Конспект заняття "Один, два, три - в'яжемо намисто"

Про матеріал

Розгорнутий план конспект заняття гуртка декоративно-ужиткового напряму на тему "Один, два, три - в'яжемо намисто", розробила керівник гуртка "Сувенірчик" ЦДЮТ Краснопільської селищної ради Сумської області Завгородня Юлія Олександрівна

Перегляд файлу

Заняття №                                  гуртка «Художнє в’язання»

Дата проведення: 9 квітня 2013, 13 -30

Місце проведення: Центр дитячої та юнацької творчості

Тема заняття: Один, два, три – вяжемо намисто

Мета заняття :

  • навчальна: ознайомлення з історією та традиціями українського народу; засвоєння вихованцями  знань асортименту матеріалів для виготовлення намиста; вчити обв’язувати дерев’яні намистини та плести намисто;

розвиваюча: сприяти розвитку фантазії, дрібної моторики рук; художнього смаку,        пам'яті, уваги, логічного мислення;

  • виховна: виховувати естетичні смаки, потребу пізнавати та творити прекрасне на основі вивчення   історії й традицій свого народу .

Обладнання: готове намисто, плетене гачком, схеми для плетіння, малюнки готових виробів; інструменти: гачок, нитки, дерев’яні намистинки, шовкова стрічка, ножиці; матеріали: проектор, комп’ютер; мультимедійна презентація, пісня.

Використана література:

  1. Павх С.В. В'язання гачком.Ткацтво. – Тернопіль – Харків: Вид-во Ранок, 2009. – 112 с. (Серія «Практикум»);
  2. Азбука вязания.- К.:О-во «Знание»Украины, 1995. –192с.;
  3. інтернет-ресурси http://club.osinka.ru/topic-68821?&start=3510,
  4.  http://traditions.org.ua/odiah/1533-namysto .

Методи роботи :

а) теоретичні -  бесіда, пояснення, демонстрація, інструктаж, рефлексія.

б) практичні -   робота за зразком , робота зі схемами

 

Хід заняття

 

І. Вступна частина

- привітання

- перевірка присутніх на занятті;

- перевірка готовності до заняття.

ІІ. Актуалізація опорних знань.

Діти, для вас вже не секрет, що за допомогою гачка і ниток, а також за присутності невичерпної уяви та фантазії  ми можемо створювати найрізноманітніші речі. А що саме? (Відповіді дітей.)Так, це можуть бути і предмети одягу, і деталі інтер’єру, і навіть  прикраси. Браслети, намисто, резиночки  для волосся, брошки. Вони безперечно приваблюють погляди та роблять жінку неповторною. Тож  на сьогоднішньому занятті ми будемо створювати одне з найвідоміших жіночих прикрас – намисто. А хто дасть відповідь, з чого виготовляють намисто? (Відповіді дітей)

Звучить пісня «Горобинове намисто» у виконанні Крістіни Семенович.

 ІІІ. Основна частина

 

                                                    Нанизала намистинки,

                                                           Намистинки з горобинки, -

                                             Низочку одненьку.

                                                     Засвітилось променисто

                                                      На кофтиночці намисто,

                                                Мов коралі в неньки.

                                                                                                Варвара Гринько

 

Носили намиста жінки , молоді дівчата в Україні, здається, завжди і весь час.  Воно мало не лише прикрасити, доповнити образ господині, його власниці , бо було дуже колоритним - жовтим, червоним,чорним, вишневим , зеленим, а служило ще й як оберіг. А скільки його зараз є – на будь-який смак, вік, час , з найрізноманітніших матеріалів!

     Намисто — найпоширеніша складова жіночих нагрудних прикрас на всій території України. Воно було різним як за матеріалом, кольором, формою, так і за способами носіння. Найбільше цінилося намисто з дорогих природних матеріалів — коралів, бурштину, перлів, гранатів, скла, смальти. В ряді районів Західної України зберігалась традиція прикрашатися намистом із плодів — клокічкою. В XIX ст. серед заможніших верств населення було розповсюджене привозне намисто з гранатів та кольорової смальти: кровавниці, блискавки, перли. Дорого цінилося і гуцульське намисто з венеціанського різнокольорового скла, яке завозилося з Італії.

На Лівобережній Наддніпрянщині було поширене намисто з "щирого" бурштину, що добувався в околицях Києва. Носіння такого намиста мало приносити здоров'я і щастя. Частіше носили одну довгу й масивну низку бурштину у сполученні з кораловим намистом.

Коралове намисто набуло на Україні найширшого розповсюдження, хоча й залишалося малодоступним для біднішого населення. Ставлення до нього відбилося в таких назвах: добре намисто, справжнє намисто, щирі коралі, мудре намисто. Коралі були різними за якістю, розміром, обробкою, кольоровими відтінками. Більш дешеві коралі були невеликі, нарізані у формі трубочок, маленьких циліндриків (колюче намисто). Дорогі червоні коралі оброблялись у вигляді овалів чи барилець. На Правобережжі великі центральні намистини стягували срібною обручкою, на Лівобережжі між коралями нанизували срібні бусини (рифи, пугвиці). Кількість разків коралового намиста (у багатих — до 25) та характер обробки свідчили про достаток людини.

Кораловому намисту народ приписував особливі лікувальні властивості. У траур та на піст замість червоного намиста одягали скляне — молочне або прозоре. Після 30 років жінка частіше відмовлялася від носіння намиста, в деяких випадках носили й до 40 років (Як якій добре жити, то й довше носить намисто). Жінки похилого віку якщо й носили намисто, то у незначній кількості й темного кольору. На свята, ідучи до церкви або "на музики", всі груди завішували різнокольоровим намистом. Добре коралове намисто було в заможніших; бідні купляли намисто з різнокольорового скла.

Скляне (не дуте) намисто поширилося на Україні з середини XIX ст. Воно було білого, блакитного, зеленого, жовтого, червоного, вишневого, чорного кольорів. Іноді на одну нитку нанизували різнокольорові намистини. В кінці XIX — на початку XX ст. розповсюджуються різнокольорові скляні, іноді типу ялинкових, буси.

Намисто з доброго натурального каміння хоча й вийшло на початку XX ст. з селянського ужитку, проте ревно зберігалося селянами впродовж десятиліть, особливо коралове. У 60—70-ті роки воно було високо оцінене міським населенням і стало широко використовуватись як прикраса сучасного одягу.

      Практична робота.

    Сьогодні ми будемо виготовляти намисто за допомогою гачка та ниток. Для цього нам потрібні дерев’яні намистини, тоненькі бавовняні різнокольорові нитки для в’язання, гачки і стрічка для нанизування намистин. Приступаємо до роботи.

  1. Вступний інструктаж.  Визначення завдань практичної роботи.

Кожен з вас протягом заняття буде обплітати гачком дерев’яні намистини. Ми будемо плести по колу. Пригадаймо, які особливості плетіння по колу.(Відповіді вихованців).

    Перед початком роботи давайте з вами пригадаємо правила техніки безпеки. (Діти пригадують правила.)

  1. Поточний інструктаж. Самостійна робота дітей, контроль керівника гуртка  Вихованці обв’язують намистинки, користуючись схемами  та ілюстраціями.

Проведення фізкультхвилинки.

 Фізкультхвилинка.

Щось не хочеться сидіти.

Треба трошки відпочити.

Руки-вгору, руки-вниз,

На сусіда подивись.

Руки вгору, руки в боки

І зроби чотири кроки.

Руки вище підніміть,

Розведіть їх в сторони.

Плесніть, діти, кілька раз.

За роботу-все гаразд.

Ми берізки та кленці,

В нас тоненькі стовбурці.

Ми в стрункі стаєм рядки,

Випрямляєм гілочки.

Ледь зіп’ялись з корінців,

Дістаємо промінців.

Ми стискаєм їх вогонь

В зелені своїх долонь.

Хилять свіжі вітерці

Вліво-вправо стовбурці.                             

Ще й верхівки кожен ряд

Нахиля вперед-назад.  

Продовження роботи над виробами.

3.Заключний інструктаж. Нанизування готових намистин на стрічку.

ІV. Підведення підсумків  заняття.

     Наше заняття закінчується. Давайте поглянемо на  намисто. Чи подобається вам ваша спільна робота? Чи хотіли б ви мати собі таку прикрасу? Я сподіваюсь, що так. Тож я бажаю,  щоб у найближчому майбутньому кожен виготовив собі таку прикрасу і з задоволенням носив її.

    А зараз ми прощаємося, до побачення.

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
7 січня 2019
Переглядів
1245
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку