Квест-гра для учнів 5-11 класів "Мова - ДНК нації" (до Міжнародного дня рідної мови)

Про матеріал

Нації вмирають не від інфаркту.

Спочатку їм відбирає мову.
Ліна Костенко

Міжнародний день рідної мови — день, який відзначають щороку 21 лютого, починаючи з 2000 року. Про «підтримку мовного та культурного різноманіття та багатомовності» було оголошено на ХХХ сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО, що проходила 26 жовтня — 17 листопада 1999 року в Парижі.

Оскільки з 6 000 розмовних мов світу близько половині загрожує зникнення, ЮНЕСКО прагне підтримувати мову, як ознаку культурної приналежності особи. Окрім того організація вважає що вивчення іноземних мов та багатомовність є ключами до взаєморозуміння та взаємоповаги.

Щорічне відзначення цього дня використовується для скерування уваги на меншини з менш аніж 10.000 особами, що активно розмовляють мовою. Часто ці мови не передаються наступному поколінню і потрапляють у забуття. Багато мов котрими розмовляють менше 100 осіб не задокументовані.

Міжнародний День рідної мови відносно молоде свято – до календарів усього світу воно ввійшло тільки у 1999 році. І в Україні воно також лише почало писати свою історію, хоча сама проблема української мови на українських землях нараховує кілька століть.

Історія свята, на жаль, має дуже трагічний початок. 21 лютого 1952 року у Бангладеші влада жорстоко придушила демонстрацію протесту проти урядової заборони на використання в країні бенгальської мови. Відтоді цей день у Бангладеші став днем полеглих за рідну мову.
Минуло багато років. Аж у жовтні 1999 року на Тридцятій сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО було запроваджено Міжнародний День рідної мови як привід для роздумів та зосередження уваги на мовному питанні. Починаючи з 21 лютого 2000 року, цей день відзначають і в Україні.

Наука, що досліджує розвиток мови, складається з ряду історико-лінгвістичних дисциплін (історична граматика, історична фонетика, історична лексикологія, історична діалектологія, історія літературної мови), кожна з яких має свій об'єкт вивчення. Однак усі вони підпорядковані спільній меті, і як окремі частини складають єдину науку – історію мови.
Соціальні функції мови надзвичайно широкі. Дехто вважає мову лише засобом порозуміння між людьми. Насправді ж цим не вичерпується її значення. У мові закодовує нація всю свою історію, багатовіковий досвід, здобутки культури, духовну самобутність.
Мова для кожного народу стає ніби другою природою, що оточує його, живе з ним всюди і завжди. Без неї, як і без сонця, повітря, рослин, людина не може існувати. Як великим нещастям обертається нищення природи, так і боляче б'є по народові зречення рідної мови чи навіть неповага до неї, що є рівноцінним неповазі до батька й матері.
Згадаймо слова В. Сосюри: “Без мови рідної, юначе, й народу нашого нема". Рівень розвитку рідної мови є джерелом духовного розвитку народу. А на думку Є.М.Верещагіна і В.Г.Костомарова, “національна мова входить у поняття національної культури, бо природні умови, географічне положення, рівень і спеціалізація народного господарства, тенденція суспільної думки, науки, мистецтва – всі великі й малі особливості життя народу знаходять відбиття у мові цього народу". Тому знати, берегти і примножувати рідну мову – це обов'язок кожної людини. Народ, який не усвідомлює значення рідної мови, її ролі в розвитку особистості, не плекає її, не може розраховувати на гідне місце в суцвітті народів.

Перегляд файлу

Любі друзі!

Стартує квест-гра

Картинки по запросу мова - днк нації

 

 

з 06.11 до 10.11.2017р.

Ви поринете в безмежний мовний океан, завітаєте у минуле наших предків, пізнаєте світ.

Щоб зібрати ДНК, Вам необхідно розкодувати неосяжний світ людських почувань, розв’язати мовні формули, зібрати коштовні перлини знань. Адже діло майстра величає!

Шлях до перемоги нелегкий. Долаючи перепони, Ви матимете можливість поповнити свій куферок мовними перлинами. Знання робить життя красним.

Стати учасником цієї гри  може кожен, хто не займається бірюльками, а своєю наполегливістю та працьовитістю втре носа всім, хто б’є байдики. Переможцем стане майстер на всі руки. Якщо щось не зрозуміло, то язик до Києва доведе. Не бійтесь звертатись до координаторів гри.

https://eleonoralove1.wixsite.com/kwestborduyg

Картинки по запросу давні словянські письмена

Картинки по запросу давні словянські письменаКартинки по запросу давні словянські письмена

 

 

 

Картинки по запросу мова - днк націїЗавдання 1

Мова зникає не тому, що її не вчать інші,

     а тому, що нею не говорять ті, хто її знає.

Хосе-Марія Арце

 

Ви вже на старті. Шлях буде нелегким, а часом перепони будуть здаватися нездоланними. Але Ви впораєтеся, тому що у Вас є бажання досягнути мети.

Слов'янські артефакти і велесовиця 1/1

Слов'янські артефакти і велесовиця 1/1Докази величного слов’янського минулого були і є!

Вони сховані у підземеллях Соуренжа та Пересопниці, у глибоких сховищах давніх міст величної Роксолані (Росколані), у поруйнованих колодязях (входах у підземелля) святих місць Волині та Прикарпаття. Історична правда усе ж  проривається назовні!

Вона виринає разом з випадковими знахідками простих українців, які одного разу зазирнувши у старий бабусин підвал, чи спробувавши очистити старий дідівський колодязь, натрапляють на родинні схованки своїх предків.

Ось одна із знахідок!
Це скручена у вигляді кільця пластина, на якій бачимо текст, що вирізаний на металі. Текст складений велесовичними буквами та обмежений з боків двома лінійними сваргами (право та лівосторонньою). Помітні сліди гравірування та дрібні пошкодження у наслідок користування кільцем.

 Велесовичні букви напису складають певний складний сакральний надпис, який легко прочитає кожен українець, бо абетка дуже нагадує українську. Це шифрограма, яка приховує важливий зміст поданого напису.

1. Хто є власником цього кільця? (1б.)

2. Яка глибинна інформація прихована у сакральному написі? (За кожне правильно розшифроване слово по 1 б.)

3. Що ж означає  слово svarga із санскриту? (1б.)
4. Створіть мотиватор або демотиватор із зображенням власника кільця  та написом, розшифрованим з нього. (5б.)

 

Відправляйте відповіді на електронну пошту: borduyg_olena@ukr.net За правильність оформлення відповіді додатковий бонус (2б.)

У темі листа вказуйте “Гра. Завдання № ___та своє прізвище або клас”

 

Відповіді прийматимуться до 21.00.

 

 

УСПІХІВ!!!

 

 

Картинки по запросу мова - днк націїЗавдання 2

 

Учітеся, брати мої!

Думайте, читайте...

                                              Т. Шевченко

 

Ви впоралися з попереднім завданням. Оцінку своєї роботи Ви можете побачити в таблиці РЕЗУЛЬТАТИ. Не впадайте у відчай ті, хто чогось недоробив або зробив не так. У Вас ще все попереду. Рекомендую уважно читати завдання.

Не забувайте, що Інтернет може стати Вашим помічником.

Не гаймо часу, шукаємо відповіді на завдання № 2.

В давнину народ із покоління в покоління передавав стійкі вислови –фразеологізми- гарні перлини народної мудрості. Серед них можемо знайти такі, що прийшли в українську мову ще із спільнослов’янської і давньоруської і засвоєні зовсім недавно.

Якщо ти уважний читач, то в передмові до квесту цих перлин багато.

 

1. Знайдіть фразеологізми у передмові до квесту (за кожний знайдений 1б.)

2. Розшифруйте фразеологізм. (1б.)

3. Виконайте завдання на сервісі learningapps.org за посиланням https://learningapps.org/2530548   та відправте відповіді.

4. Створіть комікс до фразеологізму (на власний вибір). (5 б.)

(За допомогою звертайтеся у розділ ПЛЕЧЕ ПІДТРИМКИ)

Рисунок4

 

 

 

Відправляйте відповіді на електронну пошту: borduyg_olena@ukr.net За правильність оформлення відповіді додатковий бонус (2б.)

У темі листа вказуйте “Гра. Завдання № ___та своє прізвище або клас”

 

Відповіді прийматимуться до 21.00.

 

УСПІХІВ!!!

 

 

Картинки по запросу мова - днк націїЗавдання 3

 Забудеш рідний край — твоє всохне коріння.

Я. Тичина

Молодці! Так тримати! Готові продовжити далі? Тож вперед…

 

Слов'янська міфологія – це уявлення стародавніх слов'янських народів про світ, виражене в релігійних віруваннях, обряди й культи. Вона найтіснішим чином пов'язана з язичництвом. Слов'янські міфи і легенди збереглися у фольклорних джерелах: билинах, казках, легендах, замовляннях, прислів'ях. Найбільш достовірними джерелами міфології давніх слов'ян є археологічні знахідки. До них відносяться ідоли богів, культові і обрядові місця, написи, знаки та прикраси.

Птица ГАМАЮН (древняя славянская легенда)Одна легенда розповідає про одного мисливця, який вистежив на березі озера дивовижного птаха з головою прекрасної діви. Вона сиділа на гілці та тримала в пазурах сувій з письменами.

Мисливець підкрався ближче і вже натягнув тятиву. Хотів вбити птаха.  І за це вона покарала його.  Чоловік втратив все, але так і не зрозумів пророцтво віщої птиці.

 

1. Назвіть цю птаху і що вона символізує.(2б.)

2. Що значилося у сувій з письменами, що тримала в руці птаха? (4б.)

3. Що означає слово «сувій»? (1б.)

4. Створіть   у сервісі https://www.storyjumper.com/ створити власну

книгу (збірку) слов’янських богів  . Не забудьте надати  доступ до книжки (public), вставити посилання на неї.

 

Відправляйте відповіді на електронну пошту: borduyg_olena@ukr.net За правильність оформлення відповіді додатковий бонус (2б.)

У темі листа вказуйте “Гра. Завдання № ___та своє прізвище або клас”

 

 

 

 

Відповіді прийматимуться до 21.00.

 

 

 

 

 

 

 

УСПІХІВ!!!

 

 

 

Завдання 4

Картинки по запросу мова - днк нації

Гробниці, кості й мумії мовчать.

А слово вічне, ніби далина,

Із темряви віків, де цвинтаря печать,

Лиш чути письмена...

 

                                                         І. Бунін

 

 

Усі учасники молодці!

Організатори вражені точністю ваших відповідей. І це означає, що сумарна кількість балів, які ви набираєте, зростає!!! Але розслаблятися зарано. Попереду багато цікавої роботи.

 

Отже,  перед Вами нове завдання.

 

Не забуваємо, що слов'янська писемність є однією з найдавніших у світі й існувала на теренах сучасної України ще в прадавні часи. Кожен народ ішов до створення писемності своїм шляхом. Та етапи розвитку письма в усіх народів земної кулі приблизно однакові. Сьогодні цей день присвячений батьку вітчизняної історії, письменнику-агіографу. На просторах відео- сервісу YouTube знайшлося місце ролику про цю видатну особистість. Підготувала цей ролик телестудія Києво-Печерської лаври у 2012 році.

 

1. Знайдіть цей ролик та  надішліть посилання на нього. (2б.)

2. Укажіть ім’я цієї відомої людини. (1б.)

3. Що означає це ім’я? (1б.)

4. Розгадайте ребус, в якому ви дізнаєтесь, як канонізований цей діяч. І що воно означає? (4б.) 

 

Відправляйте відповіді на електронну пошту: borduyg_olena@ukr.net За правильність оформлення відповіді додатковий бонус (2б.)

У темі листа вказуйте “Гра. Завдання № ___та своє прізвище або клас”

 

 

Відповіді прийматимуться до 21.00.

УСПІХІВ!!!

 

 

 

 

 

 

 

Картинки по запросу мова - днк націїЗавдання 5

 

 

 

 

 

 

Ну що ж, дорогі наші гравці, ось і фінал!

 

На фініші вам знадобляться логіка, дисциплінованість, спритність!

Повнота й правильність відповіді - це гарантія вашого успіху!

Скоро будуть оголошені імена переможців.  Це будуть мужні й цілеспрямовані, а головне, працелюбні учасники нашої з вами подорожі в часі.

 

А зараз про головне: https://www.jigsawplanet.com/?rc=play&pid=3266dcf73783

 

 

  •                           Складіть пазл.

 

  •                           Зробіть скриншот картинки, яку ви зібрали в пазлі. (2 б.)

 

  •                           Дізнайтеся, що зображено на малюнку (у пазлі). (1 б.)

 

  •                           З іменем кого пов'язана ця картинка? І чому? (2б.)
  •                           Що за приміщення знаходяться в цьому місці, які слугували як для життя,

                     так і місцем поклоніння?   (2 б.) 

Скриншот відправте прикріпленим файлом  

 

 Відправляйте відповіді на електронну пошту: borduyg_olena@ukr.net За правильність оформлення відповіді додатковий бонус (2б.)

У темі листа вказуйте “Гра. Завдання № ___та своє прізвище або клас”

 

 

 

Нагадуємо: Відповіді будуть прийматися до 21.00 12 листопада 2017 року.

 

 

Шановні учасники, результати гри будуть опубліковані у понеділок

15 листопада після 12.00 год.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

УСПІХІВ!!!

 

doc
Додано
10 січня 2018
Переглядів
10231
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку