Лабораторна робота "Окиснення глюкози купрум (ІІ) гідроксидом"

Про матеріал
Розробка для учнів, яка використовується при вивченні хімічних властивосте глюкози, а саме окиснення її купрум (ІІ) гідроксидом. Містить теоретичний матеріал у вигляді схеми про вуглеводи, посилання на відео-дослід, завдання та запитання. Може використовуватися під час дистанційного навчання як готовий шаблон.
Перегляд файлу

Учень(учениця):____________________________Клас:_____________Оцінка_______

Лабораторна робота

Тема: Окиснення глюкози купрум (ІІ) гідроксидом.

Мета: Вивчити хімічні властивості  глюкози.  Вміти складати рівняння      реакцій. Виховувати вміння спостерігати, аналізувати, робити  висновки.

Теоретичні відомості

Вуглеводи – це складні органічні речовини, що є полігідроксиальдегідами або полігідроксикетонами або утворюють ці речовини в результаті гідролізу.

Реакції за участю гідроксильних груп.

 Із купрум(II) гідроксидом без нагрівання глюкоза реагує як багатоатомний спирт і дає характерне синє забарвлення.

*Перегляньте відео https://www.youtube.com/watch?v=39bY6t2erHs та виконайте віртуальну лабораторну роботу. Заповніть таблицю, зробіть висновок та дайте відповіді на тестові запитання.

 

Хід роботи

 Дослід 1. Властивості глюкози: а) У пробірку до 3-4 крапель  розчину купруму сульфату  долийте 2-3 мл  розчину натрію гідроксиду. До добутого купруму гідроксиду   долийте такий самий об’єм  глюкози.і суміш збовтайте. Як змінилось забарвлення розчину? Про що це свідчить?

Напишіть спостереження та рівняння реакції:

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

б) Пробірку з добутим розчином нагрійте. Опишіть свої спостереження. Про наявність якої функціональної групи свідчить цей дослід? Скласти рівняння реакції окиснення глюкози гідроксидом  купруму:

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Висновок:_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

 

 

 

 

docx
Додано
5 травня 2020
Переглядів
7356
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку