ЛЕКЦІЯ КЛАСИФІКАЦІЯ ІНФОРМАЦІЙНИХ СИСТЕМ

Про матеріал
Лекція на тему "КЛАСИФІКАЦІЯ ІНФОРМАЦІЙНИХ СИСТЕМ" розкриває поняття архітектури інформаційної системи та описує класифікацію інформаційних систем
Перегляд файлу

Лекція №2

ТЕМА. КЛАСИФІКАЦІЯ ІНФОРМАЦІЙНИХ СИСТЕМ

План

1. Архітектура інформаційної системи

2. Класифікація інформаційних систем

 

 

1. Архітектура інформаційної системи

Ефективність функціонування інформаційної системи (ІС) в значній мірі залежить від її архітектури. Зараз найбільш перспективною є архітектура клієнт-сервер. В досить розповсюдженому варіанті вона передбачає наявність комп’ютерної мережі та розподіленої бази даних (БД), яка містить корпоративну базу даних (КБД) та персональні БД (ПБД). КБД розміщується на комп’ютері-сервері, ПБД розміщуються на комп’ютерах співробітників підрозділів, які є клієнтами корпоративної БД.

Сервером деякого ресурса комп’ютерної мережі називається комп’ютер (програма), що керує цим ресурсом, клієнтом – комп’ютер (програма), що використовує цей ресурс. В якості ресурса комп’ютерної мережі можуть перебувати, наприклад, БД, файлові системи, поштові служби та ін. Тип сервера визначається різновидом ресурса, яким цей сервер керує (наприклад, сервер БД).

Організація ІС за архітектурою клієнт-сервер допускає різні варіанти реалізації.

Історично першими з’явились розподілені ІС із застосуванням файл-сервера. В таких ІС за запитами користувачів файли БД передаються на персональні комп’ютери (ПК), де провадиться їх обробка. Недоліком такого варіанта архітектури є висока інтенсивність передачі оброблюваних даних. Причому найчастіше передаються надлишкові дані, незалежно від того скільки записів з бази даних потрібно користувачу, файли БД передаються повністю.

Структура розподіленої ІС, побудованої за архітектурою клієнт-сервер з використанням сервера БД. При такій архитектурі сервер БД забезпечує виконання основного об’єму обробки даних. Запити, сформовані користувачем або додатком, передаються на сервер БД у вигляді інструкцій мови SQL. Сервер БД виконує пошук та витяг потрібних даних, які потім передаються на ПК. Перевагою такого підходу в порівнянні із попереднім є помітне зменшення об’єму переданих даних.

 Для створення та керування персональними БД та додатками, які з ними працюють, використовуються СУБД, такі як Access, Visual FoxPro фирмы Microsoft, Paradox фірми Borland.

Корпоративна БД створюється, підтримується та функціонує під керуванням сервера БД, наприклад Microsoft SQL Server, Oracle Server.

В залежності від розмірів організації та особливостей розв’язуваних задач ІС може мати одну з наступних конфігурацій:

- комп’ютер-сервер, який містить корпоративну та персональні БД;

- комп’ютер-сервер та персональні комп’ютери з ПБД.

- декілька комп’ютерів-серверів та персональних комп’ютерів з ПБД.

Використання архітектури клієнт-сервер дає можливість поступового нарощування ІС підприємства, по-перше по мірі розвитку підприємства, по-друге по мірі розвитку самої ІС.

Розділення загальної БД на корпоративну та персональні дає можливість зменшити складність проектування БД, знизити кількість помилок при проектуванні та вартість проектування.

Важливою перевагою застосування БД в інформаційних системах є забезпечення незалежності даних від прикладних програм. Це дає можливість користувачам не займатись проблемами представлення даних на фізичному рівні: розміщення даних в пам’яті, методів доступу до них і т. ін.

Така незалежність досягається підтримуваним СУБД багаторівневим представленням даних на логічному (користувальницькому) та фізичному рівні.

Завдяки СУБД та наявності логічного рівня представлення даних, забезпечується відокремлення концептуальної моделі БД від її фізичного представленні в пам’яті ЕОМ.

 

http://ok-t.ru/studopediaru/baza2/2986176911309.files/image002.jpg

Рисунок 2.1 – Архітектура інформаційної системи

 

2. Класифікація інформаційних систем

Класифікація

  • За ступенем автоматизації

В залежності від ступеня (рівня) автоматизації виділяють ручні, автоматизовані й автоматичні інформаційні системи.

  • Ручні ІС - характеризуються тим, що всі операції з переробки інформації виконуються людиною.
  • Автоматизовані ІС - частина функції (підсистем) керування або опрацювання даних здійснюється автоматично, а частина — людиною.
  •              Автоматичні ІС - усі функції керування й опрацювання даних здійснюються технічними засобами без участі людини (наприклад, автоматичне керування технологічними процесами).
  • За сферою призначення

Оскільки ІС утворюються для задоволення інформаційних потреб в межах конкретної предметної галузі, то кожна предметна галузь (в сфері призначення) відповідає свій тип ІС. Перераховувати всі ці типи немає змісту, оскільки кількість предметних галузей велика, але можна вказати наприклад такі типи ІС:

  • Економічна ІС — інформаційна система призначена для виконання функцій управління на підприємстві;
  • Медична ІС — інформаційна система призначена для використання в лікувальному або лікувально-профілактичному закладі;
  • Географічна ІС — інформаційна система, забезпечуюча збір, збереження, обробку, доступ, відображення і розповсюдження даних;
  • Адміністративні;
  • Виробничі;
  • Навчальні;
  • Екологічні;
  • Криміналістичні;
  • Військові та інші.
  • За місцем діяльності ІС

Класифікація інформаційних систем за місцем діяльності:

  • наукові ІС — призначені для автоматизації діяльності науковців, аналізу статистичної інформації, керування експериментом.
  • ІС автоматизованого керування — призначені для автоматизації праці інженерів-проектувальників і розроблювачів нової техніки (технології). Такі ІС допомагають здійснювати:
  • розробку нових виробів і технологій їхнього виробництва;
  • різноманітні інженерні розрахунки (визначення технічних параметрів виробів, видаткових норм — трудових, матеріальних і т. д.);
  • створення графічної документації (креслень, схем, планувань);
  • моделювання проектованих об'єктів;
  • створення керуючих програм для верстатів із числовим програмним керуванням.
  • ІС організаційного керування — призначені для автоматизації функції адміністративного (управлінського) персоналу. До цього класу відносяться ІС керування як промисловими (підприємства), так і непромисловими об'єктами (банки, біржа, страхові компанії, готелі і т. д.) і окремими офісами (офісні системи).
  • ІС керування технологічними процесами — призначені для автоматизації різноманітних технологічних процесів (гнучкі виробничі процеси, металургія, енергетика тощо).

Інформаційна система, як система управління, тісно пов'язується, як з системами збереження та видачі інформації, так і з іншої — з системами, що забезпечують обмін інформацією в процесі управління. Вона охоплює сукупність засобів та методів, що дозволяють користувачу збирати, зберігати, передавати і обробляти відібрану інформацію.

  • За функціональним призначенням

 Розрізняють три типи інтелектуальних ІС:

- інтелектуальні інформаційно-пошукові системи (ІІПС) – системи типу "запитання-відповідь";

- розрахунково-логічні ІС – дають змогу користувачам, які. не є програмістами розв'язувати у режимі діалогу з ЕОМ свої задачі з використанням складних методів та відповідних прикладних програм;

- експертні системи – дають змогу проводити ефективну комп'ютеризацію областей, які подані в експертній описовій формі, а використання математичних моделей неможливе або утруднене.

 

Контрольні запитання

 1 Від чого в значній мірі залежить ефективність функціонування інформаційної системи?

2 Яка архітектура інформаційної системи зараз є найбільш перспективною?

3 Які об’єкти можуть перебувати в якості ресурса комп’ютерної мережі?

4 Який недолік мають розподілені ІС із застосуванням файл-сервера?

5 В чому полягають переваги структури розподіленої ІС, побудованої за архітектурою клієнт-сервер з використанням сервера БД ?

6 Які СУБД використовуються для створення та керування персональними БД та додатками, які з ними працюють?

7 Під керуванням яких серверів БД може створюватися та функціонувати корпоративна БД?

8 Яку конфігурацію може мати в залежності від розмірів організації та особливостей розв’язуваних задач ІС ?

 

9. Як класифікуються ІС за рівнем (сферою) діяльності

10. Як класифікуються ІС за рівнем автоматизації процесів управління

11. Як класифікуються ІС за ступінню централізації обробки інформації

12. Як класифікуються ІС за ступінню інтеграції функцій

13. Для чого призначені державні ІС?

14. Які три типи інтелектуальних ІС Вам відомі ?

 

 

docx
Додано
4 квітня 2020
Переглядів
2009
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку