Консультація для батьків дошкільників "Таємниця малюнка"

Про матеріал
Мабуть, немає такої дитини, яка б не любила малювати. Навколишній, світ, предмети, близьких людей. А чи знали ви, що кожен дитячий малюнок може вам багато про що розказати? Як навчитися читати витвори вашої малечі?  Малювання не тільки допоможе вам зробити психологічний портрет дитини, але і зміцнить його пальчики, навчить координації, тонким рухам, і пізніше йому легше буде оволодіти письмом. До того ж, малюючи, він буде помічати особливості навколишнього світу, наприклад, що у кішки і у стільця чотири ноги, а у людини - дві.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Таємниці дитячих малюнків. Мабуть, немає такої дитини, яка б не любила малювати. Навколишній, світ, предмети, близьких людей. А чи знали ви, що кожен дитячий малюнок може вам багато про що розказати? Як навчитися читати витвори вашої малечі? Закодованим шедеврам да Вінчі далеко до каракулів вашого малюка. У перших заховані лише символи, а малюнок дитини - відображення його душі, почуттів, ставлення до себе, до сім'ї і до світу, який його оточує. Все це нескладно розгледіти за умови, що ви підберете вірний код.

Номер слайду 2

Ми малюємо чоловічків2 роки: малюк зображає людину у вигляді концентричних незавершених кіл.3 роки: круги замкнуті, з'являється зображення очей, а також рук і ніг в мініатюрі.3 роки і 2 місяці: чоловічок- «пуголовок», зображені всі риси обличчя, волосся, непропорційні руки і ноги.3 роки і 7 місяців: з'являється тулуб, руки вимальовані більш детально. Після 4 років: всі частини тіла промальовані, деякі диспропорційні, на обличчі посмішка. Після 5 років: всі частини тіла зображені чітко, на кистях і ступнях промальовані пальці, у чоловічків є статева ідентифікація.

Номер слайду 3

Кольорові думки. Зрозуміти, яка вона ця маленька людина, чим живе і що відчуває, допоможуть і кольори, які він використовує в малюванні. Приміром, якщо на малюнку присутні не менше 5-7 кольорів, дитина живе повним життям, насолоджується його фарбами. Використання одного-двох кольорів можна пробачити дворічному малюкові, але ніяк не трьох-, чотирирічному. Це означає одне: малюка щось гнітить, і фарб не вистачає не тільки в малюнку, але і в його житті. Колір, яким він розфарбовує членів родини, теж багато про що говорить. Наприклад, для нелюбимих він вибирає коричневий або чорний колір. А для коханих - жовтий. Адже коли дітей запитують, з чим у них асоціюється мама, вони часто відповідають: з сонечком.

Номер слайду 4

Якщо в малюнку переважає: Синій - дитина спокійна і врівноважена. Їй не нудно одній, адже вона любить поміркувати. Дружбі вона віддається цілком, бо воліє віддавати, а не отримувати. Однак слід враховувати одне «але». Часом діти вибирають синій не тому, що спокійні, а тому що хочуть заспокоїтися. Зелений - дитина незалежна, наполеглива, вперта. Зелений для неї - колір спокою і безпеки, до яких вона прагне. Червоний - дитина ексцентрична, агресивна, активна і легко збудлива.

Номер слайду 5

Жовтий - малюк - допитливий оптиміст. Фіолетовий - дитина любить фантазувати, вона емоційна, але в той же час дуже чутлива і ранима. Коричневий - дитина часто відчуває негативні емоції. Вона повільна і фізично не розвинена. Чорний - дитина пригнічена, чорний колір вона використовує як протест проти дискомфорту, який відчуває. Їй необхідна зміна атмосфери. Сірий - все одно що відсутність кольору. Малюк байдужий до навколишнього, він прагне не помічати того, що йому не подобається і що його тривожить.

Номер слайду 6

Успіхів Вам !!!Такі нескладні ключі вам знадобляться для розшифровки малюнка маленького чоловічка. Малювання не тільки допоможе вам зробити психологічний портрет дитини, але і зміцнить його пальчики, навчить координації, тонким рухам, і пізніше йому легше буде оволодіти письмом. До того ж, малюючи, він буде помічати особливості навколишнього світу, наприклад, що у кішки і у стільця чотири ноги, а у людини - дві. Практичний психолог ТНВК №35 Ханенко С. В.

pptx
Пов’язані теми
Психологія, Виховна робота
Додано
27 березня 2019
Переглядів
2110
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку