Кросворд на тему: "Українські землі у XVI ст."

Про матеріал
Кросворд має стати прекрасним додатковим матеріалом для поглиблення та урізноманітнення знань про період, що вивчається.
Перегляд файлу

8-й клас                                                                                                                    Історія України               

Автор:

Вчитель історії

Великодимерського ліцею

Гук Юлія Миколаївна

 

Тема 1. Соціально-економічне, культурне та церковне життя в Україні в ХVІ — першій половині ХVІІ ст.

«Термінологічний кросворд»

Опис : Фрагмент екрана

По горизонталі:

4. Назва сільської громади і її зборів для вирішення судових або громадських справ, зокрема пов'язаних із загальним, громадським судом.   5. Вид графічного мистецтва, що охоплює різноманітні способи ручного оброблення дощок чи металевих пластин і друкування з них відбитків.   8. Стіна, перегородка, що відокремлює вівтар, головне місце в храмі, від центральної частини - приміщення, де знаходяться віруючі.   11. Пересувний український ляльковий театр, де ставили релігійні і світські (переважно жартівливі та іронічні) п'єси.   14. Вищий титул голови самостійної церкви в православ'ї.   15. Передній бік будинку або споруди в архітектурі.   16. Церковна або світська пісня для триголосного ансамблю або хору без супроводу.   17. Церковно-релігійний, духовно-суспільний та політичний рух оновлення, який набув форми релігійної боротьби проти католицької церкви і папської влади.   18. Натуральний податок на утримання польського війська.   20. Союз, об’єднання державних або церковних структур.   21. Відробіткова рента, яка визначається зобов'язанням селянина працювати якийсь час зі своїм інвентарем в господарстві феодала.   24. Член найчисельнішого чернечого ордену у складі католицької церкви, яких інколи називали «Солдатами Ісуса Христа» або «піхотинцями Папи» і вони працювали навколо ідеї оновлення католицької церкви.   25. Автономна православна церковна одиниця (церква, монастир, братство), яка підпорядковується безпосередньо патріархові і користується спеціальними правами.   29. Міське чи позаміське укріплення, приватне або державне, оточене захисними огорожами - ровами, валами, стінами, вежами-баштами.   30. Національно-релігійна громадська організація українських православних міщан, яка вела боротьбу проти посилення польсько-шляхетського гніту, національного та релігійного утисків українського народу.   31. Велике приватне земельне володіння, помістя, що належало великим магнатським родам.   33. Панський сільськогосподарський хутір, багатогалузеве господарство, яке ґрунтується на використання праці кріпаків та орієнтоване на виробництво збіжжя на продаж.   34. Хата, де жила окрема сім’я. 

По вертикалі:

1. Людина високого соціального стану, шляхетського походження, яка є великим землевласником і представником родової й багатої знаті.   2. Назва адміністративно-територіальної одиниці в Литві і Польщі у XV—XVIII ст.   3. Економічний захід, під час якого продавці демонструють та продають товар споживачам.   6. Східна частина православного храму, відділена зазвичай від решти приміщення іконостасом.   7. Музичний інструмент, який використовувався для виконання дум, кантів, інших пісень.   9. Молитовний будинок чи приміщення, де євреї моляться Богові.   10. Одна з двох палат сейму, в якій засідали призначені королем найвищі державні чиновники, воєводи, каштеляни та представники вищого духівництва.   12. Нижча церковна адміністративна одиниця, територія, на якій живуть члени громади, вірні одному храму.   13. Загальна назва для пам'яток цивільної мурованої архітектури.   19. Невеличкий розважальний драматичний твір, який виконують між актами шкільної драми.   22. Сторінка з малюнком, вміщена на початку книги, перед першою сторінкою книги.   23. Невеличка споруда без вівтаря для відправ і молитов.   26. Церковна книга, яка містить тексти богослужіння і моління, що виконуються для окремих осіб чи груп і не пов'язані із святими місцями та церковним календарем.   27. Архітектурно оформлений вхід до споруди.   28. Розкол, відокремлення частини церкви чи поділ на кілька частин через канонічні суперечності.   32. Уснопоетичний героїчний твір про важливі події та видатних діячів української історії, які проспівувалися під музичний супровід мандрівними співцями.

Відповіді:

По горизонталі:

4. КОПА.   5. ГРАВЮРА.   8. ІКОНОСТАС.   11. ВЕРТЕП.   14. ПАТРІАРХ.   15. ФАСАД.   16. КАНТ.   17. РЕФОРМАЦІЯ.   18. СТАЦІЯ.   20. УНІЯ.   21. ПАНЩИНА.   24. ЄЗУЇТ.   25. СТАВРОПІГІЯ.   29. ЗАМОК.   30. БРАТСТВО.   31. ЛАТИФУНДІЯ.   33. ФІЛЬВАРОК.   34. ДИМ. 

По вертикалі:

1. МАГНАТ.   2. ВОЄВОДСТВО.   3. ЯРМАРОК.   6. ВІВТАР.   7. ЛІРА.   9. СИНАГОГА.   10. СЕНАТ.   12. ПАРАФІЯ.   13. КАМ’ЯНИЦЯ.   19. ІНТЕРМЕДІЯ.   22. ФРОНТИСПІС.   23. КАПЛИЦЯ.   26. ТРЕБНИК.   27. ПОРТАЛ.   28. СХИЗМА.   32. ДУМА.

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Глушакова Ksenia Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
doc
До підручника
Історія України 8 клас (Сорочанська Н.М., Гісем О.О.)
Додано
31 серпня 2019
Переглядів
10056
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку