Лабораторна робота 8
Виготовлення твердих лікарських форм
Мета: Навчитися виготовляти і виписувати рецепт на тверді лікарські форми.
Література
Завдання 1. Написати латинською мово назви твердих лікарських форм:
Завдання 2. Виготовити і виписати рецепт на присипку для ран ,що складається з _______ стрептоциду і ______ тальку.
Матеріали та обладнання : стрептоцид , тальк, ступка, пестик, ваги, рівноваги.
Методичні вказівки
Поміщають у ступку ________ стрептоциду і ______ тальку, розтирають за допомогою пестика. Упаковують у паперові пакети .
19
Рецепт
________________________
_______________________
_______________________
_______________________
______________________
______________________
Завдання 3. Виготовити і виписати рецепт на збір з ______ трави _______, ________,трави ______, _________.
Матеріали та обладнання: трави звіробою , трави м’яти, ваги, рівноваги.
Методичні вказівки
Відважують _____ звіробою ,________ м’яти , перемішують , подрібнюють і упаковують у паперовий пакет.
Рецепт
_______________________
______________________
_____________________
____________________
____________________
Завдання 4. Виготовити і виписати рецепт на болюси , що складаються з ________
Етазолу , _____ пшеничного борошна.
Матеріли та обладнання: ваги, рівноваги , етазол ,пшеничне борошно, вода кип’ячена , ступка , папір.
Методичні вказівки
Відважують _________ етазолу. Висипають у ступку , додають пшеничне борошно(маса становить половину маси готового болюсу) і все змішують . обережно додають воду, ретельно перемішують до однорідної маси потрібної концентрації . Викачують болюси потрібного розміру і форми.
20
Рецепт
_________________________
________________________
____________________________
___________________________
__________________________
__________________________
Завдання 5. Виписати рецепти.
Рецепт 1 Рецепт 2 Рецепт 3
_________________ ______________ __________________
_________________ ______________ __________________
_________________ ______________ __________________
_________________ ______________ __________________
_________________ ______________ __________________
_________________ ______________ __________________
_________________ ______________ __________________
Рецепт4
__________________
__________________
__________________
__________________
__________________
__________________
__________________
21
Контрольні запитання
Оцінка ______ «__»________ __________(підпис викладача)