Крим. Право на Спротив

Про матеріал
Даний урок спрямований на формування власної думки щодо шляхів розв’язання проблеми Криму, пошуку шляхів його повернення під юрисдикцію України, події на Сході України та необхідність повернення окупованих територій до складу України.
Перегляд файлу

Крим. Право на Спротив

Очікувані результати  діяльності учнів

  Знання і розуміння : знає причини і методи анексії Криму та мету збройної агресії Росії проти України , роль маніпулятивного впливу медіа на свідомість російського та українського  народу щодо дій Російської федерації у Криму та на Сході України, терміни  анексія Криму, зелені чоловічки, гібридна війна.

   Уміння і навички: може  сформувати власну думку щодо шляхів розв’язання проблеми Криму, пошуку шляхів його повернення  під юрисдикцію України, події на Сході України та необхідність повернення окупованих територій до складу України.

   Установки і цінності: визнає важливість європейського вектора розвитку України, усвідомлює взаємозалежність життя України, Європи і світу, необхідність захисту своєї держави від зовнішньої агресії.

 Тип уроку: урок засвоєння нових знань

Обладнання:  мультимедійний центр

 

Хід уроку

  1. Організаційний момент
  2. Повідомлення теми, мети і завдань уроку.
  1. Вступне слово вчителя

“Урок відваги, який ви дали всьому світові в лютому п'ять років тому, змінив нас усіх. Україна показала, що варто бути сміливим і сповненим гідності, що героїзм може бути чимось більшим, ніж суто моральним закликом, що це може бути ключем до перемоги. Багатьом людям на світі, приниженим і поневоленим, ви дали найбільший дар – надію на те, що і для них, слабких сьогодні, настане день перемоги”. Із промови Дональда Туска у Верховній Раді України 19 лютого 2019 року

П’ять років тому, в лютому 2014 року, розпочалася російсько-українська війна. Російська Федерація, порушуючи норми та принципи міжнародного права, двосторонні та багатосторонні угоди, анексувала Автономну Республіку Крим і Севастополь, окупувала окремі райони Донецької та Луганської областей. Приблизне число жертв в Україні від бойових дій оцінюють від 30 до 35 тисяч. Із них – понад 7 тисяч загиблих (цивільних і українських військових). Майже 1,5 мільйона мешканців Сходу України вимушено покинули домівки. Знищено інфраструктуру окупованих регіонів, 27 % промислового потенціалу Донбасу незаконно переміщено до Росії.

Покладання  цілей уроку.       Рефлексія: « Від цього уроку я очікую...»

Мотивація навчальної діяльності учнів . Хронологія початку російсько-української війни

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Завдання . Робота в групах

  • Використовуючи історичний матеріал згадайте, до складу яких державних об’єднань входив Крим?

З історії Криму

Першим відомим за назвою населенням Криму були кімерійці (XII століття до н. е.), згадувані в античних джерелах Ассирії. Це були скотарські племена іранського походження. Їхнє перебування у Криму підтверджується стародавніми і середньовічними істориками, а також топонімами східної частини Криму: Кімерійські переправи, Кімерік. У середині VII століття до н. е. частина кімерійців була витіснена скіфами зі степової смуги в передгір'я і гори Криму, де вони утворили компактні поселення.

В 1 тисячолітті до н. е. у передгірному і гірському Криму, а також на південному узбережжі, мешкали таври. Від таврів походить стародавня назва гірської і прибережної частини Криму: Таврика, Таврія, Таврида. До 21 століття збереглися і були досліджені залишки укріплених сховищ і житлових споруд таврів, їхні кромлехи (кільцеподібні огорожі з вертикально поставлених каменів) і таврські гробниці  кам'яні скрині. https://ukrmandry.com.ua/images/2249-2.jpg

Новий етап історії Таврики почався з захоплення Криму скіфами. Цей період характеризувався якісними змінами у складі населення. Дані археології свідчать, що після цього основою населення північно-західного Криму були народності, що прийшли з Придніпров'я. До кінця III століття до н. е. держава скіфів значно зменшилася під натиском сарматів. 

Велике переселення народів зачепило Крим, адже основним шляхом народів була великий степ від Монголії до Карпат, тож їх шлях звичайно проходив через північне Причорномор'я. В середині III ст. тут з'являються готи, які, ймовірно, були вихідцями з Скандинавії. Вони витіснили скіфів та на деякий час зруйнували Боспорську державу. Наприкінці IV ст. готів з степів витіснили гуни. 

     Майже два сторіччя Крим був володінням Золотої Орди, а з середини ХV століття і до 1783 року на півострові розташовувалось Кримське ханство, яке знаходилось у васальній залежності від Османської імперії. Більше трьохсот років історії Криму безпосередньо пов’язані з кримськотатарським народом. У 1783 році імператриця Катерина II видала маніфест,  «Про прийняття півострова Кримського, острова Тамані і всієї Кубанської сторони під Російську державу». Кримське ханство ліквідовувалось, а Крим ставав частиною Російської імперії , у складі якої він перебував 134 роки. Під час громадянської війни територія Криму була ареною бойових дій між військами Антанти, Денікіна, Врангеля і більшовиками, яка завершилася тим, що 10 травня 1919 року була створена Кримська Соціалістична Радянська республіка, а 18 жовтня 1921 року спільною постановою ВЦВК та РНК РСФРР «Про Автономію Кримської Радянської Соціалістичної республіки» проголошено створення Кримської АССР у складі  РСФРР. 19 лютого 1954 року Президія Верховної Ради СРСР, враховуючи спільність економіки, територіальну близькість, тісні господарські й культурні зв'язки між Кримом та Україною, позицію урядів РРФСР та УРСР, ухвалила указ «Про передачу Кримської області зі складу РРФСР до складу УРСР».

  Таким чином у складі РРФСР Крим перебував  – 33, а у складі радянської та незалежної України – 64 роки.

8 грудня 1991 р. керівники РСФСР Б.Єльцин,  УРСР Л.Кравчук та БССР С.Шушкевич під час переговорів у Біловезькій пущі підписали угоду про створення Співдружності Незалежних держав.

Відповідно до Договору про створення СНД від 8 грудня 1991 року, Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між РФ і Україною від 31 травня 1997 року і Договору між РФ і Україною про російсько-український державний кордон від 28 грудня 2003 року Росія визнала і гарантувала суверенітет і територіальну цілісність України, включаючи Автономну Республіку Крим і місто Севастополь. З моменту підписання і ратифікації цих документів будь-які відсилки до багатої на події історії Криму для обґрунтування територіальних претензій Росії перетворюються з аргументів на спекуляції.

Історичний факт

    До складу Російської імперії Крим увійшов в 1783 році і залишався до 1920 року з перервою на 1917 і 1918 рр., тобто 134 роки. Під контролем Радянської Росії (у різних формах) Крим знаходився в 1917 р. та з 1920 по 1954 рр. з перервою в 1941-1944 рр., тобто 32 роки. Всього виходить 167 років. Навіть якщо додати 37 років перебування Криму в складі УРСР (1954-1991), то в сумі набирається 204 роки – невеликий, по суті, термін, а без «українського» періоду взагалі сміхотворний. Монголи управляли Кримом 202 роки (1239-1441), Кримське ханство існувало на півострові 342 роки (1441-1783), а Візантія контролювала Крим взагалі більше 650 років (з 530-х рр. до 1204 р.).

Актуалізація опорних знань учнів

Прийом «Кооперативне взаємонавчання»

  • Чому події осені 2013- зими 2014 року стали випробувальними  для народу України. Відповідь обґрунтуйте.

Завдання для учнів. Інтерактивна вправа «Фото асоціації »

- Попрацюйте в групах. Розгляньте світлини, висловіть власні думки з приводу побаченого

Картинки по запросу анексія криму фото   Похожее изображение

 

Картинки по запросу анексія криму фото татар      Похожее изображение

https://static2.gazeta.ua/img2/cache/gallery/821/821632_60_w_1000.jpg?v=0https://static2.gazeta.ua/img2/cache/gallery/821/821632_59_w_1000.jpg?v=0

 

СПРИЙМАННЯ І УСВІДОМЛЕННЯ УЧНЯМИ НОВОГО НАВЧАЛЬНОГО МАТЕРІАЛУ

  1. Осмислення анексії Криму

Розповідь учителя

20 лютого 2014 року на півострові з'явилися вантажівки без номерів і так звані «зелені чоловічки» – озброєні військові без розпізнавальних знаків. У той же час відбулося створення й озброєння нерегулярних збройних формувань найманців серед місцевих жителів – загони «кримської самооборони», якими керували офіцери спецслужб і Збройних сил Росії.

У ніч на 27 лютого будівлі Верховної Ради АРК і уряду АРК захопили російські спецназівці і встановили на них російські прапори.

Росія спочатку відмовлялася визнавати факт власної військової агресії. Лише 17 квітня 2014 року президент Росії Володимир Путін вперше публічно визнав, що в подіях у Криму брали участь російські військові.

Деякий час в Україні не було законодавчо встановлена дата початку агресії Росії. Такою датою вважалося 27 березня 2014 року, коли Генасамблея ООН ухвалила резолюцію, в якій підтримала територіальну цілісність України, визнавши Крим і Севастополь її невід'ємними частинами, іншою датою вважалося 27 квітня 2014 року – день, коли набув чинності український закон «Про забезпечення прав і свобод на тимчасово окупованій території».

Після захоплення українського Криму в Росії почали нагороджувати військових, політиків і представників «кримської самооборони» медаллю «За повернення Криму», де зазначено, що операція проводилася з 20 лютого 2014 до 18 березня 2014 року.

На території Криму і Севастополя 16 березня 2014 року відбувся невизнаний світом «референдум» про статус півострова, за результатами якого Росія включила Крим до свого складу. Ні Україна, ні Європейський союз, ні США не визнали результати голосування на «референдумі». Президент Росії Володимир Путін 18 березня оголосив про «приєднання» Криму до Росії.

Міжнародні організації визнали окупацію та анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили економічні санкції. Росія заперечує анексію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості». Верховна Рада України офіційно оголосила датою початку тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією 20 лютого 2014 року.

Перегляд документальних матеріалів Хронологія спротиву. З чого почалась окупація Криму https://www.youtube.com/watch?v=QaLVeaUas64 з наступним обговоренням

Завдання для учнів. Вправа "Лист другу "

- Підготуйте в групах коротке письмове повідомлення про те,  щоб ви написала своїм друзям з  Росії та України по  даному питанню .

- На вашу думку, чому погляд Росії і України на факт вторгнення російських військ на територію Криму відрізняється. Відповідь обґрунтуйте.

     Робота з термінами

 Анексія Криму це військова агресія Росії, спрямована на насильницьке протиправне відторгнення Кримської автономії та Севастополя від України та їх приєднання до Російської Федерації на правах суб'єкта Російської Федерації, що було здійснено протягом березня 2014 року.

Зелені чоловічки позначення окупаційних військ, які висадилися в Криму без розпізнавальних знаків  та відзнак на одязі і  техніці, які у складі спецпідрозділів проводили таємні, на першому етапі часто небойові операції з захоплення і блокування об'єктів у ході російського вторгнення в Україну у 2014 році. 12 березня 2014 НАТО визнало, що «зелені чоловічки» у Криму є військовослужбовцями Російської Федерації.

Гібридна війна    війна з поєднанням в застосуванні конвенційної зброї, партизанської війни, тероризму та злочинної поведінки з метою досягнення певних політичних цілей, основним інструментом якої є створення державою-агресором в державі, обраній для агресії, внутрішніх протиріч та конфліктів з подальшим їх використанням для досягнення політичних цілей агресії, які звичайно досягаються звичайною війною.

  1. Агресія Росії проти України

Розповідь учителя

     Окупація Криму Росією стала справжнім викликом для України та міжнародної спільноти, адже одна з держав-гарантів територіальної цілісності України (згідно Будапештського меморандуму 1994 р.) не просто вторглась на територію України, але офіційно оголосила його частиною РФ. Москва розгорнула справжню інформаційну війну проти України та нової української влади, намагаючись дискридитувати її в очах міжнародної спільноти. Водночас російські спецслужби за допомогою агентів впливу та проросійських терористів активно працювали в східних та південних областях України з метою дестабілізації ситуації та розколу України.

     Перші масштабні проросійські виступи на сході України відбулися 1 березня 2014 року в Донецьку та Луганську. В цей день мітингувальниками було піднято над будівлями Донецької та Луганської облдержадміністрацій російські прапори. В той же день Донецька облрада ухвалила рішення щодо проведення референдуму щодо подальшої долі Донбасу, а Луганська обласна рада наступного дня ухвалила рішення про визнання нелегітимними центральні органи виконавчої влади України. 9 березня у Луганську, а 13 березня - у Донецьку сталися перші сутички між проукраїнськими та проросійськими силами. Так, 9 березня проросійські активісти за невтручання міліції розігнали мітинг з нагоди 200-річчя Т. Шевченка, а 13 березня  напали на мітинг за єдність України, що проходив у Донецьку. Дмитро Чернявський став першою жертвою зіткнень, отримавши ножове поранення від російського бойовика на мітингу в Донецьку. Протягом квітня 2014 року сепаратистськими угрупуваннями за допомогою російських спецслужб були проголошені на території Донецької та Луганської областей так звані «народні республіки» – Донецьку народну республіку (ДНР) 7 квітня та Луганську народну республіку (ЛНР) 27 квітня.

http://zno.academia.in.ua/pluginfile.php/11198/mod_book/chapter/1086/zupynymo_putina_2.jpg    13 квітня 2014 р. в. о. президента України Олександр Турчинов заявив, що для того, щоб зупинити розгул тероризму, організованого російськими спецслужбами у східних регіонах України, РНБО розпочинає широкомасштабну антитерористичну операцію із залученням Збройних Сил України. Він повідомив, що: «Ми робили все, аби уникнути людських жертв. Але ми готові дати відсіч всім спробам вторгнення, дестабілізації та терористичним діям зі зброєю в руках. РНБО прийняла рішення розпочати широкомасштабну антитерористичну операцію із залученням Збройних Сил України. Ми не дамо Росії повторити кримський сценарій у східному регіоні України».

 

 

Завдання для учнів. Робота в групах

І-ша група  Опрацюйте інфографіку (додається) і дайте відповідь на питання

  •   Чи можна дії Росії вважати міжнародним збройним конфліктом? Якщо так, то чому?

ІІ-га група Робота з картою (додається)

  • Зробіть аналіз ситуації на Сході України станом на 13 липня 2014 року
  • Знайдіть на карті регіони, де Росія намагалась дестабілізувати ситуацію за планом «Новоросія».
  •  Чи був реалізований цей план?

 

Підсумок уроку

Завдання для учнів. Вправа «Телефонний дзвінок до відсутнього на уроці учня»

(Учні діляться своїми знаннями, описують здобуті навички, цікаві або проблемні етапи уроку умовному учневі, який був відсутній на уроці )

Учитель

     Збройний напад РФ на Україну став несподіваним як для українського політикуму і громадськості, так і для міжнародної спільноти. Відродження незалежності України неминуче пов’язане з відновленням її національної пам’яті та окремішньої національної історії і відповідно робить історію Росії урізаною, руйнує міф про тисячолітню державність, європейську ідентичність та нібито споконвічну і природну належність останньої до європейського цивілізаційного простору.  Владімір Путін та керівництво Росії розуміють, що без повернення України (з її територіями, ресурсами та людським потенціалом) у лоно Росії будь-які спроби відновити її імперський статус є безперспективними.

       Проте російська агресія має ще одну –менш помітну – мету,яка полягає в перевірці готовності й спроможності західних демократій протистояти

силовим методам реалізації реваншистських та експансіоністських планів РФ, спрямованих на повернення територій, якими імперія володіла в минулому.

 Та, незважаючи на плани агресора, Україна вистояла, а міжнародна спільнота своєю підтримкою України довела, що  цим планам не судилося  збутися.

Домашнє завдання

  1. Підготувати повідомлення про учасників бойових дій на Сході України з нашого селища.

Список використаної літератури

1.Вікіпедія Історія Криму https://uk.wikipedia.org/wiki/Історія_Криму

 2. Сергій Громенко Міфи та стереотипи КРИМ ЗАВЖДИ НАЛЕЖАВ РОСІЇ? http://likbez.org.ua/ua/crimea-has-always-belonged-to-russia.html

3. До третіх роковин окупації. Десять фактів про Крим і російську агресію

https://glavcom.ua/publications/do-tretih-rokovin-okupaciji-desyat-faktiv-pro-krim-i-rosiysku-agresiyu-400299.html

4.Три роки війни на Донбасі… https://tyzhden.ua/News/189532

5.Тема 41. ВИКЛИКИ ІСТОРІЇ: РЕВОЛЮЦІЯ ГІДНОСТІ. АТО - ВІЙНА ЗА НЕЗАЛЕЖНІСТЬ http://zno.academia.in.ua/mod/book/tool/print/index.php?id=3350

 

 

docx
До підручника
Історія України (рівень стандарту, академічний) 10 клас (Кульчицький С.В., Лебедєва Ю.Г.)
Додано
22 лютого 2020
Переглядів
1028
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку