Кросенс "Якоб і Вільгельм Грімм "Пані Метелиця"

Про матеріал
Кроссенс – асоціативна головоломка нового покоління. Слово «кроссенс» означає «перетин значень» і придумане за аналогією зі словом «кросворд», яке в перекладі з англійської мови означає «перетин слів». Зображення розташовують так, що кожна картинка має зв'язок із попередньою і наступною, а центральна поєднує за змістом зразу декілька картинок. Завдання того, хто розгадує кроссенс – знайти асоціативний зв'язок між сусідніми (тобто тими, що мають спільний бік) картинками. Зв’язки в головоломці можуть бути і поверхневими, і глибокими. Починати розгадувати кроссенс можна з будь-якої картинки, що розпізнається, але центральним є квадрат під номером 5. Центральна картинка, за бажанням автора, може бути пов’язана за змістом зі всіма зображеннями в кроссенсі. Але зазвичай потрібно встановити зв’язки по периметру між квадратами 1-2, 2-3, 3-6, 6-9, 9-8 8-7, 7-4, 4-1 («основа»), а також по центральному хресту між квадратами 2-5, 6-5, 8-5 и 4-5 («хрест»). Таким чином, кроссенс є сукупністю дванадцяти (за числом сусідніх пар) асоціативних головоломок. Відповідь не завжди є однозначною, але в більшості випадків ті, хто відгадують, знаходять однаковий ланцюжок асоціацій. Якщо образи на зображеннях прості і логічні, то для розгадки кроссенса треба лише знання фактів. У такому разі правильна відповідь одна і тематика конкретна. При створенні кроссенса можна скористатися таким алгоритмом: 1. Визначити тематику(загальну ідею). 2. Вибрати 8-9 елементів (образів), що мають відношення до теми. 3. Найти зв'язок між елементами. 4. Визначити послідовність елементів за типом зв’язку «хрест» і «основа».
Перегляд файлу

                                                Якоб і Вільгельм Грімм "Пані Метелиця"                                                  

C:\Users\ADMIN\Desktop\1423-640x402.jpg

C:\Users\ADMIN\Desktop\ptax92dee3zko5xcjyi9.jpg

C:\Users\ADMIN\Desktop\images (1).jpg

 

 

C:\Users\ADMIN\Desktop\bg81f5j7rmqtzu3nzqls.jpg

 

 

C:\Users\ADMIN\Desktop\0_1b3feb_f0cab7ec_XXL-640x640.jpg

 

C:\Users\ADMIN\Desktop\depositphotos_11097776-stock-illustration-treasure-chest.jpg

 

C:\Users\ADMIN\Desktop\podushki.jpg

 

C:\Users\ADMIN\Desktop\rwjum4ojtwfosokwwdwe.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


По периметру:

1 - 2.   Якоб та Вільгельм Грімм зробили багато для своєї країни: не дали засохнути джерелу народної мудрості німецького народу, з`єднали його довкола збереження національних святинь. Їхня діяльність мала виняткове значення для збереження фольклору й розвитку німецької мови. У 1812 році вийшло друком перше видання зібраних братами Грімм "Казок для дітей та родини".

2 – 3. Казка "Пані Метелиця" увійшла до збірки братів Грімм. У казці розповідається про сім`ю, що складалася з мачухи, її лінивої доньки та працелюбної падчерки. Бідна дівчина щодня сиділа біля криниці й пряла. Та одного разу сталося лихо, миючи забруднений кров`ю починок, вона впустила його у криницю. Зла мачуха наказала будь-яким чином дістати починок. З великого жалю падчерка кинулася у колодязь та не вмерла, а опинилася на чудовій луці.

3 – 4.  Дорогою бідна дівчина зустріла піч зі спеченим хлібом. Той попрохав витягнути його, щоб він не згорів. Вона швиденько вийняла з печі хліб та й пішла собі далі.

4 –5. Коли про допомогу попросила яблуня, не відмовила дівчина і їй. Обтрусила усі яблука та зібрала їх до купи.

5 – 6. Біля невеличкої хатинки дівчина зустріла стару бабу з великими зубами і дуже перелякалася. Але стара заспокоїла її та взяла до себе на службу.

6 – 7.  Головним обов`язком дівчини стало якнайкраще дбати про постіль та добре вибивати подушки, щоб пір`я летіло, бо тоді на світі йтимете сніг. Дівчина добре працювала, але сумувала за рідними, і пані Метелиця вирішила відпустити її додому.

7 – 8.  За вірну службу винагородила пані Метелиця дівчину, проливши на неї золотий дощ, аж доки вся вона вкрилася золотом. Позаздрила їй мачушина донька та й теж відправилася до пані Метелиці, але працювати вона зовсім не хотіла, була дуже грубою, ледачою та невихованою.

8 – 1.  Своєрідність конфлікту цієї казки полягає в різному ставленні героїнь до праці, до людей, до моральних цінностей і чеснот: поваги до старших, доброти душі, вихованості, переваги моральних цінностей над матеріальними. Щоб справедливість панувала не тільки у казках, а й в реальному житті.

По хресту:

2 – 9. Народне прислів`я говорить: "Тільки з роботи видно - хто ти". Добра праця винагороджується у казці золотом (гарною славою), повагою інших людей, щасливим життям.

4 – 9. Кожен сам обирає яким йому бути, та цінують насамперед тих, хто виявляє найкращі людські якості, готовий прийти на допомогу іншим, не чекаючи за це ніякої плати. "Добро, зроблене потай, винагороджується явно".

6 – 9. Лінощі та погане ставлення до інших ніколи не винагороджуються, хіба що казаном смоли (поганою славою), яка і переслідуватиме людину до самої смерті.

8 – 9.  У кожній казці є частка істини. А ще - мрії про краще майбутнє, утвердження справедливості, перемоги добра над злом. У казках діється те, чого, на жаль, іноді навіть не буває в реальності. Люди ж ніколи не втомлюються прагнути до кращого, і це цілком природно.

 

 

 

 

 

 

 

                              Ільченко Микола Миколайович, учитель зарубіжної літератури Миколаївського ЗЗСО І-ІІІ ст.№11

                                       Ільченко Алла Михайлівна,. учитель зарубіжної літератури Миколаївського ЗЗСО І-ІІІ ст.№11

 

 

doc
Додано
12 лютого 2023
Переглядів
194
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку