Конспект заняття гуртка "Виготовлення сувеніру-оберегу для захисників України.

Про матеріал
Головна мета цьго заняття - ознайомити дітей з історією волонтерського руху; збагачувати знання вихованців про українську народну ляльку; виготовити ляльку-мотанку - оберіг для захисників України; виховувати почуття патріотизму, любові до рідного краю, повагу до традицій українського народу; розвивати художнє мислення, фантазію, увагу, пам'ять, моторику рук, творчі здібності, естетичний смак.
Перегляд файлу

Конспект заняття  гуртка  «Народна лялька»

                         

Тема:  Виготовлення сувеніру-оберегу для захисників України.

Мета: ознайомити дітей з історією волонтерського руху; збагачувати знання вихованців про українську народну ляльку; виготовити ляльку-мотанку - оберіг для захисників України; виховувати почуття патріотизму, любові  до  рідного краю, повагу до традицій українського народу; розвивати художнє  мислення, фантазію, увагу, пам'ять, моторику рук, творчі здібності, естетичний смак.

Обладнання: вишиті рушники, прапор України з побажаннями від воїнів, які знаходяться в зоні проведення                                         ООС, зразки ляльок-мотанок, клаптики тканини, нитки, стрічки, мереживо, ножиці, свічка.

 Тип заняття: комбінований

                                        ХІД  ЗАНЯТТЯ

І. Підготовча  частина

      - Міжнародний день волонтерів світова громадськість відзначає 5 грудня. Рішення про це свято було прийнято Генеральною Асамблеєю ООН у 1985 році. Добровольці (а в останні роки все частіше можна почути трансформоване з англійської - волонтери) - це люди, які витрачають свій вільний час на благо суспільства. Вони присвячують суспільству свій талант, час, енергію, не чекаючи винагороди. Наприклад, такі люди добровільно погоджуються допомагати прибирати громадську територію, поширювати плакати чи брошури соціальної кампанії, готові безкоштовно проводити екскурсії рідним містом, бути перекладачами на великих міжнародних спортивних змаганнях. Більш того, добровольці допомагають персоналу в дитячих будинках і будинках престарілих, поспішають на допомогу при ліквідації наслідків стихійних лих.  Нині на Сході України проводиться антитерористична операція і волонтери дуже допомагають нашим захисникам.  Такі люди – волонтери  є і в нашому місті. Один із них це Іващенко Віталій Миколайович

     На початку нового навчального року в Центр дитячої та юнацької творчості завітав волонтер Долинського району, а в минулому воїн-інтернаціоналіст Іващенко Віталій Миколайович. Вихованці ЦДЮТ передали для наших захисників подарунки-сувеніри та державний прапор України. Через деякий час Віталій Миколайович завітав в наш заклад і привіз нашим вихованцям свій подарунок – державний прапор України з написаними наших воїнів-земляків. На ньому побажаннями  вам – дітям. Цей прапор ви зараз бачите на нашій дошці.

        чи  знаєте  ви, діти,  що  відбувається  на  сході,  в  Донецьку,  Луганську?  (Війна)

Повідомлення теми та мети заняття.

      Наші сини,брати, чоловіки,батьки, дядьки, сусіди  які  захищають  нашу  державу, і як ніхто заслуговують на найкращі слова подяки. Ви, діти, можете допомогти захисникам  своїми листами, малюнками та подарунками. Адже їх найбільше чекають наші хоробрі хлопці.   Пропоную  сьогодні виготовити нашим  героям  подарунки.  Це  буде   не  просто  подарунок, а  подарунок – оберіг, щоб  оберігати наших чоловіків від усього лихого. Тому, що дуже хочемо, щоб наші захисники повернулися живими до своїх близьких. А найсильніший оберіг той, що виготовлений власноруч або подарований. 

Обереги – наші прадавні добрі символи-захисники, знаки віри у вище заступництво. Символи-обереги втілювались у побутових речах, їх шанували, про них складали легенди.

  Домашні обереги… Що означають ці слова? Це те, що оточує нас із дитинства, до чого ми звикли. Вишитий рушник та вишита сорочка, ікона на покуті та хліб на столі, в’язка часнику та лялька - мотанка – все це наші обереги, історія нашого народу. Без них важко уявити нашу Україну. Саме з оберегів починається для кожного Батьківщина.

  Лялька-мотанка  супроводжувала дитину з самого народження. Ляльки були ігрові та оберегові.

  Ігрові використовували для розваги дітям. Оберегові – оберігали людину від небезпеки, хвороби, сварки, темних сил.       Щоб  оберіг нікого не нагадував, і не завдавав шкоди, робили його безликими. Замість обличчя на голівці мотанки зображували хрест – символ сонця і  землі. При виготовленні оберегу не використовувались  голки.

Лялька-мотанка – берегиня та богиня.

Найдавніший зразок оберега – жіноче божество, берегиня-ляля (тобто, "земля", "богиня землі", "охоронниця"). Берегиня – мати всього живого, захисниця людини, природи та добра, охоронниця дому. Ляльку-берегиню створили понад 5 тисяч років тому. Це – не просто дитяча іграшка, це – витвір мистецтва. Народна лялька дуже екологічна, духовно чиста, образна і символічна. Така   лялька має умовну структуру. Створювали насамперед голову і тулуб ляльки, обличчя робили без деталей або з намотаним нитками хрестом, щоб у них не вселявся злий дух. Для виготовлення ляльок використовували траву, сіно, солому, кукурудзиння, нитки, ганчір'я. Лялька була оберегом душі людської. Наші предки клали її у колиску для новонародженої дитини, щоб у хаті не селилися домовики; ляля забавляла дитя, допомагала йому пізнавати світ, брала на себе  негативну енергію, забирала хворобу; ляльку віддавали богам за здоров'я, урожай, дощ. Мати своїй доньці повинна була виготовити ляльку-оберіг та подарувати її на весілля, тим благословляючи її на щасливе заміжжя та на народження здорових діточок. Оцей хрест, ці дві лінії – це чоловіче (вертикальне) та жіноче (горизонтальне) начала, їхнє перехрещення символізує продовження роду. По тому, як на світ з'явиться нове життя, треба повернути ляльку тричі проти годинникової стрілки, мовлячи: "Відвернися злом, повернися добром" – і покласти в колиску, де дитина спить. Ця лялька охоронятиме її сон. Оберіг викидати не можна – треба передати його вже своїм дітям.

II. Практична робота

- Сьогодні на занятті нам будуть допомагати консультанти. Це вихованці старшої групи гуртка вони допоможуть вам, якщо виникнуть труднощі.

        Виготовлення «Ляльки - мотанки».

Релаксація

 Насамперед треба налаштуватися на те, що зараз робитимете щось дуже важливе – як перед якоюсь значущою подією у вашому житті.  Відкиньте всі думки, що відволікають вас. Це найкращий стан для створення ляльки – оберегу. Для настрою запалимо свічку. Так робили і в давнину  (запалювали свічку або піч, щоб відігнати злих духів).

  1. Демонстрація  готового  зразка.
  2. Пояснення  та  показ  виготовлення  ляльки - мотанки.

Перед  тим.  як  почати  працювати,  нам  потрібно  повторити  правила  безпечної  праці  під  час  роботи  з  ножицями:

Не тримайте ножиці лезом угору;

              Не залишайте ножиці з відкритими лезами;

              Не ріжте ножицями на ходу;

             Під час різання підтримуйте матеріал лівою рукою так, щоб пальці були осторонь від леза ножиців.

  Передавайте товаришеві закриті ножиці кільцями вперед.

Використовуйте інструмент тільки за призначенням.

  1. Самостійна  робота  учнів.
  2. Обхід  робочих  місць,  поточне  інструктування,  перевірка  правильності  виготовлення  ляльки-мотанки,  допомога   при  потребі.
  3.  Фізкультхвилинка.

Працювати перестали

І тепер всі дружно встали.

Будемо відпочивати,

Нумо, вправу починати!

Руки вгору, руки вниз

І легесенько пригнись.

Покрутились, повертілись,

На хвилинку зупинились.

Пострибали, пострибали,

Раз — присіли, другий — встали.

Всі за парти посідали.

III. Заключна частина

Підсумок  заняття. Інтерактивна вправа «Мікрофон»

-  Що ми сьогодні робили?  (Ми  сьогодні  виготовляли  ляльку – мотанку).

- Хто такі волонтери і чим вони займаються?

- Що нового ви сьогодні почули на занятті?

-  Які  можуть  бути  ляльки?  (Ігрові  та  оберегові)

-  З яких матеріалів можна виготовляти ляльки?  (З соломи, трави, ниток, кори, тканини)

- Для  чого  виготовляли  ляльку – оберіг?  (Лялька - оберіг – оберігає людину від небезпек, хвороб, сварок)

 2.  Аналіз роботи учнів.

 3.  Показ кращих робіт.

     4.  Прибирання робочих місць.

       Дорогі воїни, ми віримо у Вашу хоробрість, терпіння  і незламність духу. Повертайтеся якнайшвидше. Вас чекають. Повертайтеся живими і з перемогою! Хай Бог благословляє й оберігає всіх Вас! А наші обереги зігрівають вашу душу і бережуть Вас від всього лихого! Слава Україні! Героям слава!

docx
Додано
1 грудня 2019
Переглядів
1450
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку