Контрольний твір-роздум на суспільно-політичну тему в публіцистичному стилі. 10 клас

Про матеріал
Матеріал доречно використати під час проведення уроку мовленнєвого розвитку у 10 класі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тринадцяте грудня. Дистанційна робота Контрольний твір-роздум на суспільно-політичну тему в публіцистичному стилі.

Номер слайду 2

Публіцистичний стиль (від латин, publicus — суспільний, народний) — це стиль мовлення, який використовується в різних сферах суспільного життя: у газетах і журналах, на телебаченні й по радіо, у публічних політичних виступах, у діяльності партій та громадських об'єднань. Характерні ознаки стилю: точність, конкретність, обґрунтованість; послідовність; логічність викладу; емоційність; образність; закличність; загальнодоступність. Мета публіцистичного стилю — інформування, передача суспільно значущої інформації з одночасним впливом на читача, слухача, переконанням його в чомусь, навіюванням йому певних ідей, поглядів, спонуканням до певних вчинків, дій.

Номер слайду 3

У публіцистичному стилі виділяють кілька підстилів, кожен з яких вирізняється жанровими й мовними особливостями:♦ стиль засобів масової інформації (газет, журналів, радіо, телебачення);♦ художньо-публіцистичний стиль (памфлети, фейлетони, нариси, есе (короткі нариси вишуканої форми));♦ науково-публіцистичний стиль (літературно-критичні статті, огляди тощо)Жанри публіцистики — стаття в газеті, журналі, нарис, репортаж, інтерв'ю, фейлетон, ораторське мовлення, судова промова, виступ по радіо, телебаченню, на зборах, доповідь.

Номер слайду 4

Пам’ятка «Як складати твори на суспільну тему в публіцистичному стилі»1. Продумати послідовність викладу думок, скласти план.2. У вступі сформулювати тезу, яку треба довести в основній частині.3. Обґрунтовуючи твердження, використовувати переконливі аргументи й докази, наводити приклади.4. Висловити власне ставлення до порушеної в творі проблеми.5. Свої міркування ілюструвати крилатими висловами, прислів′ями та приказками морально-етичної тематики.6. Використовувати слова і сполучення слів, що пов′язують тезу й аргументи, аргументи й висновок: тому що, оскільки, тому, відтак, таким чином, отже.

Номер слайду 5

7. Завершити висновком у вигляді побажання, заклику, звернення чи поради.8. Дотримуватися вимог публіцистичного стилю(доречно вживати питальні й окличні речення, вставні конструкції, звертання, багатозначні й експресивно-емоційні слова.

Номер слайду 6

Поради щодо написання твору-роздуму:дотримуйтеся будови тексту-роздуму (теза, аргументи, висновок);чітко викладіть тезу, яку треба довести;в основній частині наведіть два-три переконливі докази, які найкраще аргументуватимуть ваші міркування (приклади з художньої літератури, історичні факти, випадки з життя);наводячи приклади з літератури, не переказуйте зміст художніх творів, не давайте повну характеристику образів;сформулюйте висновок, який випливає з аргументів;пишіть конкретно, уникайте розгорнутого викладу міркувань, не підкріплених фактичним матеріалом;

Номер слайду 7

Поради щодо написання твору-роздуму:уживайте граматичні конструкції, слова, речення, у написанні яких ви впевнені;пишіть чітко й розбірливо;пригадайте особливості публіцистичного стилю і виберіть жанр. Це, ймовірно, буде газетна або журнальна стаття.

Номер слайду 8

Теми творів1. Душа болить за рідну Україну.2. На тернистих шляхах нації.3. Суспільство, в якому я хочу жити.

Номер слайду 9

Домашнє завдання. Написати твір на одну з тем. (слайд № 8 презентації)

pptx
Додано
17 грудня 2023
Переглядів
2904
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку