Кросворд на тему: "Культура України XVIII століття"

Про матеріал
Кросворд має стати прекрасним додатковим матеріалом для поглиблення та урізноманітнення знань про період, що вивчається.
Перегляд файлу

8-й клас                                                                                                                    Історія України               

Автор:

Вчитель історії

Великодимерського ліцею

Гук Юлія Миколаївна

 

Тема 5. Українські землі у 20–90-х рр. ХVІІІ ст.

«Культура України у XVIII столітті»

Опис : Фрагмент екрана

По горизонталі:

2. Скульптор доби бароко і рококо, засновник Львівської школи скульпторів, який працював в багатьох містах Західної України, а його творам була характерна велика емоційність та динаміка, надання створеним формам життєвих рис («Самсон роздирає пащу лева», «Жертвоприношення Авраама», «Розп’яття»).   5. Іконописець, який працював переважно у Жовкві (створив «жовківський іконостас»), використовуючи у своїй творчості теми, композиції для яких запозичував із європейських і українських гравюр, сповнюючи їх образами і мотивами сучасного життя.   6. Композитор, який довгий час працював у Вільно, Смоленську і Москві та вважається одним з найвидатніших творців партесної музики, після видання праці «Мусікійська граматика».   8. Стиль у мистецтві, що вирізнявся вигадливим поєднанням деталей, ліній, прикрас, пов’язаний інтересом до людських почуттів.   10. Матеріал, який був одним з основних у творчості митця Івана Равича.   11. Графічна техніка глибокого друку, при якій малюнок майбутньої гравюри продряпують на мідній пластині, заповнюють фарбою і відбивають на папері.   14. Стіна, перегородка, що відокремлює вівтар, головне місце в храмі, від центральної частини – приміщення, де знаходяться віруючі.   17. Наука, представники якої прагнуть збагнути світ і людину в ньому, відповісти на безліч питань про сенс людського життя, про добро і істину, про таємницю людської смерті тощо.   19. Мистецький стиль, видатними представниками якого в Україні були Йоганн Шедель, Степан Ковнір, Іван Григорович-Барський.   22. Іконописець, який народився у Жовкві, але більшість життя пов’язав з Білостоцьким монастирем на Волині, де шукав нових засобів вираження, надавав перевагу розкриттю внутрішнього світу людського життя, створив масу неперевершених іконописних шедеврів, особливе місце серед яких займають ікони з Богородчанського іконостасу, виконаних для Манявського скиту.   23. Опера Максима Березовського, написана і поставлена ним під час перебування в Італії.   24. Церковний діяч, вчений, письменник і проповідник, богослов, який був митрополитом Ростовським і Ярославським, до визначних праць якого належить книга опису життя святих «Четьї Мінеї», яка стала своєрідною енциклопедією для православного світу. 

По вертикалі:

1. Архітектор доби бароко, одним з головних замовників якого був магнат і меценат Микола Василь Потоцький, відомий як автор таких шедеврів як Собор св. Юра у Львові, Костел усіх святих у селі Годовиця, храми у Городенці: Церква Успіння Діви Марії і Костел Непорочного Зачаття Діви Марії.   3. Архітектор, який є своїй творчості поєднував риси львівської і віленської архітектурних шкіл, вважається автором проекту перебудови Почаївського монастиря та на замовлення Миколи Василя Потоцького спроектував Церкву Воздвиження Чесного Хреста монастиря отців василіян у Бучачі.   4. Письменник і поет, який писав здебільшого літературною староукраїнською мовою,описуючи працю ремісників, наймитів-бурлаків, селян та масово використовуючи у своїх творах народні прислів’я та приказки.   7.  Просвітитель-гуманіст і філософ, який з 1770-х років вів життя мандрівного філософа, писав байки, працював викладачем (спочатку поетики, а згодом етики) у Харківському колегіумі, автор збірки «Сад божественних пісень».   9. Середній освітній навчальний заклад, в якому навчалися вихідці з усіх соціальних станів Гетьманщини і який створювався за зразком Києво-Могилянської академії.   12. Архітектор доби бароко, який віддав майже 40 років своєї праці Києво-Печерській лаврі, де було споруджено дзвіниці на Ближніх та Дальніх печерах, храм у Китаєві, Кловський палац, Ковнірівський корпус на території Верхної Лаври — колишнє службове монастирське приміщення та багато інших господарських приміщень.   13. Архітектор, представник класицизму, творчість якого особливо цінувалася імператрицею Катериною ІІ, в 1799 по 1803 рр. будує на запрошення Кирила Розумовського палацово-парковий комплекс в Батурині.   15. Архітектор доби пізнього бароко, який з 1730 р. був придворним архітектором, до творчого доробку в Україні належать Андріївська церква і Маріїнський палац у Києві, Покровський собор в Охтирці.   16. Письменник, історик, один із провідних українських церковних діячів, який був випускником, а згодом і ректором Києво-Могилянського колегіуму та став автором твору «Хроніка з літописців стародавніх».   18. Скульптор та архітектор, який вважається одним з головних представників львівського рококо, після смерті М. Урбаніка закінчував роботи в палаці Любомирського на площі Ринок у Львові, виконав дві статуї святих-домініканців на фасаді Костелу святої Марії Магдалини та статуї домініканського костелу в Тернополі.   20. Опера Дмитра Бортнянського, поставлена ним під час перебування в Італії.   21. Композитор і співак, який здобув ґрунтовну гуманітарну й музичну освіту в Києво-Могилянській академії, після п’ятирічного перебування у Москві, переїхав до Харкова, а згодом і до Києва, де став послушником Києво-Печерської Лаври, у своїй творчій роботі дотримувався традицій партесного співу, відомо близько 80 його музичних творів, серед них 31 хоровий концерт. 

Відповіді.

По горизонталі:

2. ПІНЗЕЛЬ.   5. РУТКОВИЧ.   6. ДИЛЕЦЬКИЙ.   8. БАРОКО.   10. СРІБЛО.   11. МІДЬОРИТ.   14. ІКОНОСТАС.   17. ФІЛОСОФІЯ.   19. АРХІТЕКТУРА.   22. КОНДЗЕЛЕВИЧ.   23. ДЕМОФОНТ.   24. ТУПТАЛО. 

По вертикалі:

1. МЕРЕТИН.   3. ГОФМАН.   4. ЗИНОВІЇВ.   7.  СКОВОРОДА.   9. КОЛЕГІУМ.   12. КОВНІР.   13. КАМЕРОН.   15. РАСТРЕЛЛІ.   16. СОФОНОВИЧ.   18. ФЕСІНГЕР.   20. КРЕОНТ.   21. ВЕДЕЛЬ. 

 

doc
До підручника
Історія України 8 клас (Сорочанська Н.М., Гісем О.О.)
Додано
31 серпня 2019
Переглядів
7263
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку