Презентація "Іменник як частина мови. Лексико-граматичні розряди іменників Граматичні категорії іменника"

Про матеріал
Презентація до уроку української мови в 10 класі профільного філологічного напрямку "Іменник як частина мови. Лексико-граматичні розряди іменників. Граматичні категорії іменника"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Іменник як частина мови. Лексико-граматичні розряди іменників Граматичні категорії іменника

Номер слайду 2

Мета: розширити знання учнів про іменник як самостійну частину мови, подати відомості про граматичні категорії іменника та лексико-граматичні розряди іменників;формувати комунікативні вміння доцільно та правильно використовувати іменники в усному та писемному мовленні; за допомогою дидактичного матеріалу виховувати повагу до культури рідного народу.

Номер слайду 3

Дайте відповіді на питання· Пригадайте, яка частина мови називається іменником?· Як називаються іменники, що відповідають на питання ХТО? Наведіть приклади.· Як називаються іменники, що відповідають на питання ЩО? Наведіть приклади.· У чому полягає відмінність між власними та загальними назвами?· Що таке конкретні та абстрактні іменники?

Номер слайду 4

Проаналізуйте речення за такою схемою: назвіть частини мови, які входять у речення; скільки іменників у реченні; скільки іменників — назв істот і неістот; скільки власних і загальних назв; скільки конкретних і абстрактних іменників.1. Дід Максим привезе внучку Орисю до бабусі Марусі машиною «Таврія» з міста Херсона у село Клини. 2. З міста Львова на канікули приїхала поїздом у Крим до Чорного моря студентка Львівського університету Марія Крячко (З підручника).

Номер слайду 5

Розподільчий диктант. Запишіть групами іменники: з абстрактним значенням; з конкретним значенням. Урок, рослина, актриса, надія, перемога, небо, мрія, стихія, біб, мураха, любов, життя, світанок, масло, гордість, мир, пшениця, день, повітря, зірка, любов, політика, дочка, полум’я, соловей, культура, вода, молоко, краса, чайка, кущ, ріка, лід, книга, характер, вогник, совість, сік, людина, комета, туман, мужність, лікар, ідеалізм, морква, вікно.

Номер слайду 6

Вибірковий диктант. Запишіть лише речовинні іменники. Молоко, вода, пісок, крига, поле, Рим, карти, жито, пшениця, ріки, шахтар, учні, кохання, мука, камінь, сніг, юність, ручка, Петро, стіл, стихія, зима

Номер слайду 7

Граматичні категорії іменників. Рід. Чоловічий. Столяр, орел, шлях. Жіночий. Дівчина, ластівка, хмара. Середній. Дитя, курча, небоІменники спільногороду. Виражені формою чоловічого роду. Професор, інженер, лауреат. Виражені формою жіночого роду. Сирота, нахаба, бідолаха. Число —граматична категорія, яка виявляється у протиставленні значень однини і множини. Однина. Дерево, думка, воїн. Множина. Дерева, думки, воїни. Тільки однина: збірні, деякі речовинні іменники, абстрактні поняття, більшість власних назв. Людство, малеча, масло, радість, Київ, Дніпро, Іван. Тільки множина. Розкопки, пахощі, радощі, дріжджі, Суми, Черкаси

Номер слайду 8

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Відмінок —категорія, що виражає відношення іменників до інших членів речення і тим вказує його синтаксичну функцію. ПряміНазивний. Кличний. НепряміРодовий. Давальний. Знахідний. Орудний. Місцевий

Номер слайду 9

Поставте наведені назви істот та неістот у форми називного та знахідного відмінків однини і множини. Простежте зміни, що відбулися. Назвіть граматичні ознаки, якими розрізняються назви істот / неістот. Змій, грім, метелик, програміст, синь, дощ, п’ятірка, Марійка, курча, тополя, народ, брат, товариш, колодязь, хустка, вікно, роман.

Номер слайду 10

Домашнє завдання: Опрацюйте § 56 пілручника https://shkola.in.ua/1711-ukrainska-mova-10-klas-karaman-2018.html, виконайте письмово вправи 398, 400

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Лисницкая Евгения
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
4 березня
Переглядів
315
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку