Єкзерсис класичного танцю

Про матеріал
Класичний танець — це «канонізована система виразових засобів хореогра­фічного мистецтва, яка заснована на принципі поетично-узагальненого трак­тування сценічного образу; розкриття емоцій, думок та почуттів засобами плас­тики» *, Загальна техніка, форма цієї системи складалася протягом довгого часу, відповідаючи вимогам, певної епохи та національним особливостям кожного народу. У нашій країні класичний танець набув особливого розквіту, збагатившись новим глибоким змістом нашої епохи, різноманітністю форм і стилів народних танців братніх радянських республік. Взаємний вплив народного танцю на класичний танець і навпаки, дає мож­ливість кожній республіці мати свою, властиву тільки їй, національну галузь класичного танцю. Він вимагає насамперед високої культури виконання, без оволодіння якою справжнє мистецтво не буде донесено до глядача.
Перегляд файлу

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

Класичний танець — це «канонізована система виразових засобів хореогра­фічного мистецтва, яка заснована на принципі поетично-узагальненого трак­тування сценічного образу; розкриття емоцій, думок та почуттів засобами плас­тики» *, Загальна техніка, форма цієї системи складалася протягом довгого часу, відповідаючи вимогам, певної епохи та національним особливостям кожного народу.

У нашій країні класичний танець набув особливого розквіту, збагатившись новим глибоким змістом нашої епохи, різноманітністю форм і стилів народних танців братніх радянських республік.

Взаємний вплив народного танцю на класичний танець і навпаки, дає мож­ливість кожній республіці мати свою, властиву тільки їй, національну галузь класичного танцю. Він вимагає насамперед високої культури виконання, без оволодіння якою справжнє мистецтво не буде донесено до глядача.

Педагоги — викладачі класичного танцю мусять добре розбиратися в самій його суті, його послідовній, і гармонійній - системі виховання всього м'язового апарату. — тіла танцюриста.

Вільна, широка манера виконання, властива сучасній школі класичного тан­цю, цілком залежить від правильної початкової постановки тіла танцюриста, його уміння володіти позою, технічних можливостей.

Показ руху обов'язковий, але педагог передусім повинен ґрунтовно знати методичні основи класичного танцю, володіти його формою, розбиратися в психофізіологічній основі руху. Для цього художньому керівнику необхідно володіти системою спеціальних знань із педагогіки, психології та фізіології дитини.

При показі педагогу потрібно зупинитися на всіх деталях форми руху, по­яснити роботу м'язів під час його виконання. Коли учень побачить гарний про­фесійний показ руху, зрозуміє з пояснень педагога, як його виконати, то він засвоїть та передасть форму руху  свідомо і правильно, не втрачаючи при цьому індивідуального творчого підходу.

Знайомлячи дітей зі стилем, манерою виконання класичного танцю, педагогу слід пам'ятати, що до нас дійшли і деякі «псевдо традиції». Їх треба переосмис­лити або зовсім відкинути. Це — «декоративність», «красивість», зайва «солод­кість» пластичної манери, якій властиве беззмістовне прикрашання форми, а не справжня виразність і глибоке нюансування, характерні для сучасної хореогра­фії.

Звичайно, педагог перш за все повинен сам зрозуміти манеру і стиль сучасно­го класичного танцю. Для цього йому необхідні відчуття сучасності, знання різ­них видів мистецтва таких, як скульптура, живопис, музика тощо.

Щоб забезпечити по-справжньому ефективне, свідоме засвоєння танцюваль­ного матеріалу, педагог показує і пояснює завдання, щоразу звертаючись до кла­су із запитанням: «Чи всі зрозуміли?» і при потребі повторює завдання.

Під час виконання завдання педагог стежить за роботою всього класу. Як тільки діти закінчать вправу, він спершу робить загальні зауваження, а потім ін­дивідуальні — окремим учням. Якщо учні допустили багато помилок, необхідно ще раз повторити всі рухи. Під час повторення, помітивши, що учень помилився, слід підійти до нього і не голосно зробити зауваження, не відвертаючи уваги всього класу. З невстигаючими учнями завдання можна повторити знову або да­ти їм час виправити помилки до наступного уроку.

Така система зауважень не сповільнює ходу уроку, забезпечує кращу якість виконання і закріплення матеріалу, розвиває увагу та зосередженість учнів, а, головне, привчає їх самостійно думати і працювати на уроці. Не варто боятися давати учням завдання додому для виправлення своїх помилок. Це виховує від­повідальність учнів, розвиває їхнє хореографічне мислення, що конче потрібно Л важливо в танцювальній практиці.

Необхідно методично правильно побудувати урок, визначити його загальне спрямування, розподіл м'язового навантаження при виконанні рухів. Ґрунтовного засвоєння знань можна домогтися від учнів, лише в тому разі, коли педагог сам детально продумає, в якій послідовності і як краще проходити програмовий матеріал, опрацьовувати рухи. При методичній розробці танцювального мате­ріалу необхідно дотримуватися такого правила: йти від легкого до важкого, не перевантажуючи м'язів, розкладаючи складні рухи на прості.

На першому році навчання, після того, як рухи добре вивчені у повільному темпі, можна його трохи прискорити. Після засвоєння рухів у швидкому темпі слід його поступово прискорювати відповідно до віку, фізичних можливостей дітей. Протягом наступних років навчання темп необхідно прискорювати, вод­ночас стежачи, щоб при цьому удосконалювалися рухи, зберігалася чистота і чіткість їх виконання.

Танцювальність, виконавська майстерність танцюриста розвивається на уро­ці паралельно з опануванням танцювальної техніки. Тим часом, деякі педагоги вважають, що художня майстерність набувається на репетиції, а на уроці ос­воюється тільки техніка руху і точність форми. Проте ні бездоганна техніка рухів, ні їх викінчена форма, якщо вони позбавлені танцювально-пластич­ного виразу, не створять повноти враження від танцю. Працювати над пласти­кою руху, тобто танцювальною виразністю, окремо від техніки руху, неможли­во. Але на першому етапі, під час вивчення того чи іншого руху,  увагу учнів перш за все слід спрямовувати на його технічну передачу. Пластику та музичне втілення цього руху учням ще важко зрозуміти. Пройде певний час, і кожен технічний засвоєний рух дістане відповідну пластично-музичну фор­му — тобто танцювальність.

Для правильного розвитку, танцювальності рекомендуємо, опанувавши танцювальну пластику окремо кожного руху, перейти до другого етапу — поєднан­ня трьох, чотирьох і більше рухів в єдине ціле, комбінацію.

Третій етап навчання — це удосконалення танцювальної майстерності на репетиціях. Займатися ж розвитком танцювальності тільки на уроках — це си­ломіць нав'язувати учням певні положення, жести, пози, манери, прищеп­лювати їм штампи і позбавляти їх творчої індивідуальності.

Багата педагогів не приділяє достатньої уваги виробленню загальної координації рухів, тому діти, навчаючись по кілька років у студії, не можуть оволодіти пластикою танцю. Це пояснюється тим, що педагог з моменту вивчення епольман не слідкує за точним його виконанням. При засвоєнні комбінацій, побудо­ваних на двох або більше рухах, педагог не пояснює учням, в чому полягає основа техніки з’єднання рухів, а саме, що кінець одного руху є одночасно початком другого. Опановувати координацію з’єднання рухів треба повільно, зу­пиняючись на кожній деталі, а, головне, пояснюючи учням, у чому по­лягає основне завдання комбінації.

Неприпустимо на першому-другому роках навчання вживати складні, три­валі комбінації, не враховуючи фізичних можливостей та м'язової підготовки дітей, а також на третьому-четвертому роках навчання захоплюватися склад­ними варіаціями і танцювальними комбінаціями.

Прості комбінації, побудовані на двох рухах, можна розучувати з дітьми в другому півріччі першого року навчання. Наприклад:

Музичний розмір 2/4. Темп повільний. Вихідне положення: ноги в п'ятій позиції, права попереду. Руки в другій позиції. Рух виконується на 8 тактів.

1—4-й такти. Вісім батман тандю вперед (ан фас). На одну чверть кожний.

5—8-й такти. Перше пор де бра.

Рухи послідовно пов'язані. Руки з другої позиції (корпус ан фас) переходять в перше пор де бра. Комбінація нескладна, легко запам'ятовується, учні уважно стежать за якістю технічного виконання і пластичного переходу в пор де бра.

Комбінації, побудовані на трьох рухах, можна вивчати з учнями протягом другого року навчання. Наприклад:

Музичний розмір 2/4. Вихідне положення: ноги в п'ятій позиції, права по­переду. Рух виконується на 8 тактів.

1 —2-й такти. Чотири батман тандю вперед в маленькій позі еффасе (на одну чверть кожний). Закінчити рух в п'ятій позиції.

З—4-й такти. Залишаючись у п'ятій позиції, підняти руки у велику позу еф­фасе вперед.

5—6-й такти. Опустити руки в підготовче положення.

7—8-й такти. Винести ліву ногу назад, носком у підлогу, руки розкрити в пер­ший арабеск.

Коли добре засвояться всі координаційні зв'язки між рухами, ногу слід під­няти вперед на еффасе на 45°, потім на 90°, а також на перший арабеск.

Музичний розмір і кількість тактів у комбінації можна змінювати.

На третьому році навчання можна вивчати з учнями комбінації, побудовані на чотирьох рухах, наприклад:

Музичний розмір 3/4. Вихідне положення: ноги в п'ятій позиції, права по­переду. Рух виконується на 24 такти музики.

1 —4-й такти. Гран пліє з п'ятої позиції в положення круазе вперед.

5—8-й такти. Девелоппе вперед правою ногою на круазе на 90°. Опустити ногу в п'яту позицію на демі-пліє, руки у підготовчому положенні.

9—12-й такти. Поворот на півпальцях з п'ятої ан дедан зі зміною ніг. Закін­чити поворот у п'ятій позиції, опустившись з півпальців у положення круазе. Ліва нога попереду, руки — на повороті в третій позиції. Після закінчення повороту руки через другу позицію опустити в підготовче положення.

13—16-й такти. Праву ногу підняти назад (батман лан) і стати в позу третьо­го арабеску.

17—20-й такти. Зберігати позу третього арабеску.

21—22-й такти. Праву ногу опустити на підлогу в п'яту позицію.

23 —24-й такти. Руки опустити в підготовче положення.

Танцювальні комбінації кожного року ускладнюються відповідно до навчаль­ної програми.

Дехто з педагогів вважає, що на кожному занятті слід давати новий матеріал, бо саме це розвиває в учнів хореографічну кмітливість. Протягом перших років навчання необхідно добре закріпити правильну загальну постановку, грамот­ність рухів, точність поз, культуру танцю. Тим часом, якщо кожного уроку подавати новий матеріал, то увага дітей відвертатиметься на його запам'ятовування замість ґрунтовного засвоєння вищезгаданих основ класичного танцю. На пер­шому  другому роках навчання необхідно повторювати кожен урок доти, поки він не буде повністю засвоєний.

На третьому та четвертому роках навчання зміна уроків може бути частішою, але теж після засвоєння попереднього матеріалу. При побудові нового уроку педагогу необхідно щоразу включати до нього матеріал, який учні ще недостатньо засвоїли.

У багатьох дитячих танцювальних колективах захоплюються складними технічними рухами, головним чином обертанням. Нам доводилося спостерігати, як учні другого, третього років навчання виконували у швидкому темпі шене, тури по діагоналі і навіть по колу.

Змушуючи дітей виконувати ще непосильні для них рухи, педагог замість розвитку природної грації, якою володіє кожна дитина і яку слід розвивати, зба­гачуючи красою форм класичного танцю, домагається протилежного — діти втрачають природну грацію, перекручують форму класичного танцю, набувають дилетантських манер.

До таких же сумних наслідків приводить і виконання дітьми складних варіа­цій класичного танцю. Трапляється, що варіації, які потребують багато років підготовки, виконують учні на четвертому році навчання та ще при відвідуванні студії 3 — 4 рази на тиждень. Ні в якому разі не можна так перевантажувати дітей.

У першому півріччі першого року навчання необхідно займатися тільки етюдною роботою. Етюди за своїм змістом повинні бути зрозумілі дітям, компо­зиційно нескладні, побудовані на тих рухах, які діти проходять  за програмою.

З другого півріччя етюди ускладнюються, але теж тільки в обсязі програми. В цей час також можна почати розучувати з дітьми нескладні танці, етюди до яких вивчалися заздалегідь.

На другому, третьому та четвертому роках навчання репертуар етюдів скла­дається за тими ж принципами, що й на першому році. Варто обговорювати з дітьми тему і зміст етюдів. Захоплені такою творчою роботою, діти самостійно компонують цікаві танцювальні сюжети.

Класичним репертуаром користуватися слід обережно, бо в ньому мало тво­рів, доступних для дітей, які навчаються в самодіяльних студіях класичного танцю.

Такі танці, як «Червона шапочка» «Хлопчик-мізинчик» з балету «Спляча красуня», можна рекомендувати для виконання дітям другого-третього років навчання. Захоплюватися «Танцем маленьких лебедів» з балету «Лебедине озе­ро» не рекомендуємо навіть і на четвертому році навчання, тому що для правиль­ного виконання цього танцю необхідний високий рівень виконавської майстер­ності. Безумовно, якщо дівчатка будуть на четвертому році добре підготовлені, з ними можна розучувати цей номер, як і інші: приміром Варіації феї Крихітки, феї Канарейки, феї Конвалії з прологу балету «Спляча красуня» та інший кла­сичний репертуар на вибір і розсуд досвідченого педагога.

Тим часом, основний репертуар самодіяльних студій класичного танцю по­винен створюватися в самому колективі з урахуванням танцювальної підготовки дітей, їхніх вікових особливостей та виконавських можливостей.

Спостерігаються випадки передчасного форсування стрибка. Трапляється, що з самого початку вивчення першого стрибка — соте у першій та другій по­зиціях, педагоги вимагають від дитини стрибнути якомога вище, сильно винести в стрибку ноги та витягнути пальці. При цьому вони зовсім забувають, що для такого зусилля у дітей ще заслабкі м'язи. Дитина, стрибаючи, допомагає собі корпусом: смикає плечима, витягує і напружує шию; руки при цьому згинає в ліктях, перекручує кисть руки. Педагог повинен запобігати цим помилкам, тому що вони призведуть до утворення в дітей м'язових затисків.

Протягом першого року не слід вимагати від учня високого стрибка, а лише в силу його фізичних можливостей при спокійному корпусі, плечах. Ні підйом,  ні коліна дитина ще не може витягнути до кінця, і навчиться цього, поступово розвиваючи силу ніг, не форсуючи стрибка.

У перший період навчання головне завдання-педагога полягає в тому, щоб навчити дитину стрибати без додаткових зусиль корпуса, відштовхуватися від підлоги всією ступнею, не піднімаючи п'яток до початку стрибка. Опуска­тися після стрибка на підлогу треба м'яко — через пальці на всю ступню на демі-пліє, міцно тримаючи п'ятки на підлозі, коліна — виворітно, а спину — рівно. Якщо педагог привчить дітей на першому році навчання до такого правильного стрибка, то на другому році їм буде легше розвивати вільний стрибок вгору без допомоги корпуса, плечей, шиї та рук.

На третьому та четвертому роках навчання вивчається стрибок не тільки вгору, а й стрибки з відльотом у сторони. При цьому слід зберігати правильну форму положень та поз, до чого учень уже повинен бути підготовлений про­тягом попередніх років навчання.

Дехто з педагогів на початку двох тижнів навчання знайомить дітей з трьома позиціями рук і вимагає від учнів виконувати завдання з розкритою рукою в другій позиції. Дитина не може правильно тримати руку, тому що в неї ці м'язи ще недостатньо розвинені. Рука дитини швидко стомлюється, лікоть провисає, кість руки набуває безформного вигляду. Учень мимоволі починає допомагати руці плечем, піднімаючи та напружуючи його. Разом з плечем напружується  і шия, піднімається лопатка і порушується правильне положення спини, настає сильне «затискування» корпуса. В руці, як і в нозі, повинна поступово розвиватися м'язова сила. Досягається розвиток м'язів плеча тільки шляхом правиль­ної постановки рук, яка потребує тривалого тренування.

Урок класичного танцю органічно пов'язаний з музикою, яка є важливим компонентом у хореографічному мистецтві, в художньому вихованні дітей. В жодному разі не можна розглядати її як звичайний ритмічний супровід, що полегшує виконання рухів. Добирати музику слід так, щоб вона цілком відпові­дала характеру вправ. Готуючись до уроку, педагог повинен обміркувати, яка музика йому потрібна на даному уроці, і заздалегідь дати концертмейстеру завдання щодо вибору музичного матеріалу. Добирати його слід зі смаком, вра­ховуючи вікові особливості дітей і пам'ятаючи, що не за віком емоційна, ритміч­но складна музика відволікатиме їхню увагу від роботи над рухом.

Рекомендуємо використовувати вітчизняну класику: твори Глінки, Чайковського, Мусоргського, Римського-Корсакова, Деліба, Адана, Мінкуса, а також твори радянських композиторів — Гліера, Кабалевського, Прокоф'єва, Асаф'єва, Хачатуряна та інших.

Концертмейстер, який працює разом з педагогом, повинен творчо підходити до уроку, заздалегідь виконувати завдання педагога. При повторенні уроку слід використовувати один і той же музичний матеріал. Це дасть змогу дітям пере­йнятися емоційним змістом музики, добре запам'ятати її, пов'язавши з виконан­ням рухів. Слід застерегти концертмейстера від імпровізування на заняттях, тому що воно, як правило, буває невисокого художнього рівня і, крім того, зміни в супроводі перешкоджають удосконаленню виконання вправ.

Початок роботи з учнями протягом одного або півтора місяців поділяється на два періоди. Перший з них — це початкова робота на середині класу (залу), другий — постановка біля станка.

Проводити заняття у першому періоді слід тільки на середині класу для того, щоб учні змогли правильно відчути перші основи постановки тіла. Станок на початку навчання виробляє деяку певну скутість рухів.

Перший період — найважливіший для правильної постановки тіла учня. Учні повинні відчути їх звичайність, зручність, досягти стійкості корпуса без допомоги станка та добитися невеликої виворітності (не більше, як у позиціях бального танцю), м’язової організованості тіла без будь-якого напруження.

Весь початковий період повинен підготувати м'язовий апарат^для роботи біля станка.

Період роботи на середині залу триває не менше двох-трьох тижнів. Зде­більшого діти приходять у студію із сутулою спиною та надміру піднятими пле­чима. Хода хитка, носки ніг вивернуто всередину, ноги човгають по підлозі і т. д. Звичайно, тазостегновий пояс при такій ході також вивернений всередину.

Якщо дітей відразу поставити обличчям до станка в першу виворітну позицію, то таке нове й незвичне положення спричинить напруження всього корпу­са, ніг і ступні. Яка б добра не була виворітність тазостегнового пояса учня, все одно виворітне положення першої позиції біля станка зв'яже його.

Готувати учня до такого складного положення, як виворітність, слід посту­пово. В першому періоді потрібно починати з невиворітного положення на сере­дині класу і згодом виробляти виворітність біля станка.

Спокій, терпіння, увага педагога, повільний темп і добра підготовка учнів забезпечить успіх у роботі.

Починається перший період з виправлення ходи учнів. Поставивши дітей у коло, педагог пропонує їм послухати музику. Музичний матеріал повинен бути простий і знайомий дітям, наприклад: марші, польки. Музика програється вдруге, і педагог голосно рахує. Під музичний супровід, який виконується втре­тє, педагог показує дітям, як треба ходити кроком на 2/4, при цьому він продов­жує голосно рахувати. Після показу педагог пояснює учням, що ноги треба ставити, трохи відводячи носки в сторони, водночас стежачи, щоб коліна і носки були витягнуті. Педагог також пояснює, що саме така хода забезпечить високу культуру танцю.

На перших двох уроках роботи над ходою педагогу не слід робити учням за­уваження щодо постановки спини, рук, голови тощо. Увага учнів повинна бути спрямована лише на ходу. Руки, щоб вони не відвертали увагу, діти кладуть на талію. Після першого уроку необхідно дати учням домашнє завдання потренува­тися в танцювальній ході.

На другому уроці, перевіривши завдання (як правило, діти приходять під­готовлені, їм подобається танцювальна хода), потрібно відзначити кращих і назвати тих, хто погано підготувався. Робити це треба спокійно, зберігаючи не­вимушений творчий настрій у колективі, щоб діти не боялися помилитися.

Другим моментом у виробленні ходи є включення тазостегнового пояса. Учитель повинен пояснити, як підтягнути живіт, «зібрати сідниці» і в такому положенні потренувати ходу. Діти обов'язково відчують, що при підтягнутому тазостегновому поясі йти легше. Варто знову дати завдання додому — потрену­ватися в ході цього разу із включеним тазостегновим поясом.

На другому уроці,  паралельно з роботою над ходою, педагог показує на сере­дині класу першу, другу і третю невиворітні позиції. Потім він ставить дітей в першу позицію і дає їм час постояти з добре витягнутими колінами, стегнами і розверненим тазостегновим поясом. Як музичний матеріал для цієї вправи краще взяти знайомий дітям вальс на 3/4: 8 тактів стояти в першій позиції, по­тім відпочити і повторити вправу кілька разів.

У першій позиції керівнику танцювального колективу слід звертати увагу тільки на ноги І тазостегновий пояс. Лише після того, як діти цілком засвоять першу позицію, слід переходити до постановки спини. Педагог знову показує і пояснює, як треба «тримати спину», виконує окремі танцювальні рухи і пози.

У ході уроку варто також використати наочне приладдя, альбоми та книги з фотографіями артистів.

Після показу і пояснення слід підійти до кожного учня окремо і виправити постановку корпуса. Руки краще опустити, тоді вони не заважатимуть, спину слід випрямити, весь корпус підтягнути, водночас стежачи, щоб не напружува­лись і не виставлялися вперед груди та не затримувалося дихання.

Потім під музичний супровід (розмір 3/4) художній керівник показує, як на4 такти зібрати спину, постояти в зібраному положенні (4 такти), вивільнити м'язи (4 такти), відпочити (4 такти). Учням слід повториш вправу не менше чотирьох разів. Після цього керівник оголошує перерву, робить загальні та ін­дивідуальні зауваження танцюристам. По закінченні перерви слід ще повторити вправу чотири-п'ять разів.

Головне завдання педагога на перших заняттях — стежити, щоб діти, вико­нуючи вправи, не напружувалися, не «затискувалися». Наступний урок слід по­чинати з перевірки постановки спини у дітей. Лише коли педагог побачить, що діти в основному засвоїли постановку спини, він переходить до вправ на ви­роблення ходи, які виконувались на попередніх заняттях, але цього разу в за­гальну постановку танцюриста вже включається і спина. Керівнику необхідно попередити дітей, що тепер вони повинні стежити водночас за постановкою ніг, тазостегнового пояса та спини, тобто — всього корпуса.

Протягом виконання цієї вправи не можна відвертати увагу дітей, індивідуальні  зауваження  слід робити тихо,  а загальні — лише  під  час  перерви.

Закріпивши загальну постановку корпуса, можна переходити до постановки голови.

Від правильної постановки голови залежить виразність і закінченість усіх танцювальних рухів, загальна гармонія танцю. Крім того, повороти голови спри­яють мозковому кровообігу, знімають втому.

Постановці голови необхідно приділити окреме заняття.

На початку уроку педагог ставить учнів у першу невиворітну позицію, сте­жить за правильною загальною постановкою дітей. Після цього пояснює, що руки слід покласти на талію, не спираючись на неї всією долонею, а лише легко торкаючись ребром вказівного та великого пальців. Причому долоня з рештою стиснутих пальців опущена і злегка відведена вбік. Плечі в цей час опущені. В такій позиції починають тренувати м'язи плечей, які повинні підтримувати руку.

Положення голови і шиї — пряме, ніби продовжує пряму лінію хребців, на­приклад:

Музичний розмір 3/4.

1 —4-й такти. Стояти прямо.

5—8-й такти. Голову повернути в профіль праворуч, але так, щоб не порушу­валась пряма лінія хребців.

9 —12-й такти. Стояти, повернувши голову в профіль праворуч.

13 —16-й такти. Повернути голову ан фас.

17—20-й такти. Стояти у попередньому положенні.

21 24-й такти. Повернути голову ліворуч.

25—28-й такти. Повернути голову ан фас.

29—32-й такти. Стояти в попередньому положенні.

П р и м і т к а. При повороті голови вбік — праворуч або ліворуч — шийні хребці не відхиляють­ся назад: педагогу і самим учням слід суворо стежити за цим.

Після цього треба зробити перерву, оскільки вправа складна, вимагає від дітей значного напруження, уваги та зібраності.

Потім слід повторити цю вправу ще тричі, щоразу роблячи невелику пе­рерву.

Після того, як діти навчаться правильно тримати голову в профіль, можна пе­реходити до наступних вправ: стояти прямо, голова ан фас; трохи опускаючи підборіддя вниз, повернути голову у профіль праворуч та ліворуч. При повороті голови шия залишається прямою, нахиляються лише підборіддя, наскільки до­зволяють шийні хребці. Закріпивши постановку голови, необхідно зафіксувати її в ході кроком на 2/4.

Одночасно з постановкою голови можна почати і постановку рук.

Ця робота складніша й вимагає досить тривалого часу. Почати рекомен­дуємо з постановки кисті руки.

Не можна вважати класичний танець закінченим, художнім, якщо руки тан­цюристів не мають форми і їхні рухи — за композиційними законами та стильо­вими особливостями класики — не пластичні.

На жаль, красою і виразністю форми рук іноді нехтують не лише в самодіяль­них, а й у професійних колективах.

Поставивши учням кисть руки, педагог за півроку зможе навчити їх досконало володіти позиціями рук, переходами з позиції в позицію. Це дуже важливо, тому що пор де бра складаються саме із таких позицій.

Щоб надати кисті певної форми, необхідної в класичному танці, діти повинні перш за все зовсім вільно володіти пальцями руки.

На занятті слід зайнятися постановкою кисті кожної руки окремо. Для цього після показу і пояснення керівник пропонує танцюристам надати кисті заокругленої форми, великий і третій пальці злегка підтягнути один до одного, а другий, четвертий і п'ятий підняти вгору. Водночас треба стежити за тим, щоб не ламалося зап'ястя. Трохи потримавши кисть у такій формі, діти відпочивають. Цю вправу необхідно повторити кілька разів.

Тільки після того, коли кожна кисть окремо матиме належну форму, можна переходити до вправ, де зайняті обидві кисті. Обов'язково треба давати дітям домашні завдання на постановку кисті, адже для того, щоб вони навчилися во­лодіти нею, потрібна самостійна робота протягом всього року. Від цього зале­жить пластика всієї руки в переходах та пор де бра.

Коли діти навчаться зберігати форму кисті обох рук, можна показати підго­товчу позицію. Паралельно учні виконують вправи на закріплення танцюваль­ної ходи, але вже включаючи загальну постановку корпуса, голови та рук у під­готовчому положенні.

Засвоївши підготовче положення рук, діти повинні навчитися переводити їх у першу позицію.

Пропонуємо шість вправ для правильного переводу рук з однієї позиції в іншу. Всі вправи виконуються спочатку кожною рукою окремо, а після засвоєн­ня — обома руками разом. Такі рухи та позиції є основою правильної постанов­ки рук і готують учнів до пор де бра.

Вправи для рук. У музичному супроводі слід давати чотири вступних такти, на яких учень готується, тобто стежить за правильною загальною постановкою тіла, стає в першу невиворітну позицію і переводить руки в підготовче положен­ня. На чотирьох заключних тактах супроводу після виконання вправи учень займає попереднє положення, розслаблює тіло, відпочиває.

Вправа № 1. Музичний розмір 3/4. Темп помірний. Виконується на 20 тактів.

Вступ — 4 такти. Прийняти підготовче положення.

1 —4-й такти. З підготовчого положення перевести руки в першу позицію.

5—8-й такти. Руки в першій позиції.

9—12-й такти. Опустити руки в підготовче положення.

13—16-й такти. Стояти в підготовчому положенні, поступово вивільняючи руки, а потім — і тіло.   '

17—20-й такти. Прийняти вільне положення — відпочити.

Примітка. Виконуючи першу вправу, педагог та учні повинні стежити за тим, щоб форма рук і кисті, прийнята у підготовчому положенні, не порушувалась під час переведення рук з підготовчого положення в першу позицію і назад, з першої позиції в підготовче положення. Для цього слід па­м'ятати, що руку повинні завжди підтримувати м'язи плеча, а рух слід починати і вести кистю руки, при цьому лікоть приймає заокруглену форму і йде за кистю, не «провалюючись» і не випереджаю­чи її, зберігаючи лінію руки. Спина, шия зберігають свою правильну форму. До того часу, поки не засвоєно вправу, не слід переходити до іншої (див. рис. З, 4).

В п р а в а № 2. Музичний розмір 3/4. Темп рухливий. Виконується на 36 тактів.

Вступ — 4 такти. Прийняти підготовче положення.

1 —4-й такти. Руки з підготовчого положення перевести в першу позицію.

5—8-й такти. Руки в першій позиції.

9 —12-й такти. Підняти руки в третю позицію.

13—16-й такти. Руки в третій позиції.

17—20-й такти. Опустити руки в першу позицію.

21—24-й такти. Руки в першій позиції.

25—28-й такти. Опустити руки в підготовче положення.

29—32-й такти. Підготовче положення рук.

33—36-й такти. Вивільнити руки і тіло, прийняти вільне положення — від­почити.

Примітка. Переводячи руки з першої позиції в третю, необхідно стежити за тим, щоб плечі і лопатки не піднімались вгору, а опускаючи їх з третьої позиції в першу,— щоб руки підтримувались їхньою верхньою частиною, не звисали і не випереджали кисті (див. рис. 6).

В п р а в а № 3. Музичний розмір 3/4. Темп помірний. Виконується на 32 такти.

Вступ — 4 такти. Прийняти підготовче положення.

1 —4-й такти. З підготовчого положення перевести руки в першу позицію.

5—8-й такти. Руки в першій позиції.

9—12-й такти. Перевести руки з першої позиції в другу.

13—16-й такти. Руки в другій позиції.

17—20-й такти. Перевести руки з другої-позиції в першу.

21 —24-й такти. Руки в першій позиції.

25—28-й такти. З першої позиції перевести руки в основне положення.

29—32-й такти. Підготовче положення рук.

На останні 4 такти вивільнити руки і тіло, прийняти вільне положення — відпочити.

Примітка. Переведення рук з першої позиції в другу дуже складне. Слід уважно стежити, щоб верхня частина руки і лікоть не опускались вниз, особливо, щоб не провисав донизу лікоть. Рука повинна відводитися тильним боком кисті, починаючи від пальців. При переведенні руки з другої позиції в першу треба дотримуватися тих же правил, причому рука, починаючи від пальців кисті, ледь згинається в лікті, щоб прийняти округлу форму в першій позиції (див. рис. 5).

В п р а в а № 4. Музичний розмір 3/4. Темп помірний. Виконується на 32 такти.

Вступ — 4 такти. Прийняти підготовче положення.

1—4-й такти. З підготовчого положення перевести руки в першу позицію.

5—8-й такти. Руки в першій позиції.

9—12-й такти. Руки з першої позиції перевести в другу.

13—16-й такти. Руки в другій позиції.

17—20-й такти. Третім пальцем повернути кисть долонею донизу. Рука в другій позиції залишається при повороті нерухомою.

21 —24-й такти. Зберігається попереднє положення рук.

25—28-й такти. Опустити руку з другої позиції у підготовче положення.

2932-й такти. Підготовче положення рук.

33—36-й такти. Прийняти вільне положення — відпочити.

Примітка. Необхідно стежити за тим, як опускається рука з другої позиції в підготовче по­ложення. Слід підтримувати верхню частину руки, опускати її так само пальцями, злегка згинаючи в лікті, щоб вона прийняла в підготовчому положенні округлу форму. Не можна допускати, щоб при повороті кисті руки долонею донизу в другій позиції піднімалося або «ламалося» зап'ястя.

В п р а в а № 5. Музичний розмір 3/4. Темп помірний. Виконується на 32
такти.

Вступ — 4 такти. Прийняти підготовче положення.

1 —4-й такти. З підготовчого положення перевести руки в першу позицію.

5—8-й такти. Руки в першій позиції.

9 —12-й такти. Перевести руки з першої позиції в другу.

13 —16-й такти. Руки в другій позиції.

17 — 20-й такти. Перевести руки з другої позиції в третю.

21 —24-й такти. Руки в третій позиції.

25—28-й такти. Опустити руки з третьої позиції в першу.

29—32-й такти. Руки в першій позиції.

З першої позиції опустити руки в підготовче положення.

Примітка Переведення рук з другої позиції в третю слід починати пальцями, зап'ястя при цьому не відхиляється назад, а зберігає рівну лінію до ліктя. Піднімаючи руки вгору, треба стежити, щоб плечі й лопатки не піднімалися. Руки в третій позиції повинні майже з'єднатися кистями, тому лікоть при підйомі руки злегка згинається, і рука приймає таку ж заокруглену форму, як і в основно­му положенні.

Вправа № 6. Музичний розмір 3/4. Темп помірний. Виконується на 32 такти.

Вступ — 4 такти. Прийняти підготовче положення.

1—4-й такти. З підготовчого положення перевести руки в першу позицію.

5—8-й такти. Руки в першій   позиції.

9 —12-й такти. Перевести руки з першої позиції в третю.

13—16-й такти. Опустити руки з третьої позиції в другу.

17—20-й такти. Руки в другій позиції.

21—24-й такти. Повернути кисті рук долонями вниз (друга позиція).

25—28-й такти. Опустити руки в підготовче положення.

29— 32-й такти. Підготовче положення рук.

На останні 4 такти вивільнити руки й тіло, відпочити.

Примітка, Починати опускати руку з третьої позиції слід пальцями і тильним боком кисті, так, щоб у зап'ясті кисть не відхилялася назад. Підтримується рука, як завжди, м'язами плеча. Роз­кривши руку між третьою і другою позиціями, треба на 4 такти опускати передпліччя ребром кисті до висоти другої позиції. При цьому плече майже залишається на місці, лише трохи повертаючись разом із передпліччям. Якщо цього правила дотримуватися, то плече не падатиме і лікоть не зависатиме, що конче необхідно для класичної форми.

При виконанні цих шести вправ одночасно вивчаються і три позиції рук. Описані вони в розділі, присвяченому початковому періоду, але в цей час можна почати виконувати лише першу вправу. Інші п'ять слід вивчати протягом двох місяців. Під час цієї методичної, нешвидкої роботи м'язи рук розвиватимуться поступово, звикаючи до навантаження. При виконанні цих вправ не радимо відкривати руку в другу позицію, тому, що м'язи плеча ще не готові до такого зусилля і не зможуть її підтримувати у правильному положенні.

На заняттях біля станка, в яких зайнята одна рука, другу — слід тримати у підготовчому положенні, зберігаючи правильну форму. Плече вільної руки, при цьому зміцниться і, коли учень через три місяці приступить до вправ на переведення руки в другу позицію, вона не буде провисати. Щоправда, спочатку рука стомлюватиметься, тому не слід її тримати у другій позиції протягом всієї вправи. Наприклад, при виконанні 8-ми батман тандю руку слід тримати у другій позиції, потім, витримавши паузу, опустити і наступні 8 батман тандю необхідно робити, перевівши її у підготовче положення. Потрібно не допускати перевтоми руки, щоб запобігти помилці — провисанню плеча.

Поки діти не засвоять правильну постановку рук, не радимо переходити до етюдів і танців, у яких є рухи з переходами рук у різні позиції.

У другому півріччі, коли діти засвоять шість вправ, можна переходити до вивчення пор де бра, вказаних у програмі.

Перші ж заняття повинні включати і музично-ритмічне навчання учнів. По­чинати слід із музично-ритмічних вправ та ігор. Коли діти перейдуть до деталь­нішого вивчення класичного танцю, ритміці слід відвести окремі уроки — двічі на тиждень по одній годині.

Після того, як учні опанували перші кроки танцювальної ходи, до них варто додати ще один складніший — «ковзання». Він виконується ковзним рухом по підлозі п'яткою вперед у першій невиворітній позиції (підйом і пальці витяг­нуті). Закінчується рух носком у підлогу.

Він підготує учнів до майбутнього батман тандю і виробить у ступні ноги відчуття підлоги, яке необхідне в ряді рухів класичного екзерсису.

Наступний у програмі класичного танцю — крок з підніманням ноги вперед на 25° з витягнутим підйомом.

Протягом усього початкового періоду рекомендуємо ходити тільки по колу. Фігурне марширування в цей час ще непосильне для дітей: намагання зберегти лінію маршу відвертає їхню увагу від основного завдання — загальної поста­новки тіла в танці.

Заняття ритмікою і ритмічними іграми слід продовжувати.

Коли учні оволодіють трьома видами кроків, позицій, постановкою спини, голови та рук, слід ввести батман тандю у першій позиції: танцюрист пластично виносить витягнуту ногу вперед через п'ятку.

Кожний батман тандю виконувати на 4 такти.

Музичний розмір 2/4.

1-й такт. На «раз», «два» — винести ногу вперед  (пояснивши правила).

2-й такт. На «раз», «два» — затримати її на носку попереду.

3-й такт. На «раз», «два» — поставити ногу в першу позицію.

4-й такт. На «раз», «два» — затриматися в першій позиції.

Після виконання чотирьох тандю з правої ноги діти повинні відпочити: ви­йти з позиції і вивільнити усі м'язи, щоб запобігти втомі, напруженню та «затис­ненню». Потім цей рух слід повторити, виконати з іншої ноги.

Починати саме з батман тандю вперед треба тому, що цей рух найлегший і найприродніший для початкуючих. Це найбільш звичне і стійке положення по­легшить правильну роботу ніг, сприятиме подальшому розвитку виворітності, забезпечить вільне поводження біля станка.

Засвоївши батман тандю вперед у першій позиції, треба перейти до батман тандю в сторону, потім — до батман тандю вперед у третій позиції і т. д.

Одночасно з батман тандю вперед у третій позиції слід почати вивчення демі-пліє у першій, потім у третій позиціях. Демі-пліє у другій позиції робити не варто, тому що коліна, висуваючись уперед, «завалять» ступню на великий палець.

Наступний рух — рон де жамб пар терр по точках вперед і в сторону.

Музичний розмір 3/4. Виконується на 8 тактів.

1—2-й такти. Винести ногу вперед (як в батман тандю).

З—4-й такти. Легко переставити її в другу позицію, не торкаючись носком підлоги, щоб не порушити правильність положення тазостегнового пояса і спини.

5— 6-й такти. Поставити ногу в першу позицію.

7—8-й такти. Стояти в першій позиції. При цьому перевіряється стійкість корпуса.

У початковий період батман тандю назад і рон де жамб пар терр назад робити не слід — його можна виконувати тільки біля станка. Бажано також перейти до вивчення ходи на низьких півпальцях, яка зміцнить ступню. Кожен крок слід робити спочатку на одну, а потім — на дві чверті.

Перший підготовчий період закладає основу оволодіння культурою танцю, яка є необхідною передумовою справжньої класичної школи, що починається біля станка.

Перше заняття біля станка починається з того, що педагог ставить учнів об­личчям до станка у більш виворітне положення, ніж вони приймали у підготовчо­му періоді, але повна виворітність при цьому ще не досягається.

Примітка. Повна виворітність розвивається протягом всього першого року навчання. Уч­ням, у яких не дуже розвинений тазостегновий пояс, не слід форсувати досягнення повної виворітності протягом півтора, а в окремих випадках - двох років.

Стояти слід, зберігаючи вільну, правильну поставу, стежачи, щоб не було «завалу» на великі пальці ступні, викривлення шиї у нижніх хребцях, підйому плечей і лопаток.

Кисті рук не охоплюють палку, а спокійно лежать на ній зверху, на ширині плечей, лікті опущені донизу. Ні в якому разі не можна триматися за станок, а тільки злегка притримуватися, що забезпечить більш виворітне положення.

Необхідно стежити, щоб тазостегновий пояс був прямий, горизонтально спирався на опорну ногу. Це забезпечить рівновагу, яка необхідна при виконан­ні складних рухів і стрибків.

Логічність, послідовність і обережність — основні вимоги при постановці учнів на пальці. Раніше, ніж у четвертій чверті першого року навчання, цього робити не слід. Переходу на пальці повинен передувати тривалий період зміц­нення всієї ступні. В нього входить виконання усіх вправ класичного танцю за програмою першого року навчання, а також спеціальні вправи — релеве на півпальці в першій, другій, третій та четвертій позиціях у першому півріччі і релеве на пальці у першій, другій позиціях у другому півріччі.

Перед тим, як діти одягнуть пуанти (пальцеві балетні туфлі), керівник по­винен навчити учнів, як їх розім'яти, як пришити до них стрічки, покласти на пальці вату тощо. Допомагаючи дітям ріжком натягнути п'ятку туфлі на ногу, педагог також показує, як зав'язати стрічку на витягнутому підйомі.

НІ в якому разі не можна тренуватися в туфлях, завеликих чи замалих для дитини. Пальці в них повинні лежати вільно, не підгинаючись. Туфлі не за роз­міром спричиняють деформацію пальців, і діти не зможуть вільно оволодіти пальцевою технікою.

Тим часом, діти самі поспішають стати на пальці: без дозволу керівника, одягнувши туфлі, стають на них, бігають. Але м'язи ступні ще надто слабкі, тому все це робиться на зігнутих пальцях і підйомі, що може спричинити де­формацію ступні. На початку навчального року педагог повинен все це по­яснити дітям і суворо вимагати від них дисципліни.

Приступаючи до виконання пальцевих вправ, керівник ставить учнів облич­чям до станка.

Музичний розмір 2/4. Виконується на 16 тактів.

1 —4-й такти. Помірним релеве в першій позиції піднятися на пальці і сильно витягнути підйом і коліна.

5—8-й такти. Стояти на пальцях із сильно витягнутими підйомом і колінами.

9—12-й такти. Опуститися на всю ступню у вихідне положення.

13—16-й такти. Відпочити.

Рух повторити чотири рази.

Для першого заняття досить і цих вправ, оскільки на ступню і пальці припа­дає велике навантаження.

На наступному уроці, повторюючи вправу, слід виконувати її у другій пози­ції. Навантаження поступово слід збільшувати, поки діти не навчаться добре тримати спину, стоячи на пальцях.

Темп виконання пальцевих вправ першого року навчання повинен бути по­мірним. Кожен новий рух на пальцях треба спочатку тренувати біля станка і тільки після остаточного засвоєння переходити на середину залу.

З другого півріччя першого року навчання необхідно починати етюдну роботу за програмою.

Робота над етюдами дуже важлива і корисна, тому що вона розвиває уяву, пробуджує творчу ініціативу дітей. Спочатку педагог сам пропонує певний етюдний матеріал, пізніше дає можливість дітям самостійно придумувати різні сюжети для етюдів. Рухи в етюдах потрібно тренувати, відшліфовувати так само, як і в обов'язкових танцювальних вправах.

З кожним роком складність етюдів зростає відповідно до навчальної про­грами. На першому році навчання краще виконувати масові етюди, проте, якщо виконавський рівень гуртківців дозволяє, то можна призначати і солістів, і пари. Музичний матеріал для етюдів педагог і концертмейстер добирають за тим же принципом, що і для музичного оформлення уроку. (сторінки в книжці 4-17)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ПРОГРАМА ПЕРШОГО РОКУ НАВЧАННЯ

Основним завданням навчального року є постановка ніг, корпуса, рук та го­лови, оволодіння першими навичками координації рухів.

Екзерсис  біля   станка

- Постановка корпуса.

- Позиції ніг: перша, друга, третя, п'ята і четверта.

- Позиції рук: підготовче положення, перша, друга, третя.

- Демі-пліє (Demi plie – напівприсідання) в першій, другій, третій, четвертій і п'ятій позиціях. Гран пліє (Grand plie – велике присідання)  в першій, другій, третій і п'ятій позиціях. На кінець року вивчають в четвертій позиції.

- Батман тандю (battements – відбивання, tendu):

а) з першої, третьої та п'ятої позицій вперед — в сторону — назад;

б) з демі-пліє вперед — в сторону — назад в першій, третій і п'ятій позиціях;

в) пассе пар терр з проведенням ноги вперед і назад через першу позицію.

- Батман тандю жете (jete - кидати):

а) з першої та п'ятої позиції вперед — в сторону — назад;

б) з демі-пліє в першу і п'яту позиції вперед — в сторону — назад.

- Рон де жамб (rond de jambeкруг ногою) пар терр (par terreна землі) ан деор та ан дедан і препарасьон ан деор та ан дедан.

- Положення ноги на кісточці (сюр ле ку-де-п'є)( sur le cou-de-pied - на щиколотке)

- Релеве (releveпіднімати) на півпальці в першій, другій і п'ятій позиціях на витягнутих ногах з демі-пліє.

- Батман фондю (fonduтанути) вперед — в сторону — назад. Спочатку батман вивчають носком у підлогу, пізніше на 45°.

- Батман сутеню (soutenu) вперед — в сторону — назад. Спочатку вивчають на демі-пліє, пізніше — на півпальцях.

- Батман фраппе (frappeударяти) вперед — в сторону — назад.

-Пті батман (petit-маленький). Спочатку вивчають рівномірним перенесенням ноги, пізніше — з акцентом вперед — назад.

- Батман дубль фраппе вперед — в сторону — назад. Спочатку батман вивча­ють носком у підлогу, пізніше на 25 °.

- Батман релеве лан (lent-повільний) на 90° з першої та п'ятої позицій вперед — в сторону - назад. Спочатку вивчають на 45°.

- Рон де жамб ан лер (en lair-в повітрі) ан деор та ан дедан. Вивчають обличчям до станка, зги­наючи та розгинаючи ногу, що відкрита в сторону на 25°, пізніше на 45° по прямій лінії.

- Батман девелоппе (developpeрозвернутий) :

а) вперед — в сторону — назад на 90°. Спочатку вивчають на 45°.

б) з пассе (passe —проходити) вперед -в сторону - назад, пізніше на 90°.

- Гран ( grand-великий) батман жете з першої та п'ятої позицій вперед - в сторону - назад.

- Перегинання корпуса назад і в сторону (обличчям до станка).

- Перше і третє пор де бра (от porter — носить и bras — рука).

 

Екзерсис  посеред  залу

- Положення епольман (épaule — плечо) круазе і еффасе.

- Позиції рук: підготовче положення, перша, друга, третя.

- Уклін.

- Демі-пліє в першій, третій, другій та п'ятій позиціях, пізніше в четвертій ан фас та епольман.

- Гран пліє в першій та п'ятій позиціях ан фас; в п'ятій позиції ан фас та еполь­ман.

- Батман тандю:

а) з першої та п'ятої позицій вперед — в сторону — назад; б) з демі-пліє в першій та п'ятій позиціях вперед — в сторону — назад.

- Батман тандю жете:

а) з першої та п'ятої позицій вперед — в сторону — назад; б) на демі-пліє з першої та п'ятої позицій вперед — в сторону — назад.

- Демі рон та рон де жамб пар терр ан деор та ан дедан.

- Препарасьон (prepapation-підготовка) для рон де жамб пар терр ан деор та ан дедан.

- Батман сутеню вперед — в сторону — назад на всій ступні.

- Батман фондю у всіх напрямках носком у підлогу, пізніше на 45°.

- Батман фраппе вперед - в сторону - назад носком у підлогу, пізніше на 25°.

- Пті батман сюр ле ку-де-п'є з рівномірним перенесенням, пізніше з акцентом вперед та назад.

- Батман релеве лан у всіх напрямках (спочатку вивчають на 60°.).

- Батман девелоппе у всіх напрямках (спочатку вивчають на 60°).

- Гран батман жете з першої та п'ятої позицій вперед - в сторону - назад.

- Перше, друге і третє пор де бра без (port de bras - от porter — носити і bras — рука) перегинання корпуса ан фас та епольман.

- Основні пози: круазе (croisee – букв. -  схрещений)  вперед - назад, еффасе (от effacer - згладжувати) вперед - назад, екарте назад - вперед.

- Релеве на півпальці в першій, другій та п'ятій позиціях на витягнутих ногах та на демі-пліє.

- Па де бурре (бурре, па-де-бурре, франц., от bourrer набивати, пічкати) зі зміною ніг ан фас.

- Арабеск (арабеск, франц. букв — арабський) перший, другий і третій.

- Тан ліє ( temps lie - тан лие, франц., от lierзв’язувати, з’єднати) пар терр вперед — назад.

 

 

 

 

 

Алегро

- Соте (saute соте, франц., от sauter — стрибати) в першій, другій і п'ятій позиціях.

- Шанжман де п'є (changement - шанжман де пье, франц. — переміна ніг).

- Па ешаппе (эшаппе, франц , от échapper — вириватися, вислизати) в другу позицію.

- Па балансе (балансе, франц., balancer - розгойдувати, гойдатися, коливатися).

- Сіссон семпль (sissonne - с двох ніг на дві и на одну; семпль, франц. - простий).

- Па ассамбле (ассамбле, франц. - зібраний) (з винесенням ноги в сторону).

- Па гліссад (гліссад, франц. — ковзання) з просуванням в сторону.

- Пті шассе ан фас вперед.

- Па жете.

- Па де баск вперед (па де баск, франц., букв. — крок баска) (сценічна форма). Опис руху див. на с. 87.

Екзерсис  на   пальцях

- Релеве в першій, другій та п'ятій позиціях.

- Па ешаппе в другій позиції.

- Па де бурре зі зміною ніг ан фас.

- Па де бурре сюїві ан фас на місці, з просуванням в сторону, ан турнан.

- Па курю (курю, франц., от courir — бігти) ан фас в першій позиції вперед — назад.

- Па гліссад.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ОПИС ВПРАВ

Основне завдання першого року навчання постановка корпуса, ніг, рук і голови, яка досягається нескладними вправами класичного тренажу, розвитком елементарних навичок координації рухів.

Всі рухи виконуються почергово з правої та лівої ноги. Опорна нога під­тримує корпус, допомагає рівновазі у танцях, на неї переноситься вся вага кор­пуса. Працююча нога, звільнена від ваги корпуса, виконує рух. Для набування виворітності вправи вивчають спершу в сторону, пізніше — вперед і назад.

Спочатку вправи вивчають обличчям до палки (станка), тримаючись за неї обома руками, потім поступово переходять до вивчення тих же рухів, стоячи бо­ком до палки, тримаючись за неї правою або лівою рукою. В той же час друга рука розкрита в другу позицію. Вправи виконують носком у підлогу, в повітря під   кутом 25°, 45°, 90° і обов'язково під музику.

Спочатку мелодичний та ритмічний рисунок музичного супроводу простий, доступний для дитячого сприймання, пізніше він ускладнюється.

Учні знайомляться з музичними розмірами: 2/4, 3/4, 4/4, слухають музику, марширують під неї, причому кроки повинні узгоджуватися з ритмом музики. Хода легка, з носка на всю ступню, носки злегка розкриті назовні. Корпус під­тягнутий, плечі розкриті і опущені. Дівчатка руками підтримують спідничку, лікті округлі. У хлопчиків руки на талії.

Постановка  корпуса

Оволодіти рівновагою, правильно поставити корпус (апломб) — це найголовніше для танцюриста. Постановку корпуса виробляють спочатку біля палки, стоячи обличчям до неї, потім, тримаючись правою або лівою рукою, і на середині класу (або залу). Правильна постановка корпуса полегшує розвиток виворітності ніг, гнучкості корпуса, які так необхідні класичному танцю.

Повернувшись обличчям до палки, виконавець кладе обидві руки, злегка зігнуті і опущені в ліктях, на неї; кисті вільно лежать навпроти середини корпуса. Ні в якому разі не можна охоплювати палку. Ноги в першій позиції, коліна сильно витягнуті, плечі розкриті і опущені. Вага корпуса рівномірно розподілена на обидві ноги. М'язи таза підтягнуті вгору настільки, щоб корпус був прямий, легкий та стрункий (рис. 1).

 

                                                                                      Рис1                     

20

 

 

Постановку корпуса починають вивчати в першій позиції, потім — в другій, третій та п'ятій. Музичний розмір 3/4 та 4/4.

Темп повільний. Вправа виконується на 8 або 16 тактів.

Примітка. Якщо екзерсис виконують посеред залу, то рівновазі допомагає правильне по­ложення рук. Важливу роль в апломбі відіграє спина. Стрижень рівноваги — хребетний стовп. І по­трібно паралельно з самоспостереженням за мускулатурою в ділянці спини при виконанні різних вправ вчитися відчувати його та володіти ним. Коли танцюрист зможе його відчути та охопити мус­кулатуру в ділянці попереку, довгий час стояти на одній нозі, зберігати позу — тоді він оволодіє рівновагою, апломбом.

Позиції  ніг У класичному танці п'ять основних позицій ніг (рис. 2).

 

                                                 

Рис.2

 

Перша позиція. Обидві ступні повернуті виворітно вбік, стикаючись лише п'ятками і утворюючи єдину пряму лінію.

Друга позиція. Ступні в такому ж положенні, як і в першій позиції, але між п'ятками відстань у довжину ступні.

Третя позиція. Ступні стикаються виворітно п'ятками, які заходять одна за одну на пів ступні.

Четверта позиція. Одна нога витягнута вперед або назад так, щоб між ступнями була відстань невеликого кроку.

П'ята позиція. Ступні щільно зімкнуті (виворітно), носок однієї ноги знаходиться біля п'ятки другої.

Вивчаючи позиції ніг, необхідно стежити за тим, щоб корпус був підтягнутий, плечі вільно розкриті і опущені, ноги гранично витягнуті, ступня на підлозі рівна. Не можна спиратися на великий палець. При вивченні другої та четвертої позицій важливо розподіляти вагу корпуса рівномірно на обидві ноги.

Позиції   рук

У класичному танці є три основні позиції рук, крім підготовчої. їх вивчають посеред залу, починаючи з перших уроків.

 

 

 

21

 

 

 

 

 

 

Підготовче положення. Руки опущені донизу попереду корпуса, кисті спрямовані всередину, близько одна до одної, але не торкаються, лікті заокруг­лені так, щоб рука не торкалася корпуса плечем. Пальці рук згруповані без напруження і «м'які» в суглобах; великий палець торкається середнього, кисть являє собою продовження загальної округлої лінії рук від плеча  (рис. 3).

Перша позиція. Руки округлі і підняті попереду корпуса на рівні діафраг­ми. Під час піднімання рук з підготовчого положення в першу позицію вони підтримуються від плеча до ліктя напруженими м'язами плеча (рис. 4).

Друга позиція. Руки відведені в сторони, злегка заокруглені в ліктях. Лікті підтримуються напруженням м'язів плеча. Плечі не можна піднімати і від­водити назад. Передпліччя повинно бути на одному рівні з ліктем (рис. 5).

 

                                                                                                                                                                                                                                                       

Рис. 3              Рис. 4           Рис. 5                              Рис. 6

 

Третя позиція. Руки підняті вгору, заокруглені в ліктях; кисті спрямовані всередину близько одна до одної, але не торкаються і знаходяться в такому положенні, що їх можна бачити, не підводячи голови (рис. 6).

Стояти біля станка слід на відстані вільно зігнутої і опущеної в лікті руки, поклавши кисть на палку, не охоплюючи її. Вільна рука у підготовчому поло­женні, ноги у відповідній позиції, голова повернута в сторону.

Піднімаючи праву руку в першу позицію, голову злегка нахиляють до лівого плеча, супроводжуючи поглядом кисть руки.

Розкриваючи руку в другу позицію, голову піднімають і повертають праворуч; погляд супроводжує кисть руки. Опускаючи руку у підготовче положення, голо­ву залишають у попередній позі (рис. 7).

 


                                         

                                                              Рис.7

22

 

 

 

 

Піднімаючи руку через першу позицію в третю, голову, злегка піднімаючи, повертають праворуч, супроводжуючи поглядом кисть руки. Рухи голови вільні, шия не напружена.

Екзерсис біля станка

Демі-пліє

Пліє у класичному танці — це присідання, а демі-пліє — напівприсідання. Воно розвиває виворітність та еластичність ніг. Виконують рух, не відокремлю­ючи п'яток від підлоги; за цим треба уважно стежити, тому що затримання п'я­ток на підлозі добре розвиває сухожилля та зв'язки гомілкового суглоба.

Музичний розмір 4/4. Вихідне положення: ноги в першій позиції.

На «раз», «два» — повільно опуститися, не відокремлюючи п'яток від під­логи і зберігаючи виворітність верхньої частини стегна. Коліна обох ніг широко розвести в сторони. Корпус прямий, підтягнутий.

На «три», «чотири» — повільно піднятися, зберігаючи виворітність, і стати у вихідне положення (рис. 8).

Батман  тандю

Ця вправа сприяє виробленню рухливості гомілко-ступного суглоба, зміцнен­ню всієї ступні і коліна.

Батман тандю в сторону. Музичний розмір 4/4. Вихідне положення: ноги в першій позиції. Корпус підтягнутий, коліна витягнуті. Руки покласти на ста­нок, лікті опущені. Рух виконується на 2 такти.

1-й такт. На «раз», «два» — праву витягнуту ногу у виворітному положенні ковзним рухом винести в другу позицію на всю ступню. Потім, у міру віддален­ня від опорної ноги, підйом і пальці витягнути, а ступню відокремити від під­логи. В останній момент руху працююча нога торкається підлоги лише носком.

На «три», «чотири» — пауза.

2-й такт. На «раз», «два» — працюючу ногу, поступово переводячи з носка на всю ступню, ковзним рухом повернути у першу позицію.

На «три», «чотири» — пауза (рис. 9).

 

    

    Рис.8              рис.9                рис.10              рис.11                                                           

 

 

23

За таким же принципом батман тандю виконують вперед та назад. Під час руху вперед, щоб уникнути викривлення підйому, носок повинен торкатися під­логи тільки першим та другим пальцями, п'ятка залишається виворітною. Вико­нуючи рух назад, необхідно стежити за тим, щоб плечі та стегна були рівними (рис. 10, 11).

Примітка. Спочатку рух виконують на 2 такти, потім на один, пізніше — на кожну чверть.

Пассе  пар   терр

Це ковзний рух працюючої ноги по підлозі, який пов'язує рухи у деяких вправах, а також є елементом рон де жамб пар терр, який виконують без зупи­нок. Спочатку його вивчають самостійно, обличчям до станка.

Музичний розмір 2/4. Вихідне положення: ноги в першій позиції. Рух ви­конується на 2 такти.

Затакт. Працюючу ногу витягнути назад (за принципом батман тандю) так, щоб п'ятка була навпроти п'ятки опорної ноги.

1-й такт. На «раз-і», «два-і» — працюючу ногу виворітно ковзним рухом про­вести всією ступнею по підлозі через першу позицію і витягнути попереду нос­ком у підлогу (п'ятка навпроти п'ятки).

2-й такт. На «раз-і», «два-і» — ковзним рухом назад провести працюючу ногу всією ступнею по підлозі через першу позицію і витягнути назад носком у під­логу (п'ятка навпроти п'ятки).

Положення   ноги  на  кісточці (сюр ле ку-де-п'є)

Вихідне положення: опорна нога у виворітному положенні знаходиться на підлозі. Працююча нога, зігнута в коліні і витягнута у підйомі, охоплює кісточку опорної ноги так, щоб п'ятка знаходилась попереду, а сильно витягнуті пальці — відведені назад. При виконанні руху назад, підйом і пальці в тому ж положенні, але п'ятка працюючої ноги торкається кісточки опорної ноги і(рис. 12).

Рон де жамб пар терр ан деор та ан дедан

Це — коловий рух, який описує працююча нога по підлозі назовні (ан деор) і всередину (ан дедан). Він сприяє розвиткові виворітності, рухливості в гомілковостопному суглобі, виробляє підйом.

                                                  

 

                Рис.12                                                рис.13

 

24                                

 

 

Ан деор. Працююча нога, витягнута вперед, описує носком^по підлозі пів­коло, рухаючись через другу позицію назад (тобто ковзаючи1 носком назовні в напрямку опорної ноги).

Ан дедан. Працююча нога, витягнута назад, описує носком по підлозі пів­коло, рухаючись через другу позицію вперед (тобто ковзаючи носком всередину в напрямку опорної ноги).

Рон  де  жамб   пар  терр   ан  деор

Музичний розмір 4/4. Вихідне положення: ноги в першій позиції. Рух вико­нується декілька разів.

На «раз-і» — працюючу ногу, витягнуту в коліні і підйомі, винести вперед.

На «два-і», «три-і» — описати носком (виворітно) дугу через другу позицію назад.

На «чотири-і» — не затримуючись, ногу ковзним рухом провести через пер­шу позицію.

Рон  де  жамб  пар  терр   ан  дедан

Музичний розмір 4/4. Вихідне положення: ноги в першій позиції. Рух вико­нується декілька разів.

На «раз-і» — працюючу ногу, витягнуту в коліні і підйомі, винести назад.

На «два-і», «три-і» — описати носком (виворітно) дугу через другу позицію вперед.

На «чотири-і» — не затримуючись, ногу ковзним рухом поставити в першу позицію.

Батман  тандю  жете

Цей рух розвиває силу й легкість ніг, рухливість тазостегнового суглоба.

Музичний розмір 2/4. Вихідне положення: ноги в п'ятій позиції, права попе­реду.

На «раз-і» — маленький виворітний кидок правою ногою вперед на 25°; ко­ліно і підйом витягнуті.

На «два-і» — праву ногу опустити в першу позицію, торкаючись носком під­логи,   а потім перевести її на всю ступню.

Батман тандю можна виконувати кілька разів підряд, в різні боки, хрес­том і т. д.

Під час виконання цього руху необхідно стежити, щоб працююча нога була у виворітному положенні (рис. 13). Спочатку вивчають в першій позиції.

Батман   фраппе

Цей ударний рух розвиває силу ніг, спритність та рухливість коліна. Музичний розмір 4/4. Вихідне положення: ноги в п'ятій позиції, права по­переду.

На вступ — праву руку через першу позицію відкрити в другу, одночасно

                                                                                                           25

праву ногу винести в другу позицію носком у підлогу. Голову злегка нахилити ліворуч, підняту праву руку повернути ан фас. Верхня частина ноги нерухома і виворітна.

На «раз» — одночасно з поворотом голови ан фас зігнути працюючу ногу і виворітно, з легким ударом обхопити кісточку опорної ноги (ку-де-п'є попе­реду).

На «два» — пауза.

На «три» — працюючу ногу, зберігаючи виворітність її верхньої частини, сильно витягнути в сторону на 45°. Або300

На «чотири» — пауза.

Рух виконується в усіх напрямках. Корпус спокійний, підтягнутий. Опорна нога виворітна і гранично витягнута. Спочатку вивчають носком у підлогу.

Релеве  на  півпальці

Піднімання на півпальці розвиває силу ніг і є підготовкою до виконання вправ на півпальцях. Виконується в першій, другій і п'ятій позиціях обличчям до станка. Вага корпуса рівномірно розподіляється на обидві ноги.

Музичний розмір 4/4. Вихідне положення: ноги в першій позиції. Рух ви­конується на 2 такти.

1-й такт. На «раз-і», «два-і» — зберігаючи виворітність, поступово відокре­мити п'ятки ніг від підлоги, витягуючи підйом; корпус підтягнутий.

На «три-і», «чотири-і» — пауза.

2-й такт. На «раз-і», «два-і» — п'ятки поступово опустити на підлогу, збері­гаючи виворітність. Рух закінчити в першій позиції.

На «три-і», «чотири-і» — пауза (рис. 14).

Пті   батман

Рух розвиває рухливість коліна.

Музичний розмір 2/4. Вихідне положення: ноги в п'ятій позиції, права по­переду.

Підготовка: на 2 такти вступу — праву руку відкрити в другу позицію, одно­часно праву ногу винести в другу позицію носком у підлогу.

На «раз» — праву ногу зігнути на ку-де-п'є попереду лівої.

На «і» — випрямити в напрямку другої позиції.

На «два-і» — праву ногу зігнути на ку-де-п'є позаду лівої.

          

                   Рис. 14                                       Рис. 1

26

 

 

Рух виконується безперервно 8 тактів. Корпус підтягнутий, опорна нога виворітна. Закінчують вправу в п'ятій позиції назад, руку опускають у підготов­че положення, голову повертають праворуч.

Гран   п л і є

Велике присідання розвиває силу та еластичність ніг.

Музичний розмір 4/4. Вихідне положення: ноги в першій позиції. Ліва рука на станку, права у підготовчому положенні, голова повернута праворуч. Рух виконується на 2 такти. На два акорди вступу праву руку відкрити в другу позицію, голову повернути праворуч.

1-й такт. Одночасно з глибоким присіданням праву руку і голову повернути праворуч, опустити, погляд спрямований на кисть руки. Коли ноги досягають граничної точки, руку повернути у підготовче положення. 2-й такт. Піднімаючись з глибокого присідання, руку підняти в першу пози­цію, голову нахилити ліворуч, погляд спрямований на кисть руки. На закінчення руху руку відкрити в другу позицію, голову повернути праворуч, погляд супро­воджує кисть руки (рис. 15).

Вивчаючи гран пліє, необхідно розподіляти вагу корпуса рівномірно не тіль­ки на обидві ноги, а й на обидві ступні, не налягаючи на їхню передню частину, тобто на великі пальці. Дуже важливо зберігати повну виворітність всієї ноги, широко розкривати коліна, особливо стежачи за верхньою частиною стегна до коліна. Коліно завжди згинати у напрямку носка.

Виконуючи повне присідання, необхідно якомога довше затримувати п'ятки на підлозі, не відокремлюючи. Коли вже неможливо розтягувати сухожилля ніг, слід відокремлювати їх від підлоги м'яко і поступово, без ривків. Довго затримувати п'ятки над підлогою не можна: піднімаючись з пліє, п'ятки опуска­ти без затримки.

При виконанні пліє в другій позиції п'ятки від підлоги не відривати, ноги розставити на відстані однієї ступні. Таке положення найбільш ефективне для розвитку їхньої гнучкості. Ні в якому разі не можна вип'ячувати сідниці, це на­дає неправильної форми рухам, не виробляє достатньої виворітності.

Опускаючись донизу (до крайньої точки), не можна жодної секунди затри­муватися, а слід негайно підніматися, бо якщо продовжувати «сидіти» на пліє, не виробиться енергія м'язів, не буде пружності ноги.

Гран пліє посеред залу виконується так само. Обидві руки супроводжують рух у всіх позиціях.

Батман   фондю

Цей рух розвиває еластичність і силу ніг, надає рухам плавності та м'якості.

Спочатку рух в сторону та назад виконують обличчям до палки, тримаючись за неї обома руками, пізніше — у всіх напрямках, тримаючись однією рукою. Починають вивчати рух носком у підлогу, пізніше на 45°.

                                                                                                       27

 

 

Батман фондю вперед. Музичний розмір 4/4. Вихідне положення: ноги в п'ятій позиції, права попереду. Ліва рука на станку, права у підготовчому поло­женні, голова повернута праворуч.

Підготовка: на перший акорд — праву руку розкрити в другу позицію, на другий — праву ногу витягнути в другу позицію носком у підлогу.

На «раз-і» — зігнути обидві ноги, посилюючи виворітність, праву ногу на­близити до кісточки лівої, яка опускається на демі-пліє. Коліна обох ніг розвес­ти в сторони.

На «два-і» — праву ногу підняти попереду кісточки лівої (ку-де-п'є), одно­часно ліва нога продовжує присідання.

На «три-і», «чотири-і» — обидві ноги, не затримуючи, поступово витягнути, зберігаючи виворітність, причому праву ногу відкрити вперед, торкаючись нос­ком підлоги (пізніше її виносять вперед на 45°) — рис. 16.                                                           

 

                                    

                                              Рис.16

Так само рух виконують в сторону та назад.

Батман  дубль   фраппе

Батман дубль фраппе — це рух з подвійним переносом, який поєднується з пті батман та батман фраппе. Рух розвиває спритність та рухливість ніг. Викону­ється на 2 такти.

Музичний розмір 4/4. Вихідне положення, як у батман фраппе.

1-й такт. На «раз» — зігнутою правою ногою охопити кісточку лівої (ку-де-п'є попереду).

На «два» — перенести її назад, як в пті батман.

На «три» — витягнути в другу позицію носком у підлогу.

На «чотири» — пауза.

2-й такт. На «раз» — ногу зігнути на ку-де-п'є позаду.

На «два» — перенести на ку-де-п'є попереду.

На «три» — витягнути в другу позицію носком у підлогу.

На «чотири» — пауза.

Спочатку рух виконується носком у підлогу, пізніше — на 45°.    

 

 

28             

 

 

 

 

Батман  релеве  лан

Рух розвиває силу і спритність ніг у танцювальному кроці.

Музичний розмір 3/4. Вихідне положення: ноги в п'ятій позиції, права по­переду. Рух виконується на 4 такти.

1-й такт. Праву ногу ковзним рухом винести вперед, не затримуючи на під­лозі, і виворітно поступово підняти на 90°. Корпус підтягнутий, коліна обох ніг гранично витягнуті.

2-й такт. Підняту ногу залишити у повітрі, фіксуючи висоту.

3-й такт. Ногу у витягнутому положенні повільно опустити донизу.

4-й такт. Торкнувшись пальцями підлоги, ногу ковзним рухом повернути в п'яту позицію. Спочатку рух виконують на 45°, пізніше — на 90°. Так само вико­нують у всіх напрямках (рис. 17).

              

Рис.17

 

 

Рон  де  жамб  ан  лер

Це коловий рух ногою у повітрі, який виховує рухливість ноги від коліна до пальців. Виконується ан деор та ан дедан.

Підготовча вправа до рон де жамб ан лер. Музичний розмір 4/4 (пізніше 2/4). Вихідне положення: ноги в п'ятій позиції, права попереду: корпус підтягнутий, руки на станку, обличчям до палки.

Виконується вступ. На перший акорд — зберегти попередню позу, на дру­гий — праву ногу витягнути в сторону, носком у підлогу.

На «раз-і» — праву ногу виворітно підняти на 45°.

На «два-і» — зберігаючи виворітність, зігнути її в коліні, носок спрямувати до литки опорної ноги.

На «три-і» — зберігаючи виворітне положення на висоті 45°, праву ногу ви­нести в другу позицію.

На «чотири-і» — ногу опустити витягнутим носком у підлогу.

Рух повторити декілька разів і закінчити в п'ятій позиції назад.

Рон  де  жамб  ан  лер  ан  деор

Музичний розмір 4/4. Вихідне положення: ноги в п'ятій позиції, права попереду.

29

 

 

 

 

Підготовка: на перший акорд — праву руку підняти в першу позицію. Го­лову злегка нахилити до лівого плеча, погляд спрямований на кисть руки.

На другий — праву ногу винести в другу позицію, носком у підлогу, праву руку відкрити в другу позицію, голову повернути праворуч.

На третій — праву ногу підняти в другу позицію на 45°, голову повернути ан фас.

На четвертий — пауза.

На «раз-і» — праву ногу, нерухому в стегні, зігнути в коліні і, зберігаючи виворітність п'ятки, описати нею дугу назовні (ан деор) трохи назад, потім спрямувати витягнутий носок до середини литки опорної ноги.

На «два-і» — правою ногою, збільшуючи виворітність п'ятки і витягуючи її, описати дугу трохи вперед. Закінчити рух у другій позиції на висоті 45° (нога гранично витягнута і виворітна).

На «три-і», «чотири-і» — пауза. Зберігається попереднє положення (рис. 18).

                                             

                     Рис.18                                                  рис.19

 

Рон  де  жамб  ан  лер   ан  дедан

Музичний розмір 4/4. Вихідне положення: ноги в п'ятій позиції, права по­заду.

Підготовка — три акорди, як у попередньому русі.

На «раз-і» — праву ногу, нерухому в стегні, зігнути в коліні і, зберігаючи виворітність п'ятки, описати нею дугу в середину (ан дедан) трохи вперед, по­тім спрямувати витягнутий носок до середини литки опорної ноги.

На «два-і» — витягуючи праву ногу, описати дугу трохи назад і закінчити рух в другій позиції на 45°. Нога витягнута і виворітна.

На «три-і», «чотири-і» — зберігається попереднє положення (рис. 19).

Батман  сутеню

Цей безперервний рух розвиває еластичність та виворітність ніг. Музичний розмір 4/4. Темп плавний. Вихідне положення: ноги в п'ятій по­зиції, права попереду (на півпальцях).

 

30

 

 

 

 

Підготовка: на два акорди праву руку відкрити в другу позицію.

Праву ногу, разом з поворотом голови ан фас, підняти на умовне ку-де-п'є.

На «раз-і» — збільшуючи виворітність, ковзним рухом по підлозі витягну­ти її вперед, одночасно ліва (опорна) нога виконує демі-пліє.

На «два-і» — правою ногою продовжити ковзний рух вперед по підлозі, носок витягнутий. Ліва нога продовжує напівприсідання.

На «три-і» — праву ногу, витягнуту та виворітну, підтягнути носком по підлозі, повертаючи в п'яту позицію; одночасно ліву ногу витягнути.

На «чотири-і» — обидві ноги поставити в п'яту позицію (рис. 20).

                                                           

Рис.20

 

Батман сутеню виконується з підйомом на півпальці в п'ятій позиції на­прикінці року.

Гран  батман  жете

Розвиває силу, еластичність ніг у танцювальному кроці.

Музичний розмір 2/4. Вихідне положення: ноги в п'ятій позиції, права по­переду.

На «раз» — праву ногу ковзним рухом швидко й легко винести вперед на 90°.

На «і» — зберігаючи силу м'язів і виворітність, ногу опустити витягнутим носком у підлогу.

На «два» — ковзним рухом повернути в п'яту позицію.

На «і» — пауза.

Так само рух виконується в усіх напрямках. Вага корпуса протягом цього руху — на опорній нозі. Корпус нерухомий. Опорна нога виворітна, коліно витягнуте. Працююча нога витягнута в підйомі та коліні.

Примітка. Спочатку гран батман жете вивчають на 2 такти. 1-й такт. На «раз» — праву ногу винести вперед на носок, на «два» — кидком підняти ногу на 90°. 2-й такт. На «раз» — опустити ногу на носок, на «два» — поставити в п'яту позицію.

Батман девелоппе в сторону

Рух розвиває силу ніг та виворітність тазостегнового суглоба, необхідного для танцювального кроку та основних поз класичного танцю.

 

 

31

 

 

Музичний розмір 4/4. Темп повільний, плавний. Вихідне положення: ноги в п'ятій позиції, права попереду. Рух виконується на 2 такти.

Затакт. Праву руку відкрити в другу позицію.

1-й такт. На «раз» — працюючу ногу, витягнуту в підйомі, підняти на умовне, ку-де-п'є.

На «два» — ковзним рухом по опорній нозі, не затримуючись, підняти до коліна.

На «три», «чотири» — працюючу ногу поступово витягнути в сторони на 90°.

2-й такт. На «раз» — працюючу ногу залишити у попередньому положення

На «два», «три» — повільно опустити її на підлогу.

На «чотири» — торкнувшись пальцями підлоги, ковзним рухом повернути у п'яту позицію вперед (рис. 21).

                                            

                                            Рис. 21

Так само рух виконується у всіх напрямках. Спочатку батман девелоппе вивчають в сторону та назад обличчям до палки.

Рон  де  жамб  пар  терр   на  пліє  ан  деор

Музичний розмір 4/4. Вихідне положення: ноги в першій позиції. На «раз» — демі-пліє в першій позиції, права рука у підготовчому положенні.

На «і» — працюючу ногу ковзним рухом витягнути вперед, праву руку підняти в першу позицію, голову злегка нахилити до лівого плеча, погляд спрямований на кисть руки.

На «два-і» — працюючою ногою, зберігаючи виворітність, ковзним рухом по підлозі описати носком півколо в сторону другої позиції. Праву руку роз­крити в другу позицію, голову повернути праворуч, погляд супроводжує кисть руки.

На «три-і» — працююча нога продовжує описувати носком по підлозі пів­коло назад. Корпус злегка нахилити вперед, опорна нога весь час на демі-пліє.

На «чотири-і» — опорну ногу витягнути, працюючу повернути в першу позицію. Корпус підтягнути, руку опустити у підготовче положення. Голову повернути праворуч.

Так само рух виконується у зворотному напрямку.

 

32

 

 

Перегинання   корпуса

Перегинання корпуса назад і в сторону виконують на закінчення екзерси­су біля станка обличчям до нього.

Необхідно слідкувати, щоб під час перегинання ноги були гранично витя­гнуті, стегна підтягнуті.

 

Екзерсис посеред залу

Після того, як учні набули стійкості рухів біля станка, ці вправи перено­сяться у тій же послідовності на середину залу.

На два вступних акорди руки відкривають у другу позицію, залишаючи їх спокійними та вільними під час виконання вправ.

На два акорди або на закінчення музичної фрази руки опускають у підго­товче положення. Поступово вивчають повороти корпуса з положення ан фас і епольман та в зворотному напрямку знову ан фас (назад). Ці вправи поєд­нують з пор де бра або позами класичного танцю.

 

Епольман

У класичному танці всі основні пози виконуються не в положенні корпуса ан фас, а епольман. Це положення корпуса по діагоналі до глядача і визна­чається поняттям круазе і еффасе. Спочатку вивчають епольман круазе, піз­ніше — епольман еффасе.

Для більш конкретного уявлення про положення танцюристів у позах та напрямку рухів при виконанні етюдів, що подані в книзі, пропонуємо схему класу (або залу) — рис. 22.

 

                                        

Рис. 22

Епольман круазе з правої ноги

Музичний розмір 3/4. Темп помірний, плавний. Вихідне положення: ноги в п'ятій позиції, права попереду. Корпус в положенні ан фас. Щоб стати в положення епольман круазе, треба корпус і ноги спрямувати в точку 8 схеми кла­су. Голову повернути праворуч. Руки у підготовчому положенні.

 

 

 

33

 

Епольман круазе з лівої ноги.

Вихідне положення: ноги в п'ятій позиції, ліва попереду; корпус і ноги спрямовані в точку 2, голова повернута ліворуч. Руки у підготовчому поло­женні.

Епольман еффасе з правої ноги.

Вихідне положення: ноги в п'ятій позиції, права попереду. З положення ан фас корпус і ноги спрямовані в точку 2, голова повернута ліворуч. Руки у під­готовчому положенні.

Епольман еффасе з лівої ноги.

Вихідне положення: ноги в п'ятій позиції, ліва попереду. Корпус і ноги спрямовані в точку 8, голова повернута праворуч. Руки у підготовчому поло­женні.

Для кращого засвоєння пози епольман учні на першому році навчання збе­рігають її протягом восьми тактів.

 

Пор   де   бра

Після засвоєння позицій рук та епольман вивчають пор де бра — вправи для рук.

Перше  пор   де  бра

Музичний розмір 4/4. Темп плавний, повільний.

Вихідне положення: епольман круазе, ноги в п'ятій позиції, права попере­ду. Виконується на 2 такти.

1-й такт. На «раз», «два» — обидві руки підняти через підготовче положен­ня в першу позицію, голову злегка нахилити до лівого плеча, погляд спрямо­ваний на кисті рук.

На «три», «чотири» — руки підняти в третю позицію, голову, повертаючи праворуч, злегка підняти, погляд спрямований на кисть правої руки.

2-й такт. На «раз», «два» — не порушуючи округлості і починаючи рух з пальців, руки розкрити в другу позицію, голову повернути праворуч, погляд стежить за кистю правої руки.

На «три», «чотири» — розкриваючи кисті рук, повернути їх долонями до­низу, лікті злегка «пом'якшити», руки поступово опустити у підготовче поло­ження.

Далі рух виконується епольман круазе, ноги в п'ятій позиції, ліва попереду.

Кожний рух повторюють не менше чотирьох разів.

 

Друге   пор  де   бра

Музичний розмір 4/4. Вихідне положення: епольман круазе, ноги в п'ятій позиції, права попереду. Рух виконується на 2 такти.

 

34

 

 

Підготовка: на перший акорд — руки підняти з підготовчого положення в першу позицію. Голову злегка нахилити до лівого плеча, погляд спрямова­ний на кисті рук.

На другий — ліву руку підняти в третю позицію, праву відкрити в другу, голову повернути праворуч, погляд стежить за кистю правої руки.

1-й такт. На «раз», «два» — ліву руку, починаючи рух від пальців, розкрити її другу позицію, праву підняти в третю, голову повернути ліворуч, погляд сте­жить за кистю лівої руки.

На «три», «чотири» — ліву руку, повертаючи долонею донизу, опустити у підготовче положення, погляд супроводжує кисть руки; голову, злегка опуска­ючи, повернути праворуч.

2-й такт. На «раз», «два» — праву руку опустити в першу позицію, одночасно ліву руку підняти в першу позицію, голову нахилити до лівого плеча, погляд спрямований на кисті рук.

На «три», «чотири» — ліву руку підняти в третю позицію, праву відкрити в другу, голову повернути праворуч і закінчити рух у вихідному положенні. Повторюється він кілька разів, після чого на два останні акорди: на «раз» — ліву руку розкрити в другу позицію, на «два» — обидві руки опустити у під­готовче положення. Так само рух виконують з лівої ноги (рис. 23).

               

                                           Рис. 23

Третє  пор  де  бра

Музичний розмір 4/4. Темп плавний. Вихідне положення: епольман круазе, ноги в п'ятій позиції, права попереду. Рух виконується на 2 такти.

Підготовка: на перший акорд — обидві руки підняти з підготовчого поло­ження в першу позицію, голову злегка нахилити до лівого плеча, погляд спря­мований на кисті рук.

На другий — руки розкрити в другу позицію, голову повернути праворуч, погляд стежить за кистю правої руки.

1-й такт. На «раз», «два» — корпус, підтягуючи стегна, поступово нахилити донизу, стежачи за тим, щоб ноги не згиналися в колінах. Обидві руки, опус­каючи, з'єднати в підготовчому положенні, голову нахилити разом з корпусом, погляд супроводжує кисть правої руки.

 

 

35

 

На «три», «чотири» — корпус поступово повернути у вихідне положення, руки через першу позицію підняти в третю, голову повернути праворуч.

2-й такт. На «раз», «два» — корпус поступово перегнути в талії настільки, щоб ноги не згиналися в колінах; руки в третій позиції, голова повернута праворуч.

На «три», «чотири» — досягши граничної точки перегинання, корпус по­ступово повернути у вихідне положення; руки розкрити в другу позицію, за­кінчуючи рух (рис. 24).

               

                                                     Рис 24

 

 

Пози класичного танцю

На першому році навчання пози круазе, еффасе та екарте вперед та назад вивчають з витягнутим носком ноги у підлогу. Пози класичного танцю вико­нують з вихідного положення — епольман.

 

 

Круазе  вперед

Музичний розмір 4/4. Вихідне положення: епольман круазе, ноги в п'ятій позиції, права попереду. Рух виконується на 2 такти.

1-й такт. На «раз-і» — руки підняти з підготовчого положення в першу по­зицію, голову злегка нахилити, до лівого плеча, погляд спрямований на кисті рук.

На «два-і» — праву ногу винести вперед в напрямку точки 8, ліву руку підняти в третю позицію, праву відкрити в другу, голову повернути праворуч, погляд супроводжує кисть правої руки.

На «три-і», «чотири-і» — зберігається поза круазе вперед.

2-й такт. На «раз-і» — ліву руку розкрити в другу позицію.

На «два-і» — руки опустити у підготовче положення, а праву ногу рухом батман тандю повернути в п'яту позицію, закінчуючи позу у вихідному по­ложенні.

На «три-і», «чотири-і» — пауза (рис. 25, 26).

 

 

36

 

Круазе  назад

Музичний розмір 4/4. Вихідне положення: епольман круазе, ноги в п'ятій позиції, права попереду. Рух виконується на 2 такти.

1-й такт. На «раз-і» — обидві руки підняти з підготовчого положення в пер­шу позицію, голову злегка нахилити до лівого плеча, погляд спрямований на кисті рук.

На «два-і» — ліву ногу витягнути назад у напрямку точки 4, ліву руку під­няти в третю позицію, праву відкрити в другу, голову повернути праворуч, погляд супроводжує кисть правої руки.

На «три-і», «чотири-і» — зберігається поза круазе назад.

2-й такт. На «раз-і» — ліву руку розкрити в другу позицію.

На «два-і» — руки опустити у підготовче положення, ліву ногу повернути у п'яту позицію, закінчуючи позу у вихідному положенні.

На «три-і», «чотири-і» — пауза. Так само рух виконують з лівої ноги (рис. 27).

                  

                Рис. 25                   Рис. 26                  Рис. 27

 

Еффасе   вперед

Музичний розмір 4/4. Вихідне положення: епольман еффасе, ноги в п'ятій позиції, права попереду. Рух виконується на 2 такти.

1-й такт. На «раз-і» — обидві руки з підготовчого положення підняти в пер­шу позицію, голову злегка нахилити до правого плеча, погляд спрямований на кисті рук.

На «два-і» — праву ногу винести вперед в напрямку точки 2, ліву руку під­няти в третю позицію, праву розкрити в другу, голову повернути ліворуч. Кор­пус підтягнутий, розкриті та опущені плечі злегка відхилені назад.

На «три-і», «чотири-і» — зберігається попереднє положення.

2-й такт. На «раз-і» — ліву руку розкрити в другу позицію.

На «два-і» — руки опустити у вихідне положення, праву ногу повернути в п'яту позицію.

На «три-і», «чотири-і» — пауза (рис. 28, 29).

 

37

 

 

 

                            

Еффасе  назад

Музичний розмір 4/4. Вихідне положення: епольман еффасе, ноги в п'ятій позиції, права попереду. Рух виконується на 2 такти.

1-й такт. На «раз-і» — руки підняти з підготовчого положення в першу по­зицію, голову злегка нахилити до правого плеча, погляд спрямований на кисті рук.

На «два-і» — ліву ногу винести назад в напрямку точки 6, ліву руку підняти в третю позицію, праву відкрити в другу, голову повернути ліворуч, злегка підні­маючи, погляд супроводжує кисть лівої руки. Корпус підтягнутий, плечі опуще­ні і трохи спрямовані вперед, надаючи всьому корпусові лінії польоту (рис. ЗО).

На «три-і», «чотири-і» — зберігається поза еффасе назад.

2-й такт. На «раз-і» — ліву руку розкрити в другу позицію, корпус випро­стати, голову повернути ліворуч, погляд супроводжує кисть руки.

На «два-і» — руки опустити у підготовче положення, ліву ногу повернути в п'яту позицію. Поза закінчується у вихідному положенні.

На «три-і», «чотири-і» — пауза.

Екарте  назад

Музичний розмір 4/4. Вихідне положення: епольман еффасе, ноги в п'ятій позиції, ліва попереду. Виконується на 2 такти.

1-й такт. На «раз-і» — руки підняти з підготовчого положення в першу по­зицію, голову злегка нахилити до лівого плеча, погляд спрямований на кисті рук.

На «два-і» — ліву ногу, збільшуючи виворітність, витягнути в напрямку точ­ки 6, ліву руку підняти в третю позицію, праву відкрити в другу, голову поверну­ти праворуч, погляд супроводжує кисть правої руки. Підтягнутий корпус, збе­рігаючи плечі прямими, злегка нахилити праворуч (рис. 31).

На «три-і», «чотири-і» — зберігається попередня поза, обидві ноги гранично витягнуті та виворітні.

2-й такт. На «раз-і» — ліву руку розкрити в другу позицію.

На «два-і» — руки опустити у підготовче положення, корпус випростати,

 

38

 

 

ліву ногу повернути в п'яту позицію вперед і закінчити позу у вихідному по­ложенні.

На «три-і», «чотири-і» — пауза.

Екарте  вперед

Музичний розмір 4/4. Вихідне положення: епольман еффасе, ноги в п'ятій позиції, права попереду. Рух виконується на 2 такти.

1-й такт. На «раз-і» — руки підняти з підготовчого положення в першу по­зицію, голову злегка нахилити до правого плеча.

На «два-і» — ліву ногу винести в напрямку точки 8, ліву руку підняти в тре­тю позицію, праву відкрити в другу, голову, злегка піднімаючи, повернути лі­воруч. Корпус рівний, трохи нахилений праворуч (рис. 32).

 

                                                                  

                                 Рис. 31                                         Рис. 32

На «три-і», «чотири-і» — зберігається поза екарте (обидві ноги виворітні).

2-й такт. На «раз-і» — ліву руку розкрити в другу позицію, корпус випроста­ти, голову повернути ліворуч.

На «два-і» — руки опустити у підготовче положення, ліву ногу повернути в п'яту позицію. Закінчити рух у вихідному положенні.

На «три-і», «чотири-і» — пауза.

З основними позами класичного танцю вивчають і маленькі пози. В них збе­рігається характер і правила основних поз.

Пози класичного танцю на першому році навчання вивчають з кожної ноги, носком торкаючись підлоги.

Тан  ліє  вперед

Музичний розмір 4/4. Темп повільний, плавний. Вихідне положення: еполь­ман круазе, ноги в п'ятій позиції, права попереду. Рух виконується на 2 такти.

1-й такт. На «раз» — демі-пліє в п'ятій позиції. Руки у підготовчому поло­женні.

 

 

39

 

 

 

 

На «два» — ліву ногу залишити на демі-пліє, а праву ковзним рухом винести вперед у точку 8, руки підняти в першу позицію, голову нахилити ліворуч, по­гляд спрямований на кисті рук.

На «три» — правою ногою продовжити ковзний рух носком по підлозі, збіль­шуючи крок, потім обидві ноги плавно перевести в позу круазе назад.

На «чотири» — ліву ногу поставити в п'яту позицію. Руки і голова зберігають положення пози круазе.

2-й такт. На «раз» — демі-пліє в п'ятій позиції, повертаючись ан фас; права рука в другій позиції, ліву опустити в першу, голова ан фас, погляд спрямований на кисть лівої руки.

На «два» — ліву ногу залишити на демі-пліє, праву ковзним рухом винести в сторону, ліву руку відкрити в другу позицію, голову повернути ліворуч.

На «три» — правою ногою, збільшуючи крок, продовжити ковзний рух в сторону і плавно опустити її на підлогу, ліву ногу витягнути, торкаючись носком підлоги. Вагу корпуса перенести на праву ногу, положення рук та голови попе­реднє.

На «чотири» — ліву ногу підтягнути в п'яту позицію вперед, руки опустити в підготовче положення і закінчити тан ліє в епольман круазе з лівої ноги. Рух продовжити з лівої ноги.

Так само виконується тан ліє назад.

Па де   бурре  семпль (зі зміною ніг)

Цей рух розвиває рухливість ступні, а також надає гнучкості і спритності рухам. Починати вивчення па де бурре слід обличчям до станка, пізніше посеред залу.

Музичний розмір 4/4. Вихідне положення: ноги в п'ятій позиції, права по­переду.

Затакт. Праву ногу опустити на демі-пліє, ліву підняти на ку-де-п'є позаду, округлі руки відкрити в напрямку другої позиції, голову повернути праворуч.

На «раз» — поворот ан фас, ліву ногу підняти на високі пі в пальці, підміню­ючи праву ногу і піднімаючи її на ку-де-п'є попереду, положення рук і голови попереднє.

На «два» — праву ногу перевести на високі півпальці на невеликій відстані від другої позиції, ліву ногу підняти на ку-де-п'є попереду, положення рук і голови попереднє.

На «три» — корпус повернути в епольман круазе, ліву ногу опустити на демі-пліє, підмінюючи праву ногу і піднімаючи її на ку-де-п'є позаду. Праву руку від­крити в напрямку другої позиції, ліву залишити в першій, голову повернути лі­воруч. На «чотири» — пауза.

Рух продовжити так само з іншої ноги (рис. 33).

 

40

 

 

Арабеск

Одна з основних поз класичного танцю — арабеск, який має чотири види. Три з них вивчають на першому році навчання, додержуючись правильної по­становки рук і голови.

         

                                                Рис. 33

Перший арабеск.

Музичний розмір 4/4. Темп повільний. Вихідне положення: ноги в п'ятій позиції, права попереду. Поворот корпуса і ніг спрямований в точку 3, руки у підготовчому положенні, голова повернута ліворуч. Рух виконується на 2 такти.

1-й такт. На «раз», «два» — руки підняти з підготовчого положення в першу позицію, голову злегка нахилити праворуч, погляд спрямований на кисті рук.

На «три» — ліву руку відкрити в другу позицію, праву витягнути вперед. Ліву ногу витягнути назад у повітря на 90° до точки 7.

На «чотири» — кисті рук розкрити, повертаючи долонями донизу, голову повернути ан фас, погляд спрямований вперед, ніби продовжує лінію правої руки.

2-й такт. На «раз», «два» — зберігається попереднє положення.

На «три», «чотири» — руки поступово опустити у підготовче положення, ліву ногу повернути в п'яту позицію. Арабеск закінчити у вихідному положенні (рис. 34).

                                       

                                                 Рис. 34

Другий арабеск.

Музичний розмір 4/4. Вихідне положення: ноги в п'ятій позиції, права попе­реду. Поворот корпуса і ніг спрямований в точку 3. Руки у підготовчому поло­женні, голова повернута ліворуч. Рух виконується на 2 такти.

41

 

 

 

1-й такт. На «раз», «два» — руки з підготовчого положення підняти в першу позицію, голову злегка нахилити праворуч, погляд спрямований на кисті рук.

На «три», «чотири» — ліву ногу витягнути назад у повітря на 90° до точки 7, праву руку відкрити в другу позицію, праве плече трохи відвести назад, ліву руку витягнути вперед; корпус підтягнутий. Кисті рук, розкриваючи, опустити долонями донизу, голову повернути ліворуч, погляд супроводжує поворот го­лови.

2-й такт. На «раз», «два» — зберігається попереднє положення.

На «три», «чотири» — руки опустити у підготовче положення, ліву ногу по­вернути у п'яту позицію.  Рух закінчити у вихідному положенні   (рис.  35).

Третій арабеск.

Музичний розмір 4/4. Вихідне положення: епольман круазе, права нога по­переду. Виконується на 2 такти.

1-й такт. На «раз» «два» — руки з підготовчого положення підняти в першу позицію, голову злегка нахилити праворуч, погляд спрямований на кисті рук.

На «три» — праву руку відкрити в другу позицію, ліва витягнута вперед, ліву ногу винести на круазе назад. Корпус нахилений вперед, плечі рівні.

На «чотири» — кисті рук, розкриваючи, повернути долонями донизу, голову повернути ан фас, погляд спрямований вперед на ліву руку.

2-й такт. На «раз», «два» — зберігається поза арабеску.

На «три», «чотири» — руки опустити у підготовче положення, ліву ногу по­вернути в п'яту позицію.   Рух закінчити у вихідному положенні   (рис. 36).

              

                             Рис. 35                             Рис. 36

Провідне значення в арабеску має положення спини. Щоб виробити стій­кість і мати красиву позу, необхідно добре тримати спину. М'язи піднятої та опорної ніг повинні бути напружені.

Арабески на першому році вивчають послідовно. Ногу не піднімають на 90°, а витягують, торкаючись носком підлоги. Корпус підтягнутий, плечі рівні, роз­криті й опущені.

 

42

 

 

 

 

 

Алегро

Соте

Музичний розмір 4/4. Вихідне положення: ноги в першій позиції, корпус підтягнутий, коліна сильно витягнуті, руки у підготовчому положенні, голова ан фас.

На «раз-і» — демі-пліє, п'ятки щільно притиснуті до підлоги, корпус пря­мий та підтягнутий.

На «два-і» — ноги сильно відштовхнути від підлоги, одночасно витягнувши у стрибку коліна. Підйом і пальці фіксують у повітрі першу позицію.

На «три-і» — стрибок закінчити на демі-пліє, ноги перевести з носка на всю ступню.

На «чотири-і» — коліна, зберігаючи виворітність, повільно витягнути і по­вернути у вихідне положення (рис. 37).

                                   

                                           Рис. 37

Рух виконується в першій, другій та п'ятій позиціях. Руки весь час у підготов­чому положенні.

Засвоївши рух на 4/4, можна виконувати його на 2/4.

 

Шанжман  де  п'є

Музичний розмір 4/4. Вихідне положення: ноги в п'ятій позиції, права по­переду. Руки у підготовчому положенні, голова повернута праворуч.

На «раз» — демі-пліє.

На «і» — ноги сильно відштовхнути від підлоги, одночасно витягнувши у стрибку коліна, підйом і пальців Голову повернути ан фас. Витягнуті ноги мі­няють, розкриваючи настільки, щоб одна нога не зачіпала іншу.

На «два-і» — рух закінчити на демі-пліє в п'ятій позиції (ліва нога попере­ду), голову повернути ліворуч.

На «три-і» — ноги витягнути, повертаючись у вихідне положення.

На «чотири-і» — пауза. Рух продовжити з лівої ноги.

 

 

43

 

 

 

Ешаппе  в    другій   позиції

Музичний розмір 4/4. Вихідне положення: ноги в п'ятій позиції, права по­переду. Руки у підготовчому положенні, голова повернута праворуч.

На «раз» — демі-пліє.

На «і» — ноги сильно відштовхнути від підлоги і стрибнути, фіксуючи п'яту позицію у повітрі.

На «два» — розкрити гранично витягнуті ноги і опуститись на демі-пліє в другій позиції.

На «і» — не розслаблюючи м'язи ніг, сильно відштовхнутися від підлоги, фіксуючи у великому стрибку другу позицію.

На «три-і» — з'єднати гранично витягнуті ноги і закінчити стрибок на демі-пліє у п'ятій позиції — ліва нога попереду, голова повернута ліворуч.

На «чотири-і»- ноги витягнути і продовжити рух з лівої ноги (рис. 38).

            

                                                Рис. 38

 

 

Ассамбле

Музичний розмір 4/4. Вихідне положення: ноги в п'ятій позиції, права по­заду. Руки у підготовчому положенні, голова повернута ліворуч.

На «раз» — демі-пліє, голову повернути ан фас.

На «і» — праву ногу, ковзаючи ступнею по підлозі, кидком винести в сторо­ну в другу позицію; одночасно, відштовхнувшись від підлоги лівою ногою, стрибнути, сильно витягнувши коліно, підйом і пальці.

На «два-і» — обидві ноги з'єднати у повітрі в п'яту позицію, права нога по­переду. Рух закінчити на демі-пліє в п'ятій позиції, голова повернута праворуч.

На «три-і» — коліна повільно витягнути і ноги повернути у вихідне поло­ження.

На «чотири-і» — пауза. Рух продовжити з іншої ноги (рис. 39).

 

 

44

 

 

 

 

Балансе

Музичний розмір 3/4. Вихідне положення: ноги в п'ятій позиції, права по­переду. Руки у підготовчому положенні, голова повернута праворуч.

Затакт. Демі-пліє в п'ятій позиції. Праву ногу ковзним рухом відкрити в сто­рону другої позиції, ліву витягнути в коліні; руки розкрити в другу позицію, голову повернути праворуч.

На «раз-і» — правою ногою перейти на демі-пліє, ліву підняти на ку-де-п'є позаду. Корпус, зберігаючи рівні плечі та стегна, нахилити праворуч, ліву руку закрити в першу позицію, голову повернути праворуч.

На «два-і» — ліву ногу опустити на півпальці, праву підняти на ку-де-п'є по­переду. Положення рук і корпуса попереднє.

На «три» — демі-пліє на правій нозі.

На «і» — ліву ногу через ку-де-п'є позаду ковзним рухом по підлозі винести в сторону, праву витягнути в коліні. Ліву руку відкрити в другу позицію, голову повернути ліворуч і повторити рух з іншої ноги.

Сіссонн   семпль

Стрибок обома ногами на одну.

Музичний розмір 4/4. Вихідне положення: ноги в п'ятій позиції, права попе­реду. Руки у підготовчому положенні, голова повернута праворуч.

На «раз» — демі-пліє.

На «і» — високий стрибок, голова ан фас, у повітрі зберігається п'ята позиція.

На «два-і» — опуститися на демі-пліє на ліву ногу, права в положенні сюр ле ку-де-п'є.

На «три-і» — ліву ногу випрямити, праву винести в другу позицію, носкому підлогу.

На «чотири-і» — праву ногу повернути в п'яту позицію назад, голову по­вернути ліворуч. Рух продовжити з лівої ноги (рис. 40).

Спочатку виконують обличчям до станка, пізніше — посеред залу, іноді по­єднують з ассамбле.

                  рис.39                                                   рис.40

 

45

 

 

 

Г л і с с а д

Музичний розмір 4/4. Вихідне положення: ноги в п'ятій позиції, права по­переду.

На «раз» — демі-пліє, корпус підтягнутий. На «два» — праву ногу ковзним рухом витягнути в сторону в другу позицію; одночасно, злегка підстрибнувши на лівій нозі, сильно витягнути коліна, підйом і пальці. На «три» — ліву ногу ковзним рухом підтягнути в п'яту позицію позаду правої і опустити обидві ноги на демі-пліє. На «чотири» — ноги випрямити, права нога попереду. Виконуючи гліссад з правої ноги, голову повернути праворуч, з лівої — ліво­руч. Руки весь час у підготовчому положенні. Спочатку рух виконують в сторо­ну, пізніше вперед і назад у маленьких позах круазе та еффасе.

Пті  шассе

Це подвійний ковзний крок.

Музичний розмір 2/4. Вихідне положення: ноги в п'ятій позиції, права по­переду.

Затакт. Піднятися на півпальці обох ніг.

На «раз» — праву ногу, витягнуту в коліні та підйомі, ковзним рухом по підлозі винести вперед у четверту позицію і м'яко опустити на всю ступню, злег­ка зігнувши коліно (вага корпуса на правій нозі). Ліву витягнуту ногу залишити позаду в четвертій позиції з витягнутим у підлогу носком. На «і» — піднятися на півпальці правої ноги, ліву ногу ковзним рухом під­тягнути позаду правої в п'яту позицію; злегка присісти на півпальцях обох ніг.

На «два» — праву ногу, витягнуту в коліні і підйомі, ковзним рухом по під­лозі винести вперед у четверту позицію і м'яко опустити на всю ступню, злегка зігнувши коліно (вага корпуса на правій нозі). Ліву витягнуту ногу залишити по­заду в четвертій позиції з витягнутим у підлогу носком. На «і» — піднятися на півпальці правої ноги, ліву ногу ковзним рухом під­тягнути позаду правої в п'яту позицію.

Рух продовжити з лівої ноги. На «раз» кожного такту корпус нахиляється в сторону працюючої ноги. На відміну від руху шассе всі кроки пті шассе ковзні, без стрибка.

Па  ж є т є

Музичний розмір 4/4. Вихідне положення: ноги в п'ятій позиції, ліва попе­реду. Руки у підготовчому положенні, голова повернута праворуч.

На «раз» — демі-пліє.

На «і» — праву ногу ковзним рухом винести в сторону в напрямку другої позиції; одночасно лівою відштовхнутися від підлоги (коліна, підйом і пальці гранично витягнуті).

На «два-і» — праву ногу опустити на демі-пліє на місце лівої, ліву підняти на ку-де-п'є позаду правої, голову повернути праворуч.

На «три-і» — праву ногу витягнути, ліву опустити в п'яту позицію позаду правої.

46

На  «чотири-і» — пауза. Рух продовжити з лівої ноги.

Так само його виконують у зворотному напрямку, починаючи з ноги, що стоїть попереду.

 

Екзерсис на пальцях

Релеве

Музичний розмір 4/4. Вихідне положення: ноги в першій позиції. Руки у під­готовчому положенні. Рух виконується на 2 такти.

1-й такт. На «раз-і», «два-і» — демі-пліє, виворітні п'ятки щільно притиснути до підлоги, корпус підтягнутий.

11а «три-і», «чотири-і» — відштовхнувшись від підлоги, піднятися на пальці, і одночасно сильно витягнувши коліна обох ніг.

2-й такт. На «раз-і», «два-і» — збільшуючи виворітність, опуститися на демі-пліе  в першій позиції.

На «три-і», «чотири-і» — стати у вихідне положення (рис. 41).

 

                                           

                                                 Рис. 41

 

Відстань між п'ятками в першій позиції на пальцях повинна бути такою, щоб, опустивши їх на підлогу, можна було, не змінюючи ніг, повернутися у вихідне положення. Релеве в другій і п'ятій позиціях виконується так само. Виконую­чи релеве в п'ятій позиції, ноги так щільно з'єднують, що складається враження однієї ноги. При цьому необхідно стежити (особливо в другій позиції) за рів­номірним розподіленням ваги корпуса на обидві ноги. Щоб уникнути викрив­лення підйому, стояти треба на першому та другому пальцях, зберігаючи виворітність п'ятки.

Спочатку релеве виконують в кожній позиції на 2 такти, пізніше — на один, обличчям до станка. Після засвоєння правильного положення ніг на пальцях вправи переносять на середину залу.

 

Па   є ш а п її є   на   пальцях

Музичний розмір 4/4. Вихідне положення: ноги в п'ятій позиції, права по­переду. Руки у підготовчому положенні, голова повернута праворуч. Рух ви­конується на 2 такти.

1-й такт. На «раз-і», «два-і» — демі-пліє в п'ятій позиції.

 

 

 

 

47

На «три-і» — відштовхнувшись від підлоги, піднятися на пальці в другу позицію. Коліно, підйом і пальці гранично витягнуті, голова повернута ліворуч. На «чотири-і» — зберігається попереднє положення ніг.

2-й такт. На «раз-і», «два-і» — ноги одночасно повернути в п'яту позицію на демі-пліє, ліва попереду. На «три-і», «чотири-і» - випростатися, закінчуючи рух. Продовжити ешаппе з лівої ноги. Спочатку рух виконують на 2 такти, пізніше — на один.

Па  де   бурре   на   пальцях (зі зміною ніг)

Рух виконується на пальцях так само, як і на півпальцях; спочатку біля стан­ка, пізніше посеред залу.

Па  с ю ї в і

Па сюїві — це безперервний біг на пальцях в п'ятій позиції.

Музичний розмір 2/4. Вихідне положення: епольман круазе, ноги в п'ятій позиції, права попереду. Корпус підтягнутий, пальці рук злегка підтримують спідничку, голова повернута праворуч.

Підготовка: на перший акорд — демі-пліє в п'ятій позиції; на другий - від­штовхнувшись від підлоги, стати на пальці (за принципом релеве в п'ятій пози­ції).

Затакт. Злегка зігнувши в коліні праву ногу, трохи відокремити від підлоги носок. На «раз» — опустити його на підлогу, одночасно витягнувши коліно. На «і» — злегка зігнувши в коліні ліву ногу, трохи відокремити від підлоги носок.

На «два» — опустити його на підлогу, одночасно витягнувши коліно. На «і» — повторити рух, що виконувався на затакт.

Обидві ноги якомога чіткіше повторюють рух, зберігаючи виворітну п'яту позицію в епольман круазе. На закінчення музики ноги опустити з пальців у п'яту позицію.

Па сюїві спочатку виконують повільно, поступово збільшуючи темп. Кожний рух припадає на одну восьму такту, пізніше — на одну шістнадцяту. Так само його виконують в п'ятій і третій позиціях, просуваючись вперед — назад, в сто­рону та в повороті.

Спочатку рух вивчають на місці біля станка, пізніше — посеред залу.

Па   гліссад   на   пальцях   в   сторону

Музичний розмір 4/4. Вихідне положення: ноги в п'ятій позиції ан фас, пра­ва  попереду.   Руки  у  підготовчому  положенні,   голова повернута праворуч.

На «раз-і» — демі-пліє, руки з підготовчого положення підняти в першу по­зицію, голову нахилити ліворуч, погляд спрямований на кисті рук.

На «два-і» — праву ногу ковзним рухом витягнути в сторону другої позиції, ліву руку відкрити в другу позицію, праву залишити в першій, голову повернути праворуч.

 

48

 

На «три-і» — праву ногу перевести на пальці на місце витягнутого носка, одночасно ліву ногу підтягнути до правої в п'яту позицію позаду; вагу корпуса перенести на обидві ноги.

На «чотири-і» — зберігається п'ята позиція на пальцях.

На «раз-і» наступного такту опуститися на демі-пліє в п'ятій позиції і па гліссад продовжити.

Закінчуючи рух, обидві руки опустити у підготовче положення. Виконуєть­ся на круазе та еффасе вперед.

 

Па   курю

Па курю — це біг на пальцях, який відрізняється від па сюїві тим, що ноги знаходяться у не виворітному положенні. Крім того, па курю виконується тільки вперед і назад, а па сюїві — ще й в сторону. Принцип виконання руху однаковий (рис. 42).

Рух виконується чітко, переступання з ноги на ногу дрібне, корпус підтягнутий.

                                                                                                 

                                                                                                          Рис.42

Полька

Музичний розмір 2/4. Вихідне положення: ноги в третій позиції, права по­переду.

Затакт. Легкий підскок на лівій нозі, праву ногу, не торкаючись підлоги, винести вперед у четверту позицію.

На «раз» — поставити праву ногу на підлогу на півпальці.

На «і» — ліву ногу підтягнути до правої в третю позицію.

На «два» — крок правою ногою вперед, ліву ногу, злегка зігнувши в коліні, підтягнути до кісточки правої ноги, позаду неї.

На «і» — легкий підскок на правій нозі, ліву ногу, не торкаючись підлоги, винести вперед у четверту позицію.

Далі рух продовжити з лівої ноги. Усі кроки польки виконуються на низьких півпальцях; кроки вперед і назад невеликі.

 

 

 

 

 

 

 

49

 

ПРОГРАМА ДРУГОГО РОКУ НАВЧАННЯ

Протягом року вивчають вправи на півпальцях і пальцях: вони розвивають силу ступні, стійкість; удосконалюється техніка виконання вправ біля станка в більш швидкому темпі. Вивчають стрибки, опускаючись на одну ногу; розвивається більш складна координація рухів. Запроваджують елементи адажіо на основі вивчення рухів і поз.

Екзерсис  біля   станка

- Релеве на півпальці на одній нозі.

- Батман тандю вперед — в сторону — назад в усіх маленьких позах.

- Батман тандю жете в маленьких позах.

Демі рон де жамб на 45° ан деор та ан дедан на всій ступні, на кінець року - на півпальцях.

- Батман фондю на всій ступні носком у підлогу та на 45°. На півпальцях ан фас в маленьких позах.

- Батман сутеню на всій ступні і з підніманням на півпальці в усіх напрямках і маленьких позах, носком у підлогу і на 45°.

- Батман фраппе в усіх напрямках на всій ступні, пізніше на півпальцях.

- Батман дубль фраппе в усіх напрямках на всій ступні, пізніше на півпальцях.

- Пті батман сюр ле ку-де-п'є на півпальцях.

- Па купе (coupe - перенести вагу з однієї стопи на іншу зі стрибком або без нього, couper – висікати) на всій ступні і на півпальцях.

- Томбе (Tombe (падать) рух з випадом на робочу ногу) на місці, друга нога в положенні сюр ле ку-де-п'є.

- Рон де жамб ан лер ан деор та ан дедан на всій ступні та на півпальцях.

- Батман релеве лан і девелоппе на 90° у всіх великих позах.

- Демі рон де жамб і гран рон де жамб девелоппе ан деор і ан дедан.

- Гран батман жете: а) у всіх великих позах; б) пуанте ан фас вперед - в сторону - назад.

- Перше і третє пор де бра виконується ногою, витягнутою на носок вперед - назад - в сторону; третє пор де бра з демі-пліє на опорній нозі.

- Релеве на півпальцях в четвертій позиції, нога в положенні сюр ле ку-де-п'є. На кінець року на 45°.

- Півповорот ан деор та ан дедан в п'ятій позиції на витягнутих ногах та на демі-пліє.

Екзерсис   посеред   залу

Вправи виконують ан фас та епольман на всій ступні.

Маленькі пози: круазе, еффасе, екарте вперед — назад. Перший, другий і тре­тій арабески носком у підлогу на витягнутій нозі та на демі-пліє. Поступово пози застосовують в різних вправах.

 

68

 

 

 

- Гран пліє в четвертій позиції ан фас та епольман круазе і еффасе.

- Батман тандю в маленьких та великих позах.

- Батман тандю жете в маленьких та великих позах.

- Рон де жамб пар терр ан деор та ан дедан на демі-пліє.

- Демі рон де жамб на 45° ан деор та ан дедан.

- Батман фондю в маленьких та великих позах носком у підлогу та на 45°, з пліє - релеве ан фас.

- Батман сутеню ан фас в маленьких та великих позах носком у підлогу та на 45°.

- Батман фраппе в маленьких та великих позах носком у підлогу та на 30°.

- Батман дубль фраппе в маленьких та великих позах носком у підлогу та на 30°.

- Пті батман сюр ле ку-де-п'є рівномірно.

- Па томбе на всю ступню.

- Рон де жамб ан лер ан деор і ан дедан.

- Батман релеве лан і батман девелоппе ан фас у всіх великих позах; перший, другий, третій арабески на 90°.

- Батман девелоппе пассе ан фас і в позах.

- Демі рон де жамб девелоппе ан деор і ан дедан ан фас.

- Гран батман жете у всіх позах, крім четвертого арабеску.

- Пор де бра з нахилом корпуса в сторону. Різні пор де бра з нахилом та перегинанням корпуса. Нога витягнута на носок вперед — назад. Четверте та п'яте пор де бра в п'ятій позиції.

- Поза четвертого арабеску носком у підлогу.

- Тан ліє пар терр з перегинанням корпуса назад - в сторону.

- Релеве на півпальцях: а) в четвертій позиції круазе і еффасе; б) з ногою сюр ле ку-де-п'є.

- Поворот на обох ногах в п'ятій позиції, на витягнутих ногах, і на демі-пліє.

- Підготовчі вправи до турів (піруетів) сюр ле ку-де-п'є ан деор і ан дедан з другої і четвертої позицій.

- Препарасьон (сценічна форма).

Алегро

- Гран шанжман де п'є. Пті шанжман де п'є. Шанжман де п'є ан турнан на 90° і на 180°.

- Гран па ешаппе в другій позиції. Па ешаппе із закінченням на одну ногу, друга на ку-де-п'є.

- Сіссонн семпль ан фас і в маленьких позах.

- Сіссонн ферме в сторону.

- Сіссонн увер ан фас вперед — в сторону носком у підлогу.

- Ассамбле ан фас вперед — назад, пізніше на круазе і еффасе. Дубль ассамбле.

- Пті жете ан фас.

- Гліссад в усіх напрямках ан фас і в позах.                               69

- Па купе.

- Пті шассе (chasse - настигнутий) в усіх напрямках ан фас і в позах.

- Па де ша вперед на 45°.

- Амбуате вперед на 45°, назад на 25°.

- Па де баск вперед - назад. Па де баск ан турнан на 90°.

- Балансе ан турнан на 90°.

- Тан леве (Temps leve (піднімати) стрибок з однієї ноги на теж саму ногу) в позі першого і другого арабесків (сценічний сіссонн).

- Тур ан лер (tour en l'air – стрибок, при якому робиться один або декілька поворотів в повітрі перед приземленням) (для хлопчиків індивідуально).

Екзерсис   на  пальцях

- Релеве в четвертій позиції ан фас, круазе та еффасе.

- Па ешаппе в четверту позицію круазе та еффасе.

- Ассамбле сутеню вперед - в сторону - назад ан фас та в позах.

- Па де бурре семпль із закінченням в маленьку позу круазе.

- Па де бурре сюїві в маленьких та великих позах з просуванням в сторону.

- Па де бурре сюїві ан турнан.

- Па курю вперед — назад ан фас та епольман.

- Гліссад з просуванням  вперед - в сторону ан фас, епольман та в позах.

- Сіссонн семпль.

- Півповороти та повороти в п'ятій позиції.

- Па су-су в маленьких та великих позах.

- Па польки ан фас та епольман.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

69(а)

 

 

ОПИС ВПРАВ

Основне завдання другого року навчання — це розвиток сили ніг та ступні, що досягається вправами на півпальцях і пальцях, а також розвиток стійкості, техніки виконання вправ у більш швидкому темпі.

Для розвитку координації деякі вправи поступово переводять в епольман, спочатку виконуючи їх посеред залу. Поєднання рухів виховує в учнів танцювальність, тому їх необхідно різноманітити.

 

 

Екзерсис біля станка

Протягом року повторюють вправи першого року навчання. Окремі рухи виконують на півпальцях, що сприяє зміцненню м'язів ніг. Засвоївши правильне положення ступні на півпальцях, піднятися до граничної висоти.

Підготовчу вправу - релеве на одній нозі виконують в кінці екзерсису біля палки обличчям до неї.

 

 

 

Релеве

Музичний розмір 4/4. Вихідне положення: ноги в п'ятій позиції, права по­переду. Корпус підтягнутий, руки вільно опущені на палку. Виконується на 2 такти.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

70

 

 

На два акорди вступу праву ногу витягнути в сторону носком у підлогу і під­няти на ку-де-п'є попереду або позаду опорної ноги.

1-й такт. На «раз-і», «два-і» — сильно витягнути коліно опорної ноги і, збе­рігаючи виворітність, поступово піднятися на високі півпальці. Спиратися на великий палець неприпустимо, працююча нога зберігає правильне положення сюр ле ку-де-п'є.

На «три-і», «чотири-і» — пауза.

2-й такт. На «раз-і», два-і» — п'ятку опорної ноги поступово опустити з пів-пальців на підлогу.

На «три-і», «чотири-і» — пауза (рис. 65).

 

                                                 

                                               Рис. 65

Засвоївши релеве на півпальцях на одній нозі обличчям до станка, рух ви­конують, тримаючись за палку однією рукою.

Вивчивши релеве на півпальцях на одній нозі в положенні працюючої ноги сюр ле ку-де-п'є попереду або позаду, цей рух виконують, витягуючи працюючу ногу на 45° вперед, в сторону або назад, що і є підготовкою учнів до виконання більш складних рухів на півпальцях.

Батман фондю на півпальцях

В цьому русі піднімання на півпальцях опорної ноги співпадає з витягуван­ням працюючої ноги на 45°; рух обох ніг закінчується одночасно.

В релеве п'ятка опорної ноги виворітна, ступня на півпальцях рівна, не спи­рається на великий палець. П'ятку опорної ноги слід відокремити від підлоги тільки тоді, коли коліно буде витягнуте. А опуститися на демі-пліє необхідно після того, як п'ятка торкнеться підлоги.

Батман   сутєню   на   півпальцях

Музичний розмір 2/4. Вихідне положення: ноги в п'ятій позиції, права по­переду.

Підготовка: на перший акорд — обидві ноги підняти на півпальці, права рука в підготовчому положенні; на другий — працюючу ногу (праву) підняти на ку-де-п'є, праву руку підняти в першу позицію, голову нахилити ліворуч.

На «раз» — опускаючись п'яткою опорної ноги на підлогу, виконати демі-пліє, працюючу ногу, зберігаючи виворітність, витягнути вперед на 45°, праву руку відкрити в другу позицію, голову повернути праворуч.

На «і» — продовжити демі-пліє на опорній нозі, одночасно працюючу ногу опустити.

71

 

 

На «два» — працюючу ногу, торкнувшись носком підлоги, не затримуючи, підтягнути і повернути у п'яту позицію; одночасно опорну ногу витягнути і обидві ноги підняти на півпальці в п'яту позицію.

На «і» — розпочати наступний рух.

Батман   фраппе

Музичний розмір 2/4. Виконується на 2 такти.

Вступ — два акорди.

На перший акорд — праву руку підняти в першу позицію.

На другий — працюючу ногу через батман тандю відкрити в другу позицію на 45°, опорну ногу підняти на низькі півпальці, руку відкрити в другу позицію.

1-й такт. На «раз» — працюючу ногу з легким ударом зігнути на ку-де-п'є по­переду.

На «два» — працюючу ногу відкрити в другу позицію на 45°.

2-й такт. На «раз», «два» — рух повторити, але працюючу ногу зігнути на ку-де-п'є позаду і т. д.

Закінчується рух на два акорди: опорну ногу опустити на всю ступню, пра­цюючу ногу поставити в п'яту позицію позаду, руку опустити в підготовче по­ложення.

Після засвоєння кожний рух виконується на одну чверть.

Батман   дубль   фраппе

Цей рух вивчають за принципом батман фраппе.

Пті   батман

Виконується так само як і на всій ступні (див. програму першого року на­вчання, с. 26).

Спочатку кожний рух виконують на дві чверті, після засвоєння — на одну чверть.

Рон   де   жамб   ан   лер   на   півпальцях

Музичний розмір 2/4. Вступ — два акорди.

На перший акорд — праву руку підняти в першу позицію.

На другий — працюючу ногу винести в другу позицію на 45°, опорну ногу підняти на низькі півпальці, праву руку відкрити в другу позицію.

На «раз» — працюючу ногу зігнути в коліні і, описавши невелику дугу назад, підвести до середини литки опорної ноги.

На «два» — описавши невелику дугу вперед, працюючу ногу повернути у ви­хідне положення і рух продовжити.

Закінчується рух на два акорди: опорну ногу опустити на всю ступню, пра­цюючу ногу поставити в п'яту позицію назад, руку опустити в підготовче по­ложення.

Після засвоєння рух виконують на одну чверть.

 

72

 

 

Півповорот  в    напрямку  до   станка (ан деор)

Музичний розмір 4/4. Вихідне положення: ноги в п'ятій позиції, права по­переду. Права рука відкрита в другу позицію, ліва вільно опущена на палку, голова повернута праворуч.

Затакт. Демі-пліє. На «раз» — підтягнувши корпус, ноги з п'ятої позиції підняти на високі півпальці (права рука у другій позиції), голову повернути ан фас. На «два» — поворот на 180° в напрямку до станка. Ноги, зберігаючи щільну п'яту позицію, міняються в повороті, причому першими починають і закінчують поворот п'ятки: вони повертаються вперед, що надає їм ще більшої виворітності. Ліва нога на закінчення повороту переходить вперед.

Руки в повороті з'єднати в першій позиції, на закінчення повороту праву руку покласти на палку, ліву відкрити в другу позицію. Голова в повороті ніби запізнюється, затримуючись на початку повороту в попередньому положенні, і тільки в останній момент повороту, швидким рухом, ніби «наздоганяючи» кор­пус, повертається ан фас.

На «три» — стояти на півпальцях в п'ятій позиції.

На «чотири» — демі-пліє і поворот виконати з лівої ноги.

Півповорот  в    напрямку  від   станка (ан дедан)

Музичний розмір 4/4. Вихідне положення: ноги в п'ятій позиції, ліва попе­реду. Права рука відкрита в другу позицію, ліва вільно опущена на палку, голова повернута праворуч.

Затакт. Демі-пліє. На «раз» — піднятися на високі півпальці обох ніг, голова і руки у поперед­ньому положенні. На «два» — поворот на 180° в напрямку від станка. Ноги в п'ятій позиції; збільшуючи виворітність п'яток, поміняти їх так, щоб ліва нога на закінчення повороту була позаду.

Починаючи поворот, ліву руку повернути в першу позицію, а закінчуючи рух, відкрити в другу, праву опустити на палку,  голову повернути ліворуч. На «три» — пауза. На «чотири» — демі-пліє і поворот повторити з іншої ноги. Після того, як поворот буде вивчений, його виконують в усіх рухах біля станка і посеред залу.

Девелоппе на 90° через пассе

Після виконання батман девелоппе на 90°, працююча нога не опускається в п'яту позицію, а через пассе, що є єднальним рухом із однієї пози в іншу, повторює девелоппе назад, в сторону або вперед, згідно завданню. Виконуючи пассе, ногу із витягнутого положення на 90° зігнути в коліні і носком підвести, не торкаючись, до коліна опорної ноги з внутріш­нього боку (рис. 66).

 

 

                                                                                             Рис. 66

                                                                            73

 

Демі рон де жамб ан деор на 90

Музичний розмір 4/4. Вихідне положення: ноги в п'ятій позиції, права попе­реду, рука в підготовчому положенні. Виконується на 4 такти.

Затакт. Злегка відкрити праву руку.

1-й такт. На «раз-і» — руку підняти через підготовче положення в першу позицію, голову злегка нахилити ліворуч, працюючу ногу підняти через ку-де-п'є до коліна опорної ноги.

На «два-і» — працюючу ногу витягнути вперед на 90°, голова і руки у попе­редньому положенні.

На «три-і», «чотири-і» — працюючу ногу, поступово піднімаючи, відвести в сторону, руку відкрити в другу позицію, голову повернути ан фас.

2-й такт. На «раз-і», «два-і» — положення зберігається.

На «три-і» — працюючу ногу опустити в п'яту позицію вперед, руку повер­нути у підготовче положення.

На «чотири-і» — пауза.

3-й такт. На «раз-і» — праву руку підняти через підготовче положення в пер­шу позицію, голову злегка нахилити ліворуч, працюючу ногу підняти через ку-де-п'є до середини коліна опорної ноги.

На «два-і» — працюючу ногу витягнути в сторону на 90°, руку відкрити в другу позицію, голову повернути ан фас.

На «три-і», «чотири-і» — працюючу ногу, поступово піднімаючи, відвести назад, голову повернути праворуч.

4-й такт. На «раз-і», «два-і» — положення зберігається.

На «три-і» — працюючу ногу опустити в п'яту позицію назад, корпус випро­стати, праву руку повернути у підготовче положення.

На «чотири-і» — пауза.

Демі рон де жамб ан дедан на 9 0°

Музичний розмір 4/4. Вихідне положення: ноги в п'ятій позиції, права по­заду, рука в підготовчому положенні. Виконується на 4 такти.

Затакт. Праву руку злегка відкрити.

1-й такт. На «раз-і» — праву руку підняти через підготовче положення в першу позицію, голову злегка нахилити ліворуч, працюючу ногу підняти через ку-де-п'є позаду до коліна опорної ноги.

На «два-і» — працюючу ногу витягнути назад на 90°, корпус прямий, голова і рука у попередньому положенні.

На «три-і», «чотири-і» — працюючу ногу, поступово піднімаючи, перевести в сторону, руку відкрити в другу позицію, голову повернути ан фас.

2-й такт. На «раз-і», «два-і» — положення зберігається.

На «три-і» - працюючу ногу опустити в п'яту позицію назад, руку поверну­ти у підготовче положення.

На «чотири-і» — пауза.

 

74

3-й такт. На «раз-і» — руку через підготовче положення підняти в першу по­зицію, голову злегка нахилити ліворуч, працюючу ногу через ку-де-п'є підняти позаду до коліна опорної ноги.

На «два-і» — працюючу ногу витягнути в сторону на 90°, руку відкрити в другу позицію, голову повернути ан фас.

На «три-і», «чотири-і» — працюючу ногу, поступово піднімаючи, перевести вперед, голову   повернути праворуч.

4-й такт. На «раз-і», «два-і» — положення зберігається.

На «три-і» — працюючу ногу опустити в п'яту позицію вперед, руки повер­нути у підготовче положення.

На «чотири-і» — пауза.

Маленькі   пози

Поняття «маленькі пози» означає те ж саме положення, що й у великих по­зах, тільки руки опущені трохи нижче першої позиції, або розкриті трохи нижче другої.

Маленькими позами круазе, еффасе та екарте завершують окремі вправи екзерсису біля станка та посеред залу. їх виконують як на витягнутій нозі, так і на демі-пліє з носком, витягнутим у підлогу (рис. 67).

                               

                                              Рис. 67

Екзерсис посеред залу

Вправи посеред залу виконують у тій же послідовності, що й біля станка.

Четверте   пор   де   бра

Музичний розмір 4/4. Вихідне положення: епольман круазе, ноги в п'ятій позиції,  права попереду, руки  в  підготовчому положенні.  Виконується на 2 такти.

Підготовка: на перший акорд - руки підняти через підготовче положення в першу позицію, голову злегка нахилити ліворуч; на другий - ліву руку підняти в третю позицію, праву відкрити в другу, голову повернути праворуч.

Затакт. Голову, повертаючи ліворуч, злегка підняти, погляд спрямувати на кисть лівої руки. Обидві руки у попередньому положенні. Рух починати від пальців, злегка розкриваючи лікті, ніби розширюючи його.

1-й такт. На «раз-і», «два-і» — ліву руку опустити в другу позицію, долоні рук поступово повернути донизу.

75

 

 

На «три-і» — повернути вільно розкриті та опущені плечі: ліве — назад, пра­ве — вперед, так, щоб лінії рук утворювали діагональ (права рука до точки 8, ліва до точки 4), голову повернути праворуч. Ноги та стегна нерухомі (в епольман круазе).

На «чотири-і» — корпус злегка перегнути в талії назад.

2-й такт. На «раз-і», «два-і» — плечі повернути в епольман круазе, руки з'єд­нати в першій позиції, голову нахилити ліворуч.

На «три-і», «чотири-і» — ліву руку підняти в третю позицію, праву відкрити в другу, голову повернути праворуч.

Так само рух виконують з лівої ноги (рис. 68).

   

                                             Рис. 68

П'яте   пор   де   бра

Музичний розмір 4/4. Вихідне положення: епольман круазе, ноги в п'ятій позиції, права попереду, руки в підготовчому положенні. Виконується на 2 такти.

Підготовка: на перший акорд — руки підняти через підготовче положення в першу позицію, на другий — ліву руку підняти в третю позицію, праву — від­крити в другу, голову повернути праворуч.

Затакт. Злегка підняти голову, повертаючись ліворуч, погляд спрямувати на кисть лівої руки. Обидві руки у попередньому положенні. Рух починати від пальців, злегка розкриваючи лікті, ніби розширюючи його.

1-й такт. На «раз-і», «два-і» — корпус плавно нахилити, коліна витягнути. Ліву руку, опускаючи, а праву, піднімаючи, через підготовче положення з'єд­нати в першій позиції, голову опустити, погляд спрямований на кисті рук. На «три-і» — корпус випростати, злегка повертаючись ліворуч; ноги в п'ятій позиції та стегна залишаються нерухомі в епольман круазе, руки у попередньо­му положенні. На «чотири-і» — корпус плавно перегнути в талії назад, праву руку підняти в третю позицію, ліву відкрити в другу, голову повернути ліворуч.

2-й такт. На «раз-і», «два-і» — продовжуючи перегинання, праву руку роз­крити  в другу позицію, ліву підняти в третю,  голову повернути  праворуч. На «три-і», «чотири-і» — корпус плавно випростати, повертаючись у ви­хідне положення.

 

76

 

На другому році навчання пози класичного танцю виконують з підйому ноги на 90°. Вихідне положення: епольман круазе. Складні за своєю побудовою пози еффасе і екарте спочатку вивчають з вихідного положення — епольман еффасе. Засвоївши пози, їх виконують з епольман круазе.

Четвертий   арабеск

Музичний розмір 4/4. Вихідне положення: епольман круазе, ноги в п'ятій позиції, права попереду, руки в підготовчому положенні. Виконується на 2 такти.

1-й такт. На «раз-і», «два-і» — руки підняти через підготовче положення в першу позицію, голову злегка нахилити ліворуч, погляд спрямований на кисті рук.

На «три-і», «чотири-і» — ліву руку, починаючи рух, відкрити в другу пози­цію, працюючу ногу (ліву) витягнути назад в точку 4, не затримуючи на під­лозі, і підняти на 90° (нога виворітна і витягнута), корпус підтягнутий. Опус­каючи ліве плече, відвести його разом з рукою назад, праву руку розкрити впе­ред в точку 8, кисті рук повернути долонями донизу. Голову повернути в на­прямку правої руки, погляд супроводжує поворот голови.

2-й такт. На «раз-і», «два-і» — положення зберігається.

На «три-і», «чотири-і» — руки повернути у підготовче положення, працю­ючу ногу, зберігаючи виворітність, плавно опустити, корпус випростати і стати у вихідне положення (рис. 69).

Спочатку рух виконують з витягуванням ноги носком у підлогу.

 

                                   

                                          Рис. 69

Тан   ліє   вперед

На другому році навчання тан ліє вперед і назад виконується так само, як і на першому році навчання (див. с. 39), але з перегинанням корпуса назад — в сто­рону.

Поворот   на   обох   ногах   в   п'ятій   позиції на   півпальцях

Музичний розмір 4/4. Вихідне положення: епольман круазе, ноги в п'ятій позиції, права попереду. Руки відкриті в другу позицію, голова повернута пра­воруч, погляд спрямований в точку 1. Виконується на 2 такти.

77

 

 

 

 

1-й такт.. На «раз» — демі-пліе в п'ятій позиції.

На «два» — піднятися на високі півпальці, руки і голова в попередньому по­ложенні. На «три» — поворот ліворуч з точки 8 в точку 2. Ноги, зберігаючи щільну п'яту позицію, міняються в повороті, причому першими починають і закінчують поворот п'ятки: вони повертаються вперед, що надає їм ще більшої виворітності. Ліва нога на закінчення повороту переходить в п'яту позицію вперед. Руки в по­вороті з'єднати в першій позиції. Голова в повороті ніби запізнюється, затри­муючись в попередньому положенні. В останній момент повороту корпуса голова швидким рухом, ніби «наздоганяючи» корпус, повертається ліворуч, по­гляд спрямований в точку 1. Корпус закінчує поворот в точці 2, в положенні епольман круазе вперед з лівої ноги. На «чотири» — руки відкрити в другу позицію.

2-й такт. Повторити рухи 1-го такту з іншої ноги.

Препарасьон (Сценічна форма)

Музичний розмір 2/4. Вихідне положення: епольман круазе, ноги в п'ятій позиції, права попереду, руки в підготовчому положенні. Виконується на 2 такти.

1-й такт. На «раз» — демі-пліє на правій нозі, ліву ногу підняти на ку-де-п'є позаду, руки підняти в першу позицію, голову злегка повернути ліворуч. На «два» — права нога на демі-пліє, ліву витягнути в положення круазе на­зад, торкаючись носком підлоги, і, не затримуючись на демі-пліє, через четверту позицію стати на неї. Обидві ноги витягнуті з демі-пліє, корпус переходить на ліву ногу, права нога з витягнутим носком в положенні круазе вперед. Руки з першої позиції відкриваються: ліва — у високу другу позицію (вище плеча), кисть повернута назовні, права — у другу позицію (нижче плеча), кисть повер­нута донизу, голова — праворуч.

2-й такт. На «раз», «два» — положення зберігається.

Па  томбе   на   всю   ступню

Музичний розмір 4/4. Вихідне положення: ан фас, ноги в п'ятій позиції, права попереду.

На «раз» — демі-пліє. На «два» — праву ногу винести в сторону на 45°, ліву залишити на демі-пліє. На «три» — витягнути коліно лівої ноги. На «чотири» — праву ногу підвести до лівої і опустити на демі-пліє, підні­маючи в п'ятій позиції ліву ногу, яку одночасно підняти на ку-де-п'є позаду. Рух спочатку вивчають біля станка у всіх напрямках.

Півповорот на одній нозі ан деор зі зміною ноги

Виконується  на всій ступні або на півпальцях,  в залежності  від вправи. Музичний розмір 4/4. Вихідне положення: ноги в п'ятій позиції, права попереду; ліва рука на палці, права в другій позиції, голова повернута праворуч.

На «раз» — праву ногу винести в другу позицію носком у підлогу.

 

78

 

На «два» — праву ногу підвести в п'яту позицію попереду, ліву підняти по­заду на ку-де-п'є.

На «три» — виконати на правій нозі поворот на 180° (в напрямку до станка) ан деор. Ліву ногу під час повороту прохідним рухом через умовне ку-де-п'є попереду винести в другу позицію носком у підлогу. Руки з'єднати в першій позиції. На закінчення повороту праву руку покласти на палку, ліву відкрити в другу позицію, голову повернути ліворуч.

На «чотири» — положення зберігається. Так само виконується рух на півпальцях, причому на «раз» — права нога ви­носиться на 45°. Засвоївши рух, його можна виконувати на кожну чверть.

Півповорот на одній нозі ан дедан зі зміною ноги

Музичний розмір 4/4. Вихідне положення: ноги в п'ятій позиції, ліва попе­реду; ліва рука на палці, права в другій позиції, голова повернута праворуч.

На «раз» — праву ногу винести в другу позицію носком у підлогу.

На «два» — праву ногу підвести в п'яту позицію позаду, ліву підняти по­переду на ку-де-п'є.

На «три» — виконати на правій нозі поворот на 180° (в напрямку від станка) ан дедан. Ліву ногу під час повороту прохідним рухом через ку-де-п'є позаду винести в другу позицію носком у підлогу. Руки з'єднати в першій позиції. На закінчення повороту праву руку покласти на палку, ліву відкрити в другу позицію, голову повернути ліворуч.

На «чотири» — положення зберігається.

Підготовча  вправа  для   турів   з    п'ятої   позиції

(ан деор і ан дедан)

Підготовча вправа до туру ан деор.

Музичний розмір 4/4. Вихідне положення: ноги в п'ятій позиції, права по­переду. Ліва рука на палці, права в підготовчому положенні, голова повернута праворуч. Виконується на 2 такти.

1-й такт. На «раз» — демі-пліє, праву руку підняти в першу позицію, голова ан фас.

На «два» — сильно відштовхнувшись п'ятками від підлоги, піднятися на лівій нозі на високі півпальці, праву підняти на умовне ку-де-п'є, ліву руку з'єднати з правою в першій позиції, голова ан фас.

На «три», «чотири» — положення зберігається.

2-й такт. На «раз», «два» — праву ногу опустити позаду на демі-пліє в п'ятій позиції, праву руку відкрити в другу позицію, ліву опустити на палку.

На «три», «чотири» — стояти в п'ятій позиції.

Підготовча вправа до туру ан дедан.

Музичний розмір 4/4. Вихідне положення: ноги в п'ятій позиції, права по­заду. Ліва рука на палці, права в підготовчому положенні, голова повернута праворуч. Виконується на 2 такти.

79

 

1-й такт. На «раз» — демі-пліє, праву руку відкрити в другу позицію, голову повернути ан фас. На «два» — сильно відштовхнувшись п'ятками від підлоги, піднятися на лівій нозі на високі півпальці, праву підняти і перевести на умовне ку-де-п'є попере­ду; руки з'єднати в першій позиції, голова ан фас. На «три», «чотири» — положення зберігається.

2-й такт. На «раз», «два» — праву ногу опустити попереду на демі-пліє в п'я­тій  позиції,  праву руку відкрити в другу позицію, ліву опустити на палку. На «три», «чотири» — положення зберігається.

Виконуючи рух, руку знімають з палки разом з поворотом корпуса, не від­штовхуючись від станка.

Підготовча вправа до туру ан деор з другої позиції

Музичний розмір 4/4. Вихідне положення: ноги в п'ятій позиції, права по­переду, руки в підготовчому положенні. Виконується на 2 такти.

Затакт. Демі-пліє.

1-й такт. На «раз» — піднятися на високі півпальці в п'ятій позиції, руки під­няти в першу позицію, голова повернута ан фас.

На «два» — положення зберігається.

На «три» — праву руку винести в сторону на 45°, руки відкрити в другу пози­цію.

На «чотири» — стояти  на півпальцях,  зберігаючи  попереднє  положення.

2-й такт. На «раз» — праву ногу опустити в другу позицію на демі-пліє, пра­ву руку перевести в першу позицію, голова повернута ан фас.

На «два» — сильно відштовхнувшись п'ятками від підлоги, піднятися на лівій нозі на високі півпальці, праву підняти на умовне ку-де-п'є попереду, руки в пер­шій позиції.

На «три» — положення зберігається.

На «чотири» — закінчити рух на демі-пліє в п'ятій позиції (ліва нога попере­ду), коліна витягнути, голову повернути ліворуч.

Підготовча вправа до туру ан дедан з другої позиції

Музичний розмір 4/4. Вихідне положення: ноги в п'ятій позиції, ліва попере­ду, руки в підготовчому положенні. Виконується на 2 такти.

Затакт. Демі-пліє.

1-й такт. На «раз» — піднятися на високі півпальці в п'ятій позиції, руки під­няти в першу позицію, голова ан фас.

На «два» — положення зберігається. На «три» — праву ногу винести в сторону на 45°, руки відкрити в другу по­зицію.

На «чотири» — стояти  на півпальцях,  зберігаючи  попереднє  положення.

2-й такт. На «раз» — праву ногу опустити в другу позицію на демі-пліє, ліву руку перевести в першу позицію, голову повернути ан фас.

На «два» — сильно відштовхнувшись п'ятками від підлоги, піднятися на лівій нозі на високі півпальці, праву підняти на умовне ку-де-п'є попереду, руки в пер­шій позиції.

80

На «три» — положення зберігається. На «чотири» — закінчити рух на демі-пліє в п'ятій позиції (права нога попе­реду), коліна витягнути, голову повернути праворуч.

Підготовча вправа до туру ан деор з четвертої позиції

Музичний розмір 4/4. Вихідне положення: епольман круазе, ноги в п'ятій по­зиції, права попереду, руки в підготовчому положенні. Виконується на 2 такти.

Затакт. Демі-пліє.

1-й такт. На «раз» — з поворотом корпуса в точку 2, піднятися на лівій нозі на високі півпальці, праву ногу підняти на умовне ку-де-п'є попереду, руки під­няти в першу позицію, голову повернути ан фас.

На «два» — положення зберігається. На «три» — стати в четверту позицію (ліва нога на демі-пліє, права витягну­та в коліні). Ліва рука в другій позиції, права в позі третього арабеску, кисті по­вернуті долонями донизу. На «чотири» — положення зберігається.

2-й такт. На «раз» — демі-пліє в четвертій позиції.

На «два» — сильно відштовхнувшись п'ятками від підлоги, піднятися на лівій нозі на високі півпальці, праву підняти на умовне ку-де-п'є попереду, руки з'єд­нати в першій позиції.

На «три» — положення зберігається. На «чотири» — закінчити рух в четвертій позиції епольман круазе (ліва нога на демі-пліє, права витягнута в коліні). Руки в невисокій першій позиції, долоні повернуті догори, голова — ліворуч.

Підготовча вправа до туру ан дедан з четвертої позиції

Музичний розмір 4/4. Вихідне положення: епольман круазе, ноги в п'ятій по­зиції, права попереду, руки в підготовчому положенні. Виконується на 2 такти.

Затакт. Демі-пліє.

1-й такт. На «раз» — з поворотом корпуса ан фас піднятися на лівій нозі на високі півпальці, праву ногу підняти на умовне ку-де-п'є, руки підняти в першу позицію, голову повернути ан фас.

На «два» — положення зберігається.

На «три» — з поворотом корпуса в точку 2 епольман круазе, стати в четверту позицію (ліва нога на демі-пліє, права позаду, витягнута в коліні). Права рука в другій позиції, ліва в першій, голова повернута ліворуч. На «чотири» — положення зберігається.

2-й такт. На «раз» — повертаючись ан фас, піднятися на лівій нозі на високі півпальці, праву ногу підняти на умовне ку-де-п'є попереду, руки в першій по­зиції, голову повернути ан фас.

На «два» — положення зберігається.

На «три» — рух закінчити на демі-пліє в п'ятій позиції епольман круазе (пра­ва нога позаду). Руки в підготовчому положенні, долоні розкриті, голова повер­нута ліворуч. На «чотири» — положення зберігається.

81

Алегро

 

Гран   шанжман   де   п'є

Музичний розмір 2/4. Вихідне положення: епольман круазе, ноги в п'ятій по­зиції, права попереду.

Затакт. Демі-пліє. Відштовхнувшись п'ятками від підлоги, високо стрибнути, зберігаючи у повітрі п'яту позицію ніг. На закінчення стрибка ноги міняються, не розкриваючись широко.

На «раз-і» — переходячи з носка на всю ступню, опуститися на демі-пліє в п'ятій позиції, ліва нога попереду.

На «два» — витягнути коліна.

На «і» — демі-пліє і рух повторити з лівої ноги  (рис. 70).

 

                        

                                                   Рис. 70

 

Пті   шанжман  де   п'є

Музичний розмір 2/4. Вихідне положення: епольман круазе, ноги в п'ятій позиції, права попереду.

Затакт. Демі-пліє. Відштовхнувшись п'ятками від підлоги, невисоко стрибну­ти, зберігаючи у повітрі п'яту позицію. На закінчення стрибка ноги міняються, не розкриваючись широко.

На «раз-і» — переходячи з носка на всю ступню, опуститися на демі-пліє в п'ятій позиції, ліва нога попереду.

На «два» — витягнути коліна.

На «і» — демі-пліє і рух повторити з лівої ноги.

 

Гран   па   ешаппе

Музичний розмір 4/4. Вихідне положення: епольман круазе, ноги в п'ятій позиції, права попереду, руки в підготовчому положенні.

Затакт. Демі-пліє. Відштовхнувшись п'ятками від підлоги, високо стрибнути, зберігаючи у повітрі п'яту позицію ан фас.

  

 

 

82

 

 

На «раз-і» — переходячи з носка на всю ступню, опуститися на демі-пліє в другій позиції, руки розкрити в невисоку другу позицію, голову повернути праворуч.

На «два-і» — відштовхнувшись п'ятками від підлоги, високо стрибнути, збе­рігаючи у повітрі другу позицію, руки і голова у попередньому положенні. На закінчення стрибка ноги в повітрі з'єднати в п'ятій позиції і, переходячи з носка на всю ступню, опуститися в п'ятій позиції епольман круазе, ліва нога попереду. Руки в підготовчому положенні, голова повернута ліворуч.

На «три-і» — витягнути коліна. На «чотири-і» — демі-пліє і рух повторити з лівої ноги.

Сіссонн   увер

Вивчається носком у підлогу, пізніше — на 45°.

Музичний розмір 4/4. Вихідне положення: епольман круазе, ноги в п'ятій позиції, права попереду, руки в підготовчому положенні. Спочатку вивчають в положенні ан фас.

На «раз» — демі-пліє.

На «і» — відштовхнувшись п'ятками від підлоги, високо стрибнути, збері­гаючи у повітрі п'яту позицію.

На «два» — переходячи з носка на всю ступню, ліву ногу опустити на демі-пліє, праву відкрити через умовне ку-де-п'є в другу позицію носком у підлогу.

На «і» — п'яткою лівої ноги відштовхнутися від підлоги і стрибнути вгору, одночасно праву ногу в повітрі підтягнути до лівої в п'яту позицію, ліва попе­реду.

На «три-і» — переходячи з носка на всю ступню, опуститися на демі-пліє в п'ятій позиції.

На «чотири-і» — коліна витягнути і рух продовжити з іншої ноги (рис. 71).

Так само рух виконується вперед і назад.

 

                         

                                                    Рис. 71

 

 

83

 

 

 

Сіссонн   ферме (Закритий стрибок)

Музичний розмір 4/4. Вихідне положення: ан фас, ноги в п'ятій позиції, права попереду, руки в підготовчому положенні.

На «раз» — демі-пліє.

На «і» — відштовхнувшись п'ятками від підлоги, стрибнути, розкриваючи ноги в стрибку в другу позицію на 45° і одночасно просуваючись праворуч в на­прямку точки 3.

На «два-і» — закінчити стрибок на демі-пліє в п'ятій позиції, права нога по­переду.

На «три-і», «чотири-і» — ноги витягнути.

Засвоївши рух без зміни ніг, слід виконувати його в сторону, міняючи ноги в п'ятій позиції. Потім перейти до вивчення вперед, пізніше назад (рис. 72).

                 

 

 

Ассамбле   ан   фас   в    позах   круазе   і    еффасе

Ассамбле ан фас вперед і назад вивчається так само, як в сторону на першому році навчання (див. с. 44). Після вивчення ан фас його виконують в положеннях епольман круазе і еффасе.

На вступні акорди приймають маленьку позу епольман відповідно завданню. Необхідно стежити: за правильним винесенням ноги в епольман (наприклад, круазе вперед), за збереженням положення пози під час стрибка і після нього на демі-пліє.

На заключні акорди руки опускають в підготовче положення.

 

Дубль   ассамбле

Вихідне положення: ан фас, ноги в п'ятій позиції, ліва попереду.

Подвійне ассамбле виконують двічі однією ногою з винесенням ноги в сто­рону на 45°. На першому ассамбле, яке виконують ногою, що стоїть позаду, ноги в п'ятій позиції не змінюють, на другому — разом зі зміною ніг в п'ятій пози­ції змінюють і поворот голови.

 

 

84

 

Пті   па  жете

Музичний розмір 4/4. Вихідне положення: ан фас, ноги в п'ятій позиції, ліва попереду, руки в підготовчому положенні.

На «раз» — демі-пліє, праву ногу винести в сторону на 45е. Одночасно, від­штовхнувшись п'яткою від підлоги, стрибнути на лівій нозі вгору, обидві ноги витягнути у повітрі, руки в другій позиції.

На «два» — праву ногу, підтягуючи до лівої, опустити на демі-пліе на місце лівої ноги, яку підняти на ку-де-п'є позаду правої. Права рука в першій позиції, ліва в другій, голова повернута праворуч.

На «три» — праву ногу витягнути, ліву опустити в п'яту позицію позаду, руки в підготовчому положенні.

На «чотири» — стояти в п'ятій позиції; рух повторити з іншої ноги.

Пті па жете у зворотному напрямку

Музичний розмір 4/4. Вихідне положення: ан фас, ноги в п'ятій позиції, права попереду, руки в підготовчому положенні.

На «раз» — демі-пліє, праву ногу винести в сторону на 45°. Одночасно, від­штовхнувшись п'яткою від підлоги, стрибнути на лівій нозі вгору, обидві ноги витягнути у повітрі, руки в другій позиції.

На «два» — праву ногу, підтягуючи до лівої, опустити на демі-пліє на місце лівої ноги, яку підняти на умовне ку-де-п'є. Ліва рука в першій позиції, права в другій, голова повернута ліворуч.

На «три» — праву ногу витягнути, ліву опустити в п'яту позицію попереду.

На «чотири» — стояти в п'ятій позиції; рух повторити з іншої ноги.

Тан   леве   в   позі   першого   арабеску (Сценічна форма)

Музичний розмір 3/4. Вихідне положення: епольман еффасе вперед, ноги в  п'ятій   позиції,  руки  в  підготовчому  положенні.   Виконується  на  2  такти.

1-й такт. На «раз» — праву ногу, ковзнувши носком по підлозі в напрямку точки 3, опустити на демі-пліє.

 

                                        

Рис.73

85

 

 

 

На «два» — відштовхнувшись п'яткою від підлоги, стрибнути на правій нозі, одночасно ліву ногу підняти в невисокий перший арабеск; руки через першу по­зицію відкрити в перший арабеск, голову злегка підняти в напрямку точки З (рис. 73).

На «три» - закінчити стрибок в позі першого арабеску на   демі-пліє.

2-й такт. На «раз» — праву ногу витягнути, ліву підтягнути в п'яту позицію попереду, руки опустити в підготовче положення.

На «два», «три» — повернутися на низьких півпальцях в точку 7.

Купе

Прохідний рух. Спочатку його вивчають біля палки. Він допомагає вико­нанню стрибка або іншого руху. Частіше виконується на затакт.

Музичний розмір 2/4. Вихідне положення: ноги в п'ятій позиції, права по­переду, руки в підготовчому положенні.

Затакт. Коротке, різке демі-пліє на правій нозі, ліву підняти позаду правої на ку-де-п'є.

На «раз» — коротке, різке демі-пліє на лівій нозі, праву підняти на умовне ку-де-п'є попереду лівої.

На «два» — виконується наступний рух.

Виконуючи купе назад, перше демі-пліє необхідно виконати ногою, що стоїть в п'ятій позиції позаду і т. д.

Па  де   ш а   вперед   на 45°

Музичний розмір 4/4. Вихідне положення: епольман круазе, ноги в п'ятій позиції, ліва попереду, руки в підготовчому положенні.

На «раз» — демі-пліє, праву ногу підняти на ку-де-п'є позаду лівої.

На «два» — стрибнути на підняту назад на 45° зігнуту праву ногу, перенося­чи її вперед; руки в невисокій першій позиції, голова повернута праворуч. Од­ночасно повторити той же рух лівою ногою, закінчуючи стрибок в п'ятій або четвертій позиції з акцентом у підлогу. Корпус злегка відхилений назад, ліва рука в невисокій першій позиції, права — в низькій другій.

На «три» - коліна витягнути, руки опустити в підготовче положення.

На «чотири» — вихідне положення.

Па   амбуате   вперед

Музичний розмір 2/4. Вихідне положення: епольман круазе, ноги в п'ятій позиції, права попереду, руки в підготовчому положенні.

Затакт. Демі-пліє.

На «раз» — стрибнути на лівій нозі, одночасно праву ногу, зігнуту в коліні, винести вперед на 45°.

На «два» — перескочити на праву ногу, одночасно ліву ногу, зігнуту в коліні, винести вперед на 45° і т. д.

За таким принципом виконують амбуате назад, тільки зігнуту ногу виворітно виносять назад на 25°.

86

Па   де баск   вперед

Цей ковзний рух розвиває координацію рухів, танцювальність; виконується на низьких стрибках.

Музичний розмір 3/4. Вихідне положення: епольман круазе, ноги в п'ятій позиції, права попереду, руки в підготовчому положенні. Виконується на 2 такти.

Затакт. Демі-пліє.

1-й такт. На «раз» — праву ногу ковзним рухом витягнути на круазе вперед, руки підняти в першу позицію, голову нахилити ліворуч, погляд спрямований на кисті рук.

На «два» — витягнутою правою ногою ковзним рухом по підлозі описати півколо в другу позицію, ліва нога на демі-пліє. Повертаючись ан фас, руки відкрити в другу позицію, голову повернути ліворуч.

На «три» - положення зберігається.

2-й такт. На «раз» — не відриваючись від підлоги, стрибнути на праву ногу на демі-пліє. Ліва нога в другій позиції, пальці витягнуті; руки в другій позиції, голова повернута ліворуч.

На «два» - ліву ногу на демі-пліє ковзним рухом через першу позицію про­вести на круазе вперед; руки опустити в підготовче положення в той момент, коли ліва нога проходить через першу позицію і підняти їх в першу позицію ра­зом з винесенням лівої ноги на круазе вперед.

На «три» - продовжити рух лівою ногою, ковзаючи носком по підлозі, пра­ву ногу підтягнути до лівої і закінчити рух на демі-пліє в п'ятій позиції; кисті рук злегка відкрити в першій позиції, голову повернути ліворуч.

Па де баск назад виконується так само. Вихідне положення: круазе назад, ноги в п'ятій позиції, ліва позаду. Виконуючи рух, назад на круазе виноситься ліва нога і разом з руками пере­ходить в першу позицію; права нога на демі-пліє проводиться через першу по­зицію на круазе назад. Рух закінчити в п'ятій позиції епольман круазе з лівої ноги вперед.

Тур   у    повітрі

Підготовка до туру у повітрі на 360° починається після засвоєння шанжман де п'є з поворотом на 90° і  180°.

Підготовча вправа до туру

Музичний розмір 4/4. Вихідне положення: ан фас, ноги в п'ятій позиції, пра­ва попереду, руки в підготовчому положенні.

На «раз» - демі-пліє. На «два» - високо стрибнути, повертаючись в точку 3 (на 90° праворуч), ноги поміняти, як у шанжман де п'є.

На «три» - ноги витягнути. На «чотири» - стояти в п'ятій позиції.

На наступний такт продовжити поворот в точку 5.

Засвоївши поворот на 90°, вивчають його на 180°. Руки у підготовчому поло­женні, голову повертати чітко, не напружуючи шию, корпус підтягнутий.                                                                               

87

 

Тур   у    повітрі   на   360°

Музичний розмір 4/4. Вихідне положення: ан фас, ноги в п'ятій позиції, пра­ва попереду, руки в підготовчому положенні.

На «раз» - демі-пліє, ліва рука в другій позиції, права в першій, голова ан фас.

На «два» — високо стрибнути, одночасно повертаючись у повітрі на 360° праворуч; ліву руку з'єднати з правою в першій позиції. Голова і погляд в цей момент залишаються в точці 1 і якомога швидше, ніби обганяючи поворот кор­пуса, на закінчення туру повертаються в положення ан фас. Закінчується стри­бок на демі-пліє, ноги міняються (ліва попереду правої), голова ан фас.

На «три» — коліна витягнути. На «чотири» - стояти в п'ятій позиції, руки опустити в підготовче поло­ження.

Спочатку тур вивчають без зміни ніг.

 

Екзерсис на пальцях

Релеве   на   пальцях   в    четвертій   позиції

Музичний розмір 4/4. Вихідне положення: епольман круазе, ноги в четвертій позиції, права попереду, руки в підготовчому положенні.

На «раз» — демі-пліє в четвертій позиції.

На «два» — піднятися на пальці.

На «три», «чотири» — стояти на пальцях.

На «раз» наступного такту опуститися в четвертій позиції на демі-пліє. Рух продовжити до восьми разів.

Спочатку вивчають обличчям до станка, потім ан фас, посеред залу і пізніше епольман круазе і еффасе.

Ассамбле   сутеню

Музичний розмір 2/4. Вихідне положення: епольман круазе, ноги в п'ятій позиції, права попереду; руки в підготовчому положенні, голова повернута пра­воруч. Виконується на 2 такти.

1-й такт. На «раз» — демі-пліє в п'ятій позиції.

На «два» — повертаючись ан фас, ліву ногу винести в другу позицію витя­гнутим носком у підлогу; руки відкрити в невисоку другу позицію, голову по­вернути ліворуч.

2-й такт. На «раз» — ліву ногу ковзним рухом носка по підлозі підтягнути до правої і одночасно обидві ноги з'єднати в п'ятій позиції на пальцях (ліва попе­реду). Руки опустити в підготовче положення, голову повернути ліворуч.

На «два» — опуститися з пальців на всю ступню.

Рух повторити з іншої ноги.

Ассамбле у зворотному напрямку виконують, починаючи з ноги, яка стоїть попереду в п'ятій позиції.

88

 

Па  с у - с у

Па су-су виконують з п'ятої позиції на п'яту, просуваючись вперед і назад. Піднімаючись в п'яту позицію, за принципом релеве, ноги щільно притиснуті одна до одної. Просування виконують з невеликим стрибком на пальцях.

Су-су можна виконували і в сторону.

Положення рук різне: обидві руки піднімають в третю позицію, маленькі та великі пози на круазе і еффасе.

Сіссонн   семпль

Музичний розмір 4/4. Вихідне положення: ан фас, ноги в п'ятій позиції, пра­ва  попереду;   руки   в  підготовчому   положенні,   голова  повернута  праворуч.

На «раз» — демі-пліє.

На «два» — скочити на пальці лівої ноги, праву ногу підняти на умовне ку-де-п'є попереду, голову повернути ліворуч, руки в підготовчому положенні.

На «три» — праву ногу опустити в п'яту позицію назад через ку-де-п'є і за­кінчити рух на демі-пліє в п'ятій позиції (ліва нога попереду), голову повернути ліворуч.

На «чотири» — ноги витягнути, і рух повторити з іншої ноги.

Сіссонн семпль у зворотному напрямку виконують за таким же принципом, починаючи рух з лівої ноги, яка стоїть в п'ятій позиції позаду (рис. 74, 75).

Примітка. Усі нові рухи вивчають спочатку без поєднання з іншими рухами. Після засвоєн­ня їх можна поєднувати. Складні рухи спочатку вивчають біля станка. Необхідно стежити за тим, щоб корпус, стегна і ноги були підтягнуті.

 

                                                       

                                       Рис.74                        Рис.75

 

 

 

 

 

 

89

 

 

 

ПРОГРАМА ТРЕТЬОГО РОКУ НАВЧАННЯ

 

Закінчується робота над постановкою корпуса, ніг, рук та голови. Засвоюють півповороти та повороти біля станка та посеред залу на півпальцях та пальцях; адажіо будують на більш складних комбінаціях (трьох-чотирьох рухах, що ви­вчали у попередні роки).

Починають вивчати рухи ан турнан, піруети, заноски. Особливу увагу при­діляють виразності поз, координації рухів і розвитку сили ніг.

Екзерсис   біля   станка

Гран пліє з пор де бра і з переходом рук з позиції в позицію.

Батман тандю пур батрі.

Демі рон де жамб на 45° ан деор та ан дедан на півпальцях, на демі-пліє.

Батман фондю:

а) дубль на всій ступні, на кінець року — на півпальцях;

б)з пліє — релеве на 45°  на всій ступні, на кінець року - на пальцях;

в) з пліє - релеве на 90° на всій ступні ан фас, на кінець року - на півпаль­цях і батман сутеню на 90° в маленьких і великих позах на всій ступні та пів­пальцях.

Батман фраппе:

а) у всіх позах на всій ступні і на півпальцях;

б) з релеве на півпальці.
Батман дубль фраппе:

а) в усіх позах на всій ступні та на півпальцях;

б) з релеве на півпальці, закінчуючи на демі-пліє.

Пті батман сюр ле ку-де-п'є; з пліє — релеве на всій ступні та на півпальцях.

Томбе з півповоротом сюр ле ку-де-п'є.

Рон де жамб ан лер ан деор та ан дедан, закінчуючи на демі-пліє.

Батман релеве лан та батман девелоппе в усіх напрямках ан фас, в позах з під­німанням на півпальці та на демі-пліє.

Релеве на півпальці. Працююча нога піднята в будь-якому напрямку на 90°.

Демі рон де жамб девелоппе ан деор та ан дедан.

Гран батман жете пассе пар терр із закінченням на носок, вперед — назад.

Пор де бра.

Третє пор де бра назад з розтяжкою без переходу з опорної ноги та з пере­водом.

Повний поворот на обох ногах в п'ятій позиції зі зміною ніг, починаючи на витягнутих ногах, та з демі-пліє.

Сутеню ан турнан ан деор та ан дедан на 180° і 360°, починаючи носком у підлогу та на 45°.

Півповороти на одній нозі ан деор та ан дедан зі зміною ніг.

115

 

Тур (пірует) з п'ятої позиції ан деор та ан дедан (опис див. на с. 160). Поворот фуете (поворот корпуса, нога залишається на місці) ан деор, ан де­дан на 90° та 180° носком у підлогу, на витягнутій нозі та на демі-пліє.

 

Екзерсис   посеред   залу

Гран пліє з пор де бра (працюють тільки руки без корпуса).

Батман тандю ан турнан ан деор та ан дедан на 45° і 90°.

Демі рон де жамб на 45° ан деор та ан дедан на півпальцях та на демі-пліє.

Рон де жамб на 45° ан деор та ан дедан на всій ступні.

Батман фондю:

а) на півпальцях ан фас та в позах;

б) дубль на всій ступні ан фас, на кінець року - на півпальцях.
Батман сутеню на 90° ан фас на всій ступні.

Батман фраппе:

а) на півпальцях;

б) з релеве на півпальці.
Батман дубль фраппе:

а) на півпальцях;

б) із закінченням на демі-пліє.

Пті батман сюр ле ку-де-п'є на півпальцях.

Па купе на півпальцях.

Томбе з просуванням. Працююча нога в положенні сюр ле ку-де-п'є, носком у підлогу, на 45°.

Рон де жамб ан лер ан деор та ан дедан на півпальцях.

Батман релеве лан ан фас, в позах з підніманням на півпальці, крім екарте та четвертого арабеску; четвертий арабеск на всій ступні.

Батман девелоппе ан фас, в позах з підніманням на півпальці, крім екарте та четвертого арабеску; четвертий арабеск на всій ступні.

Демі рон де жамб девелоппе ан деор та ан дедан, ан фас, переходячи з однієї пози в іншу на всю ступню.

Гран рон де жамб девелоппе ан деор та ан дедан, ан фас, переходячи з однієї пози в іншу на всю ступню.

Тан ліє на 90°, переходячи на всю ступню (див. опис руху на четвертому році навчання, але без півпальців).

Третє пор де бра - нога витягнута на носок вперед - назад на демі-пліє.

Па де бурре дессю-дессу ан фас і епольман.

Поворот на обох ногах в п'ятій позиції на півпальцях, починаючи з витя­гнутої ноги та з демі-пліє.

Гліссад ан турнан ан деор і ан дедан на 180° (опис див. на с. 124).

Тур (пірует) ан деор і ан дедан з п'ятої та четвертої позицій із закінченням в п'яту і четверту позиції (один поворот). Опис див. на с. 166.

116

 

 

Алегро

Соте в п'ятій позиції з просуванням вперед — в сторону — назад.

Шанжман де п'є з просуванням вперед — в сторону — назад.

Па ешаппе в другій та четвертій позиціях, ан турнан на 90° і 180°.

Ассамбле з просуванням ан фас і в позах.

Пті па жете з просуванням у всіх напрямках, ан фас і в маленьких позах. Нога в положенні сюр ле ку-де-п'є і на 45°.

Па де ша (з кидком ніг назад).

Тан леве (нога в положенні сюр ле ку-де-п'є).

Сіссонн увер на 45° у всіх напрямках та в маленьких позах.

Па баллоне вперед — в сторону — назад ан фас і в позах, на місці та з просу­ванням.

Амбуате назад на 45° на місці та з просуванням.

Антраша катр.

Па ешаппе баттю.

Екзерсис   на   пальцях

Па ешаппе ан турнан в другій позиції на 90°.

Па де бурре дессю-дессу ан фас і епольман.

Гліссад ан турнан на 180°.

Сіссонн семпль ан турнан на 90° і 180°.

Сіссонн увер на 45° у всіх напрямках в позах (без просування).

Релеве на одній нозі, друга нога в положенні сюр ле ку-де-п'є.

Па баллоне вперед на еффасе і в сторону на місці (2 - 4 рази).

Па жете в позах (без просування).

Па польки в усіх напрямках.

Препарасьон для піруету з п'ятої позиції.

Тур  (пірует)  ан деор та ан дедан з п'ятої позиції.

Стрибки   на  пальцях

Соте в п'ятій позиції на місці. Шанжман де п'є ан фас.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ОПИС ВПРАВ

Екзерсис біля станка

Батман   сутеню   на   90°

Музичний розмір 4/4. Вихідне положення: ноги в п'ятій позиції, права по­переду.

Виконується  1 такт вступу: На «раз», «два» — стояти в п'ятій позиції, сильно підтягнувши корпус і ноги. На «три», «чотири» — піднятися на півпальці, руки у попередньому по­ложенні.

На «раз» - працюючу (праву) ногу підняти через ку-де-п'є до середини коліна, праву руку підняти в першу позицію, голову нахилити ліворуч, підтя­гуючи більше корпус.

На «два» — праву ногу, збільшуючи виворітність, винести вперед на 90° (за принципом батман девелоппе), ліву ногу, торкаючись п'яткою підлоги, опустити                                                                              

 

 

 117

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

на демі-пліє, праву руку відкрити в другу позицію, голову повернути праворуч.

На «три» - праву ногу поступово опустити і, торкаючись витягнутими пальцями підлоги, підтягнути в п'яту позицію, ліву ногу поступово витягнути.

На «чотири» — обидві ноги витягнути одночасно в п'яту позицію на пі в паль­цях, корпус підтягнутий.

Рух виконують в сторону і  назад  (рис. 113).

                  

Томбе   з   півповоротом   сюр   ле   ку-де-п'є (ан деор та ан дедан)

Півповорот ан деор.

Музичний розмір 2/4. Вихідне положення: ноги в п'ятій позиції, права по­переду.

Підготовка: на перший акорд — праву ногу винести в другу позицію на 45°; на другий — праву руку через першу позицію відкрити в другу, голову поверну­ти праворуч.

На «раз» — праву ногу опустити на демі-пліє, підмінюючи попереду ліву ногу, яку одночасно підняти на ку-де-п'є позаду. Праву руку опустити у підго­товче положення трохи вище, голову, повертаючи праворуч, злегка опустити.

На «два» — поворот ан деор на 180° на правій нозі ліворуч (в напрямку до палки). Починаючи півповорот, праву ногу підняти на високі півпальці, сильно витягнувши коліно, корпус нерухомий; ліву ногу, збільшуючи виворітність, пе­ревести вперед на умовне ку-де-п'є. Праву руку підняти вперед у першу пози­цію, голову повернути праворуч. Закінчуючи півповорот, праву руку опустити на палку, а ліву через першу позицію відкрити в другу, голову повернути лі­воруч.

Півповорот ан дедан.

Музичний розмір 2/4. Вихідне положення: ноги в п'ятій позиції, права по­переду.

Підготовка: на перший акорд — праву ногу винести на 45° в другу позицію; на другий — праву руку через першу позицію відкрити в другу, голову поверну­ти праворуч.

 

 

 

118

 

 

На «раз» — праву ногу опустити на демі-пліє, підмінюючи позаду ліву ногу, яку одночасно підняти на умовне ку-де-п'є. Права рука і голова у попередньому положенні.

На «два» — поворот ан дедан на 180° на правій нозі праворуч (в напрямку від палки). Починаючи півповорот, праву ногу підняти на високі півпальці, силь­но витягнувши коліно, корпус нерухомий; ліву ногу, збільшуючи виворітність, перевести на умовне ку-де-п'є позаду. Ліву руку підняти вперед в першу пози­цію, відкриваючи її в другу позицію на закінчення повороту. Праву руку опус­тити на палку, голову повернути ліворуч.

Повний   поворот

Поворот в напрямку до станка (ан деор).

Музичний розмір 4/4. Вихідне положення: ноги в п'ятій позиції, права по­переду. Ліва рука опущена на палку, права в другій позиції, голова повернута праворуч.

Затакт. Демі-пліє. На «раз» — різко піднятися на високі півпальці в п'ятій позиції, права рука в другій позиції, голову повернути ан фас. На «два» — поворот на 360° в напрямку до станка. Ноги, зберігаючи щільну п'яту позицію, міняються в повороті, причому першими починають і закінчують поворот п'ятки: вони повертаються вперед, що надає їм якомога більшої виворітності.

Ліва нога наприкінці повороту переходить вперед в п'яту позицію. Руки в повороті з'єднати в першій позиції, на закінчення повороту ліву руку опустити на палку, праву відкрити в другу позицію. Голова під час повороту ніби запіз­нюється, затримуючись на початку повороту в попередньому положенні, і тільки в останній момент повороту швидким рухом, ніби «наздоганяючи» корпус, по­вертається ан фас.

На «три» — стояти на півпальцях в п'ятій позиції.

На «чотири» — демі-пліє і поворот виконати з іншої ноги.

Повний поворот в напрямку від станка виконується за таким же принципом, як і поворот до станка, але у вихідному положенні (п'ята позиція ніг) права нога позаду, на закінчення повороту вона переходить в п'яту позицію вперед.

 

Екзерсис посеред залу

Па   де   бурре   дессю-дессу   (над-під)

Музичний розмір 4/4. Вихідне положення: епольман круазе, ноги в п'ятій по­зиції, права попереду, руки в підготовчому положенні. Виконується на 2 такти.

Дессю.

Затакт. Демі-пліє на правій нозі, одночасно ліву ногу через ку-де-п'є позаду винести в другу позицію на 45°, руки відкрити у невисоку другу позицію, голо­ву повернути ліворуч.

119

 

1-й такт. На «раз» — піднятися на ліву ногу на високі півпальці, підводячи її в п'яту позицію попереду правої, одночасно праву ногу підняти на ку-де-п'є по­заду лівої, голову повернути ан фас.

На «два» — переступити правою ногою на високі півпальці, виконуючи не­великий крок в сторону, одночасно ліву ногу підняти на ку-де-п'є позаду правої. Руки поступово опускаються в підготовче положення, голова ан фас.

На «три» — ліву ногу опустити на демі-пліє, одночасно праву ногу через умовне ку-де-п'є попереду винести в другу позицію на 45°. Руки відкрити у не­високу другу позицію, голову повернути праворуч.

На «чотири» — положення зберігається для продовження руху дессу.

Дессу.

2-й такт. На «раз» — піднятися на праву ногу на високі півпальці, підводячи її в п'яту позицію позаду лівої, одночасно ліву ногу підняти на умовне ку-де-п'є попереду правої, голову повернути ан фас.

На «два» — переступити лівою ногою на високі півпальці, виконуючи неве­ликий крок в сторону, одночасно праву ногу підняти на умовне ку-де-п'є попе­реду лівої. Руки поступово опускаються в підготовче положення, голова ан фас.

На «три» — праву ногу опустити на демі-пліє, одночасно ліву ногу через ку-де-п'є позаду винести в другу позицію на 45°. Руки відкрити у невисоку другу позицію, голову повернути ліворуч.

На «чотири» — ліву ногу поставити назад в п'яту позицію.

 

Алегро

Па   ешаппе   в    четверту   позицію  на  круазе

Музичний розмір 4/4. Вихідне положення: епольман круазе, ноги в п'ятій позиції, права попереду, руки в підготовчому положенні, голова повернута пра­воруч.

Затакт. Демі-пліє. На «раз» - відштовхнувшись п'ятками від підлоги, стрибнути вгору, збері­гаючи у повітрі щільну п'яту позицію ніг; руки підняти у невисоку першу по­зицію. Опуститися на демі-пліє в четвертій позиції, руки розкрити в маленьку позу круазе, голову повернути праворуч. На «два» — відштовхнувшись п'ятками від підлоги, стрибнути вгору, збері­гаючи у повітрі четверту позицію ніг; руки і голова в маленькій позі круазе. Опуститися на демі-пліє в п'ятій позиції; руки опустити в підготовче положен­ня, голову повернути праворуч.

На «три» — витягнути коліна.

На «чотири» — демі-пліє і стрибок повторити.

Па  ешаппе   в    четверту   позицію   на  еффасе

Музичний розмір 4/4. Вихідне положення: епольман еффасе, ноги в п'ятій позиції, права попереду; руки в підготовчому положенні, голова повернута ліворуч.

 

120

Затакт. Демі-пліє.

На «раз» - відштовхнувшись п'ятками від підлоги, стрибнути вгору, збері­гаючи у повітрі щільну п'яту позицію ніг; руки підняти у невисоку першу по­зицію. Опуститися на демі-пліє в четвертій позиції, руки розкрити в маленьку позу еффасе, голову повернути ліворуч.

На «два» - відштовхнувшись п'ятками від підлоги, стрибнути вгору, збері­гаючи у повітрі четверту позицію ніг. Руки і голова в маленькій позі еффасе. Опуститися на демі-пліє в п'ятій позиції; руки опустити в підготовче положен­ня, голову повернути ліворуч.

На «три» - витягнути коліна.

На «чотири» - демі-пліє і стрибок повторити.

Т а н   леве

Прості стрибки з двох ніг на одну в п'ятій позиції.

Музичний розмір 2/4. Вихідне положення: епольман круазе, ноги в п'ятій позиції, права попереду; руки в підготовчому положенні, голова повернута пра­воруч.

Затакт. Демі-пліє. Сильно відштовхнувшись від підлоги, високо стрибнути, фіксуючи у повітрі п'яту позицію ніг.

На «раз» — ліву ногу опустити на демі-пліє, праву підняти на умовне ку-де-п'є попереду.

На «і» — повторюючи стрибок, відштовхнутися лівою ногою від підлоги (коліно, підйом і  пальці витягнуті), права нога у попередньому положенні.

На «два-і» — рух закінчити на лівій нозі на демі-пліє, права у положенні сюр ле ку-де-п'є попереду.

Так само рух виконують з іншої ноги. Тан леве поєднують з па жете, ешаппе, ассамбле та іншими рухами.

Пті   па  жете   з    просуванням

Музичний розмір 4/4. Вихідне положення: епольман круазе, ноги в п'ятій по­зиції, права попереду; руки в підготовчому положенні, голова повернута пра­воруч.

На «раз» — демі-пліє.

На «і» — стрибок з просуванням на лівій нозі, одночасно праву ногу винести в сторону. Руки розкрити в другу позицію, голову повернути ан фас.

На «два-і» — рух закінчити на правій нозі на демі-пліє епольман круазе, ліву ногу підняти на умовне ку-де-п'є попереду, руки опустити в підготовче поло­ження, голову повернути праворуч.

На «три-і» — праву ногу витягнути, ліву опустити в п'яту позицію попереду, голову повернути ліворуч.

На «чотири-і» — стояти в положенні епольман круазе з лівої ноги.

Па жете з просуванням в сторону виконують з ноги, яка стоїть позаду в п'я­тій позиції, а також вперед, назад, ан фас і епольман (рис.114). В зворотному напрямку (в сторону) виконують з ноги, яка стоїть попереду в п'ятій позиції.                                                                    121

                                

Рис.   114

 

 

Па   баллоне

Музичний розмір 4/4. Вихідне положення: ан фас, ноги в п'ятій позиції, пра­ва попереду, руки в підготовчому положенні.

На «раз-і» - демі-пліє. Відштовхнувшись п'ятками від підлоги, стрибнути вгору; одночасно праву ногу ковзним рухом винести в другу позицію на 45°. Руки розкрити в другу позицію долонями донизу, голову повернути ан фас, ноги витягнути.

На «два-і» - ліву ногу опустити на демі-пліє, праву зігнути на умовне ку-де-п'є, праву руку перевести в першу позицію, ліву залишити в другій позиції, голову повернути праворуч.

На «три-і» - ковзнувши носком правої ноги по підлозі, винести її в сторону другої позиції і виконати ассамбле, закінчивши його в п'ятій позиції на демі-пліє (права нога позаду). Руки в підготовчому положенні, голова повернута ліворуч.

На «чотири-і» - витягнути коліна.

Засвоївши баллоне, його виконують кілька разів. Вперед рух виконується на круазе і еффасе, так само і назад (рис. 115).

 

 

 

 

 

 

 

 

122

                    

Рис.   115

 

 

Па   де   ш а   з    винесенням   ноги   назад

Музичний розмір 4/4. Вихідне положення: епольман круазе, ноги в п'ятій позиції, ліва попереду; руки в підготовчому положенні, голова повернута лі­воруч.

На «раз-і» — демі-пліє. Праву ногу, напівзігнуту в коліні, відкинути назад на круазе на 45°; корпус злегка нахилити вперед (спина підтягнута).

На «два-і» — відштовхнувшись п'яткою лівої ноги від підлоги, стрибнути вперед до точки 2. Під час стрибка напівзігнуту ліву ногу винести на еффасе на­зад на 45°.

На «три-і» — рух закінчити на демі-пліє на правій нозі, ліву з невеликим запізненням повернути в п'яту позицію. Корпус, руки і голова зберігають по­переднє положення.

На «чотири-і» — витягнути коліна.

 

 

Е ша п п є  б а т т ю   з    другої   позиці ї

Батрі (заноски) — це удар у повітрі однією ногою об іншу. Музичний розмір 4/4. Вихідне положення: ан фас, ноги в п'ятій позиції, права попереду, руки в підготовчому положенні.

 

 

 

123

 

 

 

На «раз» - демі-пліє. На «два» - стрибнути, зберігаючи у невеликому стрибку п'яту позицію ніг, руки розкрити у невисоку другу позицію; закінчити стрибок в другій позиції.

На «три» — стрибнути вгору з другої позиції (ноги витягнуті і виворітні), ударити в повітрі в п'ятій позиції однією ногою об іншу (права попереду, ліва позаду), і, злегка розкривши їх після удару, поміняти, закінчуючи стрибок на демі-пліє в п'ятій позиції (ліва нога попереду). Руки в підготовчому положенні, голова повернута ліворуч. На «чотири» - витягнути коліна.

 

Екзерсис на пальцях

Па де бурре дессю-дессу на пальцях виконують за тим же принципом, що й на півпальцях.

Па   жете   без   просування

Музичний розмір 4/4. Вихідне положення: епольман круазе, ноги в п'ятій по­зиції, ліва попереду, руки в підготовчому положенні.

На «раз» — демі-пліє в п'ятій позиції. Повертаючись ан фас, праву ногу ви­тягнути ковзним рухом в сторону другої позиції носком у підлогу, руки від­крити в другу позицію, голову повернути праворуч.

На «два» — ковзнувши по підлозі носком правої ноги і підводячи її в п'яту позицію попереду лівої, піднятися на пальці, ліву підняти на ку-де-п'є позаду; праву руку перевести в першу позицію, ліву залишити в другій, голову поверну­ти праворуч.

На «три» — ліву ногу опустити, з'єднавши з правою на демі-пліє в п'ятій по­зиції позаду, руки опустити в підготовче положення.

На «чотири» — витягнути коліна.

Па   ешаппе   ан   турнан   в    другу   позицію   на   90°.

Музичний розмір 2/4. Вихідне положення: епольман круазе, ноги в п'ятій позиції, права попереду, руки в підготовчому положенні. Виконується на 2 такти.

Затакт. Демі-пліє.

1-й такт. На «раз-і» — відштовхнувшись п'ятками від підлоги, піднятися на пальці в другу позицію, повертаючись в точку 3.

На «два-і» — демі-пліє в п'ятій позиції (ліва нога попереду), руки в підго­товчому положенні, голова повернута ліворуч.

2-й такт. На «раз-і» — повторити ешаппе, повертаючись в точку 5, голову повернути праворуч і т. д. Рух продовжити, повертаючись в точку 7, і закінчити поворотом в точку 1.

Па   гліссад   ан   турнан   ан   деор

Спочатку вивчається на півпальцях.

Музичний розмір 2/4. Вихідне положення: ан фас, ноги в п'ятій позиції на

 

124

 

демі-пліє, права попереду; руки в підготовчому положенні, голова повернута праворуч. Виконується на 2 такти.

Затакт. З демі-пліє праву ногу ковзним рухом витягнути в напрямку точки З, ліву залишити на демі-пліє, праву руку відкрити в другу позицію.

1-й такт. На «раз» — піднятися на пальці правої ноги в напрямку витягнутого носка, повертаючи корпус праворуч на 180°, одночасно ліву ногу підтягнути до правої в п'яту позицію позаду; ліву руку перевести в першу позицію, праву за­лишити в другій, голову повернути ліворуч.

На «і» — положення зберігається.

На «два» — демі-пліє в п'ятій позиції, руки і голова у попередньому по­ложенні.

На «і» — ліву ногу винести в напрямку точки 3, ліву руку відкрити в другу позицію (права залишається в другій), голову повернути ліворуч.

2-й такт. На «раз» — піднятися на пальці лівої ноги в напрямку витягнутого носка, повертаючи корпус праворуч на 180°, одночасно праву ногу підтягнути до лівої в п'яту позицію попереду; праву руку перевести в першу позицію, ліву за­лишити в другій, голову повернути праворуч. Так само рух виконують з лівої ноги (рис. 116).

На «і» — положення зберігається.

На «два» — опуститися на демі-пліє в п'ятій позиції.

На «і» — витягнути коліна.

 

     

 

125

 

 

Па   гліссад   ан   турнан   ан  дедан

Музичний розмір і вихідне положення, як у попередньому русі. Виконуєть­ся на 2 такти.

Затакт. З демі-пліє ліву ногу ковзним рухом витягнути в напрямку точки 7, праву залишити на демі-пліє, ліву руку відкрити в другу позицію.

1-й такт. На «раз» — піднятися на пальці лівої ноги в напрямку витягнутого носка, повертаючись праворуч на 180°, одночасно праву ногу підтягнути до лівої в п'яту позицію попереду; праву руку перевести в першу позицію, ліву зали­шити в другій, голову повернути праворуч.

На «і» — пауза.

На «два» — демі-пліє в п'ятій позиції, руки і голова у попередньому поло­женні.

На «і» — праву ногу винести в напрямку точки 7, праву руку відкрити в другу позицію.

2-й такт. На «раз» — піднятися на пальці правої ноги в напрямку витягну­того носка, повертаючись на 180°, одночасно ліву ногу підтягнути до правої в п'яту позицію позаду; ліву руку перевести в першу позицію, праву залишити в другій, голову повернути ліворуч.

На «і» — положення зберігається.

На «два» — опуститися на демі-пліє в п'ятій позиції.

На «і» — витягнути коліна.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

126

 

 

ПРОГРАМА ЧЕТВЕРТОГО РОКУ НАВЧАННЯ

Засвоєння техніки піруету. Виконання вправ посеред залу ан турнан. Ви­вчення заносок  із закінченням на одну ногу. Ознайомлення з великими стриб­ками. Робота над стійкістю на півпальцях та пальцях у великих позах. Адажіо поступово ускладнюється, до нього входять три-чотири рухи.

Екзерсис біля  станка

Батман фондю 90° ан фас в позах на всій ступні та на півпальцях.

Батман дубль фраппе з релеве на півпальцях і закінченням в демі-пліє, з по­воротом на 90° та 180°,

Па баллоте вперед — назад.

Рон де жамб ан лер ан деор і ан дедан, з пліє — релеве та релеве на півпаль­цях.

Батман релеве лан та батман девелоппе ан фас і в позах:

а) на півпальцях;

б) з пліє  - релеве;

в) демі рон де жамб ан фас та з однієї пози в іншу.

Демі та гран рон де жамб девелоппе на півпальцях та на демі-пліє ан фас.

Гран рон де жамб жете ан деор та ан дедан.

Гран батман жете девелоппе на всій ступні.

Півповорот фуете ан деор та ан дедан на 90° і 180°. Нога піднята вперед або назад на 45°.

Батман девелоппе з повільним поворотом ан деор і ан дедан, нога піднята вперед і назад на 90°.

 

Екзерсис посеред  залу

Батман тандю ан турнан ан деор та ан дедан на 90° та 180°.

Батман тандю жете ан турнан ан деор та ан дедан на 90°,

Рон де жамб на 45° на півпальцях на демі-пліє.

Рон де жамб пар терр ан турнан ан деор та ан дедан на 45° та 90°.

Батман фондю з пліє — релеве та рон де жамб на 45° (спочатку демі рон де жамб).

Батман фондю і сутеню на 90° у всіх напрямках ан фас і в позах на півпаль­цях.

Батман фраппе в позах на півпальцях.

Батман дубль фраппе ан фас і на півпальцях.

Рон де жамб ан лер ан деор і ан дедан із закінченням на демі-пліє.

Батман релеве лан і батман девелоппе:

а) на півпальцях ан фас і в позах;

 

 

154

 

 

 

 

б) з пліє — релеве ан фас і в позах;

в) в позу четвертого арабеску екарте вперед — назад з підніманням на
півпальці і на демі-пліє.

Тан ліє на 90° з переходом на півпальті. Гран батман жете:

а) в позу четвертого арабеску;

б) девелоппе ан фас і в позах.

Поворот фуете ан деор та ан дедан на 90° і 180°. Нога піднята вперед або назад на 45°.

Тур (пірует) ан деор та ан дедан з п'ятої, другої та четвертої позицій із закін­ченням в п'яту, четверту позиції (2 оберти).

Шосте пор де бра.

Пор де бра препарасьон ан деор.

Па де бурре ан турнан зі зміною ніг.

 

А л е г р о

Па ешаппе баттю (із заноскою з п'ятої та з другої позицій).

Ассамбле баттю.

Антраша катр.       Антраша труа.      Антраша сенк.     Руаяль.

Гран па ешаппе ан турнан на 180°.

Тан леве, нога піднята на 45° у всіх напрямках і позах.

Ассамбле з просуванням в сторону.

Гран сіссонн увер в позах без просування і з просуванням (крім екарте і четвертого арабеску).

Па амбуате (з просуванням вперед та по діагоналі).

 

Екзерсис  на пальцях

Па ешаппе ан турнан в четверту позицію на 90°. Па ешаппе ан турнан в другу позицію на 180°.

Па де бурре ан турнан:

а) семпль;   .

б) дессю-дессу.

Па курю, просуваючись вперед і по колу.

Гліссад ан турнан з просуванням в сторону і по діагоналі.

Сіссонн увер на 45° в позах на місці.

Релеве на одній нозі на ку-де-п'є і в маленьких позах на 45°.

Па баллоне з просуванням в усіх напрямках і позах.

Препарасьон і тур (пірует) з четвертої та п'ятої позицій ан деор і ан дедан (1 оберт).

Стрибки   на пальцях

Соте в п'ятій позиції на місці і з просуванням у всіх напрямках.

Шанжман де п'є з просуванням у всіх напрямках і ан турнан.

 

155

 

 

ОПИС ВПРАВ

Екзерсис біля станка

Батман  фондю  на 90°

Музичний розмір 4/4. Вихідне положення: ноги в п'ятій позиції, права по­переду. Ліва рука опущена на палку, права у підготовчому положенні, голова повернута праворуч.

На «раз» — демі-пліє на лівій нозі, одночасно праву ногу підняти на умовне ку-де-п'е, корпус підтягнутий. Праву руку через підготовче положення підняти в першу позицію, голову нахилити вперед ліворуч.

На «два» — ліву ногу поступово витягнути і підняти на півпальці, одночасно праву ногу підняти до коліна лівої ноги.

На «три» — не затримуючи, праву ногу винести вперед на 90°.

На «чотири» — ліву ногу з півпальців опустити на підлогу на всю ступню, одночасно праву ногу повернути в п'яту позицію попереду лівої, праву руку плавно опустити у підготовче положення.

Рух виконують в усіх напрямках (рис. 151).

      

Рис.  151

 

Девелоппе  пліє  релеве

Музичний розмір 4/4. Вихідне положення: ноги в п'ятій позиції, права попе­реду. Ліва рука опущена на палку, права відкрита в другу позицію. Виконуєть­ся на 2 такти.

1-й такт. На «раз», «два» — батман девелоппе вперед.

На «три» — демі-пліе на лівій нозі, права попереду на рівні 90°.

На «чотири» — ліву ногу підняти на півпальці, одночасно праву ногу, збері­гаючи виворітність, залишити на 90°.

2-й такт. На «раз», «два» — положення зберігається.

На «три», «чотири» — ліву ногу опустити з півпальців на всю ступню, од­ночасно праву ногу повернути в п'яту позицію попереду лівої.

Рух виконують в усіх напрямках.

 

 

 

 

 

 

156

 

Півповорот  фуете  ан  деор   і   ан  дедан

(Нога піднята вперед і назад на 45°)

Півповорот ан дедан в напрямку до станка.

Музичний розмір 4/4. Вихідне положення: ноги в п'ятій позиції, права по­переду, ліва рука опущена на палку, права у підготовчому положенні, голова повернута праворуч.

Па «раз», «два» — ліву ногу підняти на високі півпальці, одночасно праву ногу підняти вперед на 45°. Права рука в другій позиції, голова повернута праворуч.

На «три» — повернутися на 180° в напрямку до станка. Праву ногу через дру­гу позицію повернути назад, зберігаючи висоту 45°. Правою рукою підмінити ліву, яку через першу позицію відкрити в другу. Спочатку голова повернута праворуч, потім, випереджаючи поворот корпуса, повертається ліворуч.

На «чотири» — рух закінчити в п'ятій позиції (ліва нога попереду), ліву руку опустити у підготовче положення, голова у попередньому положенні (рис. 152). Рух продовжити, виконуючи поворот ан деор.

             

Рис.   152

Півповорот  ан  деор  в   напрямку  до  станка

На «раз», «два» — ліву ногу підняти на високі півпальці, одночасно праву ногу підняти назад на 45°. Ліва рука в другій позиції, голова повернута ліворуч.

На «три» — повернутися на 180° в напрямку до станка. Праву ногу через другу позицію повернути вперед, зберігаючи висоту 45°. Лівою рукою підміни­ти праву, яку через першу позицію відкрити в другу. Спочатку голова повернута ліворуч, потім, випереджаючи поворот корпуса, повертається праворуч.

На «чотири» — рух закінчити в п'ятій позиції (права нога попереду), пра­ву руку опустити у підготовче положення, голову повернути праворуч.

Півповорот ан деор в напрямку від станка.

Музичний розмір 4/4. Вихідне положення: ноги в п'ятій позиції, права по­заду, ліва рука опущена на палку, права у підготовчому положенні, голова по­вернута праворуч.

На «раз», «два» — виконується той же рух, що й під час повороту до станка. Права нога піднята назад на 45°, права рука в другій позиції.

 

157

 

На «три» — поворот на 180° в напрямку до станка (виконується той же рух, що й під час повороту до станка).

На «чотири» — рух закінчити в п'ятій позиції (права нога попереду), ліву руку опустити в підготовче положення.

Рух продовжити, виконуючи півповорот ан дедан.

Півповорот ан дедан в напрямку від станка.

На «раз», «два» — виконується той же рух, що й під час повороту до станка. Права нога піднята вперед на 45°.

На «три» — поворот в напрямку від станка на 180° (див. опис вище).

На «чотири» — рух закінчити в п'ятій позиції (ліва нога попереду), праву руку опустити в підготовче положення.

Батман  девелоппе  з   повільним  поворотом

ан   деор   і   ан   дедан

(Нога піднята вперед і назад на 90°)

Музичний розмір 4/4. Вихідне положення: ноги в п'ятій позиції, права по­переду. Ліва рука опущена на палку, права в підготовчому положенні, голова повернута праворуч. Виконується на 2 такти.

1-й такт. На  «раз», «два» — батман девелоппе правою ногою вперед, праву руку відкрити в другу позицію, голову повернути праворуч.

На «три», «чотири» — поворот до станка. Повертаючи корпус, п'ятку лівої ноги злегка підняти, спрямовуючи її вперед. Праву ногу прохідним рухом через другу позицію поступово, злегка піднімаючи її, повернути назад. Корпус трохи нахилити вперед. Правою рукою підмінити ліву, яку одночасно відкрити в другу позицію, голову повернути ліворуч.

2-й такт. На «раз», «два» — положення зберігається.

На «три», «чотири» — рух закінчити в п'ятій позиції (права нога позаду), ліву руку опустити в підготовче положення, голову повернути ліворуч.

Півповорот  ан  деор  в    напрямку  до  станка

Музичний розмір 4/4. Вихідне положення: ноги в п'ятій позиції, права по­заду. Права рука опущена на палку, ліва в підготовчому положенні, голова по­вернута ліворуч. Виконується на 2 такти.

1-й такт. На «раз», «два» — батман девелоппе правою ногою назад, ліву руку відкрити в другу позицію.

На «три», «чотири» — поворот до станка. Корпус випростати, п'ятку лівої ноги злегка підняти, праву ногу провести через другу позицію і повернути впе­ред. Повертаючи корпус, лівою рукою підмінити праву, яку одночасно відкри­ти в другу позицію. Голову повернути праворуч.

2-й такт. На «раз», «два» — положення зберігається.

На «три», «чотири» — рух закінчити в п'ятій позиції (права нога попереду), праву руку опустити в підготовче положення.

Пізніше повільні повороти вивчають на півпальцях за вищеописаними пра­вилами. Поворот ан дедан виконується за принципом ан деор.

158

 

 

Па  баллоте  вперед

Раніше, ніж приступити до вивчення па баллоте, необхідно досконало від­працювати батман сутеню на 90°.

Музичний розмір 4/4. Вихідне положення: ноги в п'ятій позиції, права по­переду. Ліва рука опущена на палку, права у підготовчому положенні, голова повернута праворуч.

Затакт. Праву ногу через умовне ку-де-п'є підняти до середини коліна лівої ноги, одночасно ліву ногу підняти на півпальці; праву руку підняти в першу по­зицію, голову злегка нахилити ліворуч.

На «раз», «два» — праву ногу поступово витягнути вперед за принципом батман сутеню на 90°, ліву ногу з півпальців опустити на всю ступню на демі-пліє, поступово збільшуючи його; праву руку відкрити в другу позицію, голову повернути праворуч. Одночасно корпус поступово, з легким перегинанням від­хилити назад, ніби продовжуючи лінію витягнутої вперед ноги.

На «три», «чотири» — корпус поступово випростати, одночасно праву ногу опустити, ліву поступово витягнути; праву руку опустити в підготовче положен­ня, і рух закінчити в п'ятій позиції на високих півпальцях за принципом батман сутеню на 90° (рис. 153).

                       

Рис. 153

 

 

Па баллоте  назад

Музичний розмір і вихідне положення, як у попередньому русі.

Затакт. Ліву ногу підняти через умовне ку-де-п'є позаду до коліна опорної ноги, одночасно праву руку підняти в першу позицію, голову злегка нахилити ліворуч (права нога на високих півпальцях).

На «раз», «два» — ліву ногу за принципом батман сутеню на 90° посту­пово витягнути назад, одночасно праву ногу з півпальців опустити на всю ступню на демі-пліє, поступово його збільшуючи. Праву руку відкрити в другу позицію, голову повернути праворуч. Одночасно корпус нахилити вперед, ніби продовжуючи лінію піднятої назад ноги.

На «три», «чотири» — корпус поступово випростати, одночасно ліву ногу опустити, праву витягнути; праву руку опустити в підготовче положення, і рух закінчити в п'ятій позиції на високих півпальцях за принципом батман сутеню на 90° посеред залу (рис. 154).

 

 

159

 

                    

Рис.  154

 

 

Гран батман жете  з   девелоппе

(М'який батман)

Музичний розмір 2/4. Вихідне положення: ноги в п'ятій позиції, права по­переду. Ліва рука опущена на палку, права в підготовчому положенні, голова повернута праворуч. Виконується на 2 такти.

Підготовка: на перший акорд — праву руку через першу позицію відкрити в другу. На другий акорд — пауза.

Затакт. Гран батман жете вперед.

1-й такт. На «раз-і» — батман закінчити в п'ятій позиції.

На «два-і» — положення зберігається.

2-й такт. На «раз» — праву ногу швидким рухом через умовне ку-де-п'є під­няти до середини коліна лівої ноги.

На «і» — праву ногу кидком винести вперед якомога вище.

На «два» — нога у витягнутому положенні.

На «і» — рух закінчити в п'ятій позиції.

Так само його виконують у всіх напрямках.

Тури (піруети)

Виконуються на високих півпальцях. Точна координація рук, енергійний по­ворот голови стимулюють тур.

Тур  ан  деор  з  п'ятої  позиції

Музичний розмір 4/4. Вихідне положення: ноги в п'ятій позиції, права по­переду. Ліва рука опущена на палку, права у підготовчому положенні, голова повернута праворуч.

На «раз» — демі-пліє, праву руку підняти в першу позицію, голова повернута ан фас.

На «два» — тур ан деор на 360° в напрямку від станка. Разом з поворотом корпуса, відштовхнувшись п'ятками від підлоги, ліву ногу підняти на високі пів-пальці, а праву підняти на умовне ку-де-п'є попереду. Одночасно ліву руку з'єд­нати з правою в першій позиції, голова ледь затримується ан фас, потім швидко, ніби випереджаючи поворот, знову повертається ан фас.

 

 

160

 

 

На «три» — праву ногу опустити назад в п'яту позицію на демі-пліє.

На «чотири» — ноги витягнути.

Тур   ан  дедан   з    п'ятої   позиції

Музичний розмір і вихідне положення, як у попередньому русі.

На «раз» — демі-пліє, праву руку через підготовче положення відкрити в другу позицію.

На «два» — тур ан дедан на 360° в напрямку до станка. Разом з поворотом корпуса, відштовхнувшись п'ятками від підлоги, ліву ногу підняти на високі пів-пальці, праву підняти на умовне ку-де-п'є попереду. Одночасно праву руку з'єд­нати з. лівою в першій позиції, голову, не затримуючи, швидко повернути в ан фас.

На «три» — праву ногу опустити вперед в п'яту позицію на демі-пліє.

На «чотири» — ноги витягнути.

Необхідно стежити, щоб рука, відокремлюючись від палки, не відштовху­валась від неї, а легко знімалась.

Екзерсис посеред залу

Батман  тандю  ан  турнан

Батман тандю ан турнан ан деор на 45°.

Музичний розмір 2/4. Вихідне положення: епольман круазе, ноги в п'ятій позиції, права попереду. Руки у підготовчому положенні.

Підготовка: на перший акорд — руки підняти в першу позицію, голову злег­ка нахилити ліворуч; на другий — разом з поворотом корпуса ан фас руки від­крити в другу позицію.   .

Затакт. Повертаючи корпус в точку 2, праву ногу, ковзнувши ступнею по підлозі, відкрити в сторону.

На «раз» — праву ногу поставити в п'яту позицію назад.

На «два» — закріпивши положення корпуса в точці 2, виконати батман тан­дю в сторону без повороту, праву ногу поставити в п'яту позицію вперед.

Дотримуючись вищевказаних правил, батман тандю виконують в точки 3, 4, 5, 6, 7, 8 і закінчують в точці 1. Руки в другій позиції і голова ан фас зберігають це положення протягом всієї вправи.

За таким же принципом виконують батман тандю ан дедан, повертаючись в точки 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 і 1, тільки на «раз» — праву ногу поставити в п'яту позицію вперед, на «І», «два» — в п'яту позицію назад. Засвоївши поворот на 45°, його виконують на 90°.

Рон   де   жамб   пар  терр  ан  турнан   ан  деор   на 45°

Музичний розмір 2/4. Вихідне положення: ан фас, ноги в першій позиції, руки в підготовчому положенні. Виконується на 2 такти.

Вступ — 1 такт (препарасьон до рон де жамб пар терр ан деор):

На «раз» — демі-пліє в першій позиції.

161

 

 

На «і» — праву ногу ковзним рухом витягнути вперед, ліву залишити на демі-пліе, руки підняти в першу позицію, голову нахилити ліворуч.

На «два» — витягнутим носком правої ноги описати дугу в другу позицію, одночасно ліву ногу витягнути, руки відкрити в другу позицію, голову поверну­ти ан фас.

На «і» — повертаючи корпус в точку 2, одночасно правою ногою продовжи­ти описувати дугу назад.

1-й такт. На «раз» — в точці 2 праву ногу ковзним рухом провести через першу позицію вперед.

На «і», «два» — рон де жамб пар терр ан деор без повороту в точці 2.

На «і» — повертаючи корпус в точку 3, витягнутим носком правої ноги опи­сати півколо через другу позицію назад.

2-й такт. На «раз» — в точці 3 праву ногу ковзним рухом провести через пер­шу позицію вперед.

На «і», «два» — рон де жамб пар терр ан деор без повороту в точці 3.

На «і» — рух продовжити в точку 4 і т. д., закінчуючи в точці 1. Руки в другій позиції, голова ан фас.

Рон  де  жамб   пар  терр   ан  турнан  ан  дедан  на 45°

Музичний розмір і вихідне положення, як у попередньому русі.

Вступ — 1 такт (препарасьон до рон де жамб пар терр ан дедан):

На «раз» — демі-пліє. На «І» — праву ногу ковзним рухом витягнути назад (ліва на демі-пліе), руки підняти в першу позицію, голову злегка нахилити ліворуч.

На «два» — витягнутим носком правої ноги описати дугу в другу позицію, одночасно ліву ногу витягнути, руки відкрити в другу позицію, голову поверну­ти ан фас.

На «і» — повертаючи корпус в точку 8, одночасно правою ногою продов­жити описувати дугу вперед.

1-й такт. На «раз» — в точці 8 праву ногу ковзним рухом провести через пер­шу позицію назад. На «і», «два» — рон де жамб пар терр ан дедан без повороту в точці 8.

На «і» — повертаючи корпус в точку 7, витягнутим носком правої ноги опи­сати півколо через другу позицію вперед.

2-й такт. На «раз» — в точці 7 праву ногу ковзним рухом провести через першу позицію назад.

На «і», «два» - рон де жамб пар терр ан дедан без повороту в точці 7.

На «І» — рух продовжити в точку 6 і т. д., закінчуючи в точці 1. Руки в другій позиції, голова ан фас.

Т а н  л і є  на  90°    вперед  з   переходом   на   півпальці

Музичний розмір 4/4. Вихідне положення: епольман круазе, ноги в п'ятій по­зиції, права попереду. Руки в підготовчому положенні, голова повернута право­руч. Виконується на 2 такти.

1-й такт. На «раз» - демі-пліє на лівій нозі, поступово збільшуючи

 

162

його, одночасно праву ногу через умовне ку-де-п'є попереду підняти до коліна лівої ноги, руки в підготовчому положенні. На «два» - продовжити демі-пліє на лівій нозі, одночасно праву ногу рухом батман девелоппе витягнути вперед на круазе на 90°, руки підняти в першу по­зицію, голову злегка нахилити ліворуч.

На «три» - перейти на праву ногу, збільшуючи крок, на півпальці в напрям­ку точки 8. Одночасно ліву ногу підняти на аттитюд круазе назад; ліву руку під­няти в третю позицію, праву - в другу, голову повернути праворуч (поза атти­тюд круазе). На «чотири» - праву ногу з півпальців опустити на всю ступню, ліву по­ставити в п'яту позицію назад, руки і голова в попередньому положенні.

2-й такт. На «раз» - повертаючи корпус ан фас, демі-пліє на лівій нозі, по­ступово збільшуючи його, одночасно праву ногу через умовне ку-де-п'є попе­реду підняти до коліна лівої ноги. Ліву руку опустити в першу позицію, праву залишити в другій, голову повернути ан фас. На «два» - збільшити демі-пліє на лівій нозі, праву ногу рухом батман де­велоппе витягнути в другу позицію на 90°; ліву руку провести в другу позицію, голова ан фас.

На «три» - перейти на праву ногу, збільшуючи крок, на півпальці в напрям­ку точки 3. Одночасно ліву ногу підняти на 90° в другу позицію, голову повер­нути ліворуч. На «чотири» - ліву ногу опустити в п'яту позицію вперед епольман круазе, руки опустити в підготовче положення.

Рух продовжити з іншої ноги.

Т а н  л і є  на  90°   назад  з    переходом   на  півпальці

Музичний розмір і вихідне положення, як у попередньому русі.

1-й такт. На «раз» - демі-пліє на правій нозі, поступово збільшуючи його, одночасно ліву ногу через ку-де-п'є підняти позаду до коліна правої ноги. На «два» - збільшити демі-пліє на правій нозі, ліву рухом батман девелоппе витягнути назад на круазе на 90°. Корпус злегка нахилити вперед, одночасно руки підняти в першу позицію, голову злегка нахилити ліворуч.

На «три» - перейти на ліву ногу, збільшуючи крок, на півпальці в напрямку точки 4. Одночасно праву ногу прохідним рухом через ку-де-п'є попереду підня­ти до коліна лівої ноги і витягнути вперед на круазе на 90°. Ліву руку підняти в третю позицію, праву — в другу, голову повернути праворуч (поза круазе вперед). На «чотири» - праву ногу опустити вперед в п'яту позицію.

2-й тахт. На «раз» - повертаючи корпус ан фас, демі-пліє на правій нозі, поступово збільшуючи його, одночасно ліву ногу через ку-де-п'є позаду підняти до коліна правої ноги. Ліву руку опустити в першу позицію, праву залишити в другій, голову повернути ан фас.

На «два» - збільшуючи демі-пліє на правій нозі, ліву ногу рухом батман девелоппе витягнути в другу позицію на 90°, ліву руку провести в другу пози­цію. На «три» - перейти на ліву ногу, збільшуючи крок, на

163

 

 

півпальці в напрямку точки 7. Одночасно праву ногу підняти в другу позицію на 90°, голову повернути ліворуч.

На «чотири» - ліву ногу з півпальців опустити на всю ступню, праву опус­тити в п'яту позицію назад, руки опустити в підготовче положення.

Тан ліє виконати з іншої ноги.

Шосте  пор  де  бра

Музичний розмір 4/4. Вихідне положення: епольман круазе, ноги в п'ятій позиції, права попереду. Виконується на 2 такти.

Вступ - 1 такт:  На «раз» — демі-пліє в п'ятій позиції.

На «два» - праву ногу витягнути на носок вперед на круазе, руки перевести в першу позицію, голову злегка нахилити ліворуч.

На «три» - через демі-пліє перейти на праву ногу. Ліву витягнути назад носком у підлогу, праву руку перевести в другу позицію, ліву - в третю, голову повернути праворуч (поза круазе назад).

На «чотири» — голову повернути ан фас, погляд спрямований на кисть лівої руки. 

 

 

 

Рис155

 

 

 

 

 

 

 

164

 

1-й такт. На «раз», «два» - демі-пліє на правій нозі, ліву ногу ковзним рухом витягнути назад на круазе. Корпус злегка спрямований вперед. Голова і руки у попередньому положенні.

На «три» - перейти на ліву ногу, праву підтягнути до лівої в позу круазе вперед. Руки з'єднати в першій позиції. Ліве плече злегка відвести назад, голову повернути ліворуч. На «чотири» - праву руку перевести в третю позицію, ліву - в другу, голо­ву повернути ліворуч.  Підтягнутий корпус плавно перегнути в талії назад.

2-й такт. На «раз», «два» - продовжити перегинання. Праву руку розкрити в другу позицію. На «три», «чотири» - корпус поступово випростати, ліву руку перевести в третю позицію. Трохи збільшуючи крок, через демі-пліє перейти на праву ногу, ліву витягнути в позу круазе назад. Так само рух виконують з лівої ноги (рис. 155).             

Пор  де  бра  препарасьон  ан  деор

Музичний розмір 4/4. Вихідне положення: епольман круазе, ноги в п'ятій по­зиції, права попереду, руки у підготовчому положенні, голова повернута пра­воруч. Виконується на 2 такти.

На вступ  -  поза круазе назад.

Затакт. Голову, повертаючи ан фас, підняти, погляд спрямований на кисть лівої руки. Обидві руки, зберігаючи другу і третю позиції, злегка розкрити.

1-й такт. На «раз», «два» -  праву ногу опустити на демі-пліє і, поступово збільшуючи його, витягнуту ліву ногу ковзним рухом носка по підлозі винести назад на круазе. Підтягнутий корпус спрямувати вперед, руки і голова у попе­редньому положенні.

На «три» -  праву ногу з пліє перевести на демі-пліє, ліву ногу опустити п'яткою на підлогу в широку четверту позицію. Одночасно корпус поступово випростати (вагу корпуса залишити на правій нозі). Обидві руки з'єднати в пер­шій позиції, голову злегка нахилити ліворуч, погляд спрямований на кисті рук. На «чотири» -  підтягнутий корпус поступово перегнути в талії назад, ліве плече трохи відвести назад, праву руку поступово підняти в третю пози­цію, ліву відкрити в другу, голову повернути ліворуч.

2-й такт. На «раз», «два» - продовжуючи перегинати корпус, праву руку відкрити в другу позицію, ліву підняти в третю, голову повернути праворуч. На «три», «чотири» - корпус поступово випростати, трохи нахиляючи впе­ред, ліву руку через першу позицію (права рука в другій позиції) перевести в позу третього арабеску, голову повернути ан фас. Так само рух виконують з лівої ноги (рис. 156).

Тури (піруети)

Тур виконують на високих півпальцях, опорна нога гранично витягнута, кор­пус підтягнутий. В турах умовне ку-де-п'є трохи вище, підтягнутий носок знахо­диться між п'яткою та коліном опорної ноги, руки у першій позиції (рис. 157).

165

             

                                            Рис156                                                                   рис157

 

 

 

Тур  ан деор  з   п'ятої  позиції

Музичний розмір 4/4. Вихідне положення: епольман круазе, ноги в п'ятій позиції, права попереду. Руки у підготовчому положенні, голова повернута пра­воруч.

Затакт. Демі-пліє в п'ятій позиції, повертаючись ан фас, ліву руку відкрити в другу позицію, праву підняти в першу.

На «раз» — поворот на 360° на лівій нозі праворуч. Разом з поворотом кор­пуса ліву ногу підняти на високі пі в пальці, праву підняти на високе ку-де-п'є попереду. Одночасно ліву руку, не затримуючи, разом з поворотом корпуса з'єднати з правою в першій позиції. Голову повернути ліворуч і, не затримую­чись та випереджаючи поворот корпуса, швидко повернути ан фас.

На «і» — положення зберігається.

На «два-і» — праву ногу опустити назад в п'яту позицію на демі-пліє з лег­ким поворотом корпуса в епольман круазе, голову повернути ліворуч.

На «три-і» — ноги витягнути, руки опустити у підготовче положення.

На «чотири-і» — продовжити тур з лівої ноги.

 

 

 

 

166

 

 

 

 

Тур   ан  дедан   з   п'ятої  позиції

Музичний розмір 4/4. Вихідне положення: епольман круазе, ноги в п'ятій позиції, права позаду. Руки у підготовчому положенні, голова повернута ліворуч.

Затакт. Демі-пліє в п'ятій позиції, повертаючись ан фас, праву руку перевес­ти в другу позицію, ліву — в першу.

На «раз» — поворот на 360° на лівій нозі ліворуч. Разом з поворотом корпуса ліву ногу підняти на високі півпальці, праву підняти вперед на високе ку-де-п'є. Одночасно праву руку, не затримуючи, з'єднати з лівою в першій позиції. Голо­ву повернути праворуч і, не затримуючи та випереджаючи поворот корпуса, швидко повернути ан фас, погляд спрямований вперед. На «і» — положення зберігається.

На «два-і» — праву ногу, зберігаючи виворітність, опустити вперед в п'яту позицію на демі-пліє, з легким поворотом корпуса в епольман круазе, голову повернути праворуч. На «три-і» — ноги витягнути, руки опустити у підготовче положення. На «чотири-і» — продовжити тур з іншої ноги.

Тур   ан  деор   з   четвертої   позиції

Музичний розмір 4/4. Вихідне положення: епольман круазе, ноги в п'ятій позиції, права попереду. Руки у підготовчому положенні. Виконується на 2 такти.

Затакт. Демі-пліє.

1-й такт. На «раз» — повертаючи корпус в точку 2, ліву ногу підняти на ви­сокі півпальці, праву — на умовне ку-де-п'є, руки підняти в першу позицію. На «і» — пауза.

На «два» — ліву ногу опустити на демі-пліє, праву відвести назад в четверту позицію; одночасно ліву руку відкрити в другу позицію, праву залишити в пер­шій. Кисті рук, розкриваючи, повернути долонями донизу. На «і» — зберігаючи вагу корпуса на лівій нозі, демі-пліє в четвертій по­зиції.

На «три» — поворот на 360° (тур на лівій нозі праворуч). Разом з поворотом корпуса, відштовхнувшись п'ятками від підлоги, ліву ногу підняти на високі пів­пальці, а праву — на умовне ку-де-п'є попереду. Руки з'єднати в першій позиції. На «і» — положення зберігається.

На «чотири-і» — демі-пліє на лівій нозі, праву винести назад в четверту по­зицію, голову повернути ліворуч, кисті рук ледь відкриті в підготовчому поло­женні.

2-й такт. На «раз-і» — положення зберігається.

На «два-і» — витягнути ліву ногу, праву злегка підняти, торкаючись носком підлоги, руки і голова у попередньому положенні.

На «три-і» — праву ногу поставити в п'яту позицію назад, руки опустити в підготовче положення.

На «чотири-і» — продовжити тур з іншої ноги.

 

167

 

 

Тур   ан  дедан  з   четвертої   позиції

Музичний розмір 4/4. Вихідне положення: епольман круазе, ноги в п'ятій позиції, права попереду. Руки у підготовчому положенні.

Затакт, Демі-пліє. На «раз» — разом з поворотом корпуса ан фас ліву ногу підняти на високі півпальці, праву — на умовне ку-де-п'є, руки підняти в першу позицію, голову повернути ан фас. На «і» — положення зберігається. На «два-і» — повернувшись в епольман круазе в точку 2, ліву ногу опустити на демі-пліє, праву винести назад в четверту позицію. Одночасно праву руку перевести в другу позицію, ліву залишити в першій, голову повернути ліворуч. На «три» — поворот на 360° на лівій нозі ліворуч. Разом з поворотом корпуса в напрямку точки 8 ліву ногу рвучко підняти на високі півпальці, праву перевес­ти на умовне ку-де-п'є попереду. Руки з'єднати в першій позиції. На «і» — положення зберігається. На «чотири-і» — демі-пліє на лівій нозі, праву поставити в п'яту позицію попереду на демі-пліє, повертаючи корпус в епольман круазе, голову повернути праворуч.

Па де  бурре   ан  турнан  зі  зміною   ніг

Па де бурре ан турнан ан деор.

Музичний розмір 4/4. Вихідне положення: епольман круазе, ноги в п'ятій по­зиції, права попереду. Руки у підготовчому положенні, голова повернута пра­воруч.

Затакт, Праву ногу опустити на демі-пліє, ліву підняти на ку-де-п'є позаду. Руки перевести в першу позицію.

На «раз» — разом з поворотом корпуса в точку 6 піднятися лівою ногою на високі півпальці, підмінюючи праву ногу, яку одночасно піднімають на умовне ку-де-п'є попереду, руки в першій позиції, голову повернути праворуч, корпус злегка перегнути назад.

На «два» — разом з поворотом корпуса в точку 4 праву ногу поставити на ви­сокі півпальці, підмінюючи ліву ногу, яку одночасно піднімають на умовне ку-де-п'є попереду, голову повернути ліворуч, руки і корпус у попередньому по­ложенні.

На «три» — повертаючись в точку 2, корпус випростати, ліву ногу опустити на демі-пліє, підмінюючи праву ногу, яку підняти на ку-де-п'є позаду. Права ру­ка в другій позиції, ліва в першій, голова у попередньому положенні. На «чотири» — положення зберігається (рис. 158).

На наступний такт виконують па де бурре ан турнан ан деор з іншої ноги, спрямовуючи корпус під час повороту в точки 4 І 6. Рух закінчують в напрямку точки 8.

Па де бурре ан турнан ан дедан.

Музичний розмір і вихідне положення, як у попередньому русі. Затакт. Ліву ногу опустити на демі-пліє, праву підняти на умовне ку-де-п'є попереду; руки злегка відкрити в другу позицію, голову повернути праворуч.

 

168

                                                   

Рис158

 

На «раз» — разом з поворотом корпуса в точку 6 піднятися правою ногою на високі пір пальці, одночасно ліву ногу підняти на ку-де-п'є позаду. Руки з'єднати в першій позиції, голову повернути праворуч, корпус злегка перегнути назад.

На «два» — разом з поворотом корпуса в точку 4 ліву ногу поставити на ви­сокі півпальці, праву ногу підняти на ку-де-п'є позаду. Руки і корпус у попе­редньому положенні, голову повернути ліворуч.

На «три» - повертаючись в точку 2, корпус випростати, праву ногу опусти­ти на демі-пліє, підмінюючи ліву ногу, яку піднімають на умовне ку-де-п'є по­переду. Руки розкрити в другу позицію, голова у попередньому положенні. На «чотири» — положення зберігається.

На наступний такт виконують па де бурре ан турнан ан дедан з іншої ноги, спрямовуючи корпус під час повороту в точки 4 І 6. Рух закінчується в напрямку точки 8.

 

Алегро

Гран  сіссонн увер  в   позах  без   просування

Гран сіссонн увер в позу круазе вперед.

Музичний розмір 4/4. Вихідне положення: епольман круазе, ноги в п'ятій по­зиції, права попереду. Руки в підготовчому положенні, голова повернута пра­воруч.

Затакт. Демі-пліє.

На «раз» — сильно відштовхнувшись від підлоги, стрибнути вгору, ліву ногу гранично витягнути, праву підняти через умовне ку-де-п'є до коліна лівої ноги попереду. Разом із стрибком руки підняти в першу позицію, голову повернути ан фас.

На «і» — опуститися лівою ногою на демі-пліє, одночасно праву ногу від­крити вперед на 90° за принципом батман девелоппе; ліву руку перевести в третю позицію, праву — в другу, голову повернути праворуч (поза круазе впе­ред);

На «два» — високий стрибок на лівій нозі, праву ногу з'єднати у повітрі з лівою в п'ятій позиції. Одночасно ліву руку перевести в другу позицію, голову повернути праворуч.

 

169

 

На «і» — рух закінчити на демі-пліє в п'ятій позиції, епольман круазе; руки опустити в підготовче положення (рис. 159). На «три» — збільшити демі-пліє. На «і» — ноги витягнути. На «чотири» - поза епольман круазе. На «і» - демі-пліє і рух повторити.

 

                     

Рис.  159

 

 Гран сіссонн увер в позу круазе назад.

Музичний розмір і вихідне положення, як у попередньому русі.

Затакт. Демі-пліє. На «раз» — сильно відштовхнувшись від підлоги, стрибнути вгору, праву ногу гранично витягнути, ліву підняти через ку-де-п'є до коліна правої ноги по­заду. Разом із стрибком руки підняти в першу позицію, голову повернути ан фас.  На «і» — праву ногу опустити на демі-пліє, одночасно ліву відкрити назад на 90° за принципом батман девелоппе. Ліву руку перевести в третю позицію, праву — в другу, голову повернути праворуч (поза круазе назад).

На «два» — високий стрибок на правій нозі, ліву ногу з'єднати у повітрі з правою в п'ятій позиції. Одночасно ліву руку перевести в другу позицію, голову повернути праворуч. На «і» — рух закінчити на демі-пліє в п'ятій позиції, епольман круазе; руки опустити в підготовче положення.

На «три» — збільшити демі-пліє. На «і» — ноги витягнути.

На «чотири» — поза епольман круазе. На «і» — демі-пліє і рух повторити.

За таким же принципом гран сіссонн увер виконується в позах; еффасе впе­ред і назад, аттитюд круазе і еффасе назад, перший, другий і третій арабески.

 

Гран  сіссонн увер  в   позах  з   просуванням

Гран сіссонн увер з просуванням виконується у всіх позах за тим же принци­пом, що й без просування, але на «раз» — у високому стрибку виконується проліт-просування, якомога далі в напрямку пози.

 

 

170

 

 

Наприклад, сіссонн увер в аттитюд круазе назад — проліт виконується в напрямку до точки 2 (в аттитюд підні­мається права нога) — рис. 160.

П р и м і т к а. При вивченні сіссонн увер в позах аттитюд круазе і еффасе назад, нога з п'ятої позиції піднімається відразу в позу аттитюд, без проходження положення сюр ле ку-де-п'є.

                   

Рис.  160

 

Па  амбуате  вперед  з   просуванням   по діагоналі

Музичний розмір 2/4. Вихідне положення: епольман круазе, ноги в п'ятій позиції, права попереду, руки в підготовчому положенні.

Затакт. Демі-пліє.

На «раз» — високий стрибок на лівій нозі, праву напівзігнуту винести впе­ред на 45°.

На «і» — стрибок на лівій нозі з просуванням по діагоналі, праву ногу опус­тити на демі-пліє, одночасно ліву винести вперед на 45°.

На «два» — стрибок на правій нозі з просуванням вперед по діагоналі, ліву ногу опустити на демі-пліє, одночасно праву ногу винести вперед на 45°.

На «і» — стрибок на лівій нозі, праву винести вперед на 45° і т. д.

В міру просування вперед по діагоналі руки переводяться з підготовчого положення в першу позицію, потім права рука — в третю позицію, ліва - в другу.

Рух виконується в напрямку з точки 6 в точку 2 (рис. 161).

 

Па  ассамбле  з   просуванням

Музичний розмір 4/4. Вихідне положення: епольман круазе, ноги в п'ятій по­зиції, права позаду. Руки у підготовчому положенні, голова повернута ліворуч.

Затакт. Демі-пліє. Праву ногу ковзним рухом по підлозі кидком відкрити в другу позицію на 45°, одночасно, відштовхнувшись від підлоги лівою ногою,

 

 

 

 

 

171

 

 

 

стрибнути і обидві ноги з'єднати у повітрі в п'ятій позиції (права попереду). Руки з підготовчого положення підняти в першу позицію. Під час стрибка праву руку підняти вгору, ліву відкрити в другу позицію.

На «раз-і» — стрибок закінчити в точку 3 на демі-пліє в п'ятій позиції, епольман круазе, права нога попереду.

Н а «два-і» — ноги витягнути, руки плавно опустити у підготовче положення, голову повернути праворуч.

На «три-і» — поза епольман круазе (права нога попереду).

На «чотири-і» — затакт для виконання руху з іншої ноги.

 

Ешаппе  баттю

Музичний розмір 4/4. Вихідне положення: епольман круазе, ноги в п'ятій по­зиції, права попереду. Руки у підготовчому положенні.

Затакт. Демі-пліє. Стрибнути, розкриваючи ноги в напрямку другої позиції.

На «раз» — демі-пліє в другій позиції, голову повернути праворуч.

На «І» — відштовхнувшись від підлоги, стрибнути, зберігаючи у повітрі дру­гу позицію ніг, потім ударити ними одна об одну в п'ятій позиції (права по­переду, ліва позаду).

На «два-і» — злегка розкриваючи ноги, опуститися на демі-пліє в п'ятій по­зиції, епольман круазе, ліва нога попереду. Руки опустити в підготовче по­ложення, голову повернути ліворуч (рис. 162).

          Рис.                                                                     Рис. 162

На «три-і» — ноги витягнути.

На «чотири-і» — затакт для виконання руху з іншої ноги.

 

Ассамбле  баттю

Музичний розмір 2/4. Вихідне положення: епольман круазе, ноги в п'ятій по­зиції, ліва попереду. Руки у підготовчому положенні.

Затакт, Демі-пліє, високий стрибок на обох ногах, одночасно повертаючи корпус ан фас, праву ногу ковзним рухом по підлозі кидком відкрити в другу позицію.

 

172

 

 

Ударити в повітрі ногами одна об одну в п'ятій позиції (ліва попереду, права позаду). Злегка відкриваючи, ноги поміняти.

На «раз» — опуститися на демі-пліє в п'ятій позиції, епольман круазе, права нога попереду. На «і» — ноги витягнути.

На «два» — демі-пліє. На «І» — рух виконати з іншої ноги.

Ассамбле баттю у зворотному напрямку виконують, починаючи рух з ноги, що стоїть в п'ятій позиції попереду. Закінчують в п'ятій позиції позаду. Під час удару ноги не змінюють, а тільки після удару, коли опускаються на демі-пліє.

Антраша  катр

Музичний розмір 2/4. Вихідне положення: епольман круазе, ноги в п'ятій позиції, права попереду. Руки в підготовчому положенні.

Затакт. Демі-пліє. Зберігаючи епольман круазе, виконати невисокий стри­бок, одночасно ноги злегка розкрити в напрямку другої позиції і вдарити у по­вітрі одна об одну в п'ятій позиції (ліва попереду, права позаду). Злегка розкри­ваючи ноги після удару, поміняти їх.

На «раз-і» — опуститися на демі-пліє в п'ятій позиції, епольман круазе, пра­ва нога попереду.

На «два» - ноги витягнути. На «і» - затакт для наступного антраша катр.

Р у а я л ь

Музичний розмір 2/4. Вихідне положення: епольман круазе, ноги в п'ятій по­зиції, права попереду. Руки у підготовчому положенні.

Затакт. Демі-пліє, невисокий стрибок з поворотом ан фас; разом із стрибком ноги злегка розкрити у напрямку другої позиції, витягнути і ударити в повітрі одна об одну в п'ятій позиції (права попереду, ліва позаду).

На «раз» — злегка розкриваючи ноги після удару, поміняти їх, і опуститися на демі-пліє в п'ятій позиції, епольман круазе, ліва нога попереду.

На «і» - ноги витягнути. На «два» - затакт, рух продовжити з іншої ноги.

Па  ешаппе  ан  турнан   на   18 0°

Музичний розмір 4/4. Вихідне положення: епольман круазе, ноги в п'ятій позиції, права попереду, голова повернута праворуч. Руки у підготовчому по­ложенні.

Затакт. З демі-пліє високо стрибнути, одночасно повертаючись праворуч на 180°. Руки підняти в першу позицію, голову повернути ан фас.

На «раз» — демі-пліє в другій позиції, руки розкрити в другу позицію, голо­ву повернути праворуч.

На «І» - стрибнути вгору, зберігаючи у повітрі другу позицію ніг, одночасно повернутися праворуч на 180° в точку 1. Ноги в п'ятій позиції (ліва попе­реду).

173

 

 

 

 

На «два-і» - опуститися на демі-пліє в п'ятій позиції, епольман круазе, ліва нога попереду, голову повернути ліворуч. Руки у підготовчому положенні. На «три-і» - ноги витягнути. На «чотири-і» - затакт для наступного руху.

 

Екзерсис на пальцях

При виконанні сіссонн та турів умовне сюр ле ку-де-п'є трохи підвище­не - витягнутий носок знаходиться між п'яткою та коліном опорної ноги. Злег­ка підвищене і сюр ле ку-де-п'є позаду.

Па  ешаппе  ан  турнан  в   другу   позицію

Рух вивчають на 180°. Ноги під час повороту розкривають на ешаппе одно­часно, отже, поворот корпуса співпадає з поворотом ніг.

Па  ешаппе   ан  турнан  в  четверту  позицію в   позу  еффасе

Музичний розмір 2/4. Вихідне положення: епольман круазе, ноги в п'ятій по­зиції, права попереду. Рух виконується на 4 такти.

Затакт. Демі-пліє, руки через підготовче положення підняти в першу пози­цію, голову злегка нахилити ліворуч, погляд спрямований на кисті рук.

1-й такт. На «раз-і» — разом з поворотом корпуса в точку 2, ноги одночасно і рівномірно розкрити на ешаппе в четверту позицію, ліву руку перевести в першу позицію, праву — в другу, голову повернути ліворуч (поза еффасе). На «два-і» — демі-пліє в п'ятій позиції, епольман еффасе, права нога по­переду.

2-й такт. На «раз-і» — ешаппе з поворотом в точку 4. На «два-і» — демі-пліє, попереднє положення рук і голови.

3-й такт. На «раз-і» — ешаппе з поворотом в точку 6. На «два-і» — демі-пліє в п'ятій   позиції.

4-й такт. На «раз-і» — закінчити поворот в точку 8 позою круазе, положення рук попереднє, голову повернути праворуч. На «два-і» — демі-пліє в положенні круазе (права нога попереду).

 

Па  гліссад   ан  турнан  праворуч

Музичний розмір 4/4. Вихідне положення: ан фас, ноги в п'ятій позиції, права попереду. Руки у підготовчому положенні.

Затакт. Демі-пліє на лівій нозі, одночасно праву ногу винести в напрямку точки 3. Праву руку перевести в першу позицію, ліву — в другу, голову повер­нути праворуч.

На «раз-і», «два-і» — поворот на 360° праворуч. Разом з поворотом корпуса праву ногу поставити на пальці, одночасно ліву — підтягнути в п'яту позицію попереду; ліву руку закрити в першу позицію, праву залишити в другій, голову повернути ліворуч. На закінчення повороту права нога попереду. Праву руку розкрити в першу позицію, ліву відкрити в другу, корпус ан фас, голову повер­нути праворуч.

174

 

На «три-і» - демі-пліє в п'ятій позиції. На «чотири-і» - праву ногу винести в напрямку точки 3, одночасно праву руку відкрити в другу позицію, продовжуючи поворот праворуч і т. д.

За таким же принципом рух виконують ліворуч та на 360°. Після засвоєння гліссад ан турнан праворуч та ліворуч його вивчають по діагоналі (рис. 163, 164).

 

                                                               

                  Рис163                                                                        рис164

 

Па  купе  баллоне  в   сторону

Музичний розмір 2/4. Вихідне положення: епольман круазе, ноги в п'ятій позиції, права попереду. Виконується на 2 такти.

Затакт. Праву ногу опустити на демі-пліе, ліву підняти сюр ле ку-де-п'є по­заду, ліву руку перевести в другу позицію, праву — в першу, голову повернути праворуч.

1-й такт. На «раз» — з поворотом корпуса ан фас ліву ногу, підмінюючи пра­ву, поставити на пальці, одночасно праву ногу витягнути в сторону на 45°; праву руку розкрити в другу позицію, голова ан фас.

На «два» — ліву ногу опустити на демі-пліє з легким поворотом в епольман круазе; одночасно праву ногу зігнути на ку-де-п'є позаду, ліву руку перевести в першу позицію, голову повернути ліворуч.

2-й такт. На «раз» — з поворотом корпуса ан фас праву ногу, підмінюючи ліву, поставити на пальці; одночасно ліву ногу витягнути в сторону на 45°, ліву руку відкрити в другу позицію, голова ан фас.

На «два» — праву ногу опустити на демі-пліє з легким поворотом в епольман круазе, ліву ногу опустити на ку-де-п'є позаду; одночасно праву руку закрити в першу позицію, голову повернути праворуч, ліва рука у попередньому поло­женні. Рух повторити до кінця музичної фрази.

 

Сіссонн увер  на 45°  вперед

Музичний розмір 2/4. Вихідне положення: епольман круазе, ноги в п'ятій по­зиції, права попереду. Руки у підготовчому положенні, голова повернута пра­воруч.

 

175

 

 

Затакт. Демі-пліє, руки відкрити в першу позицію, голову злегка нахилити ліворуч.

На «раз» — відштовхнувшись п'ятками від підлоги, ліву ногу поставити на пальці, праву підняти на умовне ку-де-п'є і, не затримуючи, виворітно витягнути вперед на 45°. Піднімаючись на пальці, праву руку відкрити в другу позицію, ліву залишити в першій, голову повернути праворуч.

На «два» — демі-пліє в п'ятій позиції. Рух продовжити далі.

За таким же принципом рух виконують з підніманням ноги в сторону на 45° і назад.

Тури  на пальцях

Тур з п'ятої позиції ан деор.

Музичний розмір 2/4. Вихідне положення: епольман круазе, ноги в п'ятій по­зиції, права попереду. Руки в підготовчому положенні, голова повернута пра­воруч. Виконується на 4 такти.

Затакт. Препарасьон: з поворотом корпуса ан фас демі-пліє в п'ятій позиції, ліву руку перевести в другу позицію, праву — в першу.

1-й такт. На «раз» — піднятися лівою ногою на пальці, праву перевести на умовне ку-де-п'є попереду, руки з'єднати в першій позиції.

На «два» — обидві ноги одночасно опустити на демі-пліє в п'ятій позиції (права нога попереду), ліву руку перевести в другу позицію, праву залишити в першій.

2-й такт. На «раз» — тур ан деор на 360° на лівій нозі праворуч.

На «два» — праву ногу опустити назад на демі-пліє в п'ятій позиції з легким поворотом корпуса в епольман круазе.

3-й такт. Ноги витягнути, руки опустити в підготовче положення.

4-й такт. Пауза.

Тур з п'ятої позиції ан дедан.

Музичний розмір 2/4. Вихідне положення: епольман круазе, ноги в п'ятій позиції, права позаду. Руки в підготовчому положенні, голова повернута ліво­руч. Виконується на 4 такти.

Затакт. Демі-пліє в п'ятій позиції ан фас, ліву руку перевести в першу по­зицію, праву — в другу, голова ан фас.

1-й такт. На «раз» — піднятися лівою ногою на пальці, праву перевести впе­ред на умовне ку-де-п'є, руки з'єднати в першій позиції.

На «два» — праву ногу опустити в п'яту позицію назад на демі-пліє, ліву руку залишити в першій позиції, праву перевести в другу.

2-й такт. На «раз» — тур ан дедан на 360° на лівій нозі ліворуч.

На «два» — праву ногу опустити вперед на демі-пліє в п'ятій позиції з легким поворотом корпуса в епольман круазе.

3-й такт. Ноги витягнути, руки опустити в підготовче положення.

4-й такт. Пауза.

Вивчати тури з четвертої позиції починають також із підготовчого поло­ження.

 

176

 

ЛІТЕРАТУРА

Базарова   Н., Мей   В. Азбука классического танца. М.— Л., 1964.

Базарова   Н. Классический танец. Л., 1975.

Ваганова   А. Основм классического танца. М,— Л., 1963.

Костровицкая   В., Писарев   А. Школа классического танца. Л.,1968.

 

 

docx
Додано
19 лютого 2020
Переглядів
7050
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку