Квест-гра "Стежками козаків"

Про матеріал
Розробку квесту-гри можна використовувати при підготовці вчителями, студентами, керівниками гуртків до уроків історії, української літератури, для проведення факультативних занять, відкритих годин, тематичних заходів.
Перегляд файлу

Квест-гра для учнів 9-11 класів

«Стежками козаків»

«Хто не знає свого минулого, той не вартий свого майбутнього. 

Хто не шанує видатних людей свого народу, той сам не годен пошани.»

                 М. Рильський

Ведучий: У світлий день Покрови Пречистої Богородиці, яка українцями завжди вважалася заступницею і покровителькою відзначається національне свято – День козацтва. Ця традиція належно підкреслює велике історичне значення козацтва в боротьбі за утвердження української державності та суттєвий внесок у сучасний процес державотворення.

 Козаччина завжди була однією з найяскравіших сторінок української історії, на славних прикладах якої виховувалося почуття національної самоповаги багатьох поколінь українців. Козацтво – звитяжна історія і велика гордість нашого народу, душа України, її надія і оберіг.

 Тож щиросердно зичимо всім козацького здоров’я, невичерпної енергії і пориву, наснаги у відродженні кращих національних традицій, плідної праці на благо народу, задля світової слави України.

Ведучий: Слава про волелюбних козаків–запорожців линула широким світом. Про їхні подвиги ходили легенди, а боялися їх далеко за межами території України.

Ведучий: Дорогі діти й шановні дорослі! Сьогодні, напередодні Дня українського козацтва та Дня захисника України, ми проводимо квест «Стежками козаків».

 Ведучий: Ми раді вітати вас. Наша мандрівку – в історію давню і близьку, хотілося б поєднати з розповідями про славну  Січ Запорозьку з тими піснями і думами, що їх складав народ про своїх героїв, своїх богатирів, а почнемо із спогадів…

Ведучий: Відгомоніли століття з того часу, як в пониззі Дніпра за його порогами, мужні і волелюбні лицарі заснували Запорозьку Січ. Світ звав їх козаками.

Ведучий: Народ оспівав у своїх думах, піснях, легендах цих "святих лицарів" захисників Вітчизни.

Ведучий: У минулому українського народу було таке неповторне і 
 легендарне явище, як Запорізька Січ. Це про неї Гоголь писав: 
 «Так ось вона, Січ! Ось те гніздо, звідки вилітають усі ті горді й 
 дужі, як леви. Ось звідки розливається воля й козацтво на всю 
 країну!»

Ведучий: Козацтво не було випадковістю на нашій землі. Прибуваючи 
 до безмежного степу, козаки селилися понад Дніпром та 
 Південним Бугом. Особливо їх приваблював Дніпро - священна 
 і заповітна ріка, оспівана в думах та переказах. Козаки 
 називали Дніпро своїм «братом».

Ведучий. Ми зібралися, щоб переконатися, що ми є нащадками славного козацького роду, що в наших жилах тече кров сміливих, відважних, розумних людей – вільних козаків.

Ведучий: Народ будь-якої країни береже спогади про власне минуле, пишається своєю історією, перекази про звитяжні вчинки предків передаються із покоління в покоління.

Ведучий: Козак і воїн,  козак і лицар. Ці поняття ніколи не розділялись одне від другого.  Козаки казали: «У нас вище всього честь і слава, воєнна справа, щоб себе не зганьбити і ворогів перемогти!» 

 Ведучий: Ми розпочинаємо козацьку гру-квест, в якій нащадки козаків повинні показати свої знання, винахідливість, таланти та волю до перемоги.

Ведучий:  Отож, шановні учасники, оголошуємо правила квесту!

1. Кожна команда отримує свій маршрутний лист і проходить станції згідно свого маршруту.

2. Координатори на кожній станції, після виконання завдання, роблять відмітку у маршрутному листі.

3. Для того, щоб команда стала переможцем, усім її членам потрібно першими пройти усі «зупинки», виконати завдання правильно і якомога швидше та дістатися фінішу.

4. Завдання від координатора квесту команда отримає лише тоді, коли усі її члени будуть присутні на пункті!

5. Після проходження 9 станцій команда повинна здати маршрутний лист координатору гри.

Ведучий: Бажаємо всім учасникам вдалих стартів і наполегливої боротьби у змаганнях, доброго настрою і чудових вражень від нашої спільної праці, перемоги і миру!

Ведучий: У нас створено три команди для проходження квестових завдань. Оберіть у кожній команді свого отамана, який отримає маршрутний лист та перше завдання.

Ведучий: Отже, розпочинаємо наш квест "Стежками козаків". Вам доведеться пройти через дев’ять станцій. Це стільки, скільки було колись порогів на Дніпрі. В давні часи ці пороги були страшною перешкодою на шляху до того, хто плив Дніпром на Січ. Вважалося, що справжнім козаком може зватися лише той, хто пройшов хоч раз у житті через пороги.

Ведучий: Всім відомо, що шлях до Запорізької Січі був тяжкий і маловідомий. Для того, щоб туди дібратися потрібно було знати таємні дороги та орієнтуватися на місцевості. Перша станція для початку гри називається «Географічна». Завдання учасників полягає в тому, щоб розмістити назви областей на карті України за територіальним розміщенням. Підказку ви отримаєте тоді, коли виконаєте завдання правильно.

Штрафне питання: Що у козаків називали клейнодами? Перерахуйте їх (булава, прапор, печать, пірнач, литаври).

Підказка до наступної станції:

Коли зі школи ти ідеш, то зупинися лиш на хвильку,

Поглянь направо, трішки вверх й мерщій біжи до схилу

Там ти знайдеш те що шукав, лишень уважним будь

А щоб тобі підказку дать, то ти про карту не забудь

 

При воді в школу східці є, на них ти зупинися

Поглянь вперед, там сад в нас є, ведмідь тебе чекає

У нього є для тебе приз, лиш не забудь про карту

І колір той тобі дає шлях у наступну станцію

 

Там де кашу варять табори

Відпочинок мають техпрацівники

Станцію наступну зможеш ти знайти

Головне на карту ти поглянь

В ній підказку відшукай

Ведучий: Ви відшукали за допомогою підказок наступну станцію. А називається вона «Запорізька Січ». Ваше завдання полягає в тому, щоб зібрати правильно початок і кінець прислів’я. Їх у вас по п’ять, і одне зайве. Лише в тому випадку, коли ви правильно це зробите, ви отримаєте підказку на наступну станцію. (Прислів’я розрізані і заховані в повітряних кульках, того ж кольору, що і відмічена на карті із попереднього завдання область).

Козача потилиця панам-ляхам… (не хилиться). 

То не козак, що не думає…(отаманом бути). 

Козацькому роду… (нема переводу). 

Терпи, козаче, (отаманом будеш). 

То не козак, що (боїться собак). 

Береженого Бог береже, а…(козака – шабля)

Вольному – Воля, скаженому – круча,…(спасенному – рай). 

Козак без коня, що воїн … (без пістоля).

Козак дружбу знає: в біді коня…(не покидає). 

Наш Луг – Батько, а Січ – Мати – от де ( треба помирати)

Не журися, козаче, нехай …(ворог плаче!) 

Хліб та вода – то…(козацька їда)

Січ - мати, а Великий Луг - …(батько).

Степ та воля – козацька…(доля).

Хліб та вода – то козацька… (їда).

Щирий козак ззаду не… (нападає).

Козак не боїться ні тучі, ні… (грому).

Штрафне питання: Козацький курінь, Поясніть різні значення цього виразу. (Житла. Самостійна військова частина).

Підказка до наступної станції:

Спустившись вниз до запасного входу, пройди вперед і поверни. Потрапиш ти у царство флори й фауни, біолога ти там знайди.

Вчитель біології. Вітаю вас на станції «Витривалість». Кожен козак повинен був вміти свистіти так, щоб чути його було далеко. А для цього у нього повинні були бути треновані легені. Давайте перевіримо, настільки витривалі ви. Ваше завдання чимшвидше надути 10 кульок і скласти їх у шаровари, придавши їм форму. Завдання вважається пройденим тоді, коли жодна кулька не лопнула.

Штрафне питання: Якого кольору був стяг у Запорізькій Січі? (Малиновий)

Підказка до наступної станції:

Всі ви знаєте рідну країну

І багато по світу країн

Помічник вам у цьому географ

Кабінет він свій має,

І чекає на вас в нім.

Вчитель географії. Ви прийшли на наступну станцію яка має назву «Краєзнавча». Ваше завдання знаходиться в конверті, і полягає в тому, щоб скласти картинку історичної пам’ятки та сказати, що це за пам’ятка та де вона знаходиться. 

Картинки (Київ – Пам’ятник Богдану Хмельницькому, острів Хортиця, Львів – Собор Святого Юра)

Штрафне питання: Чи допускались на Січ жінки? (Ні! Вважалося, що в степу під час бойових походів вони будуть зайвими. Якщо хтось з козаків приводив на Січ навіть матір чи сестру, то це вважалося злочином, який суворо карався).

Підказка до наступної станції:

У місці де історія лине зі стін, де відчуваєш дух минулих поколінь, там мудрець тебе чекає, і завдання він вам має. Ти мерщій біжи туди, й завдання собі бери.

Вчитель історії. Історія – така наука, в якій не завжди можеш відрізнити де правда, а де вигадка. Здається, що інформація провірена і правдива, але знають правду лише ті, хто її бачив. А ми зараз також перевіримо, настільки ви знаєте нашу історію. Наша станція називається «Вірю/Не вірю». Я буду називати вам факти, а ви повинні сказати правдиві вони чи ні. Наступну підказку ви отримаєте давши відповіді на всі запитання.

Команда 1.

  1. Козаки не мали права одружуватись (не вірю, запорозьке військо ділилося на січових і тих, хто жив у зимівниках. Січовики були люди безшлюбні, а зимівники мали сім’ю, займалися господарством, а усі разом вони складали одне військо).
  2. На козацьких чайках, крім веслярів могли розміститися 50-70 озброєних козаків та 2-4 невеликі гармати, порох, свинець, ядра, харчові продукти (вірю).
  3. Військо Запорозьке зазвичай поділялося на 38 куренів (частин війська) (вірю).
  4. Козацький табір з возів був не тільки неприступною фортецею в обороні, але й засобом пересування війська й атаки (вірю).
  5. Поява реєстрових козаків тісно пов’язана з іменем Самійла Кішки (вірю).
  6. Коли у козака народжувався син, то батько сипав у купіль пороху, - щоб син був хоробрий і твердий (вірю).
  7. Найперша у світі демократична Конституція, складена Пилипом Орликом мала назву «Пакт і конституція прав і вольностей Війська Запорозького» (вірю).
  8. Усього було побудовано 8 козацьких Січей: Хортицька (1553-1557), Токмаківська (1560-1638), Базавлуцька (1593-1638), Микитинська (1638-1652), Чортомлицька (1652-1709), Кам’янська (1709-1711), Олешківська (1711-1734), Підпільненська (1734-1775) (не вірю, всього січей було 9, остання Задунайська (1775-1828)).
  9. Коли козаки вирушали у похід то брали з собою локон волосся своєї жінки. (Ні, жменьку рідної землі)
  10.                    Запорізька Січ була розташована за Дніпровими порогами (Так)

Команда 2.

  1. До українських козацьких загонів міг приєднатися чоловік будь-якої національності і роду-племені, прийнявши козацькі звичаї та перейшовши в православну віру (вірю)
  2. Дмитро Байда-Вишневецький був завзятим воїном і великим полководцем. Одну з перемог над ворогом він здобув навіть жодного разу не змахнувши шаблею! (вірю).
  3. Іван Підкова отримав таке прізвище тому, що вмів кувати підкови для коней (не вірю, мав рідкісну фізичну силу: запросто міг розгинати підкови).
  4. Коли у козака народжувався син, то батько сипав у купіль пороху, - щоб син був хоробрий і твердий (вірю).
  5. У гетьмана Хмельницького було два імені (вірю, Зіновій і Богдан).
  6. Гетьман Іван Мазепа був чудовим знавцем літератури і власником найкращої в ті часи в Україні бібліотеки (вірю).
  7. Сьогодні, рухаючись по Дніпру, можна зустріти знамениті дев’ять порогів: Козацький, Сурський, Лоханський, Дзвонецький, Ненаситенський, Вовнизький, Будильський, Лишній, Вільний (не вірю, тепер порогів не видно, вони були затоплені водою, коли побудували Дніпрогес).
  8. Козацький човен називали як і одного з птахів. (Так, чайка)
  9. Запорізька Січ була заснована у місті Запоріжжя (Ні, на острові Хортиця)
  10.                    Іван Підкова отримав таке прізвище тому, що вмів кувати підкови для коней (ні, мав рідкісну фізичну силу: запросто міг розгинати підкови).

Команда 3.

  1. Число козаків у курені складало 200 чоловік (не вірю, у різні часи було різним – від кількох десятків до сотні).
  2. Вантажні вітрильні судна прибережного плавання козаки називали дубами(дуб) (вірю).
  3. Військова старшина – кошовий отаман, суддя, писар, осавул – мали окреме від простих козаків житло (не вірю, вони обідали й спали у своїх куренях разом з простими козаками).
  4. Найважливіші козацькі клейноди це – корогва, бунчук, пірнач, литаври, печатка (вірю).
  5. Особливо ганебним злочином у козацькі часи вважалася зрада кохання, зрада дружині. Народний осуд цього явища був викликаний тим, що людина, непорядна в особистому житті, не може прислужитися своїй землі, Вітчизні. Якщо хтось здатний зрадити близьку людину, то він зрадить і Батьківщину (вірю).
  6. Син Богдана Хмельницького Юрій став гетьманом у 16 років (вірю).
  7. Дмитро Вишневецький був першим гетьманом запорожців і засновником першої столиці Війська Запорозького (вірю).
  8. Слово «козак» в перекладі з тюркської означає «жебрак, злидень». (Ні, насправді «вільна людина»)
  9. На Запорізькій Січі забороняли жити жінкам (Так)
  10.                    Військова старшина – кошовий отаман, суддя, писар, осавул – мали окреме від простих козаків житло (ні, вони обідали й спали у своїх куренях разом з простими козаками).

Штрафне питання: Коли козаки прокидалися? (До сходу сонця).

Підказка до наступної станції:

Там завжди шум, там завжди гам

Там хтось колись з козла упав

Там крики, гамір, дух змагань

Побігли всі мерщій в спортзал

Медична сестра. Козацька молодь постійно розвивала свої природні здібності за допомогою таких фізичних вправ, як їзда верхи, перехід через яр чи річку по стовбуру дерева, стрибки через мотузку. А ще, вони були надзвичайно влучними стрілками. Ви прибули на станцію стрілецька, і ваше завдання полягає в тому, щоб попасти у листочки на дошці та виконати та, що в них написано.

Команда 1.

Присісти 10 раз

Підтягнутися 5 разів

Заспівати «Несе Галя воду»

Дати відповідь на запитання «Яку назву мала козацька держава, створена за дніпровськими порогами? (Запорізька січ) 

В якому місті  знаходиться фортеця? (Камянець-Подільський)

Команда 2.

Віджатися 10 разів

Підстрибнути на правій нозі 10 разів

Заспівати українську народну пісню

Дати відповідь на запитання «Яка споруда стояла посеред січі?» (Церква)

Що за місто зображено на картинці? (Одеса)

Команда 3.

Проскакати на скакалці 20 разів

Підняти гирю 5 разів

Вгадай пісню, що звучить (мелодія «Ти ж мене підманула»)

Дати відповідь на запитання «Хто стояв на чолі козацького війська?» (Гетьман).

Яка пам’ятку зображена на фото? (Музей писанки м.Коломия)

Штрафне питання: Що означає для козака слово «чайка»? (Човен)

Підказка до наступної станції:

В МЙЖ Н ФНШ. ЗЛШЛС Щ ТРШК. НСТПН ЗВДНН ВС ЧКЄ В КБНТ ПСХЛГ. ШВДК БЖТЬ ТД. ДЧ ВМ

Вчитель математики. Як відомо, козаки мали свої атрибути, символи та традиційний одяг. Ми зараз і перевіримо, чи знаєте ви, який одяг мали козаки. Вам необхідно одягнути козака і проставити номери на одязі, що за чим потрібно було одягати. Підказку до наступної станції ви отримаєте тоді, коли виконаєте правильно завдання. Тримайте ваші конверти.  

(На козакові повинні бути обов’язково: сорочка-вишиванка, шаровари, пояс, чоботи,  жилет, жупан або кожух, шабля, шапка)

Штрафне питання: Який вигляд мала Січ? (Фортеці з міцними укріпленнями, гарматами, сторожею)

Підказка до наступної станції:

(3,11) (3,11,9,13,18,1,16,11) (30,7) (13,6,18,7) (10,1,3,6,1,18,18,33) (10,1,16,11,29,11,16,19,22,33) (3,22,31,19,4,13) (6,3,1). (21,19,10,29,11,25,21,24,3,1,3,29,11) (27,7,14) (15,19,6) (3,11) (6,12,10,18,1,8,23,7,22,33) (30,19) (3,1,17) (18,7,19,2,26,12,6,18,19) (29,3,11,6,15,19) (2,12,4,23,11) (6,19) (24,28,11,23,7,16,31,22,31,15,19,13) (6,7) (3,1,22) (28,7,15,1,8) (24,21,19,9,1,14) (16,32,6,17,11,16,1) (17,11,15,19,16,1,13,3,18,1) (12,10) (18,1,22,23,24,20,18,11,17) (10,1,3,6,1,18,18,33,17)

(Ви виконали ще одне завдання. Залишилося всього два. Розшифрувавши цей код ви дізнаєтеся, що вам необхідно швидко бігти до учительської, де вас чекає Урожай Людмила Миколаївна. Вона готова дати вам наступне завдання.)

Вчитель зарубіжної літератури. Знати історію свого народу важливо, але і знати геніїв свого народу – ще важливіше. Тому що вони, на ряду із козаками боролися за незалежність України, не боєм, а словом. Ваше завдання полягає в тому, щоб віднести імена українських поетів і письменників із їхніми портретами. Підказку до наступної станції ви отримаєте, коли виконаєте правильно завдання.

Штрафне питання: Яке християнське свято у козаків було храмовим? (Свято Покрови Богоматері).

Підказка до наступної станції:

Не раз на тому коридорі,

Когось соромили, не раз

Там свято кожне, і лінійка

Там вчитель вже чекає вас. 

Соціальний педагог. Український танок гопак у кожній країні світу знають як візитівку України. Немає і в Україні фольклорного танцювального ансамблю, у репертуарі якого б не було гопака. Та далеко не всі, дивлячись на козацький запальний танець здогадуються, що у традиційних рухах збереглася не тільки духовність і містика глибини тисячоліть, а і й ціла гармонійна система давнього військового мистецтва наших пращурів. А ще козаки славилися своїми кулінарними здібностями. Щоб приготувати їжу, козаки заготовляли дрова, розпалювали багаття і тоді вже готували. Хто з вас не чув про козацький куліш. Козаки самі варили кашу. Новачкам казали: «Дивись, щоб каша не була сирою, не перекипіла. Якщо буде готова — зви нас». Але перед тим, як зварити кашу необхідно крупу перебрати. Їхали козаки, везли на возі крупи, але мішки розірвалися, крупи перемішалися. Тож остання станція називається «Змішана». Дівчатам необхідно заготовити козакам крупи на кашу, а хлопцям тим часом необхідно під музику відтворити якнайбільше рухів українського танцю «Гопак».

Ведучий. Ви прийшли до фінішу, виконавши всі завдання. Ви справді нащадки козаків, кмітливі, швидкі, сильні, спритні, невтомні та веселі. Ми спостерігали за вами протягом всієї гри і можемо впевнено сказати, що кожен викладався на повну, щоб бути першим. Отже, готові до оголошення результатів? Першими до фінішу прийшла команда_____________________

Другими ___________ та третіми ___________. Забирайте свої призи. А ще, пропоную зробити колективне фото на пам'ять про так добре проведений час.

docx
Додано
1 лютого 2021
Переглядів
790
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку