26 вересня о 18:00Вебінар: Особливості статевого виховання у школах України

Контрольна робота з теми ''Оксигеновмісні органічні сполуки''

Про матеріал
Контрольна робота з теми ''Оксигеновмісні органічні сполуки'' (ІІ варіант) містить різнопланові завдання 4 рівнів складності. Завдання охоплюють матеріал про карбонові кислоти, жири, вуглеводи, амінокислоти та білки'. Відповідає чинній програмі з хімії для 9 класу загальноосвітніх шкіл.
Перегляд файлу

                                                                                                                                               

 

 

 

Оцінка   

Оксигеновмісні органічні сполуки

Варіант ІІ

І-ІІ рівні. У завданнях 1-10 виберіть по одній правильній відповіді.

  1. Укажіть загальну формулу карбонової кислоти:

а) CnH2n+2O ;  б) CnH2nOH; в) CnH2n+1OН;  г) CnH2n+1COOH.

  1. Який реактив можна використати, щоб виявити пропанову кислоту серед інших речовин:                                                                                                       а) лакмус;                 б) спиртовий розчин йоду;  в) Сu(ОН)2;     г) бромну воду.                                                                                                
  2. Жирами називаються:

а) естери вищих карбонових кислот і етанолу;

б) естери вищих карбонових кислот і гліцерину;

в) естери низькомолекулярних карбонових кислот і гліцерину.

  1. У природі існують жири:                                                                                                              а) лише рослинного походження;                                б) лише тваринного походження;                                                                                                                                                                 в) рослинного і тваринного походження.
  2. Мила — це:                                                                                                                                         а) солі амінокислот;                                    б) солі вищих карбонових кислот;                                                                                               в) похідні вищих спиртів.                                                                                                                                                                                
  3. Укажіть, у результаті якого процесу в природі утворюються целюлоза і крохмаль:

а) полімеризація моносахаридів; б) гідроліз;  в) фотосинтез.

 

  1. Укажіть, із залишків якого мономера складаються макромолекули целюлози:                                                                                                                                        а) α-глюкози;                            б) β-глюкози;                            в) фруктози.
  2. Амінокислоти — це речовини, у молекулах яких одночасно містяться функціональні групи:

а) аміно- й гідроксильна;  б) карбоксильна й гідроксильна;

в) аміно- й карбоксильна.

  1.  Для визначення пептидних зв’язків у молекулах білків використовують:

а) біуретову реакцію;  б) гідроліз;  в) реакцію гідрування.

  1.          Денатурація білків — це реакція руйнування структури:

    а) первинної;            б) вторинної;  в) вторинної та третинної.

ІІІ-ІV рівні

  1.          Укажіть серед наведених сполук амінокислоту:

а) NH2 - CH2 - CH2 - COOH;  б) CH3 - COOC2H5;

в) CH3 - CH2- CH - COOH;             г) CH3 - NH2.

  1.          Позначте усі речовини, з якими може реагувати  оцтова кислота:

   а) Mg;     б) Сu;     в) Са(ОH)2;      г) С2Н5ОН.

  1.          Закінчіть рівняння реакцій:

 а)   СН3СООН +   2СО3 ­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­_______________________________________

б)   СН3 – СООН   +   К  → ________________________________________

в)   С7Н15ОН +   О2→_____________________________________________

г)   С4Н9ОН +   HCl →____________________________________________

  1.          Визначте формулу насиченої одноосновної карбонової кислоти, якщо 7,04 г її прореагувало з 16,95 мл розчину калій гідроксиду густиною 1,18 г/мл із масовою часткою лугу 22,4 %.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
16 травня
Переглядів
475
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку