Лекція 1. Сутність, функції та основи організації фінансів підприємств

Про матеріал
Лекція на тему: "Сутність, функції та основи організації фінансів підприємств" з дисципліни Фінанси підприємств.
Перегляд файлу

ЧОРТКІВСЬКИЙ КОЛЕДЖ ЕКОНОМІКИ ТА ПІДПРИЄМНИЦТВА

ТЕРНОПІЛЬСЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО ЕКОНОМІЧНОГО УНІВЕРСИТЕТУ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ЛЕКЦІЙНЕ ЗАНЯТТЯ 1.

 

 

Предмет «Фінанси підприємств»

Тема «Сутність, функції та основи організації фінансів підприємств»

Курс  ІІ  

Спеціальність 072 «Фінанси, банківська справа та страхування»,

Галузь знань 07 Управління та адміністрування

Викладач Пилипів Ольга Михайлівна

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Чортків

ТЕМА 1. Сутність і основи організації фінансів підприємств.                                                                                              Лекція 1. Сутність, функції та основи організації фінансів підприємств (2 год)

Мета вивчення:

  •               знати поняття і сутність фінансів підприємств;
  •               засвоїти основні функції фінансів підприємств визначення грошових доходів, грошових фондів, фінансових ресурсів підприємств;
  •               виховувати професійні якості майбутнього фахівця;
  •               розвивати зацікавленість до вивчення дисципліни.

Тип заняття. Лекція

Забезпечення заняття: Наочні посібники, роздатковий матеріал, таблиці.

Міжпредметні зв’язки:

Предмет: «Основи економічної теорії», «Макроекономіка», «Економіка підприємств», «Теорія фінансів», «Гроші та кредит», «Банківська справа», «Бухгалтерський облік».

Знати: терміни та поняття.

Вміти: самостійно, логічно й послідовно висловлювати свої економічні переконання, здійснювати самоконтроль та критично оцінювати власні знання і навички.

Місце проведення: аудиторія.

Хід заняття

І. Організаційний момент: Повідомлення теми, мети заняття.

Перевірка готовності студентів до заняття та їх присутність.

ІІ. Актуалізація опорних знань. Головне місце в системi фiнансових вiдносин у суспiльствi належить фiнансам пiдприємств. Оскільки вони функцiонують у сферi матерiального виробництва, де створюються матерiальнi блага, валовий внутрiшнiй продукт i нацiональний дохід суспільства, формуються централізовані i децентралiзованi фiнансовi ресурси держави i підприємства. Предметом вивчення навчальної дисципліни «Фінанси підприємств» є фiнансово-економiчнi відносини суб’єктів господарювання.                                                                                                                                

ІІІ. Мотивація навчальної діяльності студентів.                                                                           

IV. Перевірка домашнього завдання. Використовуючи міжпредметні зв’язки, пригадати поняття та сутність грошей та фінансів.                                                                                                                           -----V. Засвоєння нових знань.

Питання для вивчення:

1.  Поняття і сутність фінансів підприємств

2. Функції фінансів підприємств.

3. Грошові доходи, грошові фонди, фінансові ресурси підприємств.

3. Статутний фонд підприємств

4. Основи організації фінансів підприємств

5. Принципи сучасної організації фінансів підприємств.

6. Фінансова діяльність підприємства.

Ключові поняття та терміни:

ВВП • ВНП • підприємство • фінанси підприємствгрошові фонди фінансові ресурси підприємства

1. Поняття і сутність фінансів підприємств.

Фінанси підприємств як складова частина фінансової системи займають визначальне місце у структурі фінансових відносин суспільства. Вони функціонують у сфері суспільного виробництва, де створюється валовий внутрішній продукт (характеризує кінцевий результат виробничої діяльності економічних одиниць у сфері виробництва), матеріальні та нематеріальні блага, національний дохід (сукупність усіх доходів в економіці домашніх господарств і підприємців незалежно від того, де вони використовують ресурси — у своїй країні чи за кордоном) — основні джерела фінансових ресурсів. Саме тому від стану фінансів підприємств залежить можливість задоволення суспільних потреб, фінансова стійкість країни.

Згідно із Законом „Про підприємства в Україні”, підприємство – це суб’єкт господарювання, створений для здійснення підприємницької діяльності на свій страх та ризик, основною метою якого є одержання максимального прибутку та задоволення суспільних потреб членів суспільства. Під фінансами мається на увазі процес руху коштів у виробництві, при розподілі прибутків, перерахуванні податкових платежів у бюджет, формуванні різноманітних грошових фондів. Всі перелічені процеси мають грошову форму вираження.

Грошовий характер є головною ознакою фінансової сфери, проте фінанси – це не самі гроші, а грошові відносини, за допомогою яких відбувається розподіл і перерозподіл вартості ВВП, ВНП. У результаті формуються грошові доходи і відбувається їх нагромадження на підприємствах і в державі. Ці доходи використовуються на розширене відтворення і задоволення соціальних та інших потреб суспільства.

У структурі фінансових відносин фінанси підприємства займають визначне місце, тому що обслуговують основну ланку суспільного виробництва, де створюються матеріальні блага. Фінанси підприємств – це економічні відносини, які відображають формування, розподіл та використання грошових фондів і доходів суб’єктів господарювання у процесі відтворення.

Таким чином, фінанси підприємств безпосередньо пов’язані з рухом грошових коштів. Саме тому часто поняття «фінанси підприємств» ототожнюється з грошовими коштами, наявними фінансовими ресурсами.

Однак грошові відносини перетворюються на фінансові, коли рух коштів стає відносно самостійним. Таке відбувається у процесі формування, розподілу, використання грошових доходів та фондів згідно з цільовим призначенням у форми фінансових ресурсів. До фінансів належать такі групи фінансових відносин:

  • пов’язані з формуванням статутного фонду суб’єктів господарювання;
  • пов’язані з утворенням та розподілом грошових доходів: виручки, валового та чистого доходу, прибутку, грошових фондів підприємств;
  • що виникають у підприємств з державою з приводу податкових та інших платежів у бюджет та цільові фонди, бюджетного фінансування, одержання субсидій;
  • які виникають між суб’єктами господарювання у зв’язку з інвестуванням у цінні папери та одержанням на них доходів здійсненням пайових внесків;
  • які формуються в підприємств з банками, страховими компаніями у зв’язку з одержанням та погашенням кредитів, сплатою відсотків за кредит, за різними видами страхування.

Отже, об’єктом фінансів підприємств є економічні відносини, пов’язані з рухом коштів, формуванням та використанням грошових фондів. Суб’єктами таких відносин можуть бути підприємства та організації, банківські установи та страхові компанії, позабюджетні фонди, інвестиційні фонди, аудиторські організації, інші суб’єкти господарювання, які є юридичними особами.

 

2. Функції фінансів підприємств.

 

У процесі відтворення фінанси підприємств як економічна категорія проявляються і виражають свою сутність через такі функції:

1. Формування фінансових ресурсів у процесі виробничо-господарської діяльності;

2. Розподіл та використання фінансових ресурсів для забезпечення поточної виробничої та інвестиційної діяльності, для виконання своїх зобов’язань перед фінансово-банківською системою та для соціально-економічного розвитку підприємств;

3. Контроль за формуванням та використанням фінансових ресурсів у процесі відтворення.

Формування фінансових ресурсів на підприємстві відбувається під час формування статутного фонду, у процесі розподілу грошових надходжень до основних та оборотних коштів, а також під час використання доходів на формування резервного фонду, фонду споживання і фонду нагромадження. У зв’язку з цим поняття „формування” та „розподіл” доцільно розглядати як єдиний процес у суспільному виробництві.

Рух грошових потоків кількісно відображає всі стадії процесу відтворення через формування, розподіл та використання грошових доходів, різноманітних цільових фондів. Таким чином, фінанси „сигналізують” про виникнення вартісних диспропорцій: дефіциту грошових коштів, неплатежів, нецільового використання коштів, збитків та інших негативних явищ у процесі фінансово-господарської діяльності підприємств. Отже, фінансам характерна контрольна функція, яка реалізується через внутрішній і зовнішній контроль.

Зовнішній контроль здійснюється державними органами – Казначейством, Податковою адміністрацією і міліцією, Контрольно-ревізійним управлінням (КРУ). Окремі види фінансового контролю здійснюються НБУ, комерційними банками, аудиторами.

Внутрішньо фірмовий контроль здійснюється контрольно-аналітичними підприємствами, бухгалтерією, внутрішніми аудиторами з метою підвищення ефективності роботи.

Обов’язковими передумовами ефективного функціонування фінансів є:

  • різноманітність форм власності;
  • свобода підприємництва та самостійність у прийнятті рішень;
  • вільне ринкове ціноутворення та конкуренція;
  • самофінансування підприємств;
  • правове забезпечення правил економічної поведінки всіх суб’єктів підприємницької діяльності;
  • обмеження і регламентація державного втручання в діяльність підприємства.

 

3. Грошові доходи, грошові фонди, фінансові ресурси підприємств.

 

Формування грошових коштів починається в момент заснування підприємства, коли утворюється статутний фонд (капітал), в подальшому вони інвестуються для забезпечення виробничо-господарської діяльності, розширення та розвитку виробництва.

У процесі реалізації продукції, робіт, послуг на рахунки підприємств постійно надходять грошові кошти у вигляді виручки від реалізації продукції. Кошти надходять також від фінансово-інвестиційної діяльності підприємств; від акцій, облігацій та інших видів цінних паперів; від вкладення коштів на депозитні рахунки; від здавання майна в оренду.

Виручка насамперед використовується на відшкодування витрат на виробництво, просування на ринок і реалізацію продукції. Після відшкодування витрат здійснюється відрахування до амортизаційного фонду, який за своєю економічною природою призначений для простого відтворення основних фондів. Залишкова частина – це прибуток. Прибуток насамперед направляється на виплату податків та інших відшкодувань до бюджетів

Решта розподіляється на цілі накопичення та споживання.

Всі надходження підприємства не носять хаотичний характер. Вони утворюють грошові фонди підприємства.

 Грошові фонди – це частина грошових коштів, які мають цільове спрямування. До грошових фондів належать: статутний фонд, фонд оплати праці, амортизаційний фонд, резервний фонд та інші.

Статутний фонд використовується підприємством для інвестування коштів в оборотні та основні фонди. Фонд оплати праці використовується для виплати основної та додаткової заробітної плати працівникам. Амортизаційний фонд – для фінансування відтворення основних і поза оборотних активів. Резервний фонд – для покриття збитків, подолання тимчасових фінансових ускладнень.

Фінансові ресурси підприємстваце грошові нагромадження та доходи, які знаходяться в розпорядженні підприємства, створюються у процесі розподілу і перерозподілу виручки та прибутку і зосереджуються у відповідних фондах для забезпечення безперервності розширеного відтворення й задоволення інших суспільних потреб.

За джерелами формування фінансові ресурси підприємств поділяються на власні та залучені кошти.

Власні кошти підприємства:

  • статутний фонд;
  • амортизаційні відрахування;
  • прибуток.

Залучені кошти підприємства:

  • позичковий капітал (передається підприємству у тимчасове користування: кредити банків, інших підприємств і т.д.);
  • бюджетні асигнування (це гроші, які виділяються з бюджету за цільовим призначенням. Вони можуть бути поворотними і безповоротними).

Обсяг виробництва, його ефективність зумовлюють розмір, склад та структуру фінансових ресурсів підприємства. Так, підвищення частки власних коштів позитивно впливає на фінансову діяльність підприємств. Висока частка залучених коштів ускладнює фінансову діяльність підприємства та потребує додаткових витрат на сплату відсотків за банківські кредити, дивідендів на акції, доходів на облігації, зменшує ліквідність балансу підприємства. Тому в кожному конкретному випадку необхідно детально продумати доцільність залучення додаткових фінансових ресурсів.

 

4. Статутний фонд підприємств

 

Основним джерелом господарської діяльності є статутний фонд, що становить собою сукупність коштів, вкладених у підприємство його власником або власниками. Порядок формування статутного фонду (СФ) або капіталу регулюється законодавством України та установчими документами підприємства (статутом).

Статутний фонд державних підприємств відображає суму коштів, виділених державою в момент початку його діяльності і на подальшу його роботу.

У процесі розвитку ринкових відносин в Україні діють такі недержавні організаційно-правові форми господарювання:

- акціонерні товариства (АТ) відкритого і закритого типу (утворені шляхом добровільної угоди юридичних і фізичних осіб, що об'єднали свої кошти і випустили в обіг акції з метою одержання прибутку);

- товариства з обмеженою (ТОВ(LTD)), додатковою відповідальністю (ТДВ), повні (ПТ) (товариство, учасники якого відповідно до укладеного між ними договору здійснюють підприємницьку діяльність від імені товариства і солідарно несуть додаткову відповідальність за його зобов'язаннями всім майном, що їм належить) і командитні (КТ) товариства (в якому один або декілька учасників здійснюють від імені товариства підприємницьку діяльність, управляють його справами і несуть відповідальність за його зобов'язаннями).

Для цих підприємств характерні відмінні форми створення статутного капіталу.

Статутний фонд акціонерного товариства складається з номінальної вартості акцій товариства, придбаних акціонерами. Загальна номінальна вартість випущених акцій (початкова) становить статутний капітал акціонерного товариства. Він не може бути меншим за розмір, передбачений Законом України „Про господарські товариства”. Статутний фонд акціонерного товариства має становити 1250 мінімальних заробітних плат на момент реєстрації. Внески членів акціонерного товариства на момент реєстрації мають становити 50% (контр. пакет).

На забезпечення акцій засновниками можуть бути внесені:

- споруди;

- нематеріальні активи (інтелектуальна власність);

- інші матеріальні цінності;

- кошти в гривнях та іноземній валюті.

Акціонерні товариства мають право збільшувати статутний капітал за рішенням загальних зборів шляхом підвищення номінальної вартості акцій при випуску додаткових акцій. Умова збільшення – повна сплата акцій за капіталом. Збільшення статутного капіталу для покриття збитків не допускається.

Статутний капітал АТ може зменшуватися:

- за рахунок зниження номінальної вартості акцій;

- шляхом купівлі акцій з метою скорочення їх загальної кількості.

 

5. Основи організації фінансів підприємств

 

Під організацією фінансів підприємств розуміють форми, методи, способи формування та використання ресурсів, контроль за їх кругообігом для досягнення економічних цілей згідно з чинним законодавством.

В основу організації фінансів покладено комерційний розрахунок, який базується на принципах:

- саморегулювання;

- самоокупності;

- самофінансування.

Цим принципам відповідає комерційний розрахунок, тобто метод ведення господарювання, що полягає в постійному порівнюванні (у грошовому вираженні) витрат та результатів діяльності. Його метою є одержання максимального прибутку за мінімальних витрат капіталу та мінімально можливого ризику. Питання про те, що виробляти, як і для кого виробляти, за ринкових умов для підприємств визначається основним орієнтиром — прибутком.

Комерційний розрахунок передбачає справжню фінансову незалежність підприємств. Держава не втручається в самостійність прийняття рішень підприємств із приводу фінансової діяльності, але впливає на співвідносини господарюючих суб’єктів за допомогою економічних методів (податкової, валютної політики).

В умовах ринкових відносин і отримання підприємствами повної самостійності майже в усіх галузях підприємництва принципи організації фінансів повинні забезпечувати прийняття ефективних стратегічних і тактичних фінансових рішень. На їх основі розробляється фінансова політика підприємства, тобто формування власного і залученого капіталів, активів, способів збільшення майна і об’єктів продажу, формування і використання прибутку, оптимізації грошових потоків.

При розробці фінансової стратегії підприємства повинні враховувати такі стратегічні цілі:

  •      максимізація прибутку підприємства;
  •      досягнення прозорості фінансово-економічного стану підприємства;
  •      забезпечення інвестиційної привабливості підприємства;
  •      створення ефективного фінансового механізму;
  •      використання ринкових способів залучення додаткових фінансових ресурсів.

 

6. Принципи сучасної організації фінансів підприємств.

 

Джерелом формування фінансових ресурсів підприємств є реально зароблені доходи від реалізації продукції та від фінансових інвестицій. Економічна відповідальність підприємства настільки велика, що його можуть оголосити банкрутом у разі надвеликих збит­ків та неспроможності виконати зобов’язання перед кредиторами.

Існують такі основні принципи організації фінансів підприємств:

1. Принцип плановості – забезпечує відповідність обсягу продажу і витрат, інвестицій потребам ринку.

2. Фінансове співвідношення термінів – забезпечує мінімальну різницю в часі між отриманням і використанням коштів, що особливо важливо в умовах інфляції і зміни курсів валют.

3. Гнучкість (маневрування)забезпечує можливість маневру у випадку недоотримання планових обсягів продажу, перевищення планових витрат із поточної чи інвестиційної діяльності.

4. Мінімізація фінансових витрат – фінансування має забезпечуватись „найдешевшим” способом.

5. Раціональність – вкладення капіталу в інвестиції повинно мати достатньо високу ефективність і забезпечити мінімальні ризики.

6. Фінансова стійкість – забезпечення фінансової незалежності і платоспроможність підприємства.

7. Зацікавленість в результатах діяльності підприємства – означає, що форми, системи та розмір оплати праці, стимулюючі, компенсаційні виплати та інші види доходів самостійно встановлюються господарюючим суб’єктом.

8. Матеріальна відповідальність – означає, що за порушення договірних, кредитних, податкових зобов’язань підприємство несе матеріальну відповідальність у вигляді штрафів, пені, неустойки.

9. Здійснення контролю за фінансово-господарською діяльністю – передбачає внутрішній та зовнішній вартісний контроль.

10. Створення достатніх фінансових резервів – забезпечує захищеність підприємства в умовах недосконалого ринку, інфляції, нерозвинутого правого поля, фінансових та інших страхових ризиків.

 

 

 

6. Фінансова діяльність підприємства.

 

В організаційній та управлінській роботі підприємств особливе місце займає фінансова діяльність.

 Фінансова діяльність – це система форм і методів, які використовуються для фінансового забезпечення функціонування підприємств та досягнення ними поставлених цілей, тобто це практична фінансова робота, що забезпечує життєдіяльність підприємства, поліпшення її результатів.

Фінансову діяльність підприємства спрямовано на вирішення таких основних завдань:

  • фінансове забезпечення поточної виробничо-господарської діяльності;
  • пошук резервів збільшення доходів, прибутку, підвищення рентабельності (показник економічної ефективності, який відображає рівень ефективності використання ресурсів і капіталу ) та платоспроможності;
  • виконання фінансових зобов’язань перед суб’єктами господарювання, бюджетом, банками;
  • мобілізація фінансових ресурсів в обсязі, необхідному для фінансування виробничого й соціального розвитку, збільшення власного капіталу;
  • контроль за ефективним, цільовим розподілом та використанням фінансових ресурсів.

 

 

VI. Узагальнення і систематизація вивченого матеріалу та підведення підсумків:

 

Таким чином, фінанси підприємств безпосередньо пов’язані з рухом грошових коштів. Саме тому часто поняття «фінанси підприємств» ототожнюється з грошовими коштами, наявними фінансовими ресурсами. Формування грошових коштів починається в момент заснування підприємства, коли утворюється статутний фонд (капітал), в подальшому вони інвестуються для забезпечення виробничо-господарської діяльності, розширення та розвитку виробництва.

Управління фінансами підприємств (фінансовий менеджмент) забезпечує його господарську діяльність фінансовими ресурсами, вирішує існуючі фінансові протиріччя у фінансових відносинах, здійснює контроль за дотриманням фінансової дисципліни і націлене на подальший розвиток підприємства, досягнення його стратегічних цілей.

 

VII. Домашнє завдання. Опрацювати питання теми, підготувати словник термінів.

Самостійна робота студентів:

1. Особливості організації фінансів пiдприємств різних форм власності.

2. Змiст i задачi організації фінансової роботи на підприємствах.

 

VIII. Список використаної літератури:

 

Основна

1. Бiлик М.Д. Фiнанси підприємств: практикум / М.Д. Бiлик, Н.Д. Бабяк, О.Б. Соколова. – К,: Центр учбової літератури, 2008. — 196 с.

2. Патрин Г.О. Фiнанси підприємств: навч. посiбник. / Г.О. Патрин,  А.Г. Загороднiй. – К., 2003. – 265 с.

3. Славюк Р.А. Фiнанси підприємств / Р.А. Славюк. — К., 2002. — 488 с.

4. Стасюк Г.А. Фiнанси підприємств: Навч.посiбник. / Г.А. Стасюк. —

Херсон: Олдi-плюс, 2007 — 480 с.

 

Додаткова

1. Фiлiмоненков Б.О. Фiнанси пiдприємств. / Б.О. Фiлiмоненков. – К.: 2002. — 360 с.

2. Поддерьогiн А.М. Фiнанси підприємств: підручник / А.М. Поддерьогiн. — К.: КНЕУ, 2002. — 384 с.

 

 

 

 

 

doc
Пов’язані теми
Економіка, Інші матеріали
Додано
24 лютого 2020
Переглядів
10426
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку