стеблину з трьома первоцвітами, а це означає, що загинуло 45 – 60 насінин. І як наслідок – відсутність нових рослин. Для того, щоб з насіння конвалії виросла доросла квітуча рослина, необхідно 7 – 8 років. Сам процес проростання насіння тривалий і складний. На території України зростає понад 10 тис. видів рослин.

Діяльність людини створила серйозну загрозу для існування багатьох видів рослин, тварин і грибів. Тому виникла потреба їхньої охорони та збереження.

В Україні існує Червона книга.

- Що таке Червона книга?

СЛАЙД

- Студія науковців розповість нам про перші квіти,  які занесені не тільки до Червоної книги України, й до Європейського Червоного списку, ці рослини знаходяться  на межі зникнення.

Студія науковців

2. Розповідь-презентація про перші квіти 

СЛАЙД

1 – учень

Пролісок

Ледь зійде сніг, в лісах і чагарниках з'являються блакитні весняні квіти – проліски. Існує близько з півсотні видів цих квітів. Види пролісків, які ростуть в Україні – ефемероїди, тобто рослини, які після короткого цвітіння зникають до наступної весни. Проліски медоноси і пилконоси. Це багаторічні трав'янисті цибулинні рослини. У народній медицині використовують цибулини проліски дволистої. Цікаво, що з квіток можна одержати блакитну фарбу.

СЛАЙД

2 – учень

 Підсніжники

Наукова назва підсніжника в перекладі з грецької «молочна квітка» Підсніжник звичайний зростає у листяних лісах і чагарниках в Карпатах та західних лісостепових районах. В Україні зустрічається 3 види підсніжника: підсніжник звичайний, підсніжник складчастий, підсніжник Ельвеза. Це медоносна рослина  з тонким приємним ароматом.  Квіти мають властивості біоіндикаторів. Якщо у ґрунті є марганець, то підсніжник може змінити біле забарвлення на рожеве, вказавши у такий спосіб на місцезнаходження земних скарбів.

 Вчитель:

 - Два брати – підсніжник і пролісок – одними з перших відкривають карнавал цвітіння. Чому брати? Та тому, що відрізняються вони лише кольором: підсніжник – білий, а пролісок – блакитний.

СЛАЙД

3– учень

Шафран

Весняні квіти родини півникових. Їх ще називають крокусами. Трапляється на гірських луках і галявинах на степових і кам'янистих схилах. Сама назва – шафран – походить від арабського слова «жовтий». У народі їх називають брандушками, маслянками або серенками. Шафран використовувався як приправа, пахощі, фарба, лікарська рослина.

СЛАЙД

4– учень

Білоцвіт весняний

Багаторічна  цибулинна рослина — рідкісний вид флори України. В перекладі з грецької означає «біла фіалка». Має яскраво виражений приємний запах. Місцеві назви білоцвіту весняного: растик, цибулька, кликоцей, козібородка. В Українських Карпатах білоцвіт весняний зростає в листяних лісах та на луках. Цю квітку люди шанують і тому вона зображена на гербах декількох сіл і містечок.

Вчитель:

  •                  Ще серед стрімко зникаючих – цикламен Кузнєцова, тюльпани, черемша, фіалка кримська, зозулинець шоломоносний, Венерин чобіток (ілюстрації вішаю на дошку)

3. Весняні квіти Харківщини  СЛАЙД             

Студія   театральна  

ФІЗКУЛЬТХВИЛИНКА Танок квіточок – «Це весна»

  1. Послухайте та відгадайте віршовані  загадки.  

1– учень

Навесні я зацвітаю

 Синім цвітом серед  гаю.

 Відгадайте, що за квітка.

 Бо мене не стане влітку.(Пролісок)

2 – учень

  Із малої цибулини

 виріс весняної днини,

 до нарциса привітався

 та на грядці запишався. (Тюльпан)

3– учень

 Фіолетові фіранки

 у світлиці та на ґанку.

 Фіолетові малята

 весну люблять зустрічати. (Фіалки)

4 – учень

Цвіте синьо, лист зелений,

Квітник прикрашає

Хоч мороз усе побив

Його не займає.  (Барвінок)

5– учень

 І ніжно-запашненькі

Найкращі із квіток

Ці квіточки біленькі

Зовуть нас у лісок.. (Конвалія)

(Відповіді-картинки вішаю на дошку)

Студія народної творчості

- Ознайомить нас з легендою.

5. Легенда про пролісок

На дворі стояла сувора зима. У хатинці, що стояла в горах, жила сім'я. Батько сімейства пішов по світу у пошуках роботи, а дружина і двоє дітей залишилися його чекати. Під кінець січня раптом занедужав хлопчик і знахарка визначила хворобу, але для її лікування потрібні були свіжі квіти і листя.

Відправилася тоді його сестра у пошуках рослин і побачила, що усе навкруги скуто льодом і покрито снігом. Кинулася вона на землю і стала гірко плакати. Ці гарячі і сердечні сльози дівчини пробили сніговий покрив, дісталися до землі і розбудили ніжні квіти - проліски. Вони почали пробивати собі дорогу через товстий шар снігу і, нарешті, виповзли на поверхню. І усюди, де плакала дівчинка, піднімалися із землі сині квіти. Юна красуня нарвала їх, принесла додому, і братик був врятований.

6. Гра з сонячним зайчиком.

  • Давайте пограємо я ставлю питання, і кидаю сонячний зайчик , а вам треба зловити і відповісти на питання.
  • Згадай назву першої квітки!
  • Підсніжники які? Перші, ніжні, сміливі, білі
  • Ряст  який? Сонячний, радісний, чепурненький
  • Проліски які? Яскраві тендітні, блакитні, небесні
  • Фіалка яка? Красиві, фіолетові, маленькі.
  • Квіти які? Веселі, радісні, яскраві
  • Що роблять? Пробиваються, вистромлюються, усміхаються, зацвітають, милують, чарують, дивують.

9. Добрати риму.

- А зараз ми з вами будемо вчитися складати вірші. Я буду  починати вірш, а вам треба  його закінчити в риму.

-  Що таке рима? (співзвучне закінчення рядків)

Весна величний гімн співає,

І перша квітка ЗАЦВІТАЄ.

Зимовий сніг вона пробила —

Така тендітна, ніжна, БІЛА,

Щоб радість всім подарувати

І весну красну ПРИВІТАТИ.

Підсніжником цю квітку звуть,

Її давно вже в лісі ЖДУТЬ.

Підсніжник — квітка невеличка,

Та як підніме біле ЛИЧКО,

Людина зразу усміхнеться,

Бо їй милішим світ ЗДАЄТЬСЯ.

А вздовж доріг цвіте підбіл,

Окраса українських СІЛ.

Це мати-й-мачуха цвіте,

Ви здогадалися про це.

Бо жовті сонечка малі

Розсипались по всій ЗЕМЛІ.

Вони прийшли на допомогу —

Пташкам показують ДОРОГУ

І людям серце звеселяють,

Коли повсюди ЗАЦВІТАЮТЬ.

А ось і проліски розквітли,

Дарують нам небесне СВІТЛО.

Хоч говорить вони не вміють,

Та так чарівно скрізь СИНІЮТЬ,

Їх на галявинах багато...

Весна іде — це справжнє СВЯТО!

10.  ДЕМОНСТРАЦІЯ  ФІЛЬМУ  «Перші квіти».

-  Давайте відпочинемо. Сядьте зручно.

 

7. Творча робота.

- Діти, ви побачили, як художник малює весну; почули, як поети описують цю чудову різнобарвну пору року; прослухали, як композитор виражає свої почуття у чарівній музиці, і самі, мабуть захотіли написати вірш, оповідання чи казку про неповторну весняну красу.

- На парті  конверт – лист  від весни. Прочитайте  уважно завдання і виконайте письмово.

Студія народної творчості Картка №1

Створи  казку про першу квітку. Запиши.

Казка про квітку

          Жила-була маленька квіточка. Восени вона прикрилася сухим листям і заснула на всю зиму.

Студія театральна Картка  № 2

Скласти вірш,  перемінивши слова місцями. Запиши.

Весняні квіти

 Ще на деревах голі віти,           на віти, деревах Ще голі

 Холодний вітер допікає.           вітер допікає. Холодний

 Та зацвіли весняні квіти,          квіти, зацвіли Та весняні

 Над ними бджілонька літає.     Над літає. бджілонька ними

 А квіти ніжні і тендітні,            і тендітні, квіти А ніжні

 Як дотик ручок немовляти.      немовляти.дотик Як ручок

 Біленькі, жовті і блакитні…     блакитні…жовті і Біленькі,

 Вони прийшли весну вітати.     вітати. прийшли Вони весну

 Студія науковців Картка   №3

Замість питань встав потрібні слова. Запиши текст.

Перші квіти

       Крокує по Землі  (яка?) … весна. Вона принесла багато (чого?) … і …. .

       З під снігу (що роблять?) …  (які?)… квіти. У лісі (що роблять?) … око (які?)… проліски, (які?)… фіалки.  Степові схили вкрили (що?) …, …, .... .

     Весняні (що?)….  (що роблять?) своєю красою.

 

11. Читання складених творів.

VІ.  ПІДСУМОК УРОКУ

7.  Робота  в парах Гра «Впізнай квітку»

 Діти отримують картку з ілюстрацією квітки.

  • Який ряд швидше справиться з завданням?

І  ряд – пролісок

ІІ ряд – фіалка

ІІІ ряд – конвалія 

  1. Написати назву квітки
  2. Добрати  2-3 влучні прикметники
  3. Добрати дієслова
  4. Написати де живе ця квітка
  5. Скласти  речення

VIІ. ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ

  1. Студія  науковців Скласти текс-розповідь про першу квітку.
  1. Студія театральна Придумати вірш.
  2. Студія народної творчості Скласти загадки про квіти.

 

 

 

 

 

 

 

 

1

 

Завантаження...
Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Паламарчук Світлана Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
9 березня 2018
Переглядів
4345
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку