Культура Давньої Греції та еллінізму

Про матеріал
самооцінювання, руханка, готовий урок - пезентація, Для проведення дистанційного уроку
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Культура Давньої Греції та еллінізму28 лютого. Класна робота

Номер слайду 2

Використовуючи терміни з хмаринки сформулюйте поняття: КУЛЬТУРА Культура – це сукупність матеріальних і духовних цінностей, створених людством протягом його історії; історично набутий набір правил усередині соціуму для його збереження та гармонізації.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Елліністична культура, яка поєднувала духовні надбання античної та східної цивілізацій, стрімко розвивалася протягом усієї доби еллінізму. Вона стала прикладом швидкого зростання досягнень у різних сферах духовного життя — мистецтві, науці, філософії тощо.

Номер слайду 5

Працюємо з таблицею{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Ім’я діяча. Діяльність

Номер слайду 6

Руханка

Номер слайду 7

Аристотель (384-322 рр. до н.е.). Поблизу Афін він заснував власну школу — Лікей. Учні здобували знання з літератури, державного устрою, природи під час прогулянок алеями гаю Аполлона Лікейського. Аристотель вважається одним із найбільших філософів і вчених усіх часів і народів. Важко, напевно, знайти таку галузь знань, якою б він не займався. Аристотель написав безліч праць про рослини, тварин, людину тощо.

Номер слайду 8

Видатний вчений Аристарх родом з острова Самос висловив геніальний здогад, що Земля обертається навколо своєї осі та навколо Сонця. Він набагато випередив свій час.

Номер слайду 9

Ще одним видатним філософом доби еллінізму був Епікур. Він у 306 р. до н.е. заснував у Афінах власну школу «Сад Епікура». За часів еллінізму були зроблені значні досягнення у розвитку математики і техніки. Знання з геометрії узагальнив видатний математик Евклід (III ст. до н.е.) у своїй праці «Начала», яка довгі століття була підручником.

Номер слайду 10

Численні відкриття зробив Архімед із Сиракуз (287-211 рр. до н.е.). Він сформулював закон важеля. Архімед казав: «Дайте мені точку опори, і я переверну Землю». Свої знання він використав для створення багатьох механізмів. Зокрема, збудовані ним військові машини захищали жителів Сиракуз від нападів ворогів.

Номер слайду 11

Ктесибій (II ст. до н.е.) створив зубчасте колесо, водяний годинник, насос. Видатним механіком був Герон Александрійський. Він сконструював фонтани. Парову машину, винайдену Героном, використовували під час театральних вистав — вона рухала маріонетки й декорації, створюючи враження реальності дійства.

Номер слайду 12

Найбільшим географом тоді був Ератосфен. Він доволі точно обчислив довжину окружності земної кулі, помилившись на 50 км. До нашого часу збереглися твори авторів популярних на той час п’єс. Одним з найвідоміших авторів був Менандр (343-291 рр. до н.е.). Він написав понад 100 комедій. Вісім з них перемогли у змаганнях поетів.

Номер слайду 13

Елліністичні правителі, щоб увічнити себе і свої діяння, тримали при собі придворних хроністів. Також історичні твори писали і видатні політичні діячі. Найвідомішим став Полібій, який написав першу «Загальну історію», котра описує події зі середини III ст. до 146 р. до н.е. Полібій не просто описував події, а намагався пояснити їхній хід.

Номер слайду 14

Александрія Єгипетська стала найбільшим містом світу. Вона була побудована за спеціальним планом. Вулиці зробили прямими і широкими, зручними для їзди верхи і на возах. Майже посередині місто розсікала головна вулиця. Уздовж вулиці розміщувалися гімнасії, палестра, будівля суду, храми, прекрасні палаци.

Номер слайду 15

Поблизу Александрії Єгипетської було збудовано маяк на острові Фарос у дельті Нілу. На вершині споруди горів вогонь і містилися металеві дзеркала, щоб світло маяка заввишки 135 м було видно на великій відстані (до 60 км).

Номер слайду 16

Шедевром був також Колос Родоський — гігантська, близько 36 м заввишки, статуя бога Сонця Геліоса на о. Родос в Егейському морі.

Номер слайду 17

Поміркуймо!Хто такий Герострат21 липня 356 р. до н. е. головна святиня малоазійських греків — храм Артеміди Ефеської був спалений. Виявилося, що храм підпалив честолюбний житель Ефеса Герострат, який мріяв прославитися за будь-яку ціну. Він сподівався, що, знищивши один з найчудовіших витворів того часу, назавжди увійде в історію. Але за рішенням іонійських міст його ім’я було піддане забуттю і збереглося лише в записках давньогрецького історика Феопомна (IV ст. до н. е.). Дайте оцінку діям Герострата. Як ви розумієте вислів «Геростратова слава»?

Номер слайду 18

Отже…Поєднання досягнень грецької науки та культури з досягненнями країн Стародавнього Сходу сприяло піднесенню науки та мистецтва елліністичних держав

Номер слайду 19

Домашнє завдання. Параграф 38 Скласти за допомогою Хмаринки вислів Сократа (стор. 180) та знайти в мережі Інтернет продовження

pptx
Додано
20 березня
Переглядів
52
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку