"Легка, розважальна музика" (Презентація PowerPoint)

Про матеріал
Інформативна презентація для уроків музичного мистецтва на тему "легка і розважальна музика". Допомагає зрозуміти зміст поняття, демонструє правила слухання музики, щоб не нашкодити власному здоров'ю, допомагає повторити жанри, стилі музики.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Легка і розважальна музика. Презентація для уроків мистецтва

Номер слайду 2

Музична культура

Номер слайду 3

Чи буває важкою музика?Відразу зізнаємося -- термін цей не із вдалих. Ну, насправді: якщо є легка музика, значить має бути і важка? Але ж такої немає на світі. Буває музика серйозна, похмура, сумна, трагічна-- але тільки не важка. Тому і замість "легкої" краще говорити якось по-іншому. Наприклад – музикарозважальна. Справді: саме розважальна музика і є самою "легкою", доступною за змістом. Вона не викликає глибокихроздумів. 

Номер слайду 4

“ Легка" і "розважальна" музика – не синоніми. Однак "легка" і "розважальна" - не синоніми. Адже до легкої музики відносяться оперета, танцювальна музика, естрадні пісні, джазові композиції. А це-далеко не завжди тільки розвага. Та бувають оперети такі, як, наприклад, "Вільний вітер" Дунаєвського, де йдеться про боротьбу за мир проти паліїв нової війни. І естрадні пісні є веселі, а є і дуже серйозні, драматичні, що змушують глибоко задуматися... і джаз -- теж не завжди розважальне мистецтво. Напевно, ви вже прочитали про нього на сторінках книжки з мистецтва. І тим не менш – живе такий термін – легка музика. І доводиться його приймати. Тільки завжди будемо пам'ятати, наскільки він умовний.

Номер слайду 5

Що корисніше людині: легка чи серйозна музика?Питання полягає не в праві на існування того чи іншого типу музики, а в їх кількісному співвідношенні. Більшість людей завжди віддає перевагу тому, що легше, і лідирувати в масових перевагах, мабуть, завжди буде легка музика. Але яким буде її кількісне переважання – залежить від конкретної цивілізації і стану культури суспільства. На даний момент ми маємо підстави вважати, що в Україні процес масового поширення музики низького художнього рівня і придушення нею того, що ми називаємо класикою, приймає, на жаль, загрозливий характер.

Номер слайду 6

Види легкої, розважальної музики. Поп-музика. Рок-музика. Оперета (мюзикл)Джаз. Реп. Фольклор. Диско. Шансон. Рок-н-рол. Бардівська пісня

Номер слайду 7

Оперета. Оперету називали «легким жанром» ще в ХХ столітті; називають і зараз, але вже скоріше в сенсі: легкий жанр в сімействі серйозних. Оперета (мюзикл) за змістом музики простіше, ніж, наприклад, опера і тим більше симфонія; її інтонаційна і ритмічна організація не «підносить» людини, а «спускається» до нього. Але в порівнянні з естрадною музикою, поп-музикою, роком, репом та іншими сьогоднішніми несерйозними жанрами оперета – складне, серйозне мистецтво.

Номер слайду 8

Джаз. На кордоні серйозної і легкої музики сьогодні знаходиться джаз. У 1930-і – 1950-і рр. минулого століття (а в нашій країні і пізніше) джаз був уособленням музики розважальної. Якщо ж знову провести порівняння з уже згадуваними напрямками популярної музики, то джаз відрізняється від них гармонійною та ритмічною складністю, яка ставить його врівень з класикою. Зараз джаз виконує дві основні функції: гедоністичну і виховну. Перша робить його популярним, а друга визначається тим, що джаз своєю розважальною стороною притягує молодь; в той же час спілкування з ним (слухання, виконання і тим більше імпровізація) розвиває фантазію, привчає слух до сприйняття складних гармоній і ритму, тим самим звужуючи поле для проникнення в свідомість музичного примітиву і готуючи ґрунт для подальшого сприйняття класики.

Номер слайду 9

Музика нашого краю. До легкої музики належать народні пісні й танці . Така музика покликана , передусім, розважити слухачів, створити їм гарний настрій. У давнину в Україні такі свята супроводжувалися грою народних музикантів – троїстих музик. Троїстих тому, що зазвичай музикантів було троє. і виконували вони гру на трьох інструментах: цимбалах, скрипці, бубні. Іноді скрипку заміняла сопілка. Легка музика, що звучала під час свят, розваг і народних гулянь, завжди захоплювала людину, подавала святкового настрою, створювала особливу радісну атмосферу.

Номер слайду 10

А чи знаєте ви?Вчені, які досліджували феномен музичної свідомості, встановили, що однією з передумов його виникнення є «тілесність» – здатність людського тіла виробляти певні звуки і здійснювати ритмічні рухи. Існує поняття «одягнені» і «роздягнені» народи. «Одягнені», тобто народи, що проживали в холодному кліматі, створювали музику, орієнтовану переважно на зміни висоти звуку. «Роздягнені» – жителі теплих кліматичних зон – воліли руху під ритмічний стукіт ударних інструментів.

Номер слайду 11

Як правильно слухати музику, щоб не втратити слух. Використовуйте засоби захисту в шумному середовищіОбмежуйте час щоденного користування персональними аудіо пристроями. Не піддавайте загрозі свій слух

Номер слайду 12

Як правильно слухати музику, щоб не втратити слух. Регулярно перевіряйтесвій слух. Не збільшуйте гучність. Втративши слух, ви не зможете його повернути

Номер слайду 13

Дякую за увагу !

Номер слайду 14

При підготовці матеріалу використала такі джерела:http://bibliograph.com.ua/slovar-muzika/103.htm http://moyaosvita.com.ua/muzika/sprijnyattya-serjozno%D1%97-i-legko%D1%97-muziki/http://narodna-osvita.com.ua/6970-suchasna-muzika-stil-ta-napryami.html http://www.subject.com.ua/textbook/music/7klas/16.htmlhttps://life.pravda.com.ua/health/2017/03/7/223007/

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Солодовнікова Ольга Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Gamer Mr.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Зубкова Марія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Івченко Поліна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
pptx
Додано
14 лютого 2019
Переглядів
5454
Оцінка розробки
5.0 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку