Мистецтво у навколишньому світі

Про матеріал
Шановні колеги, доброго дня! Хочу звернути вашу увагу на презентацію "Мистецтво у навколишньому світі" для учнів 5 класу, яка стане для вас важливою підтримкою у творчо-пошуковому процесі в підготовці до уроку інтегрованого курсу "Мистецтво". Натхнення вам!
Зміст слайдів
Номер слайду 1

« Мистецтво у навколишньому світі»Тема уроку:«Дизайн навколишнього середовища»

Номер слайду 2

Всіх вітаю!Про що ми дізнаємось сьогодні ?1. Що таке дизайн?2. Як людина формує простір?3. Елементи дизайну.4. Професія дизайнер. 5. Види промислового дизайну.6. Графічний дизайн: логотипи, емблеми, піктограми.

Номер слайду 3

Поговоримо. Що таке дизайн і чому він такий актуальний сьогодні?Дизайн (від англ, design - проектувати, креслити, задумувати, а також проект, план, рисунок) - це творча діяльність із проектування естетичних властивостей предметів і середовища, в якому живе людина.

Номер слайду 4

Людина формує предметний простір Простір, у якому ми живемо, наповнений предметами різноманітного призначення. Усі вони утворюють предметне навколишнє середовище. Людина цілеспрямовано формує предметний простір залежно від своєї мети, бажань та уявлень, а одним із основних засобів такої цілеспрямованої трансформації в сучасну епоху є дизайн. Дизайн стосується всіх сфер нашого буття: одягу, оселі, архітектури, промислових виробів, меблів, автомобілів, книжок, реклами, озеленення ландшафтів, вулиць і т. д., - тобто всього, що оточує людину і над чим працював людський розум і руки.

Номер слайду 5

Дизайн гармонійно поєднує дві творчі теми: корисне (функціональне) і красиве (естетичне). Тобто кожна річ і кожен об’єкт, створені дизайнером, мають найповніше відповідати своєму призначенню, бути зручними, легкими в користуванні та водночас красивими, приносити естетичне задоволення.

Номер слайду 6

Елементи дизайну Елементами дизайну є: крапка, лінія, форма (фігура), рух,колір, візерунок, текстура, простір, шрифт тощо.

Номер слайду 7

Познайомимося з професією дизайнера. Дизайнер - це фахівець, що відповідає за функціональний та естетичний рівень предметів та композицій із них, створюючи певне середовище. Дизайнер повинен вміти малювати, створювати композиції і нові форми, мати широкий кругозір і гарний смак, творчо мислити, знати конструктивні й оздоблювальні матеріали. Він працює у творчій співдружності з архітекторами, інженерами, конструкторами, агрономами, технологами, економістами, лікарями, екологами, бере участь у проектуванні складних виробів, де технічна й естетична сторони однаково важливі. Сьогодні професія дизайнера дуже популярна. Ти теж можеш спробувати себе в дизайні власного одягу, оздобленні своєї кімнати чи в інших дизайнерських проектах. А якщо здобудеш спеціальну освіту, то станеш професійним дизайнером і працюватимеш за різними напрямами.

Номер слайду 8

Напрями промислового дизайну• дизайн інтер’єру - внутрішнє облаштування, оздоблення приміщення, яке має відповідати таким правилам: нічого зайвого, відповідність призначенню приміщення (оселя, фойє театру, класна кімната, актовий зал тощо), забезпечення комфорту та задоволення естетичних запитів, уподобань людини.

Номер слайду 9

Напрями промислового дизайну• світловий дизайн - проектування освітлення для забезпечення комфорту, естетичного зорового сприйняття, енергоефективності;

Номер слайду 10

Напрями промислового дизайну. Біодизайн - використання елементів або образів живої природи для поліпшення повітряного середовища, створення психологічного й естетичного комфорту людини; елементами біодизайну є: акваріум, тераріум, флораріум; фонтани, водоспади, ставочки, композиції з натурального і штучного каменю, зимові сади й настінні садочки, куточки з живими або штучними рослинами, флористичні композиції з живих і штучних квітів;

Номер слайду 11

Напрями промислового дизайну. Ландшафтний дизайн - проектування та озеленення, впорядкування територій, парків, скверів, садів, присадибних ділянок, створення штучних водойм, фонтанів тощо.

Номер слайду 12

Мистецтво Топіарі --різновид Ландшафтного дизайну. Англійське слово «topiary» походить від грец. τόπος - місце. Воно позначає візерункові або уявні фігури для ландшафту. У латинській мові topiarius означало «садівник», topiaria - садівниче мистецтво.Європейський топіарі бере свій початок з часів Римської імперії. В Японії під топіарі увазі мистецтво бонсай. У період Ренесансу в Європі стали з'являтися сади, в яких рослини були виконані у формі куба, кулі, піраміди, моделі дерев, форми зображують людей, тварин та інші об'єкти. Топіарі в той час був широко представлений в Версалі. Топіарі був також широко поширений в Голландії, і звідти мода на топіарі з 1660 року прийшла до Англії, де отримала потужний розвиток. Сучасне використання топіарі можливе навіть на приватній ділянці, завдяки недорогим матеріалам та власноруч зробленим скульптурам.

Номер слайду 13

Напрями промислового дизайну. Дизайн іміджу - дизайн одягу, взуття, аксесуарів, зачісок.

Номер слайду 14

Напрями промислового дизайну. Логотип. Емблема. Листівкапіктограма. Графічний дизайн - поліграфічні друковані вироби, товарні знаки, листівки,логотипи,емблеми,піктограми.

Номер слайду 15

Найновіший різновид дизайну. Веб-дизайн (апгл. Weh сітка, мережа, павутина) найновіший різновид дизайну, завданням якого є проектування подачі інформації та художнє оформлення інтрнет-сайтів, веб-проектів. Веб-дизайнер повинен володіти сучасними комп’ютерними технологіями і програмами та водночас бути митцем, мати художній смак, відчуття кольору та композиції, а цьому теж треба вчитися.

Номер слайду 16

Практичне завдання за бажанням. Подивись на приклади. Намалюй, або зроби аплікацію «Мій варіант емблеми класу»

Номер слайду 17

До зустрічі!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
4.0
Загальна:
4.3
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1.  Olga
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    4.0
pptx
Додано
17 січня 2021
Переглядів
1157
Оцінка розробки
4.3 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку