Домашнє дослідження властивостей білків
1. Перегляньте за посиланнями відеодосліди
https://www.youtube.com/watch?v=Zg36-dLnfhE
https://www.youtube.com/watch?v=7fl-IJM25Zc
https://www.youtube.com/watch?v=jUeDN_0wjco
Кольорові реакції білків застосовують для виявлення цих сполук поміж інших органічних речовин, вони є якісними реакціями на білки. Біуретова реакція вказує на наявність пептидних зв’язків, а за допомогою ксантопротеїнової реакції цієї визначають наявність бензольних кілець у структурі білка.
Дослід1. До розчину білка вносимо нітратну кислоту. Добутий білий осад нагріваємо до появи жовтого забарвлення. Як називається ця реакція?
Наливаємо 1 мл розчину білка, доливаємо в половину менше розчину купрум(ІІ) сульфату СuSO4. Далі добавляємо розчин калій гідроксиду. Що спостерігається?
2. На основі здобутих знань проведіть домашній експеримент та запишіть свої спостереження.
Розчинність білків у воді.
Дослід 1. Яєчний білок поміщаємо в хімічну склянку, додаємо води у співвідношенні 1:1, розмішуємо. Що спостерігаємо?
Дослід 2. До білка волосся додайте води. Що спостерігаємо?
Зробіть висновок про розчинність білків. Яку будову мають розчинні і нерозчинні білки?
Осадження білків.
Дослід 1. Наливаємо 1-2 мл розчину білка в пробірку, доливаємо 1-2 мл етилового спирту. Що спостерігаємо? Що відбувається з білком? Де використовують цю хімічну властивість білків?
Денатурація білків при дії високих температури.
Дослід 1. Наливаємо 1-2 мл одержаного розчину білка в пробірку, дотримуючись правил техніки безпеки, нагріваємо. Що спостерігаємо? Що відбувається з білком?
Дайте відповіді на запитання.