Конспект заняття "Квіти з тканини - букет тюльпанів"

Про матеріал

Розгорнутий план-конспект відкритого заняття гуртка «Сувенірчик». Навчальна програма «Креативне рукоділля», Програми з позашкільної освіти за загальною редакцією к.п.н. Л.В. Тихенко. – Суми: Університетська книга, 2014 рік, основний навчальний рівень, рік навчання - 2. Розробила керівник гуртка Завгородня Ю.О.

Перегляд файлу

Краснопільський районний центр дитячої та юнацької творчості

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Квіти з тканини – букет тюльпанів

Розгорнутий план-конспект відкритого заняття

гуртка «Сувенірчик»

Навчальна програма «Креативне рукоділля», Програми з позашкільної освіти за загальною редакцією к.п.н. Л.В. Тихенко. – Суми: Університетська книга, 2014 рік

основний навчальний рівень, рік навчання - 2

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                Підготувала

                                                                керівник гуртка «Сувенірчик»

                                                                           Завгородня Юлія Олександрівна

 

 

 

 

 

 

 

 

2017

 

 

Заняття №                                                                   

Дата проведення:

Місце проведення:

Тема заняття.   Квіти з тканини – букет тюльпанів.

Мета заняття :

 Навчальна

  •                   ознайомити учнів з значенням рослин у житті людини ,  розширити уявлення дітей про різноманітність рослинного світу, вчити бачити у буденному - прекрасне; удосконалювати технічні навички роботи з тканиною;

Розвивальна

  •                   розвивати спостережливість, творчу уяву, моторику рук, логічне та образне мислення, пам’ять, увагу через практичну роботу;
  •                   розвивати прагнення до творчої самореалізації.

Виховна

  •                   прививати любов до мистецтва;
  •                   відроджувати звичаї та обряди нашого народу, примножувати його традиції;
  •                   виховувати толерантне ставлення один до одного, взаємну співпрацю;
  •                   формувати почуття радості від результатів колективної діяльності;
  •                   виховувати посидючість, охайність, свободу творчого рішення, вміння закінчувати свою роботу.

 Обладнання: комп’ютер, відео-ролики; малюнки-загадки, квітковий гороскоп; інструменти: ножиці,  голки, швейні булавки; матеріали: підготовлена бавовняна тканина різних кольорів, швейні нитки, трубочки для коктейлю, двосторонній скотч.

Використана література:

Інтернет ресурси:

Відео-ролики:

1.   ТЮЛЬПАНЫ ИЗ ТКАНИ Своими Руками / TEXTILE TULIPS / DIY NataliDoma, https://www.youtube.com/watch?v=HCcegOI59hY

  1. D.I.Y. Kanzashi Flower Sling - MyInDulzens

https://www.youtube.com/watch?v=sJO9y9yuy4s

3.  Коллекция "Калейдоскоп", https://www.youtube.com/watch?v=z7_Ops-nvow

4.  Цветы из фоамирана. Мастер-класс. Мамам на заметку,  https://www.youtube.com/watch?v=pvgxiUvitnI

Текстові документи:

1.Легенди про живі національні символи України,            https://sites.google.com/site/cikavinkiukraienskogonarodu/home/legendi-pro-zivi-nacionalni-simvoli-ukraieni

2.     Квітковий гороскоп за датою народження на 2016 рік Мавпи. Квіти за гороскопом 2016,   http://2016rik.pp.ua/goroskop-2016/252-kvtkoviy-goroskop-za-datoyu-narodzhennya-na-2016-rk-mavpi-kvti-za-goroskopom-2016.html

3.   Легенда про чорнобривці,   https://alinakulik97.wordpress.com/легенда-про-чорнобривці/

Методи роботи :

а) теоретичні -  розповідь, бесіда, пояснення, демонстрація, інструктаж, рефлексія.

б) практичні -   робота за зразком .

Попередня підготовка до заняття: підготувати інструменти та матеріали для виготовлення сувенірів,виготовити шаблони квітів, роздрукувати малюнки, квітковий гороскоп.

Тип заняття: комбінований (сприймання і засвоєння вихованцями нового матеріалу та використання вже набутих вмінь та навичок).

Форма проведення:  заняття - творча майстерня

 

План заняття.

І. Вступна частина.

ІІ. Актуалізація опорних знань.

ІІІ. Основна частина.

  1. Легенди про квіти.
  2. Квітковий гороскоп.
  3. Квіти з різних матеріалів.

ІV. Практична робота.

  1. Постановка завдання перед  вихованцями.
  2. Повторення правил техніки безпеки.
  3. Виготовлення тюльпанів з тканини.

V. Підведення підсумків заняття.

 

Хід заняття

Я землі цієї паросток зелений,

Я землі цієї крапля дощова,

Заплелись у мене, приросли до мене

Жито і дерева, квіти і трава.

Марія Чепурна

І. Вступна частина.

Людина з’являється на світ маленькою і безпомічною. Як навчити її робити перші кроки, як виховати здоровою і розумною, чесною, кмітливою, працьовитою і доброю? Ці проблеми та їх вирішення протягом віків формувалися у велику педагогічну мудрість – народну педагогіку. Народознавство – це і ніжна, щира, заспокійлива мамина пісня над колискою немовляти і приваблива саморобна іграшка, подарована батьком, це бабусина чарівна казка й дідусева бувальщина, це праця, любов і повага до отчого дому, неозорих степів, зелених Карпат, поліських пущ до широких ланів Подніпров’я, вільних причорноморських просторів і задумливих берегів зачарованої Десни – то великі і красиві землі України.

Палахкотять біля вікон українських осель живим вогнем мальви, жоржини,  чорнобривці, маки й буяють різнобарв’ям нагідки, рожі, ромашки, калина, любисток, м’ята — обереги нашої духовної спадщини. Вони на вишиваних рушниках, скатерках. Ними розмальовували печі, стіни оселі. Засушені, їх клала за образи, з них робили різні напої, відвари. Усім, хто вирушав в далеку дорогу, хто волею долі опинявся далеко від батьківського порогу, вони нагадували: «Там земля мила, де мати народила».

ІІ. Актуалізація опорних знань.

Пізнання світу начинається з добра, природа, зокрема рослинний світ, були добро творцем для людини, яких вона шанувала і яких обожнювали в усі часи.

А які квіти ви знаєте?

Гра «Впізнай мене»

Дітям пропонується за фрагментом малюнка впізнати квітку.(Додаток 1)

ІІІ. Основна частина.

  1. Легенди про квіти.

В народі вінок, квіти – обов’язкові атрибути народних обрядів, звичаїв. Про них є чимало легенд, переказів, послухаємо деякі із них.

Легенда про волошку

Одного разу закохалася русалка в молодого красивого парубка Василя. Здалеку під прикриттям очерету невідривно слідкувала вона за красенем-юнаком. Але одного разу, коли підійшов Василь до річки умитися, вона не витримала і постала перед ним у всій своїй красі. Вони покохали одне одного, і стала русалка кликати юнака у свою водну стихію, а Василь умовляв її залишитися на землі. У всьому в них було розуміння, не могли вони лише домовитись, де їм жити разом. І коли зрозуміла русалка, що не залишить Василь-хлібороб свою рідну землю, у відчаї перетворила його в скромну квітку, що росте на полях, але цвітом нагадує голубу стихію.

Люди ж співчуваючи молодому хлопцю і його матері, в якої він був один, у пам´ять про нього назвали цю квітку іменем юнака – Васильком. Може через те в багатьох районах України волошку називають саме так – “васильок”.

Легенда про грицики

Колись сільський пастушок Грицько пошкодив ногу. Що робити? Кров струмком біжить, не зупинити. Тоді зірвав він жмут невідомої трави, приклав до рани, і кровотеча вщухла. Відтоді вдячні нащадки і назвали непоказані квіти – грициками.

Легенда про чорнобривці

Жила колись в одному селі сім’я. Звичайні, трудящі люди. Сталася в них радісна подія – народилася трійня, три сини-соколи. Такі в них були карі очі, як мед гречаний, такі чорні брови, такі схожі між собою, що рідні, не змовляючись назвали їх Чорнобривцями, хоч кожен мав своє ім’я.  Коли підросли, то виявилось, що і таланти у них однакові і різні водночас: один був золотар, другий гончар – керамік, третій різьбяр дерева-кістки-рога. На всю країну стали славні хлопці, звідусюди приїздили до них подивитись на їх майстерність, придбати бодай одну річ, яка кому до вподоби.

Трапилось так, що село, де жили хлопці, на якийсь час попало в поле дій безкінечних війн, які вели між собою люди. Село намагалось жити своїм повсякденним чином, але одного дня ввірвався ворожий загін, до грабежу-розбою взялися. Цупили все, що їм подобалось. Дійшли до хати майстрів-чорнобривців. Розгребли все, що було в майстерні. Розгорілися жадобою, і забрали в полон майстрів. Як не благали, як не відкуплялись – ніщо не допомогло: повезли хлопців у чужу землю.

Тяжко тужили батьки, а від синочків, ані чутки, ані звістки.

 Йшли роки, підросла сестричка. Бачила, які сумні тато й мама, все допитувалась – чому? Довго не розповідали, а потім якось бабуся все оповіла. І вирішила дівчина іти в чужий край, шукати братів. Ніякі вмовляння не допомогли.

 Довго блукала дівчина світом: ніхто не чув про чорнобривців. А потім якийсь дідо сказав їй: «Це, мабуть твої брати були! Вони всі троє однаковісінькі, та такі ж гарнесенькі. Хан їх і голодом морив, і бив, наказуючи працювати. А вони одне у відповідь:

– Відвезіть нас додому. Ми будемо працювати, і все зроблене забирайте. Але тільки вдома ми можемо робити такі речі, як ви бачите.

 Бо стільки тих виробів привезли з ними. Хан наказав їх бити, поки не згодяться працювати. Забили їх до смерті”…

 – Дідуню! А де вони поховані?

 – А їх ніхто не ховав. Хан наказав викинути в степ. Там зараз тільки кісточки тліють.

– Покажіть, де це! благаю Вас!

 Позбирала в торбинку кісточки братів, бо вже мало що й лишилося. Схудла, змарніла, але дійшла додому. З великою радістю зустріли батьки і все село дівчину. Поплакали над долею хлопців-чорнобривців, та й розійшлися додому. А батьки поховали в садку останки своїх синів.

 За якийсь час побігла дівчина в садок, як щоранку це робила і зачудувалася: на могилці братів розцвіли дивні квіти. Покликала батьків, і ті водночас мовили: «Чорнобривці!” Полюбили ті квіти на Україні, рідко біля якої хати їх немає. Отак повернулися нетлінною красою додому хлопці-чорнобривці.

Легенда про тюльпан

Ніхто не міг дістатися до нього, хоча й намагалися: хто — силою, хто — хитрощами, хто — заклинаннями. І йшли до тієї квітки і старі, й молоді, здорові і каліки, ішли царі із шляхетним почтом і жебраки з торбами, йшли багатії-марнотрати і злидарі без шеляга за душею. Натовп біля квітки збирався і згодом розходився ні з чим. Щастя нікому не давалося до рук.

Та ось одного разу луками, де росла ця квітка, йшла втомлена тяжкою працею бідна жінка, яка вела за руку свого маленького сина. їй хотілося бодай подивитися на пуп'янок чарівної квітки щастя, якого вона так і не побачила за все своє життя. Лише тяжко зітхала, згадуючи про нього.

Жінка тихенько, із завмиранням серця наблизилась до квітки... Раптом її хлопчик, побачивши пуп'янок чарівної квітки, дзвінко і голосно, як може лише дитина, розсміявся. І сталося диво! Тієї ж миті пуп'янок розкрився. Те, що не вдалося зробити ні силою, ні хитрощами — зробив веселий безтурботний дитячий сміх... Дорослому часом важко збагнути, що не все можна купити за гроші, не все можна здобути силою чи хитрощами. По-справжньому щасливою може бути лише дитина — їй так небагато для нього треба.

2. Квітковий гороскоп.

А чи відомо вам, діти, що квіти не лише прикрашають наші сади та оселі, а ще можуть багато розповісти про людину? Існують навіть квіткові гороскопи. Чи бажаєте ви дізнатися, яка ви квітка та що приготував вам 2017 рік?

Безсмертник (21-31 січня)

Представників даного тотема відрізняє вишуканість, тактовність і природний шарм. Такі люди люблять все красиве і витончене, тому вони завжди одягнені по останнім словом моди , обізнані в галузі музики та кіно. Хороший смак і вміння подати себе виділяє людину-Безсмертника з натовпу, він створює про себе найкраще враження і надовго залишається в пам'яті тих, з ким познайомився на виставці або вечірці. При цьому їх не можна назвати особистостями, схильними до показухи. Навпаки – Безсмертники характеризуються простотою і доброзичливістю. Це відмінні керівники, які завжди захистять і направлять своїх підопічних.

Квітковий гороскоп за датою народження на 2016 рік Мавпи. Квіти за гороскопом 2016
Мімоза (21-28 лютого)

Представники даного знака сприйнятливі до змін у житті, вони добре підлаштовуються під обставини і інтуїтивно відчувають навколишній світ. Люди-Мімози відрізняються гострим розумом і швидкою реакцією, а в стресових ситуаціях проявляють справжні чудеса героїзму. Проте вони відносяться до категорії тендітних істот, яким життєво необхідна турбота, увага і ласка. Мімози не терплять самотності, тому їм важливо, щоб поруч були присутні близькі люди і друзі.  У 2017 році вам варто уважніше поставитися до здоров'я. Будь-яке нездужання може перерости в затяжну хворобу, так що не нехтуйте лікуванням і відвідуванням лікарів. У середині року приділіть час відпочинку і рушайте в тихий санаторій або пансіонат, розташований в лісовій зоні. Питання кар'єри будуть вирішуватися з завидною легкістю, ваші зв'язки і доброзичливість зіграють на руку при досягненні професійних цілей.

Квітковий гороскоп за датою народження на 2016 рік Мавпи. Квіти за гороскопом 2016

Мак (1-10 березня)

Особистості, що з'явилися на світ під заступництвом цього квітки, відрізняються загадковістю і непередбачуваністю. Оточуючі не здатні відгадати приховані мотиви вчинків Маку, тому його часто вважають не дуже адекватною особистістю. Люди-Маки страждають від власної суперечливості, але не можуть змінити себе. У більшості випадків це призводить до того, що Мак часто змінює місце роботи або проживання і не може знайти своє місце в житті. Люди-Маки відрізняються ефектною зовнішністю, привабливістю і чарівністю, тому швидко набувають нових друзів. У 2017 році астрологи рекомендують Макам стати впевненішим у власних силах: обов'язково хваліть себе за будь-які досягнення і радійте кожному кроці вперед. Невпевненість може привести вас в погану компанію. Восени загострюється ризик прояви депресій, які можуть вибити Маку з колії. Не піддавайтеся занепадницьким настроям! Маку життєво необхідний позитивний настрій. Тільки в цьому випадку він здатний звернути гори і зарядити своєю силою і життєрадісністю всіх оточуючих.

Квітковий гороскоп за датою народження на 2016 рік Мавпи. Квіти за гороскопом 2016

Портулак (11-20 травня)

Особистостей, народжених під заступництвом Портулаку, відрізняє непростий характер. Такі люди відрізняються себелюбством і егоїзмом, вони примхливі і вимагають максимальної уваги до своєї персони. Портулак не приймає відмови і може бути справжнім тираном. Оточуючим часто здається, що життя Портулаку наповнена яскравими подіями і пригодами. Однак він просто живе сьогоднішнім днем, дозволяючи собі будь-які забаганки і відкидаючи моральні заборони і обмеження. Це виключно хороші працівники, які у всьому прагнуть до досконалості і готові йти вперед до нових висот. У 2017 році астрологи рекомендують Портулаку стати менш розважливим. Ви повністю взяли під контроль емоції і почуття, тому не відчуваєте справжньої краси навколишнього світу і радощів любові. Звичайно, Портулак самобутній і унікальний, але він так само, як і інші залежить від тепла і турботи. Врахуйте це застереження, інакше на довгі роки на самоті.

Квітковий гороскоп за датою народження на 2016 рік Мавпи. Квіти за гороскопом 2016

Дзвіночок (1-10 червня)

Люди, народжені під знаком Дзвоника, відрізняються сталістю і дуже прив'язані до рідної країни, отчого дому і родичам. Вони болісно сприймають будь-які зміни в житті. Ці особи постійно щось майструють і наводять затишок, створюючи комфортне гніздечко, в якому можуть сховатися від життєвих негараздів. Дзвіночки характеризуються дисциплінованістю і працьовитістю, вони дуже відповідальні і дбайливо розпоряджаються доходами.

У 2017 році Дзвіночкам  не варто давати гроші в борг. Якщо ж ви не можете відмовити у позиці, дайте суму, яку не шкода втратити – висока ймовірність того, що повернення грошей затягнеться. Ваша відданість і схильність до моногамії забезпечить гармонійну і щасливе особисте життя, так що якщо ви вирішили пов'язати себе узами шлюбу для цього настав один з найбільш сприятливих періодів. Зірки говорять про ризик бути втягнутим в неприємну авантюру, тому скептично ставитеся до пропозицій заробити легкі гроші.

Квітковий гороскоп за датою народження на 2016 рік Мавпи. Квіти за гороскопом 2016

Фіалки (13-23 липня)

Ці скромні і ненав'язливі особистості ніколи не випинають свої численні переваги. Фіалки довго чекають визнання своїх заслуг, що, втім, не надто засмучує представників даного тотема. Самореалізація сама по собі є нагородою для цього квітки. Фіалки доброзичливі і чесні, їм абсолютно чужі плітки, інтриги і закулісні ігри. Вони користуються серйозним авторитетом, а до їх думки прислухаються багато.

У 2017 році астрологи рекомендують вам довіритися інтуїції. Підозрілість зіграє вам на руку! У відносинах з родичами варто стримати вроджену принциповість – не всі переконання варті того, щоб провокувати конфлікт з близькими людьми. Стримайте кількість вимог, що висуваються до партнера, щоб не спровокувати розрив. Новий рік може принести загострення хронічних хвороб в осінній період, так що вчасно проходьте профілактику і прислухайтеся до сигналів організму.

Квітковий гороскоп за датою народження на 2016 рік Мавпи. Квіти за гороскопом 2016

Шипшина (24 липня-2 серпня)

Якщо ви не дуже добре знаєте людину-Шипшину, вам може здатися, що вона уперта і абсолютно позбавлена почуттів. Це не так — Шипшини самовіддані до альтруїзму, просто вся ніжність і чуйність даного знака спрямована лише на близьких людей. Такі особистості не довіряться першому зустрічному, їх дружбу треба заслужити. Вони відрізняються бурхливим темпераментом, проте вміють контролювати прояв емоцій. Шипшина не опуститься до скандалу, вважаючи за краще вирішувати спірні питання з допомогою діалогу.

У 2017 році Шипшинам слід навчитися прощати. Ви здатні роками виношувати план помсти, щоб покарати за образу, яка не варта виїденого яйця. Направте цю енергію в конструктивне русло, щоб домогтися по-справжньому значущих цілей. Аналітичний розум і вміння передбачати кроки інших людей допоможуть уникнути ризику фінансових втрат. У другій половині року постарайтеся відпочити, відправившись в подорож. Тільки зміна обстановки допоможе вам заповнити втрачену енергію.

Квітковий гороскоп за датою народження на 2016 рік Мавпи. Квіти за гороскопом 2016

Верес (23 вересня — 3 жовтня)

Представники даного знака старанно стримують емоційні пориви і обмірковують кожен крок, так як дуже залежні від громадської думки. Вереси ретельно стежать за модою, люблять стильно і красиво одягатися і просто тануть від компліментів. Такі особистості часто бувають ерудованими, характеризуються гострим розумом і спостережливістю. Їх не лякають зміни в житті, тому вони часто займаються власним бізнесом, генеруючи ідеї для нових сміливих проектів. Верес – це скоріше керівник, так як його дратує необхідність підкорятися чужим рішенням.

Небесні світила кажуть, що Вереску потрібно більше часу проводити з родиною та рідними. Вашу самодостатність і емоційну холодність вони приймають за душевну черствість.

Квітковий гороскоп за датою народження на 2016 рік Мавпи. Квіти за гороскопом 2016

Бузок (14-23 жовтня)

Ці особистості відрізняються невгамовною енергією, дитячою безпосередністю, цікавістю і невичерпним ентузіазмом. На перший погляд вони можуть здатися дещо інфантильними, однак це не заважає Бузку при необхідності проявляти завзятість і цілеспрямованість. Такі особистості впевнені у собі і знають, чого хочуть від життя. Бузку довірливі, чим часто користуються шахраї і аферисти. Однак не варто думати, що обдурити Бузок – це легке завдання. Природна гнучкість і спритність допомагають цим людям виходити з скрутного положення з завидною легкістю.

В погоні за життєвими насолодами ви просто витрачаєте сили і енергію, які давно могли направити в творче русло.

Квітковий гороскоп за датою народження на 2016 рік Мавпи. Квіти за гороскопом 2016

Едельвейс (23-31 грудня)

Це волелюбні, імпульсивні і непослідовні у справах і словах особистості. Люди-Едельвейси не переносять рутину, нудьгу і буденність. Їх життя повинна бути схожа на нескінченний свято, на якому одна подія тут же змінюється іншим. Вони щедрі і великодушні, тому часто оточені великою кількістю друзів і приятелів. На відміну від багатьох інших знаків, Едельвейс позитивно ставиться до будь-яких змін і з оптимізмом дивиться в майбутнє.

У 2017 році астрологи радять вам приборкати свою самовпевненість. Не лізьте на рожен, щоб не закінчити рік з великими втратами.

Квітковий гороскоп за датою народження на 2016 рік Мавпи. Квіти за гороскопом 2016

3. Квіти з різних матеріалів.

Техніки виготовлення штучних квітів виникли ще в стародавні часи і розвивалися протягом всієї історії людства, разом з іншими видами ремесла і рукоділля. Кожна з них по-своєму цікава, і кожна з них дозволяє створювати красиві і незвичайні прикраси зі штучних квітів, використовуючи різні матеріали.

Давайте поглянемо, які чудові квіти можна виготовити з різних матеріалів  тканини, шовкових ниток та нового для нас матеріалу фоамірану (перегляд відеороликів 2,3,4).

ІV. Практична робота.

  1. Постановка завдання перед  вихованцями.

          Сьогодні я недаремно розповідала вам легенди про квіти. Яка вам найбільше сподобалася? А як ви гадаєте, яка пов’язана з темою нашого заняття? Вірно, легенда про тюльпани! І зараз ми будемо виготовляти одні з найпрекрасніших весняних квітів – тюльпани.

         Давайте спочатку поглянемо, які ж вони будуть (демонстрація готової квітки та перегляд відео майстер-класу з виготовлення квітки, відео 1).

  1. Повторення правил техніки безпеки.

     Перш ніж почати, подивимося, які інструменти нам знадобляться та пригадаємо, як ними безпечно користуватися.

3.Виготовлення тюльпанів з тканини.

Діти працюють, керівник пояснює, допомагає та контролює процес роботи.

V. Підведення підсумків заняття.

          Ось, нарешті, і готовий наш букет! Він виглядає просто чудово! Чи задоволені ви результатами своєї праці? Чи бажаєте й надалі подорожувати незвичайним світом Творчості та Рукоділля? Я хочу побажати вам успіхів у ваших починаннях та натхнення . До зустрічі.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 1

http://s020.radikal.ru/i711/1304/11/f95a3692d8a2.jpg

http://wallpoper.com/images/00/28/15/83/nature-flowers_00281583.jpg

http://wallpapers360.ru/wallpapers/original/6c/4d/20442-nature-orchid-3840x2160.jpg

http://itd1.mycdn.me/image?id=812014520669&t=20&plc=WEB&tkn=*1XKqQ3nwuXdLLX9KFkHkyKU8h3M

 

https://img.fonwall.ru/o/44/mak_krasnyiy_lepestki_butonyi_klever_71.jpg

 

http://dachnaya-zhizn.ru/images/dacha/1268.jpg

http://xn--24-glceemwun2h6a.xn--p1ai/files/_30_5.jpg

Картинки по запросу чорнобривці

Картинки по запросу волошки

 

http://etsphoto.ru/photocache/98/984c5c139c957525397257dacd610f17.jpg

http://elitefon.ru/download.php?file=201504/2560x1600/elitefon.ru-39140.jpg

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
3.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.3
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Богданова Лидия
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    3.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
7 січня 2019
Переглядів
1973
Оцінка розробки
4.3 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку