Лекції до курсу НУШ: базова середня освіта

Про матеріал
Лекції до курсу НУШ: базова середня освіта. Пізнавальна інформація, яка допоможе працювати, знаходити індивідуальний підхід до кожного учня, а також для вчителя поповнення власних знань та вмінь.
Перегляд файлу

Дорогі колеги, Нова українська школа переходить на наступний освітній рівень, тож вітаємо вас у когорті вчителів, причетних до цієї реформи.

З нашого курсу ви дізнаєтеся про:

imageзагальні принципи; ціннісні орієнтири; ключові компетентності; наскрізні вміння; обов'язкові результати навчання

й багато іншого.

Попри все, під час вивчення теоретичних засад і документів важливо пам’ятати, що в центрі філософії НУШ — дитина. Без усвідомлення цього реформа позбавлена сенсу.

Мета першого модуля полягає у формуванні спільного бачення шляхів реалізації НУШ на рівні базової освіти.

Важливо, щоб усі учасники цієї захопливої подорожі розмовляли однією мовою та впевнено орієнтувалися в мапах/схемах реформи завдяки глибокому розумінню внутрішньої архітектури її основоположних документів.

image image

Ми разом шукатимемо відповіді на такі питання:

imageяк реалізувати на практиці «компетентнісний потенціал» кожної освітньої галузі; як підтримувати учнів/учениць в опановуванні «наскрізних умінь»; як забезпечувати «навчальний поступ» школярів у досяганні «результатів навчання».

На першому уроці почнемо розглядати Державний стандарт базової середньої освіти.

На офіційному сайті Міністерства освіти і науки України ви зможете ознайомитися з описом документа й переглянути пресконференцію, на якій його презентували після затвердження.

На Урядовому порталі розміщено Постанову Кабінету міністрів України, якою Стандарт було затверджено ще 30 вересня 2020 року. До Постанови додається й сам документ, який:

«визначає вимоги до обов’язкових результатів навчання учнів […], загальний обсяг їх навчального навантаження, розподілений за освітніми галузями, структуру та зміст базової середньої освіти».

Спершу ознайомтеся з метою базової середньої освіти.

Як бачимо, розвиток учнів спрямовано на:

image соціалізацію і громадянську активність;  вибір життєвого шляху та самореалізацію;  продовження навчання або здобуття професії;  виховання в контексті національних та культурних цінностей українського народу.

image image

imageСтандарт також визначає ціннісні орієнтири, на яких ґрунтується реалізація цієї мети: Вони охоплюють:  пріоритетість вибору учня/ учениці, з огляду на власний досвід та інтерес;  заперечення будь-яких форм дискримінації;  академічну доброчесність;  становлення вільної, підприємливої, впевненої в собі особистості;  сприятливі для здоров'я та добробуту умови;  безпечне освітнє середовище, в якому панує атмосфера довіри;  утвердження людської гідності та інших чеснот;  активну громадянську позицію, патріотизм;  любов до рідного краю й відповідальне ставлення до довкілля.

Про те, що таке «ключові компетентності», як «компетентнісний потенціал» пов'язує їх із освітніми галузями, а також про «наскрізні вміння» ми поговоримо на наступному уроці.

Там само з'ясуємо як «працює» концепт результатів навчання.

image

Обов'язкові результати навчання сформульовано у Стандарті для кожної освітньої галузі спершу як загальні — вони є спільними для всіх рівнів освіти.

Зауважте: Компетентнісний потенціал галузі (також спільний для всіх рівнів освіти)  «прив'язано» саме до них, але про це —  на наступному уроці.

Споріднені загальні результати впорядковано за групами; коли ви починаєте знайомство зі «своєю» галуззю, після формулювання її мети бачите перелік цих груп.

image image

Для кожної галузі відповідний абзац починається словами: «Вимоги до обов’язкових результатів навчання учнів з [певної] освітньої галузі зазначені в додатку [з вказаним порядковим номером] і передбачають, що учень:[...]» — і нижче розміщено  перелік груп результатів навчання. За цими групами структуровано також відповідні таблиці в додатках.

А от так звані конкретні результати навчання, які визначають навчальний прогрес (поступ) учнів, викладено за освітніми циклами.

Отже, розпочинаючи освітній процес з п’ятикласниками, ви маєте індикатори їхніх результатів після завершення шостого класу.

А орієнтири для оцінювання допоможуть вам визначати рівень навчальних досягнень певного учня/учениці за відповідними результатами навчання.

Саме орієнтири для оцінювання складають «канву» очікуваних результатів навчання у модельній навчальній програмі.

image

На наступних заняттях ви зможете розглянути це все на прикладах.

Індекси, описані у п.13, слугують для створення навчальних програм, зокрема, коли йдеться про застосування електронних інструментів, а також у процесі оцінювання навчальних досягнень.

Про це ви теж дізнаєтеся впродовж нашого курсу й згодом зможете спробувати самостійно.

Розуміючи внутрішню логіку Стандарту та його зв’язок із навчальними планами й програмами, ви зможете самі планувати навчальну діяльність і застосовувати навчальні матеріали, зокрема й обраний підручник, так, щоб це якнайліпше пасувало до вашого плану, а найголовніше — знатимете, як відбувається навчальний поступ ваших учнів.

                                                                        ***

Похідним від Стандарту нормативним документом, створення та затвердження якого належить до компетенції Міністерства освіти і науки, є Типова освітня програма. Відповідно до Закону України «Про загальну середню освіту» це «документ, що містить комплекс освітніх компонентів, які забезпечують досягнення учнями результатів навчання, визначених державним стандартом [...] для відповідного рівня повної загальної середньої освіти».

image image

Типова освітня програма містить:

imageimageвимоги до осіб, які можуть розпочати навчання за освітньою програмою; загальний обсяг навчального навантаження на відповідному рівні (циклі) повної загальної середньої освіти (в годинах), його розподіл між освітніми галузями за роками навчання; перелік варіантів типових навчальних планів та модельних навчальних програм; рекомендовані форми організації освітнього процесу; опис інструментарію оцінювання.

Ніяких інших вимог до учнів, окрім здобуття початкової освіти, Типова освітня програма не передбачає, адже це суперечило би принципові антидискримінаційності.  

Ба більше, у разі відсутності результатів річного оцінювання з будь-яких предметів та/або державної підсумкової атестації за рівень початкової освіти передбачено відповідну процедуру оцінювання упродовж першого семестру навчального року. Ця норма набуває особливої актуальності за воєнних/повоєнних обставин.

Розподіл загального обсягу навчального навантаження для учнів 5-6 класів

(адаптаційний цикл базової середньої освіти) та 7-9 класів (цикл базового предметного навчання базової середньої освіти) закладів загальної середньої освіти сформовано в розрахунку на тиждень та на рік з окресленням діапазону 

мінімальне-рекомендоване-максимальне навантаження (як це визначено у базовому навчальному плані Держстандарту) для:

image закладів з навчанням українською мовою (Додаток 1);

image    класів (груп) з навчанням мовою корінного народу або національної меншини чи з навчанням українською мовою та вивченням мови корінного народу або національної меншини (Додаток 2).

Відповідні варіанти типових навчальних планів наведено в Додатках 3 та 4. Окрім загального обсягу навчального навантаження (у навчальних годинах), вони містять його рекомендований розподіл за роками навчання між навчальними предметами та/або інтегрованими курсами, обов’язковими для вивчення.

Перелік модельних навчальних програм, на основі яких заклади освіти можуть розробляти навчальні програми предметів, інтегрованих курсів, наведено в Додатку 5. Вони мають містити опис результатів навчання в обсязі не меншому, ніж передбачено Державним стандартом базової середньої освіти та/або відповідними модельними навчальними програмами.

Типова освітня програма наголошує, що «освітній процес організовується в безпечному освітньому середовищі та здійснюється з урахуванням вікових особливостей, фізичного, психічного та інтелектуального розвитку дітей, їхніх особливих освітніх потреб». Право ж визначення форм організації освітнього процесу, у межах академічної свободи, належить  педагогічній раді закладу освіти.

image image

ТОП містить важливу підказку: для викладання інтегрованих курсів (галузевих, міжгалузевих) можна залучати декілька педагогічних працівників відповідного фаху. У ній також є поради щодо того, як організувати процес здобування освіти за індивідуальною освітньою траєкторією.

А ще у програмі зазначено, які класи та/або групи можуть формуватися у закладах загальної середньої освіти.

У частині опису інструментарію оцінювання Типової освітньої програми зазначено, що «встановлення відповідності між вимогами до результатів навчання учнів, визначених державним стандартом, та показниками їх вимірювання здійснюється відповідно до системи та загальних критеріїв оцінювання результатів навчання учнів».

Оцінюванню підлягають результати навчання з навчальних предметів/інтегрованих курсів обов’язкового освітнього компонента типового навчального плану. Результати навчання складників вибіркового освітнього компонента, зокрема курсів за вибором, теж можуть оцінюватися, якщо так вирішить педагогічна рада закладу.

Програма окреслює основні види оцінювання результатів навчання учнів, а також форми та способи поточного та підсумкового оцінювання, яке здійснюється відповідно до вимог модельних навчальних програм.

Водночас у документі підкреслено, що «в межах академічної свободи педагогічні працівники закладу освіти здійснюють вибір форм, змісту та способу оцінювання залежно від дидактичної мети».

Як бачимо, Типова освітня програма залишає достатньо простору для виявлення вашої творчості, колеги! Бажаю вам успіхів у пошуку власних рішень, запорукою якого може стати командна взаємодія у професійній спільноті, до якої ви належите.

image image

Додаткові джерела: https://docs.google.com/presentation/d/1VwAmGtqo7NRirtQ5I85mTz1Mc2WCOZLn/edit#slide=id.p27

Матеріал розроблений командою підтримки реформ, що фінансується в межах проєкту «Українська

Архітектура Реформ» (URA). Цей проєкт є комплексною програмою технічної допомоги, розробленою ЄБРР у партнерстві з Європейським Союзом для підтримки ключових реформ в Україні. Проєкт впроваджується за підтримки Європейського Банку Реконструкції та Розвитку (ЄБРР) та

Багатостороннього Донорського Фонду Стабілізації та Сталого Розвитку України (Данія, Фінляндія, Франція, Німеччина, Італія, Японія, Нідерланди, Норвегія, Польща, Швеція, Швейцарія, Велика Британія, США та Європейський Союз, найбільший донор).

Перегляд файлу

Сучасні психолого-педагогічні дослідження засвідчують, що підхід до навчання кожної людини так само унікальний, як і відбитки пальців.

Універсальний дизайн для навчання — це спосіб реалізації навчальної програми, який мінімізує бар’єри та збільшує ефективність навчання для всіх учнів. Нейропсихологи встановили, що наш мозок має три широкі мережі:

image одна — для розпізнавання: що вивчати?  друга — для навичок і стратегій: як вивчати?  третя — мотиваційна складова навчання — ставлення та визначення пріоритетів:               для чого вивчати?

image image

На основі нейропсихологічного підходу універсальний дизайн у навчанні використовує три принципи, кожен із яких пов’язаний з роботою відповідної мережі мозку:

image залучення (як учні мотивуються та залучаються до процесу навчання),  представлення (як учні сприймають інформацію) та  взаємодію (як учні планують, організовують та ініціюють дії).

До кожного принципу засновники Центру універсального дизайну в навчанні  Енн Мейєр, Девід Роуз і Девід Гордон розробили цілісну систему його впровадження у процес навчання, своєрідну візуальну інструкцію для вчителя (див. додаток 1).

За допомогою системи запитань (див. додаток 2) спробуйте перевірити, чи використовуєте ви у своїх уроках 3 принципи універсального дизайну в навчанні.

Келлі Ралабате, експертка з імплементації універсального дизайну для навчання, розробила своєрідний планувальник уроку — «Сходи універсального навчального

image

image

udlguidelines.cast.org | © CAST, Inc. 2018 | Suggested Citation: CAST (2018). Universal design for learning guidelines version 2.2 [graphic organizer]. Wakefield, MA: Author.

Крок перший: мета

 

Яка моя мета на цьому уроці?

Що я хочу, щоб мої учні знали, навчилися робити?

Чи хочу я, щоб учні змінили чи сформували своє ставлення під час цього уроку?

Правильно сформульована мета за формулою SMART має бути конкретною, вимірюваною, досяжною, реалістичною.

SMART — абревіатура від англійських слів:

image Specific – конкретна

 Measurable – вимірювана

 Achievable – досяжна   Realistic – реалістична  Time-bound – визначена у часі

Наприклад:

До завершення уроку учні зможуть створити рекламний постер, використовуючи щонайменше п'ять прикметників.

Правильне цілепокладання передбачає формулювання мети як з позиції вчителя, так і з позиції учня. Перший підхід притаманний традиційному навчанню, другий — компетентнісному.

Формулювання мети з позиції учня — це  своєрідні критерії успіху або  «меню інструментів», за допомогою яких можна досягти  SMART-мети уроку.

Критерії успіху допомагають учням відстежувати свій прогрес (самооцінювання) та прогрес своїх однокласників (взаємооцінювання), чітко зрозуміти, що складно, а  що добре виходить.

Наприклад: Я вмію:

1)  знаходити прикметники у рекламних текстах;

2)  узгоджувати прикметники з іменниками у роді, числі та відмінку;        3) створювати  рекламний постер, правильно використовуючи прикметники.

Пам’ятаймо про мотивацію:

важливо заохочувати учнів до досягнення мети і виконання всіх завдань, визначених для цього. 

Згідно з моделлю Келлера, необхідно викликати інтерес і підтримувати увагу протягом усього навчання.

Щоб підвищувати мотивацію, потрібно наголошувати на актуальності та важливості навчання.

Модель мотивації Келлера пропонує 4 кроки для підтримки та розвитку мотивації:

image Увага (Attention)

 Актуальність (Relevance)

 Упевненість (Confidence)

 Задоволення (Satisfaction)

Увага

Згідно з моделлю Келлера, необхідно викликати інтерес і підтримувати увагу протягом усього навчання. Він виділяє наступні методи для привернення уваги:

image активна участь учнів — можна використовувати ігри, рольові ігри та інші методи  для залучення учнів до матеріалу чи предмета;

 варіативність — передбачає різні варіанти подання матеріалу, щоб врахувати   індивідуальні відмінності у стилях навчання, наприклад, відео, короткі лекції,             міні-дискусійні групи;

image гумор — цілком допустимо додати трохи гумору, але не робити його основною  рушійною силою, щоб не відволікати від процесу навчання;

 несумісність та конфлікт — твердження, що суперечать минулому досвіду учня;  конкретні приклади — можна використовувати візуальні стимули, розповідь чи    біографію;

            image          питання — слід ставити учням запитання або обговорювати проблеми, наприклад,  проводити мозковий штурм.

Актуальність

Щоб підвищувати мотивацію, потрібно наголошувати на актуальності та важливості навчання, наприклад, за допомогою наступних аспектів:

image досвід — пояснити учням, як вони зможуть застосувати результати  навчання;

 цінність теми — дати учневі чітке розуміння того, що навчання  дає йому вже сьогодні;

 користь для майбутнього — пояснити учневі, що дасть йому навчання завтра;          право вибору — дати учням можливість самостійно організувати навчання.

Упевненість

Ідеться про впевненість у досягненні результату, в успіху навчання. Якщо учні усвідомлюють, що не зможуть досягти результату або що досягнення мети вимагатиме великих ресурсів (часу та зусиль), то мотивація знижується. Можна впливати на зміцнення впевненості за допомогою контенту:

image вказати учням мету навчання, вимоги та критерії оцінки — так учні зможуть  оцінити досяжність мети;

 показати учням цінність результату для них, а саме, що він збігається з їхніми  потребами;

 надавати учням зворотний зв'язок та підтримувати їх на шляху до досягнення  результату;

 контролювати процес навчання та дати зрозуміти учням, що успіх та результат         залежать від їхніх власних зусиль.

Задоволення

Навчання має приносити задоволення. Воно може бути пов'язане з почуттям досягнення, похвалою учителя, експертів, учнів або просто з розвагою. Досягти задоволення освітнім контентом можна різними способами:

image показати учням, що навичка корисна, і дати можливість застосувати нові знання в  реальних умовах;

 забезпечити учням зворотний зв'язок та підтримку — коли вони оцінять результат,  зросте їхня мотивація до навчання;

 передбачити винагороди для учнів, при цьому не впадаючи в крайнощі та не  винагороджуючи їх за прості дії.


Крок другий:  варіативність

!"#$%&#$$' %()*%  

image

96 :/(/+8#3/$) & %()<2 &#(2#$.6, '*2 +):),)7%.5 %3$',:

 

!"#$%&'()* '%(+," ,('-(,,.?

/01)2*3$'()* 4$+*%%. )( 35)*'(60&?

7(%$-()* )( 4(608('%&'()* $+09 $-,0'?

image!)+%,#-./, '* :)+#&#.6,/.50' 2$=)(,#<2' %3$',

96 :/(/+8#3/$) &6*)(60.#$$' 2$=)(,#<2>, '*# +):),)7/ %3$',:

 

:5+.#,$)* '*;5#5 20',. 254$30,,.?

7254$30)* +*3'5%* )( +%5'(?

<=2*>3()* )", -5#5 =5)20?,5 ,('-*)*+.?

image!)+%,#-./, '* 0.(#./123$) %3$2 ,#4.5 +2'.6 .# &6(#7#.6 0/8/

                96 :/(/+8#3/$) &#(2#$.6 +2'"5$)0.2, '*2 +):),)7%.5 %02, %3$',:                     

:0.)* +)2()"#0-,5?

@0%A,5 '*+%5'%&'()*+.?

B04*-,5 2"(#$'()*?

              Universal Design for Learning: Theory and Practice

image

На цьому етапі планування уроку дуже важливо визначити навчальні бар'єри, сильні сторони та зони розвитку учнів, характерні для певного уроку або конкретних цілей, та попередні, або фонові, знання дітей, необхідні для формування нових.

Скористайтеся принципами універсального дизайну:

Принцип 1. Множинні способи представлення матеріалу

!"#$% &'(")*

!"#$%& '$%$"'&( #&)"*+ * ,$%-."/ 

TED, 0$1 2.3&42*"& $32$'5.)2&'/# #&#6."&/3$)5/3&"&  +7#27 +&".228/"7-*.

image

!"#$%& '$%$"'&( .2/-.>/(2&(  ,/5=-, 0$1 +$#/3$-&"& /2:&- +%$ +%$157-* .1$ )#$B %/:7228.

image

!"#$%& -$375= (-72".5=2* '.%"*) %$<%$1572$;$  %/:7228, 8'7, 2.

image"#$? 3*-'*, -$@7 +$<&"&#2$ #+5&2*"& 2. #&%/:7228 +%$157-2$;$ +&".228.

 

!"#$%& +5.'.", #&'$%&)"$#*?6&

#/<*.5=2/ 7,7'"& (2.+%&'5.3,

-.5?2'&, 3/.;%.-&, ;%.,/'&), 0$1 3$+$-$;"& /2:&- <%$<*-/"& +%$image157-* ". "#$B %/:7228.

!"#$%&  /2,$%-."&#27 )5.(3-:$*, 0$1 +$<2.($-&"& 5?37( < >&- +&".image228- ". "#$A- %/:7228-.

9.+&:& 3&"86* '2&;*, 0$1 +/3#&0&"& $1/<2.2/)"= 0$3$ >=$;$ +&".228.

image 

image Запропонуйте різні способи представлення матеріалу.

 Презентуйте нову інформацію в різних форматах, використовуючи практичну    діяльність, відео, аудіофайли, графіку чи анімацію, щоб підкреслити важливі          моменти.

image Переконайтесь, що ваші учні можуть сприймати інформацію за допомогою   різних каналів:  на слух, зорово або через певні дії.

 Активізуйте попередні  знання.  Наприклад, запропонуйте учням гру «Бінго»,  мета якої — якнайшвидше опитати усіх однокласників про те, що у попередній темі  виявилося для них найцікавішим.

            image          Збагачуйте словниковий запас учнів, щоб вони мали змогу опанувати нові  теми.  Чудовим способом фіксації вивчених термінів або нових слів є «хмара слів»             або одна з її інтерпретацій — «банка слів». Під час вивчення нового слова або     терміна з теми учні фіксують його на постері у вигляді хмари чи  банки, до якого           учитель постійно апелює під час наступних уроків або використовує під час            опитувань.

Принцип 2. Множинні способи взаємодії

image

Забезпечуйте різні варіанти відтворення опанованої інформації, наприклад, запропонуйте відтворити прочитану інформацію у формі нотатки, коміксу, створення вікторини для однокласників чи запису подкасту. Надайте можливість усім отримати зворотний зв’язок.

Для реалізації цього завдання варто використати інструмент під назвою «Навчальне меню» (або «Дошка вибору») (див. додаток 3, 4).

Це форма диференційованого навчання, яка дає учням вибір навчальних дій. Навчальне меню або дошку вибору можна створювати в різних стилях та форматах: паперовому чи цифровому.  За допомогою онлайн-інструментів учитель може «оживити» меню, використовуючи гіперпокликання.

Меню може мати вигляд простого списку, схожого на ігрове поле «Хрестиків-нуликів» (див. додаток 5) чи гри в стилі «Бінго», або креативного і складного рішення у стилі ресторанного меню. Це дошка вибору для створення буктрейлера на основі прочитаної книги від учителя з Техасу Тома Спела (див. додаток 4).

 


!"#$% &'(")* “+),-.'$'-/*0'$'”  

!"#$%&'()*: 

!"#$"%&' # ()*+'&(' $*, &"-./"- 5, 0 $"+*- "1./' ,2* &03+4$&* +0(, 5"1

image image

6(&0782',8. #0(*&%'+' 9/4 :/.3+'('-&4)'('

 

 

 

 

image

 

 

 

 

Пам’ятайте: коли створюєте навчальне меню, узгодьте його з вашими навчальними цілями! Можна використовувати середній квадрат як єдине обов’язкове для виконання завдання. Це може бути читання статті чи перегляд відео. Кожен учень зробить узагальнення  та додасть свою відповідь до спільної презентації Google Slide чи спільної дошки Padlet.

Деякі вчителі роблять середній квадрат вільним — у ньому учні можуть пропонувати власні ідеї, щоб продемонструвати знання. Щоб керувати процесом  навчання,  учні зафарбовують клітинки, які обирають.

Принцип 3. Множинні способи залучення

!"#$%$&'()'(* +),!)&- +) .)/01&12(34 5672) 

%89:;<  =>?@:;;A

&B9>CD> EFGEFD>

1H8;I9B;;A/JGEKLDM

 

1.+;B;;A (* 

N;BI)

! "#$’%&#'. 

! ()#'. 

! "*+,#-.'. 

! -#' /+()#01))%.

•234#-5&6 7"+783.  

•98()#0&1 )# $#4')3..  

•:8;8&# ( ;4#)38$ ((#"8/)5&6 

"*8".73+).  

•<)#=-5&6 "#*..  

•>134#$./#&+ (0+&#&+ )# "#$’%&6).  

•<*8;+&+ 0+748/. ?3#4..

 

2. %ENL=8;;A  

(* GENL=8I)

"1*18@8*$.468/ .' 0+ "1*13#(.'. 

! "5-7.$8/.'. 

! "8%7)''. 

! "1*1@*#(8/.'.

•A+*5B&1 0+ )#$#4'=&1 -4% &8,8, 

C8; "*8-1$8)7&*./#&+

38)D1"D5'.  

•:8(5,*#=&1 *845.  

•91*13#B5&6.  

•E#/1-5&6 "*+34#-+.  

•E#"+?5&6 (/5& ("5-;+&+

"5-7.$3+,  (*8;+&+ /+7)8/3+).

 

3.

,>DEG>?MB;;A 

(* 

9>DEG>?ME9LI  M:, OE A N;BI)

! -8745-B.'. 

! -1$8)7&*.' !F.  ! /+*5?.'  "*8;41$..  ! /+7&."#' 

("*1(1)&.').

•98;.-.=&1 $8-146/-5#,*#$..  

•E#"+?5&6 (#,848/3+.  

•9*8/1-5&6 .*83.  

•G@8*$5&6 ;*8?.*..  

•9*8/1-5&6 -1$8)7&*#D5'

 

 

4. );B@8N 

 (* B;B@8NLI 

8;PEG=BH8I)

! "8*5/)'' 5  "*8&+7&#/4%'. 

! ()#I8-B. (/%(3+. 

E# $8' -.$3., ...  

! 34#7+@53.'.

•E#"+?5&6 *134#$)+= *84+3.  

•:8(*8;5&6 #)31&..  

•234#-5&6 -5#,*#$. "8*5/)%))%.  

•2&/8*5&6 ;483-7I1$..

 

5. 1H8;I9B;;A  

(* PEG=L@II 8 

EFQGL;ME9LI 

KL=DL)

! 8;J*.)&8/.'. 

! *138$1)-.'. 

! "1*1-;#0#'. 

! 3*+&+3.'.

•E#"+?5&6 *.;*+3..  

•9*8/1-5&6 -1;#&+.  

•234#-5&6 7"+783 #*,.$1)&5/.  

•>#=&1 *138$1)-#D5K.

 

6. 0M9EG:;;A   (* 

9>DEG>?ME9LI 

N;B;;A 8

;B9>CD> K@A

?M9EG:;;A 

;E9ERE)

! "4#).'. 

! *8;4' /+7)8/3+. !

"*8"8).'. 

! /+,#-.'.

•2"*8L3&.=&1 7&*.3&.*..  

•2&/8*5&6 /+)#I5-.  

•E#$#4'=&1 $.46&@546$.  

•9*+-.$#=&1 137"1*+$1)&.  

•E#"+?5&6 "57)'//5*?/57&8*5'.

  

 H5&1*#&.*#:  

1.Your UDL Lesson Planner: The Step-by-Step Guide for Teaching all  Learners by Patricia Kelly Ralabate  

2.The Scholastic Differentiated Instruction Plan Book © 2009  

image image

Забезпечуйте різні способи залучення.

Те, що запалює одного учня, не запалить іншого. Надайте учням вибір, щоб підживити їхнє зацікавлення та самостійність, допомагайте їм ризикувати, робити помилки та вчитися на них.

Допомагайте учням використовувати під час опанування інформації різні стилі навчання:

візуально-лінгвістичний (читання та письмо), візуально-просторовий (графіки та картинки), аудіальний (слухання) або кінестетичний (дотик і рух). Комбінуйте або послідовно чергуйте стилі навчання під час уроку для досягнення максимального результату і не вірте у педагогічний міф про те, що дитину потрібно навчати лише за


допомогою її домінантного стилю сприйняття інформації.

Починайте кожне заняття з важливого запитання, на яке ви будете відповідати протягом усього уроку, а в кінці попросіть учнів дати на нього відповідь.

Пропонуйте короткі підсумки та узагальнення, адже вони демонструють засвоєння інформації.

Запропонуйте можливість обговорити підсумки в парі, у групі або занотувати в щоденнику рефлексій чи персональному блозі.

Методичні підказки для диференціювання завдань за типом сприйняття інформації та на основі теорії множинного інтелекту залишили для вас у додатку 6.

 

Крок третій: вимірювані результати і план оцінювання

image!"#$%&&% #'()$*+, &-)$.'+ /$012&&%

3'4 4,*$ "2)&$/$, 5' )$ 0"#$%6*2 #'()$*+, &-)$.'+ /$012&&%,

+'1$  #'(#'41%6*2 0)78 "#'2+*, ()2#&7*9 ,)-:, &- ;7601')-, 5'

#'(*-<')-&7  , )7;"')7;&$= +'1'&+-=: >?>@AB, !C?DEB,

FGA?HI>??J. B-);-&&% *- ;7%19&70*9 ,.&7) /-K*9 4,*$

0"1-&')-&7 *-+, 5'4 "#'L20 &-).-&&% 4,) 0"#%/')-&$8 &- (/7&$ , #7)&%= #'(,/')'M ;7%19&'0*7. I-N1$)' O'#/,)-*$ &2 "#'0*' /$012&&%, - &-)$.+$ /$012&&% )$5$= #7)&7).

.

!"#""$ 

)7;*)'#2&&% .$ )"7(&-)-&&% 7&O'#/-L7M

%&'()*""$ 

 #'(,/7&&% *- 7&*2#"#2*-L7%

+,-&.,/0#""$

 "2#2*)'#2&&% ( ';&$= ,/') &- 7&<7

'#:-&7(,)-*$    

)$(&-.$*$        

)7;*)'#$*$        7;2&*$O7+,)-*

$                       

0+1-0*$

0"$0'+  

(-"-/’%*-*$  

"2#2#-=,)-*$ 

      

 &-()-*$ 

 "2#2+-(-*

 $             

)"7(&-*$   

 "')*'#$*$  

"'+-(-*$    

)0*-&')$*

$

+1-0$O7+,)-*$     

"'#7)&%*$ 

"#';2/'&0*#,)-

*$      '"$0-*$ 

)$#-($*$ 

7;2&*$O7+,)-*$    

)+-(-*$ 

7&*2#"#2*,)-*$

"2#2O#-(,)-*$  

"2#2,0*-&')$*$  

*#-&0O'#/,)-*$

 )7(,-17(,)-*$   

()7*,)-*$

"7;0,/,)-*

$ 0+1-0*$     

#'("7(&-*$    #'(/70*$*$ 

"2#2)7#$*$ 

'4#-*$         

"#'%0&$*$

#'(;71$*$      '4:')'#$*$ 

"'%0&$*$     

(-0*'0,)-*$         

)$#-=,)-*$ 

'4#-*$            

 +1-0$O7+,)-*$ 

"#';2/'&0*#,)-

*$  

(7:#-*$ "' #'1%=  71K0*#,)-*$  

7&*2#"#2*,)-*$    

/-&7",1K)-*$      

 /';$O7+,)-*$

'"2#,)-*$

(-0*'0,)-*$ &-

"#-+*$L7            

)0*-&')$*$

0"7))7;&'<2&&%    )$#7<$*$

"#'412/,              

)$+'#$0*-*$         

(-"$0-*$

12+3453 6378

911: +3;3< %=+1=+

2"#>*' 

A;2&*$O7+,)-*$ .-0*$&$ *-

)0*-&')$*$ 0"7))7;&'<2&&%

7,"

!+1-0*$ .-0*$&$

0O'#/,)-*$ 6

image?' 

 #-('/, 5'4

;$&2 L712

@A*"BC#""$ 

I$%)$*$ L7&&'0*7 .$ )$+'#$0*-*$ )N2 )7;'/7 +#$*2#7M 

"#'-&-17(,)-*$    

"7;#-=,)-*$         

)$;71$*$

+-*2:'#7M 

"#'*$0*-)$*$       

"'+#$*$+,)-*$  

2+0"2#$/2&*,)-

*$    

"#'2+(-/2&,)-*

$  

;$O2#2&L7K)-*$ 

"#'*20*,)-*$

'#:-&7(,)-*$ 

)$)20*$

(,/')$)7;

,

O'#/,1,)  

(-"$*-*$   

)$;71$*$ 

#'("7(&-* $

'4#-*$       "'#7)&%*$

#'(L7&$*$

+1-0$O7+,)-*$  

(74#-*$((/'&*,

)-*$) 

0+'/"'&,)-*$   

0+'&0*#,K)-*$  

0=2/-*$(,)-*$ 

)$&-8*$             

#'()$&,*$ 

 '4:')'#$*$ 

0O'#/,1K)-*$ 

(-"#'"'&,)-*$  

"#$:'*,)-*$  

0+1-0*$ ()7*      

 )$0,&,*$

:7"'*2(,    

,"#-)1%*$ 

 )0*-&')$*$

"'#%;'+       

"1-&,)-*$    "7;*#$/-*$  )$"$0-*$

"'#7)&%*$     (74#-*$  

0*)'#$*$      

#'(#'4$*$

 

"#')20*$

'L7&K)-&&%

;-*$ 'L7&+, 

;')20*$         

 'L7&$*$

 "'#7)&%*$ (

+#$*2#7%/$

'4#-*$           

 "'#7)&%*$ 

+#$*$+,)-*$  

)7;0*'%*$ (;,/+,)

)0*-&')$*$  

)$(&-.$*$ L7&&70*9  

#'(0,;$*$              

)$"#-);-*$ 

"2#2;4-.$*$              )0*-&')$*$ 

)$4#-*$               

)7;0*'%*$ L7&&70*9

 

До планування занять необхідно вирішити, як саме будуть визначатися й оцінюватися результати навчання.

Створіть контрольний список або покрокову інструкцію, щоб переконатися, що всі учні рухаються до очікуваного результату.

Надайте учням чіткі приклади виконання завдання, з якими вони зможуть порівняти свою роботу й роботи однокласників та оцінити їх. 

Пам’ятайте про  підтримку навичок вищого порядку, а також інтерес і мотивацію до  глибокого ознайомлення зі змістом.

Якщо ви прагнете оцінювати навички вищого порядку як навички аналізу чи синтезу, ми маємо добирати такі запитання чи завдання, під час виконання яких учні зможуть їх продемонструвати.

Планувальник завдання за таксономією Блума залишили у додатках. Перевірте за допомогою інструменту від розробників бібліотеки оцінювання корпорації «Intel», чи правильно ви сформулювали завдання для оцінювання навичок певного рівня (додаток 7).

Крок четвертий: вибір методів, матеріалів та цифрового контенту

image 

1.           image

image

image

image

image:

image

image

image, SMART.

2.           image

image

image

image

image

image

image

image.

3.           image

image

image

image

 image

image

image

image.

4.          image

image

image

image

image

image

image

image 

           image

image

.

 

 

 

 

 

5.           image

image

image

image

image

 image

image

/image.

image6.

          

image

image

image

image

image

image

 

image 1

 

image

image, SMART.

image

image 

image

image S.M.A.R.T .: image,

 

image

image.

image

 

Спробуйте перетворити принципи універсального дизайну на запитання, щоб поставити їх собі під час вибору матеріалів та медіа. Наприклад:

image Чи пропонують ваші матеріали гнучкість і вибір?

 Чи висвітлюють ваші матеріали важливі ідеї, чи пропонують вони шаблони,  чи демонструють характеристики та взаємозв'язки?

 Чи є ваші матеріали доступними та зрозумілими для сприйняття?

Пропонуємо в додатку 8  ознайомитися зі стратегіями універсального дизайну, які можна використовувати навіть у традиційному уроці.

Крок п’ятий: проведіть урок та оцініть роботу кожного учня/учениці

Дуже часто вчителі запитують, яким має бути план проведення уроку в НУШ.

Відповідаємо: структура уроку залежатиме від попередніх кроків, про які ми говорили вище.

Ще раз хочемо акцентувати увагу на тому, що принципи універсального дизайну можна впроваджувати незалежно від видів навчання та структури уроку, яку ви обрали.

Крок шостий: рефлексія

Цей останній і критично важливий етап передбачає встановлення зв’язку між новим досвідом і попереднім навчанням, посилює мотивацію, зацікавленість і результативність учня.

Детальніше ознайомитися з особливостями кожного виду рефлексії та прикладами вправ можна у курсі «Бери і роби».

Рефлексія важлива не тільки для учнів, але й для учителя.

Як пройшов урок?

Чи всі учні можуть рухатися у напрямку мети? Як Ви це визначили? Чи є у вас докази?

Саме такі питання ставить учитель після проведення уроку для успішного планування нового.

«Педагоги, які успішно застосовують структуру універсального дизайну для планування своїх уроків, стають досвідченими учнями, тобто винахідливими і обізнаними, стратегічними і цілеспрямованими, вмотивованими досягти вищого рівня майстерності», — зазначає Анна Маєр, авторка посібника «Дизайн для навчання».

Список використаних джерел

1.  Introduction to Universal Design for Learning. - Режим доступу: https://www. cast.org/

2.  Універсальний дизайн в освіті: посібник / Під заг. ред.Софій Н. З., – К.:  ТОВ «Видавничий дім «Плеяди», 2015. – 76 с.

3.  Patricia Kelly Ralabate. Your UDL Lesson Planner: The Step-by-Step Guide for Teaching all  Learners . L.:  «Brookes Publishing»; 1st edition.

4.  Teaching and Learning 21st Century Skills. Lessons from the Learning Sciences / Anna Rosefsky Saavedra, RAND Corporation V. Darleen Opfer. - RAND Corporation, April 2012.

5.  Бібліотека оцінювання - Intel навчання для майбутнього. - Режим доступу: http:// iteach.com.ua/kurs2016ua/index.html

6.  Intrinsically Motivating Instruction. - Режим доступу: https://www.learning-theories.

com/intrinsically-motivating-instruction-malone.htm.

Перегляд файлу

Лікарі міряють температуру хворого й діагностують, яке лікування буде найефективнішим. Учителі зазвичай навчають усіх учнів однаково, дають їм однакові ліки, а то й діагностують захворювання аж наприкінці навчального року, коли лікування вже не дасть результату.

 

Андреас Шляйхер

«Найкращий клас у світі»

Тепер, коли освітній процес має за мету сформувати компетентності в учнівства, вчительству необхідно діагностувати не рівень знань чи навіть умінь, а саме рівень сформованості тієї чи тієї ключової або предметної компетентності.

У законі України «Про освіту» наведено наступне визначення компетентності: «це динамічна комбінація знань, умінь, навичок, способів мислення, поглядів, цінностей, інших особистих якостей, що визначає здатність особи успішно соціалізуватися, провадити професійну та/або подальшу навчальну діяльність».

image image

Там само далі читаємо: «компетентність — це здатність і готовність діяти залежно від посталих проблем».

Компетентність — прихована характеристика особистості, й дізнатися про її сформованість непросто. Для цього потрібні особливі завдання, які називаються компетентнісно орієнтованими.

Що відрізняє компетентнісно орієнтовані завдання від завдань ЗНО, шкільних контрольних і перевірочних робіт? Бачимо кілька принципових відмінностей:

image більший обсяг тексту в основі завдання

 наявність значної кількості ілюстративного матеріалу, як-от діаграм, схем,  інфографіки, світлин чи рисунків  більша дотичність до повсякденного життя  недостатність лише знання для правильної відповіді

Вищенаведені моменти, що стосуються компетентнісно орієнтованих завдань, є наслідком іншого підходу до предмета оцінювання. Якщо ЗНО чи перевірочна робота на уроці насамперед спрямовані на визначення того, чи добре здобувач освіти засвоїв навчальний матеріал та чи може його застосувати для розв’язування типових завдань, то гра та дослідження орієнтовані на перевірку рівня сформованості компетентностей — здатності ефективно використовувати набуті знання, уміння й навички, власний досвід на практиці, в різних життєвих ситуаціях. Таке тестування є тестуванням можливостей (ability), на відміну від звичних для нашої освітньої системи тестувань досягнень (achievement).

Компетентнісно орієнтовані завдання мають властиву для них конструкцію, тобто повинні містити такі складові:

image мотивацію (стимул), що підводить до проблеми, зацікавлює та мотивує до  розв’язання;

image інформацію — набір відомостей, які потрібні або можуть стати у нагоді в процесі     пошуку правильної відповіді. При цьому часто як у стимулі, так і в інформації  можуть міститися надлишкові відомості, не потрібні для розв’язування, хоча у        деяких завданнях ці компоненти неможливо розділити;  сформульоване запитання/проблему — власне завдання, пояснення того, що  необхідно зробити;

 критерії оцінювання відповіді — набір характеристик, що визначають              правильність, доцільність і відповідність отриманого результату поставленому            завданню.

image image

Особливістю компетентнісно орієнтованих завдань є те, що вони взагалі можуть не вимагати наявності певних знань, а наводити їх у блоці інформації. Водночас такі завдання навпаки можуть призводити до отримання учнем/ученицею нових відомостей чи навичок. Зрештою, бувають і компетентнісно орієнтовані завдання, які потребують значного обсягу знань і вмінь для розв'язання. Отже, «знаннєва потреба» завдання не може слугувати надійним критерієм для визначення того, чи є це завдання компетентнісно орієнтованим. Однак практичне, життєве спрямування такого завдання сприяє зменшенню обсягу уведених у завдання знань.

Іншою визначальною рисою компетентнісно орієнтованих завдань є їхня когнітивна складність. Зазвичай такі завдання потребують уміння виокремлювати в тексті головні думки, аналізувати тексти та зображення до них, порівнювати, «читати» графіки та діаграми, розуміти логічні зв’язки між явищами та процесами тощо. Однак навички, яких вимагає розв’язання такого завдання, є життєвонеобхідними, на відміну від знання певних фактів чи наявності певних предметних умінь, навчити яким так прагне наша освітня система.

Розберемо пару завдань, які ми вважаємо компетентнісно орієнтованими.

Перше:

(1) Берегова охорона США вивчала можливість використання тварин у пошукових операціях на гвинтокрилі у відкритому морі. (2) Для цього трьох спеціально навчених тварин розмістили під кутом 120° у невеликій прозорій камері внизу гвинтокрила. У разі, якщо тварина бачила на воді яскравий об’єкт, вона, натискаючи спеціальну кнопку, сигналізувала про це екіпажу. Виявилося, що ефективність пошуку з допомогою тварин удвічі вища, ніж без них. (3) Яких тварин використовували в пошукових операціях?

            А бджіл

            Б голубів

             В кобр

            Г кажанів      Д кротів

Інформація у блоці (1) є мотивувальною, оскільки йдеться передусім про реальне практичне використання тварин у пошукових операціях Берегової охорони США. Щодо інформації, необхідної для відповіді, то її вміщено у блоці (2). У ньому також наявна мотивувальна складова, зокрема відомості про те, що завдяки тваринам ефективність пошуків зростає. Отже, практичне використання тварин має сенс! Саме завдання викладено у блоці (3).

Зрозуміло, що тварину, яку можна використати у пошукових операціях, має бути можливо дресирувати (щоб вона у потрібний момент натиснула на кнопку), а також вона повинна мати гарний зір. З-поміж перелічених у завданні тварин усім цим якостям відповідає лише голуб. Тобто правильна відповідь — Б.

І друге завдання:

(1)         Тошіо подобаються зірки, проте він не має можливості спостерігати за ними вночі, адже живе у великому місті.

image image

Торік Тошіо побував у сільській місцевості, де із захопленням спостерігав за великою кількістю зірок, які, на жаль, не може побачити в місті.

(2)         Чому в сільській місцевості є можливість спостерігати за значно більшою кількістю зірок, ніж у великих містах?

            А У містах місяць яскравіший, а отже, перешкоджає передаванню світла від                  багатьох зірок.

            Б У повітрі в сільській місцевості, на відміну від міста, міститься більше пилу, який      відбиває світло.

            В Через яскравість міського освітлення значну кількість зірок складно побачити.       Г  У містах температура повітря значно вища через тепло, що виділяють                 автомобілі, техніка та будинки.

Блок (1) є мотивацією (стимулом), завдяки якій здобувачі освіти усвідомлюють, що для того, щоб   побачити якомога більше зірок, слід поїхати за місто. Саме запитання сформульовано у блоці (2).

Тобто мотивація не надає достатньої інформації для відповіді на запитання, однак там є ключові слова й словосполучення, які наводять на правильний шлях: «уночі», «сільська місцевість» та «місто». З урахуванням інформації, наявної в мотивувальній частині, запитання може бути сформульовано таким чином: «Чому вночі в сільській місцевості видно більше зірок ніж у місті?». Таке формулювання містить два запитання: «Чим уночі сільська місцевість, відрізняється від міста?» (запитання 1) та «Чи впливає ця відмінність на кількість зірок, які можна спостерігати на небі?» (запитання 2). Варіант А не є відповіддю на запитання 1, адже відмінностей між сільською місцевістю й містом за цим критерієм немає. Так само і з варіантом Б: хоча пилове забруднення повітря у містах та селах суттєво відрізняється, однак у місті пилу більше, ніж у сільській місцевості. Таким чином, варіант відповіді Г на запитання 2 не підходить. Отже, правильний варіант – В.

У запитанні фактично відсутній блок із додатковою інформацією, оскільки, на нашу думку,  пилове забруднення та відсутність впливу температури на яскравість є загальновідомими фактами. Цікаво, що для деяких здобувачів освіти це завдання, замість тесту можливостей, може стати тестом досягнень, адже вони просто знають цей факт (наприклад, комусь про це розповідали у ранньому підлітковому віці). Однак частота таких випадків переходу від орієнтованості на компетентність до орієнтованості на зання залежатиме від рівня ерудованості здобувача освіти, а також від того, чи описана у завданні подія відбувалася у його власному житті.

image image

Ці два завдання узято з двох загальнодоступних джерел компетентнісно орієнтованих завдань: перше — з природознавчої гри «Геліантус», друге — з міжнародного дослідження PISA. Обидва є чудовими прикладами компетентнісно орієнтованих завдань та тестів на можливості. Це не лише наша думка, з нею погоджується й науковий співробітник відділу біологічної, хімічної та фізичної освіти Інституту педагогіки НАПН України Олександр Козленко у своїй статті про компетентнісно орієнтовані завдання. Покликання на статтю ви знайдете у додатках до уроку.

Розглянемо завдання з іншої освітньої галузі:

Яке слово матиме в множині три різні значення, якщо його вимовити з трьома різними наголосами?

             А староста

             Б вигода

             В орган

            Г провід         Д образ

Тут учневі/учениці знадобиться уміння утворювати множину з однини, а також вимовляти слова з різними наголосами й шукати сенси в почутому. Це реальне застосування набутих на уроках знань про множину/однину, наголос і лексичне значення слів. Лише множина слова образ (образи) має три різні значення, залежно від наголосу: Образи, обрАзи, образИ.

image image

Яка роль таких компетентнісно орієнтованих завдань у освітньому процесі? Вони є чудовим способом перевірки рівня сформованості предметних та ключових компетентностей (наприклад, інформатичної чи екологічної). Але лише контролем їхня функція не обмежується: іще вони мотивують учнів та учениць на початку уроку. Крім того, подібні завдання можуть стати захопливою вправою для групової роботи учнів, а їхнє створення — чудовим навчальним проєктом, що сприятиме не лише вивченню нового матеріалу, а й закріпленню вже відомого.
Перегляд файлу

КЛЮЧОВІ КОМПЕТЕНТНОСТІ ЯК ОСНОВА ІНТЕГРОВАНОГО НАВЧАННЯ

Реалізація Державного стандарту базової середньої освіти відкриває для вчителя перспективу інтегрованого навчання. Треба розуміти, що інтегроване навчання – це не лише міжгалузеві інтегровані курси, наприклад, «Драматургія і театр» чи «STEM» або моногалузеві як, наприклад, мовно-літературний курс «Українська мова, українська та зарубіжні літератури». За новим Державним стандартом базової середньої освіти інтегрованим по своїй суті має бути й будь-який навчальний предмет, наприклад, «Українська література» чи «Математика».

Розглянемо, про що йдеться, коли стверджується, що навчання за новим стандартом є інтегрованим.

Державний стандарт базової середньої освіти ґрунтується на одинадцяти ключових компетентностях. Нагадаємо їх:

image вільне володіння державною мовою;

 здатність спілкуватися рідною (у разі відмінності від державної) та іноземними  мовами;

 математична компетентність;

image image

 компетентності у галузі природничих наук, техніки і технологій;  інноваційність;  екологічна компетентність;

 інформаційно-комунікаційна компетентність;  навчання впродовж життя;

 громадянські та соціальні компетентності;  культурна компетентність;  підприємливість і фінансова грамотність.

Кожна з освітніх галузей за новим стандартом забезпечує підтримку кожної з цих компетентностей. Сама ідея про те, що кожна галузь відповідає за кілька компетентностей, є досить природною. Наприклад, у центрі уваги мовно-літературної галузі не лише «вільне володіння державною мовою», розвитку якої сприяють уроки української мови та української і зарубіжних літератур, а ще й «здатність спілкуватися рідною (у разі відмінності від державної) та іноземними мовами», яку розвивають на уроках, наприклад, татарської мови та літератури або англійської мови. Проте на уроках літератури не менше уваги приділяють і розвитку культурної компетентності. Інші галузі, так само, як  мовно-літературна, орієнтовані на кілька компетентностей. Це спонукає вчителя в процесі навчання продумувати й забезпечувати міжпредметні зв’язки в межах своєї галузі.

За стандартом Нової української школи,  у полі зору кожної галузі є всі компетентності, визначені як ключові в Законі про освіту. Про це свідчить наявність  у Стандарті опису компетентнісного потенціалу кожної галузі, у якому розкрито можливості й певні зобов’язання галузі щодо підтримки власними зусиллями всіх ключових компетентностей. Це означає, що насправді робота за новим Державним стандартом передбачає інтегроване навчання, де ресурси кожного предмета чи курсу розподілено для  всіх 11 ключових компетентностей.

Розглянемо на прикладі ключової компетентності «Вільне володіння державною мовою», як зробити наявність компетентнісного потенціалу галузі в стандарті не декларативним явищем, а дієвим. Ми розглядаємо зараз одну ключову компетентність, але маємо на увазі, що аналогічну аналітичну роботу щодо кожної ключової компетентності учитель поступово здійснить самостійно.

Наведемо формулювання ключової компетентності «Вільне володіння державною мовою» з Державного стандарту базової середньої освіти.

Ключова компетентність «Вільне володіння державною мовою» передбачає вміння:

            image          здійснювати комунікацію в усній та письмовій формі на основі знання функцій  мови, ресурсів (лексики, граматики) і норм сучасної української літературної мови,  типів мовної взаємодії, особливостей стилів мовлення інформаційних та художніх  текстів, медіатекстів тощо;

image image

            image          здобувати та опрацьовувати інформацію з різних (друкованих та цифрових,  зокрема аудіовізуальних) джерел у різних освітніх галузях і контекстах, критично  осмислювати її та використовувати для комунікації в усній та письмовій формі,         для обстоювання власних поглядів, переконань, суспільних і національних             цінностей;

            image          відповідально, усвідомлюючи цінність української мови як мови взаємодії на всій  території держави, використовувати мовні засоби для досягнення особистих і           суспільних цілей у життєвих та навчальних ситуаціях, творчого самовираження;

Зараз у процесі розгляду ключової компетентності «Вільне володіння державною мовою» ми зосередимося на компетентнісному потенціалі восьми освітніх галузей, тобто всіх, крім мовно-літературної, для якої розвиток цієї компетентності є пріоритетним завданням. Під час нашого огляду спробуємо розібратися, що саме передбачено в стандарті для підтримки ключової компетентності «Вільне володіння державною мовою» ресурсами інших галузей.

Наприклад, у компетентнісному потенціалі математичної галузі серед усього іншого зазначено, що вона буде сприяти розвитку вміння «чітко і зрозуміло формулювати думки, аргументувати, ставити запитання; формулювати висновки на основі інформації, поданої в різних формах». За схожою логікою на уроках в межах природничої галузі буде можливо забезпечити підтримку вміння «чітко, лаконічно і зрозуміло формулювати питання, думку, аргументувати, доводити правильність тверджень і суджень, ефективно комунікувати в групі у процесі обговорення і розв’язання проблем; інтерпретувати інформацію, подану в інфографіці, таблицях, діаграмах, графіках тощо». Це означає, що вчитель математики або предметів природничої галузі має бути готовим надати учневі допомогу, якщо в того виникають труднощі саме з формулюванням думок, висновків або аргументацією чи словесною інтерпретацією інформації, поданої в різних несловесних формах. Тобто, учитель математики або предметів природничої галузі має володіти й користуватися певними техніками з підтримки учнівських зусиль щодо використання мовних засобів у тій чи іншій навчальній ситуації, а не перекладати відповідальність лише на вчителя української мови.

 

Галузь фізичної культури бачить свій потенціал не лише в підтримці вміння «грамотно висловлюватися державною мовою», а й «застосовувати доречні мовленнєві стратегії відповідно до мети спілкування під час занять фізичною культурою і спортом». І це означає, що вчитель фізичної культури сам має бути компетентним в мовленнєвих стратегіях, надавати учням зворотний зв’язок щодо застосованих ними мовленнєвих стратегій і розширювати арсенал цих стратегій (як когось мотивувати, як не образити, як підтримати, виявити співчуття тощо). 

image image

У компетентнісному потенціалі інформатичної галузі заявлено про сприяння вмінню «висловлюватися і дискутувати на тему сучасних цифрових технологій з використанням відповідної термінології». У компетентнісному потенціалі мистецької галузі також сказано про підтримку вміння «чітко формулювати судження, міркування, дискутувати щодо мистецьких явищ та інформації про мистецтво, отриманої з різних джерел». А в потенціалі громадянської та історичної галузі йдеться про підтримку вміння «вести аргументовану дискусію» на уроках. І це означає, що вчителі, які навчають у межах предметів цих галузей, мають володіти сучасними прийомами ініціювання та підтримки дискусій. Зазначимо, що часто брак дискусій на уроках виникає не тому, що вчитель-філолог не навчив учнів дискутувати, а тому що вчитель іншого предмета не створює на своїх заняттях умов для виникнення й розгортання дискусії.

У компетентнісному потенціалі природничої галузі йдеться про вміння «тлумачити інформацію природничого змісту, описувати в усній чи письмовій формі та аналізувати дослідження». У зоні уваги компетентнісного потенціалу  мистецької галузі  також опиняється уміння «грамотно висловлювати українською мовою в усній чи письмовій формі свої враження від мистецтва». Тут ми вже бачимо, що йдеться про підтримку не лише усного мовлення, а й письмового. Це означає, що письмові учнівські роботи на уроках природничого циклу або мистецтва опиняються у сфері опіки вчителя-природничника або вчителя мистецтва. Тобто кожен учитель має звертати увагу не тільки на зміст роботи учня, але й на форму: відповідність літературним нормам, побудову висловлення тощо.

Аналогічно до природничої та мистецької освітніх галузей про підтримку письмового мовлення йдеться і в технологічній галузі. У її компетентнісному потенціалі зазначено зобов’язання: «в усній і письмовій формі обговорювати питання, пов’язані з реалізацією проєкту». Інформатична галузь бачить свої можливості у підтримці письмового мовлення щодо вміння «використовувати словники та інші програмні засоби для тлумачення слів, перевірки правопису, перекладу тексту і веб-сторінок». У компетентністному потенціалі соціальної і здоров’язбережувальної галузі зафіксовано завдання сприяти розвитку вмінь «спілкуватися українською мовою в усній і письмовій формі в різних життєвих ситуаціях, висловлювати думки, почуття, переживання, тлумачити поняття, факти, базові концепції, інструкції та попередження про небезпеку, слухати, обговорювати і презентувати власне бачення і спільні рішення щодо безпеки, здоров’я, добробуту відповідно до прагнень і потреб».

image image

Безумовно, коли йдеться про підтримку іншими галузями усного й письмового мовлення на рівні створення учнями власних висловлень, то мається на увазі прикладний характер такої підтримки. Слід наголосити, що в Державному стандарті базової середньої освіти серед наскрізних умінь, притаманних усім ключовим компетентностям, є вміння «висловлювати власні думки усно й письмово». Зрозуміло, що на уроках математики чи історії не пропонується відводити на заняттях спеціальний час на вивчення нових суто лінгвістичних тем, наприклад, «Види складнопідрядних речень із безсполучниковим зв’язком». Це зона відповідальності мовно-літературної галузі. Для решти йдеться лише про  розвиток тих умінь, які учні опанували на уроках української мови, української і зарубіжних літератур. Важливою при цьому є фіксація розривів в уміннях учнів, тобто сприяння цілепокладанню учнів щодо нових орфографічних, пунктуаційних або іншого роду завдань, які їм цінно буде розглянути разом з учителем-філологом. Підсумуємо: учителі інших галузей, підтримуючи усне та письмове мовлення учнів, сприяють рефлексії учнів щодо визначення власного рівня сформованості ключової компетентності «Вільне володіння державною мовою» і висуванню нових навчальних завдань.

Продовжуючи огляд компетентнісного потенціалу галузей, зазначимо, що громадянська та історична галузь бачить свої можливості в підтримці вміння «читати і розуміти перекладені та адаптовані державною мовою писемні джерела, авторські публікації на історичні та актуальні для суспільства теми». Також особливу увагу вмінню читати приділено у компетенстнісному потенціалі мистецької освітньої галузі, у якому сказано про вміння «шукати художню літературу та літературу мистецького спрямування для читання, пізнання нового та отримання задоволення». При цьому слід наголосити, що в Державному стандарті базової середньої освіти серед наскрізних умінь, притаманних усім ключовим компетентностям, є вміння «читати з розумінням». Його мають забезпечувати всі, а не лише громадянська та історична й мистецька освітні галузі, які про підтримку цього вміння заявили в своєму компетентнісному потенціалі.

Наведемо визначення наскрізного вміння «читати з розумінням» із Державного стандарту базової середньої освіти.

Наскрізне вміння «читати з розумінням», передбачає здатність до емоційного, інтелектуального, естетичного сприймання і усвідомлення прочитаного, розуміння інформації, записаної (переданої) у різний спосіб або відтвореної технічними пристроями, що охоплює, зокрема, уміння виявляти приховану і очевидну інформацію, висловлювати припущення, доводити надійність аргументів, підкріплюючи власні висновки фактами та цитатами з тексту, висловлювати ідеї, пов’язані з розумінням тексту після його аналізу і добору контраргументів.

Завдання для всіх галузей учити школярів «читати з розумінням» кардинально змінює методичну роботу в школі. На  додачу до предметних методичних об’єднань у школах мають з’явитися «центри з читання». У таких центрах учитель будь-якого предмета зможе отримати допомогу з опанування прийомів критичного читання, ознайомитися з новими джерелами (друкованими або онлайновими), щоб мати уявлення, як підтримати дитячу ініціативу читати. Зрозуміло, що діяльність таких центрів мають забезпечувати підготовлені вчителі-фахівці (не обов’язково філологи).

image image

Увагу до роботи з україномовними джерелами для здобуття інформації приділяє в своєму компетентнісному потенціалі й природнича галузь. При цьому йдеться не лише про друковані книжки, а й про інтернет-ресурси, різноманітні застосунки для цифрових пристроїв. І хоча у  формулюванні в компетентнісному потенціалі природничники не згадують слово медіатекст, можна стверджувати, що робота з аудіо- та відеоматеріалами, тобто з медіатекстами, є надважливою для природничої галузі. І тут слід наголосити, що грамотність людини у 21 столітті вже не вичерпується вмінням працювати з рукописними або друкованими текстами, а охоплює й медіаграмотність, тобто вміння працювати з медіатекстами, форма яких передбачає не лише словесні, а й графічні засоби (шрифти, піктограми), шуми, кольори тощо. Це означає, що в питаннях медіаграмотності, тобто в кодуванні смислів різними засобами та декодуванні медіазмісту, мають бути обізнані не лише вчителі-філологи, а й учителі інших галузей.

Окрім центрів з читання, важливо організувати в закладах освіти  експертні групи з кожної з 11 компетентностей. Йдеться про те, що такі групи вчителів-експертів зможуть надавати допомогу колегам щодо підтримки ресурсами власної галузі певної ключової компетентності. Експертні групи мають скласти спільний річний план засідань. Якщо вчитель на якомусь етапі відчуває потребу в допомозі з певної ключової компетентності, то він звертається із своїм запитом до відповідної експертної групи.

Підсумовуючи сказане, важливо наголосити на істотних змінах у методичній роботі педагогів в умовах запровадження нового Державного стандарту базової середньої освіти.

Перегляд файлу

ДІЯЛЬНІСНИЙ ПІДХІД У НУШ

Основа діяльнісного підходу - створення середовища, у якому учні вчаться вчитися. У такий спосіб відбувається розвиток наскрізних умінь - тих моделей поведінки, які не залежать від предметного матеріалу й допомагають ставати ефективним учасником будь-якого освітнього середовища, здобувати знання й оперувати ними.

Наскрізні вміння, визначені Державним стандартом (для всіх галузей):

imageчитання з розумінням;

image image

уміння висловлювати власну думку усно і письмово; критичне та системне мислення; здатність логічно обґрунтовувати позицію; творчість; ініціативність;

вміння конструктивно керувати емоціями; оцінювання ризиків;

розв’язування проблем і прийняття рішень; здатність співпрацювати з іншими людьми.

Важливою є концептуальна зміна фокусу навчання від «системи знань і їхнього застосування» до «системи дій і знань, які забезпечують освоєння цієї системи». Завдання, які мають діяльнісний вектор, містять актуальний для учнів матеріал, відтворюють практичні ситуації з життя, допомагають опановувати певні зразки міркувань (як приймати рішення, як домовлятися з іншими, як ризикувати тощо).

 

ТРАДИЦІЙНИЙ ПІДХІД

ДІЯЛЬНІСНИЙ ПІДХІД

СТРИЖЕНЬ

Фактоцентричність: я знаю, які є моделі, з яких елементів вони складаються, які є види картриджів.

Навичкоцентричність: я знаю, де знайти інформацію про те, як замовити картридж, запросити майстра або знайти оптимальне рішення щодо ремонту.

ЕТАПИ

Перевірка домашнього завдання

- пояснення нової теми закріплення знань

Створення проблемної ситуації - пошук рішення учнями - рефлексія

РЕЗУЛЬТАТ

Я знаю набір фактів.

Я можу не вміти ними оперувати.

Я можу не знати набору фактів, але я опановую певну модель міркування й поведінки (уміння).

Базові принципи діяльнісного підходу:

image Не давати учням готових рішень.

 Залучати учнів до співпраці.

 Давати позитивний зворотний зв’язок.

Як розпочати втілення діяльнісного підходу?

1.  Зробіть ревізію. Проаналізуйте список наскрізних умінь разом зі своїми           колегами. Виокремте зони фокусування: хто й на яких уроках допомагає учням                формувати вміння. Заплануйте спільні проєкти. Визначте ті вміння, із            формуванням яких ви раніше не працювали, аби тримати увагу на цій зоні росту           власної педагогічної майстерності.

2.  Сформуйте «картотеку технік». Зробіть висновки про те, які техніки для          формування наскрізних умінь ви вже застосовуєте (у межах традиційних уроків)       і чого варто навчитися (у межах уроків оновлених форматів).                 Зразок картотеки:

УМІННЯ

ТЕХНІКИ, ЯКІ Я

ВИКОРИСТОВУЮ

ТЕХНІКИ, ЯКИХ

ВАРТО

НАВЧИТИСЯ

ДЕ Я МОЖУ

НАВЧИТИСЯ НОВОГО?

Читання з розумінням

1.            Перевірка фактів (правда чи ні / знайди підтвердження факту / наведи цитату, яка…).

2.            Перетворення видів інформації (перетвори текст в інфографіку).

1.            Кероване читання.

2.            Інтерв’ю з письменником.

3.            Я-текст-світ.

https://nus.org.ua/a rticles/yak-navchyty -uchniv-chytaty-sa mostijno-i-pratsyuv aty-z-riznymy-tekst amy-golove-z-litnoy i-akademiyi-bombe zno/

3.  Почніть утілювати діяльнісні підходи й рефлексувати про результати.

Створення діяльнісного середовища на уроці дає можливість працювати із формуванням одразу кількох наскрізних умінь. Оптимальною формою реалізації такого уроку є проєктна діяльність.

Проєктні форми роботи відкривають можливості для відтворення життєвих практичних ситуацій, наближають спосіб навчання до реалій ринку праці. На таких уроках можна скористатися застосунками, які називають менеджерами задач. Це спеціальні сайти або встановлені додатки, які допомагають фіксувати всі етапи виконання проєктного завдання та внесок відповідальних учасників.

Практичні рекомендації

Проєкт «Страви, які прийшли до нас» Предмет: українська мова.

Матеріали: середовище для фіксування етапів виконання завдань, інформаційні предметні матеріали (підручник, посібники), інтернет або завчасно розроблене меню з назвами страв.

Формат: командна робота.

Зразок використання менеджера задач “Trello”:

image

image image

Перша команда отримує завдання дослідити меню й виписати 20 назв нових страв в абетковому порядку:

image

Друга команда отримала завдання з’ясувати, чи правильно написані слова «чизкейк», «чипси», «тирамісу» в меню.

image

Третя команда отримала завдання з’ясувати, як писати слова «спагет/тті», “брок/кколі» у власному меню - з подвоєнням чи без.

image

Після того, як команди отримали й зрозуміли завдання, ми «перетягуємо» картку на етап «Виконуємо». У цей час усі працюють в командах.

image

Далі відбувається найважливіше - кожна команда вирішує проблемну ситуацію, адже учні вчаться самостійно шукати відповіді, домовлятися, оформлювати результати, брати на себе відповідальність тощо. Це і є стрижень діяльнісного підходу.

Після (і під час) виконання завдання варто давати зворотний зв’язок, коментувати, скеровувати. Зверніть увагу, що роль учителя за такого підходу змінюється з «голови, яка багато говорить і знає все» до «ментора, який підтримує, радить і за потреби підштовхує».

image image

Після отримання зворотного зв’язку можна просити учнів доопрацювати завдання й повертатися на етап «Виконуємо»:

image

Результати такого проєктного завдання можна презентувати по-різному. Наприклад, запропонувати кожній команді підготувати певний продукт: список страв, алгоритм-пояснення, візуальний конспект, ментальну карту, інфографіку, буктрейлер тощо.

Рекомендовані джерела

Для заглиблення в тему радимо ознайомитися з відео з «Безкоштовного онлайн-курсу для вчителів початкової школи»:

image Інтегроване навчання. Діяльнісний підхід. Частина 1 https://www.you  tube.com/watch?v=DxsQZo9Jkb8

 Інтегроване навчання. Діяльнісний підхід. Частина 2 https://www.you

 tube.com/watch?v=ME0ZRRgcNVo

 Інструменти розвитку наскрізних умінь           https://www.youtube.com/watch?v=_NkwbgJJ1bw

Перегляд файлу

КОНСПЕКТ «НАВЧАННЯ НА ОСНОВІ ЗАПИТІВ»

Навчання на основі запитів — це  процес конструювання учнями знань шляхом формулювання власних запитань та пошуку відповідей на них.

У процесі навчання на основі запиту ми навчаємо самостійно здобувати й конструювати знання, утілюючи таким чином принципи діяльнісного підходу. 

 

Як організувати освітнє середовище на основі запитів учнів?

По-перше, варто подбати про створення комфортних умов, тобто створити таку атмосферу в класі,  де учні можуть вільно висловлювати свої думки, обмінюватися ідеями, сперечатися, помилятися та дискутувати. В такому випадку процес конструювання нових знань може тривати більше ніж 45 хвилин, тому заздалегідь плануйте декілька  уроків для реалізації такої моделі навчання.

image image

По-друге, у процесі реалізації навчання на основі запитів учитель або вчителька виступає модератором та фасилітатором навчального процесу.  Основне завдання модератора — стимулювати учнів ставити запитання і підтримувати дослідницьку атмосферу в класі. Рівень залученості вчителя визначається віком учнів та глибиною наукових знань, які потрібні для розв’язання проблеми.

Види запитів

Запит — це динамічний процес відкриття через здивування для пізнання та розуміння світу.

Структурований вид запиту.

Учитель або вчителька самостійно формулює проблему й дає зразок її рішення. Завдання вчителя — продемонструвати,  як може бути сформульовано запит, якими шляхами можна здійснювати дослідження, ознайомити із видами запитань, обміркувати  оцінювання проєктів.

imageНаприклад, учитель може принести до класу набір артефактів і передати їх для ознайомлення учням. Через деякий час запитайте в учнів, до якого історичного періоду, на їх думку,  вони можуть належати? Таке проблемне запитання може якісно мотивувати учнів до опанування нової теми та самостійного проведення дослідження.

Фото Анастасії Онатій

imageТакож ви можете продемонструвати зображення і допомогти учням поставити запитання до побаченого.

Микола Малишко, скульптурна композиція «У собі», 2009, дерево

Джерело: http://yagallery.com/authors/mikola-malishko

Наприклад, такі:

image Що це?

 Кого або що зображує?

 Із чого зроблено?

 Де воно знаходиться?

 Хто це зробив?

 Із якою метою це зробили?

 Як називається цей вид мистецтва?

 Яку назву має це зображення?

 Складіть історію, у якій  головним персонажем буде ця скульптура?

 Що надихнуло автора створити це зображення?

 Які асоціації виникають у вас, коли ви дивитесь на скульптуру?

 До якого епізоду із вашого життя, фільму, книги, які ви прочитали, ця скульптура  могла б стати ілюстрацією?

 Які події в житті могли б стати поштовхом до створення скульптури?

 Чи можна використовувати це зображення у власних цілях? Як це зробити так,  щоб дотриматися правил академічної доброчесності?

 До якого тексту це зображення може стати ілюстрацією?  Чи можна його змінити або доповнити?

Щоб підготувати якісний початок уроку та підвищити рівень мотивації, скористайтеся порадами Девіда Бьорджеса, які він надав у книзі «Навчання як пригода. Як зробити уроки цікавими і захопливими» (5). У другому розділі своєї книги автор пропонує систему гачків, які може використати вчитель або вчителька будь-якого предмету. Наприклад, кінетичні гачки. Автор пропонує поміркувати, над такими питаннями:

image Як можна використати рух на уроці?

 Чи можемо ми щось ловити, катати або кидати всередині або поза класом?

image Чи можемо ми встати і театралізувати якусь подію?

 Чи можемо ми доповнити урок жестами і рухами, які можуть виконувати учнів на  своїх місцях?

 Яким чином учні можуть відтворити частину уроку?

 Чи можу я підвищити ефективність уроку, використавши елементи гри, щоб учні  могли рухатися?

Як приклад Девід Бьорджес пропонує на уроці запускати паперові  літачки, збирати «місячне каміння» (тренувальні м’ячі для гольфу) на подвір’ї школи, залізати в ящик, подібний до того, в якому Генрі Браун колись відправив себе поштою, щоб втекти від рабства. Ця остання історія дала початок неймовірному дослідженню: після того, як учитель розказав цю історію, він запропонував учням залізти до ящика та спробувати поміститися там. Класи почали змагатися між собою і експериментувати із тим, скільки учнів може поміститися в один ящик. Результатом такої роботи стало те, що учні зацікавилися історією Генрі Брауна, спостерігали за іншими класами, підтримували одне одного і нетерпляче чекали на наступний урок, щоб продовжити свій експеримент або ще більше дізнатися про пригоди Генрі.

Допоможіть учням не втратити зацікавленість, заохочуйте їх до запитів і підтримуйте цей інтерес, покажіть, як можна продовжувати міркувати.

Другий. Закритий вид.

Учитель або вчителька називає проблему й просить учнів сформулювати свої запити для того, щоб вирішити поставлену проблему.

Третій. Відкритий тип.

У такому випадку учні самостійно формулюють питання на основі власних запитів, проводять дослідження, презентують результати, роблять висновки та здійснюють оцінювання.

Як створити урок на основі запитів учнів?

Одним зі способів реалізації навчання на основі запитів є так звана навчальна модель 5E, яка складається із таких елементів: залучення, дослідження, пояснення, поширення, оцінка.

image

Модель 5E — це інструмент планування для дослідницького навчання, що забезпечує структуру, за допомогою якої учні можуть поєднувати наукові ідеї з їхнім досвідом і застосовувати свої знання в нових контекстах.

Обговоримо зміст кожного елементу на прикладі проєкту, який тривав впродовж тижня щоденно по одній годині.

Перший етап. Залучення або Engage

На цьому етапі вчитель або вчителька ставить запитання, демонструє відео, щоб сприяти залученості й мотивації учнів.

Етап залучення не обов’язково може бути частиною уроку. Учні можуть отримати домашнє завдання, наприклад, прочитати статтю чи розглянути  інфографіку, подивитися фільм, дослідити вебсайт. Головне, щоб дослідження спиралося на вже здобуті учнями знання. Наприклад, залучіть учнів такими запитаннями:

image Як рухаються машини на американських гірках?

 Чому вони викликають у людей страх і водночас захват?

Для цього запропонуйте їм прочитати статтю і переглянути відео, у якому продемонстровано реакцію людей, які вирішили покататися на таких гірках. Учні обговорюють прочитане й побачене, діляться власним досвідом.

На цьому етапі вони формулюють систему  запитів, які допоможуть їм дослідити проблему. Наприклад:

image Що я хочу дізнатися про цю тему?  Що я уже знаю?

Щоб краще візуалізувати цей процес, застосуйте таку форму роботи, як «таблиця ЗХД» або Знаю — Хочу дізнатися — Дізнався / дізналася.


Заохочуйте учнів продовжувати міркувати над запитами. Наприклад:

image Що я повинен або повинна дізнатися, щоб дати відповідь на поставлене  запитання?

 Як я можу знайти потрібну мені інформацію?

На  цьому етапі учні, як правило, в групах, разом обговорюють, читають, шукають інформацію в різних джерелах.

Другий етап.  Дослідження або Explore

На цьому етапі учні виконують практичні дії. Наприклад, роблять макет американських гірок різної висоти і спостерігають за їх роботою.

Третій етап. Пояснення або Explane

Учні вивчають складні терміни й поняття, щоб пояснити те явище, за яким вони спостерігали. Наприклад, опрацьовують статтю, яка пояснює механізм роботи американських гірок, досліджують схеми та малюнки.

Рекомендується запровадити формувальне оцінювання на цьому етапі, щоб визначити, чи готові учні перейти до наступного етапу.

Четвертий етап.  Поширення або Elaborate

Учні застосовують те, чого вони навчилися на практиці. Продовжуючи проєкт про американські гірки, запропонуйте виконати завдання STEAM, тобто практичне завдання,  або пройти онлайн-гру, яка  дозволить учням відчути себе в ролі конструкторів чи інженерів. 

Мета такої роботи — продовжити досліджувати поняття або явище. 

Учні можуть обрати спосіб презентації власного дослідження самостійно. Наприклад, створювати фільм, писати статтю чи  художній твір, проводити  екскурсію та інше.

 

П’ятий етап.  Оцінювання або Evaluate.

На цьому етапі учні міркують над власним навчанням і тими навичками, які вони здобули. Вчитель може самостійно розробити рубрики й критерії оцінювання або запропонувати учням зробити це самостійно. Так можна спостерігати й оцінювати рівень мотивації, якість співпраці в команді, вміння працювати з джерелами та  робити висновки.

На цьому етапі учні можуть написати коротку анотацію про своє дослідження для родини або шкільного дайджесту.

Цінність навчання на основі запиту полягає у самостійній пошуковій роботі учнів, а помилка є органічною частиною цієї діяльності. Важливо навчити учнів бачити свої помилки та виправляти їх, особливо якщо ви тільки навчаєтеся використовувати цю модель.

Розвивайте природні здібності учнів, підтримуйте їх у прагненні самостійно здобувати знання, діяти творчо, оцінювати ризики, приймати рішення і розв’язувати проблеми. Усе це ви зможете реалізувати разом із навчанням на основі запитів. Зробіть перший крок — і ви вже не зможете зупинитися.

Рекомендовані джерела:

 image            Державний стандарт базової середньої освіти 5-9 класи Нової української школи.

            URL: Державний стандарт базової середньої освіти | Міністерство освіти і науки   України (mon.gov.ua)

image Teach Like a PIRATE: Increase Student Engagement, Boost Your Creativity, and Trans  form Your Life as an Educator Paperback – Illustrated, August 18, 2012.

image How to Implement the 5E Instructional Model in Your Elementary Classroom. URL:   https://www.scholastic.com/teachers/teaching-tools/arti           cles/how-to-implement-the-5e-instructional-model-in-your-elementary-c.html  Навчання на основі запитів дітей. URL: https://cms.learningthroughplay.com/me  dia/dx1copjh/ltp-at-school_ukranian_version.pdf

 Teach Like a PIRATE: Increase Student Engagement, Boost Your Creativity, and Trans             form Your Life as an Educator Paperback – Illustrated, August 18, 2012.

Перегляд файлу

СТВОРЕННЯ КЛАСУ ДЛЯ НАВЧАННЯ

Інна Большакова

У широкому сенсі «Управління класом визначається як діяльність учителя із створення класного середовища, яке підтримує і полегшує як академічне навчання, так і соціально-емоційний розвиток дітей» (Evertson &amp; Weinstein, 2006).

У вузькому значенні «управління класом» — серія заходів для створення фізичного класного середовища, впровадження продуманої організації класу, попередження та реагування на деструктивну поведінку окремих дітей або невеликих груп, які потребують додаткової поведінкової підтримки.

Ефективне управління класом призводить до:

1.      Створення структурованого, передбачуваного, з низьким рівнем ризиків       середовища для ефективного навчання.

2.      Покращення академічного та соціально-емоційного розвитку дітей.

3.      Сприяє конструктивній взаємодії учнів, зниженню деструктивної поведінки у класі.

4.      Сприяє установленню теплих і доброзичливих стосунків між учнями.

image image

У структурі класу виділяють:

image фактичне фізичне розташування класу;  організацію меблів та матеріалів для навчання;  організаційні процедури;  правила взаємодії «учень-учень», «учень-вчитель».

Класи з ефективною структурою передбачувані і організовані. Це безпечний та ефективний простір для навчання.

Учням потрібна базова структура і послідовність, щоб відчувати себе в безпеці і зосередитися на навчанні. Установлення довірливих стосунків «учитель – учні», «учень – учень», «учитель – батьки», організаційних та навчальних процедур — рутин та правил — у класі є необхідним для попередження проблем з поведінкою учнів, заощадження часу на навчальну діяльність, зняття проблеми тривожності у неструктурованому просторі, а отже, — для створення ефективного освітнього середовища.

До профілактичних компонентів організації класу належать правила й рутини, які встановлюють поведінковий контекст класу. Вони демонструють очікування щодо поведінки дітей та реакції вчителя, на неналежну поведінку.

Для того, щоб учні зрозуміли, як потрібно виконувати правила і рутини, учителі обговорюють їх з дітьми та моделюють відповідну поведінку.

Коли розпорядки і процедури ретельно навчаються, моделюються і встановлюються в класі, діти знають, чого від них чекають, і як робити певні речі самостійно. Наявність цих передбачуваних моделей дозволяє вчителям приділяти більше часу змістовному навчанню.

Кроки для впровадження рутин: ОЧІКУВАННЯ – СПИСОК – ПЛАН – МОДЕЛЮВАННЯ – ПРАКТИКА – НАГАДУВАННЯ

1.  ОЧІКУВАННЯ ЩОДО ПОВЕДІНКИ ДІТЕЙ

Визначте, чого ви очікуєте від учнів з самого початку навчального року. Ваші очікування мають відповідати віковим особливостям учнів, ураховували культурні особливості, були позитивно сформульованими, конкретними й такими, які ви зможете спостерігати.

2.  СПИСОК. ОЧІКУВАННЯ ДЛЯ КОЖНОЇ РУТИНИ. КРОКИ ОПАНУВАННЯ. ПЛАН

            image          Складіть список рутин, які є важливими для вашого класу. Пам’ятайте, що вибір              рутин для вашого класу — це індивідуальне рішення вчителя. Правил менше,              рутин більше.

image Напишіть, якої поведінки ви очікуєте від дітей після опанування кожною рутиною.  Установіть черговість їхнього опанування дітьми.

 Виділіть час, щоб вивчити процедури в перші дні і тижні навчання. Створіть план.

Ефективне управління класом фокусується передусім на процедурах профілактики деструктивної поведінки, а не реакцій на неї, і створенні позитивного класного середовища.

Правила й рутини є потужними профілактичними компонентами для управління класом, тому що вони встановлюють класний поведінковий контекст, указуючи, що очікується від учнів, що буде відбуватися в разі неналежної поведінки. Це допомагає запобігти проблемній поведінці учнів, даючи їм потрібні моделі.

Клас — це екосистема, у якій існує тонкий баланс між авторитетом вчителя і автономією учнів. Цей баланс підтримується системою правил класу і теплими дружніми стосунками між учителем і учнями. Для вчителя важливо розробити план управління класом, у якому всі дотримуються правил, підтримують одне одного і наполегливо вчаться.

Що таке правила?

Правила — це принципи, якими керуються в житті. Вони демонструють, що можна робити, а що — ні. Вони також визначають загальні очікування вчителя щодо поведінки учнів у класі.

Щоб правила працювали, вони мають бути чіткими та реалістичними. Для цього потрібно залучати учнів до процесу формування правил. Мозковий штурм — хороший спосіб це зробити. Правила діти створюють самі за допомогою вчителя. У результаті діти відчуватимуть причетність до забезпечення порядку в класі, а тому ставитимуться до дотримання правил серйозніше.

Краще формулювати правила чітко, не використовувати заперечення. Наприклад, замість «не зневажати» — «поважати», замість «не запізнюватися» — «приходити вчасно». Правила мають бути такими, щоб діти могли їх виконувати.

Правил не має бути багато, інакше їх просто не запам’ятають. Краще розробити 4–5 важливих і обов’язкових, а не 30 «аби було». Бажано охопити правилами ті моменти, які «перекривають» більшість випадків деструктивної поведінки.

Якими можуть бути правила?

image Слухайте і виконуйте інструкції.

 Підніміть руку, якщо хочете говорити чи встати з місця.

Якщо правило — загальне, то потрібно пояснювати його на прикладах і моделювати правильну поведінку. Наприклад, настанова «ставитися до всіх із повагою» — всеохопна. Тому необхідно показувати дітям, як це — «ставитися з повагою» — на багатьох конкретних ситуаціях.

image image

Якщо ви ухвалили класні правила, їх мають дотримуватися всі: і вчителі, і учні. Правила перестають діяти як норми поведінки, якщо комусь дозволено їх порушувати. Вчителю варто демонструвати, що для нього дотримуватися правил так само важливо, як і для учнів. Саме з таких дій вчителя починається повага до нього, бо слова не розходяться з діями. Життя непередбачуване, і можна обговорити, які наслідки можуть бути за недотримання правил.

Правила — це не батіг. Ними не можна маніпулювати, щоб принижувати учнів. Якщо правило порушили — то так просто сталося. Не треба надмірної емоційності або моралізаторства. Немає сенсу казати, що «учень поганий». Погане порушення.

Правила можуть перетворитися у звичайні висловлювання, якщо не розробити систему реагування за їх недотримання. Це наслідки, про які вчитель спокійно повідомляє учням.

Які можуть бути наслідки за порушення правил? Можна застосувати таку систему наслідків:

1.      Після першого порушення правила — попередження.

2.      Якщо випадки порушень повторюються, то можна використати тайм-аут.

3.      Перервати діяльність учня у класі і запропонувати обдумати свою поведінку за      окремою партою.

4.      Якщо надалі є систематичне порушення правил, то вчитель може запропонувати      учню написати лист-пояснення для школи.

5.      А надалі вдатися до листа додому чи зустрічі з батьками.

Обов’язково поговоріть про систему правил і наслідків із батьками. Розкажіть, скільки часу витрачається на уроці даремно, якщо учні порушують правила. Поясніть, що успішне навчання можливе лише в добре організованому класі без муштри, зневаги, боротьби і помсти. І що ви — той вчитель, який має створювати всі умови для навчання дітей. Будьте щирим і поважайте батьків, адже ви — союзники.

Практичні рекомендації

ПОРАДИ ВЧИТЕЛЯМ ДЛЯ ПІДТРИМКИ ДИСЦИПЛІНИ В КЛАСІ

Намагайтеся приділяти більше уваги позитивній поведінці учнів, заохочуйте її. Визнання позитивної поведінки та ігнорування незначних збоїв може бути ефективним.

Навчіться розпізнавати сигнали, які попереджають про можливий вибух у поведінці учнів.  Знайдіть способи запобігти поганій поведінці.

Поводьтеся з учнями доброзичливо, будьте товариськими, але не допускайте панібратства, що може призвести до неповаги.

Не підтримуйте свою популярність і авторитет вчинками, які суперечать загальнолюдським і шкільним цінностям.

Виявляйте стриманість у будь-якій негативній ситуації. Щоб незначна подія не перетворилася в серйозне протистояння.

Роздратування і гнів — неефективний спосіб вплинути на людину будь-якого віку. Будьте прикладом саморегуляції і самодисципліни.

У будь-якій ситуації демонструйте учням повагу, будьте ввічливі до них і підтримуйте спокійний тон при розмові.

Будьте рішучими, навчіться керувати, тому що діти швидко можуть розпізнати невпевненість.

Створіть такі умови на уроці, щоб навіть діти з труднощами в навчанні могли відчувати себе лідерами. Це позитивно позначається на поведінці учнів.

Моделюйте з учнями ситуації, щоб навчитися долати гнів, розчарування та обурення.

Поводьтеся послідовно, тому що якщо сьогодні ви дозволили щось, а завтра забороните або навпаки, діти прийдуть до плутанини і перестануть розуміти, як себе поводити. Це може змусити їх хотіти випробувати межі того, що допустимо, і призвести до конфлікту.


Використовуйте похвалу навіть при найменшому прогресі в навчанні чи позитивних тенденцій в поведінці.

image image

Дослідження 2017 року показало, що невербальні сигнали вчителя, такі як посмішка і зоровий контакт, можуть «зменшити фізичну і/або психологічну дистанцію» зі своїми учнями, посилюючи позитивні почуття учнів до вчителя і матеріалу курсу, покращуючи при цьому поведінку.

Ілюстративний матеріал

image

Рекомендовані джерела

image Harry K Wong  Rosemary T Wong The Classroom Management Book Paperback 2014  320 pages.

 Robert J. Marzano Jana S. Marzano Association for Supervision & Curriculum     Development; Illustrated edition (1 Oct. 2003) 143 pages.

Перегляд файлу

ЕФЕКТИВНА СПІВПРАЦЯ ТА КОМУНІКАЦІЯ В ОСВІТНЬОМУ ПРОЦЕСІ НОВОЇ УКРАЇНСЬКОЇ ШКОЛИ

Навчання у співпраці – це освітній підхід, який передбачає спільну роботу учнів у групах над вирішенням проблеми, виконанням завдання або створенням освітнього «продукту».

Цей підхід орієнтований на формування ефективної взаємодії між учнями,

image image

індивідуальної відповідальності та навичок міжособистісного спілкування. Щоб навчання у співпраці ефективно реалізовувалося в освітньому процесі, викладання слід розглядати як процес розвитку та підвищення сформованості вміння учнів вчитися самостійно. Завдання вчителя полягає не в передачі навчальної інформації, а в тому, щоб виконувати роль фасилітатора. Це передбачає створення умов для активізації життєвого та навчального досвіду учнів, а також стимулювання перебігу мисленнєвих процесів шляхом вирішення навчальних завдань, пов'язаних з проблемами реального світу. За таких умов завдання повинні бути чітко сформульованими і конкретними.

Працюючи над розв’язанням навчальних проблем, виконанням завдань різних типів, переважно дослідницьких,  у групах з 3-5 осіб, учні ефективно співпрацюють з метою представлення інноваційних рішень.

Відстоюючи власну позицію, ідеї, аналізуючи інші точки зору та формуючи власне бачення, учні на більш глобальному рівні усвідомлюють глибину проєктного завдання. Такий підхід дозволяє залучити школярів до аналізу, критичного осмислення інформації, пізнання нових фактів або концепцій, а отже — підвищити загальну ефективність навчання.

У чому полягає різниця між кооперативним навчанням та навчанням у співпраці?

КООПЕРАТИВНЕ НАВЧАННЯ

НАВЧАННЯ У СПІВПРАЦІ

кожен член групи відповідає за певну частину навчального завдання;

кожен член групи працює задля досягнення спільного успіху;

ролі та структура спільного навчання визначаються заздалегідь;

відбувається навчання один одного в межах групи;

«капітан» встановлює правила взаємодії й керує процесом.

група самостійно керує процесом пізнання.

Що необхідно пам’ятати, організовуючи роботу в групах?

Крок 1

Фокусуйте увагу групи на конкретному проблемному питанні або протиріччі, яке необхідно розв’язати.

Продумайте, яким чином групи можуть представити результат своєї роботи. Подайте ідеї  учням, але не забувайте про те, що оцінювати слід у першу чергу інноваційні рішення.

Підготуйте цікаві шаблони-нотатники для ваших учнів, у яких вони знайдуть алгоритми діяльності, будуть фіксувати припущення, занотовувати ключову інформацію, проєктувати «продукт» власної навчальної діяльності тощо.

Нотатники можна створити за допомогою різних сервісів —  Google Keep, Evernote, Microsoft OneNote, GoodNotes тощо.

Використовуйте різноманітні цифрові інструменти й організовуйте групову діяльність за допомогою онлайн-дошок таких, як Miro, Padlet, NoteBookCast тощо.

image image

Пропонуйте учням представляти результати діяльності за допомогою графічних редакторів — Canva, Infogram, Venngage. З їх допомогою можна створити цікаві інтерактивні звіти у найрізноманітніших формах. Такі графічні редактори підтримують налаштування для групової діяльності.

Крок 2

Формуйте групи з певною метою і пам’ятайте про навчальні цілі. Як формувати групи?

image випадковим чином;

 дати учням можливість об’єднатися самостійно;  об’єднати учнів за рівнем навчальних досягнень.

Крок 3

Акцентуйте увагу групи на тому, що після вирішення проблемного питання чи завдання обов’язковою є презентація продукту їхньої діяльності.

Крок 4

Розподіляючи ролі в групі, проконтролюйте, щоб на «лідера» не покладалося більше відповідальності, ніж на інших учасників.

Крок 5

Під час реалізації групових довгострокових проєктів учні повинні представляти проміжні звіти.

Крок 6

Не зловживайте частим використанням технологій.

СТРАТЕГІЇ ОБ'ЄДНАННЯ УЧНІВ У ГРУПИ

«Колесо завдань»

Заздалегідь підготуйте тематичні статті, вирізки з книг тощо. Розріжте аркуші на нерівномірні частини. Запропонуйте учням знайти усі свої частинки, скласти й прочитати текст або проаналізувати рисунок і зрозуміти, над вирішенням якого завдання буде працювати група.

«Партнери за годинником»

image image

Роздайте кожному учню надруковані годинники, на яких представлено різний інтервал – 08:00-11:00, 10:00-13:00, 12:00-15:00. Дайте учням можливість призначити час зустрічі своїм однокласникам. Щоб призначити зустріч, учні повинні мати вільний час на своїх годинниках й занотувати імена один одного у певному проміжку. Урізноманітнити цю стратегію й розширити можливості для взаємодії учнів з однокласниками можна за допомогою відомої стратегії  «Думай - Працюй у парі – Ділись». Задайте учням проблемне запитання, дайте певний час на його осмислення, а потім запропонуйте об’єднатися в групи для обміну думками щодо його вирішення.

«Числа на аркуші»

Напишіть на роздаткових аркушах числа, у нашому випадку це можуть бути вже згадані

тематичні нотатники. Діапазон чисел залежить від кількості груп, які ви хочете сформувати. Учні формують пари-групи за збігом чисел на їхніх аркушах.

Стратегія нумерації може використовуватися з метою читання вголос або озвучення чи аналізу певної інформації, закодованої в текстах. Тобто ви можете запропонувати учням прочитати уголос текст, зосередити увагу на помаркованих цифрами реченнях, які є у нотатниках. Далі школярам потрібно логічно скласти речення та зрозуміти, над вирішенням якого завдання вони будуть працювати.

Не обов’язково зразу демонструвати послідовність речень. Дайте можливість учням попрацювати з деформованими текстами.

«Аркуші з кольоровим кодуванням»

Використання даної стратегії є ефективним за умови вивчення учнями полярних питань, об’єднаних спільною темою. У такому разі на кольорових аркушах подається інформація з особливими напрямами вивчення теми. Учні об’єднуються у групи за кольором, обговорюють представлену на аркушах інформацію. Потім формують змішані групи для того, щоб поділитися отриманим досвідом.

Звертаємо увагу на те, що на аркушах одного кольору може міститися різна інформація, іноді суперечливого змісту. Акцентуйте увагу учнів на тому, що вся інформація повинна піддаватися критичному осмисленню.

image image

Використати означену стратегію можна з різною метою, зокрема для розширення інформаційного поля теми або логічного представлення навчальної інформації.

«Картки з малюнками»

Розробіть набір тематичних карток, на яких у вигляді рисунків буде закодовано інформацію, пов’язану з темою уроку.

Попросіть учнів розглянути рисунки, представлені на картках, потім «зчитати» з них інформацію та об’єднатися у відповідні групи. На звороті карток буде визначено проблемне питання чи завдання, яке необхідно вирішити.

Запропонуйте учням представити продукти своєї діяльності за допомого скрайб-презентації. Вибір типу скрайб-презентації залишається за учнями.

Правила ефективної співпраці та комунікації у групах

Покликання на схему: https://docs.google.com/document/d/1rOQRoKSwWmhoVj45dwlNJgmg9zdyKm4F/edit?usp=sharing&ouid=100022958593631546148&rtpof=true&sd=true

Показники оцінювання уміння співпрацювати учнів у групі: https://docs.google.com/document/d/1k-dljUY3DqX5dqqYydGd2VM4MLV3wS_m/edit

Вважаємо, що кожну таблицю слід оформити стилістично та завантажити окремими файлами для зручності користування.

Рекомендовані джерела:

image     Безлюдна Н. Організація освітнього процесу на засадах педагогіки партнерства в умовах реалізації Концепції Нової української школи. URL: https://dspace.ud

pu.edu.ua/bitstream/6789/9756/1/%D1%82%D0%B5%D0%B7%D0%B8%20%D0%

91%D0%B5%D0%B7%D0%BB%D1%8E%D0%B4%D0%BD%D0%B0%20%D0%9

D..pdf

image image

image     Гін А.О. Прийоми педагогічної техніки. Свобода вибору. Діяльність. Зворотній  зв'язок. Ідеальність: посібник для вчителя. 13 вид. Х.: Вид.група «Основа», 2015. 

112с. С.58-61.

imageКамінська М. Вчителі про навчання у співпраці. Освітологія. 2019. №8. URL:   https://osvitologia.kubg.edu.ua/index.php/osvitologia/article/view/14/14

Нова українська школа: порадник для вчителя / Під заг. ред. Бібік Н. М.  К.: ТОВ  «Видавничий дім «Плеяди», 2017. 206 с.

Черв’якова Н. Педагогіка партнерства як основа формування інноваційного   освітнього середовища Нової української школи. URL: http://visnyk.luguniv.edu.ua/ index.php/vped/article/view/78/78

image     Kagan Spencer& Stenlev Jett Cooperative Learning. Undervisning med samarbe  jdsstrukturer. URL: https://www.kisii.gl/wp-content/uploads/2019/11/Kagan-Sten  lev-Cooperative-Learning.pdf

Ефективні комунікації для освітніх управлінців. URL: https://courses.ed-era.com/ courses/course-v1:EDERA-SMARTOSVITA+EC101+EC101/about

imageКлючові уміння 21-го століття. Онлайн-курс. URL: https://courses.ed-era.com/cours es/course-v1:British_Council+BC1+2020/about

Спілкування та співпраця. Ключові уміння 21-го століття. Онлайн-курс. URL:  

https://www.youtube.com/watch?v=aA3EOme3g6o

Успішне вчителювання – прості рецепти на щодень. Онлайн-курс. URL: 

https://courses.prometheus.org.ua/courses/course-v1:EWC+DS101+2021_T1_3/about

Перегляд файлу

НАВЧАЛЬНІ ДЕБАТИ ЯК ІНСТРУМЕНТ РОЗВИТКУ КРИТИЧНОГО МИСЛЕННЯ Ірина Баранова

ТЕЗИ ЛЕКЦІЇ

Навчальні дебати — важливий інструмент для розвитку критичного мислення учнів.

 

Дебати —  спеціально організований, чітко структурований публічний обмін аргументами, в якому дві сторони захищають полярні позиції з актуального питання. Дебати — це не протистояння, а взаємодія. Сторони взаємодіють, щоб забезпечити глибокий розгляд теми і прийняття оптимального рішення. Це захопливий процес дослідження складних тем через публічне структуроване обговорення.

У дебатах сторони не переконують одна одну (у цьому немає сенсу, адже позиції сторін зафіксовані й не можуть змінитися). Завдання кожної — знайти й донести до третьої сторони (слухачів/судді/тих, хто приймає рішення) аргументи на захист своєї позиції. Цей процес називається аргументацією. Важливо також піддати сумніву, перевірити аргументи опонентів, щоб третя сторона не зробила хибних висновків. Для цього дебатери використовують спростування і перехресні запитання.

 

image image

Розуміння структури дебатів дозволяє вчителю «збирати» різні формати навчальних дебатів. Основні елементи дебатів:

image Тема

 Три сторони

 Аргументація/контраргументація

 Спростування

 Перехресні запитання

 Формат

Організація дебатів у класі передбачає три етапи: підготовку, проведення, рефлексію.

Навчальні дебати — поліфункціональна технологія. Вони розвивають  навички, що складають зміст критичного  мислення: вміння бачити проблему і ставити запитання, вдумливо працювати з інформацією з різних джерел,  будувати й перевіряти аргументи, робити свідомий вибір й обґрунтовувати його. Навчальні дебати — це також захоплююча гра, що розвиває широкий спектр комунікативних навичок та ораторську майстерність.

ПРАКТИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

За тематикою  навчальні дебати можуть бути предметними й позапредметними. Метою перших є насамперед глибокий розгляд навчальної теми, що вивчається на уроці. У цьому випадку дебати є інструментом дослідження й власного осмислення теми. Позапредметні дебати організують на громадянські,  морально-етичні, суспільно-значущі або внутрішньошкільні теми. Вони можуть стати інструментом для прийняття певного рішення в межах класу, школи.

Приклади предметних тем:

image Цінність природних багатств — у їх використанні (природничі науки)

 Уряду потрібно регулювати генетично модифіковані культури (природничі науки)

 Динозаври загинули від падіння астероїда (природничі науки)

 Порох був кориснішим для людства, ніж поезія (література)

 Роль композитора вагоміша, ніж роль автора слів (мистецтво)

 Олівер Кромвель був більш видатним діячем, ніж Богдан Хмельницький (історія)

 Існування Римської імперії мало негативний вплив  на всю подальшу історію

 (історія)

 Наукове відкриття X стало прикрою подією (точні науки)

Формат дебатів може бути різним. Існують усталені турнірні формати, як-от: дебати Карла Поппера, Британський Парламент, Усесвітній шкільний формат. Методику ведення дебатів поширює організація IDEA (Міжнародна дебатна освітня асоціація), яка є центром розроблення стратегії, концепції та форм дебатів для молоді.

image image

Під час уроку або позаурочних заходів ви можете визначити формат, який відповідатиме вашим цілям і особливостям класу.  Це можуть бути, наприклад, дебатні спаринги або бліц-дебати. Дебати та окремі елементи цієї навчальної технології можна використовувати на різних етапах уроку чи поза ним із різною метою: узагальнення, систематизації знань, закріплення навчального матеріалу тощо.

Важливим елементом дебатів є спростування. На відміну від аргументації, спростування — це не завчасно підготовлений матеріал, а реакція на висловлювання опонентів. Зміст спростування полягає в ретельній перевірці їхніх аргументів. Для того, щоб ефективно спростовувати, треба не тільки слухати іншу сторону, а й чути або читати.

Ще один елемент дебатів — перехресні запитання. Перехресні, адже їх задають сторони одна одній. Є два основних завдання для запитань в дебатах. Перше — уточнення того, що сказали опоненти. Тоді запитання може починатися зі слів «Чи правильно я розумію..? Що ви маєте на увазі..?» Друга мета запитань — вказати на слабке місце в аргументах опонентів. Приклад такого запитання в дебатах про Д/З —  «Чи є причиною перевантаження невміння швидко працювати з інформацією?».

            image          Як починати? Є різні підходи до проведення навчальних дебатів. Перший —   запропонувати учням нескладну тему, обрати простий формат і відразу дати дітям   можливість зануритися в атмосферу дебатів, відчути їхній смак.  Не забувайте:        попри всю серйозність, дебати це ще й захоплююча гра. Другий шлях — покроково         тренувати окремі навички і вже після цього організовувати цілісні дебати.

            image          На дебати потрібно багато часу, де його взяти? Час для дебатів залежить від   складності теми, віку учнів, обраного формату і запланованої глибини                обговорення. Цілком реально провести 15-20-ти хвилинні дебати під час уроку на   основі підготовлених вдома аргументів. Дебати також можуть завершувати    вивчення цілої теми або стати окремим проєктом.

image image

            image          А раптом діти скажуть щось неправильне? Так, учителю варто бути відкритим і           готовим до різних думок. Наприклад, під час дебатів щодо відміни  Д/З, учні    зазначали, що більшість  Д/З нецікаві й однакові. Але водночас вони говорили і        про те, що їм варто навчатись краще розподіляти свій час. Результатом стало       рішення провести в класі тренінг із тайм менеджменту.  Відкритість до різних              думок — це одна з рис, притаманних критично мислячій людині, а  дебати              допомагають учителю тренувати її разом з дітьми.

Ілюстративний матеріал

лінк на слайди: https://docs.google.com/presentation/d/1fG9l302vO0I1cWM_NUum2Ix-CHlP uLnMNVRgSOiT8Ik/edit?usp=sharing Слайди 9, 10, 11

Рекомендовані джерела:

 

image Зима О. В., Ремех Т. О., Скворець В. О., Масютіна М. Е. Путівник судді дебатів. 

 Навч.-метод. посібник. Київ: Логос, 2018. - 93 с.

 Зима О.В. Публічні дебати у громаді. Посібник для лідерів громад [за заг. ред. Т.О. 

 Ремех] /О.В. Зима, Т.О. Ремех, В.О. Скворець [текст]. – К.: Логос, 2020. – 92 с.

 Навчання демократії через дебати: навчально-методичний посібник / упоряд. О. В. 

 Зима, Т. О. Ремех. Київ: Літера ЛТД. 2015. 104 с.

 Навчання через дебати: різноманіття поглядів: адаптований переклад з анг./             Альфред Шнайдер, Максвелл Шнурер; за заг.ред. О. Пометун.- К. БФ “Вчителі за           демократію та партнерство”, 2009. - 320 с.

image image

            image          Основи критичного мислення: навчальний посібник для учнів 10(11) класів    загальноосвіт. навч. закл./ О.І Пометун, Л.М. Пилипчатіна, І.М. Сущенко, І.О.  

             Баранова. - К.: Видавничий дім «Освіта», 2016.- с 192.

image Пометун О. Запитання на уроці: Навіщо? Для кого? Як і про що?: Метод.посібник   для вчителів загальноосвітніх шкіл. – Київ, 2019.- 96 с.

 Сущенко І. Дебати в школі. Як навчити учнів аргументації та публічного мовлення:   посібник для вчителя. Астон. 2006. - 128 с.URL: https://www.criticalthinking.expert/  book-criticalthinking/debaty-u-shkoli-yak-navchyty-uchniv-ar gumentatsiyi-ta-publich  nogo-movlennya.pdf (29.07.2022)

            image          Тренінги Освітньої Платформи «Критичне мислення» URL: https://www.criticalthink      ing.expert/najblyzhchi-podiyi/navchalni_debaty/ (26.07.2022)

 

Фільми:

image “The Great Debaters”. 2007. Фільм Режиссёр: Дензел Вашингтон. Harpo Films,   Marshall Production, The Weinstein Company.

 “Le brio”. 2017. Фільм Режиссёр: Іван Атталь. Charter 2.

 

Перегляд файлу

БЛАНК ОЦІНЮВАННЯ STEM-УМІНЬ

image image

Пропонований бланк може використовуватися як вчителем для моніторингу формування в учнів STEM-умінь, так і для проведення самооцінювання учнем власного навчального поступу

                                                                                                  НИЗЬКИЙ                                                ВИСОКИЙ

СПІВПРАЦЯ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Співпраця з членами команди

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Здатність досягати згоди у вирішенні проблем

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Уміння брати відповідальність

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

КОМУНІКАЦІЯ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Обмін ідеями з членами групи

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Обмін результатами проєкту

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Використання різних медіа для ефективності спілкування

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

ТВОРЧІСТЬ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Погляд на проблему з різних точок зору

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Продукування нових ідей

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Уміння навчатися на помилках

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

АНАЛІЗ ДАНИХ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Оцінювання достовірності даних

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Представлення даних у зручному форматі

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Встановлення закономірностей в даних

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

image

image

ДОСЛІДНИЦЬКІ УМІННЯ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Формулювання проблемного питання

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Планування та проведення дослідження

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Формулювання висновків

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

ЛІДЕРСЬКІ ЯКОСТІ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Керівництво проєктом або підтримка команди проєкту

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

СПІВПРАЦЯ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Співпраця з членами команди

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Здатність досягати згоди у вирішенні проблем

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Уміння брати відповідальність

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

КОМУНІКАЦІЯ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Обмін ідеями з членами групи

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Обмін результатами проєкту

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Розроблення плану та графіка проєкту

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Прийняття рішень на основі отриманих даних

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

ПРОЄКТУВАННЯ  З УРАХУВАННЯМ

ПРИНЦИПУ ПРИРОДОВІДПОВІДНОСТІ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Встановлення аналогій при порівнянні об'єктів природи

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Розпізнавання шляхів вирішення проблем на засадах сталого розвитку

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Реалізація природовідповідних ідей

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

image

image

ОРГАНІЗАЦІЙНІ УМІННЯ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Дотримання інструкцій, плану або креслення тощо

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Фіксація результатів

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Повторний аналіз інформаційних джерел, порівняння даних

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

УМІННЯ ВИРІШУВАТИ ПРОБЛЕМИ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Встановлення проблеми

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Використання моделей для дослідження проблеми

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Проектування шляхів вирішення проблеми

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

ВИКОРИСТАННЯ ТЕХНОЛОГІЙ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Визначення необхідного обладнання для проведення дослідження

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

СПІВПРАЦЯ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Співпраця з членами команди

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Здатність досягати згоди у вирішенні проблем

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Уміння брати відповідальність

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

КОМУНІКАЦІЯ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Обмін ідеями з членами групи

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Обмін результатами проєкту

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Ефективне використання технологічних інструментів

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Усунення технічних проблем

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

 

Перегляд файлу

STEM-ОСВІТА У СУЧАСНІЙ ШКОЛІ

image image

STEM - це міждисциплінарний підхід до навчання, який інтегрує чотири галузі знання з метою набуття учнями життєвого досвіду.

КОМПОНЕНТ STEM

STEM-УМІННЯ

Наука — Science

Спостерігати, експериментувати, формулювати припущення, ставити проблемні запитання.

Технології —

Technology

Створювати, використовувати інструментарій, розробляти динамічні/цифрові моделі, визначати проблеми, використовувати комп'ютер/цифрові пристрої.

Інженерія —

Engineering

Вирішувати проблеми, використовувати різноманітні конструкційні матеріали, моделювати та конструювати, створювати за зразком чи власним задумом.

Математика —

Math

Проєктувати, дотримуватися послідовності/алгоритму, досліджувати геометричні фігури, володіти обчислювальними навичками, визначати об'єм та розміри.

STEM-компетентність – розвиток здатності інтерактивно активізовувати  та етично використовувати знання, навички, цінності, ставлення та технології з метою ефективного формування навичок 21-го століття та задля досягнення індивідуального, колективного та глобального добробуту.

Ефективність реалізації STEM-освіти визначається здатністю учнів інтегрувати знання та вміння з різних STEM-дисциплін, а також пов’язувати їх із реальними життєвими проблемами.

Концептуальні підходи до інтеграції в STEM-освіті

image

ЕТАП ДОСЛІДЖЕННЯ

ОПИС ЕТАПУ

Встановлення проблеми дослідження

Детальний опис проблеми й обговорення запропонованих  припущень, складання із них інтелект-карти

image

image

Чітке окреслення часових меж вирішення проблеми

Визначення часу на опрацювання учнями різноманітних інформаційних джерел,  складання переліку необхідних матеріальних ресурсів

Визначення шляхів вирішення проблеми

Мозковий штурм для обговорення та визначення найбільш ефективних способів вирішення проблеми; візуалізація та фіксація інформації

Робота з інформацією

Опрацювання додаткової інформації, формулювання припущень на основі отриманих даних

Проєктування

Конструювання моделі за відповідним алгоритмом

Оцінювання результату

Визначення, що  не спрацювало, що необхідно змінити, висунення нових припущень, пошук інформації

Повторне оцінювання/

Ітерація

На основі встановлення нових відомостей корекція моделі, проведення повторного її випробування, аналіз отриманих результатів, порівняння їх із попередніми

Комунікація

Презентація результатів дослідження, демонстрація кінцевої моделі та  її обґрунтування


 

ПРАКТИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

Тема STEM-заходу: Електричні явища. Електричне коло, його складові

У 5-6 класах учні знайомляться з електричними явищами та електропровідністю, вчаться складати електричні кола.

Пропонуємо учням дослідити альтернативні джерела енергії.

Занурення в проблему дослідження

Відомо, що вчені з різних куточків світу намагаються вирішити енергетичну проблему людства, розробляючи альтернативні джерела енергії, які можуть замінити теплову та ядерну енергетику. Це в першу чергу робиться з метою зменшення рівня забруднення природного навколишнього середовища та витрат за використання електроенергії.

Упроваджуються нові технології, пов’язані з  використанням сонячної та вітрової енергії. Проте перед нами реальна проблема, яка вимагає інноваційних рішень у пошуку альтернативних енергетичних ресурсів, зокрема електричної енергії.

Формулювання проблеми дослідження

Що можна використати в якості альтернативного джерела електричного струму? Від чого залежать параметри електричного струму в колі?

image image

Формулювання гіпотези відповідно до окресленої проблеми

Електричне коло можуть утворювати джерела електричного струму рослинного походження, зокрема плоди.

Види активностей:

image ставить питання про фізичну природу електричного струму;  визначає умови виникнення та існування електричного струму;  вивчає електричне коло та його характеристики.

Група №1. “Науковці” — досліджують об'єкти-носії електричного заряду.

Формулювання робочої гіпотези групи

Джерелами електричного струму можуть бути плоди з високим вмістом води, у якій розчинені йони металічних елементів.

imageВиди активностей:  обирають об'єкти-носії електричного заряду серед різних типів плодів, які можна  дослідити;

 досліджують характеристики об'єктів-носіїв електричного заряду;

 формують перелік плодів як об'єктів-носіїв електричного заряду з високим вмістом            води та металічних мікроелементів.

Група №2. «Інженери» — проєктують електричне коло та визначають його характеристики.

Дослідницьке завдання

Визначити, у якому з електричних кіл напруга буде більшою.

Види активностей:

            image          проєктують електричні кола з урахуванням розмірів об'єктів-носіїв електричного          заряду (плодів), вмісту в них води й металічних мікроелементів, матеріалу    з’єднувальних провідників (мідь, сталь, алюміній) та їх довжини;            image            визначають значення електричного струму в різних спроєктованих колах,                     порівнюють їх;

Група №3. «Фінансисти» — розраховують собівартість витратних матеріалів на проєктування електричних кіл з урахуванням параметрів електричного струму в колі.

Дослідницьке завдання

Визначити собівартість отриманої електричної енергії в різних колах.

Види активностей:

image image

            image          обґрунтувати економічну ефективність вироблення  електричної енергії в різних               типах кіл.

Однією із форм реалізації STEM-освіти є проведенняSTEM-тижня.

Розробляючи тематику STEM-тижня, необхідно враховувати, що заплановані види активностей повинні бути простими в організації та виконанні учнями,  пов’язані з навчальним процесом, реалізовувати групи конкретних результатів навчання згідно з Державними освітніми стандартами, а головне – ілюструвати поєднання науки, техніки, інженерної справи та математики в реальному світі.

Тема  STEM-тижня: Тверді речовини, рідини, гази Цілі  STEM-тижня:

1.      дослідити, чому за однакових умов речовини мають різний агрегатний стан;

2.      виявити вплив агрегатного стану речовини на властивості тіл;

3.      imageвстановити та порівняти фізичні властивості речовин різних агрегатних станів:   рідин (об'єм, форма, текучість, в’язкість, розчинність, змочування,                         поверхневий натяг, пружність);

             твердих тіл (здатність зберігати форму/ деформуватися, здатність                   проводити звук, оптичні та магнітні властивості);      газів (здатність змінювати форму та об'єм, пружність);

4.      визначити, як можна змінити агрегатний стан речовини (моделювання процесів        конденсації та випаровування; плавлення та кристалізації);

5.      з'ясувати як людина використовує зміни агрегатних станів речовин у                повсякденному житті.

ІЛЮСТРАТИВНИЙ МАТЕРІАЛ:

imageПокликання на Logo STEM-освіта — https://drive.google.com/drive/folders/13-YF wvZTbIGXYmlKka7VlsvoR26-VWcl Скани  журналів STEM.

Лист-оцінювання STEM-умінь доцільно завантажити окремим документом на  бланку

РЕКОМЕНДОВАНІ ДЖЕРЕЛА:

imageКонцепція розвитку природничо-математичної освіти (STEM-освіти), 2020.

URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/960-2020-%D1%80#Text

Модельна навчальна програма «SТEM. 5-6 класи (міжгалузевий інтегрований  курс)» для закладів загальної середньої освіти (авт. Бутурліна О.В., Артєм’єва  О.Є.).

URL: https://mon.gov.ua/storage/app/media/zagalna%20serednya/Navchalni.

image image

prohramy/2021/14.07/Model.navch.prohr.5-9.klas.NUSH-poetap.z.2022/ Mizhhal.intehr.kursy/STEM.5-6.kl.Buturlina.Artyemyeva.04.10.pdf image        Про затвердження плану заходів щодо реалізації Концепції розвитку   природничо-математичної освіти (STEM-освіти) до 2027 року:  розпорядження  Кабінету Міністрів України від 13 січ. 2021 р. № 131-р /Законодавство України / 

Верхов. Рада України. Київ, 2021. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/

131-2021-%D1%80#Text

imageП'ять кроків організації STEM-освіти в початковій школі. URL: https://edway.in. ua/uk/mpk/319/detail/

Що таке STEM?  СТЕМ-освіта в Україні. URL: https://www.youtube.com/ watch?v=ZS930V2mPS4

STEM – освіта. Чому варто її запровадити в кожній школі.

URL: https://intboard.ua/pres-sluzhba/blog/stem-osvta-chomu-varto-zaprovaditi-

            v-kozhni-shkol/

image     STEM освіта - платформа для освітян щодо впровадження системних   STEM-рішень для початкової та середньої школи на базі інноваційних програм  Фінляндії, США та Ізраілю. URL: https://stemosvita.com.ua/.

image     Glancy, A. W. & Moore, T. J. (2013). Theoretical foundations for effective STEM learning environments.

Перегляд файлу

ОЦІНЮВАННЯ В НУШ

Інна Большакова

ТЕЗИ ЛЕКЦІЇ

Оцінювання ґрунтується на вимірюваних і чітко окреслених обов’язкових результатах навчання, визначених Державним стандартом. Аналізуючи їх у процесі виставлення оцінок, учителі можуть зробити висновки не лише про навчальні досягнення учнів, а й про ефективність власної педагогічної практики. Крім того, оцінювання визначає вектор навчального поступу й особистісного розвитку учнів, адже вони спрямовують увагу й зусилля саме на те, що ми оцінюємо.

Але не все, чого навчаються діти у школі, підлягає формалізованим процедурам оцінювання. Освітній потенціал школи набагато ширший, ніж передбачено Державним стандартом.

 

Збір даних про навчальні досягнення

Дані про результати навчання ми збираємо, спостерігаючи за навчанням учнів, спілкуючись з ними, аналізуючи їхні роботи. Використання кількох джерел збільшує надійність і обґрунтованість оцінювання.

image image

Перед оцінюванням варто поставити собі запитання: «Які дані мені потрібні, щоб зробити висновки щодо засвоєння учнями певної теми?». Оберіть способи отримання відповідних даних.

1.            Збирайте тільки дані, необхідні для покращення навчання учнів чи подання                необхідної звітності. 

2.            Скоротіть час на збір даних і збільшіть — на аналіз та подальші дії для                          покращення навчального процесу.

3.            Знайдіть час, щоб переглянути дані — спочатку самостійно, а потім із учнями чи               іншими вчителями, якщо у вас є запитання.

4.            Додайте нотатки та відгуки, щоб допомогти учням встановлювати навчальні цілі та               обирати кращі стратегії на основі ваших висновків.

 

Задайте собі питання після аналізу даних:

1.     Чи потрібно перепройти матеріал з усім класом, невеликою групою або з одним   учнем?

2.     Чи готові учні перейти до вивчення наступної теми?

3.     Що я маю змінити у наступних уроках?

4.     Якими даними я можу поділитися з колегами, які навчають цих учнів, щоб                   зрозуміти, що не так?

 

Оцінюємо не тільки академічні досягнення

У НУШ оцінюються не тільки академічні досягнення учнів з окремих навчальних предметів, а й наскрізні уміння та особистісний розвиток дітей. У рубриці «Характеристика навчальної діяльності» Свідоцтва досягнень зазначено показники, до яких має бути розроблено критерії оцінювання для рівнів сформованості. Це важливо зробити, оскільки і діти, і батьки мають розуміти, які поведінкові прояви свідчать про сформованість, наприклад, інтересу до навчання чи вміння діяти творчо та як оцінюється критичне мислення учнів 5-6 класу.

Збір і фіксація даних на основі критеріїв дасть можливість зробити процес оцінювання прозорим і зрозумілим для дітей і батьків. Прозорість критеріїв оцінювання забезпечить справедливість,  неупередженість,  об’єктивність і  недискримінаційність оцінювання.

Оцінювання відбувається в різний час і з різною метою

Діагностичне або початкове оцінювання відбувається на початку вивчення певної теми. Мета: скоригувати урок відповідно до виявленого рівня знань та вмінь учнів.

Формувальне оцінювання триває під час навчального процесу.  Мета: надати учням зворотний зв'язок щодо покращення навчання. Таке оцінювання не передбачає фіксації рівнів навчальних досягнень у вигляді цифр чи балів.

image image

Підсумкове оцінювання відбувається наприкінці вивчення теми, розділу, семестру, року.  Мета: надати звіт про навчальні досягнення учнів за відповідний період часу, ранжувати учнів за рівнем навчальних досягнень.

Поточне оцінювання в методичних рекомендаціях щодо оцінювання навчальних досягнень учнів 5-6 класів від 1 квітня 2022 року виділено як окремий вид оцінювання. Це визначення рівня навчальних досягнень учнів  у процесі навчання з використанням балів від 1 до 12, слів «початковий рівень», «середній», «достатній», «високий» або букв П, С, Д, В. 

Поточне оцінювання відрізняється від підсумкового тим, що воно здійснюється наприкінці малих проміжків часу (наприклад, щоуроку) і часто не є комплексною оцінкою. Такий собі контрольний формувально-підсумковий гібрид.

Оцінювання має бути корисним для всіх учнів

Корисне оцінювання дає дітям зрозуміти, як досягти найкращого результату і мотивує до цього.

Окрім просто балів або літер на позначення рівнів, воно дає чіткі й конкретні словесні вказівки:  що учні зробили добре, що їм не вдалося, і головне — що робити далі, щоб досягнути кращого результату. 

Навіть тим дітям, які успішно навчаються, не достатньо лише коротких бальних чи буквених сигналів про досягнення, а учням, яким потрібно покращувати результати, зворотний зв'язок іще більше необхідний.

ПРАКТИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

Учіть дітей самостійно оцінювати навчальні досягнення.

Підсумкове оцінювання здійснюється вчителем. Формувальне ж оцінювання ефективніше, коли відбувається взаємодія між учнем і вчителем, учнем і учнем

(взаємооцінювання) або коли воно здійснюється самим учнем (самооцінювання). Навчаючись оцінювати, учні розвивають власні рефлексивні вміння та беруть на себе відповідальність за  навчання. Уміння оцінювати свої досягнення на основі визначених критеріїв є однією зі складових успішного навчання упродовж життя.

Створюйте критерії оцінювання, зрозумілі дітям і батькам.

Оцінювання здійснюється на основі критеріїв або норм.  При оцінюванні, яке ґрунтується на нормах, спочатку виявляють найвищий і найнижчий рівні виконання роботи у класі, а потім  ранжують результати усіх учнів відповідно до цієї  шкали. 

При оцінюванні за критеріями ми порівнюємо роботу учня зі зразковою роботою.

Оцінювання має бути спланованим, цілеспрямованим і точним.

image image

Для планування оцінювання скористайтеся моделлю «Зворотного дизайну» (Wiggins, 1998).

      1.    Визначте очікувані результати навчання. 

             У цьому вам допоможуть відповіді на запитання:

image                   Чого я очікую?

             Що учні будуть знати і робити наприкінці цього розділу, семестру або року?               2. Визначте, як діти можуть продемонструвати те, чого навчилися. Для цього дайте     відповідь на запитання: як я перевірю, що вони засвоїли навчальний матеріал?

      3.    Сплануйте навчання.

Поміркуйте, яка серія уроків  найбільш ефективно дозволить учням продемонструвати, що вони засвоїли знання? 

Завдання, яке оцінюється,  має відповідати тому, що вивчають учні.

Якщо  учні навчалися пояснювати, як географічні відкриття вплинули на культуру, то й завдання має бути сформульовано відповідним чином.

Якщо завдання полягає в тому, щоб  скласти карту рельєфу з географічними об'єктами,  то оцінюють саме  картографічні навички дітей.

Оцінюйте тільки те, чого навчаєте на своїх уроках.

Наприклад, діти працюють у групах. Ви оцінюєте вміння співпрацювати, але на уроках ніколи не розповідали про особливості командної роботи. Відповідно, ви оцінюєте навички, над розвитком яких не працювали з учнями.

Якщо ви пропонуєте дітям написати есей про певну історичну подію і плануєте

оцінювати не лише виклад і аналіз фактів, а й навички письма, то перед цим слід організувати відпрацювання цих навичок з учнями. Інакше це не буде справедливим показником оцінювання навчання у вашому класі.

Зважайте на залежність від зовнішніх ресурсів.

Якщо ви плануєте завдання для  — часткового або повністю — виконання вдома, варто враховувати, що, ресурси, доступні за межами школи (гроші на матеріали, доступ до технологій, допомога дорослих тощо), можуть вплинути на кінцевий результат виконаного.  Щоб оцінити безпосередньо академічні навички чи зусилля учня, краще більшу частину роботи виконати на уроці. Тоді оцінювання буде більш точним.

Оцінювання повинно бути збалансованим і охоплювати різні види завдань.

Дайте дітям можливість обирати спосіб виконання завдання для оцінювання.

image image

Наприклад,  модель вулкана можна було б намалювати, сконструювати за допомогою комп'ютерних технологій, наприклад, у форматі відео, виготовити з підручних матеріалів чи зобразити пантомімою. Це дасть можливість учням використовувати свої здібності, та збагатить  інших новими ідеями.

Перш ніж оцінювати, дайте учням можливість попрактикуватися.

Існує переконання, що діти нічого не зроблять, якщо за це не буде оцінки, тож усі види завдань мають підлягати обов'язковому оцінюванню. Проте насправді результатом такого підходу є те, що оцінки за завдання, метою яких є лише відпрацювання навичок, зараховують до поточних оцінок і, відповідно, вони впливають на загальний результат. Важливо давати школярам завдання, які не оцінюються балами. Виконуючи їх, можна буде підготуватися до завдань з оцінкою. Наприклад, якщо учням потрібно пройти тест, хай вони спершу попрактикуються на аналогічних, поки не досягнуть принаймні 80% правильних відповідей.

 

 

ІЛЮСТРАТИВНИЙ МАТЕРІАЛ

image

image image

РЕКОМЕНДОВАНІ ДЖЕРЕЛА

image Кронбах, Л. Дж. Удосконалення курсу шляхом оцінювання. Звіт учительського   коледжу 1963.

 Гіппс, Поза тестуванням: до теорії оцінювання освіти. Класична ред. Лондон: 

 Рутледж. 2012.

 Скривен, М. Методологія оцінки.  Під редакцією Р. В. Тайлера, Р. М. Гань і М.    Скрівена, Освіта Ренд МакНеллі. Чикаго: Ренд МакНеллі. 1967.

 Стіггінс, Р.Дж., і Дж.Дж. Чаппуа.  Вступ до партисипативного оцінювання для    навчання. 6-е видання Бостон: Пірсон. 2012.

 Damian Cooper Talk About Assessment (Elementary): Strategies and Tools to Improve   Learning Spiral-bound – 19 Sept. 2006.

 Robert J. Marzano  Classroom Assessment and Grading That Work Paperback – 15 

             Dec. 2006.

Перегляд файлу

Навчальний план – невід’ємна частина освітньої програми закладу освіти. У ньому відображають розподіл годин навчального навантаження за галузями, освітніми компонентами, циклами й роками навчання.

Розділ освітньої програми закладу «Загальний обсяг навчального навантаження» може бути викладено у форматі, запропонованому типовою освітньою програмою. За потреби тут можна  уточнити рекомендоване навчальне навантаження з урахуванням його мінімального та максимального показників для галузі.

Якщо заклад освіти обирає для певних галузей мінімальну кількість годин, то з’являється резерв навчальних годин. Цей резерв можна перерозподілити на інші освітні галузі або на вибіркові освітні компоненти (незалежно від освітньої галузі). Наприклад, якщо обрати для 5 класу  вивчення мовно-літературної галузі за мінімальною кількістю годин (10 годин на тиждень), з’являється резерв (1 година на тиждень), який можна перерозподілити, наприклад, на математичну освітню галузь.

Для кожного класу паралелі заклад може запропонувати різну кількість годин на вивчення тієї самої освітньої галузі. Потрібно передбачити всі варіанти, зокрема й ті, які можуть бути реалізовані в наступні навчальні роки.

image image

Навчальний план розробляють на основі типових навчальних планів відповідних Типових освітніх програм або на основі навчальних планів освітніх програм, затверджених центральним органом виконавчої влади із забезпечення якості освіти. Якщо навчальний план для 5-9 класів розробляють за типовим навчальним планом (Додаток 3/Додаток 4 до Типової освітньої програми для 5-9 класів закладів загальної середньої освіти), його за потреби адаптують до цілей і завдань закладу освіти, потреб учнів, особливостей регіону тощо.

imageНавчальний план містить:  перелік назв предметів та/або інтегрованих курсів;

 розподіл тижневого навчального навантаження за роками навчання між  навчальними предметами (інтегрованими курсами), обов’язковими для вивчення;  додаткові години для вивчення предметів освітніх галузей, курсів за вибором,    проведення індивідуальних консультацій та групових занять.

Для зручності формування навчального плану можна скористатися Конструктором навчальних планів, відеоінструкцію та посібник користувача до якого розміщено в матеріалах до цієї теми.

Відповідно до ст. 11 ч.3 абзацу 4  Закону України «Про повну загальну середню освіту», кількість навчальних годин для вивчення української мови в навчальному плані закладу освіти не може бути меншою, ніж у типовому навчальному плані: мінімум 4 години для 5-6 класів, мінімум 3 години для 7-9 класів.

Уроки з фізичної культури, згідно із частиною четвертою статті 26 Закону України «Про фізичну культуру і спорт», є обов’язковими і проводяться не менше трьох разів на тиждень, що відображається в навчальному плані закладу освіти для кожного класу. Типовий навчальний план визначає рекомендовану кількість годин на вивчення навчальних предметів. Оскільки мінімальна і максимальна кількість годин на вивчення навчальних предметів чи курсів типовим навчальним планом не встановлюється, заклад освіти, орієнтуючись на рекомендовану, визначає кількість годин на кожен предмет самостійно, може збільшувати і зменшувати її в межах мінімального і максимального показника галузі.

image image

Як зазначено в Типовій освітній програмі, кількість навчальних годин на вивчення інтегрованих курсів заклад освіти визначає самостійно з урахуванням навчального навантаження на відповідні навчальні предмети в типовому навчальному плані. Тобто, якщо в навчальному плані визначено рекомендовану кількість годин на вивчення української літератури 2 години, а на вивчення зарубіжної — 1,5, то на вивчення інтегрованого курсу літератур рекомендована кількість годин — 3,5, але допускається зменшення і збільшення кількості годин у межах мінімального і максимального навчального навантаження освітньої галузі.

Освітні галузі

Навчальні предмети/ інтегровані курси

Кількість годин на тиждень

5 кл приклад 1

рекомендоване

навантаження

5 кл приклад 2

Мовно-літературна

Українська мова

4

4

5

Інтегрований курс літератур

2,5

3,5

4

Іноземна мова

3,5

3,5

4

Разом на галузь

 

10

11

13

Заклад освіти може планувати вивчення певного предмета або курсу концентровано. Предмети та курси з навчальним навантаженням 0,5 години на тиждень краще планувати протягом одного семестру.

Заклад освіти для різних класів може вибрати різні рішення щодо реалізації обов’язкових результатів навчання. Усі варіанти реалізації повинні бути відображені в освітній програмі. Наприклад, визначаючи перелік назв предметів та/або інтегрованих курсів, заклад освіти може передбачити варіанти1:

image Мовно-літературна освітня галузь:

 Українська мова;

 Українська  література;  Зарубіжна література;  Іноземна мова.

 Предмет за вибором: Друга іноземна мова.

                                                    або

                                                    Українська мова;

 image

1

Наведені переліки предметів та курсів не є обов’язковими для використання рішеннями. Заклад освіти має скомбінувати індивідуальний пакет, у будь-який зручний спосіб поєднуючи предмети та/або інтегровані курси, керуючись показниками мінімального/максимального навчального навантаження в межах відповідної галузі.

image Іноземна мова.

 або

 Інтегрований мовно-літературний курс (українська мова, українська та зарубіжні  літератури);

 Іноземна мова.

image image

Ці або інші обрані закладом освіти варіанти реалізації галузей фіксують у навчальному плані, а також у річному навчальному плані. Приклад оформлення різних варіантів реалізації освітніх галузей у річному навчальному плані:

Навчальні предмети/ Інтегровані курси

Кількість годин на тиждень

5 кл. Варіант 1

5 кл. Варіант 2

5 кл. Варіант 3

Українська мова

5

4

-

Українська література

2

-

-

Зарубіжна література

1,5

-

-

Іноземна мова

4

3,5

4

Інтегрований курс літератур

-

3,5

-

Інтегрований мовно-літературний курс

-

-

6

Разом на галузь

12,5

11

10

Сума годин, визначених у навчальному плані для предметів/курсів у межах певної галузі, повинна відповідати кількості годин, виділених для цієї галузі в таблиці загального навчального навантаження. Тобто, якщо в загальному навантаженні вказано, що на вивчення предметів/курсів мовно-літературної галузі в 5-му класі заклад освіти виділив 11 годин на тиждень, то сума годин на вивчення обов’язкових предметів/курсів цієї галузі в навчальному плані має становити 11.

Під час розподілу вибіркових освітніх компонентів навчального плану потрібно враховувати, що гранично допустиме навантаження вираховують на учня, а уроки фізичної культури при визначенні цього показника не враховують. У навчальному плані вказують усі запропоновані навчальні предмети/інтегровані курси, оскільки в різних класах на паралелі або в різні роки вибір учнів може відрізнятися. Конкретизують вибіркові освітні компоненти в річному навчальному плані.

Додаткові години для вивчення предметів освітніх галузей, курсів за вибором, проведення індивідуальних консультацій і групових занять не включають до максимального показника навчального навантаження, передбаченого на ту чи іншу освітню галузь. Ці додаткові години використовують для підсилення викладання будь-якої освітньої галузі (будь-яких освітніх галузей) з урахуванням інтересів учнів. Другу іноземну мову (не менше двох годин на тиждень) включають до навчального плану як вибірковий освітній компонент.

image image

Оскільки додаткові години не включають до максимального показника навчального навантаження освітньої галузі, вони можуть бути використані на будь-яку освітню галузь, навіть якщо заклад освіти виділив на цю галузь максимальну кількість годин.  Наприклад, якщо в освітній програмі на 5 клас для математичної освітньої галузі визначено 6 годин (це максимальний показник), заклад освіти може використати додаткові години для математичної галузі (наприклад, 6+1), проте за умови введення нового навчального компонента (предмета або курсу)[1].

Освітні галузі

Навчальні предмети/ інтегровані курси

Кількість годин на тиждень

5 клас

Математична

Математика

6

 

Логіка

1

Сума годин на вивчення всіх освітніх галузей у навчальному плані закладу загальної середньої освіти не повинна перевищувати загальнорічної кількості навчальних годин, що фінансуються з бюджету (без урахування поділу на групи), визначеної базовим навчальним планом, з дотриманням вимог гранично допустимого річного навчального навантаження учнів.

Кількість годин, визначену в річному навчальному плані на навчальний предмет (інтегрований курс), учитель самостійно розподіляє в календарно-тематичному плані, який погоджує керівник закладу освіти чи його заступник.

Навчальний план для 5-9 класів з навчанням мовою корінного народу або національної меншини поряд з державною мовою чи з навчанням українською мовою та вивченням мови корінного народу або національної меншини формують на основі Додатку 4 до Типової освітньої програми для 5-9 класів закладів загальної середньої освіти. Заклад освіти самостійно розподіляє, в межах допустимих показників, навчальне навантаження між мовою корінного народу або національної меншини та іноземною мовою, відображаючи це в навчальному плані. Не допускається зменшення кількості годин на вивчення української мови, визначеної Типовою освітньою програмою.

Прикладом[2] оформлення мовно-літературної галузі в навчальному плані  для класів з навчанням мовою корінного народу може бути такий варіант (за умови використання максимально допустимої кількості годин на галузь за рахунок резервних годин):

image image

 

Навчальні предмети/інтегровані курси

5 кл.

6 кл.

Інтегрований курс української мови і літератури

6

6

Інтегрований курс літератур

(корінного народу або національної меншини та зарубіжної літератури)

2

2

Мова корінного народу або національної меншини

3

3

Іноземна мова

2

2

Навчальний план розробляють з урахуванням норми Закону України «Про повну загальну середню освіту», стаття 5 пункт 6: «Особи, які належать до національних меншин України, мови яких є офіційними мовами Європейського Союзу, та реалізують право на навчання відповідними мовами в державних, комунальних чи корпоративних закладах освіти, здобувають базову середню освіту державною мовою в обсязі не менше 20 відсотків річного обсягу навчального часу у 5 класі із щорічним збільшенням такого обсягу (не менше 40 відсотків у 9 класі). Особи, які належать до інших національних меншин України, здобувають у державних, комунальних чи корпоративних закладах освіти базову та профільну середню освіту державною мовою в обсязі не менше 80 відсотків річного обсягу навчального часу.

Перелік навчальних предметів (інтегрованих курсів), що вивчаються державною мовою і мовою національної меншини, визначається освітньою програмою закладу освіти згідно з вимогами державних стандартів та з урахуванням особливостей мовного середовища». Збільшення обсягу навчального часу рекомендується здійснювати поступово

(наприклад, на 5% щорічно) і зі збереженням вивчення тих самих навчальних предметів та/або інтегрованих курсів державною мовою задля забезпечення наступності.



[1] Вимога введення нового навчального компонента (предмета або курсу) стосується тільки випадків, коли додаткові години перевищують максимальний показник навчального навантаження освітньої галузі.

[2] Приклад не є обов’язковими для використання рішенням. Заклад освіти формує навчальний план самостійно.

Перегляд файлу

ФОРМУВАЛЬНЕ І ПІДСУМКОВЕ ОЦІНЮВАННЯ

Інна Большакова

ТЕЗИ ЛЕКЦІЇ

Формувальне й підсумкове оцінювання — це взаємодоповнювальні види оцінювання успішності учнів у школі. Хоча  мета оцінювання — одна й полягає в тому, щоб оцінити навчальні досягнення і визначити сильні та слабкі сторони учня, кожен тип оцінювання потребує окремих підходів. 

Щоб наша практика оцінювання була цілісною, ми маємо розуміти, який внесок робить кожен тип оцінювання у досягнення кінцевих цілей — покращення навчання окремих учнів та підвищення загальношкільного рівня успішності.

Розглянемо особливості формувального й підсумкового оцінювання та визначимо, чому обидва важливі для розвитку учнів.

Що таке підсумкове оцінювання?

image image

Підсумкове (сумативне) оцінювання спрямоване на оцінювання досягнень учнів наприкінці семестру, року. Оцінювання відбувається шляхом порівняння досягнень зі стандартами. Підсумкові оцінки мають значення, адже впливають на певні рішення щодо навчання учнів.

Чому підсумкове оцінювання важливе для навчання?

У сучасній освітній системі значну роль відіграє освіта, орієнтована на стандарти. Отже, підсумкове оцінювання є важливим орієнтиром для перевірки успішності учнів, навчальних закладів та освітньої програми країни в цілому.

Коли дані підсумкового оцінювання вказують на розриви між реальними знаннями учнів і цілями навчання, школи можуть змінити планування навчальної програми та визначити нові критерії оцінювання для покращення успішності.

Підсумкове оцінювання вплетено в систему підзвітності вчителів і шкіл. Учителів часто оцінюють на основі підсумкових результатів  учнів, а школи отримують винагороди за досягнення найкращих результатів і успішності в певних сферах.

Формувальне оцінювання має  діагностичну природу. Воно використовується для забезпечення постійного зворотного зв'язку у процесі навчання і дозволяє вчителям удосконалювати й коригувати свої методи викладання, а учням — покращувати навчання.

Стратегії формувального оцінювання органічно вписуються у навчальний процес. Учитель не оцінює роботу учнів балами, буквами чи словами, а надає дітям описовий зворотний зв'язок:  що змінити, щоб досягти очікуваного результату.

 

Як поєднуються формувальне і підсумкове оцінювання?

Буває, що різницю між деякими видами підсумкового та формувального оцінювання важко визначити. Наприклад, школи можуть використовувати проміжне (поточне) бальне оцінювання для відстеження прогресу учнів у засвоєнні матеріалу, який буде оцінюватися наприкінці курсу.

Деякі педагоги вважають проміжне (поточне бальне) оцінювання формувальним, оскільки використовують ці дані для зворотного зв’язку, тобто з діагностичною метою, і відповідно модифікують методи навчання, але інші переконані, що воно 

підсумовувальне, оскільки поточне оцінювання передбачає ранжування учнів за рівнями, що протирічить ідеї формувального оцінювання.

У нинішній системі освіти цілі  формувального  й підсумкового оцінювання не завжди доповнюють одна одну.

Традиційне оцінювання — оцінка для підсумовування — містить ключові діагностичні дані для вчителів, але ця інформація може бути занадто рідкісною або неактуальною. Водночас вибіркові відповіді й письмові роботи, домашні завдання та постійний зворотний зв'язок із класом слугують важливими інструментами оцінювання (за умови їх використання).

 

image image

Уперше формувальне оцінювання було описано як таке, що відбувається у процесі підготовки проєкту, а підсумкове – як оцінювання вже готового. Дослідники помітили різницю в оцінювальній діяльності у процесі роботи над проєктом та після завершення. Вони зрозуміли, що оцінювання в процесі  стимулює зміни й сприяє покращенню продукту. Оцінювання назвали формувальним, тобто таким, яке наче формує результат, а пізніше — оцінюванням для навчання, оскільки воно сприяє змінам у процесі навчання. Формувальне оцінювання ми використовуємо, щоб з’ясувати, чи розуміють учні  навчальний матеріал та які мають потреби для успішного навчання.

Такий тип оцінювання допомагає визначити концепції, які учні не можуть зрозуміти, навички, які їм складно освоїти,  очікувані результати, яких вони ще не досягли, і, відповідно, внести корективи до структури уроків, добору методів навчання та забезпечити учням академічну підтримку.

Що робить оцінювання формувальним?

Не особливим чином побудований тест, не спеціальні інструменти, не взаємо- чи самооцінювання, а те, з якою метою і яким чином воно використовується.

Формувальне оцінювання є невід'ємною частиною ефективного навчання. На відміну від підсумкового оцінювання, яке сприймається відокремлено від навчання, оскільки відбувається наприкінці, формувальне оцінювання наче розчиняється в навчальному процесі.

У багатьох випадках формувальне оцінювання також допомагає учням краще зрозуміти свої сильні та слабкі сторони в навчанні.

Коли учні знають, що вони роблять добре і над чим їм потрібно працювати, це допомагає їм взяти на себе більшу відповідальність за власне навчання та академічну успішність.

Детальне порівняння формувального та підсумкового оцінювання подано в конспекті до заняття.

В українських школах існує практика поточного оцінювання.

Це визначення рівня навчальних досягнень учнів у балах, словах чи буквах  у процесі навчання.  Поточне оцінювання, так само як формувальне, відбувається у процесі навчання, і, так само як підсумкове, вимагає визначення  рівня, на якому учень досяг навчального результату.

 

Поточне оцінювання

image Дає можливість швидко сигналізувати про досягнення учнів.

 Створює основу для підсумкового оцінювання.  Може як мотивувати, так і демотивувати учнів.

Які ризики має поточне бальне оцінювання?

У 1980-х і 90-х роках педагоги-психологи систематично вивчали вплив бальних оцінок, порівнюючи групи учнів, які отримували поточні бальні оцінки й навпаки  (Kohn, 1999). Вони зробили такі висновки:

1.           

image image

Бальні оцінки (ті, які визначають рівень знань учнів і порівнюють їх між собою),     як правило, знижують інтерес учнів до всього, що вони вивчають. Було                         показано, що «орієнтація на оцінки» і «орієнтація на навчання» обернено              пропорційні. Дослідження про  вплив на внутрішню мотивацію отримання оцінок      (або інструкцій, які підкреслюють важливість отримання хороших оцінок), виявило              цілком негативний ефект.

2.            Бальні оцінки спонукають учнів обирати найпростіші завдання, щоб уникнути               непотрібного інтелектуального ризику. Вони виберуть коротшу книгу для                       прочитання або проєкт на знайому тему, щоб мінімізувати ймовірність невдачі. І       це  не тому, що вони «невмотивовані», а тому, що раціональні. Школярі реагують           на дорослих які стверджують, що головна мета учня — отримати хорошу оцінку, а         отже,  успіх, виражений оцінкою, важливіший за навчання.

3.            Оцінки, як правило, знижують якість мислення учнів.  Діти намагаються завчити   те, що їм потрібно знати для контрольної, замість спробувати це зрозуміти. Вони           частіше запитують: «Чи буде це у тесті?», ніж «Як ми можемо переконатися, що          це правда?». В одному експерименті учні, яким сказали, що вони отримають      оцінки за те, наскільки добре засвоїли урок суспільствознавства, мали більше     проблем з розумінням основного сенсу тексту, ніж ті, яким повідомили, що оцінок      не буде.  (Grolnick and Ryan, 1987).

Правильний баланс

Для оцінки успішності учнів необхідне поєдання різних видів підсумкового оцінювання та неформальне формувальне оцінювання. Усе це разом сприяє поліпшенню результатів навчання учнів і забезпечить кращий кінцевий результат.

Баланс різних типів оцінювання сприятиме підвищенню рівня успішності учнів у класі і загалом у школі.

ПРАКТИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

Приклади підсумкового оцінювання:

1.      Оцінювання довготривалої роботи, наприклад, фінального проєкту або творчого        портфоліо.

2.     

image image

Підсумкові тести або інші види підсумкових робіт.

3.      Підсумковий іспит.

4.      Стандартизовані тести, що демонструють підзвітність школи, використовуються            для прийому учнів тощо.

 

Приклади інструментів формувального оцінювання:

1.      Імпровізовані вікторини або анонімне голосування.

2.      Однохвилинні доповіді на певну тему.

3.      Вправа «Квитки на вихід», щоб підсумувати вивчене учнями.

4.      Створення візуалізацій того, про що вони дізналися.


image image

ІЛЮСТРАТИВНИЙ МАТЕРІАЛ

 

ФОРМУВАЛЬНЕ ОЦІНЮВАННЯ

ПІДСУМКОВЕ ОЦІНЮВАННЯ

На чому  ґрунтується оцінювання?

Обов’язкових результатах, визначених Державним стандартом

Обов’язкових результатах, визначених Державним стандартом

З якою метою здійснюється?

Внести зміни під час навчального процесу, щоб досягнути очікуваних результатів

Узагальнити дані про якість навчання та сформувати звіт

Коли відбувається?

У процесі навчання

Наприкінці навчання

На що орієнтоване?

На процес

На продукт

Хто оцінює?

Учитель, учні

Учитель

Хто використовуватиме дані оцінювання?

Учитель, учні

Учитель, учні батьки, школа та адміністрація на рівні ради, а також наступні учні

Який результат оцінювання?

Зворотний зв'язок

Рівень навчальних досягнень за певний проміжок часу

Особливості класного середовища

Клас співробітництва і підтримки

Клас конкуренції

Що отримує учень?

Аналіз роботи і поради щодо удосконалення

Знання про рівень навчальних досягнень учнів

Стосунки  між тим, хто

оцінює і тим, кого оцінюють

Рефлексивні; критерії обговорюються спільно

Директивні;

критерії надає той, хто оцінює

Еталони для вимірювання

Абсолютні, спрямовані на досягнення найбільш значущого результату

Порівняльні, які висвітлюють  різницю між кращими і гіршими

РЕКОМЕНДОВАНІ ДЖЕРЕЛА

image Блум, Б. С. Навчання майстерності.  Довідник формувального і підсумкового   оцінювання навчання учнів 1971.

image image

 Харлен В. і М. Джеймс.  Оцінювання та навчання: відмінності та взаємозв'язки між   формувальним та підсумковим оцінюванням. Оцінювання в освіті: принципи,            політика та практика 1997. 365–379.

      image   Роберт Дж. Марзано Формувальне оцінювання та оцінювання на основі стандартів 

             (стратегії у класі) Perfect Paperback – Illustrated, 12 Nov. 2009

Перегляд файлу

ФОРМУВАЛЬНЕ ОЦІНЮВАННЯ

Інна Большакова

ТЕЗИ ЛЕКЦІЇ

Формувальне оцінювання є невід'ємною частиною ефективного навчання.

Мета формувального оцінювання — збір даних про навчання учнів під час навчального процесу для систематичного надання учням зворотного зв'язку про досягнення.

 

Щоб отримати  різні дані про навчання учнів, ми повинні використовувати різні стратегії та інструменти оцінювання.

Формувальне оцінювання може бути нав’язливим / формальним у вигляді спеціально організованої вчителем процедури  чи ненав’язливим / неформальним, коли учитель оцінює учнів, спостерігаючи за їхньою роботою під час навчання, але вони про це не здогадуються.

 

Ненав’язливе оцінювання не перериває навчальний процес і дозволяє отримати дані про нього для подальшого зворотного зв’язку.

 

image image

Чим швидше ми будемо надавати зворотний зв’язок учням, коли вони їм складно виконати завдання, тим швидше вони  зможуть виправити недоліки.

 

Щодо стратегій та інструментів формувального оцінювання у педагогічних колах немає

однієї чіткої позиції. Є вчителі, які використовують однакові інструменти і для формувального, і для підсумкового оцінювання, але застосовують отримані дані по-різному: одні — для надання зворотного зв’язку, інші — для визначення рівня успішності. Є і прихильники окремого інструментарію для формувального оцінювання.

 

Ми використовуємо таке оцінювання, коли діти виконують у класі різні завдання, вправи, створюють проєкти тощо.

 

Наприклад, учні відповідають на тестові запитання. Тест дозволяє отримати кількісні і якісні дані про знання учнями відповідних положень теми. Кількісні дані можна представити  у вигляді дробу, наприклад, 14/20, де 14 – кількість правильних відповідей, а 20 —загальна кількість запитань. Ці дані дають певне уявлення, наскільки учень обізнаний з темою, але не відповідають на запитання, яка саме інформація залишилася незасвоєною. Якісний аналіз неправильних чи не наданих учнем відповідей дасть можливість учителю порекомендувати йому ще раз повернутися до теми й опрацювати саме ці аспекти. Для поточного оцінювання будуть важливими кількісні дані, для формувального — якісні.

Для того, щоб учителю зробити висновки про засвоєння учнями теми, виконання тесту  недостатньо. Варто застосувати ще кілька інструментів оцінювання.

Повнота та якість професійного судження про опрацювання теми досягаються за допомогою різних інструментів оцінки.

Розглянемо деякі з них.

Наші власні спостереження за роботою учнів у класі є найбільш цінними. Під час спостереження ми можемо запам’ятовувати дані, створювати швидкі нотатки на папері чи в електронному вигляді або робити відповідні позначки у заздалегідь створеному списку.

ПРАКТИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

Зворотний зв’язок від вчителя Нотатки / anecdotal record

image image

image робіть короткі нотатки, фіксуючи те, що допоможе надати зворотний зв’язок;  зробіть запис якнайшвидше після події, адже з плином часу спостереження, які ви   запам'ятали, стають більш суб'єктивними й менш чіткими. Пізніше, у зручний               момент, ви зможете звернутися до своїх швидких нотаток і додати деталей чи             сформулювати тези для зворотного зв’язку;             image          укажіть ім’я дитини, клас, дату, час нотатки, моменти, які хочете відмітити.

 

Зворотний зв’язок від учнів

 

Стратегії, які спонукають учнів надавати нам дані щодо їхнього навчання, є корисними для нашої педагогічної практики, адже що швидше ми дізнаємося про складнощі у засвоєнні школярами теми, то оперативніше зможемо допомогти їм впоратися з цим. На перший погляд деякі прийоми формувального оцінювання можуть здатися нам занадто простими, але вони дієві. Наприклад,  учитель просить учнів підняти руки, якщо вони зрозуміли або не зрозуміли нове поняття. Такий швидкий зворотний зв’язок від учнів дасть можливість вчителю скоригувати пояснення нового матеріалу: чи варто ще раз пояснити нове поняття, чи можна рухатися далі.

 

3-2-1

Запишіть:

image 3 основні моменти, які розглядалися на уроці (факти, ідеї, концепції тощо);

 2 суперечливі ідеї (або дві речі, з якими ви не згодні);

 1 запитання, пов'язане з темою, яке залишилося без відповіді.

Найбрудніша точка

Попросіть учнів швидко визначити, що вони вважають «найбруднішою», тобто найбільш заплутаною, незрозумілою,  частиною теми або завдання.

Квиток на вихід

На початку чи наприкінці  уроку  вчитель роздає невеликі аркуші з питаннями щодо роботи на занятті й просить дітей відповісти на будь-яке з них:

image Чого я навчився на цьому уроці/під час виконання проєкту/у цій темі?

 Як я можу розповісти, чого я навчився, комусь іншому?

 Які ідеї на уроці були важливими?

 Яка інформація потребує більш детального розгляду? Тощо.

Запитання до вчителя

Складіть список із трьох (або будь-якої кількості) запитань, які учні хотіли б уточнити.

 

Квадрати, трикутники, кола

image image

Квадрат:  запишіть 4 думки у кожному з кутків умовного квадрату.

imageТрикутник:   запишіть у 3 кутах те, з чим ви не згодні;  або 3 думки на підтримку ідей;  або 3 факти, які потребують більше інформації, або 3 різні погляди на ідею. Коло: запишіть 3 запитання, які вас турбують.

Про інші стратегії ви дізнаєтеся з конспекту до цього відео.

 

Чи варто записувати дані формувального оцінювання?

Існують протилежні думки. Одні вчителі вважають, що дані формувального оцінювання не слід записувати, а інші — що як раз потрібно фіксувати.  Оберіть той варіант, який буде найбільш корисним для вашої практики у класі.

Чи враховувати дані формувального оцінювання при виставленні підсумкової оцінки?

Це питання теж дискусійне. Більшість педагогів дотримується думки, що формувальні оцінки не повинні враховуватися під час підсумкового оцінювання, однак є й ті, хто бачить у цьому потребу.  Оскільки ми маємо академічну свободу щодо створення найбільш ефективної для наших учнів системи оцінювання, то можемо  прийняти рішення в залежності від специфіки навчального предмету, класу, умов навчання тощо.

image image

ІЛЮСТРАТИВНИЙ МАТЕРІАЛ

image

image

РЕКОМЕНДОВАНІ ДЖЕРЕЛА:

image Блум, Б.С., Дж.С. Т. Гастінгс і Г. Ф. Мадаус.  Формувальне оцінювання.

 У Довіднику формувального і підсумкового оцінювання навчання учнів 1971.  Harry Fletcher-Wood  Responsive Teaching: Cognitive Science and Formative           Assessment in Practice Paperback – Illustrated, 5 Jun. 2018.

 Dylan Wiliam  Embedded Formative Assessment: (Strategies for Classroom         Assessment That Drives Student Engagement and Learning) (New Art and Science        of Teaching)17 Oct 2017.

            image          Solution Tree The Handbook for Embedded Formative Assessment: (A Practical Guide   to Formative Assessment in the Classroom) 17 Nov 2017.

 

Перегляд файлу

ФОРМУВАЛЬНЕ ОЦІНЮВАННЯ: ЗВОРОТНИЙ ЗВ'ЯЗОК

Інна Большакова

 

ТЕЗИ ЛЕКЦІЇ

Метою формувального оцінювання є надання якісного зворотного зв'язку для досягнення найкращого результату навчання.

image image

Зворотний зв'язок — це «інформація, яка має спонукати учня змінити власні дії або мислення з метою покращення навчання» (Валері Шуте [2008]). Він повинен бути:

пов'язаним із очікуваними результатами

учні мають розуміти, якого результату їм треба досягти та за якими критеріями можна визначити, що це відбулося

своєчасним та актуальним

тобто надаватися в той момент, коли учень робить помилку, щоб був час її виправити й поліпшити кінцевий результат

орієнтованим на дії

після зворотного зв’язку у дітей має бути бажання виправити недоліки та покращити роботу

індивідуальним

однаковий процес надання відгуків не спрацює для всіх. Він має відповідати індивідуальним потребам та особливостям кожної дитини

зрозумілим

таким, який учні насправді слухають, розуміють і використовують

У залежності від навчальної ситуації зворотний зв’язок може бути спланованим чи спонтанним, розгорнутим чи стислим, надаватися в групі або індивідуально.

«Чудова робота!», Додай ще одне речення», «перестав числа місцями», «перечитай перший абзац» — це також зворотний зв’язок, який у першому випадку надає схвальний емоційний коментар, а в решті нагадує швидку медичну допомогу. Але без розгорнутого зворотного зв’язку навчання не буде таким ефективним.

ПРАКТИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

Розглянемо один зі способів надавати розгорнутий зворотний зв’язок.

Крок 1. Розкажіть, що було зроблено правильно.

Учень має зрозуміти, яка частина роботи йому вдалася, відчути успіх і радість від зробленого. Традиційний підхід до оцінювання, як правило, базується на дефіцитному мисленні. Тобто ми вказуємо тільки на те, що учні не зробили або зробили недостатньо добре, і вважаємо, що говорити про зроблене правильно — лише гаяти час. Однак наші коментарі про їхні успіхи підвищують самооцінку школярів, знижують рівень стресу та мотивують рухатися далі. Але наш коментар повинен бути максимально об’єктивними й  містити факти, а не емоційну похвалу.

 

Крок 2. Визначте, які помилки / неточності було допущено.

Учень має зрозуміти, що саме потребує покращення. Чим конкретніше ми вкажемо на недоліки роботи, тим більше шансів на те, що учень їх виправить.

Кількість критичних коментарів має бути меншою у порівнянні з тими, що відмічають правильні аспекти роботи. Уникайте формулювань з не: не зазначив, не дописав. Краще: пропустив, залишив незавершеним.

Крок 3. Порекомендуйте, як покращити роботу

Учень має зрозуміти, які конкретні кроки потрібно виконати, щоб досягти результату.

Тобто змінити власні дії чи спосіб міркування, знайти інші джерела інформації тощо. Концентруйтеся на тому, що критично важливо саме для цієї роботи, уникайте довгих списків. Максимально конкретизуйте те, що потрібно зробити учню. Також будуть неефективними рекомендації, на кшталт «повтори параграфи 18-19», «повтори, що ми вчили у 1 семестрі» тощо.

Крок 4. Підкажіть напрямок розвитку.

Проаналізуйте глибинну причину помилки та порадьте, що робити учневі, щоб уникати подібних помилок надалі.

Важливо, щоб після надання зворотного зв’язку ми перевірили дії учня щодо покращення роботи.

Американський вчитель Марк Барнс запропонував систематичний підхід до надання зворотного зв’язку — SE2R. Розшифруймо:

1.      Summarize — короткий відгук.

2.      Explain — пояснення прогалин.

3.      Redirect — об’єктивні вказівки щодо того, як подолати ці прогалини.

4.      Resubmit — прохання повторно подати свою роботу.

Скористайтеся таким підходом, коли необхідно перевірити творчу роботу або есе.

Важливо зауважити, що учні повинні розуміти, за якими критеріями буде перевірено завдання. Тоді будуть зрозумілими коментарі вчителя щодо того, наскільки робота відповідає або не відповідає очікуваним результатам.

За словами Барнса, коли учень або учениця віддає творчу роботу або есе на перевірку, то учитель послідовно виконує 4 кроки.

Перший. Summarize — короткий відгук.

На цьому етапі учитель відзначає те, що помітив у роботі, наприклад:

1.     способи зв’язку частин тексту;

2.     доречне використання  трьох слів зі словника;

3.     відсутність або присутність грубих граматичних помилок. 

image image

Другий. Explain, тобто  дотримання вимог структури.

Учитель коментує структуру творчої роботи за встановленими критеріями. Наприклад, зазначає, що текст має усі три частини: вступ, основну частину і  закінчення. 

Третій. Redirect, тобто перелік ресурсів, які потрібно використовувати для виправлення помилок в написаному творі.

Наприклад, учитель рекомендує прочитати твори однокласників, написані на таку ж тему і визначити, які способи зв’язку вони використали для досягнення поставленої мети.

Четвертий. Resubmit, тобто  відправити ще раз.

Це найцікавіший етап. Учитель пропонує учням переписати твір на цю ж тему.  Наголошує, що вони повинні виправити усі помилки, на які ви звернули увагу, а також врахувати ту роботу, яку провели самостійно, наприклад, аналізуючи твори однокласників.

Барнс зазначає, що такий підхід допомагає усунути суб’єктивність у оцінках і водночас надати учням інформацію про те, чого вони досягли, а над чим іще варто попрацювати. Звісно, щоразу надавати такий розгорнутий відгук може здатися надто великою роботою для вчителя. Однак саме так відбувається ефективне навчання.

Чи потрібно ставити бали за роботу, коли ми надаємо зворотний зв'язок?

Ні, не потрібно. Зворотний зв'язок – це стратегія формувального оцінювання. Він потрібен учневі до визначення рівня роботи та присвоєння балів, букв. Після повторного відправлення роботи на оцінку ми можемо або знову надати зворотний зв'язок для її покращення, або оцінити за рівнями у вигляді балів, букв, слів.

Багато педагогів вважають, що найкраще поєднувати оцінки та коментарі до роботи. Однак дослідження доводять, що таке поєднання неефективне. У більшості випадків виставлений бал означає для дітей завершення роботи, тому рекомендації вчителя втрачають сенс. У статті  «Усередині чорної скриньки» (1998, Пол Блек, Ділан Вільям, Королівський Лондонський коледж) ми читаємо: «Експериментально доведено: щобільше вчитель надає учням зворотного зв’язку, то він більше підтримує навчання. Що більше оцінювання здійснюється у балах, то більше  заважає навчанню. Якщо зворотний зв’язок містить обидві форми: і бали, і зворотний зв'язок, то учні звертають увагу на оцінку, ігноруючи коментар-рецензію, і це шкодить навчанню».

Зворотний зв'язок ми можемо надавати по-різному:

image у вигляді письмового коментаря на паперових чи цифрових пристроях;  голосовим коментар через аудіозапис;  відеокоментарем через відеозапис;

 із використанням візуальних інструментів, наприклад, скріншоту з коментарями      тощо.

Тест і зворотний зв’язок

1.            Спостерігайте за учнями під час тестування. Помічайте момент, коли учень                потребує підтримки та надавайте її.

2.            Покажіть учням правильні відповіді одразу після завершення роботи над                      тестовими завданнями. Миттєвий зворотний зв'язок дає хороші результати.                Утримайтеся від визначення рівнів та виставлення бальних / буквених оцінок.           3.            Обговоріть разом з учнями  правильні відповіді. Зворотний зв'язок із                 обґрунтуванням дозволяє учням послідовно накопичувати знання у процесі                обговорення.

4.            Якщо ви надаєте зворотний зв’язок через деякий час, надайте словесний                     персоналізований відгук з рекомендацією ще раз опрацювати необхідний                     навчальний матеріал і знову пройти тестування.

5.            Якщо ви проводите тестування онлайн, створіть автоматичний зворотний зв'язок     на основі тестових відповідей учнів. Учні з різними результатами навчання          отримають різні відгуки.

6.            Дозвольте учням відредагувати свої відповіді на основі власних висновків чи                відгуків вчителя. Це може сприяти покращенню результатів навчання.

Хто може надавати зворотний зв'язок?

image учитель

 однокласники (взаємооцінювання)  сам учень собі (самооцінювання)

image image

Зворотний зв'язок, який учні отримують від своїх вчителів, є для них зразком, схемою, якою вони скористаються, надаючи пізніше такий зв’язок одноліткам чи під час самооцінювання. Це сприяє розвитку школярів.

Поставте учням запитання, які допоможуть їм зрозуміти цінність взаємо- та самооцінювання:

image Як зворотний зв'язок від вашого однокласника допоміг вам переглянути свою   роботу?

 Чого ви навчилися, коли надавали зворотний зв’язок однокласникам, і як це    допоможе вам переглянути свою роботу?

 Чого ви навчилися після самооцінювання? 

ІЛЮСТРАТИВНИЙ МАТЕРІАЛ

image

РЕКОМЕНДОВАНІ ДЖЕРЕЛА

image Відділ реформ оцінки. 1999. Оцінка для навчання: За межами чорного ящика.   Кембридж, Великобританія: Кембриджський університет, Педагогічна школа.  Граф, Л. М. 2003. Оцінка як навчання: Використання оцінювання в класі для      максимізації навчання студентів. Тисяча дубів, Каліфорнія: Корвінус.

Перегляд файлу

ФОРМУВАЛЬНЕ ОЦІНЮВАННЯ: ОНЛАЙН-ІНСТРУМЕНТИ

Як ефективно оцінювати учнів за допомогою цифрових інструментів? Які стратегії формувального оцінювання підвищують самостійність учнів та забезпечують ефективний зворотний зв’язок онлайн?

Формувальне оцінювання, або ж оцінювання для навчання, — це система з величезною кількістю методів і прийомів, мета яких — скорегувати діяльність як учня, так і педагога для покращення результатів навчання.

Процес оцінювання для навчання має свою структуру, яка визначає специфіку використання онлайн- чи офлайн-інструментів.

Наприклад, мета.

image image

Учитель має чітко розуміти, навіщо він використовує формувальне оцінювання на цьому уроці, які результати отримає і чи допоможе це вплинути на навчання учнів. Уважно проаналізуйте кроки планування процесу формувального оцінювання від Сари Хілтон, які дуже важливі для вибору онлайн-інструментів:

image            Вплив

            Пізнання

 

ФОРМАТ:  Як я оцінюю?

            Письмово

            Усно

            Невербально

 

ЧАС:  Коли я оцінюватиму?

            До пояснення матеріалу?

            У процесі пояснення матеріалу?

            Після пояснення матеріалу?

 

ПІДГОТОВКА:  Що мені знадобиться?

 

            Технології

            Час

            Простір

            Допомога колег (асистентів)

 

ОЦІНЮВАЧ:  Хто проводитиме оцінювання?

 

            Самооцінювання

            Взаємооцінювання

            Оцінювання учителем

 

РЕЗУЛЬТАТ ОЦІНЮВАННЯ:  Що отримають учні у результаті оцінювання?

 

            Індивідуальний зворотний зв’язок щодо навчального поступу

image            Коментар щодо парної роботи (взаємооцінювання)              Аналіз групової взаємодії

Професор Університетського коледжу Лондона, автор багатьох книг, посібників та публікацій про формувальне оцінювання, Вільям Ділан визначає 3 складові ефективного викладання, а саме відповіді на питання:

image де зараз знаходяться учні, тобто на якому рівні, що вони знають і вміють?  куди вони мають дістатися?  як саме їм туди потрапити?

Ці процеси педагог згрупував у п'ять ключових стратегій формувального оцінювання.

image

«Якщо ви не знаєте, куди йдете, то ніколи туди не потрапите», — так Вільям Ділан пояснює важливість першої стратегії — з’ясування та розуміння очікуваних результатів і критеріїв успіху.

Учителю й учням потрібно чітко визначити цілі навчання та критерії їх досягнення. Із цим завданням гарно впорається такий онлайн-інструмент як віртуальна онлайн-дошка «Padlet» і техніка формувального оцінювання «З-Х-Д» (Знаю-Хочу дізнатися-Дізнався). Запропонуйте учням занотувати їхні відповіді, використовуючи шаблон застосунку, який називається «Полиця», створіть відповідні колонки.

image

Цей інструмент стане чудовим організатором вивчення теми й візуально демонструватиме учню покроковість здобуття нових знань.

Запропонуйте школярам заповнювати третю колонку поступово, після кожного уроку або певного етапу вивчення теми — це стане своєрідною рефлексією для вас та учнів і допоможе дізнатися, що нового вони опанували.

Перша стратегія формувального оцінювання передбачає створення  контрольних списків, або, як їх ще називають, чеклистів.

Контрольний список — це перелік або реєстратор дій учня під час вивчення чи опанування теми; він відображає послідовність виконання проєкту.

Найрезультативнішим варіантом буде створення контрольного списку у співпраці з учнями, а не виключно вчителем.

Чеклисти допомагають учням перевірити, чи вони зробили всі потрібні кроки для виконання завдання, а критерії успіху (рубрики для оцінювання) допоможуть оцінити якість виконання певного кроку.

Розглянемо приклад контрольного списку для створення часової шкали учнями 5-6 класів (за матеріалами курсу «Intel навчання для майбутнього»):

Інструкція: використайте цей контрольний список, щоб упевнитися у тому, що ви виконали усі необхідні кроки.

 

 

Відмітка про виконання

Коментарі/ Цілі

Моя часова шкала має заголовок.

image

 

Моя шкала містить усі необхідні позначки.

image

 

Усі факти точні, розміщені один за одним у певному порядку, пояснені в деталях.

image

 

Усі факти розташовані в хронологічному порядку.

image

 

Усі необхідні факти є на шкалі.

image

 

Я подбав про відповідні зображення, графіку, звуки, відео.

image

 

Моя робота акуратна, приваблива і розбірлива.

image

 

У моїй роботі немає помилок.

image

 

Я правильно описав усі використані джерела.

image

 

Пропонуємо для цих завдань використовувати онлайн-інструмент Canva, який за допомогою бібліотеки шаблонів дозволить швидко створити ефектний чеклист.

Наступний крок — підготовка рубрик для оцінювання.

«Рубрики — це інструмент, який використовується для оцінювання або спрямування учня до виконання певного завдання у певному контексті, з урахуванням певних стандартів».

Інструмент використовують для надання зворотного зв’язку щодо презентацій, проєктів, наукових робіт і портфоліо школярів.

Як побудувати рубрики?

Цей інструмент для оцінювання складається з 3 компонентів:

Критерії: аспекти продуктивності, які будуть оцінюватися (наприклад, аргументи, докази);

Дескриптори: характеристики, пов’язані з кожним критерієм (наприклад, аргумент є доказовим та оригінальним);

Рівні успішності: рейтингова шкала, яка визначає рівень майстерності учнів у межах кожного критерію.

Розглянемо приклад рубрик для оцінювання коміксу для учнів 5-6 класів:

Тема

Відповідає визначеній темі повністю

Не повністю відповідає визначеній темі

Не відповідає визначеній темі

Ідея

Чітко визначена

«Розмита» ідея

Немає ідеї

Логічна послідовність викладу подій

Дотримана повністю

Є порушення логічної послідовності

Немає логічного зв'язку між

зображеними подіями.

Оформлення

Дотриманий єдиний стиль, шрифт, колір.

Є порушення єдності стилю, шрифту, кольору.

Немає єдності стилю, шрифту, кольору

Лексика

Лексика різноманітна, відповідає визначеному функціональному стилю

Лексика різноманітна, але не повністю відповідає визначеному функціональному стилю

Лексика бідна, що не відповідає функціональному стилю

Для створення рубрик пропонуємо скористатися онлайн-інструментом Rubistar.

Цей сервіс дозволяє швидко створити рубрики, редагувати зміст кожної комірки та зберегти готовий результат.

Інструмент англомовний, але розширення браузера допоможе Вам з перекладом. Друга стратегія формувального оцінювання — отримання даних, які свідчать про навчання учнів та їхній навчальний поступ, тобто моніторинг прогресу в навчанні.

Які ж онлайн-інструменти допомагають швидко створити коротку анімовану вікторину чи опитування, щоб отримати результати прогресу учнів у вивченні теми?

Google Forms LearningApps Kahoot!

Mentimeter

Сlasstime

Quizelize

Quizlet

Платформа Сlasstime, яку розробила команда спеціалістів зі Швейцарії, України та США, ідеально підходить для всіх етапів формувального оцінювання, має українськомовний інтерфейс, бібліотеку готових опитувань.

Зверніть увагу на те, що сервіс дозволяє формулювати питання різних когнітивних рівнів на основі таксономії  Блума, модифікованій  Андерсоном  та  Кратволем, тобто ви зможете створити завдання, щоб оцінити: знання,  розуміння, застосування,  аналіз,  синтез, оцінювання.

image

За допомогою платформи ви можете розробити цілісний урок, де кожна частина матиме вбудований елемент формувального оцінювання.

Перевагою сервісу є можливість надати описовий зворотний зв’язок учневі чи учениці під час або після виконання вікторини, тесту чи опитування.

Можливості платформи «Classtime» для вчителів НУШ

imageClasstime можна використовувати вчителям усіх предметів з учнями початкової,  середньої та старшої школи.

Не потребує додаткового встановлення та має команду підтримки, яка завжди  буде рада допомогти.

Доступ до готових завдань і конструктор для створення 10 авторських типів питань; Гнучкі налаштування тестів – від вивчення нової теми до антисписування під час  контрольних робіт;

Автоматична перевірка і оцінка відповідей, прогрес учнів в реальному часі,   експорт результатів;


imageІнтеграція з Google Classroom та Microsoft Teams;

Працює на будь-яких пристроях: мобільних телефонах, планшетах, ноутбуках, ПК Співпраця з колегами: спільне проведення тестувань і обмін завданнями

Дізнайтесь, як почати роботу з платформою за 3 простих кроки.

Ще один чудовий онлайн-помічник учителя для формувального оцінювання —  доповнення Pear Deck для слайдів Google, яке дозволяє швидко ставити відкриті запитання та запитання з кількома варіантами відповідей у   слайдах презентації.  Миттєві відповіді учнів дозволяють учителям контролювати та за потреби  коригувати свої інструкції.

Більше покрокових інструкцій та методичних коментарів до онлайн-сервісів від експертів ГС «Освіторія» можна знайти у курсі «Бери і роби. Дистанційне та змішане навчання».

Зверніть увагу на роботу з навчальним відеоконтентом та покрокову інструкцію з використання формувального оцінювання у цьому курсі.

Під час застосування третьої стратегії — надання зворотного зв’язку та відгуків щодо навчального поступу важливо використовувати різні онлайн-інструменти, наприклад, ті, що ви бачите на екрані — вони надають автоматизований фідбек.

Пам’ятайте, формувальне оцінювання не передбачає виставлення оцінки! Його основна мета — допомогти дитині отримати кращий результат.

Саме тому важливо, щоб учні, отримавши 6 правильних відповідей з 12 чи 15 можливих, сприймали це як індикатор результату зроблених кроків, можливість переглянути, проаналізувати та виправити помилки, а не як покарання.

Зверніть увагу, що онлайн-сервіси, наприклад,  LearningApps, Сlasstime та ін, дають можливість виконувати завдання декілька разів, доки учень не зрозуміє свої помилки. Для цього у них є відповідні налаштування.

Аналітичні інструменти онлайн-сервісів допомагають швидко проаналізувати динаміку результатів класу чи окремого учня. 

У формувальному оцінюванні дуже важливий якісний (описовий) зворотний зв’язок. На відміну від кількісного (кількість правильних відповідей, % показники чи бали), він передбачає висловлення спостережень за навчальною діяльністю, встановлення емоційного зв’язку з дитиною та опис складних процесів. Тобто вчитель допомагає учню зрозуміти, що він робив правильно, а де припустився помилок і як їх можна виправити.

Для описового зворотного зв’язку найкраще використовувати інструменти Google (Google-документи чи Google-презентації),  Сlasstime, Padlet та ін.

Важливо навчити учнів надавати такий зв’язок один одному.  Завдяки цьому учні вчаться аналізувати, порівнювати та оцінювати.

Використання оцінювання як інструменту для навчання —  показник високого рівня майстерності вчителя.

Запропонуйте учням техніку формувального оцінювання «Дві зірки і одне бажання» за допомогою віртуальної дошки Padlet та опції «Коментарі».

Школярі оцінять роботу однокласника чи однокласниці, вказавши 2 позитивні моменти роботи та 1 побажання щодо удосконалення.

Четверта стратегія — активізація учнів як навчального ресурсу один для одного.

Дослідження кооперативного навчання засвідчують, що для ефективної групової роботи потрібно врахувати дві ключові особливості:

По-перше, чіткі групові цілі. Без цілей учні працюють у групі, а не як група. По-друге, внесок кожного учня має бути кількісно визначеним, так, щоб він не міг присвоїти результати решти групи і навпаки.

В арсеналі формувального оцінювання є багато технік та вправ, які допомагають реалізувати цю стратегію. Наприклад, вправи «Запитай трьох до мене», «Головні новини. Підсумки», «Повернись і поговори», «Форум» та ін.

Використайте для 4 стратегії онлайн-інструмент Padlet, про який ми вже згадували, або Mentimeter.

Використовуючи шаблон «Трансляція» (Padlet), ви можете створити своєрідний форум або чат для спілкування.

image

Поставте учасникам форуму запитання та запросіть до дискусії. Учням подобається, коли вчитель використовує  елементи рольової гри — вони залюбки грають  ролі мандрівників, правознавців, спортсменів чи лікарів, дискутують на запропоновану тему, використовуючи здобуті знання.

За допомогою цієї вправи учні й вчитель зможуть у процесі обговорення зрозуміти рівень опанування теми, а також заповнити прогалини у знаннях відповідями на запитання один одного.

Використовуючи онлайн-платформу Mentimeter, запропонуйте учням вправу «Головні новини», мета якої —узагальнити вивчену інформацію за допомогою 1 заголовку з 2-3 слів для новини.

Шановні колеги, а яким чином ви допомагаєте учням брати відповідальність за власне навчання?

Саме про це п'ята стратегія формувального оцінювання — активізація  учнів як відповідальних за власне навчання.

image image

5 порад щодо того, як спонукати учнів брати відповідальність залишаємо у матеріалах до відео.

Які  ж онлайн-інструменти допоможуть Вам практикувати цю стратегію на уроках?

Запропонуйте учням вести щоденник рефлексій/успіху за допомогою інструменту Google-Blogger.

Блог може бути закритим для перегляду або відкритим, якщо учень забажає поділитися цікавинками, про які дізнався під час уроку.

 

Для учнів 5-6 класів зручним інструментом для рефлексії буде Classdojo.

Mentimeter — чудовий помічник для проведення рефлексивних вправ  із короткими відповідями.

Приклад запитань, які доцільно використовувати для

однохвилинного есе (їх можна класифікувати за видом навчального досвіду, який отримав учень):

image Не підглядаючи у свої нотатки, напишіть, що найбільше запам’яталося про    сьогоднішній урок?

 Які цікаві питання сьогоднішньої теми залишаються для вас без відповіді?

 На вашу думку, яка найкорисніша ідея обговорювалася на сьогоднішньому уроці?

 Чи погоджуєтесь ви із цим твердженням:. . .? Чому?

 Що ви вважаєте основною метою сьогоднішнього уроку?

image Які зв’язки ви помітили між сьогоднішньою темою та іншими темами, які ми раніше   опанували?

 Що з вивченого на уроці, на вашу думку, пов’язане з тим, що ви             вивчали на інших предметах?

Про інструменти формувального оцінювання для проведення рефлексії ви можете дізнатися більше в онлайн-курсі «Бери і роби». 

Зверніть увагу: неможливо опанувати усі стратегії формувального оцінювання одночасно.

Для початку виберіть одну стратегію і впродовж місяця/двох відпрацьовуйте її з учнями. Поступово додавайте інші інструменти/техніки й стратегії, використовуйте їх у інших класах.

«Навчання тому, як вчитися раніше було необов’язковим додатком до освіти; сьогодні — це навичка для виживання», —  стверджує автор бестселера «Впровадження формувального оцінювання» Ділан Вільям.

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

image Формувальне оцінювання: означення, техніки і інструменти.

 Режим доступу: http://formativeasua.blogspot.com/

 Бібліотека оцінювання - Intel навчання для майбутнього.

 Режим доступу: http://iteach.com.ua/kurs2016ua/index.html

image image

 Що таке формувальне оцінювання, чому воно потрібне учням і які основні                 виклики.

             Режим доступу: https://nus.org.ua/view/shho-take-formuvalne-otsinyuvannya-       

            chomu-vono-potribne-uchnyam-i-yaki-osnovni-vyklyky/

      image    Як оцінювати без оцінок: покрокова інструкція сучасного вчителя.

            Режим доступу: https://osvitoria.media/experience/yak-otsinyuvaty-bez-otsinok-    pokrokovo-instruktsiya-suchasnogo-vchytelya/

Перегляд файлу

ПОТОЧНЕ І ПІДСУМКОВЕ ОЦІНЮВАННЯ

Інна Большакова

 

ТЕЗИ ЛЕКЦІЇ

Якщо формувальне оцінювання спрямоване на покращення навчання учнів без визначення рівня навчальних досягнень, то метою поточного та підсумкового оцінювання є розподіл учнів за рівнями навчальних досягнень та інформування батьків, адміністрації і громадськості про рівень якості навчання. Отже, поточне і підсумкове оцінювання — це рівневі оцінювання.

Формувальне – оцінювання з низьким рівнем ризиків, поточне і підсумкове – з високим. Результати поточного та підсумкового (тобто рівневого) оцінювання застосовують і для аналізу навчальної діяльності з метою її удосконалення.

image image

Рівень навчальних досягнень учнів ми визначаємо за шкалою оцінювання. На ній рівні позначаються цифрами від 1 до 12, буквами П, С, Д, В або відповідними словами — початковий, середній, достатній, високий.

Бальне оцінювання — це рівневе оцінювання, особливістю якого є позначення рівня цифрами від 1 до 12.

Поточне і підсумкове оцінювання відбувається у різний час. Поточне,  так само як формувальне, — у процесі навчання, а підсумкове — наприкінці вивчення теми, семестру, року. Поточне оцінювання ми використовуємо для оцінювання окремих робіт учнів у процесі навчання, підсумкове оцінювання — сумативне. Тобто оцінка формується з кількох.

Розглянемо сумативний характер підсумкового оцінювання на прикладі методичних рекомендацій з оцінювання учнів 5-6 класів НУШ.

Кожна підсумкова оцінка — комплексна. На екрані, а також у конспекті до уроку ви можете побачити схему оцінювання академічних знань із навчальних предметів. Опрацюйте її для розуміння складників оцінювання.

ІЛЮСТРАТИВНИЙ МАТЕРІАЛ

Оцінювання академічних знань з навчальних предметів

тематичне оцінювання

дані поточного оцінювання

дані діагностичної (контрольної роботи) в залежності від навчального предмета (необов’язково)

семестрове оцінювання

дані тематичного оцінювання

«контроль груп загальних результатів, зазначених у Свідоцтві досягнень»

річне оцінювання

оцінка за 1 семестр

оцінка за 2 семестр

При виставленні тематичної оцінки враховують дані поточного оцінювання та діагностичної (контрольної) роботи в залежності від навчального предмета.  Діагностична робота є необов’язковою.

При виставленні оцінки за семестр враховують дані тематичного оцінювання та контролю груп загальних результатів, зазначених у Свідоцтві досягнень. При виставленні оцінки за рік враховують оцінки за 1 і 2 семестр.

Семестрове та підсумкове (річне) оцінювання результатів навчання здійснюють за 12-бальною шкалою.

Дані семестрового та річного оцінювання фіксують у Свідоцтві досягнень.

Рівнева/бальна оцінка не завжди відображає академічні здобутки учнів. Дуже часто це комплекс результатів навчання, стосунків, ставлень тощо. Так само визначені вчителем пріоритетні речі для успішності у класі, наприклад, старанність, також можуть включатися в оцінку за академічні досягнення. 

Моделі оцінювання одного й того ж навчального курсу, який викладають двоє різних вчителів, можуть дуже відрізнятися. Фактично окремі оцінки під час навчання можна інтерпретувати лише в контексті схеми оцінювання, створеної саме цим учителем. Томас Гаскі зазначив, що через відмінності в підходах до оцінювання різні вчителі створюють різні комбінації цих елементів для побудови загальної оцінки — і поточної, і підсумкової. 

Наприклад, один учитель у своїй політиці оцінювання може враховувати дані тестування, створення проєктів, участь у класі та пунктуальність завдань, тоді як інший викладач, який веде аналогічний курс, звертає увагу на портфоліо, дані діагностичних (контрольних) робіт, ставлення до навчального предмету та відвідування. 

Рівневе оцінювання здійснюється на основі критеріїв, які ґрунтуються на очікуваних результатах навчальних програм та обов’язкових результатах Державного стандарту.

ПРАКТИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

Одним з інструментів здійснення рівневого оцінювання є рубрики.

Рубрика — це інструмент оцінювання, який містить набір критеріїв з описом (дескрипторами) для кожного рівня шкали.

Загальні (цілісні) рубрики

У загальній рубриці всі характеристики роботи учня об'єднані в одне ціле, тому її ще називають цілісною. У рубриці подано три-п'ять рівнів продуктивності за шкалою оцінювання, а також докладний опис характеристик, які визначають кожен рівень.  Рівні можна позначити цифрами (наприклад, від 1 до 4), буквами (наприклад, від П до В ) або словами (наприклад, від Початковий до Високий). 

Створення загальних рубрик буде відрізнятися в залежності від навчального предмету, тому пропонуємо розглянути життєву ситуацію. Наприклад, ми замовили сніданок у кав'ярні та створили загальну рубрику для його оцінювання, яку ви бачите на екрані:

 

image image

ІЛЮСТРАТИВНИЙ МАТЕРІАЛ

Оцінка

Опис

Високий

Усі страви приготовані за рецептом. Подача зручна.

Достатній

Усі страви приготовані за майже рецептом. Подача в цілому зручна.

Середній

Не всі страви приготовані за рецептом. Подача не зовсім зручна.

Початковий

Більшість страв приготовані не за рецептом. Подача незручна.

Коли сніданок готовий, ми його оцінюємо: «Вибачте, але оцінка — 2 бали. Наступного разу старайтеся краще».

Головна перевага загальної рубрики полягає в тому, що вона зручна для нас, вчителів, хоча б у короткостроковій перспективі. Її створення займає менше часу, ніж інших видів рубрик, і оцінювання відбувається швидше. Ми просто дивимося на завдання і даємо загальну оцінку.

Також вона, на відміну відзвичайної бальної оцінки, адже пропонує зрозумілі для учня, хоч і дуже загальні, супровідні пояснення. Однак цілісна рубрика не дає учням зворотного зв'язку щодо успіхів чи недоліків роботи, тобто не є конкретною.  Тому учні можуть запитати: «За що я отримав 2?».

 

Аналітичні рубрики

Аналітична рубрика дозволяє нам класифікувати і точно визначати, які аспекти роботи виконані успішно, а які потребують доопрацювання.

Для прикладу зі сніданком аналітична рубрика буде виглядати так, як показано на екрані:

ІЛЮСТРАТИВНИЙ МАТЕРІАЛ

 

 

Початковий

Середній

Достатній

Високий

Оцінка

Дотримання рецепту

Жодна

страва не приготована  за рецептом.

Одна страва приготована  за рецептом.

Більшість страв  приготовані за рецептом.

Усі страви приготовані за рецептом.

 

Подача. Чистота посуду та декоративні елементи

Посуд брудний.

Майже весь посуд чистий.

Посуд чистий.

Посуд чистий, наявний декоративний елемент.

 

Подача. Наявність столових приборів

Столові прибори підібрані до однієї страви.

Столові прибори підібрані до основної страви.

Столові прибори підібрані до кожної страви

Столові прибори підібрані до кожної страви.

 

Подача.

Наявність і порядок розміщення столових приборів

Неправильни й порядок розміщення столових приборів.

Правильний порядок розміщення одного столового прибору.

Правильний порядок розміщення деяких столових приборів.

Правильний порядок розміщення столових приборів.

 

У цьому випадку кожній категорії ми поставимо окремий бал. Наприклад, 3 бали за дотримання рецепту, але 2 бали за чистоту посуду і тільки 1 бал за порядок розміщення столових приборів. Щоб зробити огляд ще більш конкретним, можна також виділити в рубриці певні фрази, щоб вказати, що саме пішло не так.

Перевага аналітичної рубрики в тому, що вона дає учням більш чітке уявлення, чому вони отримали бальну оцінку. Це добре і для вчителя, оскільки дає йому можливість обґрунтувати оцінку на папері, не надаючи усний коментар.

Водночас аналітичні рубрики мають два істотних недоліки: по-перше,  на їх створення витрачається багато часу, а по-друге, учні не обов'язково читатимуть усе це. 

 

Аналітичні рубрики корисні, коли ми хочемо охопити всі аспекти роботи і готові витратити час, щоб зрозуміти, як саме виглядає кожен рівень продуктивності.

Їх можна використати і для формувального оцінювання. У такому випадку такі рубрики використовують у процесі створення роботи, без бального оцінювання, з метою прослідкувати прогрес.

 

Одноточкові рубрики

Одноточкова  рубрика схожа на аналітичну рубрику, оскільки дає можливість оцінити різні компоненти завдання. Але вона зазначає, що оцінюється, без конкретних деталей.

Одноточкова рубрика про сніданок буде виглядати так, як ви бачите на екрані:

ІЛЮСТРАТИВНИЙ МАТЕРІАЛ

image image

 

Потребує покращення

Що оцінюємо?

Відповідає очікуванням

Неправильно підібраний соус для салату

Дотримання рецепту

Яєчня та каша за рецептом

Подумати про декоративні елементи

Подача. Чистота посуду та декоративні елементи

Посуд чистий

 

Подача. Наявність столових приборів

+

Порядок розміщення столових приборів не відповідає нормі

Подача. Наявність і порядок розміщення столових приборів

Усі прибори подано

Заповнюючи рубрику, ми можемо конкретизувати деталі. Якщо мети було досягнуто, й додаткових коментарів не потрібно, можна просто поставити позначку або виділити відповідну фразу в центральному стовпчику.

Одноточкова рубрика має низку переваг:

1.            Вона містить набагато менше слів, ніж аналітична рубрика, а отже, учні з більшою ймовірністю її прочитають; також на створення цієї рубрики ви витратите менше часу й при цьому надасте учням детальну інформацію про очікувані результати.

2.            При використанні повних аналітичних рубрик ми не можемо передбачити всі помилки, які можуть зробити учні, тому доводиться їх дописувати.  Це вимагає часу й зусиль. У одноточковій рубриці не потрібно  передбачати всі можливі помилки.  Ми їх просто фіксуємо у відповідному місці. Аналітичні рубрики обмежують учнів при виконанні творчих робіт, бо дають схему роботи високого рівня, і учні часто зупиняються на ньому, не намагаючись спробувати щось нове. Одноточкові рубрики більш відкриті.

Основний недолік одноточкових рубрик полягає у більшому обсязі письмової роботи. Якщо учень не досяг мети за багатьма показниками, заповнення лівої колонки займе більше часу, ніж просто обведення пунктів заздалегідь написаної аналітичної рубрики.

Однак пам’ятайте, що успішність наших учнів у житті визначається не тільки високими балами у школі.


РЕКОМЕНДОВАНІ ДЖЕРЕЛА

image image

image Joan M Kenney, Judah L. Schwartz  Tasks and Rubrics for Balanced Mathematics   Assessment in Primary and Elementary Grades Paperback – Illustrated, 13 Dec. 2007.  Audrey M. Quinlan  A Complete Guide to Rubrics: Assessment Made Easy for  Teachers, K-College 2nd Edition, Kindle Edition.

 Susan M. Brookhart  How to Create and Use Rubrics for Formative Assessment and      Grading11 Jan 2013.

Перегляд файлу

ОСОБЛИВОСТІ ВПРОВАДЖЕННЯ ДСБСО ДЛЯ ГРОМАДЯНСЬКОЇ ТА ІСТОРИЧНОЇ ОСВІТНЬОЇ ГАЛУЗІ

ТЕЗИ ЛЕКЦІЇ

Завданням галузі є, по-перше, виховати людину, здатну самостійно осмислювати сучасне та минуле. Це передбачає уміння виявляти зв’язки та взаємодію між локальними, загальноукраїнськими та глобальними подіями і процесами. По-друге, виховати громадянина України з активною громадянською позицією, патріота, який поважає права й свободи людини, верховенство права та демократичні цінності. Сучасному випускнику школи як ніколи потрібні розуміння процесів, суспільних явищ, причинно-наслідкового зв’язку, спроможність прогнозувати розвиток подій.

Учні мають усвідомити, що історія не є лінійною або чорно-білою. Важливо навчити учнів витримувати цю мінливість і неоднозначність, наявність білих плям — і одночасно протистояти спробам пересмикувати трактування подій, маніпулювати фактами та нав’язувати популістську або пропагандистську позицію.

Громадянська та історична галузь дає надзвичайно широкі можливості розвитку ключових компетентностей. Тут і розвиток мовлення, і математична компетентність, і критичне мислення, і підприємливість.

image image

Результати навчання в галузі об’єднано у 6 груп. У стандарті для початкової школи таких груп — вісім. Перший стовпчик кожної групи містить декілька загальних результатів — вони тягнуться наскрізно з першого класу й до завершення профільної школи. Далі маємо дві групи — конкретні результати та орієнтири для оцінювання — для 5-6 та 7-9 класів. Тож якщо читати таблицю горизонтально, можна простежити, яким чином досягається та ускладнюється з роками загальний результат із першого стовпчика.

Державний стандарт також містить розділ із назвою «Базові знання». Це рамка, яка визначає обсяг і суть матеріалу, що вивчатиметься на уроках. У громадянській та історичній галузі ці знання об’єднано у великі теми, які розкривають зв’язок людини та природи, світу матеріальних речей, суспільства, влади, світу уявлень та ідей. Ці теми можна пояснити на різному матеріалі. Водночас і вміння, набуті учнями, не залежать від того, який саме історичний сюжет вони вивчали. Тому розділ про базові знання не містить вказівок вивчати конкретні періоди, дати, персоналії чи події. Деталізація з’являється вже на рівні модельних програм або як результат створення уроку вчителем.

5-6 клас є адаптаційним періодом — перехідним етапом від початкової до базової освіти. У цих класах ви можете обрати інтегрований дворічний курс, у якому буде інтегровано громадянський та історичний компоненти. Це курс «Досліджуємо історію і суспільство» або курс «Україна і світ: вступ до історії та громадянської освіти».

Якщо такий варіант школі не пасує, можна обрати «Вступ до історії та громадянської освіти» для 5 класу та курс «Історія України. Всесвітня історія» для 6.

Для кожного з цих курсів є вибір із кількох модельних навчальних програм і підручників.

Логіка та поступ у процесі досягнення результатів можуть суттєво відрізнятися залежно від програми, яку ви обрали. Тому варто поєднувати загальні рекомендації щодо оцінювання з очікуваними результатами навчання, наведеними в обраній модельній програмі. Тобто брати до уваги потрібно не всі перераховані в стандарті результати, а ті, що реалізуються програмою на момент оцінювання. Для цього варто звертати увагу на очікувані результати навчання, наведені до кожної теми в обраній програмі. Окрім оцінювання очікуваних результатів навчання, варто зважати також і на розвиток ключових компетентностей та наскрізних умінь, зазначених у Державному стандарті.

ПРАКТИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

Візьмімо конкретний результат — пояснює, як географічне положення впливає на спосіб життя і світогляд людей. Одразу беремо до уваги, що це — результат дворічної праці. Пояснювати це учні мають навчитися наприкінці шостого класу. Як ми дізнаємося, що результату досягнуто? Маємо два орієнтири. Перший: учень виявляє чинники, що впливають на заняття людей, спосіб ведення господарства, соціальний устрій (клімат, географічне розташування, доступ до природних ресурсів). І другий: виявляє з допомогою вчителя і пояснює виклики, які стоять перед людиною, суспільством у різних природних середовищах.

Що це означає для конкретної дитини? Після завершення дворічного пропедевтичного курсу учитель очікує від неї усвідомлення, що шахти постають там, де є поклади корисних копалин, а рибальство не розвивається в пустелі. Поступово об’єм знань буде збільшуватися, і за кілька років учень уже зможе оперувати певною економічною інформацією, висувати гіпотези щодо взаємовпливів і перевіряти їх тощо.

ІЛЮСТРАТИВНИЙ МАТЕРІАЛ

image image

Концепція Нової української школи і «канва» розвитку учня

image

Змістові лінії ГІО:

image


image

image


image image

Оцінювання:

image

image

image

РЕКОМЕНДОВАНІ ДЖЕРЕЛА

Рекомендована література для глибшого опрацювання теми (що додатково можна прочитати, переглянути, на які платформи/курси можна звернути увагу для більш глибокого опрацювання теми — можна залишати покликання)

Формувальне оцінювання: де довідатися більше

image Онлайн-посібник «30 кроків до нової української школи: навчаємо громадянина»

 (сюжет про формувальне оцінювання)

 Онлайн-курс «Оцінювання без знецінювання»

 Кабан Л.В. Формувальне оцінювання навчальних досягнень учнів у новій         українській школі

 Презентація про формувальне оцінювання (Програма “Демократична школа”)

 Посібник “Абетка директора”, розділ 3, напрям 2 (с. 123 pdf-файлу)

Формувальне оцінювання: додаткові матеріали

       image   Блог з техніками формувального оцінювання та прикладами рубрик

Перегляд файлу

   ОСОБЛИВОСТІ ВПРОВАДЖЕННЯ ДСБСО ДЛЯ МАТЕМАТИЧНОЇ ОСВІТНЬОЇ ГАЛУЗІ

У 2022/2023 навчальному році реформа «Нова Українська Школа» переходить на рівень базової освіти. Для цього в 2020 році Міністерство освіти і науки України затвердило новий Державний стандарт базової середньої освіти. У цьому Стандарті для кожної освітньої галузі визначено єдину мету для всіх рівнів загальної середньої освіти, а також єдиний компетентнісний потенціал.

Компетентнісний потенціал відображає здатність кожної освітньої галузі формувати ключові компетентності через розвиток знань, умінь і ставлень учнів до матеріалу кожної окремої освітньої галузі, формування їхнього досвіду в процесі її опанування.

Відповідно до Стандарту метою математичної освітньої галузі є:

image            image          розвиток особистості учня через формування математичної компетентності у          взаємозв’язку з іншими ключовими компетентностями для успішної освітньої та   подальшої професійної діяльності впродовж життя;  формування і засвоєння системи знань з математики;

image image

 удосконалення вміння розв’язувати математичні та практичні задачі;  розвиток логічного мислення та психічних властивостей особистості учнів;  розуміння учнями можливостей застосування математики в особистому та         суспільному житті.

Наявні державні документи, які регулюють освітню діяльність в Україні, до впровадження реформи «Нова Українська Школа» та прийняття нового Стандарту зосереджувалися переважно на засвоєнні системи математичних знань і формуванні обчислювальних умінь. При цьому на практичне застосування математики увагу звертали менше, ніж того потребують розвиток і потреби сучасного суспільства. Також небагато часу виділялося на розвиток логічного та критичного мислення учнів.

За даними аналітичних звітів про результати зовнішнього незалежного оцінювання якості знань та результатами міжнародних моніторингових досліджень простежувалася нестача вмінь учнів:

image аналізувати проблемні ситуації, що виникають у реальному житті (у тому числі з   надлишковими даними);

 складати математичні моделі проблемних ситуацій — математичні задачі,       розв’язання яких еквівалентне вирішенню проблемної ситуації;  за потреби складати власний алгоритм розв’язання математичної задачі;  інтерпретувати результати розв’язування математичної задачі у контексті                      вирішення початкової проблемної ситуації.

Отже, з’явилася потреба конкретизувати ті загальні результати навчання, яких учні повинні набути та показати розвиток умінь учнів на кожному рівні освіти.

Якщо порівняти Державний стандарт початкової освіти та Державний стандарт базової освіти, то у цих двох документах зберігається 4 групи загальних результатів, а саме:

1.            Виокремлення проблем і дослідження ситуацій, які можна розв’язувати із                     застосуванням математичних методів.

2.            Моделювання процесів і ситуацій, розроблення стратегій, планів дій для                       розв’язання проблемних ситуацій.

3.            Критичне оцінювання процесу та результату розв’язання проблемних ситуацій.         4.            Розвиток математичного мислення для пізнання і перетворення дійсності,                    володіння математичною мовою.

Варто звернути увагу, що в обох згаданих Державних стандартах використано таку послідовність розкриття результатів навчання:

image група обов’язкових результатів;  загальний результат;  конкретний результат;

 орієнтир для оцінювання (загалом 36 орієнтирів);  очікуваний результат (мета вчителя на певному навчальному занятті).

Отже, виникає система індексів, яку було використано в Державному стандарті початкової освіти та продовжує функціонувати в Державному стандарті базової середньої освіти. Кожна цифра в цій системі має своє призначення. Наприклад, у записі [6 МАО 2.1.1-1]: перше число показує, на закінчення якого класу цей результат повинен бути сформований (у даному випадку — 6 клас); МАО означає індекс математичної освітньої галузі; 2.1 — це перший обов’язковий результат із групи «Моделювання процесів і ситуацій», а наступні комбінації цифр — це деталізація цього результату в орієнтирах для оцінювання.

Простежимо, як відбувається розвиток обов’язкового результату «Сприйняття та перетворення інформації математичного змісту» впродовж чотирьох циклів навчання:

ЦИКЛ НАВЧАННЯ

ОБОВ’ЯЗКОВІ РЕЗУЛЬТАТИ НАВЧАННЯ

1-2 класи

Перетворює інформацію (почуту, побачену, прочитану) у схему, таблицю, схематичний рисунок  [2 МАО 2.1].

 

Перетворює інформацію (почуту, побачену, прочитану) різними

3-4 класи

способами у схему, таблицю, схематичний рисунок  [4 МАО 2.1].

 

5-6 класи

Використовує інформаційні технології для пошуку та зберігання інформації математичного змісту [6 МАО 2.1.1-1]. Читає таблиці та діаграми, формули, графіки [6 МАО 2.1.1-2].

Перетворює текстову інформацію математичного змісту в таблиці та діаграми [6 МАО 2.1.2-1].

Презентує свої висновки чи розв’язання усно або письмово, зокрема з використанням інформаційних технологій [6 МАО 2.1.2-2].

 

7-9 класи

Знаходить і опрацьовує інформацію математичного змісту, визначає достатність інформації і надійність джерел [9 МАО 2.1.1-1].

Використовує обчислювальні та графічні можливості спеціалізованого програмного забезпечення для

систематизації й інтерпретації даних і побудови допоміжних моделей [9 МАО 2.1.1-2].

Представляє і поширює інформацію математичного змісту з використанням різних засобів, зокрема цифрових, висловлює власні судження [9 МАО 2.1.2-1].

З наведеної вище таблиці можемо побачити, що:

image у 1-2 класах формується вміння перетворювати певні види інформації в малюнок   або схему, таблицю;

 у 3-4 класах формується вміння перетворювати різні види інформації різними   способами в різні форми;

 у 5-6 класах формується вміння здійснювати пошук і збереження інформації в         різних формах, здійснювати зчитування даних та подавати їх у вигляді таблиць та   діаграм; а також учні набувають вміння презентувати свої висновки;

image image

 image         у 7-9 класах учні не лише вміють зчитувати дані, а й визначають чи достатньо їх у   задачі, перетворюють та поширюють інформацію в різних формах, висловлюють     власні судження.

Отже, обов’язкові результати навчання загалом стосуються формування математичної компетентності, але за весь час вивчення математики в школі учні однаково розвивають та формують 11 ключових компетентностей, передбачених Стандартом. До переліку ключових компетентностей відносимо:

 1.        вільне володіння державною мовою; здатність спілкуватися рідною (у разі         відмінності від державної) мовою;  2.    здатність спілкуватися іноземними мовами;

3.       математична компетентність;

4.       компетентності в галузі природничих наук, техніки й технологій;

5.       інноваційність;

6.       екологічна компетентність;

7.       інформаційно-комунікаційна компетентність;

8.       навчання впродовж життя;

9.       громадянські та соціальні компетентності;

10.    культурна компетентність;

11.    підприємливість і фінансова грамотність.

Усі 36 орієнтирів для оцінювання із Державного стандарту базової середньої освіти для математичної освітньої галузі тією чи іншою мірою пов’язані із 11 ключовими компетентностями. Розглянемо ці орієнтири на прикладі інформаційно-комунікаційної компетентності. Інформаційно-комунікаційна компетентність у математичній освітній галузі реалізується через уміння:

image структурувати дані;

 діяти за алгоритмом та складати алгоритми;  визначати достатність даних для розв’язання задачі;  використовувати різні знакові системи;  оцінювати достовірність інформації.

У Державному стандарті базової середньої освіти в обов’язкових результатах навчання для математичної освітньої галузі втілено також 11 наскрізних умінь, їх детальний опис можна переглянути в таблиці:

 

Читання з розумінням

Читає та розуміє тексти математичного змісту, використовує математичні поняття і факти, пояснює їх застосування, наводить аргументи.

Доцільно та правильно вживає у мовленні математичну термінологію та символіку.

 

Висловлення власної думки

Представляє і поширює інформацію математичного змісту з використанням різних засобів, зокрема цифрових, висловлює власні судження.

Висловлюється змістовно, точно, лаконічно, структуруючи власне мовлення й дотримуючись плану.

 

Критичне та системне мислення

Розпізнає неповну інформацію, маніпулювання даними. Виправляє помилки, робить висновки на основі отриманих результатів.

Творчість

Пропонує альтернативні способи розв’язання проблемної ситуації. Висловлює ідеї, пов'язані з новим розумінням проблемної ситуації.

Ініціативність

Виявляє ініціативу та пропонує ідеї щодо ходу розв’язання проблемної ситуації.

Логічне обґрунтовування позиції

Формулює у зручній формі результати розв’язання проблемної ситуації.

Обґрунтовано пояснює хід своїх міркувань, аналізує і оцінює їх, враховуючи їхню доказовість.

Конструктивне керування емоціями

Представляє результати розв’язання проблемної ситуації, надає аргументи, формулює контраргументи, керуючи при цьому власними емоціями.

Оцінювання ризиків

Передбачає можливість існування альтернативного розв’язку проблемної ситуації, враховуючи можливі ризики.

Знаходить додаткові дані для вдосконалення моделі та враховує можливі ризики.

Ухвалення рішень

Приймає рішення щодо відбору даних, потрібних для розв’язання проблемної ситуації, які можуть мати деякі обмеження або потребують встановлення певних припущень.

Ухвалює рішення щодо вибору раціонального способу розв’язування проблеми.

Розв’язування проблем

Відображає у зручній формі результати розв’язання проблемної ситуації, зокрема з використанням широкого спектру інформаційних технологій.

Використовує попередньо набуті знання і вміння в інших контекстах.

Співпраця з іншими

У співпраці з іншими планує дії, спрямовані на розв’язання проблемної ситуації.

Самостійно та в групі будує математичну модель проблемної ситуації, доречно добирає математичний апарат для побудови моделі.

image image

Наприклад, для наскрізного уміння «Співпраця з іншими» важливо, що математичну модель для проблемної ситуації учні мають будувати як самостійно (на уроці чи під час виконання домашнього завдання), так і під час колективного обговорення за допомогою належної модерації вчителя.

Затвердження Державного стандарту базової середньої освіти стало лише першим кроком до реалізації реформи «Нова Українська Школа». Наступний етап передбачав створення творчими колективами авторів модельних навчальних програм.

Ці програми містять змістовий компонент, орієнтири для оцінювання із Державного стандарту, а також пропоновані види навчальної діяльності, за допомогою яких можна сформувати і розвинути відповідні вміння учнів. Після грифування модельних програм авторські колективи спільно з видавництвами створюють підручники й інші навчально-методичні матеріали для учнів та вчителів.

Оцінювання результатів навчання з курсу «Математика» спрямоване на перевірку обов’язкових результатів навчання в математичній освітній галузі та сформованості предметних та інших ключових компетентностей, визначених Державним стандартом базової середньої освіти. Відповідно до Закону України «Про повну загальну середню освіту» основними видами оцінювання результатів навчання учнів є формувальне поточне  та підсумкове (тематичне, семестрове, річне) оцінювання.

Підсумкове оцінювання, зокрема і тематичне, передбачає оцінювання таких трьох груп результатів навчання учнів, визначених у свідоцтві досягнень:

image досліджує ситуації та створює математичні моделі;  розв’язує математичні задачі;  інтерпретує та критично аналізує результати.

Реалізація реформи «Нова Українська Школа» має належним чином реагувати на виклики сьогодення, сприяти забезпеченню якісної підготовки українських школярів, зокрема з математики. На це й спрямовано впровадження Державних стандартів і модельних навчальних програм, розробка підручників та дидактичних матеріалів нового покоління. Важливим у цьому контексті є надання вчителям достатнього рівня академічної свободи для їх творчої та професійної реалізації.

Перегляд файлу

ОСОБЛИВОСТІ ВПРОВАДЖЕННЯ ДСБСО ДЛЯ МОВНО-ЛІТЕРАТУРНОЇ ОСВІТНЬОЇ ГАЛУЗІ

(українська мова, українська література, зарубіжні літератури)

Мета мовно-літературної освітньої галузі — розвиток компетентних мовців і читачів, тобто тих, хто вміє читати з розумінням та висловлювати власну думку в усній і письмовій формі. Наведені вміння є спільними для всіх ключових компетентностей, визначених Законом України про освіту, тобто це наскрізні вміння. Отже, коли ми говоримо про компетентних мовців і читачів, то наголошуємо, що мета мовно-літературної освітньої галузі полягає в підтримці та сприянні розвитку всіх ключових компетентностей.

Для досягнення цієї мети в Державному стандарті базової середньої освіти визначено Компетентнісний потенціал галузі. Розгляньмо на прикладі кількох ключових компетентностей, які вміння, властиві цим компетентностям, можна підтримувати засобами саме мовно-літературної освітньої галузі.

image image

Почнемо з математичної компетентності. Для її підтримки в Компетентнісному потенціалі мовно-літературної галузі зазначено вміння перетворювати інформацію з однієї форми в іншу (текст, графік, таблицю, схему). Це вміння в Стандарті розкрито через низку обов’язкових результатів навчання (на найдокладнішому рівні орієнтирів для оцінювання):

А саме, учень/учениця:

            image          унаочнює та візуалізує почуте повідомлення, використовуючи різні засоби         (малюнки, схеми, таблиці, комікси тощо) для відтворення змісту, структурування   інформації;

image представляє текстову інформацію з одного джерела, використовуючи різні способи   й засоби візуалізації змісту;

 створює текст за визначеними характеристиками на основі певної графічної    інформації (діаграми, графіка тощо);

 поєднує інформацію, подану різними способами (словесну, графічну, числову          тощо) у межах одного або кількох текстів.

Тлумачення будь-якого вміння в Компетентнісному потенціалі мовно-літературної галузі через обов’язкові результати навчання на рівні орієнтирів для оцінювання притаманно всім ключовим компетентностям.

Переконаймося в цьому, розглянувши ще кілька з них. Для інноваційності, екологічної компетентності, для підприємливості та фінансової грамотності, для соціальних компетентностей у Компетентнісному потенціалі мовно-літературної галузі зазначено вміння використовувати різні комунікативні стратегії. Про увагу до нього йдеться в таких обов’язкових результатах:

Учень/учениця:

image вказує на окремі особливості, що сприяють або заважають ефективній комунікації   в конкретній ситуації спілкування; 

 характеризує почуте повідомлення з погляду основних правил спілкування,    дотримується їх; 

 толерантно обстоює власну позицію, звертає увагу на спільні і різні думки                 учасників дискусії.

Для компетентності «навчання впродовж життя» в Компетентнісному потенціалі мовно-літературної галузі зазначено такі вміння: визначати власні комунікативні потреби, цілі та способи їх досягнення; використовувати ефективні прийоми вивчення державної мови з урахуванням власного стилю навчання; постійно збагачувати власний словниковий запас через використання словників і довідкових ресурсів, зокрема цифрових; здійснювати рефлексію; користуватися різними видами бібліотек та орієнтуватися в бібліотечних ресурсах. Ці вміння розкрито  через такі результати навчання:

Учень/учениця:

image знаходить і виправляє недоліки та помилки в змісті, будові й мовному оформленні   власних висловлень;

 визначає способи виправлення помилок у власному мовленні;  демонструє здатність до конструктивної взаємодії у процесі редагування;  ефективно використовує інформаційні ресурси (бібліотеки, сайти тощо) для    задоволення власних читацьких потреб і розширення кола читацьких інтересів;  вирізняє спільні та різні риси між власним мовленням і мовленням інших осіб,      урізноманітнює власне мовлення завдяки читанню літературних творів, роботі зі      словниками та довідковими джерелами;

            image          розповідає про власний емоційний стан, описуючи окремі відтінки настрою,    почуттів, переживань тощо під час рефлексії власної діяльності або сприймання   повідомлення.

Для громадянських та соціальних компетентностей важливими є визначені в

Компетентнісному потенціалі мовно-літературної галузі вміння:  критично оцінювати інформацію з різних джерел; використовувати мову ненасильницького спілкування; враховувати вплив слова на психічне здоров’я людини, відповідально використовувати мовні виражальні засоби. Для підтримки цих компетентностей визначено такі обов’язкові результати:

Учень/учениця:

image розпізнає наявні в почутому повідомленні факти, судження та аргументи;  обґрунтовує достовірність, повноту інформації, у разі потреби звертаючись до   відповідних джерел, доречно цитуючи окремі фрагменти почутого повідомлення;  визначає актуальність і несуперечливість тексту на основі власного досвіду та   досвіду інших осіб;

 аргументує власну оцінку прочитаного тексту, наводячи доречні цитати;  наводить кілька аргументів і прикладів на підтвердження власної позиції,              використовуючи типові мовленнєві конструкції, доречні цитати з тексту для            увиразнення власних поглядів, ідей, переконань;

            image          використовує потрібні вербальні та невербальні засоби для збагачення              міжособистісної комунікації позитивними емоціями, створення комфортної    атмосфери спілкування, спонукання співрозмовників до певних дій.

Для підтримки культурної компетентності в Компетентнісному потенціалі

image image

мовно-літературної галузі передбачено вміння використовувати досвід взаємодії з творами мистецтва в життєвих ситуаціях для формування власного світогляду та збагачення досвіду; створювати тексти з вираженням власних ідей, досвіду і почуттів та використанням відповідних художніх засобів. Ці вміння конкретизовано в таких обов’язкових результатах навчання: 

Учень/учениця:

image проводить паралелі між образами і ситуаціями, зображеними в тексті, і власним   життєвим досвідом;

 проєктує власну поведінку в ситуаціях, подібних до тих, що зображено в тексті;  створює письмові тексти визначених типів, стилів і жанрів, зважаючи на мету,   адресата, власний життєвий досвід;

 творчо використовує мовні засоби, обираючи із запропонованих варіантів доречні   нестандартні рішення, обґрунтовуючи зроблений вибір;

 відтворює окремі художні засоби для втілення власних творчих намірів;  наслідує окремі стильові риси текстів у процесі створення власного тексту чи      медіатексту для взаємодії з іншими особами.

Безперечно, найбільшу підтримку мовно-літературна галузь надає саме ключовій компетентності «вільне володіння державною мовою». Окрім наскрізних вмінь «читати з розумінням» та «висловлювати власні думки усно та письмово»,  а також згаданих вище для інших компетентностей, в межах цієї компетентності йдеться про вміння:

image використовувати вербальні та невербальні засоби в різноманітних                     міжособистісних, соціальних і культурних контекстах;

 дотримуватися культури мовлення та норм мовленнєвого етикету, враховувати        культурні та особистісні відмінності співрозмовників, переваги та/або обмеження            окремих груп чи осіб;

            image          адаптуватися до змінюваних умов спілкування, розв’язувати нестандартні         завдання з використанням потенціалу української мови.

Усі обов’язкові результати навчання мовно-літературної освітньої галузі спрямовані на підтримку та розвиток ключової компетентності «Вільне володіння державною мовою». Ці результати навчання  об’єднано в чотири групи вмінь, які скорочено можна назвати так: «Усна взаємодія», «Письмова взаємодія», «Робота з текстом» та «Дослідження мовлення». Особливістю нових освітніх стандартів є те, що ці групи вмінь  є наскрізними для Державного стандарту початкової освіти і Державного стандарту базової середньої освіти. А це гарантує дотримання принципу наступності між освітніми рівнями освіти та забезпечує тяглість мовно-літературної освіти в Новій українській школі.

Як це працює? Розглянемо загальне вміння «збагачує естетичний та емоційно-чуттєвий досвід». На кінець другого класу учень/учениця має досягти такого обов’язкового результату навчання:

 

розповідає про власні почуття та емоції від прочитаного тексту; відтворює емоції літературних персонажів під час інсценізації.

На кінець четвертого класу результат пов’язаний з тим, що учень/учениця описує емоційний стан персонажів.

На кінець шостого класу учень/учениця, виявляючи толерантність, аналізує емоційний стан літературних персонажів, їхні вчинки для моделювання власної поведінки та формування базових морально-етичних норм.

І нарешті на кінець дев’ятого класу учень/учениця аналізує причини виникнення емоційного стану літературних персонажів, коментуючи їхні вчинки в контексті власного і суспільного досвіду.

У перспективі ці результати набудуть свого вираження в динаміці й на рівні Державного стандарту профільної середньої освіти.

Як бачимо, забезпечення наступності здійснено вже на рівні стандартів. Завдання вчителя – враховувати зафіксовану в стандартах наступність і допомагати учням та ученицям спиратися на власний досвід у навчанні.

Компетентнісне спрямування освіти за новим Державним стандартом привносить у навчальний процес інтеграцію всіх компетентностей в межах мовно-літературної  галузі.

Це стає визначальною рисою оновлених навчальних предметів  «Українська мова», «Українська література», «Зарубіжна література». Також увага до компетентностей зробила можливою появу інтегрованого курсу літератур – української та зарубіжних; інтегрованого мовно-літературного курсу – українська мова, українська і зарубіжні літератури. У модельних навчальних програмах для цих предметів та інтегрованих курсів є різна комбінація вищенаведених груп результатів. Утім важливо  усвідомити, що завдання школи — забезпечити досягнення учнями всіх результатів галузі в процесі навчання. Обираючи програми, учительська спільнота в межах методоб’єднання має подбати про це. Тобто створюючи навчальну програму на основі модельної, учитель, зокрема має додати ті результати, які опинилися поза увагою авторів модельних навчальних програм. Це істотно посилює роль галузевих методичних об’єднань, які й мають ухвалювати відповідні рішення щодо узгодження між предметами всіх обов’язкових результатів.

 

Обираючи ту чи ту модельну програму, вчитель має враховувати і досвід учнів, отриманий у початковій освіті, і власний потенціал, а також спроможність галузевого методоб’єднання. Наприклад, якщо учні в початкових класах училися за програмою інтегрованого курсу, то, ймовірно, краще продовжувати таке навчання.  Якщо ж учитель раніше викладав лише окремий предмет, наприклад, зарубіжну літературу, і вибирає інтегрований курс літератур або мовно-літературний курс, то він має добре усвідомлювати, хто з членів методоб’єднання виконуватиме для нього роль ментора в разі виникнення методичних запитань.

image image

Створюючи навчальну програму для певного класу на основі модельної, учитель має з’ясувати, які групи обов’язкових результатів навчання представлені в обраній модельній програмі: усі чотири чи лише окремі з них. У модельній навчальній програмі формулювання очікуваних результатів можуть повністю співпадати з орієнтирами для оцінювання із Державного стандарту, а можуть і відрізнятися. Учитель має оцінити, чи влаштовує його перелік очікуваних результатів, чи треба щось додати або скорегувати наявні.

Розглянемо на прикладі, як це зробити.  У Державному стандарті один з орієнтирів для оцінювання сформульовано так:

формулює тему та основну думку тексту (зокрема художнього тексту, медіатексту). 

У модельній навчальній програмі, наприклад, автори залишили саме таке формулювання. Проте в навчальній програмі вчитель має визначитися, ураховуючи матеріал підручника, власний досвід та власні передбачення, на роботу з якими саме текстами буде спрямована учнівська навчальна активність на певному етапі навчання: на художні тексти чи інформаційні (навчально-пізнавальні тексти, рекламні тощо). Така визначеність робить навчальну програму дієвою і дає змогу на її основі проєктувати уроки. А отже формулювання очікуваного результату в навчальній програмі може бути таким:

формулює тему та основну думку інформаційних текстів (науково-пізнавальних текстів та медіатекстів про види мистецтва, людські стосунки тощо).

Розробляючи конспект уроку, важливо чітко формулювати очікувані результати на кожне заняття. Також важливо добирати інструменти формувального та підсумкового оцінювання, за допомогою яких протягом уроку підтримувати учнів у їхніх навчальних зусиллях або з’ясовувати, на якому рівні досягнуто очікуваних результатів. 

 

Будь-яка ключова компетентність передбачає володіння не тільки певними вміннями, а й знаннями. Саме завдяки знанням стає можливим удосконалення вмінь. У Державному стандарті базової середньої освіти наведено перелік базових знань для мовно-літературної галузі. Опанування цих знань уможливлює навчальний поступ учнівства від циклу до циклу, від одного рівня освіти до іншого. 

Базові знання в мовно-літературній галузі представлені в п’яти рубриках: «Інформація»,

«Комунікація», «Текст», «Літературний твір», «Мовні засоби». Саме цей зміст деталізується в модельних навчальних програмах, навчальних програмах учителів, підручниках, завданнях на уроках. Оцінюючи зміст будь-якого підручника, учитель має співвідносити його як з обов’язковими результатами, так і з базовими знаннями, зафіксованими в Державному стандарті базової середньої освіти. Учитель має усвідомлювати, що відповідальність за відповідність навчання вимогам Державного стандарту несе саме він. Автори модельної програми, підручника лише допомагають йому у вирішенні цього завдання. Саме вчитель, на основі оцінки учнівської готовності та врахування власного досвіду, приймає рішення щодо того, наскільки глибоко треба занурюватися в той чи інший навчальний матеріал.

Щодо вивчення літературних творів кожна модельна програма пропонує певний перелік.

Зазвичай цей перелік є надлишковим, тобто програма охоплює більшу кількість творів. аби підтримати академічну свободу вчителя у виборі текстів. Учитель знає потреби, можливості й інтереси  учнів свого класу, а отже за потреби може пропонувати їм інші твори з переліку в модельній програмі, ніж ті, що обрали автори певного підручника.

Також саме вчитель обирає види навчальної діяльності для занять. Перелік обов’язкових результатів навчання в Державному стандарті допомагає йому  зорієнтуватися і вирішити, що має переважати на його уроках. Це дискутування щодо проблемних питань, побудова власного письмового висловлення, перетворення інформації, поданої в одному виді, на інший, дослідження мовних явищ, створення художніх текстів на основі прочитаних, написання есе тощо. В обов’язкових результатах навчаннях є згадка і про знайомі за попередніми стандартами види навчальної діяльності: переказування текстів, конспектування, редагування і виправлення помилок. Зверніть увагу: видів діяльності творчого спрямування має бути на уроках значно більше, ніж видів діяльності, пов’язаних з відпрацюванням уже сформованих навичок. Ця вимога зумовлена компетентнісним підходом у навчанні, бо компетентність передбачає вміння діяти в нових, нестандартних умовах.

Підсумовуючи сказане, важливо наголосити на істотних змінах у підходах до вивчення


image image

української мови, української літератури, зарубіжних літератур в умовах становлення Нової української школи. В основі цих змін — компетентнісний підхід з одного боку і вчительська академічна свобода — з іншого.
Перегляд файлу

imageɍɰɶɨɦɭɭɪɨɰɿɡ¶ɹɫɭɽɦɨ ɳɨɬɚɤɟɤɥɸɱɨɜɿɤɨɦɩɟɬɟɧɬɧɨɫɬɿ ɹɤɜɨɧɢɪɟɚɥɿɡɭɸɬɶɫɹ ɹɤʀɯɜɛɭɞɨɜɚɧɨɭȾɟɪɠɚɜɧɢɣɫɬɚɧɞɚɪɬɛɚɡɨɜɨʀɫɟɪɟɞɧɶɨʀɨɫɜɿɬɢ

Ɂɜɟɪɧɿɦɨɫɹɞɨɩɟɪɲɨɞɠɟɪɟɥ

ɈɮɿɰɿɣɧɢɣɫɚɣɬɆɿɧɿɫɬɟɪɫɬɜɚɨɫɜɿɬɢɿɧɚɭɤɢɍɤɪɚʀɧɢɡɚɡɧɚɱɚɽɳɨɩɟɪɟɥɿɤɤɥɸɱɨɜɢɯ ɤɨɦɩɟɬɟɧɬɧɨɫɬɟɣɬɚɧɚɫɤɪɿɡɧɢɯɭɦɿɧɶɡɚɤɥɚɞɟɧɢɣɜȾɟɪɠɚɜɧɢɣɫɬɚɧɞɚɪɬɛɚɡɭɽɬɶɫɹɧɚ ©ɊɟɤɨɦɟɧɞɚɰɿɹɯȯɜɪɨɩɟɣɫɶɤɨɝɨɉɚɪɥɚɦɟɧɬɭɬɚɊɚɞɢȯɜɪɨɩɟɣɫɶɤɨɝɨɋɨɸɡɭɳɨɞɨ ɮɨɪɦɭɜɚɧɧɹɤɥɸɱɨɜɢɯɤɨɦɩɟɬɟɧɬɧɨɫɬɟɣɨɫɜɿɬɢɜɩɪɨɞɨɜɠɠɢɬɬɹª>ɜɢɞɚɧɢɯɪɨɤɭ@ ɐɿɪɟɤɨɦɟɧɞɚɰɿʀɣɩɨɜ ɹɡɚɧɿɡɧɢɦɢɽɜɪɨɩɟɣɫɶɤɿɞɨɤɭɦɟɧɬɢɬɚɤɡɜɚɧɿ©Ɋɚɦɤɢ ɤɨɦɩɟɬɟɧɬɧɨɫɬɟɣªɪɟɬɟɥɶɧɨɨɩɪɚɰɶɨɜɭɜɚɥɚɤɨɦɚɧɞɚɭɤɥɚɞɚɱɿɜȾɟɪɠɚɜɧɨɝɨɫɬɚɧɞɚɪɬɭ ɡɚɩɿɞɬɪɢɦɤɢȯɜɪɨɩɟɣɫɶɤɨɝɨɮɨɧɞɭɨɫɜɿɬɢɣɛɟɡɩɨɫɟɪɟɞɧɶɨʀɭɱɚɫɬɿɩɪɨɜɿɞɧɢɯ ɽɜɪɨɩɟɣɫɶɤɢɯɟɤɫɩɟɪɬɿɜ ɉɟɪɟɞɭɫɿɦɰɟɫɜɿɞɱɢɬɶɩɪɨɧɚɲɭɫɩɪɹɦɨɜɚɧɿɫɬɶɧɚɽɜɪɨɿɧɬɟɝɪɚɰɿɣɧɭɩɟɪɫɩɟɤɬɢɜɭ ȼɿɞɬɟɩɟɪɭɤɪɚʀɧɫɶɤɚɧɨɪɦɨɬɜɨɪɱɿɫɬɶɭɰɚɪɢɧɿɡɦɿɫɬɭɨɫɜɿɬɢɡɞɿɣɫɧɸɽɬɶɫɹɬɿɽɸɠɦɨɜɨɸ ɳɨɣɜȯɋɬɚɿɧɲɢɯɤɪɚʀɧɚɯɿɡɭɫɩɿɲɧɢɦɢɨɫɜɿɬɧɿɦɢɫɢɫɬɟɦɚɦɢȺɰɟɜɿɞɱɢɧɹɽɧɚɦɞɜɟɪɿ ɞɨɽɜɪɨɩɟɣɫɶɤɨɝɨɨɫɜɿɬɧɶɨɝɨɩɪɨɫɬɨɪɭɋɤɚɠɿɦɨɧɚɞɡɜɢɱɚɣɧɨɚɤɬɭɚɥɶɧɚɬɟɦɚ ɭɡɝɨɞɠɟɧɧɹɨɫɜɿɬɧɿɯɧɚɜɱɚɥɶɧɢɯɩɪɨɝɪɚɦɬɚɜɡɚɽɦɧɨɝɨɜɢɡɧɚɧɧɹɪɟɡɭɥɶɬɚɬɿɜɧɚɜɱɚɧɧɹ ɭɱɧɿɜɹɤɿɧɚɧɟɜɢɡɧɚɱɟɧɢɣɱɚɫɜɢɦɭɲɟɧɨɨɩɢɧɢɥɢɫɹɡɚɤɨɪɞɨɧɨɦɫɬɜɨɪɟɧɧɹɩɟɪɟɞɭɦɨɜ ɞɥɹʀɯɧɶɨɝɨɩɨɜɟɪɧɟɧɧɹɜɍɤɪɚʀɧɭɚɬɚɤɨɠɩɟɪɫɩɟɤɬɢɜɞɥɹɚɤɚɞɟɦɿɱɧɨʀɦɨɛɿɥɶɧɨɫɬɿ² ɭɫɶɨɝɨɰɶɨɝɨɛɭɥɨɛɡɧɚɱɧɨɫɤɥɚɞɧɿɲɟɞɨɫɹɝɧɭɬɢɹɤɛɢɦɢɞɨɫɿɩɪɚɰɸɜɚɥɢɡɿɫɬɚɪɨɸ

image image

©ɡɧɚɧɧɽɜɨɸªɩɚɪɚɞɢɝɦɨɸ

Ɍɟɩɟɪɠɟɧɚɲɿɿɧɨɡɟɦɧɿɤɨɥɟɝɢɧɚɜɨɞɹɬɶɍɤɪɚʀɧɭɹɤɩɪɢɤɥɚɞɭɧɿɤɚɥɶɧɨɝɨɜɢɩɚɞɤɭɤɨɥɢ ɩɟɪɟɥɿɤɤɥɸɱɨɜɢɯɤɨɦɩɟɬɟɧɬɧɨɫɬɟɣɡɚɤɪɿɩɥɟɧɢɣɡɚɤɨɧɨɞɚɜɱɨɍɰɶɨɦɭɦɨɠɧɚ ɩɟɪɟɫɜɿɞɱɢɬɢɫɶɩɟɪɟɝɥɹɧɭɜɲɢɁɚɤɨɧɍɤɪɚʀɧɢɉɪɨɨɫɜɿɬɭ ȱɯɨɱɚɜɧɚɲɨɦɭɡɚɤɨɧɿɤɥɸɱɨɜɿɤɨɦɩɟɬɟɧɬɧɨɫɬɿɞɨɩɚɫɨɜɚɧɨɞɨɡɚɝɚɥɶɧɨʀɫɟɪɟɞɧɶɨʀ ɨɫɜɿɬɢɜɚɪɬɨɩɚɦ¶ɹɬɚɬɢɳɨɧɚɫɩɪɚɜɞɿɰɟɣɤɨɧɰɟɩɬɫɬɨɫɭɽɬɶɫɹɨɫɜɿɬɢɰɿɥɨɠɢɬɬɽɜɨʀɜɿɞ ɧɚɪɨɞɠɟɧɧɹɞɨɩɨɯɢɥɨɝɨɜɿɤɭɐɟɡɚɛɟɡɩɟɱɭɽɩɪɨɰɟɫɧɚɫɬɭɩɧɨɫɬɿɹɤɦɿɠɞɨɲɤɿɥɥɹɦɿ ɲɤɨɥɨɸɬɚɤɿɦɿɠɲɤɨɥɨɸɿɩɨɞɚɥɶɲɢɦɧɚɜɱɚɧɧɹɦɭɞɨɪɨɫɥɨɦɭɜɿɰɿ

ɍɠɟɩɿɫɥɹɬɨɝɨɹɤɡɚɤɨɧɉɪɨɨɫɜɿɬɭɛɭɥɨɩɪɢɣɧɹɬɨɚɪɨɛɨɬɚɧɚɞɩɪɨɽɤɬɨɦɫɬɚɧɞɚɪɬɭ ɛɚɡɨɜɨʀɨɫɜɿɬɢɳɨɣɧɨɪɨɡɩɨɱɚɥɚɫɹɭɬɪɚɜɧɿɪɨɤɭɡɚɪɟɡɭɥɶɬɚɬɚɦɢɤɿɥɶɤɚɪɿɱɧɨɝɨ ɚɧɚɥɿɡɭɊɚɞɚȯɜɪɨɩɟɣɫɶɤɨɝɨɫɨɸɡɭɩɪɢɣɧɹɥɚɊɟɤɨɦɟɧɞɚɰɿʀɳɨɞɨɡɚɩɪɨɜɚɞɠɟɧɧɹ ɨɧɨɜɥɟɧɨʀɪɚɦɤɢɤɥɸɱɨɜɢɯɤɨɦɩɟɬɟɧɬɧɨɫɬɟɣ

imageɍɡɝɚɞɚɧɢɯɞɠɟɪɟɥɚɯɤɨɦɩɟɬɟɧɬɧɨɫɬɿɜɢɡɧɚɱɟɧɨɹɤɤɨɦɛɿɧɚɰɿɸɡɧɚɧɶɭɦɿɧɶɬɚ ɫɬɚɜɥɟɧɶɞɟ ɡɧɚɧɧɹɫɤɥɚɞɚɸɬɶɫɹɡɮɚɤɬɿɜɬɚɰɢɮɪɩɨɧɹɬɶɿɞɟɣɿɬɟɨɪɿɣɳɨɜɠɟɭɫɬɚɥɟɧɿɬɚ ɫɩɪɢɹɸɬɶɪɨɡɭɦɿɧɧɸɩɟɜɧɨʀɝɚɥɭɡɿɚɛɨɩɪɟɞɦɟɬɚ

ɜɦɿɧɧɹɜɢɡɧɚɱɟɧɨɹɤɡɞɚɬɧɿɫɬɶɫɩɪɨɦɨɠɧɿɫɬɶɡɞɿɣɫɧɸɜɚɬɢɩɪɨɰɟɫɢɣɡɚɫɬɨɫɨɜɭɜɚɬɢ ɿɫɧɭɸɱɿɡɧɚɧɧɹɞɥɹɞɨɫɹɝɧɟɧɧɹɪɟɡɭɥɶɬɚɬɭ

ɫɬɚɜɥɟɧɧɹɨɩɢɫɭɸɬɶɧɚɥɚɲɬɭɜɚɧɧɹɬɚɨɛɪɚɡɦɢɫɥɟɧɧɹɫɬɨɫɨɜɧɨɞɿɣɚɛɨ ɪɟɚɝɭɜɚɧɧɹɧɚɿɞɟʀɨɫɨɛɢɫɬɨɫɬɿɱɢɫɢɬɭɚɰɿʀ

 

KWWSVRSHXURSDHXHQSXEOLFDWLRQGHWDLOSXEOLFDWLRQDFDIHGDDHGDODQJXDJHHQ

image

imageɍɧɚɣɧɨɜɿɲɨɦɭɽɜɪɨɩɟɣɫɶɤɨɦɭɞɨɤɭɦɟɧɬɿɤɥɸɱɨɜɿɤɨɦɩɟɬɟɧɬɧɨɫɬɿɜɢɡɧɚɱɚɸɬɶɫɹɹɤɬɚɤɿ ɳɨɩɨɬɪɿɛɧɿɜɫɿɦɞɥɹ ɫɚɦɨɪɟɚɥɿɡɚɰɿʀɬɚɪɨɡɜɢɬɤɭ ɩɪɚɰɟɜɥɚɲɬɭɜɚɧɧɹ ɫɨɰɿɚɥɶɧɨɝɨɡɚɥɭɱɟɧɧɹ ɫɬɚɥɨɝɨɫɩɨɫɨɛɭɠɢɬɬɹ ɭɫɩɿɲɧɨɝɨɠɢɬɬɹɜɦɢɪɧɢɯɫɭɫɩɿɥɶɫɬɜɚɯ

image image

ɤɟɪɭɜɚɧɧɹɠɢɬɬɹɦɡɿɫɜɿɞɨɦɢɦɫɬɚɜɥɟɧɧɹɦɞɨɡɞɨɪɨɜ ɹ ɚɤɬɢɜɧɨɝɨɝɪɨɦɚɞɹɧɫɬɜɚ

imageɍɤɪɚʀɧɫɶɤɢɣɩɟɪɟɥɿɤɦɚɽɩɟɜɧɿɨɫɨɛɥɢɜɨɫɬɿ ɜɢɨɤɪɟɦɥɟɧɨ©ɜɿɥɶɧɟɜɨɥɨɞɿɧɧɹɞɟɪɠɚɜɧɨɸɦɨɜɨɸª

ɦɚɬɟɦɚɬɢɱɧɭɤɨɦɩɟɬɟɧɬɧɿɫɬɶɬɚɤɨɦɩɟɬɟɧɬɧɿɫɬɶɭɧɚɭɰɿɬɟɯɧɨɥɨɝɿɹɯɿɬɟɯɧɿɰɿ ɪɨɡɩɨɞɿɥɟɧɨɦɿɠɱɨɬɢɪɦɚɫɤɥɚɞɧɢɤɚɦɢ

ɪɨɡɞɿɥɟɧɿɜɨɧɨɜɥɟɧɨɦɭɽɜɪɨɩɟɣɫɶɤɨɦɭɩɟɪɟɥɿɤɭɫɨɰɿɚɥɶɧɭɩɨɽɞɧɚɧɚɡ ɨɫɨɛɢɫɬɿɫɧɨɸɬɚɧɚɜɱɚɥɶɧɨɸɬɚɝɪɨɦɚɞɹɧɫɶɤɭɤɨɦɩɟɬɟɧɬɧɨɫɬɿɜɿɞɬɜɨɪɟɧɨɹɤ ɽɞɢɧɢɣɤɨɦɩɥɟɤɫɧɢɣɫɤɥɚɞɧɢɤ

image    ɧɚɨɞɧɨɦɭɡɫɤɥɚɞɧɢɤɿɜɤɨɦɩɟɬɟɧɬɧɨɫɬɟɣɩɿɞɩɪɢɽɦɥɢɜɨɫɬɿ²ɮɿɧɚɧɫɨɜɿɣ ɝɪɚɦɨɬɧɨɫɬɿ²ɫɩɟɰɿɚɥɶɧɨɧɚɝɨɥɨɲɟɧɨ

image

imageɁɚɝɚɥɨɦɡɚɨɰɿɧɤɨɸɮɚɯɿɜɰɿɜ©ɩɟɪɟɥɿɤɤɥɸɱɨɜɢɯɤɨɦɩɟɬɟɧɬɧɨɫɬɟɣɧɟɨɛɯɿɞɧɢɯɤɨɠɧɿɣ ɫɭɱɚɫɧɿɣɥɸɞɢɧɿɞɥɹɭɫɩɿɲɧɨʀɠɢɬɬɽɞɿɹɥɶɧɨɫɬɿɳɨɜɢɡɧɚɱɟɧɨɁɚɤɨɧɨɦɮɚɤɬɢɱɧɨ ɿɞɟɧɬɢɱɧɢɣɽɜɪɨɩɟɣɫɶɤɨɦɭªɐɟɜɚɠɥɢɜɨɧɟɥɢɲɟɡɨɝɥɹɞɭɧɚɩɪɿɨɪɢɬɟɬɧɚɲɨʀ ɩɪɢɱɟɬɧɨɫɬɿɞɨɽɜɪɨɩɟɣɫɶɤɨɝɨɨɫɜɿɬɧɶɨɝɨɩɪɨɫɬɨɪɭɚɥɟɣɬɨɦɭɳɨɦɢɨɬɪɢɦɭɽɦɨɧɚɝɨɞɭ ɫɤɨɪɢɫɬɚɬɢɫɹɧɚɩɪɚɰɸɜɚɧɧɹɦɢɩɪɨɜɿɞɧɢɯɽɜɪɨɩɟɣɫɶɤɢɯɟɤɫɩɟɪɬɿɜɚɞɠɟɞɥɹɛɿɥɶɲɨɫɬɿ ɤɥɸɱɨɜɢɯɤɨɦɩɟɬɟɧɬɧɨɫɬɟɣɫɬɜɨɪɟɧɨɬɚɤɡɜɚɧɿ©ɪɚɦɤɢªɹɤɿɞɨɡɜɨɥɹɸɬɶɫɢɫɬɟɦɧɨɨɩɢɫɚɬɢ ɪɟɡɭɥɶɬɚɬɢɧɚɜɱɚɧɧɹɡɚɨɫɜɿɬɧɿɦɢɪɿɜɧɹɦɢɰɢɤɥɚɦɢɌɨɠɪɨɡɪɨɛɧɢɤɢɞɟɪɠɫɬɚɧɞɚɪɬɭ ɪɟɬɟɥɶɧɨɨɩɪɚɰɸɜɚɥɢɪɚɦɤɢɤɥɸɱɨɜɢɯɤɨɦɩɟɬɟɧɬɧɨɫɬɟɣ ɩɿɞɩɪɢɽɦɥɢɜɨɫɬɿ(QWUH&RPS ɰɢɮɪɨɜɨʀɤɨɦɩɟɬɟɧɬɧɨɫɬɿ'LJ&RPS

image image

ɤɨɦɩɟɬɟɧɬɧɨɫɬɟɣɞɥɹɤɭɥɶɬɭɪɢɞɟɦɨɤɪɚɬɿʀ&RPSHWHQFHVIRU'HPRFUDWLF&XOWXUH ɳɨɫɩɿɜɜɿɞɧɨɫɢɬɶɫɹɧɚɫɚɦɩɟɪɟɞɡɝɪɨɦɚɞɹɧɫɶɤɨɸɤɥɸɱɨɜɨɸɤɨɦɩɟɬɟɧɬɧɿɫɬɸ ɨɫɨɛɢɫɬɿɫɧɨʀɫɨɰɿɚɥɶɧɨʀɬɚɧɚɜɱɚɥɶɧɨʀɭɦɿɧɧɹɜɱɢɬɢɫɹɤɨɦɩɟɬɟɧɬɧɨɫɬɿ/LIH&RPS ɡɚɝɚɥɶɧɨɽɜɪɨɩɟɣɫɶɤɿɪɟɤɨɦɟɧɞɚɰɿʀɡɦɨɜɧɨʀɨɫɜɿɬɢ&()5

ȿɥɟɦɟɧɬɢɰɢɯɪɚɦɨɤɡɚɣɧɹɥɢɫɜɨɽɦɿɫɰɟɭɬɚɛɥɢɰɹɯɡɜɢɦɨɝɚɦɢɞɨɨɛɨɜ ɹɡɤɨɜɢɯ ɪɟɡɭɥɶɬɚɬɿɜɧɚɜɱɚɧɧɹ

ȱɩɪɨɰɟɫɬɪɢɜɚɽɳɨɣɧɨɧɚɨɮɿɰɿɣɧɨɦɭɜɟɛɫɚɣɬɿȯɜɪɨɫɨɸɡɭɛɭɥɨɨɩɭɛɥɿɤɨɜɚɧɨɳɟɨɞɧɭ ɪɚɦɤɭ²ɤɨɦɩɟɬɟɧɬɧɨɫɬɿɫɬɚɥɨɝɨɪɨɡɜɢɬɤɭ*UHHQ&RPSɹɤɭɳɟɬɿɥɶɤɢɧɚɥɟɠɢɬɶ ɨɩɪɚɰɸɜɚɬɢȼɨɧɚɪɨɡɲɢɪɢɬɶɧɚɲɿɭɹɜɥɟɧɧɹɳɨɞɨɜɩɪɨɜɚɞɠɟɧɧɹɟɤɨɥɨɝɿɱɧɨʀɤɥɸɱɨɜɨʀ ɤɨɦɩɟɬɟɧɬɧɨɫɬɿɜɢɨɤɪɟɦɥɟɧɨʀɜɭɤɪɚʀɧɫɶɤɨɦɭɩɟɪɟɥɿɤɭɧɚɜɿɞɦɿɧɭɜɿɞɽɜɪɨɩɟɣɫɶɤɨɝɨ Ⱦɥɹɬɨɝɨɚɛɢɦɚɬɢɡɦɨɝɭɜɿɞɫɬɟɠɭɜɚɬɢɜɫɿɰɿɡɜ ɹɡɤɢɭɪɨɛɨɬɿɡɿ&ɬɚɧɞɚɪɬɨɦɞɥɹɤɨɠɧɨʀ ɝɚɥɭɡɿɨɤɪɟɫɥɟɧɨʀʀɬɚɤɡɜɚɧɢɣ©ɤɨɦɩɟɬɟɧɬɧɿɫɧɢɣɩɨɬɟɧɰɿɚɥªɄɨɧɰɟɩɬɤɨɦɩɟɬɟɧɬɧɿɫɧɨɝɨ

image

 

ȾɨɞɚɬɤɢȾɟɪɠɚɜɧɨɝɨɫɬɚɧɞɚɪɬɭ


ɩɨɬɟɧɰɿɚɥɭɳɨɜɢɧɢɤɿɳɟɧɚɩɨɱɚɬɤɭɪɨɛɨɬɢɧɚɞɫɬɚɧɞɚɪɬɚɦɢɨɩɢɫɭɽɜɧɟɫɨɤɹɤɢɣɦɨɠɟ ɡɪɨɛɢɬɢɤɨɠɧɚɨɫɜɿɬɧɹɝɚɥɭɡɶɭɮɨɪɦɭɜɚɧɧɹɜɫɿɯɤɥɸɱɨɜɢɯɤɨɦɩɟɬɟɧɬɧɨɫɬɟɣ

image

ɍ&ɬɚɧɞɚɪɬɿɠɜɤɚɡɚɧɨɹɤɿɜɦɿɧɧɹɬɚɫɬɚɜɥɟɧɧɹɩɪɢɬɚɦɚɧɧɿɤɨɠɧɿɣɤɥɸɱɨɜɿɣ ɤɨɦɩɟɬɟɧɬɧɨɫɬɿɪɟɚɥɿɡɭɸɬɶɫɹɭɦɟɠɚɯɩɟɜɧɨʀɨɫɜɿɬɧɶɨʀɝɚɥɭɡɿɐɟɞɨɡɜɨɥɹɽɜɢɡɧɚɱɢɬɢ ɡɚɝɚɥɶɧɿɪɟɡɭɥɶɬɚɬɢɧɚɜɱɚɧɧɹɞɨɫɹɝɧɟɧɧɹɹɤɢɯɫɩɪɢɹɽɪɨɡɜɢɬɤɨɜɿɩɟɜɧɨʀɤɥɸɱɨɜɨʀ ɤɨɦɩɟɬɟɧɬɧɨɫɬɿɋɚɦɟɬɚɤɚɥɨɝɿɤɚɩɟɪɟɞɛɚɱɟɧɚɡɝɚɞɚɧɢɦɢɜɢɳɟɽɜɪɨɩɟɣɫɶɤɢɦɢ ɞɨɤɭɦɟɧɬɚɦɢ

image

ȼɩɪɚɜɚɋɩɪɨɛɭɣɬɟɫɩɿɜɜɿɞɧɟɫɬɢɡɚɝɚɥɶɧɿɪɟɡɭɥɶɬɚɬɢɧɚɜɱɚɧɧɹɜɚɲɨʀɝɚɥɭɡɿɡɭɦɿɧɧɹɦɢ ɬɚɫɬɚɜɥɟɧɧɹɦɢɳɨɯɚɪɚɤɬɟɪɢɡɭɸɬɶɤɥɸɱɨɜɿɤɨɦɩɟɬɟɧɬɧɨɫɬɿɡɪɨɛɿɬɶɜɿɞɩɨɜɿɞɧɿ ɩɨɡɧɚɱɤɢɜɬɚɛɥɢɰɿɄɨɦɩɟɬɟɧɬɧɿɫɧɢɣɩɨɬɟɧɰɿɚɥɜɢɤɨɪɢɫɬɨɜɭɸɱɢɿɧɞɟɤɫɢ3²ɬɚɤɜɢ ɡɚɜɠɞɢɡɧɚɬɢɦɟɬɟɹɤɢɯɫɚɦɟɪɟɡɭɥɶɬɚɬɿɜɧɚɜɱɚɧɧɹɩɪɚɝɧɭɬɢɳɨɛɫɮɨɪɦɭɜɚɬɢɜɭɱɧɿɜ ɩɟɜɧɿɤɥɸɱɨɜɿɤɨɦɩɟɬɟɧɬɧɨɫɬɿ

ɇɚɩɪɢɤɿɧɰɿɤɨɠɧɨʀɬɚɛɥɢɰɿɭɹɤɿɣɨɩɢɫɭɽɬɶɫɹɤɨɦɩɟɬɟɧɬɧɿɫɧɢɣɩɨɬɟɧɰɿɚɥɩɟɜɧɨʀɝɚɥɭɡɿ ɨɤɪɟɫɥɟɧɨɛɚɡɨɜɿɡɧɚɧɧɹȼɨɧɢɫɬɨɫɭɸɬɶɫɹɜɫɿɯɤɥɸɱɨɜɢɯɤɨɦɩɟɬɟɧɬɧɨɫɬɟɣɧɚɜɿɞɦɿɧɭɜɿɞ ɭɦɿɧɶɿɫɬɚɜɥɟɧɶɫɩɿɜɜɿɞɧɟɫɟɧɢɯɿɡɤɨɠɧɨɸɡɧɢɯ

image image

ɍɫɿɤɥɸɱɨɜɿɤɨɦɩɟɬɟɧɬɧɨɫɬɿɜɜɚɠɚɸɬɶɨɞɧɚɤɨɜɨɜɚɠɥɢɜɢɦɢɞɥɹɭɫɩɿɲɧɨɝɨɠɢɬɬɹɜ ɫɭɫɩɿɥɶɫɬɜɿȲɯɡɚɫɬɨɫɨɜɭɸɬɶɭɛɚɝɚɬɶɨɯɤɨɧɬɟɤɫɬɚɯɬɚɤɨɦɛɿɧɚɰɿɹɯȼɨɧɢɩɟɪɟɩɥɿɬɚɸɬɶɫɹ ɬɚɜɡɚɽɦɨɞɿɸɬɶ ɉɟɪɟɥɿɤɧɚɫɤɪɿɡɧɢɯɭɦɿɧɶɫɩɿɥɶɧɢɯɞɥɹɜɫɿɯɤɨɦɩɟɬɟɧɬɧɨɫɬɟɣɦɨɠɧɚɡɧɚɣɬɢɹɤɭ ɽɜɪɨɩɟɣɫɶɤɢɯɞɨɤɭɦɟɧɬɚɯɬɚɤɿɜɭɤɪɚʀɧɫɶɤɨɦɭɁɚɤɨɧɿɉɪɨɨɫɜɿɬɭ

image

Ⱦɟɬɚɥɶɧɿɲɟɩɪɨɧɢɯ²ɭɞɪɭɝɿɣɱɚɫɬɢɧɿɰɶɨɝɨ©ɭɪɨɤɭª

image

 

ȾɢɜɩȾɟɪɠɚɜɧɨɝɨɫɬɚɧɞɚɪɬɭ

Наскрізні вміння

Наскрізні вміння — комплекс неспеціалізованих, надпредметних вмінь, які відповідають за успішне навчання і майбутній професійній розвиток, високу продуктивність і, на

відміну від спеціалізованих вмінь, не пов'язані з конкретним навчальним предметом.

В  статті 12 Закону про освіту відразу після опису компетентностей наведений перелік наскрізних умінь:

image читання з розумінням

 уміння висловлювати власну думку усно і письмово  критичне та системне мислення

 здатність логічно обґрунтовувати позицію  творчість  ініціативність

 вміння конструктивно керувати емоціями  оцінювати ризики  розв’язувати проблеми і приймати рішення

В Державному стандарті базової середньої освіти ці наскрізні вміння конкретизовані:

1.  читати з розумінням, що передбачає здатність до емоційного, інтелектуального, естетичного сприймання і усвідомлення прочитаного, розуміння інформації, записаної (переданої) у різний спосіб або відтвореної технічними пристроями, що охоплює, зокрема, уміння виявляти приховану і очевидну інформацію, висловлювати припущення, доводити надійність аргументів, підкріплюючи власні висновки фактами та цитатами з тексту, висловлювати ідеї, пов’язані з розумінням тексту після його аналізу і добору контраргументів;

2.  висловлювати власну думку в усній і письмовій формі, тобто словесно передавати власні думки, почуття, переконання, зважаючи на мету та учасників комунікації, обираючи для цього відповідні мовленнєві стратегії;

3.  критично і системно мислити, що виявляється у визначенні характерних ознак явищ, подій, ідей, їх взаємозв’язків, умінні аналізувати та оцінювати доказовість і вагомість аргументів у судженнях, зважати на протилежні думки та контраргументи, розрізняти факти, їх інтерпретації, розпізнавати спроби маніпулювання даними, використовуючи різноманітні ресурси і способи оцінювання якості доказів, надійності джерел і достовірності інформації;

4.  логічно обґрунтовувати позицію на рівні, що передбачає здатність висловлювати послідовні, несуперечливі, обґрунтовані міркування у вигляді суджень і висновків, що є виявом власного ставлення до подій, явищ і процесів;

5.  діяти творчо, що передбачає креативне мислення, продукування нових ідей, доброчесне використання чужих ідей та їх доопрацювання, застосування власних знань для створення нових об’єктів, ідей, уміння випробовувати нові ідеї;

6.  виявляти ініціативу, що передбачає активний пошук і пропонування рішень для розв’язання проблем, активну участь у різних видах діяльності, їх ініціювання, прагнення до лідерства, уміння брати на себе відповідальність;

7.  конструктивно керувати емоціями, що передбачає здатність розпізнавати


власні емоції та емоційний стан інших, сприймати емоції без осуду, адекватно реагувати на конфліктні ситуації, розуміти, як емоції можуть допомагати і заважати в діяльності, налаштовуючи себе на пошук внутрішньої рівноваги, конструктивну комунікацію, зосередження уваги, продуктивну діяльність;

8.  оцінювати ризики, що передбачає вміння розрізняти прийнятні і неприйнятні ризики, зважаючи на істотні фактори;

9.  приймати рішення, що передбачає здатність обирати способи розв’язання проблем на основі розуміння причин та обставин, які призводять до їх виникнення, досягнення поставлених цілей з прогнозуванням та урахуванням можливих ризиків та наслідків;

10.         розв’язувати проблеми, що передбачає вміння аналізувати проблемні ситуації, формулювати проблеми, висувати гіпотези, практично їх перевіряти та обґрунтовувати, здобувати потрібні дані з надійних джерел, презентувати та аргументувати рішення;

11.         співпрацювати з іншими, що передбачає вміння обґрунтовувати переваги взаємодії під час спільної діяльності, планувати власну та групову роботу, підтримувати учасників групи, допомагати іншим і заохочувати їх до досягнення спільної мети.

image image

Для учнів різних класів складові цих умінь будуть відрізнятися.  Для розробки очікуваних результатів сформованості наскрізних вмінь для учнів кожного класу вчителі можуть скористатися «Орієнтовним описом наскрізних вмінь для різних вікових груп».

Формувальне оцінювання дозволяє за конкретними, вимірюваними і спостережуваними якісними показниками визначити рівень розвитку наскрізних умінь в учнів.

Види оцінювання наскрізних вмінь

image Самооцінювання

 Взаємооцінювання

 Оцінювання експертом/вчителем

Деякі інструменти оцінювання:

image Журнали спостережень

 Фото/відео фіксація

 Контрольні списки

 Рубрики (Форми оцінювання)

Для розробки контрольних списків і рубрик оцінювання наскрізних вмінь для учнів свого класу можна скористатися Бібліотекою оцінювання Intel.

Додаткові ресурси і гіперпосилання на них

1.  Закон про освіту(стаття 12)

2.  Державний стандарт базової середньої освіти (опис наскрізних умінь п.9)

3.  Орієнтовний опис наскрізних вмінь для різних вікових груп

4.  Бібліотека інструментів оцінювання Intel   

Перегляд файлу

Покоління — це група людей, які народилися в певний хронологічний проміжок часу.

Першими дослідниками, які популяризували теорію поколінь, стали Ніл Гоув та Вільям Штраус. 1991 року ці американські вчені випустили книгу під назвою «Generations», у якій розглянули історію кожного покоління, починаючи з 1584 року.

У 1997 році, Гоув та Штраус презентували другу книгу — «The Fourth Turning». Вона відрізнялася від попередньої версії детальнішими характеристиками поколінь. До того ж, у своїй роботі дослідники акцентували на тому, що існує лише 4 покоління, які циклічно змінюють одне одного кожні 20 років.

Наведемо кілька тез, важливих для подальшого розгляду теорії Штрауса-Гоува.        1. Будь-яка теорія – це лише спроба систематизувати й зрозуміти певні              закономірності розвитку, сталість чи плинність змін у суспільстві, пояснити логіку          деяких соціальних явищ, які призвели до формування особистості.

2.            Це не привід узагальнювати й навішувати ярлики. Усі діти різні, і ми маємо це             враховувати. Теорія поколінь допомагає нам зрозуміти, що вплинуло на те, якими    ми є і якими бачимо наших дітей.

3.            Спочатку теорію Штрауса-Гоува використовували як маркетинговий інструмент,        який допомагав визначити потреби людей різних поколінь. Але її можна       застосувати і до освітніх процесів, щоб розуміти, як мотивувати дітей до навчання.

image image

Суть теорії в тому, що умовно покоління діляться на чотири різних категорії, які послідовно змінюються кожні 20 років. А потім цикл чотирьох поколінь запускається знову. Люди одного покоління об'єднуються навколо спільних цінностей та історичних подій, під час яких вони дорослішали. Це можуть бути війни, економічні «гойдалки», еміграція тощо. 

Наприклад, люди, які виросли у повоєнні голодні роки чи пережили голодомор, усе життя роблять запаси продуктів чи «загодовують» своїх дітей і онуків. Так працює колективна травма, коли травматичні події впливають не тільки на безпосередніх учасників, а й на їхніх нащадків. Нинішня війна, безумовно, вплине на покоління, про яке ми сьогодні говоримо. Вона вже є колективною травмою для свідомості цих дітей. І ми не можемо не враховувати це в навчанні та вихованні.

Особливості поколінь

Мовчазне покоління (умовний період народження: 1925 — 1944 роки).

imageХарактерні ознаки:  намагаються зайвий раз не висловлюватися на різні гострі теми;

 звикли не виділятися з натовпу, щоб не звертати на себе увагу, бо знають, як це  може бути небезпечно;

 мають заощадження  на «чорний день», бо пережили скрутні часи;  їм притаманні такі риси, як терплячість, слухняність, повага до законів,           небагатослівність, дотримання правил, запасливість, обережність, дбайливе            ставлення до здоров'я.

Покоління бебі-бумерів (народилися у 1944 — 1967 роках). Назва покоління відображає період високої народжуваності, характерної для повоєнних часів.

Характерні ознаки:

image дуже люблять поміркувати на тему проблем у нашій державі чи й усьому світі;  вірять у світле майбутнє нашої країни, готові працювати заради розбудови  держави;

 через постійне перенавантаження роботою, вони мало приділяли час своїм  партнерам і дітям;

 схильні до колективних видів діяльності;  вірять у світле майбутнє держави;

 готові працювати «заради ідеї», виборювати власну свободу;  мрійники.

Покоління Х (1964 — 1984 роки). Це дуже продуктивне покоління. Надивившись на недоліки батьків, вони зробили певні висновки й змінили свої погляди та пріоритети. Витрачати всі свої сили й час на роботу вони готові лише задля свого добробуту й задоволення потреб своєї сім'ї. Основне завдання покоління Х — дати своїм дітям усе те, чого не було у них: гарний одяг, сучасні ґаджети, вищу освіту, машину, квартиру й загалом те, що допоможе почуватися комфортно та незалежно. Це безпосередньо і батьки дітей, які зараз ходять до школи.

Характерні ознаки:

image image

image недовіра до політиків і влади;  звичка розраховувати тільки на себе;

 лабільна психіка;  можливість підлаштовуватися під обставини.

Але більшість батьків теперішніх п’ятикласників належить до наступного покоління, і вам доведеться це враховувати під час комунікації з ними.

Покоління Y (народилося в період із 1984 по 2000 роки). Їх іще називають міленіалами або поколінням NEXT. Самовпевнені й активні, волелюбні й незалежні, представники покоління Y суттєво відрізняються від усіх своїх попередників. Це перше покоління, здатне абсолютно легко вправлятися з будь-якими ґаджетами й сучасними способами комунікації. У роботі їх, у першу чергу, цікавлять великі зарплати, а ще індивідуальні умови, які забезпечують бажаний комфорт. Це покоління часто знецінює вищу освіту, але полюбляє спеціалізовані курси і здобуває скіли.

Характерні ознаки:

image мають ліберальні погляди й виховують за ними дітей;

 цінують корисні знайомства;  вірять в те, що неможливе можливо;  постійно перебувають у пошуку себе;  не приймають обмеження власної свободи;

 прагнуть пізнавати світ і отримувати задоволення від роботи;  мають залежність від ґаджетів.

Зумери. Наступне покоління вам добре знайоме, бо це сучасні підлітки, народжені після

2000 року. Можна сказати, що вони народилися з ґаджетом у руках, тому краще, ніж «ігреки», розбираються в нових технологіях. Щоб не створювати нездорових асоціацій, будемо називати їх зумерами, чи центеніалами, бо дуже ймовірно, що вони доживуть до 100 років.

На відміну від усіх попередніх поколінь, їх не цікавлять ані гроші, ані дорогі машини, ані квартири, бо це все їм забезпечують батьки – ті самі «ікси», які роблять усе заради дітей.

 

imageХарактерні ознаки:  виявляють цікавість лише до того, що дає змогу випробувати нові відчуття;  схильні до залежностей;

 наслідують поведінку авторитетів серед сучасників: співаків, блогерів, медійних осіб;  часто не мають власної думки, хоча можуть майже все «загуглити»;

 не хочуть учитися, мріють про «легкі» професії, серед яких, наприклад, блогерство;  цікавляться психічними розладами і знаходять їх у себе;

 відкрито говорять про свою сексуальну орієнтацію та самостійно визначають свій  гендер.

image image

Альфа. Варто зазначити, що це покоління умовно ще можна вважати центеніалами, бо їх поява вписується в ті умовні двадцять років, які ще не минули. Але, разом зі спільними рисами, психологи помічають  ще й нові,  суттєво відмінні  від попереднього покоління зумерів. Можливо, плин часу настільки прискорився, що поява нового покоління настала раніше.

Вважається, що перші «альфи» почали народжуватися з 2010 року, тому саме вони зараз підуть у п’ятий клас. Ці діти не знають світу без ґаджетів і пізнають простір трохи інакше, ніж усі попередні покоління – часто безпосередньо через будь-який екран. Про їхні когнітивні здібності ми поговоримо в наступному відео, а поки що нам важливо визначити їхні психологічні особливості.

Вважається, що ці діти розвиваються в прискореному темпі і в них є шанс стати технологічними новаторами. Імовірно, що в їхньому житті в багатьох аспектах буде присутній штучний інтелект.

Тут варто згадати, що їхні батьки-міленіали добряче вкладаються в розвиток своїх дітей і буквально з пелюшок починають віддавати їх на різні розвивальні курси. Дуже часто це потреба реалізації бажань і амбіцій самих батьків.

imageХарактерні ознаки:  живуть у режимі багатозадачності і часто страждають від недостатньої  концентрації уваги захиститися від цього;  мислять і спілкуються картинками;

 часто втрачають навички безпосереднього спілкування;  швидко проганяють інформацію через себе;

 цікавляться дорослими питаннями, наприклад, ким саме працює мама або тато,  скільки вони заробляють;  вони практичні, не соромляться зайвий раз запитати «навіщо?».

image image

Поділ людей за віком дуже символічний, тому важливо використовувати теорію не для того, щоб навішати ярлики, а лише як інструмент для порозуміння.
Перегляд файлу

Перехід у п’ятий клас — нова епоха шкільного життя, успіх у якій переважно залежить від вхідних даних, тобто від того, що вже вміє і може дитина. Неабияке значення

також мають фізіологічний розвиток, когнітивні здібності й зрілість структур головного мозку. Усі ці речі взаємопо’вязані і залежать від того, як розвивалася дитина в попередні роки.

Ранній підлітковий вік — це період стрімкої зміни багатьох фізіологічних показників. Специфіка цього віку визначається насамперед біологічним чинником — процесом бурхливого статевого дозрівання. Він починається в 10-11 років у дівчаток і в 11-12 — у хлопчиків, триває в середньому від 3 до 5 років і закінчується в той момент, коли настає статева зрілість. Процес статевого дозрівання триває під контролем нервової системи, за участю залоз внутрішньої секреції. Вони продукують гормони, які суттєво впливають на розвиток, настрій і когнітивні функції мозку дитини, а саме: гнозис — сприйняття інформації і здатність її обробляти — і мнестичні функції — пам’ять, праксис і мовлення, які використовуються для передачі інформації.

Пропріоцепція — це відчуття тіла або кінестетична усвідомленість, тобто здатність мозку сприймати відносне положення та рух різних частин тіла. Завдяки пропріоцепії ви точно знаєте, де в просторі перебувають ваші руки, коли ви ними рухаєте навіть із закритими очима.

image image

Щоб зрозуміти поняття пропріоцепції, уявіть карту тіла. Кожною частиною тіла керує окрема частина мозку, яка відповідає за її рух та сприйняття. Ми відчуваємо руки і водночас маємо у голові  їх чіткий віртуальний образ, уявляємо розмір, форму і позицію. Так само наш мозок автоматично створює образи неживих об’єктів, які ми відчуваємо й контролюємо, наприклад м’яча, ручки, якогось інструменту, чи решти предметів нашого оточення.

Мозок використовує такі карти, коли приймає рішення про те, як здійснити той чи інший рух, тож від точності зображення у нашій уяві залежить досконалість руху.

І навпаки, якщо карта нечітка, вибір можливостей для руху буде обмеженим. Науково доведено, що частини тіла, якими ми користуємось найчастіше, мають великі за розміром карти. Наприклад, рука здатна виконувати надзвичайно точні й диференційовані рухи та відчувати різний вплив, тож у мозку для контролю над нею відведено велику область. Водночас карти спини або п’ятки займають зовсім небагато місця.

Карти збільшуються, коли ми активно використовуємо відповідну частину тіла. Наприклад, у музикантів частина мозку, яка відповідає за пальці, є значно більш розвиненою, ніж аналогічна у решти людей. Звісно, за умови, що вони не займаються якоюсь іншою роботою, яка розвиває дрібну моторику.

Карти тіла постійно оновлюють інформацію, але для цього важливо якомога частіше використовувати частини тіла, за які вони відповідають. Якщо дитина не здійснює певний рух протягом тривалого періоду часу, вона втрачає здатність точно його відчувати й контролювати. Якість карти тіла в мозку погіршується, і це явище називається сенсорномоторною амнезією. Для того, щоб мозок отримував інформацію про тіло і не втрачав здатність рухатися, діти мають рухатися хоча б якось. Наприклад, постійно хитати ногою, що-небудь жувати — комір на піджаку, олівці, ручки або волосся, — ходити колами чи гойдатися на стільці. Поки дитина хитає ногою, її мозок отримує інформацію про цю частину тіла автоматично, а сам концентрується на уроці. Але коли дія припиняється, він втрачає інформацію і починає активний пошук, відволікаючись від пояснень вчителя. Усе це дуже дратує нас, дорослих. Однак позбавляючи дитину можливості виконувати ці рухи, ми фактично навмисно гальмуємо її розвиток. Краще створити для школяра  середовище з усіма умовами для розвитку пропріоцепції й тактильності — тоді проблеми пов’язані з штовханням, жуванням, посмикуванням і хитанням ногою просто зникнуть. Також покращиться почерк, точність рухів, підвищаться результати спортивних і учбових досягнень.

Існують вправи, які добре розвивають координацію і пропріоцептивну функцію, а також активують необхідну для навчання співпрацю правої і лівої півкуль мозку. Однією з проблем школярів п’ятого класу є необхідність пристосуватися до різних стилів викладання великої кількості вчителів. У початковій школі викладає переважно один основний учитель і кілька додаткових — іноземної мови, фізкультури, музики й малювання, які проводять у класу від одного до трьох уроків на тиждень. Діти поступово звикають до них, але деякі можуть не запам’ятати ім’я, наприклад, вчителя музики. У п’ятому класі дитині доведеться звикнути до багатьох вчителів, їхніх індивідуальних вимог, характеру, тембру голосу, манери спілкування й підходу до оцінювання. Дитина має зорієнтуватися не тільки в новому просторі, а й в нових обставинах і підходах до навчання. Тому неабиякого значення набуває вміння перемикати, утримувати й концентрувати увагу.

image image

Увага — наріжний камінь сучасної освіти. Альфа живуть у режимі багатозадачності, тому часто страждають від недостатньої концентрації уваги. Їхній стандарт сприйняття — кліпове мислення. Якщо до цього додати неймовірно великий потік інформації, який вони намагаються обробляти, то можна собі уявити обсяг перенавантаження цих дітей. Щоб зменшити його, вони починають мислити й спілкуватися картинками,  через що втрачають навички безпосереднього спілкування. І тоді для того, щоб почати розмову, їм часто потрібен посередник — ґаджет чи будь-який інший комунікатор. Спілкування Альфа — це переважно обмін картинками, смайлами, відео й гіфками. Ми, учителі, маємо це враховувати, і можемо використовувати ґаджети на уроці — в якості комунікаторів чи засобів пошуку й перевірки інформації. Для цього існує багато цікавих програм, наприклад, Kahoot.

Цей спосіб також допомагає впоратися із низькою інтелектуальною лабільністю. Лабільність у фізіології — це функціональна рухливість, цикли збудження із певною швидкістю у нервовій та м’язовій тканинах. Лабільність залежить від природних здібностей, саме від стану нервової системи. Що більша швидкість збуджувальних і гальмівних імпульсів і збалансованіші процеси, то  вищою буде лабільність.

Інтелектуальна лабільність — це вміння якісно працювати в режимі багатозадачності, перемикатися між завданнями й довго концентрувати увагу. Тож чим вища лабільність, тим швидше і якісніше виконується завдання.

Концентрація уваги — це здатність утримувати інформацію про якийсь об’єкт у короткочасній пам’яті. Вона важлива для успішного виконання завдань, особливо якщо йдеться про новий вид діяльності. Концентрація суттєво впливає на можливість запам’ятовувати інформацію.

Якщо увага чи концентрація порушені, можуть виникнути наступні проблеми: дитині складно запам’ятовувати інформацію, бо в той час, коли дитина відволікається, мозок «не підвантажує» нові дані. Складно утримувати увагу під час читання — дитина відразу забуває прочитане. Складно виконувати навіть уже знайомі завдання. Неможливо зосередитися, якщо не створено ідеальних умов, бо відволікають інші діти, звуки, дії, ґаджети тощо. Дитина не може довести розпочату справу до кінця. І навпаки, у випадку хорошої концентрації  дитина виконує завдання швидше, більш творчо, й має вищу стресостійкість.

image image

Тож розвитку концентрації уваги варто приділяти час на уроці. Для цього можна провести швидку розминку,  скориставшись таблицями Шульте в різних модифікаціях.

image

Спробуйте швидко назвати й показати цифри від одного до 25. Потім виконайте завдання повторно, але при цьому кожного разу змінюйте кольори — червоний і чорний. Ще одна притаманна сучасним дітям особливість, яку важливо врахувати в навчанні — дискретне мислення. По суті воно схоже на алгоритм: дитина вибудовує внутрішній сценарій життєвих ситуацій, за яким діє. Якщо в процесі життєдіяльності сценарій змінюється, дитина може відчувати тривогу, злість, роздратування і навіть поводити себе агресивно.

Ці діти відчувають потребу в порядку як на робочому столі, так і у власних думках. Це специфічний порядок, іноді схожий на хаос, але головне, що вони самі знають, де швидко знайти потрібне. Будь-які події чи речі, які змінюють свій порядок, викликають у них тривогу. Цим дітям важливо контролювати все, що відбувається і прораховувати на декілька кроків уперед. Вони люблять передбачуваність і завчасні попередження, наприклад, про контрольну чи самостійну роботу. Вони завжди складають внутрішній план дій, і будь-яке відхилення від маршруту викликає в них сильні переживання або навіть злість.

Дитина-алгоритм завжди шукає логіку в діях дорослих, і якщо не знаходить, втрачає до цих дорослих повагу й довіру. У воєнний час цим дітям дуже складно давати собі раду через непередбачуваність подій і неможливість планування.  Допомогти їм впоратися з тривогою можуть чіткі інструкції: як налаштована цивільна оборона, куди доведеться бігти, якщо пролунає сирена, і який алгоритм дій дорослих та дітей під час сигналу тривоги в школі. Маючи план на різні випадки, вони почуваються впевненіше.

Важливо враховувати особливості цих дітей, щоб не втратити їхню довіру.

image image

Найкращий спосіб — встановити чіткі правила з інструкціями. Раджу не подавати їх як наказ чи заборону, а аргументувати фразою «у нас так прийнято» чи «у нас так не прийнято» — це діти сприймають, як пропозицію належати до спільноти. Вони обов’язково перевірять, чи працює правило, провівши декілька інтеракцій за однаковими схемами з різними вхідними даними. Наприклад спробують виконати чи саботувати якесь правило, щоб подивитися на реакцію. Якщо вона буде послідовною і спокійною, школярі довірятимуть вам і надалі.

Поважайте особливості дітей – і вони будуть вам вдячні!

Перегляд файлу

Пам'ять і вплив зовнішніх чинників на її розвиток

Гаджети та поширення інтернету впливають на те, як працює наша пам'ять. Через великі обсяги інформації головним завданням мозку стало не запам’ятати її, а відфільтрувати. Коли мозок не розуміє, що він згадав, а що розпізнав за зразком, відбувається аутсорсинг пам’яті. Згадати щось набагато складніше, ніж просто впізнати чи знати, як «загуглити». Саме тому багатьом дітям так важко завчати інформацію. Вони кілька разів читають текст, але тільки впізнають у ньому знайомі факти, а не зберігають їх у пам'яті. Наш мозок ототожнює вміння знаходити інформацію в Інтернеті й  реальне знання. Іншими словами плутає доступну у «всесвітній пам'яті» інформацію із тією, що мала зберігатися у власній пам’яті.

Обсяги споживаної інформації зросли у стільки разів, що найважливішою навичкою стало насамперед швидко відкидати непотрібне.

Але для цього потрібно вміти так само швидко «перебирати» набагато більше різного інформаційного сміття. Тож важливо пам’ятати, що ця навичка – лише інструмент, який допомагає мисленню. Подібним чином збереження інформації на комп'ютері допомагає краще засвоїти наступну її порцію. Коли я записую щось у нотатник, мій мозок не докладає зусиль, щоб запам’ятати інформацію, а отже, залишається вільним для інших важливих речей. Діти переважно фотографують інформацію на смартфон, замість того, щоб запам’ятати її. Сфотографувати означає забути! Ми фотографуємо лише для того, щоб не напружувати пам’ять.

image image

Пам'ять важливо тренувати. Нейрони мозку сприймають, обробляють, зберігають і передають інформацію за допомогою електричних і хімічних сигналів. Завдяки зоні контакту, яка має назву синапс, нейрони передають між собою електричні імпульси. Коли ми вчимося або щось запам'ятовуємо, між нервовими клітинами формуються нові зв’язки. Що довше людина навчається, то більше виникає синапсів і нейронних зв'язків, а також підвищується нейропластичність мозку. Це властивість, завдяки якій мозок може змінюватися з набуттям нового досвіду, а також реабілітувати втрачені зв'язки після пошкоджень. Таким чином, тренуючи пам'ять, ми покращуємо загальний рівень свого інтелекту, розвиваємо мислення, уяву й концентрацію.

Без уяви й концентрації не вийде читати.

Діти не можуть і не хочуть читати саме тому, що звикли стрімко пропускати інформацію крізь мозок, а процес читання великих текстів вимагає  додаткових зусиль для заповільнення і концентрації на прочитаному. Здатність дітей уявити описані події не відповідає швидкості поданої інформації. Це все одно, що постійно годувати дитину, яка вже має зуби, перемеленим пюре. У такому випадку зуби стають непотрібними, щелепи перестають повноцінно напружуватися й, відповідно, розвиватися.

 

Про інформацію

image сучасним дітям важливіше не пам’ятати, а верифікувати інформацію. Процес  верифікації, у свою чергу, відбувається за певними зразками;  основне завдання навчання – спонукати дітей усвідомлено споживати            інформацію, докладати зусиль і напружувати мозок.

Забирати інтернет чи смартфон –  не вихід, краще використати наш вплив таким чином, щоб у дітей з’явилося бажання створювати щось нове й усвідомлено вчитися. Відеоігри спонукають дитячий мозок розвиватися по-новому. Нейрофізіологи дійшли висновку, що аркади та шутери прискорюють процес обробки інформації, а ще тренують уяву й увагу до деталей. Гру «Майнкрафт» часто використовують як освітній інструмент для дітей, який розвиває у них творчі здібності, заохочує до роботи у команді й зацікавлює програмуванням, математикою та архітектурою.  З часом гейміфікація цілком може стати основою всієї системи навчання.

Щодо читання, то важливо усвідомлювати, що у сучасних дітей зовсім інший спосіб сприйняття інформації. Їхній формат – аудіокнижки. Згідно з дослідженнями, під час прослуховування таких книжок, у мозку запускаються в роботу ті ж само зони, що й при читанні очима, тобто уява теж працює так само.

Тобто, з одного боку, нам слід спонукати дітей напружувати мозок, а з іншого – дати їм можливість зробити це у зручний для них спосіб.

Раніше основним завданням вчителя було надавати інформацію, але зараз, коли вона і так у вільному доступі, краще сфокусуватися на розвитку в учнів критичного мислення. Головним питання має бути не «як?», а «чому?». Навчання має ґрунтуватися на мисленні, подібно до складання бізнес-плану, тож можна використовувати складові цього процесу: формулювання проблеми, робота з проєктами, моделювання ситуацій, реалізація, оцінка конкурентоспроможності.

 

image image

Мотивація

Мотивація виникає, коли у дитини виходить щось робити, і вона отримує від того задоволення. Якщо завдання подобається, але не виходить – їй прикро, коли виходить, але не подобається – їй нудно. Тож лише поєднання цих двох факторів  викликає бажання навчатися. Зрозуміло, що досягти цього самим вчителям неможливо, тут необхідна кооперація вчителів і батьків. На мій погляд, мотивація подібна до вогню: запалюють його вдома, а підтримують у школі. І про це важливо говорити з батьками, бо вчитель без авторитету втрачає довіру дитини, яка потрібна для успішного процесу навчання.

Щоб мати бажання рости і розвиватися, необхідно демонструвати свої результати й отримувати за них справедливу оцінку. А оскільки дитячі уявлення про себе в майбутньому ґрунтуються на досягненнях, які вони мають уже зараз, компетентна оцінка від людей, яким діти довіряють, для них дуже важлива. Варто пам’ятати, що чим молодша дитина, тим більше вона довіряє дорослим.

Діти мають потреби, задовольняючи які ми підтримуємо їхню мотивацію:

1.            Потреба в автономії. Дитині важливо розуміти, що у неї є вибір, що вона може              впливати на власне життя. І наше, батьків та педагогів, завдання – дати їй це                відчуття і можливості.

2.            Потреба у компетенції. І дітям, і дорослим дуже важливо відчувати свою силу в            чомусь: я щось можу, у мене щось виходить, а щось навіть краще за інших, я                маю суперсилу. Якщо задовольнити цю потребу, дитині захочеться і далі щось           вивчати, робити й досягати кращих результатів, адже вона відчуватиме        впевненість у собі.

3.            Потреба у прийнятті. Дітям важливо відчувати,  що світ до них прихильний, що             до них ставляться доброзичливо, що  їх люблять і приймають. Це стосується і              школи, і дому. Деякі діти ходять до школи саме через цю потребу: там вони           отримують спілкування і почуваються своїми. Якщо ж це відчуття зникає, вони           втрачають бажання ходити до школи. Створення сприятливої для дітей                шкільної атмосфери – завдання педагогів.

4.            Потреба задавати питання. Найважливіше, щоб діти не боялися цього робити.              Переважно інтерес до навчання зникає в той момент, коли через сором, страх,             знецінення з боку вчителів, дитина перестає питати.  На мій погляд, дитячі         питання мають бути пріоритетними  для вчителів і батьків. Тому дуже прошу вас               ставитися до них із повагою.

5.            Потреба в безпеці. Особлива сьогодні, хоча, як на мене, завжди актуальна.        Безпека дитини повинна бути гарантована нами, дорослими. Це аксіома.

 

image image

Діти також потребують додаткових умов для навчання – таких собі гарантій спокою і передбачуваності. Це правила, які варто проговорити на початку року. Звісно, вони можуть змінюватися, але не «по ходу п’єси», а тоді, коли ці зміни справді на часі. Як і закони, правила не мають зворотної сили, тобто не поширюються на час до набуття ними чинності.

Навіщо дітям узагалі  потрібні правила?

image вони дають спокій, забезпечують передбачуваність подій;  гарантують безпеку;

 забезпечують психологічний комфорт;

 визначають таймінг (початковий і кінцевий час) для виконання завдань;  дають можливість оцінити себе самостійно.

Правила не діють за принципом дозволу чи заборони. Не варто говорити: у нас не можна говорити лайливі слова. Краще сказати: у нас не прийнято говорити лайливі слова. Так само у нас прийнято вітатися, поважати одне одного тощо.

 

Для успішної адаптації в п’ятому класі важливо познайомити дітей з наступними речами. По-перше, зі школою. Найімовірніше в молодшій школі діти не мали змоги вільно пересуватися школою, проводили заняття й перерви в окремому кабінеті чи навіть окремій шкільній будівлі. Слід повноцінно познайомити їх зі школою: показати, де розташовані туалети, їдальня, гардероб, класні кімнати, розповісти де можна знайти  класного керівника чи інших вчителів.

image image

По-друге, познайомити їх із класним керівником і шкільними правилами. Учителі також можуть озвучити вимоги до виконання домашніх робіт та власні правила комунікації. По-третє, важливо обговорити порядок дій в екстрених ситуаціях: кому телефонувати, куди бігти. Важливо провести інструктаж з цивільної оборони, а також пояснити, хто керівник і кого потрібно слухатися у разі  небезпеки. Це дасть можливість дітям скласти й усвідомити власні алгоритми поведінки. В умовах війни особливо важливо обговорити все, що може викликати додаткові страхи й створити паніку.
Перегляд файлу

Емоції, спілкування та комунікація

image у нашому словнику існує понад 200 слів на позначення емоцій;

 у повсякденному житті ми  послуговуємося орієнтовно 50-ма з них для опису своїх  почуттів;

 освічений психолог використовує в роботі приблизно сто;

 базових емоцій існує тільки шість, а саме: щастя, здивування, страх, відраза,  злість і печаль;

 сьогодні емоції мають свої візуальні аналоги – смайли, які переважно і  використовують сучасні діти в своєму спілкуванні.

 

Діти вже не пишуть одне одному слова «я радію тобі», «я злюся», «я сумую», «мені соромно», а просто надсилають відповідне зображення. Це спрощує передачу емоцій, але водночас збіднює нашу мову почуттів, унаслідок чого вони починають проявлятися не словесно, а тілесно. Замість того, щоб сказати, що відчуває, дитина може вдарити, штовхнути чи проявити аутоагресію, тобто агресію, яка направлена на самого себе. Це дуже небезпечно, тому важливо вчити дітей називати власні почуття.

image image

Ми не народжуємось зі здатністю розуміти емоції, але поступово вчимося через спілкування й живі контакти з людьми. З досвідом у нас розвиваються базові функції емоційного інтелекту – розпізнавання власних емоцій та управління ними. Сучасним дітям властиве емоційне збіднення. Перші уроки розвитку емоційного інтелекту дитина отримує від батьків, на дитячому майданчику, у дитячому садку й школі. Але ж і там скрізь сьогодні панує цифра, стає менше особистого спілкування дорослих із дітьми. Коли левова частка комунікації міститься в цифрових площинах і функціонує за їхніми законами й сигнальною системою, дитині складно навчитися по-справжньому радіти, сумувати, ображатися, любити. Важко зрозуміти, чи ти комусь подобаєшся, чи тобі раді, чи люблять тебе. Дитині не вистачає слів, щоб назвати й описати свій емоційний стан. Як наслідок, виникає явище, яке вчені назвали алекситимією.

Розглянемо термін «алекситимія» (з грец. a – заперечний префікс, lexis – слово, thyme – почуття, емоції). Дослівний переклад: немає слів, щоб назвати емоції. Алекситимія визначає психологічний стан особистості, коли вона не здатна оцінювати й описувати власні емоції та емоції інших людей. Учені пов’язують це явище і з виникненням психосоматичних захворювань. У випадку якщо ми не знаходимо слів, реагує наше тіло. У дітей ми часто це спостерігаємо як тикові розлади – кліпання очима, обкусування нігтів, смикання волосся, одягу. Іноді алекситимік зовні може виглядати байдужим, але це не означає, що він відчуває менший спектр емоцій. Просто ці емоції реалізуються не в словах, а в діях, тобто проявляються фізично. У деяких випадках вони накопичуються, що призводить до так званих афективних реакцій, коли людина на незначну подію раптом реагує надто бурхливо. Коли цей стан минає, дитина усвідомлює, що її реакція не відповідала приводу, і відчуває провину й сором, які тільки погіршують ситуацію. Це змушує дитину в майбутньому сильніше контролювати свої почуття,  їх накопичується ще більше, і це призводить до нових спалахів.

Тому єдиним способом допомоги при алекситимії є розвиток емоційної компетентності, вміння визначати й називати власні емоції та обговорювати їх в умовах безпечного спілкування. Дорослим, які супроводжують дитинство, теж необхідні навички розрізняти й називати почуття.

Діти покоління Альфа добре запам’ятовують те, що викликало у них сильну емоцію. У цьому, можливо, і полягає сила тіктокерів, чиї відео  діти здатні переглядати цілодобово. Цей контент викликає сміх, здивування, відразу, контрольований страх, заздрість, а пережиті емоції впливають на здатність запам’ятовувати яскраві моменти.

imageТому цінність емоційного інтелекту суттєво підвищується саме в навчанні. А компетенції поділяються на декілька сфер:  емоційна поінформованість – здатність правильно визначати власні емоції та  усвідомлювати їх прояви;

 емоційне регулювання – здатність регулювати свої емоції, впливати на них і  стримувати себе;

 емоційна емпатія – здатність відчувати емоції інших людей та розрізняти їхній          настрій.

 

Страх, тривога, паніка 

image image

Тривога виникає у дітей тоді, коли вони не можуть визначити, чого саме бояться, коли втрачають контроль над ситуацією і власними думками.

Страх – це конкретна небезпека, яку ми можемо назвати. Страхи бувають раціональними – вони рятують нам життя – та ірраціональними – ці не мають жодних пояснень. Дитина може боятися втратити власне життя чи батьків, загубитися, голодувати – це раціональні страхи. А ще дужче може боятися зізнатися в тому, чого боїться, і це вже ірраціональний страх. Страхи не обов’язково пов’язані з війною. Дитина може боятися  отримати погану оцінку, зауваження, зганьбитися перед класом, батьківського покарання. У будь-якому випадку, страх і тривога блокують можливість дитини навчатися, і вчителі мають це враховувати.

Паніка – це стан, пов'язаний з інстинктом самозбереження, такий собі сигнал тривоги в небезпечній ситуації. В основі паніки лежить страх, який виникає як результат переживання безпорадності перед реальною чи уявною небезпекою. Паніка спричиняє некеровану поведінку, яка, утім, має підсвідому мету – залучити до спротиву якомога більше людей.

Якщо ми помічаємо, що дитина не слухає уроку, завмерла з відсутнім поглядом, цілком можливо, у цей момент вона переживає страх чи тривогу, і наше завдання – повернути її до реальності. Коли ми переживаємо потужну емоцію, лімбічний (емоційний) мозок блокує здатність нашого неокортексу  сприймати інформацію. Дитина ще не здатна на фільтрацію думок, тому може поринути в них, і тут слід допомогти їй відволіктися. У пригоді стануть тілесні техніки.

Щоб вивести дитину зі стану заціпеніння, можна запропонувати їй випити теплої води, порахувати дітей в класі, витерти дошку або допомогти зібрати зошити, тобто долучити дитину до дій, які потребують перемикання уваги. Бажано зробити це опосередковано, щоб дитина не засмутилася і не впала в іншу емоцію, наприклад, сорому за свій стан.

Не варто нав’язувати дітям власні переконання про те, що з ними відбувається. Краще розповісти, які емоції може переживати людина, коли боїться. Таким чином ми даємо дитині зрозуміти що не буває добрих і поганих емоцій, але є приємні й неприємні. Часто, замість того, щоб назвати почуття, ми навішуємо ярлики. Порівняймо фрази: «ти злий» і «ти злишся», «ти невдаха» і «сьогодні тобі було складно», «ти лінивий» і «ти втомився». На першому місці ярлик, він ображає дитину і негативно впливає на її самооцінку. На другому – опис емоційного стану, який  допомагає дитині зрозуміти, що з нею зараз відбувається і, відповідно, впоратися з цим.

 

Віра в можливості й успіх дитини сприяє її розвитку

 

image image

У 1968 році психологи Роберт Розенталь і Ленора Якобсон провели експеримент в одній зі шкіл Сан-Франциско. Вони заявили, що розробили новий  IQ-тест для молодшої та середньої школи, який дозволяв визначити перспективних школярів на порозі інтелектуального прориву. За результатами цього тесту педагогам назвали імена таких учнів. За рік Розенталь дізнався, що ці діти справді здійснили суттєві успіхи в навчанні. Виявилося, що школярів учений тоді обирав рандомно, інакше кажучи, абсолютно випадково.  Але вже справжній тест на IQ, Розенталь побачив, що ці діти справді мають чудові результати.

Тобто вчителі були переконані, що у деяких учнів з їхнього класу є ознаки майбутніх геніїв.  Відповідно, їм приділяли  більше уваги та сил і не лише вірили в їхній успіх, а й мимоволі приписували цим дітям позитивні риси характеру, що  безпосередньо вплинуло на  успішність школярів та їх мотивацію у  навчанні.

За результатами цього експерименту було визначено, що очікування від особистості багато в чому визначають специфіку її дій та інтерпретацію реакцій навколишнього світу. У свою чергу, це провокує самоздійснення очікувань. Людський мозок майже не розрізняє очікування і сприйняття, тож маючи певне уявлення про себе чи оточення люди втілюють ці очікування в реальність.

Описаний Розенталем ефект назвали на його честь. У психології для опису цього феномену використовують також термін «ефект упередженості експериментатора» або «пророцтва, що самореалізуються». Сам Розенталь назвав вивчений феномен ефектом Пігмаліона.

Перегляд файлу

ІНФОРМАЦІЙНА ГІГІЄНА (Оксана Мороз)

ЧИ ІСНУЄ РЕАЛЬНА ПРОБЛЕМА З ІНФОРМАЦІЙНОЮ ГІГІЄНОЮ УКРАЇНЦІВ?

До повномасштабного російського вторгнення 42% українців ніколи не перевіряли інформацію на достовірність. 32% визначали правдивість новин інтуїтивно [Дослідження: Детектор Медіа «Індекс медіаграмотності українців» (березень 2021)].

Половина українців стверджували, що вміють відрізняти фейки. Насправді лише 3% опитуваних змогли відокремити правду від брехні [Дослідження: USAID-Internews

«Ставлення населення до ЗМІ та споживання різних типів медіа» (жовтень, 2020)].

 

Наразі ключовим джерелом новинної інформації для 77% українців є соціальні мережі. Найпоширенішою серед них є Telegram, на другому та третьому місцях YouTube та Facebook.

image image

Ілюстрація #1: опитування ОПОРА травень 2022 року.

image

ЦИФРОВА ЕРА

Ми живемо в період переходу від аналогової до цифрової ери. Остання змінила все, що стосується інформації: кількість, якість, форму, концентрацію вірусів.

З'явились й нові можливості для маніпуляторів та шахраїв. Паразитуючи на цифрових платформах, вони збирають наші дані й використовують їх для того, щоб персоналізувати власні повідомлення.

Ілюстрація #1: концентрація фейків у інфополі та доступність їх створення.

image

image image

Користуючись інтернетом та соціальними мережами, людина думає, що отримує безкоштовний контент (новини, ігри, відео, додатки тощо). Проте на створення цієї інформації витрачаються реальні гроші й час. Мабуть, ви чули відомий вислів: «Якщо не платимо, товар — це ми». Він якнайкраще ілюструє нашу цифрову реальність. Адже увага та персональні дані — нова валюта цифрової епохи.

Як це працює?

            image          Відомо: чим довше соціальні мережі утримують нашу увагу, тим більше інформації    про нас (що ми читаємо, поширюємо, коментуємо, купуємо, з ким контактуємо)  отримують. На основі цієї інформації створюється цифровий портрет користувача  й це дозволяє зарахувати нас в ту чи іншу цільову аудиторію для таргетованої       реклами.

            image          Маніпуляторам замало інформації, яку їй готові офіційно та за плату передати  соціальні мережі. Тому вони створюють додаткові інструменти, що допомагають       збирати про нас інформацію: тести, флешмоби, ігри тощо.

 

Ілюстрація #2: наші дані — нова валюта цифрової ери.

image

 

YOUTUBE

Відеоконтент домінує серед уподобань сучасних школярів. От тільки алгоритми YouTube майже не фільтрують інформацію.

Як працюють і маніпулюють алгоритми відеохостингу?

            image          Кроляча нора. Ви обираєте ролик, переглядаєте його. Відеохостинг аналізує вашу  взаємодію (тривалість перегляду, реакції, коментарі). Також він збирає дані про        ваш цифровий слід в інтернеті (які сайти відвідували, що читали, що замовляли).             На основі всієї цієї інформації для вас підбирають відеорекомендації. Окрім відео          на тему, яку ми шукаємо, він також пропонує ролики лише віддалено пов’язані з            нею, але, по суті, зовсім про інше. На рекомендації впливає навіть мова        пошукового запиту.

image image

            image          Користувацька диктатура. Популярними стають емоційні, красиві, короткі,  агресивні, смішні ролики. Усе зроблено для того, щоб ви клікнули на відео (гучні       емоційні заголовки) і подивилися його до кінця (коротко та динамічно).

image Аналогія. YouTube аналізує дії інших людей, які переглядали те ж саме відео, що й  ви, та може надалі рекомендувати вам переглянути те, що раніше дивились вони.  Популярність. Тут можна сфальсифікувати геть усі показники: кількість               переглядів, лайків, дизлайків, коментарів. Усе це впливає на популярність і            рейтинг відео, тобто на те, з’явиться воно в перших рядках пошуку чи ні.

Таким чином алгоритми YouTube працюють, як таргетинг у інтернет-магазині: нам пропонують популярні відео, дотичні до теми, яку ми шукаємо.

В YouTube ви швидко потрапляєте в налаштовану під ваші інтереси інформаційну бульбашку.

Ілюстрація #3: YouTube буде різний для кожного з нас. TheirTube.

image

Як безпечно користуватись YouTube?

image Переглянути, які відео вам зараз рекомендує YouTube.

 Позначити ті, які не відповідають вашим інтересам/критеріям достовірності.  НЕ обирати для перегляду ролики, орієнтуючись лише на рекомендації YouTube —  обирати самим.

 Пам’ятайте YouTube використовують маніпулятори та шахраї.

GOOGLE

Що впливає на видачу Google?

image Мова, якою ви вводите запит. На запит російською у перших рядках видачі  з’являться російські сайти, які відповідно й трактуватимуть ваше питання.  Популярність серед користувачів. Маніпулятори це знають та активно  користуються послугами ботів для створення штучної популярності.

image image

 Ваша історія пошуку. Тут йдеться не лише про сам пошуковик, але й про суміжні  сервіси, наприклад, YouTube чи Gmail. Як і будь-який сервіс Google аналізує ваші        попередні запити та намагається підлаштуватись під ваші інтереси. Враховується             навіть ваш час взаємодії з контентом: як довго ви читали новину, переглядали  сайт, наскільки глибоко взаємодіяли тощо.

Ілюстрація #4: Як працює пошук в Google

image

Таким чином порядок посилань, які ви отримаєте в результаті Google запиту, не є випадковим. Алгоритми вже підлаштували його під вас. А маніпулятори скористались доступними інструментами, щоб закріпити свою інформацію в топі.

В Google можна підробляти все

image Наприклад, утрутившись в алгоритми пошуковика, можна зробити вигідну атаку на  бізнес конкурента.

 Або змінити назву будь-якої установи/державного органу. Наприклад, під час  інформаційних атак на Уляну Супрун  українське Міністерство охорони здоров’я       стало Міністерством похорон здоров'я.

      image    Російські маніпулятори втручались навіть у сервіс Google перекладача.

Як безпечно користуватись Google?

image Гуглити українською та користуватися українським інтерфейсом.

 Перевіряти джерела: це медіа з гарною репутацією чи «ресурс-помийка»?  Шукати новини не в Google, а в «Білому списку медіа» від Інституту масової       інформації.

TELEGRAM

image image

Як маніпулює Telegram?

            image          Мережа. Створюється ціла сітка анонімних телеграм-каналів. Канали репостять  інформацію одне одного. Людина підписується на кілька з них, вважаючи, що            споживає інформацію з різних незалежних джерел, але насправді отримує дані  тільки від одного кола маніпуляторів, які загортають користувача в так званий     «інформаційний кокон».

image Утаємниченість. Вам пропонують таємну, інсайдерську інформацію.

 Ілюзія популярності. За це відповідають боти. У Телеграмі це цілком доступний і  недорогий інструмент. З їхньою допомогою накручують перегляди й аудиторію для  Телеграм каналів.

            image          Легалізація. Далі важливо цю анонімну інформацію легалізувати — через  блогерів, або через медіа. А краще відразу обох — так спрацює  авторитет цілком  реальних та відомих людей.

Ілюстрація #5: Схема маніпуляції  в Telegram

image

ПРОСТІ КРОКИ ДО ПОКРАЩЕННЯ ІНФОРМАЦІЙНОЇ ГІГІЄНИ

Перші кроки до інформаційної гігієни дитини чи дорослого прості, проте дієві.

image Виконайте аудит свого інформаційного поля. Видаліть канали, у яких присутня  маніпуляція:

 YouTube: перегляньте список відео, які вам рекомендує відеохостинг. Натисніть      «Не цікавить» (опція з'являється, якщо натиснути на три крапки внизу справа під              відео), якщо вони не відповідають вашим інтересам чи опираються на ненадійні        джерела інформації;

image Google: встановіть український інтерфейс і гугліть українською. Це мінімізує вплив  російських сайтів, які можуть містити фейкову інформацію;

image image

 Telegram: перегляньте канали, на які ви підписані. Відпишіться від анонімних           каналів і ресурсів-помийок.

ДОДАТКИ:

      image    Безкоштовний онлайн-курс для вчителів на платформі Prometheus

            «Інформаційна гігієна. Як розпізнати брехню в соцмережах, в інтернеті та на   телебаченні»

image YouTube та Facebook ініціативи з інформаційної гігієни «Як не стати овочем»

 Дезінформація огляд «Детектор медіа»

 Дезінформація в Європі

 Нота Єнота

 StopFake

 VoxCheck

 По той бік новин

 Маніпулятор. Навчальна гра

 Служу деменції! Перевірте, чи вийшов би з вас російський дезінформатор

Перегляд файлу

МЕТОДИЧНІ ОРІЄНТИРИ УЧИТЕЛЯ НУШ

У концепції «Нової української школи» окреслено передумови оновлення методичної системи учителя, зокрема:

1.   Новий зміст освіти, заснований на формуванні компетентностей, потрібних для      успішної самореалізації в суспільстві.

2.   Умотивований учитель, який має свободу творчості й розвивається професійно.

3.   Наскрізний процес виховання, який формує цінності.

4.   Ефективне управління школою та її автономія.

5.   Педагогіка, що ґрунтується на партнерстві між учнем, учителем і батьками.

6.   Орієнтація на потреби учня в освітньому процесі, дитиноцентризм.

7.   Нова структура школи, яка дає змогу добре засвоїти новий зміст і сформувати         компетентності для життя.

8.   Рівний доступ усіх дітей до якісної освіти.

9.  

image image

Сучасне освітнє середовище, яке забезпечить необхідні умови, засоби і        технології для навчання учнів, освітян, батьків не лише в приміщенні                  навчального закладу.

У традиційному навчанні всю відповідальність за прийняття рішень та вирішення проблем покладено на вчителя, натомість сучасне  навчання таку можливість надає саме учням.

Сучасна дослідниця активних методів навчання Суджата Мехта узагальнила 6 характеристик сучасних методів навчання у статті «Сучасні методи навчання – настав час для змін»:

image Орієнтація на учня

 Навчання на основі діяльності

 Інтерактивний підхід

 Різноманітні форми взаємодії учнів

 Інтегрований характер - можливість отримати знання з кількох тем, вивчаючи одну  Співпраця на рівних умовах

Оксана Лютко систематизувала такі нові ролі сучасного вчителя у посібнику «Нова українська школа: путівник для вчителя 5–6 класів»:

РОЛЬ

ОСНОВНІ ЗАВДАННЯ

ФУНКЦІЇ

Фасилітатор

відповідає за групову динаміку

– допомагає, полегшує, сприяє дітям у засвоєнні ними змісту та

навичок, передбачених навчальною програмою, з урахуванням їхнього рівня розвитку, індивідуальних інтересів та навчальних стилів;

              залучення до повноцінної участі;

              сприяння взаєморозумінню; – стимулювання до прийняття взаємоприйнятних рішень;  – культивування почуття загальної відповідальності

image

image

 

 

– створює безпечне середовище

для групової роботи; – використовує колективний інтелект

 

 

 

Тьютор

спеціаліст із формування майбутнього

             скеровує учня та працює із його запитами, допомагає йому зрозуміти себе, поставити правильні питання, уточнити їх, обрати траєкторію руху та

досягнути її;

             веде індивідуальні або групові заняття;

             слідкує за соціалізацією, спілкуванням, вихованням учня

– прагнення розгледіти потенціал учня, змоделювати шлях до поставленої мети

 

 

Менеджер

взаємодіє з іншими людьми (учнями, батьками) з метою забезпечення їхньої активної скоординованої участі в досягненні поставленої мети

– планує та забезпечує ресурси; – планує різні види навчальної діяльності з урахуванням потреб та інтересів учнів

             створення освітнього середовища, яке ефективно працює та відповідає сучасним вимогам, є привабливим для реального та потенційного споживача;

             прагнення до творчості та гнучкості у формуванні установок, потреби і мотивів освіти, розвитку, соціалізації та раціонального використання часу

 

 

Наставник

управляє педагогічним процесом

              допомагає учасникам переносити здобуті знання у практику;

              заохочує рефлексивну практику;

              самостійно встановлює інтенсивність та напрям навчання

– допомога у досягненні особистого зростання; – прокладення шляху до поставленої мети

 

 

Консультант володіє специфічною інформацією з певного питання

              ознайомлений з останніми досягненнями у роботі з учнями;

              уміє слухати;

              поширює сучасні тенденції та дослідження

             надання учням інформації або джерел, яких їм не вистачає у ході виконання навчальних дій;

             у разі потреби надання допомоги у їхньому пошуку

 

 

Лідер

приймає найбільш відповідальні рішення

              ділиться знаннями, навичками, розвиває можливості інших учасників освітнього процесу;

              веде за собою;

              сприяє успіху інших учасників освітнього процесу

– управління колективом, організація його діяльності; – планування роботи від початку до кінця

 

Модератор

веде обговорення, слідкує за дотриманням правил

– стежить за ходом дискусії; – допомагає розібратися у незрозумілому питанні

– управління дискусією з метою прийняття правильного рішення

Едвайзер радник, консультант

– має глибокі знання в конкретній галузі

– дає поради

Ментор

зацікавлений у розвитку знань, умінь, навичок та міжособистісних стосунків

– наближає учня до результату, надаючи практичні поради

– допомагає школярам лише тоді, коли вони про це попросять

Міжнародні освітні експерти  Джон Хетті та Роберт Марцано проаналізували  десятки тисяч освітніх документів, щоб знайти, узагальнити та класифікувати найкращі підходи до навчання за рівнем їхньої здатності покращувати розуміння учнями теми.

image image

У 2022 році Департамент освіти та навчання штату Вікторія (Австралія) створив на основі дослідження інтерактивний ресурс під назвою “HITS”, метою якого є огляд 10 стратегій навчання високого впливу та який містить корисні ресурси для подолання розриву між науково-обґрунтованою практикою та досвідом у класі.

image

10 найефективніших стратегій навчання (на основі дослідження Джона Хетті та Роберта Марцано)

 

image Формулювання цілей

 Структурування уроків

 Явне навчання

 Напрацьовані приклади

 Спільне навчання

 Варіантність повторення

 Опитування

image Зворотний зв'язок

 Метакогнітивні стратегії  Диференціація

1.  Формулювання цілей

Ефективні вчителі встановлюють і повідомляють чіткі цілі уроку, щоб допомогти учням зрозуміти критерії успіху, взяти на себе зобов’язання навчатися та забезпечити належне поєднання успіху та труднощів.

imageЄ два аспекти формулювання  цілей, які допомагають учням досягти успіху:  чітко формулюйте цілі навчання та повідомте їх дітям;

 переконайтесь, що ці цілі чітко описують критерії успіху для учнів, щоб вони могли             його досягти.

 

Спробуйте у своєму класі наступне:

запропонуйте учням на початку семестру занотовувати їхні цілі у вивченні предмета. Потім разом розбийте ці цілі на досяжні навчальні кроки-наміри. Це не тільки допоможе зміцнити впевненість учнів і відчуття успіху, але й сприятиме глибокому навчанню.

 

2.  Структурування уроків

image image

Ефективні вчителі планують і проводять структуровані уроки, які містять низку чітких кроків і місточків між ними, а також навчальні шаблони для формування знань і навичок учнів.

Створення чіткої структури уроку, яка забезпечує ритм та формує рутини для учнів, може допомогти їм досягнути успіху.

Під час уроку, у разі якщо учні стають пасивними, педагоги можуть повернутися до підходу, орієнтованого на вчителя.

Запропонуйте на початку кожного уроку прийом «Виконайте зараз», мета цього прийому — перевірити розуміння теми за допомогою чеклистів попереднього уроку, відповіді на запитання чи взаємоопитування.

Це надасть учням можливість переглянути попередню тему  або попрацювати ще раз над важливою навичкою.

 

3.  Явне навчання

Ефективні вчителі використовують явне навчання, щоб надати інструкції,

продемонструвати концепції та розвинути знання та навички учнів. На практиці явного навчання учителі показують учням, що і як робити, а також створюють на уроках можливості для того, щоб учні продемонстрували розуміння та застосували отримане.

Кроки для досягнення:

image Визначення та озвучування навчальних цілей та  критеріїв успіху.

 Оцінювання розуміння учнів.

       image   Надання часу для завершення роботи чи її корегування.

 

4.  Напрацьовані приклади

Ефективні вчителі використовують напрацьовані приклади, щоб зменшити когнітивне навантаження учнів, дозволяючи їм зосередитися на розумінні процесу, який веде до відповіді, а не на самій відповіді.

У свою чергу, це покращує розуміння учнів та навички вирішення проблем.

 

5.  Спільне навчання

Ефективні вчителі надають учням можливість брати участь у гнучких групах для командної праці зі значущими завданнями та відповідають на запитання, які сприяють досягненню цілей навчання.

Швидкий спосіб розширити співпрацю учнів – використати вправу «Подумай в парі й поділися». Учитель просить учнів подумати над твердженням, проблемою чи рішенням, а потім обговорити свої думки з партнером, перш ніж поділитися ними з класом. Найкраще в цьому способі те, що він не вимагає підготовки й може використовуватися у будь-якій частині уроку.

6. 

image image

Варіантність повторення

Потрібно три-чотири взаємодії з відповідною інформацією, щоб нова конструкція знань була створена в робочій пам’яті, а потім перенесена в довгострокову пам’ять мозку. Використовуючи на початку уроку коротку вправу «Вхідний квиток», запитайте в учнів щось із попередньої теми — таким чином  ви активізуєте їхні фонові знання, на які вони можуть спиратися під час уроку та діяльності. Це створює можливість для школярів поставити більше запитань або прояснити будь-які непорозуміння.

Аналогічну вправу «Квиток на вихід» можна запропонувати у кінці уроку, таким чином перевіряючи розуміння опанованої теми.

7.  Опитування

Ефективні вчителі регулярно використовують опитування як інтерактивний засіб залучення та виклику для учнів, а також як інструмент для перевірки розуміння матеріалу та оцінки ефективності викладання.

image Заохочуйте школярів ставити запитання одне одному.

 Спонукайте їх давати відповіді на запитання.

 

8.  Зворотний зв'язок

Його використовують, щоб зібрати інформацію про те, наскільки учні розуміють матеріал, допомогти їм покращити власне навчання та перевірити вплив власної практики.

9.  Метакогнітивні стратегії

Цей інструмент допомагає учням розвинути усвідомлення власного навчання, здатність до саморегулювання, стимулювати та підтримувати їхню мотивацію до навчання

image image

Запропонуйте вашим учням  подумати про процес власного навчання за допомогою рефлексивних завдань. Це  може стати потужним інструментом для залучення та мотивації.

10.  Диференційоване навчання

Учителі використовують дані щодо готовності учня чи учениці до навчання, прогресу у навчанні та опануванні знань, щоб внести корективи до навчального процесу для деяких із них.

Диференціація – це процес пристосування навчання до індивідуальних потреб учнів. Його мета полягає в тому, щоб покращити змістовні знання та навички кожного учня, незалежно від попереднього навчання. Цього можна досягти, зосередившись на адаптації змісту, процесу, продукту чи навчального середовища.

Джерела:

 image           Державний стандарт базової середньої освіти 5-9 класи Нової української школи.

             Режим доступу: https://mon.gov.ua/ua/osvita/zagalna-serednya-osvita/no

             va-ukrayinska-shkola/derzhavnij-standart-bazovoyi-serednoyi-osviti (дата звернення

            5.09.2022)

 image         Нова українська школа: порадник для вчителя / за заг. ред. Н. М. Бібік. — Київ :              Літера ЛТД, 2019. — 208 с

image image

 image         Нова українська школа: путівник для вчителя 5–6 класів : навчально-методичний              посібник / за ред. А. Л. Черній ; відп за вип. В. М. Салтишева. Рівне : РОІППО,

            2022. 168 с. - Режим доступу: https://roippo.org.ua/upload/i             block/afe/put_vnik-dlya-vchitelya-5_6_-klas_v.pdf (дата звернення 5.09.22)

 image         Sujata Mehta. Modern Teaching Methods – It’s Time For The Change. - Режим     доступу: https://eduvoice.in/modern-teaching-methods/  (дата звернення 5.09.22)

 image          High Impact Teaching Strategies: Excellence in Teaching and Learning// Department of

            Education and Training, Melbourne June2017, revised and updated October 2020. -              Режим доступу: https://www.education.vic.gov.au/Documents/school/teachers/              support/high-impact-teaching-strategies.pdf (дата звернення 5.09.22)

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
4.0
Загальна:
4.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Яременко Ірина
    Загальна:
    4.0
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    4.0
zip
Додано
29 серпня 2023
Переглядів
4603
Оцінка розробки
4.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку