Лабораторний дослід №1 до теми 3 в 10 класі за новою програмою рівень стандарту. Матеріал для вчителя і учнів. Містить інструкцію до виконання досліду, правила техніки безпеки, таблицю, в яку потрібно занести результати експерименту, зробити висновки. Розробка є спробою розробити зошит для лабораторних та практичних робіт, 10 клас, рівень стандарту.
Лабораторний дослід №1
Дата:_____________________
Тема: «Виявлення органічних кислот у харчових продуктах»
Мета: Експериментальним способом виявити органічні кислоти у харчових продуктах, навчитися планувати й проводити експерименти, спостерігати та робити висновки на основі отриманих результатів.
Реактиви та матеріали: Універсальний індикаторний папір, лакмусовий, фенолфталеїновий та метилоранжевий папір. Розчини лимонного та томатного соків, кефіру та столового оцту.
Обладнання: штатив із пробірками, медичні піпетки, скляні палички.
Правила техніки безпеки: 1.Виконуйте досліди згідно інструкції.
2.Уважно читайте етикетки на реактивах, не беріть їх руками, не пробуйте на смак.
3.Після закінчення роботи приберіть робоче місце, вимийте руки.
Хід роботи
№п/п |
Розчин |
лакмус |
фенолфталеїн |
метилоранж |
універсальний |
1 |
Лимонний сік |
|
|
|
|
2 |
Томатний сік |
|
|
|
|
3 |
Кефір |
|
|
|
|
4 |
Столовий оцет |
|
|
|
|