Лекція "Глобальні проблеми людства"

Про матеріал
Супровід лекційного матеріалу з екології для студентів ті учнів старшої школи
Зміст слайдів
Номер слайду 1

СУЧАСНІ ЕКОЛОГІЧНІ ПРОБЛЕМИ ОХОРОНИ ПРИРОДИ В СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОМУ ВИРОБНИЦТВІ

Номер слайду 2

Проблема сировинних ресурсів. Для задоволення своїх потреб, що дедалі зростають, і підвищення комфортності існування людини до надзвичайно високого рівня розвинула енергетику, хімічну, нафтопереробну, гірничу, металургійну й легку промисловості, машинобудування, транспорту, засоби зв’язку. Щороку людство видобуває з надр Землі понад 3,5 млрд. т вугілля, щодня використовує приблизно 10 млн. т нафти та її продуктів. Водночас людство виробляє відходів у 2000 разів більше, ніж решта біосфери. Світова промисловість нині виробляє у 7-100 разів більше товарів і видобуває у 3-4 рази (за масою) більше корисних копалин, ніж 25-30 років тому. Сьогодні на всі живі істоти діє близько 50000 хімічних речовин, які використовує людина. 1,5 тисяч шкідливих речовин щороку отруюють атмосферу, близько 10000 – воду і грунт. Усі шкідливі речовини нагромаджуються і отруюють довкілля. І при такому забрудненні людство ще і максимально використовує природні ресурси. Вчені стверджують, що протягом найближчих 20-30 років через зміни у навколишньому середовищі, через надмірне використання біологічних ресурсів світ може втратити більше, як 1 млрд. видів рослин і тварин. Щодня на планеті зникає від одного до десяти видів тварин, щотижня – мінімум один вид рослин. Для раціонального використання природних ресурсів існує правило – не брати від природи більше, ніж потрібно, а також відновити те, що піддається відновленню.

Номер слайду 3

Основні шляхи розв′язання паливно-енергетичної проблеми: - боротьба з втратами при добуванні, переробці, збагаченні і транспортуванні палива; - економія при споживанні і вторинне використання енергоресурсів; - збільшення частини електроенергії в електробалансі; - перехід до електрохімічних процесів, до прямого перетворення атомної енергії.

Номер слайду 4

Проблема енергетичних ресурсів Учені підрахували, що сучасна біосфера Землі здатна підтримувати нормальне існування й розвиток не більш як 4-5 млрд. чол. Навіть за стабілізації енерговиробництва на рівні теплового бар’єру (100 млрд. к. Вт) чисельність населення має не перевищувати 10 млрд. чол. Останніми десятиліттями цих умов не дотримують, що спричинює розвиток глобальної енергетичної і економічної кризи, появу нових страшних захворювань, почастішання епідемій різних захворювань, спалахування воєн, виникнення страшних аварій та ін. Дедалі більше регіонів планети стають зонами екологічного лиха: Україна ,Приазов’я, Урал, Арал, Перська, Мексиканська затока, Кузбас, Нова Земля, Ефіопія, Кувейт ін. Саме нерегульований приріст населення призвів до розширення енерговиробництва, і як наслідок – до активного забруднення природи, випадання кислотних дощів, утворення озонових “дір.”, парникового ефекту, появи і поширення хвороб. Мільярд найбідніших на планеті мають найбільшу кількість дітей і поповнюють легіони жебраків і хворих. І водночас мільярд найбагатших у світі споживає більшу частину природних ресурсів, грішить небаченим марнотратством і виробляє левову частку відходів. Так європейські екологи підрахували, що США випалили над собою практично весь кисень і підтримують енергетичні процеси за рахунок “підсмоктування” його з суміжних регіонів. При 6 % світового населення ця країна споживає близько 40 % природних ресурсів Землі і дає близько 60 % усіх забруднень на планеті. Сьогодні енергетичні об’єкти, як промисловість і транспорт, споживають стільки кисню, скільки його вистачило б для дихання 43 млрд. людей.

Номер слайду 5

Шляхи подолання проблемивпровадження енергозберігаючих технологій, застосування нетрадиційних джерел енергії, причому екологічно чистих – вітер, сонце, передусім в сільському господарстві.

Номер слайду 6

Глобальне розв’язання продовольчої проблеми Глобальне розв’язання продовольчої проблеми ускладнюється ще й внаслідок значного зростання населення планети. При цьому розподіл і споживання продуктів харчування в розвинутих країнах та країнах, що розвиваються, надзвичайно нерівномірне. Останнім часом голод є найгострішою проблемою. Загальна стратегія розв’язання цієї проблеми полягає у відновленні виснажених ресурсів і нормальних екологічних умов їх природного відтворення, встановленні розумних пропорцій між обсягом використання ресурсів та обсягом їх природного приросту, дальшому освоєнні ресурсів тощо. За даними ООН, за весь період свого існування людство втратило 80-85 млрд. т різних видів палива. Світова потреба в енергетиці безперервно зростає. Органічне паливо продовжує залишатись основним джерелом, а тому потенційні можливості традиційної енергетики обмежені. Висновки експертів такі, що до 2020 року органічне паливо зможе задовольнити тільки половину світової потреби в енергоресурсах.

Номер слайду 7

Шляхи подоланняборотьба з втратами при добуванні, переробці, збагаченні і транспортуванні палива;економія при споживанні і вторгненні використання енергоресурсів; збільшення частини електроенергії в електробалансі; перехід до електрохімічних процесів; до прямого перетворення атомної енергії.

Номер слайду 8

Головними екологічними проблема для України є:1. Енергетична. Внаслідок значного подорожчання енергоносіїв (нафти і газу) перед Україною постало завдання впровадження енергозберігаючих технологій та використання екологічно чистіших і дешевших альтернативних видів енергії — атомної, сонячної, вітрової тощо.

Номер слайду 9

Головними екологічними проблема для України є:2. В Україні надзвичайно висока розорюваність ґрунтів (найбільший показник у світі) призвела до посилення ерозійних процесів. Щороку внаслідок вітрової та водної ерозії Україна втрачає від 5 до 25 кубічних метрів з гектара найродючіших ґрунтів. Внаслідок непродуманої меліорації в Україні зіпсовано 60% наших чорноземів.

Номер слайду 10

Головними екологічними проблемами в Україні є3. Велика забрудненість в Україні ґрунтів, вод, повітря. Через зношеність 75% водогонів незадовільною стала якість питної води.4. Нищать природу: недосконале виробництво, зростання кількості транспорту, створення штучних водойм тощо.5. Проблема забезпечення Україною не лише себе продовольством, а й багатьох країн світу. В Україні є для цього необхідні умови: родючі чорноземи, трудові ресурси. Необхідно підвищувати продуктивність сільського господарства, вкладаючи значні кошти у розвиток сільського господарства, розвиваючи сучасні технології.6. Потрібно реалізувати розвиток суспільства і зростання добробуту народу, підвищення якості його життя, бо здоров’я, фізична та розумова сила народу є запорукою його економічного життя.

Номер слайду 11

Розв’язання екологічних проблем в Україні неможливе без:• розроблення заходів, спрямованих на стабілізацію і зменшення забруднення довкілля;• припинення деградації природних ландшафтів та відновлення їх;• раціонального використання й охорони природних ресурсів;• розроблення природоохоронних і ресурсозберігаючих технологій;• визнання правильності ідей сучасних філософів, що людина розумна XXI ст. виявилася не здатною подолати всілякі кризи життя (зокрема й глобальні), тому на зміну їй повинна прийти людина духовна;• розуміння того, що охорона природи повинна стати моральною категорією і користуватися пріоритетом за будь-яких політичних ситуацій. Що необхідно зробити?• Встановити дієвий контроль над використанням природних ресурсів.• Не допускати подальшого забруднення природного довкілля.• Створювати безвідходне виробництво із замкнутим циклом.

Номер слайду 12

pptx
До підручника
Екологія (рівень стандарту, академічний рівень) 11 клас (Царик Л.П., Царик П.Л., Вітенко І.М.)
Додано
26 квітня 2022
Переглядів
519
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку