Презетація "Місце України на світовому ринку" 11 клас

Про матеріал
В презентації надано опис матеріалу за темою: Місце України на світовому ринку інвестицій і запозичень. Транснаціональні фінансові корпорації (банки, фінансові компанії) в Україні. Сучасні форми просторової організації виробництва товарів і послуг в Україні. Досвід реалізації планів сталого (збалансованого) розвитку в різних країнах та стратегія збалансованого розвитку України.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Місце України на світовому ринку 11 клас16.05.2023

Номер слайду 2

Місце України на світовому ринку інвестицій і запозичень. Розвиток світового ринку інвестицій та запозичень є необхідною складовою глобальної економіки. Кошти залучаються: для погашення дефіциту державного бюджету, проведення реформ, здійснення структурної перебудови господарства, проведення модернізації підприємств та створення нових.

Номер слайду 3

Місце України на світовому ринку інвестицій і запозичень. Потреба в інвестиціях (довгострокових вкладеннях капіталу в підприємницьку діяльність із метою отримання прибутку) для України – це необхідність розбудови сучасних виробництв та оновлення існуючих. За 2018 р. в економіку України надійшло понад 2,4 млрд дол. прямих іноземних інвестицій, які є показником рівня довіри до країни та забезпечують контроль інвестора над об’єктом розміщення коштів (не менш ніж 10 % статутного капіталу).

Номер слайду 4

Місце України на світовому ринку інвестицій і запозичень. Підприємства з прямими іноземними інвестиціями становлять лише 4,6 % усіх українських компаній. Проте на них припадає 24 % загального обсягу капіталу України й майже 35 % загальної валової доданої вартості. Основні країни-інвестори України: Кіпр — 10 млрд дол., Нідерланди — 6,3 млрд дол., росія — 4,6 млрд дол., Велика Британія — 2,2 млрд дол. Німеччина — 1,8 млрд дол.

Номер слайду 5

Розподіл прямих іноземних інвестицій за видами економічної діяльності Обсяг прямих іноземних інвестицій України на початок 2018 р. 6,5 млрд дол. Найбільші іноземні запозичення за низькими відсотками за виплатами (низька відсоткова ставка) Україні надає МВФ. Витрачаються на поповнення валютних резервів Національного банку та стабілізацію фінансової системи. Умови останніх позик МВФ: подальше проведення реформ, збалансування бюджету (обсяг річних державних витрат має відповідати обсягу надходжень) і боротьба з корупцією.

Номер слайду 6

СТРУКТУРА ЗОВНІШНІХ ДЕРЖАВНИХ ЗАПОЗИЧЕНЬ УКРАЇНИ1 Кредити міжнародних організацій економічного розвитку (МВф, групи світового банку, ЄБРР)2 Кредити, надані органами управління інших держав,включно з умовними державними кредитами, тобтоміжнародні кредити, які надаються під гарантії Кабінету Міністрів України3 Кредити, надані іноземними комерційними банками4 Облігації (цінні папери, щопосвідчують внесення їхвласником грошей) зовнішньої державної позики

Номер слайду 7

Державний борг у % до ВВП окремих країн світу (початок 2018 р.)

Номер слайду 8

Транснаціональні фінансові корпорації (банки, фінансові компанії) в Україні Значну роль для інтеграції України в європейську та світову економіку відіграють транснаціональні фінансові корпорації, які є різновидом ТНК, що діють у банківській сфері. Ліцензію Національного банку України мають 82 банки, з них 38 банків з іноземним капіталом. Отримали найбільші прибутки за підсумком 2017 р три — «Райффайзен Банк Аваль», «Укрсиббанк» та «Кредіт Агріколь». Найбільші транснаціональні фінансові корпорації, що відкрили в Україні свої дочірні установи або мають свою частку в капіталі вітчизняних банків: «Райффайзен Банк Аваль» (Австрія), «Кредіт Агріколь» (Франція), «Інтеза Санпаоло» (Італія), «ЮніКредіт Груп» (Австрія), «Про. Кредіт Груп» (Німеччина), «Бі-Ен-Пі Паріба» (Франція). «Бі-Ен-Пі Паріба» — європейський лідер на світовому ринку банківських і фінансових послуг та один із шести найпотужніших банків світу.

Номер слайду 9

Поняття про сталий (збалансований) розвиток Стратегія сталого (збалансованого) розвитку є однією з найактуальніших у всіх сферах діяльності людства. Її головне завдання полягаєв тому, щоб сучасне покоління могло задовольняти свої потреби, зокрема в товарах, послугах, соціальній стабільності та безпечному довкіллі,але при цьому не створювати перешкод для майбутніх поколінь у задоволенні їхніх потреб. Володимир Вернадський (1863—1945) — український вченийприродознавець, філософ, громадський діяч, засновник української Академії наук. Його вчення про ноосферу значною мірою є передвісником стратегії сталого розвитку.

Номер слайду 10

Поняття про сталий (збалансований) розвиток Стратегія сталого розвитку об’єднує три взаємопов’язані складові: Основні положення сталого (збалансованого) розвитку були проголошені в 1992 р. на Конференції ООН із навколишнього середовища та розвитку (Ріо-де-Жанейро, Бразилія), на Всесвітньому саміті зі сталого розвитку в Йоганнесбурзі (ПАР) у 2002 р. вони були підтверджені, уточнені й конкретизовані, а на конференції «Ріо+20» (Ріо-де-Жанейро) у 2012 р. — продовжені.

Номер слайду 11

Досвід реалізації планів сталого (збалансованого) розвитку Країни-лідери (високорозвинені), мають фінансові можливості найбільш послідовно й повно реалізовувати стратегію сталого розвитку6 Німеччина, Ісландія, Швейцарія, Швеція, Австралія, Канада, Данія, Фінляндія, Норвегія. Мета заходів по реалізації стратегії сталого розвитку:ощадливе використання енергоресурсів залучення екологічно чистих, відновлюваних та невичерпних джерел енергії (вітрові та сонячні електростанції).

Номер слайду 12

Світові лідери за часткою використання енергії вітру: Данія - ВЕС виробляють понад 40 % усієї електроенергії, Португалія — 27 %, Іспанія — 20 %, Ірландія — 19 %, Німеччина — 18 % (разом із СЕС — понад 30 %). Сортування сміття та його переробка, використання вторинної сировини для виробництва металів, пластику, паперу в країнах Європи.

Номер слайду 13

Стратегія сталого (збалансованого) розвитку України Січень 2015 р. - Президент України підписав указ «Стратегія-2020». Він складається із чотирьох векторів руху: сталий розвиток країни; безпека держави, бізнесу та громадян; відповідальність і соціальна справедливість; гордість за Україну в Європі та світі.«Стратегія-2020» включає 62 реформи. Пріоритетними визначено вісім реформ: реформа системи національної безпеки та оборони, оновлення влади та антикорупційна реформа, судова реформа, децентралізація та реформа державного управління; і дві програми. Головна мета: досягнення європейських стандартів життя та гідного місця України у світі.

Номер слайду 14

Стратегія сталого (збалансованого) розвитку України 2016 р. в Україні тривало обговорення проекту «Стратегії сталого розвитку України до 2030 р.», у якому взяли участь широке коло експертів, представники влади та громадянського суспільства. Стратегія визначає систему цілей переходу до інтегрованого економічного, соціального та екологічного розвитку країни до 2030 р. Пріоритет: забезпечення високого рівня та якості життя населення України, створення сприятливих умов для діяльності нинішнього та майбутніх поколінь.15 вересня 2017 р. уряд України представив Національну доповідь «Цілі сталого розвитку: Україна». У ній наведено результати адаптації 17 глобальних цілей сталого розвитку з урахуванням специфіки національного розвитку. Означені цілі є ключовими напрямами розвитку країн, що були ухвалені ООН, серед них: міцне здоров’я і добробут, якіснаосвіта, гендерна рівність, чиста вода та належні санітарні умови, гідна праця та економічне зростання.

Номер слайду 15

Домашнє завдання. Опрацювати § 33 стор. 206-210, § 34 Підготуватись до підсумкової контрольної роботи. Geografija-11-klas-Dovgan-2019

pptx
Пов’язані теми
Географія, 11 клас, Презентації
Додано
12 травня 2023
Переглядів
1868
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку