Конспект уроку з теми: "Приготування страв з птиці"

Про матеріал
Додатковий матеріал до уроку виробничого навчання на тему: "Особливості приготування страв з птиці в українській кухні"
Перегляд файлу

Особливості приготування страв з птиці в українській кухні.

Українська кухня з давніх часів відзначалась великою різноманітністю страв і їх високими смаковими й поживними якостями. Використання для страв різноманітної тваринної і рослинної сировини і раціональні способи приготування їх роблять поживними, смачними, соковитими і ароматними.

Раніше страви з птиці традиційно асоціювалися з настанням довгоочікуваних свят (Різдва, Великодня,Нового року та ін.) З глибокої давнини слов'янські народи вживали лебедів,журавлів,чапель, тетеруків, куріпок, з домашньої птиці - курей , качок , гусей. І на багатьох бенкетах страви з них були основною.

Українська кухня широко представляє страви з птиці, яка спочатку готувалися з дичини - це дикі гуси та качки, що жили на багатій річками та озерами території Київської Русі.

Страви з м'яса птиці дуже сподобалися нашим прадідам, вони вирішили їх приручити. Страви з птиці були на столі в кожній хаті з тих пір, як з'явилися качки, гуси а потім кури та індики Приготування страв з птиці - це одне задоволення. Воно не займає багато часу.

Страви з м’яса птиці - це важливе джерело повноцінних білків, жирів, мінеральних і екстрактивних речовин, вітамінів А та групи В. Амінокислотний склад білків м'язових волокон близький до оптимального, коефіцієнт засвоєння їх дуже високий (97 %). Жири підвищують калорійність страви, а також є джерелом енергії. Екстрактивні речовини надають страві своєрідного приємного смаку й аромату, сприяють виділенню травних соків, збуджують апетит і поліпшують засвоюваність їжі. М'ясо птиці поєднують з овочами, завдяки чому мінеральний склад м'ясної страви збагачується лужними сполуками, досягається оптимальне співвідношення кальцію і фосфору, підвищується вітамінна активність.

Характерним для російської кухні є приготування птиці і дичини цілими тушками . Особливо популярні завжди були фаршировані вироби - качка і гуска з яблуками , курка , фарширована рисом і родзинками або чорносливом , гуска і качка фаршировані солоними рижиками або груздями. Важко уявити собі без цих традиційних виробів сучасний святковий стіл. Красиво і оригінально оформлені , вони як би підтверджують стару приказку «Птах на столі - свято в домі».

Курка - найпоширеніший вид домашньої птиці яку розводять заради м'яса та яєць. Всі породи курей поділяються на три основні групи: яєчні, м'ясні, яєчно - м'ясні. Насамперед промислове птахівництво орієнтоване на вирощування особливої породи курей - бройлерів , від яких отримують ніжне соковите м'ясо, прекрасне для смаження.

Домашні кури походять від диких Банківських курей, що мешкала у Південно-Східній Азії близько 6000-8000 років до н.е. Попередниця домашньої курки була вагою не більше кілограма , харчувалася насінням, комахами, равликами, вміла літати, гнізда вила на землі. У стародавні часи курей розводили не тільки заради м'яса та яєць. Однією з улюблених забав того часу були півнячі бої , в яких брали участь півні бійцівських порід. У наші дні їх організовують в деяких країнах як нагадування про минулі традиції.

З м'яса курей готують перші та другі страви, холодні та гарячі закуски, використовують для приготування різних салатів. Страви з птиці, приготовані способом фарширування особливо популярні. Приготування страв з птиці вимагає деяких знань. При обробці тушки знайте: з тельбухи можна зварити холодець, печінку відварити або підсмажити з цибулею, для дітей це ласощі. Печінкою, змішаною з вареним жовтком і смаженою або сирою ріпчастою цибулею нафаршируйте білок з вареного курячого яйця. Страви з птиці в смаженому вигляді гарні з ніжок і грудинки, хребетну частину використовують для борщів, бульйонів. Світлий легкий супчик вийде з жирних обрізків від животика і крилець. Для фаршу використовуйте грудинку птиці та жир з шиї і живота.

Птиця - дає дуже багато поживних речовин, вона дуже смачна в різному вигляді як в смаженому, так і в вареному і тушкованому. Птиця використовується в перших, других, закусочних та в холодних стравах. Її дуже шанують в ресторанних підприємствах, їдальнях, кафе.

 

docx
Додано
18 жовтня 2020
Переглядів
1433
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку