Квест "Космічні мандри"

Про матеріал
Подано докладний сценарний план проведення квесту "Космічні мандри". Розроблений для роботи в команді з урахуванням вікових особливостей (можуть брати участь діти і молодшого, і середнього,і старшого шкільного віку). Буде допоміжним матеріалом педагогам-організаторам, завучам з виховної роботи, аніматорам та усім, хто налаштований організувати час для дітей цікаво та пізнавально.
Перегляд файлу

 Квест «Космічні мандри»

Мета: дати вихованцям основні знання про Космос, Сонячну систему та інші початкові поняття астрономії; засобами гри формувати навички  працювати в команді, бути ініціативним та вміти розв’язувати проблемні завдання; тренувати пам'ять, увагу; розвивати уміння вихованців  бути зосередженим та злагоджено працювати у колективі.

Для проведення квесту необхідно попередньо підготувати 11 окремих кімнат, які уособлюватимуть собою Сонячну систему та її планети. У кожній кімнаті команда отримує маленький макет планети, що відвідали (ключ), який в кінці гри діти повинні будуть скласти у макет Сонячної системи.

Сценарний план квесту:

Центаврик: Привіт, мандрівники! Радий вітати всіх вас у нашій грі. Сьогодні ми з вами беремо участь у квесті «Космічні мандри». Мене звати Центаврик. Я прибув сюди з далекої зірки Альфа Центавра. А ось назад мені буде дістатися нелегко, бо я заблукав. Тому хочу дізнатися, чи можу я розраховувати на вас. Адже ваші знання та вміння неабияк допоможуть мені.

Діти погоджуються

Центаврик:  Сподіваюся, наша подорож буде захоплюючою. На кожній окремій локації нас із вами чекатимуть цікаві та несподівані завдання, виконавши які ми отримаємо ключ. Що це буде, дізнаємося згодом. А тепер – основні правила:

  • Ми працюємо в команді;
  • Обираємо капітана і слухаємося його;
  • Ми – толерантні та доброзичливі

Це все. А тепер час обрати капітана у вирушити у мандри!

 

Вихованці обирають капітана і розпочинають квест.

Локація №1 «Сонячні друзі»

Центаврик: На цій локації ви повинні дописати вірш про Сонячну систему. Якщо назви планет будуть вписані правильно (у відповідній послідовності), отримаєте ключ-доступ до наступної локації.

Якщо перші склади вказаних вами планет мають таку послідовність – Ме-, Ве-, Зе-, Ма, Ю-, Са-, У-, Не-, Пл- - то ви можете продовжувати подорож далі і переходити на наступну локацію

 

Завдання:

Сонце планети усі зігріває,

Кожна планета ім’я своє має.

Перший від сонця - ….. – маля, (Меркурій)

Друга - ……, а третя - ……….  (Венера, Земля)

……. червоніє і каже уперто:     (Марс)

  • Прикро займати лиш місце четверте!

П’ятий - ………, а шостий - ………. , (Юпітер, Сатурн)

Сьомий - ……….., ну а восьмий - ………….. (Уран, Нептун)

………. – це дев’ята планета була, (Плутон)

Та вчені сказали: «Занадто мала!»

Дрібноти такої в системі чимало.

І в списку великих планет вісім стало.

 

Локація №2 «Палаюча зірка»

Центаврик: Як ви вже здогадалися, ми знаходимося дуже близько від Сонця. А хто скаже, чому саме «близько від Сонця», а не «на Сонці»?

Діти відповідають, що на Сонці дуже висока температура і бути на ньому просто неможливо.

Центаврик: Правильно. Сонце – велика і найближча до вашої Землі зірка. Ця зірка знаходиться на відстані майже 150 мільйонів кілометрів від вашої планети. Цей шлях космічний корабель може подолати за 6 місяців. Світловий промінь від Сонця до Землі дістається за 8 хвилин, тобто ті промені, які зігрівають ваш край, утворилися на сонці понад 8 хвилин тому.

Якщо ви зараз виконаєте наступне завдання, можете рухатися далі.

 

Завдання:

Кожен з учасників команди одягає на голову «сонячний капелюх» (парик із жовтих блискіток). Потім вони разом повинні утворити Сонце, яке ми бачимо із Землі (ядро і промінчики). Якщо завдання виконано швидко і злагоджено, капітан отримує підказку до наступної локації – зображення планети Меркурій.

 

Локація №3 «Найменша планета»

 

Центаврик: Хто здогадався, про що ми говоритимемо далі? Погляньте уважно на зображення, яке ви отримали і дайте відповідь, яка перша планета Сонячної системи.

 

Діти відповідають, що вони знаходяться на Меркурії

 

Центаврик: Так! Перша планета від Сонця – Меркурій. Вона у 17 разів легша і у три рази менша від Землі. Рік на цій планеті триває всього три земних місяці – це як зима чи літо, а день чи ніч – цілий їхній рік. Тобто три місяці дня і стільки ж часу ночі. Тут немає погоди, не змінюються пори року. Та найцікавіше те, що вдень температура планети нагрівається до 430 градусів, а вночі охолоджується до мінус 170.

 

Завдання:

Перед вами – заздалегідь приготоване солоне тісто. Із нього ви повинні зліпити маленькі макети Меркурія та розфарбувати. Коли ви впораєтеся із завданням, отримаєте підказку на наступну локацію.

 

!!! На цій локації діти отримують маленький макет планети Меркурій, який у кінці квесту додадуть до великого макета сонячної системи!!!

 

Підказка до наступної локації: «Мене часто називають сестрою планети Земля, але жити на мені ніхто не може, бо я – найжаркіша планета Сонячної системи»

 

Локація №4 «Планета-сестра»

 

Центаврик: Ця планета дуже схожа на Землю, бо має майже однакові з нею розміри та вагу. Але атмосфера її непридатна для життя. Як ви вже здогадалися, ми опинилися на Венері. Тут немає води, бо будь-яка крапля її тут миттєво випаровується, адже Сонячне проміння нагріває поверхню Венери до 480 градусів.

 

Завдання: У вашій країні є прекрасні обереги – ляльки-мотанки. Перед вами – одна з таких яскравих. Оскільки Венеру вважають сестрою Землі, то створіть для Венери ляльку-мотанку: переодягніть її чи додайте до її образу щось таке, що характерне саме для планети Венера.

 

По закінченні роботи команда отримує макет планети Венера та підказку до наступної локації: «Планета оця у системі єдина, де квітне життя і панує людина»

 

Локація №5 «Планета життя»

 

Центаврик: Я впевнений, що про цю планету ви знаєте все, адже це ваша домівка. Скажу лише, що від Сонця вона третя і за приблизними підрахунками вчених їй 5 мільярдів років. Так, ми з вами – на Землі. Скільки потрібно часу Землі, щоб здійснити одне обертання навколо Сонця?

Діти: 365 днів. Це один земний рік.

 

Центаврик: Правильно! А чи знаєте ви, що у Землі є планета-супутник?

Діти: Знаємо. Це Місяць.

Центаврик: Так. І дістатися до нього на космічному кораблі можна за 10 годин. А хто першим побував на Місяці?

Діти: Американці Ніл Армстронг та Базз Олдрін

Центаврик: Ви дуже добре знаєте свою Землю. Та чи справді це так, зараз з’ясуємо.

 

Завдання: Перед вами – кросворд, перші літери якого вже відомі та утворюють ключове слово. Решту ви повинні відгадати

  1. Велетенське розжарене небесне тіло (зірка)
  2. Умовна лінія перетину земної кулі з площиною, що проходить через центр Землі (екватор)
  3. Планета-супутник Землі (місяць)
  4. Найтепліший земний сезон тривалістю  3 місяці (літо)
  5. Дорогоцінна скам’яніла смола хвойних дерев, що росли десятки мільйонів років тому (янтар)

З 

Е

М

Л

Я

 

Коли кросворд розгаданий, вихованці отримують макет Землі та підказку до наступної локації: повітряні  червоні кульки

 

Локація №6 «Червона планета»

 

Центаврик: Недарма у руках кожного з вам червоні кульки. Це свідчить про те, що зараз ми умовно перемістилися на планету Марс. Поверхня його вкрита безліччю кратерів, до складу яких входить багато заліза. Іржавіючи, залізо набуває червонястого кольору. Тож і виходить, що планета червона. Атмосфера Марса дуже розріджена і непридатна для життя. Але русла висохлих річок свідчать, що колись тут все ж існувало життя.

 

Завдання: У цій кімнаті заховане слово-назва планети. Але літери загубилися. Ви повинні їх знайти, прикріпити до кульок і випустити у небо. Хай планета Марс летить у Космос. !!!  Будьте уважні! Шукайте літери на червоних аркушах, які можуть бути розміщені будь-де (у вазонах квітів, під стільцем, на підвіконні, у шафі тощо).

На цій локації команда теж отримує макет планети Марс.

Підказка до наступної локації: коли діти впоралися із попереднім завданням, повертаючись у приміщення, на їхньому шляху розміщені послідовно літери із назвою наступної локації ЮПІТЕР (це можуть бути східці чи просто доріжка)

Локація №7 «Газовий гігант»

Центаврик: Сюди вас привів дороговказ. Тому ви вже знаєте, що наша наступна зупинка – планета Юпітер. Ця планета складається переважно з газів і вона в 11 разів більша та у 318 разів важча від Землі. Крізь кольорові хмари, які огортають Юпітер, погано пробивається сонячне світло, тому тут завжди холодно. Юпітер є потужним джерелом шкідливого радіовипромінювання. За таких умов життя тут неможливе.

Завдання: Ви вже знаєте, що Юпітер огортають кольорові хмари. Перед вами – ватман та фарби. Ви маєте колективно намалювати цю планету такою, якою ви її вивчали або ж уявляєте. Але ваша робота повинна бути узгодженою та злагодженою.

По закінченні роботи капітан команди отримує наступний макет – Юпітер – та за підказкою веде команду далі: діти отримують маленькі кільця, що символізують кільця планети Сатурн

Локація №8 «Дивовижна планета»

Центаврик: Цю дивовижну планету називають ще «володарем кілець», які оперізують її. Складаються вони з уламків каміння і льоду та обертаються навколо планети зі швидкістю 10км/с. Це – Сатурн. Планета відома з давніх часів, адже Сатурн – один з найяскравіших об’єктів на зоряному небі. А складається вона з газів, водню та гелію. На цій планеті постійно спостерігаються грандіозні шторми, видимі навіть із Землі, супроводжувані блискавками. Через його швидке обертання він сплюснутий на полюсах. Доба на Сатурні триває 10 годин.

Завдання: Ви повинні разом утворити два кола. Перше – внутрішнє – буде самою планетою Сатурн. Друге – зовнішнє – його кільцями. За поданою музикою маєте протанцювати хоровод.

Капітан отримує макет планети Сатурн та підказку на наступну локацію: пакетики із безпечною фарбою (кольоровий порошок) синього кольору

Локація №9 «Синя планета»

Центаврик: Ви отримали пакетики із фарбою-порошком синього кольору. Ця підказка привела вас на Уран. До складу цієї планети входить газ метан, який і надає їй синювато-зеленуватого відтінку. Вісь планети майже лежить у площині її орбіти. Тому Сонце освітлює один з полюсів Урана безперервно 42 земні роки і увесь цей час там триває полярний день. На Урані завжди дуже холодно. Температура його поверхні становить мінус 215 градусів.

Завдання: Зараз ми з вами повинні зробити хімічний дослід, тому прошу всіх одягти рукавички. Ми будемо утворювати колір, який притаманний планету Уран. До розчину Заліза (ІІІ) хлорид додаємо жовту кров’яну сіль. У нас з вами має утворитися синій розчин берлінської лазурі (турбулева синь). Десь приблизно такого відтінку планета Уран.

Підказка на наступну локацію: флюгери

Локація №10 «Планета вітрів»

Центаврик: Планета, на якій ми зараз знаходимося, називається ще планетою вітрів. Швидкість вітру під хмарами тут набуває фантастичної величини – 500 метрів на секунду. Як ви вже здогадалися, йдеться про планету Нептун. Його орбіта найбільша серед великих планет. Саме тому один рік тут триває 165 земних років. Нептун розташувався на околиці Сонячної системи. Тому космічному кораблю знадобиться цілих 12 років, щоб долетіти туди від Землі.

Завдання: Існує легенда, що саме з Нептуна на Землю колись прибула Снігова королева. Ви маєте перед собою алфавітний набір. Використовуючи літери з нього, складіть слово, яке складав Кай у казці Ганса Крістіана Андерсена «Снігова королева»

Залишаючи останню локацію, команда прямує в кімнату, де стоїть макет Сонячної системи. Отримані на локаціях макети планет вихованці вставляють у Сонячну систему (прикріплюють кульки на дротики).

Центаврик: Ось і добігла кінця наша подорож! Космос – місце, яке ще потребує досліджень та відкриттів. Поруч з планетами там існують астероїди, комети, зірки та ще багато цікавого й нерозгаданого. Можливо, хтось із вас відкриє нову зірку чи якесь інше космічне диво. Мені було дуже цікаво мандрувати з вами уявною Сонячною системою. Сподіваюся, отримані вами знання будуть для вас знахідкою в майбутньому. А мені час вирушати в дорогу. Разом з вами я відновив свої відомості про Космос і можу вирушати додому – на велику зірку Альфа Центавра.

 

 

Перелік використаних джерел:

  1. Інтернет- ресурси
  2. Моя планета – Земля./ Укладачі В.В. Гуріна, В.Г., Біляєв. – Х.: Белкар-книга, 2018. – 48с.: іл.. – (Пізнаємо світ разом)

 

doc
Додано
8 листопада 2022
Переглядів
629
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку