Лабораторна робота №1: Виготовлення та випробовування електромагніта

Про матеріал
Розробка презентації до уроку фізики в 9 класі: Лабораторна робота №1: Виготовлення та випробовування електромагніта.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Лабораторна робота №1: Складання та випробовування електромагніту. Урок 7 Фізика 9 клас

Номер слайду 2

Перевірка домашнього завдання. Скориставшись рисунком, спробуйте розібратися, як працює електричний дзвінок. Якщо не вийде, то зверніться до додаткових джерел інформації.

Номер слайду 3

Складання та випробування електромагніта. Мета: навчитися виготовляти найпростіший електромагніт; з’ясувати, від чого залежить його магнітна дія. Обладнання: амперметр, пробник або динамометр, магнітна стрілка або компас, ізольований мідний дріт, джерело постійного струму, два залізні стрижні (або великі цвяхи), залізні ошурки, реостат, ключ, з’єднувальні проводи, штатив (якщо використовуватиметься динамометр).

Номер слайду 4

Правила техніки безпеки

Номер слайду 5

Правила техніки безпеки

Номер слайду 6

Правила техніки безпеки

Номер слайду 7

Експериментальна робота. Виготовте два електромагніти з різною кількістю витків в обмотці. Для цього візьміть два однакові залізні стрижні й намотайте на них різну кількість витків ізольованого мідного дроту: на один стрижень — 20 витків, на другий — 40. Узявши електромагніт із більшим числом витків, складіть електричне коло за схемою на рис. 2. Замкніть коло та переконайтеся, що електромагніт притягує залізні ошурки, тобто виявляє магнітні властивості.

Номер слайду 8

Експериментальна робота. За допомогою магнітної стрілки або компаса визначте полюси одержаного електромагніта. Опишіть, як ви це зробили. З’ясуйте, від чого залежить магнітна дія електромагніта. Використавши реостат, в обмотці електромагніта з більшим числом витків установіть силу струму спочатку 0,5 А, а потім 1,5 А. Порівняйте магнітну дію електромагніта за різної сили струму в обмотці. Вийміть стрижень з обмотки та встановіть в обмотці силу струму 1,5 А. З’ясуйте, як впливає наявність осердя на магнітну дію електромагніта. Складіть електричне коло з електромагнітом, який має менше витків. За допомогою реостата встановіть у колі струм силою 1,5 А. Визначте, як зменшення числа витків впливає на магнітну дію електромагніта.

Номер слайду 9

Аналіз результатів експерименту. Проаналізуйте експеримент і його результати. Зробіть висновок, у якому зазначте, як залежить магнітна дія електромагніта від сили струму, кількості витків в обмотці, наявності залізного осердя.

Номер слайду 10

Домашнє завдання. Повторити: § 6

pptx
Додано
12 вересня 2021
Переглядів
9172
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку