Конспект уроку "Їжа корисна для здоров'я. Народні традиції харчування"

Про матеріал
Конспект уроку "Їжа корисна для здоров'я. Народні традиції харчування" Програмовий зміст: розширити та поглибити знання дітей про страви української кухні; вчити передавати набуті знання в роботі; розвивати пізнавальну активність, пам'ять, уважність, зв'язне мовлення; формувати вміння бути уважними та розсудливими; виховувати дбайливе ставлення до свого здоров’я, любов до України, народних традицій.
Перегляд файлу

 

 

Конспект заняття

Тема: Їжа корисна для здоров'я. Народні традиції харчування.

Програмовий зміст: розширити та поглибити знання дітей про страви української кухні; вчити передавати набуті знання в роботі; розвивати пізнавальну активність, пам'ять, уважність, зв'язне мовлення; формувати вміння бути уважними та розсудливими; виховувати дбайливе ставлення до свого здоров’я, любов до України, народних традицій.

Матеріали та обладнання:  презентація, демонстраційний матеріал, малюнки, посилання.

Хід заняття

І. Організаційний момент

Вихователь: Доброго ранку, доброго дня,

бажаю здоров’я, бажаю добра.

Красивий, щедрий рідний край,

І мова наша солов’їна 

Люби, шануй, оберігай

Усе що зветься Україна.  

Про, що я розповіла? (відповіді дітей).

У нас, в українців, існує добрий звичай, вітати гостей  з хлібом і сіллю,  зичити їм міцного здоров’я. Тож і я вітаю вас та бажаю вам міцного здоров’я. (слайд 1)

Вихователь: давайте налаштуємося на роботу та виконаємо вправу.

Вправа для дітей «Вітання» ( слайди: 2, 3, 4, 5)

ІІ. Основна частина

(Слайд 6) Вмикається скайп та на зв’язок виходить Ектор. Вихователь звертає увагу на екран.) https://youtu.be/szaMY9b2tTM

Ектор: Доброго дня, маленькі українці! Вітаю вас та зичу мирного неба і міцного здоров’я! Нажаль сьогодні я не зміг приїхати до вас та не засмучуйтесь, сьогодні з вами проведе це шоу моя помічниця – ваша вихователька. Темою шоу будуть «Їжа корисна для здоров'я та народні традиції харчування». Я для вас приготував декілька завдань, впевнений, що ви з ними швидко впораєтесь: бажаю успіхів, до зустрічі.

Вихователь: Бувай! Дякую Ектор, за таку цікаву тему. Я гадаю, що ми впораємося з завданнями. І так, сьогодні ми будемо говорити про традиційну та  корисну їжу нашого українського народу. Давайте перевіримо чи добре ви знаєте наші страви, Ектор надіслав нам загадки: (слайди 7 – )

Морква, біб і цибулина,

бурячок і капустина,

ще й картопля — шусть у горщик.

Ну й смачний ми зварим…(борщик)

Місили, місили,

Ліпили, ліпили,

А тоді – хіп

Та в окріп!

А вже на останку –

Масло та сметанку,

Хто зуміє відгадати,

Того будем частувати. (вареники)

Ой, смачна вона, духмяна,

Рисова, гречана, манна.

Ложку в рот – і буде наша.

Здогадалися? Це… (каша)

Вихователь: з першим завданням від Ектора ми справилися, ви вдало відгадали загадки, а які українські страви ви ще знаєте? (відповіді дітей)

Наступне завдання– знайдіть зайву страву серед українських народних.

https://learningapps.org/display?v=pd85fne9a22

Вихователь: І це завдання ви вдало виконали. А зараз я пропоную вам послухати казку «Панська їжа»

Колись давно в панській сім'ї жив маленький хлопчик, він був хворобливий, невеселий, бо їв лише вишукані страви та солодощі. Але одного разу він почув за вікном спів дівчинки. Це була донька звичайного селянина. Вони потоваришували і дівчинка запросила його до себе додому. Батьки дівчинки були раді гостю. Посадили хлопчика за стіл і подали йому звичайну їжу – борщ, кашу, молоко. І сталося диво:  така їжа дала хлопчику енергії,  його м'язи наповнились силою, щоки налилися  рум'янцем. Ось такі цілющі властивості мають прості українські народні страви.

Руханка

https://www.youtube.com/watch?v=mumfSs2bP6Q

Вихователь: отже наша їжа дуже корисна, томущо вона багата на вітаміни.

Розповідь про користь українських страв (слайди 10 – 12), або відео https://1plus1.video/snidanok-vihidnij/5-sezon/46-vypusk-ot-16-iyunya-2018-goda-top-5-najkorisnishih-strav-ukrayinskoyi-kuhni

Борщ найулюбленіша страва, готували його з капустою, буряком, морквою, петрушкою, пізніше — з картоплею. У святкові чи недільні дні борщ варили на м'ясній юшці. Відвар з овочів і зелені в поєднанні з клітковиною і білками зміцнює організм, покращує травлення, очищає кишківник. Борщ підвищить загальний тонус.

Сало в Україні та багатьох інших країнах є частиною традиційної національної кухні. У минулі часи сало було дуже важливим елементом харчування завдяки своїй дуже високій харчовій цінності. Сало з часником зміцнить серце й імунітет.

Варе́ники  українська національна страва у вигляді відвареного прісного тіста і начинки,  з картоплі,  грибів, овочів ,фруктів, ягід та сиру.

Вареники з вишнями можуть бути і десертом, і основною стравою. Вони цілком здатні замінити солодощі у вашому раціоні, але не обернуться зайвими кілограмами, якщо готувати їх з борошна твердих сортів пшениці.

Ю́шка (також юха)— рідка страва типу супу, бульйону. Юшкою називалися м'ясні, грибні й рибні відвари, які слугували основою для більшості рідких страв. У наші дні ця назва залишилася переважно за відваром із риби чи грибів, за рештою ж варіантів дедалі активніше закріплюється назва суп. Вживаючи суп, ви допомагаєте організмові активно виділяти шлунковий сік та активізувати процес травлення

Сирники зі сметаною корисні для красивої посмішки.

Кальцій, який знаходиться в свіжому сирі, не завжди може засвоїтися повністю. Ця страва корисна для дітей у період активного росту: регулярне введення в меню дієтичних сирників зі сметаною допомагає запобігти викривленню хребта і карієс у дітей.

Узва́р (взвар) — солодкий відвар, компот із сушених фруктів. Якщо правильно приготувати узвар, то він буде в собі містити ряд корисних вітамінів: А, В1, В2, В3, С. А також глюкозу, яка дуже корисна для мозку, і пектин – для роботи кишечника, кальцій, залізо, фосфор, калій та інші корисні речовини.

Вихователь: ось така користь наших страв.

Гімнастика для очей

https://www.youtube.com/watch?v=RvbEX2b5wDs

А тепер наступне завдання від Ектора. Він просить нас правильно підібрати овочі, для приготування його улюбленої української страви. Гра «Зваримо борщ» (обираємо один варіант гри)

https://learningapps.org/display?v=p6wxe6b4a22

https://elpom.com.ua/select-grid/ovochi-dlya-borshhu/

 https://www.youtube.com/watch?v=b49eBjMgDjY

Вихователь: і це завдання ми виконали. Український народ має багато свят. Святковий стіл до кожного свята був особливий. На Різдво – варили кутю і ставили її на головний кут хати – покуття. Давні закони наших предків – об'єднання людей через їжу. За столом збиралась вся сім'я, обід починався з молитвою, якою освячувалась їжа.

Традиційними стравами на різдво були (слайди: 13 – 18):

Кутя – це традиційна основна різдвяна страва, яку готують із вареної пшениці, додаючи мед і мак. Пшениця – це символ краси життя, щасливого добробуту, тілесного і духовного багатства. Мед – символ Божого слова та чистоти.

Також обов’язковими стравами були: узвар, пісні вареники з картоплею або капустою, пісні голубці, борщ з грибами.

Вихователь: ось і останнє завдання від Ектора, нам потрібно скласти пазл, та назвати зображені на ньому страви.  https://www.jigsawplanet.com/?rc=play&pid=225b955d803a

C:\Users\User\Desktop\image-1-.jpg

Вихователь: Дякую дітки! Ви були такі молодці, так старалися. Ми виконали всі завдання від Ектора, я думаю він нами задоволений. Тепер ви знаєте користь наших українських страв, і будете правильно харчуватися.

Тепер оберіть лист, який ви хочеш відкрити (Слайд 19.) (діти по черзі називають колір листа, щоби відкрити лист натисніть на нього, в режимі презентації)


Бажаю вам любі дітки ,

Більше знати і щиро дружити!

-А також:

У горщику –борщика,

У макітрі –вареники,

У глечику – вершки,

А на тарільці пампушки!

Дякую, ви всі молодці!

docx
Додано
20 травня
Переглядів
98
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку