Конспект заняття Тема: Будова і обладнання тераріуму. Типи тераріумів. Світло і тепло. Грунт і озеленення.

Про матеріал

Тема: Будова і обладнання тераріуму. Типи тераріумів. Світло і тепло. Грунт і озеленення.

Мета: навчальна- ознайомити гуртківців з будовою і обладнанням тераріумів. Вивчити типи тераріумів. Закріпити знання про умови утримання тварин в куточку живої природи.

розвиваюча- розвивати пізнавальні інтереси, спостережливість.

виховна- виховувати любов до тваринного світу

Наочність та обладнання: книги, малюнки, тераріум.

Перегляд файлу

Дата: ____________     

Гурток: «Любителі декоративних та свійських тварин»

Керівник:

Тема: Будова і обладнання тераріуму. Типи тераріумів. Світло і тепло.   Грунт і озеленення.

Мета: навчальна- ознайомити гуртківців з будовою і обладнанням  тераріумів. Вивчити типи тераріумів. Закріпити знання про умови утримання тварин в куточку живої природи.

             розвиваюча- розвивати пізнавальні інтереси, спостережливість.

             виховна- виховувати любов до тваринного світу

Наочність та обладнання: книги, малюнки, тераріум.

Тип заняття- теоретичне

Методи заняття: Бесіда, розповідь, робота з літературою, метод «уяви», «Мікрофон».

Літератра: С.В. Кудрявцев, Терариум и его обитатели, М. 1981

План заняття

1. Вступна частина

   1.1.Організація учнів.

   1.2. Повідомлення теми заняття

   1.3. Ознайомлення з планом заняття

2. Основна частина

   2.1. Визначення тераріумів(бесіда)

   2.2. Мешканці тераріумів (уявний мікрофон)

   2.3. Загальні вимоги до будови тераріумів.

   2.4. Будова тераріумів і матеріали.

   2.5. Типи тераріумів.

   3. Заключна частина.

3. Заключна частина.

   3.1.Підведення підсумків заняття

   3.2. Біологічна гра «Все про тварин»

Хід заняття

1.  Що означає слово тераріум?

Тераріум - місце мешкання земноводних і плазунів.

- Яка мета утримання земноводних і плазунів?

        Тераріум - це спеціальне приміщення для плазунів і земноводних, комбінує кілька умов природного середовища. Назва «тераріум» походить від латинського «терра» і означає «земля». 

   Якщо ви були в зоопарку, то, напевно, бачили тераріум з живими зміями і черепахами. Там і земля є, і невеликий басейн з водою, і рослини з каменями. Одним словом, при створенні тераріуму потрібно керуватися одним простим принципом - створити умови, максимально схожі на ті, в яких жили тваринки на волі. 

    Другою і не менш важливою причиною організації тераріуму є власна безпека. Отруйні ігуани, павуки-птахоїди та інша екзотична живність повинна бути ізольована від «прогулянок» по квартирі. У великих тераріумах найкомфортніше буде варанам і удавам, маленькі відмінно підійдуть для ящірок і жаб.

-Як зробити тераріум?

      Тераріум являє собою замкнуту ємність, в якій створені оптимальні умови для життя рептилій, амфібій, деяких ссавців, безхребетних і навіть рослин.

Види тераріумів

         У любителів акваріумів не так багато складнощів: їм необхідний тільки посуд  певного розміру. Любителі тварин тераріумів можуть вибрати собі самих різних вихованців. Від цього залежать розміри, форми і внутрішнє устаткування тераріуму. Розмір залежить, звичайно, від величини тварин і від швидкості їх пересування. Для кожного виду тварин повинні бути відповідні тераріуми, переважно плоскі великі коробки. Така форма полегшує і догляд, її легше чистити і обставляти. Складніше виконати специфічні бажання тварин, щоб забезпечити їм заміну тих природних умов, до яких вони звикли. Це повітря, світло, тепло, вологість. Свіже повітря і правильне дозування світла необхідна всім тваринам тераріумів, а кількість тепла і вологості для всіх настільки різноманітна, наскільки різноманітні види і умови місць їх мешкання.

Розрізняються наступні види тераріумів:

-Без підігріву, сухі.

-Без підігріву, вологі.

-З підігрівом, сухі.

-З підігрівом, вологі.

-Тераріум, що імітує болото.

-Акваріумний або водний тераріум, підвид акваріума.

-Тераріум, де умови близькі до природних - для звичайних тварин нашої зони.

Тераріум у живому куточку

         Звернемося за допомогою до рекомендацій фахівців, для яких виготовлення тераріумів не представляє особливих труднощів. Перед тим як приступити до складного і захоплюючого процесу, необхідно визначити майбутні розміри тераріуму, а потім детальніше ознайомитися з готовими і саморобними моделями. Існують різні види тераріумів, деякі з яких можна побачити на фото. Вони відрізняються не тільки зовнішнім виглядом, але і матеріалом, з якого їх виготовляють.

            Так, для виготовлення виробу найчастіше використовують:


-скло, -органічне скло,

-дерево, -деревно-стружкову плиту (ДСП),

-фанеру, -твердий поліхлорвініл (ПВХ).


Різновиди тераріумів

        Ознайомимося з класифікацією тераріумів, які мають специфічні відмінності:

Горизонтальний тераріум для рослин і наземних рептилій.

Вертикальний.

       Призначається для рослин і тварин, які більшу частину часу проводять на деревах. Вертикальні види тераріумів обладнують спеціально для хамелеонів, ігуанів, анолісів, а також для деяких різновидів змій.

Акватераріум.

       Використовується для рослин, тварин, які ведуть водний спосіб життя. До них відносяться каймани, черепахи, різні види змій, зображені на фото.

Кубічний террариум.

       Це універсальний вид конструкції. Частіше його використовують для рослин, таких як на фото, і плазунів, які живуть у товщі земного покриву, в норах.

Горизонтальний тераріум

       Кожен вид тераріуму виготовляється з матеріалів, які при будь-яких умовах не виділяють токсичні речовини, які в своєму складі мають спеціальний компонент, що витримує нагрівання, що має стійкість до ультрафіолетового випромінювання, механічних зовнішніх впливів, не вступає в хімічну реакцію з вологою.

Виготовлення тераріума

       Для виготовлення тераріуму вам знадобляться:

       -будівельний матеріал, який стане основою конструкції;

       -герметик для акваріумів, дозволяє склеїти складові частини, а також заповнити шви, щоб не протікала вода; спеціальні прилади та інструменти: електронагрівачі, датчики, лампи, склоріз, шуруповерт, пилка, дрель, лещата.

        Для прикладу розглянемо виготовлення тераріуму з скла. Для початку слід визначитися з обсягами каркаса і розмірами даху. Тепер з допомогою склоріза вирізати необхідні листи. Кришку виробу необхідно оснастити отворами для ламп.

Ємність для тераріуму

           Щоб шви зробити рівними, по краях скла можна наклеїти скотч. Скло слід знежирити за допомогою ацетону. Так званий шов заповнюємо силіконовим герметиком, надлишки якого видаляємо разом зі скотчем. Лещатами проводиться фіксація потрібного положення конструкції до повного висихання герметика. Потім потрібно прикріпити петлі, на які встановити двері. Також бажано поставити замикаючий механізм. Ним може стати невеликий замочок.

Світло і тепло в тераріумі

        Для забезпечення тварин або рослин необхідним світлом знадобиться спеціальна лампа з ультрафіолетовим випромінюванням. Це дуже важлива умова, оскільки саме випромінювання сприяють обмінним процесам, засвоєнню живим організмом корисних мінералів. Така лампа тільки створює оптимальне освітлення. Щоб повітря в тераріумі зігрівався необхідно купити дзеркальну лампу розжарювання. Краще якщо вона буде на 40 або 60 Вт. Найчастіше для нагрівання використовуються додаткові «пристрою», такі як камені і килимки.

Освітлення в тераріумі

       Вважається, що великі тераріуми краще робити з каркасом, а невеликі – повністю зі скла або органічного скла. Каркаси для великих тераріумів рекомендується виготовляти з брусків з дерева і куточків з металу. Для таких виробів, як правило, ребра і стяжки не застосовуються. Каркасні тераріуми виготовляються зі скла, товщина якого становить 4-5 мм .

    Для скла слід використовувати клей, який не буде отруйним для тварин. Деякі умільці дуже часто для виготовлення тераріуму використовують старі меблі. Якщо для безкаркасних тераріумів береться органічне скло, тоді його склеюють з допомогою спеціальних органічних розчинників, таких як хлороформ і дихлоретану. Для створення необхідного клею також слід додати органічну скляну стружку.

Вентиляція тераріумів

         Ще один важливий момент, який слід розглянути тим, хто вирішив зробити тераріум своїми руками, наявність вентиляції. Як правило, вентиляція в тераріумі повинна знаходитися в кришці і також під передніми дверцятами або ж з боків. Сітку-вентиляцію виготовляють з жорсткого перфорованого листа алюмінію, отвори в якому повинні бути не менше 3 мм. Верхня вентиляційна сітка повинна мати розмір, що дорівнює третині від загальної ширини виробу. Нижню сітку виготовляють за принципом кишені. Її ширина залежить від розміру тераріуму і, як правило, не перевищує 50 мм. Існують різні види ламп розжарювання. Якщо тераріум є «домівкою» для черепахи лампу слід вішати на висоту не менше 25 см від тварини. При цьому висота тераріуму не повинна бути нижче 45 см.

      Слід зазначити, що вся конструкція повинна мати хороший захист від впливу вологи. Який би матеріал для виготовлення тераріуму ви не вибрали, фарбувати його необхідно дуже ретельно. Хорошим рішенням для дерев’яних елементів каркасу є подвійна обробка гарячою оліфою і покриття спеціальним лаком для меблів.

Виготовлення тераріуму

         Тераріуми, виготовлені із сталевих або дюралевих частин, слід ретельно покривати фарбою з усіх боків. Якщо тераріум великого розміру, то його роблять з багатошарової вологостійкої деревношаруватої плити, яку обробляють також як і дерев’яну конструкцію. Підлогу тераріуму можна покрити лінолеумом або ж тонким пластиком. Необхідно уважно стежити, щоб волога не змогла пройти через щілини покриття, оскільки вона значно скорочує термін служби металу і дерева.

         Всередину конструкції поміщаємо датчики, які будуть контролювати рівень температури і вологості. А внутрішня обробка тераріуму і його подальший дизайн не вимагають дотримання яких-небудь строгих правил. Зробити фон для тераріуму своїми руками можна, яким завгодно. Це повністю залежить від ваших уподобань і від виду вашого вихованця.

Грунти для тераріуму

     При облаштуванні тераріуму для своїх улюбленців велике значення варто звернути на вибір грунту. Його насипають на дно шаром товщиною від 2 до 12 см, в залежності від розмірів равлиа (равлик повинен повністю занурюватися в грунт). Перш ніж поміщати грунт в тераріум його необхідно промити під проточною водою, висушити, прожарити в духовці (5-7 хвилин при температурі 200 градусів), почекати поки охолоне.

       В якості грунту можна використовувати лісову землю, можна купити грунт в квітковому магазині (бегоній без добрив), верхній торф, грунт з вмістом кокосової стружки - такий грунт потрібно прокип'ятити, висушити і лише потім можна засипати в тераріум.

       Кокосовий субстракт - відмінний варіант, він добре вбирає і утримує вологу, не мажеться, м'який. Перед використанням брикет потрібно залити окропом, потім остудити, промити за допомогою сита, просушити і лише після цього засипати в тераріум.

         Оновлювати грунт необхідно раз в 2-3 місяці. Можна видаляти частину старого і підсипати до нього новий, потім цю суміш промити і прожарити в духовці. Якщо в грунті завелися мошки - його необхідно терміново і повністю замінювати. Тераріум вимити з содою, висушити і помістити новий грунт. Найчастіше причиною появи мошок стає надмірна вологість.

                                             Декорування тераріуму

         Куплений або самостійно побудований тераріум повинен бути обладнаний відповідно смакам його майбутніх жителів. Потрібно обладнати підлогу, декорувати стіни і поставити декілька предметів, які в першу чергу повинні виконувати практичні, а не декоративні функції, також встановити опалювання, поставити квіти в горщиках, можливо, спорудити вологу "кімнату". Стандартного рішення для тераріумів немає, оскільки всі тварини сильно розрізняються біологічно і походять з різних кліматичних поясів. Це означає, що любитель тераріїв, якщо він хоче створити найбільш сприятливі умови для своїх підопічних, повинен використовувати не тільки свої знання по біології, але і фантазію і бажання експериментувати.

           Почнемо з підлоги. Для тварин з сухих або жарких країн краще всього підходить річковий пісок, без великих піщинок, а для деяких тварин пісок зовсім дрібний. Часто рекомендується перемішати пісок з шматочками землі або камінчиками. Покриття підлоги повинне складати 8-10 см і передня його частина трохи нижча, ніж задня, оскільки оптично це сприймається краще. Для тварин, які віддають перевагу прохолоднішому і вологішому клімату, краще всього підходить підлога, покрита лісовим грунтом або торфом, перемішаним з невеликою кількістю піска. Можна вистилати підлогу соломою, яку легко міняти.

         Декоративними деталями тераріуму можуть бути великі камені, плоскі камені, вузлуваті сучки, всілякі шматочки дерева. Зовсім неважко зробити із звичайних каменів, дерева, цементу, гіпсу або будь-якого іншого легко оброблюваного матеріалу гроти, нірки, мости, і тераси. Такі споруди, перш ніж встановити їх в тераріум, повинні бути добре очищені. Тваринам, які люблять повзати по гілках вгору і вниз, можна принести галля, розпиляти на частини по висоті тераріуму і закріпити за допомогою шурупа на невеликій дошці. Все це ставиться всередину тераріуму і засипається землею. Така конструкція дуже зручна, оскільки її легко вийняти і почистити. Можна обладнати стіни так, щоб по ним можна було повзати: для цього може бути використаний обпалений пінопласт, кора дерев і т.п. Варіанти можуть бути самі різні. Необхідно тільки, щоб використовуваний матеріал був міцним, зносостійким і зручним для догляду. Стандартний тераріум повинен мати освітлення. Світло частково замінює тваринним і квітам сонце і одночасно прикрасить тераріум. При хорошому освітленні вам зручніше спостерігати за своїм вихованцем.

          У деяких готових тераріумах (у верхній частині) вже передбачені заглиблення для монтажу люмінесцентних ламп. Це також можна зробити самим. Але для цього вам потрібно використовувати не звичайні, а спеціальні неонові трубки, які продаються в зоомагазинах (відділ акваріумів), - вони найбільш сприятливі для тварин і імітують природне світло. Найбільш просте рішення для нашого тераріуму: встановіть неонову або софітну лампу над передньою стінкою або, ще простіше, звичайну настільну лампу, бажано з дзеркальним абажуром - так, щоб світло падало на підлогу. Ви можете застосовувати різні види освітлення. Для стандартного освітлення підходять звичайні лампи, енергоекономні лампи, лампи, що проводять тепло, а також інфрачервоні і ультрофіолетові випромінювачіі, останні два види ламп дуже корисні для тварин. Щоб тварині не було дуже жарко, потрібно лампи періодично вимикати або ставити їх на спеціальні підставки на деякому віддаленні. У продажу є спеціальні лампи для теплолюбивих і ніжних тварин.

            Тераріум обігрівається в значній мірі під час освітлення. Але для дуже теплолюбивих тварин тепла від електролампи недостатньо. Для таких тварин потрібний ще підігрів підлоги. Існують три можливості для цього: через обігрівальний кабель, через обігрівальну плату і за допомогою мату з електричним обігрівом. Все це приладдя можна придбати в зоомагазинах. Краще рішення - гнучкий кабель з пластика, який можна рівномірно розподілити по всій довжині підлоги і який підтримуватиме постійну температуру. Його прокладають "усередині" підлоги і "маскують". Кабель не повинен суцільно покривати всю поверхню підлоги, оскільки різна температура підлоги дозволяє тваринним знайти улюблене місце відповідно до їх звичок. Крім того, виключається небезпечний для життя перегрів тварини. Овальні і круглі металеві обігрівальні пластини з діаметром приблизно 25 см, прямокутні мати або всілякі обігрівальні прилади різних розмірів, які можна купити в зоомагазинах, теж виконують своє завдання. Обігрівальна фольга дуже практична: на неї можна просто поставити тераріум і не треба навіть свердлити дірку для кабелю в підлозі. З іншого боку багато енергії витрачається дарма, особливо якщо підлога зроблена з дерева і покрита товстим шаром грунту. Зазвичай же витрати енергії незначні: більшість обігрівальних пристроїв розраховані на 12 - 15 W.

            В усякому разі, обігрівальні прилади повинні залишатися включеними весь день, лише вночі їх можна вимкнути, що відповідає життєвому циклу тварин. Останнім часом на ринку з'явилися обігрівальні пристрої у вигляді звичайного плоского каменя, до якого підключений кабель. Це особливо подобається тваринним, оскільки на волі вони теж люблять погрітися на каменях, нагрітих сонцем. Жарким літом проблема вирішується сама, коли ви свій тераріум просто ставите на сонці в захищеному місці в саду або на балконі. Проте потрібно поклопотатися про те, щоб тераріум не весь день знаходився на сонці. Накривайте частину тераріуму, щоб ваші підопічні будь-якої хвилини могли знайти тінь.

Озеленення тераріуму

        Озеленення тераріуму в більшості випадків не обов'язкове для життя тварин, проте із зеленню він виглядає набагато кращим, до того ж зелень допоможе створити мікроклімат і самопочуття тварин поліпшується. Зелень створює додаткову тінь, місце для проведення часу, "можливість" для лазіння і джерело живлення, що особливо важливе для тварин-вегетаріанців, яких більшість серед мешканців тераріумів. Природно, що в тераріум не можна ставити отруйні рослини. Тварини не помиляються при виборі рослин, але крупні мешканці тераріуму можуть досить швидко перетворити красиві рослини на дикий хаос. Тому є сенс встановлювати лише міцні невибагливі рослини, які зможуть вижити в штучній атмосфері. Важливі умови для рослини - хороше освітлення і вентиляція, регулярне поливання.

           Правильний вибір рослини - це справжнє мистецтво. Новачкам рекомендується економне оформлення тераріуму невибагливими рослинами. Краще всього посадити їх в землю або поставити на підлогу горщики з рослинами, щоб їх можна було легко міняти і поливати. Горщики з квітами можна легко замаскувати декількома каменями. Якщо ви зробили підлогу із стиролу (пластмаса), то в ній можна легко вирізати дірочки і закріпити горщики з квітами. Для неотопленого тераріуму підходять верес, плющ, жимолость, карликовий ялівець, які живуть більш в сухій атмосфері. Для вологого тераріуму більш підходять різні види папороті. У ті тераріуми, що обігріваються, поміщають агави, алое, смоковниці, молочайні і арашеві рослини. Ці рослини більш підходять для сухих тераріумів. Для вологих більш підходять рослини, коріння яких знаходиться не в землі, а на інших рослинах, шматках кори і гілках.

         За допомогою кори пробкового дерева можна спорудити дуже симпатичну огорожу для квітів. Для болотистих і акваріумних тераріумів більше всього підходять водні і болотисті рослини. Якщо ви не хочете хвилюватись з приводу правильного підбору рослин і догляду за ними, то вам більш за все підійдуть штучні рослини, які сьогодні представлені настільки широко, що можна легко підібрати відповідні для даної тварини. Штучні квіти мають таку перевагу: їх можна легко вийняти і після ретельного обмивання знову помістити в тераріум.

         Вода в тій або іншій кількості необхідна всім тваринам тераріуму. Деяким тваринам цілком достатньо вологи, яку вони отримують, злизуючи воду з обприскуваних нами щодня рослин. Для інших же необхідна хоча б маленька чашечка з водою для втамування спраги. Воду підливати або міняти потрібно щодня.

          У всіх тераріумах, окрім тих, в яких повинне бути сухе повітря, тварині необхідний певний відсоток вологості повітря. Більшості тварин для гарного самопочуття необхідна вологість повітря 70-90%. Випаровування води з вологого грунту часто недостатні для цього. В такому випадку допоможе тільки одне: щодня, переважно увечері, окропляти листя і грунт тераріуму ручним способом. Використовуйте лише дрібний розпилювач. Обігрів і велика кількість води створюють атмосферу, близьку до тропічної. Тераріум, в якому живуть тварини з цього району, повинен бути оснащений термометром і гідрометрією. Це оснащення рекомендується і для решти всіх тераріумів з підігрівом.

3. Заключна частина.

   3.1. Підведення підсумків заняття

1.Чому t тераріумів відіграє велику роль для мешканців?

2.Для яких мешканців роблять акватераріуми?

3.Які рослини потрібно використовувати для озеленення.

    3.2. Біологічна гра «Все про тварин»

    3.3. Спілкування дітей з тваринами.

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 6
Оцінки та відгуки
  1. Мазур Ульяна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Андрушко Антон
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Ханко Іван
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Миколайчук Анастасія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Торохтій Ігор
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Криворучко Ольга
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 3 відгука
doc
Додано
12 лютого 2018
Переглядів
2521
Оцінка розробки
5.0 (6 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку