Конспект "Йоганн Себастьян Бах"

Про матеріал
Конспект уроку з теми "Йоганн Себастьян Бах". Призначений для використання у ДМШ, та на уроках музичного мистецтва у 6 класі ЗОШ.
Перегляд файлу

 


Йоганн Себастьян Бах – відомий німецький композитор, віртуоз, органіст, педагог, винахідник та конструктор музичних інструментів.  Прізвище «Бах» перекладається з німецької як  «струмок». Великий німецький композитор Людвіг ван Бетховен казав: «Не «струмок», а «море» повинно бути ім’я його…». Народився Бах 25 березня 1685 року (в один рік з Георгом Фрідріхом Генделем) у містечку Айзенах. В 9 років  помирає мати, а через рік і батько. Його опікуном стає брат Йоганн Кристов. У 1700 році,  у віці 15 років поступає у Люнебурзьку школу. В ці роки пише свої перші органні та клавірні твори. У 1703 році закінчує школу і працює органістом у різних містах Німеччини. В 1707 році одружується зі своєю кузеною Марією Барбарою. У 1707 році родина переїзджає у Веймар, Бах влаштовується органістом в придворну капелу. В цей період пише кращі органні твори: «Токата і Фуга d-moll», «Прелюдія і Фуга a-moll». Найулюбленішим інструментом Баха був орган.

1717 рік. Родина переїзджає в Кетін. В цей період були створені: «Французькі» та «Англійські» сюїти для клавіру, 24 прелюдії та фуги із циклу ДТК (Добре Темперований Клавір), 6 сюїт до віолончелі соло, оркестрові сюїти.

1720 рік. Спробував влаштуватися органістом у Гамбурзі.

1721 рік. Одружується на Анні-Магдалині.

1723 рік. Переїздить до Лейпуха. В цей період написав: «Різдвяна ораторія», «Пасіоне за Матвієм», камерні та оркестрові твори, 7 концертів для клавесину з оркестром, увертюри-сюїти, «Арія» з 30 варіаціями, другий том ДТК.

1740 рік. Відмовляється від керівництва «Музичною колегією». В останні роки життя написав «Музичний дарунок», «Мистецтва Фуги». В останній фузі композитор відтворив музичну тему

                                      B            A            C                H [Акцентируйте внимание читателя с помощью яркой цитаты из документа или используйте это место, чтобы выделить ключевой момент. Чтобы поместить это текстовое поле в любой части страницы, просто перетяните его.]

                               Cі Ь            Ля               До                Сі                                 .

1850 рік. Створено Бахівське товариство.

Бах. Добре Темперований клавір

Серед клавірних творів ДТК займає особливе місце. ДТК складається з 2 томів, в кожному з яких по 24 прелюдії і фуги. Поділ октави на 12 рівних півтонів – рівно темпероване налаштування. ДТК передбачає гру на клавішному інструменті. Бах доводить, що можливо вдало користуватися всіма тональностями мажорних і мінорних  тонів. Особливість ДТК: в прелюдіях переважає гамофонний виклад, а у фугах – поліфонічний виклад.

             Йоганн Себастьян Бах – «Прелюдія d-moll (ре мінор)»

 

 

Мені дуже сподобався цей твір. Його радісний та веселий, але місцями серйозний настрій надихають. Ця музика мелодійна та милозвучна. Весь твір виливається в одну радісну та життєдайну мелодію. В мене ця музика асоціюється з співом якоїсь гарної пташки влітку,  на квітковому полі чи у лісі, поєднуючись із легеньким вітерцем.

 

 

 

docx
Додано
1 листопада 2021
Переглядів
1339
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку