Контрольний докладний переказ тексту публіцистичного стилю із творчим завданням.

Про матеріал
Дана презентація - це своєрідний конспект проведення уроку контрольного докладного переказу з творчим завданням поетапно. В презентацію вміщено всі необхідні рекомендації для учнів, теоретичні відомості для актуалізації опорних знань, робота з текстом переказу, прописане саме творче завдання і надано інтерактивне домашнє завдання. Сам аудіотекст переказу подано за посиланням.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема. Письмовий докладний переказ тексту публіцистичного стилю з творчим завданням. Основна мета уроку: узагальнити і систематизувати знання учнів про особливості публіцистичного стилю мовлення, удосконалювати вміння й навички учнів письмово докладно переказувати текст, доповнюючи його своїми міркуваннями.

Номер слайду 2

Інтерактивна вправа «Незакінчене речення»— Текст — це ...— Текст має такі ознаки, як...— Мені відомі такі стилі мовлення, як...— Визначають такі типи мовлення, як...— Публіцистичний стиль характеризується такими ознаками...— Тексти публіцистичного стилю слугують для того, щоб...

Номер слайду 3

Завдання детального переказу – відтворити якнайповніше зміст вихідного тексту. Цей вид переказу здійснює детальну, розгорнуту, послідовну, близьку до тексту передачу змісту почутого, прочитаного чи побаченого з якнайповнішим використанням лексичних і стилістичних засобів.

Номер слайду 4

Пам'ятка. Як готувати докладний переказ тексту з творчим завданням1. Прочитати (або прослухати) текст.2. Визначити стиль, тип, жанр мовлення, тему та основну думку висловлювання.3. З'ясувати значення незнайомих слів.4. Висловити власну думку про прочитаний (прослуханий) текст з погляду його змісту, форми, задуму і мовного оформлення.5. Визначити тезу творчого завдання й дібрати художні засоби, які б її розкривали.6. Поміркувати над змістом і послідовністю висловлювання творчого задуму.7. Скласти самостійно складний план тексту, включаючи власне творче доповнення.8. Написати докладний переказ тексту, підпорядковуючи висловлювання темі й основній думці, дотримуючись композиції, мовних і стильових особливостей, а також авторського задуму. 

Номер слайду 5

Публіцистичний стиль –  один з найбільш дієвих і широковживаних. Найважливіша його функція – активний вплив на читача або слухача, переконання у правильності висловлених думок, агітація. Тексти у публіцистичному стилі передають інформацію з метою пропаганди певних ідей серед широких верств населення. Публіцистичний стиль тяжіє до наукового та художнього стилів. Завдання публіцистики не лише в тому, щоб викладати факти, а й давати їм оцінку. Основна форма викладу – монолог. Сучасний публіцистичний стиль – це мова преси, радіо, телебачення, ораторське мовлення. Мовні засоби:1. Лексичні – суспільно-політична лексика, урочист іфрази, політичні гасла та заклики, засоби сатири і гумору.2. Синтаксичні – спонукальні та окличні речення, поширені прості речення, звертання, риторичні звертання. 

Номер слайду 6

Без сім'ї нема щастя на земліСлухаємо уважно текст переказу за посиланням і робимо нотатки в чорновикhttps://youtu.be/i. Amp. Sy. R8 Gjg?si=e. Ua. K8 DIa. FNCQV4 YS

Номер слайду 7

ПЛАН1. …2. …3. …4. …5. …6. …7. …

Номер слайду 8

Продовжити переказ роздумами про те, які традиції та звичаї своєї родини ви продовжили б у майбутньому створивши свою сім’ю. Творче завдання:

Номер слайду 9

Запитання для самоконтролю:1. Який вид роботи називається переказом?2. Чим докладний переказ відрізняється від стислого?3. Що треба пам’ятати при роботі з текстом?4. За якими ознаками визначають стилі мовлення?5. Назвіть особливості публіцистичного стилю мовлення. 

Номер слайду 10

Рефлексія. Бесіда.— Якою була для вас робота над текстом: легкою чи важкою?— Коли виникало більше труднощів: під час написання докладного переказу чи виконання творчого завдання?— Чи задоволені ви своєю роботою?

Номер слайду 11

Завершити роботу над переказом. Скласти сенкан до словосполучення «Сім’я» Повторити тему «Частини мови»Домашнє завдання

pptx
До підручника
Українська мова (профільний рівень) 10 клас (Плющ М.Я. та ін.)
Додано
29 лютого
Переглядів
461
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку