Контрольна робота з теми ''Оксигеновмісні органічні сполуки''

Про матеріал
Контрольна робота з теми ''Оксигеновмісні органічні сполуки'' містить різнопланові завдання 4 рівнів складності. Завдання охоплюють матеріал про карбонові кислоти, жири, вуглеводи, амінокислоти та білки'. Відповідає чинній програмі з хімії для 9 класу загальноосвітніх шкіл.
Перегляд файлу

                                                                                                                                               

 

 

 

Оцінка   

Оксигеновмісні органічні сполуки

Варіант І

І-ІІ рівні. У завданнях 1-10 виберіть по одній правильній відповіді.

  1.               Укажіть загальну формулу карбонової кислоти:

а) CnH2n+2O ;  б) CnH2nOH; в) CnH2n+1OН;  г) CnH2n+1COOH.

  1.               Оцтова кислота змінює колір лакмусу на:

  а) фіолетовий;            б) червоний ; в) малиновий;             г) синій.

  1. У природі існують жири:                                                                                                              а) лише рослинного походження;                 б) лише тваринного походження;                                                                                                                                                                  в) рослинного і тваринного походження.
  2.               Жирами називаються:

а) естери вищих карбонових кислот і етанолу;

б) естери вищих карбонових кислот і гліцерину;

в) естери низькомолекулярних карбонових кислот і гліцерину.

  1. Мила — це:                                                                                                                                         а) солі вищих карбонових кислот;                               б) солі амінокислот;

     в) похідні вищих спиртів.                                                                                                                                                                                    

  1.               Укажіть, у результаті якої реакції утворюються макромолекули крохмалю:

а) полімеризації; б) окиснення; в) поліконденсації.

  1. Укажіть, із залишків якого мономера складаються макромолекули целюлози:                                                                                                                                        а) α-глюкози;                            б) β-глюкози;                            в) фруктози.
  2.               Амінокислоти — це речовини, у молекулах яких одночасно містяться

функціональні групи:

а) аміно- й гідроксильна;  б) карбоксильна й гідроксильна;

в) аміно- й карбоксильна.

  1.               Укажіть, наявністю яких груп зумовлені амфотерні властивості білків:

а) -OH, -SH;             б) -NH2, -COOH;  в) -NH2, -OH.

  1.  Реакція денатурації характерна для таких речовин:                                                     а) усіх органічних;                 б) спиртів;       в) білків;                 г) карбонових кислот.                                                                                                                               

ІІІ-ІV рівні

  1.          Укажіть серед наведених сполук β-амінокислоту:

а) CH3 - CH(NH2) - COOH;  б) CH3 - CH2 - CH(OH) - COOH;

в) CH3 - CH2 - CH2 - COOH;  г) CH3 - CH(NH2) - CH2 - COOH.

 

  1.          Укажіть властивості оцтової кислоти, що спричиняють її застосування у харчовій промисловості:

а) добре розчиняється у воді;                    

б) розчин кислий на смак;

в) змінює забарвлення індикаторів.

  1.          Закінчіть рівняння реакцій:

 а)   С2Н5ОН +   HCl → ___________________________________                           

б)   СН3 – СООН +   К2СО3  ________________________________________     

в)   СН3СООН +   Nа → _____________________________________________           

 г)   С5Н11ОН +   О2 →_______________________________________________

  1.          Визначте формулу насиченої одноосновної карбонової кислоти, якщо 7,04 г її прореагувало з 16,95 мл розчину калій гідроксиду густиною 1,18 г/мл із масовою часткою лугу 22,4 %.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Хода Галина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
16 травня 2019
Переглядів
12333
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку