20 вересня о 18:00Вебінар: Numicon (Нумікон): проста математика для всіх

Контрольна робота з теми ''Оксигеновмісні органічні сполуки''

Про матеріал
Контрольна робота з теми ''Оксигеновмісні органічні сполуки'' містить різнопланові завдання 4 рівнів складності. Завдання охоплюють матеріал про карбонові кислоти, жири, вуглеводи, амінокислоти та білки'. Відповідає чинній програмі з хімії для 9 класу загальноосвітніх шкіл.
Перегляд файлу

                                                                                                                                               

 

 

 

Оцінка   

Оксигеновмісні органічні сполуки

Варіант І

І-ІІ рівні. У завданнях 1-10 виберіть по одній правильній відповіді.

  1.               Укажіть загальну формулу карбонової кислоти:

а) CnH2n+2O ;  б) CnH2nOH; в) CnH2n+1OН;  г) CnH2n+1COOH.

  1.               Оцтова кислота змінює колір лакмусу на:

  а) фіолетовий;            б) червоний ; в) малиновий;             г) синій.

  1. У природі існують жири:                                                                                                              а) лише рослинного походження;                 б) лише тваринного походження;                                                                                                                                                                  в) рослинного і тваринного походження.
  2.               Жирами називаються:

а) естери вищих карбонових кислот і етанолу;

б) естери вищих карбонових кислот і гліцерину;

в) естери низькомолекулярних карбонових кислот і гліцерину.

  1. Мила — це:                                                                                                                                         а) солі вищих карбонових кислот;                               б) солі амінокислот;

     в) похідні вищих спиртів.                                                                                                                                                                                    

  1.               Укажіть, у результаті якої реакції утворюються макромолекули крохмалю:

а) полімеризації; б) окиснення; в) поліконденсації.

  1. Укажіть, із залишків якого мономера складаються макромолекули целюлози:                                                                                                                                        а) α-глюкози;                            б) β-глюкози;                            в) фруктози.
  2.               Амінокислоти — це речовини, у молекулах яких одночасно містяться

функціональні групи:

а) аміно- й гідроксильна;  б) карбоксильна й гідроксильна;

в) аміно- й карбоксильна.

  1.               Укажіть, наявністю яких груп зумовлені амфотерні властивості білків:

а) -OH, -SH;             б) -NH2, -COOH;  в) -NH2, -OH.

  1.  Реакція денатурації характерна для таких речовин:                                                     а) усіх органічних;                 б) спиртів;       в) білків;                 г) карбонових кислот.                                                                                                                               

ІІІ-ІV рівні

  1.          Укажіть серед наведених сполук β-амінокислоту:

а) CH3 - CH(NH2) - COOH;  б) CH3 - CH2 - CH(OH) - COOH;

в) CH3 - CH2 - CH2 - COOH;  г) CH3 - CH(NH2) - CH2 - COOH.

 

  1.          Укажіть властивості оцтової кислоти, що спричиняють її застосування у харчовій промисловості:

а) добре розчиняється у воді;                    

б) розчин кислий на смак;

в) змінює забарвлення індикаторів.

  1.          Закінчіть рівняння реакцій:

 а)   С2Н5ОН +   HCl → ___________________________________                           

б)   СН3 – СООН +   К2СО3  ________________________________________     

в)   СН3СООН +   Nа → _____________________________________________           

 г)   С5Н11ОН +   О2 →_______________________________________________

  1.          Визначте формулу насиченої одноосновної карбонової кислоти, якщо 7,04 г її прореагувало з 16,95 мл розчину калій гідроксиду густиною 1,18 г/мл із масовою часткою лугу 22,4 %.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
16 травня
Переглядів
303
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку