Конспект заняття театрального гуртка «Кінофільм «Один день із життя…».

Про матеріал

Заняття групи основного рівня з розділу програми «Основи акторської майстерності».Тема заняття: Сценічне спілкування. Імпровізація. Етюди на спілкування з імпровізацією тексту.

Перегляд файлу

Заняття групи основного рівня з розділу програми «Основи акторської майстерності».

«Кінофільм «Один день із життя…».

Тема заняття: Сценічне спілкування. Імпровізація. Етюди на  спілкування з імпровізацією тексту.

Мета:

Навчальна: навчити вихованців виконувати образні вправи, використовуючи різні засоби спілкування (рухи, міміку, мовлення).  Продовжити знайомство з основними правилами імпровізації, навчити оволодівати мистецтвом спілкування вербального і невербального, формувати імпровізаційні навички і уміння.

Розвиваюча: розвиток вміння узгоджувати свої рухи з рухами партнерів по виставі, уміння слухати партнера і не заважати йому.

Виховна: виховувати естетичні почуття - творче сприйняття природи, життя, мистецтва.

Завдання:

1.     Закріпити раніше отриманні знання з імпровізації.

2.     Відпрацювати вправи на взаємодію з партнером.

3.     Активізувати творчу ініціативу вихованців.

4.     Стимулювати розвиток уяви.

Тип заняття:  комбіноване.

Обладнання та устаткування: ноутбук, музичні та відео записи, паперові «серця», гімнастичні палиці, гімнастичні мати, коробки – «екрани»

Хід заняття:

 Вступна частина.

Організаційний момент. Привітання.

 

Добрий ранок! Рада бачити я вас!

Добрий ранок! Працювати настав час!

 

Шановні діти!  Сьогодні на нашому занятті присутні гості привітайтеся з ними і покажіть свій ранковий настрій. Вітатися можна вербально і невербально.

/Вихованці по черзі вітаються з присутніми гостями./

Сьогодні темою нашого заняття є «Сценічне спілкування. Імпровізація. Етюди на  спілкування з імпровізацією тексту.»

Виконуючи різні  образні вправи, ми закріпляємо знання з теми сценічне спілкування. В тренінгах ми використовуємо різні засоби спілкування (рухи, міміку, мовлення). Нагадую, що тренінги у перекладі з англійської це - „вправа”.

Домашнє завдання було у вас – продумати діалоги з різних близьких для вас тем: улюблена гра, фільм, книга, шкільні пригоди.

Заняття наше ми назвемо, як кінофільм «Один день із життя…». На «екранах»  ми будемо вивішувати уривки із сценарію, а в  кінці заняття переглянемо фотокадри, які зроблять наші гості.

Починаємо?!

Сьогодні 11 листопада, субота, вихідний, а нам на заняття.

 

«Ранок» - це розминка, яку ми завжди проводимо перед виконанням практичних завдань і яка дасть вам змогу налаштувати себе на виконання свого домашнього завдання.

(Керівник проводить розминку під музичний супровід)

  1. «Потягусі»-підняти руки вгору, « потягусі» до кінчиків пальців
  2. «Сонна голова.  Сонний рок-н- рол»
  3. «Підзарядка позитивом. Позитивний струм» - напруження та розслаблення м’язів. « Залізні чоловічки», розслабити м’язи на рахунок 8
  4.  « Розмалюєм світ» - вправи для рук, плечей, тулуба. 
  5. «Стіна, відкрити двері, силачі»
  6. Артикуляційна гімнастика  - «Дивлюся в дзеркало»
  7. « Мама на кухні,  ліпим вареники»
  8. Збираємось; пришити ґудзик.
  9. Рухаємось по вулиці 9 швидкостей.
  10.  «Взнай, кого кличуть»
  11.  Парами, заплющені очі
  12. Передача палки – «лови – кидай».
  13.  «Скоромовки навкруг осінніх калюж, стрибаєм в класики»

Основна частина.

Прийшли на заняття. Взяли стілець, переставили в у класній залі так, щоб було зручно дивитися на екран, не заважати один одному

Керівник гуртка: Як ви розумієте слово «спілкування»?. А ось, що нам каже тлумачний словник.

Тлумачення, значення слова «спілкуватися»: Підтримувати взаємні стосунки, діловий, дружній зв'язок із ким-небудь. Об'єднуватися для спільних дій.

/Закріплюю цей уривок на екрані/

Спілкування і взаємодія з партнером - основний вид сценічної дії, який випливає з самої природи драматичного мистецтва.

Сценічне спілкування

На сцені не буває моментів, коли артист ні з ким не спілкується. Не буває таких моментів і в житті.

Сценічне спілкування - взаємодія, взаємозв'язок партнерів на сцені. Встановлюється такий зв'язок, коли при щонайменшій зміні поведінки одного з партнерів має змінитися поведінка іншого. Обидва знаходяться під впливом і самі впливають.

 

 Схема сценічного спілкування: посилаю думку словом, дією, поглядом --- стежу за тим, як її сприймає партнер, цікавлюся оцінкою --- сприймаю відповідну думку партнера --- оцінюю її --- посилаю у відповідь нову думку.

Вихованці складають схему

Станіславський з цього приводу говорить: «Не буває повною мірою правильного чи неправильного спілкування. Сценічне життя актора на підмостках рясніє як тими, так і іншими моментами, і тому правильні чергуються з неправильними. вид сценічного спілкування.

У спілкуванні людей переважає словесне вплив. Але в особливих випадках, коли того вимагає обстановка або слова робляться непотрібними, можлива взаємодія за допомогою одних лише фізичних дій. Вони проявляються через жести, міміку, дотику, погляди, інтонації.

Відео перегляд етюду «У театрі». Етюд на органічне мовчання.

 

Дуже цінно,  коли актор не говорить, а глядач все розуміє!

 

Вправа «Розмова очима сварка, сум, радісна новина»

Ми не можемо виконувати ці вправи не імпровізируя.

Імпровізація (від лат. Іmprovisus – несподіваний, раптовий) – витвір мистецтва, який створюється під час процесу виконання, або, власне - процес його створення.

 Кожний з нас часто стикався з темою «Імпровізація» не тільки під час виступу, але й у повсякденному житті. Наведіть, будь ласка, приклади.

(Діти наводять свої приклади).

У імпровізації є теж певна схема. Ось один з пунктів.

Вправа № 1: «Єдність у діях». Один з вихованців «тримає у руці люстерко», а другий дивиться в нього.  Рухаючись у трьох пластичних рівнях, по аудиторії під музичний супровід, треба відчувати партнера узгоджуючи рухи з ним так, щоб дивитися постійно в люстерко.

 

Керівник гуртка: Прийшов час використати на практиці, набуті знання.

Етюд, як ми знаємо, це вправа, яка допомагає нам розвивати свою акторську майстерність. Акторські навички потрібні в повсякденному житті. А володіння ними робить відкритим до спілкування, переконливим, дозволяє спілкуватися з будь-ким на будь-які теми. Бути виразним — емоційно і словесно, запам’ятовуватися. Аби цього досягти, достатньо розвинути свою природну артистичність, позбавитися затисків — внутрішніх і тілесних, страху сказати або зробити щось не так.

Отже, етюд на імпровізацію - це завжди невеликий відрізок життя створений уявою, який базується на запасі спостережень і живими почуттями виконавця, тобто - подієвий епізод.

Головне в ньому відтворити подієвий рух. Якась подія взята окремо і зіграна стає етюдом. Тобто - це маленька історія з логічним початком і кінцем.

Для цього нам потрібно розбитися на пари.  Всі підходять і витягують різнокольорові серця – утворюються пари.

У вас було завдання придумати свій невеличкий сюжетний діалог. Будьте готові до того, що я вноситиму свої корективи у дію ваших персонажів. Один починає телефонну розмову, а інший підтримує.

Хід вправи: Вихованцям пропонується використати елементи свого одягу для створення різноманітних образів. Під час діалогу персонажів педагог змінює сюжетний підтекст. Наприклад: однин з персонажів починає гикати, чи задихається, чи засинає, чи втрачає голос, чи заїкається, чи страждає амнезією. Студійці повинні викрутитись з запропонованих обставин.

Етюд «Телефонна розмова» з імпровізацією тексту

Керівник. Ви добре справилися з домашнім завданням і розкрили в своїх етюдах тему та домоглися поставленої мети. Найважливішим є те, що ви включили вашу фантазію і кмітливість, отримані раніше знання з умінням використали на практиці.

 

 

Рефлексія. Перегляд фотокадрів «Моменти заняття»

Підведення підсумків.

1.     Чого ви навчилися на занятті?

2.     Що нового дізналися?

3.     Що було найцікавішим?

4.     Що викликало у вас труднощі?

5.     Над чим слід вам ще працювати?

6.     Щоб ви побажали собі для подальшої роботи?

Домашнє завдання.

 

 

 

 

 

Конспект заняття розробила керівник театрального гуртка «Витівники» Білозерського ОКЦ  Афонічева А.Л.

docx
Додано
16 серпня 2018
Переглядів
4760
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку