Консультування батьків майбутніх першокласників «Мандрівка до Нової української школи, або Батькам про те, що чекає учнів з 1 вересня»

Про матеріал
Розробка консультування батьків майбутніх першокласників «Мандрівка до Нової української школи, або Батькам про те, що чекає учнів з 1 вересня» допоможе вчителю ознайомити батьків із змінами, які відбулися в межах реформування освіти.
Перегляд файлу

Консультування батьків майбутніх першокласників

«Мандрівка до Нової української школи, або

Батькам про те, що чекає учнів з 1 вересня»

 

Оніщенко Ірина Валентинівна,

 учитель початкових класів, методист міського методичного кабінету Управління освіти Бахмутської міської ради Донецької області, спеціаліст вищої категорії, старший учитель

 

Мета: через  систему ігрових та тренінгових вправ  продемонструвати батькам зміни в організації навчального процесу, які  відбудуться при переході дитини з закладу дошкільної освіти до школи; дати відповіді на питання, які  батьки розмістили на «Стіні запитань»; сприяти налагодженню контактів, створенню позитивної взаємодії, порозумінню.

Пропедевтична робота: оформлення «Стіни запитань», на якій заздалегідь батьки майбутніх першокласників залишатимуть на стікерах питання, які їх турбують у зв’язку з переходом дитини до навчання у школі.

Форма проведення: міні-тренінг

Обладнання: м’яч, фліпчарт, папір для фліпчарту, маркери, клей, ножиці, кольоровий папір; картки з зображенням троянди, гладіолуса, ромашки, маку; мультимедійна презентація, комп’ютер, проектор.

 

Вступ

  •                   Доброго дня, шановні батьки.  Через деякий час щедрий і лагідний вересень розпочинається для вас і вашої дитини прекрасним святом Першого дзвоника. Ваш малюк стане не лише першокласником, він стане учнем Нової української школи.

Сьогодні ви отримаєте відповіді на питання, які вас турбують, та станете учасниками мандрівки до Нової української школи.

Зупинка перша -  «Інформаційна»

З 1 вересня усі заклади загальної середньої освіти працюватимуть в умовах Нової української школи. Її головна мета  створити школу, у якій буде приємно навчатись і яка даватиме учням не тільки знання, а й вміння застосовувати їх у житті. Тут прислухаються думки школяра, вчать критично мислити, не боятись висловлювати власну думку та бути відповідальними громадянами. Водночас батькам теж сподобається відвідувати цю школу, адже тут панують співпраця та взаєморозуміння.

Основні засади реформи шкільної освіти викладено в Концепції Нової української школи, яка містить інформацію про цінності реформи (як-от орієнтація на учня, педагогіка партнерства, справедливе фінансування тощо), основні компетенції та візію, яким має бути випускник НУШ.

 Навчання триватиме 12 років, 4 з них дитина навчатиметься у початковій школі за двома циклами:

1-2 класадаптаційно-ігровий цикл, допоможе дитині звикнути до шкільного життя: навчання буде організовано через ігрову діяльність за сучасними методиками.

3-4 класбуде основним циклом. Під час цього циклу буде формуватися почуття самостійності та відповідальності. Запроваджується предметне навчання та оцінювання. Учнів навчать самостійно робити вибір, пов’язувати вивченні із практичним життям.

  •    Ви готові далі дізнаватися про зміни? Тоді вперед!
  •    Так як наші діти йдуть до 1 класу і розпочинається адаптаційно-ігровий цикл навчання, наше консультування буде проведено в ігровій формі – у формі мандрівки. Вперед!

Зупинка друга – «Ранкове коло»

Одне із нововведень – організація та проведення ранкових зустрічей, яке об’єднує учнів у колі. Ранкове коло – це щоденна практика, під час якої вчитель із учнями об'єднуються в коло та виконують декілька пізнавальних різнопланових діяльностей.

C:\Users\IraOni\Desktop\teaching-sister-cartoon-white-background-55468062.jpgПропоную  вам   утворити   коло  та   перетворитися  на

дітей 6 років – майбутніх учня чи ученицю.

Вправа «Чудовий настрій»

Мета: сприяти створенню позитивного настрою

Тривалість: 5 хвилин

Інструктаж: Учитель задає питання, учні відповідають: «Добрий день!»

  • Ви сьогодні вже проснулись?
  • Добрий день!
  • Мамі зранку посміхнулись?
  • Добрий день!
  • Клас наш радо вас вітає!
  • Добрий день!
  • Настрій кожен гарний має?
  • Добрий день!
  • Станьте разом в дружнє коло!
  • Добрий день.
  • Привітай нас рідна школо!
  • Добрий день! – Добрий день! Добрий день!
  • Треба всім нам привітатись!
  • Добрий день!
  • Дружно й голосно сказати:
  • Добрий день!

C:\Users\IraOni\Desktop\111a.pngВправа «Привітання»

Мета: сприяти запам’ятовуванню імен учнів класу, розвиток уваги 

Тривалість: 5 хвилин

Інструктаж: Учні стоять у колі, піднявши перед собою руки. Ведучий починає перекидати м’яча через коло одному з учасників, при цьому називаючи своє ім’я. Той, хто вже тримав м’яча в руках і називав своє ім’я, руки опускає, щоб діти мали змогу бачити, хто ще на брав участь у грі.

  • Які ваші відчуття? Чи покращився настрій?
  •      Мета такої вправи позитивне налаштування на роботу, створення ситуації успіху та гарного настрою.  Такі заняття вчителі будуть проводити з першачками на свіжому повітрі за умови гарної погоди чи в класній кімнаті. У класі діти можуть сидіти на стільчиках, килимку, подушках для сидіння.

Зупинка третя – «Правила класу»

  •      Щоб шкільне життя було цікавим і, головне, безпечним, обов'язково треба дотримуватися правил, які першокласники розробляють разом із учителем. Діти першого класу правила малюють. На початок року їх не повинно бути багато (3-5 правил). Наприклад: хочу сказати – піднімаю руку; поважаю всіх, хто мене оточує; не боюся помилитися; допомагаю та ін.
  •    Об’єднаємося в чотири групи за порами року: осінь, зима, весна, літо.

C:\Users\IraOni\Desktop\1.jpgЗавдання групам: розробити та намалювати правила класу.  

Час виконання: 7-10 хвилин

Після виконання роботи, відбувається презентація робіт.

  •                   На вашу думку, якщо діти самі розроблять такі правила, чи будуть вони намагатися їх дотримуватися?

Зупинка четверта – «Зміна освітнього середовища»

  •    До організації  навчальних класів висуваються серйозні вимоги. Тепер учнівське місце повинно бути обов'язково одномісним, зручним і стійким. У навчальному просторі облаштовуються осередки. До всього оснащення прописані конкретні вимоги ергономіки та безпеки.

 Більшість часу діти працюватимуть у групах (по 4 чи 6), як сьогодні працюєте і ви. У процесі такої роботи учні вчиться ефективно взаємодіяти, розподіляти лідерство, розуміти, що робота також важлива для результату групи.

Зміна освітнього середовища – це зміна ставлення до дитини: повага, увага до неї і прагнення знайти оптимальний спосіб для її ефективного навчання.

(перегляд слайдів із зразками облаштування класної кімнати для учнів)

  •    Для виконання наступного завдання, пропоную об’єднатися в групи. Оберіть картку, на якій зображена квітка. У нас утворилися групи «Троянда», «Гладіолус», «Ромашка», «Маки». 

C:\Users\IraOni\Desktop\33d8e755461429a0.jpgЗавдання: змоделювати  фізичне середовище в класі (може бути малюнок, аплікація, 3D аплікація тощо).

Час виконання: 15 хвилин.

Після виконання роботи, відбувається презентація робіт.

C:\Users\IraOni\Desktop\depositphotos_115972494-stock-illustration-art-museum-4-isometric-icons.jpgЗупинка п’ята – «Інтегроване навчання»

  • У навчальний процес буде впроваджено інтегроване навчання, це коли  на одному уроці будуть переплітатися різні предмети.

Вправа «Створи фантастичну тваринку» (активність в групах)

Завдання: на аркуші для фліпчарту в кожному куті намалювати тваринку (час виконання  - 3-5 хвилин). Після того, як тваринки намальовано, наступне завдання: утворити фантастичну тваринку, взявши від кожної з намальованої якийсь елемент, діти ім’я цій тваринці, підготувати про неї розповідь.

(роботи готуються до огляду, вивішуються на стінах, біля кожної – екскурсовод, той, хто презентує діяльність групи)

Захист робіт відбуватиметься за стратегією критичного мислення «Огляд галереї».

Галерея – спеціальне приміщення, художній музей, у якому  розміщені для огляду твори мистецтва.

Застосування стратегії передбачає дії, які виконують відвідувачі галереї. Вони роздивляться твори мистецтва, поступово переходячи від одного до іншого. По колу відбувається групове обговорення кожного «експоната» галереї – роботи іншої групи, на якій можна залишити короткі коментарі.  Обговорення продовжується поки група не дістанеться своєї роботи.

  •    Скажіть, яке враження від роботи мають екскурсоводи?
  •    А яке враження відвідувачів?
  •    Скажіть, що ви робили в групах спочатку? (утворювали нову фантастичну тваринку)
  •    Ви  спробували продемонструвати процес інтеграції – об’єднання у єдине ціле раніше розрізнених частин та елементів системи на основі їх взаємозалежності і взаємодоповнення.
  •    У розкладі  уроків першокласників вперше появиться новий інтегрований курс  «Я досліджую світ», у межах якого діти будуть читати, писати, рахувати, вивчати природу та історію рідного краю, а також здобувати навички спілкування з однолітками. 

C:\Users\IraOni\Desktop\40abaf6eafab79a220a113ce55c418da.jpg Учні стануть учасниками тематичних тижнів та днів, це коли протягом дня чи тижня буде обговорено властивості будь-якого предмета живої чи неживої природи з різних боків. Наприклад, під час тематичного тижня «Осінь» діти стануть учасниками екскурсії в природу, проведуть дослідження з теми «Чому опадає з дерев листя?», зберуть природний матеріал (листя, шишки, цікаві палички), зроблять поробки або спробують намалювати їх, з’ясують, як звірі готуються до зими, прочитають про це текст, поспівають та пограють тощо.

Зупинка шоста – «Кошик запитань» (надано питання, які задавали батьки у більшій кількості)

  •    Деякі питання, які надійшли від вас, ми розглянули під час практичної роботи. Однак є питання, відповіді на які ще не лунали. Отже:
  •    Чи готові вчителі до роботи в умовах Нової української школи?
  •    Так. Учителі пройшли відповідну курсову перепідготовку (очні курси чи тренінги), а також дистанційний он-лайн курс на сайті EdEra. Протягом року педагоги опрацьовували нормативно-правову базу функціонування  початкової школи, брали участь у роботі творчих груп, шкільних та міських методичних об’єднань та ін.
  •    Чи будуть учні забезпечені підручниками?
  •    Так. Учні отримають безкоштовно всі необхідні  підручники.
  •    Чи будуть домашні завдання в 1-ому класі?
  • Навчання в першому класі не передбачає домашніх завдань, але батькам, щоб допомогти опанувати навчальні предмети, слід створювати додаткові умови для творчого розвитку дитини: читати з ними книжки, спілкуватися, малювати, ліпити з піску та пластиліну, можливо організовувати лялькові вистави, які розвинуть увагу, пам’ять та мислення малюків, займатися спортом тощо.
  •    Яким чином діти 1-го класу будуть оцінюватися?
  •    Учителі молодших класів, як і раніше, першокласникам не ставитимуть оцінки.
  •    Чула про компетентності в Новій школі. Скільки їх?
  •    Замість запам’ятовування фактів та визначень понять, учні набуватимуть компетентностей.  За Концепцією НУШ протягом навчання в школі в учнів буде сформовано 10 компетентностей, а саме:
  • спілкування державною  (і рідною у разі відмінності) мовами;
  • спілкування іноземними мовами;
  • математична компетентність;
  • основні компетентності у природничих науках і технологіях;
  • інформаційно-комунікаційна компетентність;
  • уміння вчитися  впродовж життя;
  • ініціативність і підприємливість;
  • екологічна компетентність;
  • соціальна та громадянська компетентності;
  • обізнаність та самовираження у сфері культури;
  • екологічна грамотність та здорове життя.

Тобто буде формуватиметься ядро знань, на яке будуть накладатись уміння цими знаннями користуватися, цінності та навички, що знадобляться випускникам української школи в професійному та приватному житті.

Зупинка сьома – «Шкала оцінювання «Ставлення батьків до освітньої реформи»

Завдання: Батьки беруть стікер, пишуть на ньому своє ім’я та приклеюють його на шкалі від 1 до 10, визначивши цим своє ставлення до реформи.

  •    Шановні батьки! Дякуємо вас за участь в  нашому заході, сподіваємося, що ви знайшли сьогодні відповіді на ті питання, які вас хвилювали.

Формула «Нової школи» складається з восьми ключових компонентів, серед яких є педагогіка, що ґрунтується на партнерстві між учнем, учителем і батьками. У підґрунті педагогіки партнерства – спілкування, взаємодія та співпраця між учителем, учнем і батьками. Сподіваємось, що вчитель стане другом, а родина –  буде залучена до побудови освітньої траєкторії дитини.

Тому на останок хочу зачитати хештег: «Ці зміни допоможуть вашим дітям стати щасливими громадянинами України, конкурентоздатними в ХХІ столітті. Нам важливо рухатися до мети разом з вами!»

  • До нових зустрічей!

 

 

Список використаних джерел

 

Ранкова зустріч «Гарний настрій – це чудово!»  https://naurok.com.ua/rankova-zustrich-garniy-nastriy-ce-chudovo-5125.html

 

 

 

 

 

docx
Додано
11 травня 2019
Переглядів
2095
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку