Кроссенс "Океани Землі"

Про матеріал
Кроссенс "Океани" - асоціативна головоломка, візуальний асоціативний ланцюжок, який складається з 9 зображень, кожне з яких пов'язане з попереднім і наступним, що в результаті розкриває характеристику одного з океанів Землі. Завдання того, хто розв'язує головоломку, визначити "зашифрований" океан.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Кроссенс Океани

Номер слайду 2

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}25.09.1513 р.

Номер слайду 3

{00 A15 C55-8517-42 AA-B614-E9 B94910 E393}Катаріна

Номер слайду 4

{10 A1 B5 D5-9 B99-4 C35-A422-299274 C87663}екватор?Na. Clпідводна електростанція

Номер слайду 5

{F5 AB1 C69-6 EDB-4 FF4-983 F-18 BD219 EF322}

Номер слайду 6

{1 E171933-4619-4 E11-9 A3 F-F7608 DF75 F80}Течія Західних вітрів 600 пд. ш.о. Галіндез1996 р. “Фарадей” – “Академік Вернадський”

Номер слайду 7

Тихий океан. Васко Нуньєс де Бальбоа, іспанський конкістадор. У 1513 році вперше перетнув Панамський перешийок і досягнув берега Тихого океану. Тихоокеанське Вогняне коло – пояс активної вулканічної діяльності та землетрусів, розташований навколо басейну Тихого океану. Великий Бар'єрний риф – найбільша у світі екосистема коралових рифів, розташована в Кораловому морі, уздовж східного узбережжя Австралії. Відкритий в 1770 р. Дж. Куком. Циклони визначають повторюваність штормових вітрів у помірних широтах, особливо у південній півкулі. Айсберг – велика брила льоду, що дрейфує в океані і може досягати в березні – квітні 48-42° пн.ш. та 45° пд.ш. Для фауни Тихого океану характерними рисами є давність та ендемізм багатьох видів живих організмів: тут мешкають давні морські їжаки. Для японців гонади морського їжака є традиційною національною стравою. Особливо цінується ікра з морських їжаків, яка має великий вміст жирів та білка та вживається у їжу у сирому підсоленому або смаженому вигляді. Тихоокеанський лосось (Oncorhynchus) – рід риб родини Лососевих (Salmonidae). Наукова назва – Oncorhynchus – походить від грец. άγκιστρο – гак, і ρύγχος – ніс/морда. Дослідження риб цього роду показало їхню здатність орієнтуватися за магнітним полем землі, зокрема успадковувати «магнітну мапу» міграцій.“Тихоокеанська сміттєва пляма” – (це плавуче сміття, яке тримається на одному місці під впливом течій) – простягається від точки приблизно 500 миль від узбережжя Каліфорнії повз Гавайські острови і наближається до Японії. Океанолог Чарлз Мур, першовідкривач плями, вважає, що тут зосереджено майже 100 млн. тонн сміття.

Номер слайду 8

Атлантичний океан. Назва Атлантичного океану походить від відомого у Стародавній Греції   міфу про Атланта (Атласа), титана, що тримає на своїх плечах небесне склепіння у крайній західній точці Середземномор’я. Експедиції Христофора Колумба нанесли на карту багато островів Карибського басейну, материк, названий пізніше Америкою. У 1899 р. на Міжнародній океанографічній конференції у Стокгольмі було ухвалено приступити до створення батиметричної карти океану. У першій половині ХХ ст. Німеччиною, Британією, США було здійснено ряд наукових експедицій, за підсумками яких учені отримали детальне уявлення про Серединно-Атлантичний хребет. Ехолот – гідролокатор, прилад для дослідження рельєфу дна водного басейну за допомогою звукових імпульсів. У 2004 р. з'явився ураган Катаріна, який є єдиним зафіксованим ураганом у південній частині Атлантичного океану. Атлантичний ураган, також відомий як тропічний шторм або просто ураган, – це тропічний циклон, який утворюється в Атлантичному океані переважно між червнем і листопадом. Затока Фанді на атлантичному узбережжі Північної Америки відома припливами висотою до 18 м. Саргасове море є унікальним місцем нересту річкових вугрів Європи і Північної Америки. Вибух на нафтовій платформі Deepwater Horizon, яка належить британській компанії ВР, що відбувся 20.04.2010 р. вважається найбільшою екологічною катастрофою, яка відбулася в морі. В результаті аварії у води Мексиканської затоки потрапило близько 5 млн. тонн сирої нафти. Трансатлантичний телеграфний кабель – комунікаційний кабель для передачі телеграфного сигналу, прокладений по дну Атлантичного океану у XIX – XX ст. Семюел Морзе винайшов телеграф, а Сайрус Уест Філд домігся прокладання кабеля в 1858 р., що зв’язав Європу з Америкою.

Номер слайду 9

Індійський океан. Португальський мореплавець Васко да Гама відкрив морський шлях з Європи до Індії навколо мису Доброї Надії, мав подароване йому королем звання «адмірал Індійського океану». Міст Васко да Гама – найдовший міст у Європі довжиною 17,2 км – вантовий міст, що переходить у віадук через річку Тежу у Лісабоні, Португалія, названий в честь мореплавця, побудований до Всесвітньої виставки Експо-98 і приурочений до 500-річчя відкриття морського шляху до Індії. Шкіра акули молота містить багато електрочутливих клітин. Акула молот бачить все, що відбувається над і під нею, так як розташування очей забезпечує огляд на 360 градусів по вертикалі, у неї є третя повіка. Вага акули молота (в залежності від виду) досягає до 580 кг. У Червоному морі зареєстровано найвищу солоність океанічних вод – близько 42 0/00 , адже в нього не впадає жодна річка, а опадів щорічно випадає лише 25 мм. До холодних течій зазвичай належать ті, що рухаються з високих широт до екваторіального поясу, і навпаки, течії, що прямують від екватора до високих широт, мають бути теплими. На карті Індійського океану біля берегів Африки можна побачити єдину у Світовому океані холодну течію, що прямує … з екваторіальних широт! Сомалійська холодна течія має мусонний характер, змінює свій напрям протягом року: влітку, під час південно-західного мусону тече в північному напрямку, вітри настільки потужні, що зганяють поверхневі теплі води і на їхньому місці опиняються порівняно холодні з глибин океану; взимку, при північно-східних вітрах, рухається вздовж берега в південному напрямку. Океанічна посидонія (морська трава, що відноситься до вищих рослин) названа на честь грецького бога Посейдона, фільтрує воду та наповнює її киснем. З давніх часів в Індійському океані, особливо в Перській затоці, навколо острова Шрі-Ланка (Цейлон), добували перли. У прибережних теплих водах Індійського океану, у місцях, захищених від хвиль, простягаються мангрові ліси. Тут ростуть рослини, одні корені яких занурені в засолений намул, а інші, дихальні, корені стирчать над водою. За їх допомогою рослини вбирають повітря, необхідне для дихання. Наукова назва відділу Torpediniformes походить від латинського слова torpedo «електричний скат» (

Номер слайду 10

Північний Льодовитий океан. Північний Льодовитий океан лежить навколо Північного полюса, між Північною Америкою і Євразією. У Північному Льодовитому океані знаходиться найбільший острів на Землі – площа Гренландії становить майже 2 176 000 км2. Головна особливість  Північного Льодовитого океану – великий об'єм  льоду (загальний об'єм близько 26 тис. км3), який зберігається декілька років (пак) і досягає товщини 3—5 м. Взимку 90 % площі океану  замерзає, вкривається льодомІснування величезних мас льоду посилює суворість клімату, обумовлену насамперед недостатньою кількістю тепла, одержуваного від Сонця. Головною особливістю радіаційного режиму арктичної зони є те, що протягом полярної ночі надходження сонячної радіації не відбувається, в результаті протягом 50-150 діб відбувається безперервне охолодження підстилаючої поверхні. Влітку ж, внаслідок тривалого полярного дня, кількість тепла, що надходить за рахунок сонячної радіації, досить велика, але значна частина відбивається снігом і льодом. Якщо дослівно перекласти з латинської мови слово морж, то вийде «морська конячка, що пересувається за допомогою іклів». Пов'язана ця незвичайна назва з тим, що залишаючи воду, морж бивнями зачіпляється за крижини, створюючи таким чином видимість того, що він пересувається на іклах. Моржі можуть сповільнювати ритм серця, що дозволяє їм відмінно витримувати самі низькі температури води. А зберегти тепло моржам допомагає товстелезний шар підшкірного жиру, що досягає 15 см. Моржів можна назвати абсолютними рекордсменами знаходження під водою, адже вони здатні не підніматися на поверхню за новою порцією повітря цілих тридцять хвилин. Життя білого ведмедя нерозривно пов'язане з найхолоднішим океаном планети. Він може вживати в їжу тюленів, моржів. Ведмідь – відмінний плавець. Цікаво, що під білосніжним хутром ховається чорна шкіра. Морські птахи живуть переважно колоніями і мешкають на берегах, вони відкладають більше яєць, ніж їхні південні родичі, пташенята розвиваються швидше, а пух цих пернатих міцний і теплий. Все населення гігантських «пташиних базарів» харчується виключно за рахунок харчових ресурсів Північного Льодовитого океану. Вагн Вальфрід Екман – шведський океанолог, створив теорію дрейфових та градієнтних течій у морі. (Мертва вода – феномен, коли вода сповільнює чи зовсім зупиняє рух судна. Це явище було виявлене в 1893 р. норвезьким дослідником Фрітьофом Нансеном: його корабель не міг набрати швидкість і маневрувати).

Номер слайду 11

Південний океан. Межами Південного океану є води, що оточують Антарктиду до 600 пд. ш., за винятком протоки Дрейка та моря Скоша. Північну межу Південного океану визначає течія Західних Вітрів. Велика Британія, Україна, Китай, Корея, Норвегія, Чилі – країни, які не тільки ведуть промисловий вилов крилю, а й досліджують його запаси на замовлення Комісії з захисту морських живих ресурсів Антарктиди (ССАМLR). Завдяки антарктичній станції “Академік Вернадський” Україна отримує квоти на вилов крилю у Південному океані. У листопаді 1993 р. Велика Британія  розповсюдила серед посольств пропозицію про передачу  станції Фарадей на острові Галіндез одній з держав, які ще не мали станцій на континенті. Станція була передана Україні в 1996 році Британською антарктичною службою і перейменована в "Академік Вернадський". Тут ведуться геофізичні, метеорологічниі, геокосмічні, біологічні та інші дослідження. Кальмари – найбільші представники головоногих молюсків, чемпіони з плавання, можуть рухатися зі швидкістю 200 км/год . Формою тіла кальмари нагадують ракету і рухаються задом наперед — хвіст попереду. Антарктичні гігантські кальмари – глибоководні кальмари. Крижана риба – вид окунеподібних риб, мають унікальні смакові якості. Основним кормом для риб служить криль, завдяки чому м’ясо має смак креветок, а специфічний рибний запах зовсім відсутній. Норвезькі китобої у ХІХ ст. поширювали інформацію, що у водах навколо Антарктиди водяться риби, які відрізняються безбарвною кров’ю, тому вони отримали назву «безкровні» або «крижані». Пінгвіни прекрасно себе почувають в морській воді, адже вони створені для життя в цій стихії: обтічної форми тіло, ноги, подібні на весла, товстий шар жиру, жорстке водонепроникне пір’я. Пінгвіни вміють чудово пірнати, якщо на поверхні води або неглибоко під водою птах не може знайти собі корм, то він здатен піти під воду на глибину до 20 м, а деякі види і до 200 м. Деякі види пінгвінів можуть розвивати швидкість до 40 км/год. Повітряний простір для них недоступний. Близько 75% свого життя вони проводять в океані, а час, що залишився живуть на суші. Вибираються пінгвіни з води для відкладання яєць і в очікуванні потомства.  Альбатроси є одними з найкрупніших літаючих птахів,  розмах крил досягає рекордної величини – до 3,7 м і навіть більше.  Альбатроси використовують і передбачені метеорологічні умови: у південній півкулі при русі на північ убік від гніздової колонії вони відхиляються за годинниковою стрілкою, а у зворотний бік – проти неї. Завдяки супутниковому стеженню з’ясувалося, що деякі альбатроси облітає навколо Землі менше ніж за два місяці і можуть парити шість днів без єдиного помаху крил. Після утворення пара зберігається протягом всього життя. Ці птахи відкладають всього 1 яйце. Висиджують вони його по черзі (процес висиджування у цих птахів один з найбільш довгий у пташиному світі і становить до 80 днів). Щоб продовжити свій рід раз в 2-3 роки птахи злітаються до місць, де були виведені колись самі. З 2009 р. 8 червня відзначається Всесвітній день океанів. У 2000 році вирішили розділити води Землі на 5 океанів. Але позицію не ратифікували. І лише 8 червня 2021 року вчені-картографи з Nat Geo оголосили, що тепер Південний океан стане п’ятим, оскільки водна течія навколо Антарктиди зберігає тутешні маси самобутніми, тому вони гідні носити окрему назву.

Номер слайду 12

що запам'яталося / було нового що здивувало / вразилощо сподобалось / не сподобалосьщо було важкочого навчився / навчилася

Номер слайду 13

кроссенс Асоціативна головоломка, візуальний асоціативний ланцюжок,який складається з 9 зображень, кожне з яких пов'язане з попереднім і наступним, що в результаті розкриває певне поняття, явище чи факт; Центральне зображення поєднує за змістом усі картинки. Завдання того, хто розгадує кроссенс, знайти зв’язок між картинками. крос: англ. сross – перехрестя; сенс: англ. sens – сенс, глузд.

Номер слайду 14

Функції кроссенсу. Комунікативна: забезпечує діалог між учасниками освітнього процесу4 Навчальна: сприяє засвоєнню навчального матеріалу в ігровій формі1 Розвивальна: сприяє розвитку творчого,образного, логічного мислення2 Мотиваційна: пробуджує інтерес до теми,бажання розгадати головоломку3 Соціальна: пояснює причинно-наслідкові зв'язки,закономірності певного явища, його елементи5

Номер слайду 15

Різновиди розшифровування кроссенсу

pptx
Додано
25 квітня 2023
Переглядів
382
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку