ЛЕКЦІЯ. ІНФОРМАЦІЙНІ ПРОЦЕСИ ТА ІНФОРМАЦІЙНІ СИСТЕМИ План

Про матеріал
У лекції на тему "ІНФОРМАЦІЙНІ ПРОЦЕСИ ТА ІНФОРМАЦІЙНІ СИСТЕМИ" розкрито поняття характеристики інформаційних процесів, інформаційних технологій та автоматизованих інформаційних систем.
Перегляд файлу

Лекція №1

ТЕМА. ІНФОРМАЦІЙНІ ПРОЦЕСИ ТА ІНФОРМАЦІЙНІ СИСТЕМИ

План

1. Характеристика інформаційних процесів.

2. Інформаційні технології.

3. Автоматизовані інформаційні системи.

1. Характеристика інформаційних процесів.

 

Інформаційні процеси (збір, обробка і передавання інформації) завжди грали важливу роль в науці, техніці і житті суспільства. В ході еволюції людства є видима стійка тенденція до автоматизації цих процесів, хоча їх внутрішній зміст по суті залишився незмінним.

Збір інформації – це діяльність суб'єкта, під час якої він отримує відомості про об'єкт, що цікавить його. Збір інформації може проводитися людиною самостійно або за допомогою технічних засобів і систем (апаратний метод). Завдання збору інформації не може бути вирішене у відриві від інших завдань, зокрема, завдання обміну інформацією (передавання).

Обмін інформацією – це процес, під час якого джерело інформації її передає, а одержувач – приймає. Якщо в переданих повідомленнях виявлені помилки, то організовується повторне передавання даної інформації. В результаті обміну інформацією між джерелом і одержувачем встановлюється своєрідний “зв’язок”, при якому в ідеальному випадку одержувач матиме в своєму розпорядженні ту ж інформацію, що і джерело.

Обмін інформацією проводиться за допомогою сигналів, що є її матеріальним носієм. Джерелами інформації можуть бути будь-які об'єкти реального світу, що володіють певними властивостями і здібностями. Якщо об'єкт відноситься до неживої природи, то він виробляє сигнали з властивостями, що безпосередньо відображають його. Якщо об'єктом-джерелом є людина, то сигнали, що виробляються ним, можуть не тільки безпосередньо відображати його властивості, але і відповідати тим знакам, які людина виробляє з метою обміну інформацією.

Прийняту інформацію одержувач може використовувати неодноразово. З цією метою він повинен зафіксувати її на матеріальному носієві (магнітному, фото, кіно і ін.). Процес формування початкового, несистематизованого масиву інформації називається накопиченням інформації. Серед записаних сигналів можуть бути такі, які відображають цінну або часто використовувану інформацію. Частина інформації в даний момент часу особливої цінності може не представляти, хоча, можливо, буде потрібно надалі.

Зберігання інформації – це процес підтримки початкової інформації у вигляді, що забезпечує видачу даних по запитах кінцевих користувачів у встановлені терміни.

Обробка інформації – це впорядкований процес її перетворення відповідно до алгоритму рішення задачі.

Після рішення задачі обробки інформації результат повинен бути виданий кінцевим користувачам в необхідному вигляді. Ця операція реалізується в ході рішення задачі видачі інформації. Видача інформації, як правило, проводиться за допомогою зовнішніх пристроїв ЕОМ у вигляді текстів, таблиць, графіків і ін.

Інформаційна техніка є матеріальною основою інформаційної технології, за допомогою якої здійснюється збір, зберігання, передача і обробка інформації.

Стародавні греки вважали, що технологія (techne - майстерність + togos - учення) – це майстерність (мистецтво) робити речі. Більш ємке визначення це поняття придбало в процесі індустріалізації суспільства.

 

2. Інформаційні технології.

 

Технологія – це сукупність знань про способи і засоби проведення виробничих процесів, при яких відбувається якісна зміна оброблюваних об'єктів.

Технологіям керованих процесів властиві впорядкованість і організованість, які протиставляються стихійним процесам. Історично термін “технологія” виник у сфері матеріального виробництва. Інформаційну технологію в даному контексті можна вважати технологією використання програмно-апаратних засобів обчислювальної техніки в даній наочній області.

Інформаційна технологія – це сукупність методів, виробничих процесів і програмно-технічних засобів, об'єднаних в технологічний ланцюжок, що забезпечує збір, обробку, зберігання, розповсюдження і відображення інформації з метою зниження трудомісткості процесів використання інформаційного ресурсу, а також підвищення їх надійності і оперативності.

Інформаційні технології характеризуються наступними основними властивостями:

- предметом (об'єктом) обробки (процесу) є дані;

- метою процесу є отримання інформації;

- засобами здійснення процесу є програмні, апаратні і програмно-апаратні обчислювальні комплекси;

- процеси обробки даних розділяються на операції відповідно до даної наочної області;

- вибір дій, що управляють, на процеси повинен здійснюватися особами, що ухвалюють рішення;

- критеріями оптимізації процесу є своєчасність доставки інформації користувачеві, її надійність, достовірність, повнота.

Зі всіх видів технологій інформаційна технологія сфери управління пред'являє найвищі вимоги до “людського чинника”, роблячи принциповий вплив на кваліфікацію працівника, зміст його праці, фізичне і розумове навантаження, професійні перспективи і рівень соціальних відносин.

Інформаційна система, як система управління, тісно пов’язується, як з системами збереження та видачі інформації, так і з системами, що забезпечують обмін інформацією в процесі управління.

Інформаційна система - це сукупність засобів та методів, що дозволяють користувачу збирати, зберігати, передавати і обробляти відібрану інформацію.

Інформаційні системи існують з моменту появи суспільства, оскільки на кожній стадії його розвитку існує потреба в управлінні. Місією інформаційної системи є виробництво потрібної для організації інформації, потрібної для ефективного управління всіма її ресурсами, створення інформаційного та технічного середовища для управління її діяльністю. Інформаційна система може існувати і без застосування комп’ютерної техніки – це питання економічної необхідності.

В будь-якій інформаційній системі управління вирішуються задачі трьох типів:

- задачі оцінки ситуації (деколи їх називають задачами розпізнавання образів);

- задачі перетворення опису ситуації (розрахункові задачі, задачі моделювання);

- задачі прийняття рішень (в тому числі і оптимізаційні).

 

3. Автоматизовані інформаційні системи.

 

Автоматизована інформаційна система – це взаємозв’язана сукупність даних, обладнання, програмних засобів, персоналу, стандартних процедур, які призначені для збору, обробки, розподілу, зберігання, представлення інформації у відповідності з вимогами, які випливають з цілей організації. Сьогодні, у вік інформації, практично кожна інформаційна система використовує комп’ютерні технології, і тому надалі під інформаційними системами надалі будемо використовувати саме автоматизовані.

Інформаційні системи включають в себе: технічні засоби обробки даних, програмне забезпечення і відповідний персонал. Чотири складові частини утворюють внутрішню інформаційну основу:

- засоби фіксації і збору інформації;

- засоби передачі відповідних даних та повідомлень;

- засоби збереження інформації;

- засоби аналізу, обробки і представлення інформації.

Різноманітність інформаційних систем з кожним роком все зростає. В залежності від функціонального призначення можна виділити такі системи: управляючі (АСУТП, АСУВ), проектуючі (САПР), наукового пошуку (АСНД, експертні системи), діагностичні, моделюючі, систем підготовки прийняття рішення (СППР), а в залежності від сфери використання – на адміністративні, економічні, виробничі, медичні, навчальні, екологічні, криміналістичні, військові та інші.

 

 

Контрольні запитання

 

1 Які інформаційні процеси Вам відомі?

2 В чому полягає діяльність суб'єкта під час збору інформації?

3 Що є основою інформаційної технології?

4 Яким терміном називають сукупність знань про способи і засоби проведення виробничих процесів, при яких відбувається якісна зміна оброблюваних об'єктів?

5 Що характерно технологіям керованих процесів?

6 Яким терміном називають сукупність методів, виробничих процесів і програмно-технічних засобів, об'єднаних в технологічний ланцюжок, що забезпечує збір, обробку, зберігання, розповсюдження і відображення інформації?

7 Якими основними властивостями характеризуються інформаційні технології?

8 Задачі яких типів вирішуються в будь-якій інформаційній системі управління?

9 Які особливості автоматизованої інформаційної системи?

10 Що включають в себе інформаційні системи?

11 Які інформаційні системи виділяють в залежності від функціонального призначення?

 

docx
Додано
4 квітня 2020
Переглядів
1564
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку