Козацькі пісні. Дума

Про матеріал
Шановні колеги, доброго дня! Відео-касти до цієї презентації ви можете відшукати самостійно, користуючись назвою, чи образом за поданою темою уроку в презентації.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку:“Козацькі пісні. Дума”Мистецтво і навколишній світ

Номер слайду 2

Розглядаємо питання:1.Історія виникнення козацьких пісень.2. Як виконували козацькі пісні? Хто такі кобзарі- Бандуристи?3. Козак Сіромаха - сучасний талановитий виконавець козацьких пісень. Місто Дніпро.4. Образ козацького війська в поєднанні із сучасним виконанням української козацької пісні.5. Що таке степовий спів?6. Які українські народні пісні можна вважати козацькими?Дорогі друзі! Сьогодні я пропоную вам цікавий пізнавальний матеріал про те,що являють собою козацькі пісні і чому вони дійсно вважаються цінним історичним скарбом української культури. Також більш детально про Думи.

Номер слайду 3

Козацькі пісні — народні, історичні пісні в котрих оспівується козацьке життя. Виникли у XV—XVI ст. з появою козацтва. Козацькі пісні витворюють ліричний образ козака — типового представника Запорізької Січі, його внутрішній духовний світ, думки і почуття. Різні обставини неспокійного козацького життя передають романтику козацької волі. Мають у своїй основі реальні факти: боротьба с турками,перемоги і поразки козацького війська,чужинська неволя, рабство.Історія виникнення козацьких пісень

Номер слайду 4

Козацькі протяжні пісні виконуються без супроводу музичних інструментів, зазвичай гуртом. Ці пісні належали й до репертуару кобзарів-бандуристів. Однак традиція виконання пісень під супровід бандури, яка побутувала у Нікопольському районі ще у 1980-х роках, остаточно зникла. Для будови козацької пісні властивий сольний заспів («заводити») та сольний верхній голос («виводити» або «тягти»). Як виконували козацькі пісні? Хто такі кобзарі- Бандуристи?

Номер слайду 5

Дуже енергетичний. Послухайте. Музичний Інструмент на якому грає козак називаєтья фізгармонь. Козак Сіромаха - сучасний талановитий виконавець козацьких пісень. Місто Дніпро.

Номер слайду 6

“Їхали козаки”Образ козацького війська в поєднанні із сучасним виконанням української козацької пісні

Номер слайду 7

Степовий спів — розлогий, розкладений на вісім голосів. Але гуртова частина козацької пісні зазвичай має триголосу,або чотириголосну будову, коли додається імітація чоловічої партії («басити»). Що таке степовий спів?

Номер слайду 8

Мультфільми для підняття настрою

Номер слайду 9

Мультфільми для підняття настрою

Номер слайду 10

Проте не всі пісні, в яких співається про козаків, є козацькими піснями. До козацької тематики зверталися автори пісень, що створені в роки боротьби за незалежність України 1917—1921 роківпісні про козацькі походи пісні козацьку про лірикукозацький романскозацький маршдума. Які українські народні пісні можна вважати козацькими?

Номер слайду 11

Козацький епос (пісні, які пов’язані з певними важливими подіями в історії козацтва)Вперше згадки про козацькі думи і записи їхніх текстів з'явилися в шістнадцятому столітті. Ян Благослав (чеський церковний освітній діяч)одним з перших записав народну українську пісню у своїй граматиці, випущеної в 1571 році. На основі звичайних народних пісень в цей час стали з'являтися думи - історичні оповідання про подвиги народних героїв, виражені у віршованій пісенній формі. Що таке дума?

Номер слайду 12

“Дума про Савур могилу” Козацька дума

Номер слайду 13

“Засвіт встали козаченьки” Пісні про козацькі походи

Номер слайду 14

“ Кінь у полі половецькім”Пісні козацьку про лірику

Номер слайду 15

“Кохана дівчино подай же ручину “(Стрілецький романс)козацький романс

Номер слайду 16

“Козацька похідна”Козацький похідний марш

Номер слайду 17

малюємо козака. Творче завдання з цієї теми уроку

Номер слайду 18

Малюнки надавайте до 6 травня. Друзі! Дякую за увагу!

pptx
Додано
17 січня 2021
Переглядів
2627
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку