Методичні рекомендації застосування інформаційно-комунікаційних технологій навчання при викладанні математики на прикладі теми "Комплексні числа"

Про матеріал

Методичні рекомендації застосування інформаційно-комунікаційних технологій навчання при вивченні математики. Тема "Комплексні числа"

Перегляд файлу

Тема: Комплексні числа.

 

Мета: ознайомити студентів з поняттям комплексного числа, необхідністю його введення в математику, показати три форми (тригонометричну, алгебраїчну та показникову) комплексного числа, вивчити основні поняття та означення, дії над комплексними числами, ознайомити з геометричною інтерпретацією комплексного числа.

Тип заняття: лекція.

План.

  1.               Поняття комплексного числа. Необхідність розширення класу чисел. Визначення комплексного числа.
  2.               Алгебраїчна форма комплексного числа. Дії над комплексними числами в алгебраїчній формі. Геометрична інтерпретація комплексного числа, суми та різниці комплексних чисел. Розв’язування квадратних рівнянь з від’ємним дискримінантом.
  3.               Тригонометрична форма комплексного числа. Перехід від алгебраїчної форми до геометричної і навпаки. Модуль комплексного числа. Дії над комплексними числами, заданими в тригонометричнїй формі.
  4.               Показникова форма комплексного числа.

 

1.Постановка проблемного запитання.

Чи існує корінь квадратний з від’ємного числа?

Потреби алгебри вимагають такого розширення поняття числа, при якому здійснюється дія добування корення з від’ємного числа. З розширенням поняття числа ми вже неодноразово зустрічалися. Для того, щоб зробити ділення одного дійсного числа на інше, ввели дробові числа, для можливості віднімання більшого числа з меньшого ввели від'ємні числа, для того щоб мати можливістьзаписати результати вимірювання відрізка несумісного з одиницею вимірювання знадобилися іраціональні числа. Приєднання кожного наступного классу числа до попереднього розширює поняття числа і разом з тим розширює сферу використання данного поняття. Добування кореня парного степеня з від'ємного числа вимагає розширення множин дійсних чисел.

 

називається уявною одиницею. Числа, що містять уявну одиницю називаються уявними числами. Приклад: 2і, -5і, .

Комплексні числа виникли в математиці на початку XVI століття у зв'язку з рішенням алгебраїчних рівнянь 3-го ступеня, а пізніше, і рівнянь 2-го ступеня. Деякі італійські математики того часу (- Сципіон дель Ферро, Ніколо Тарталья, Джіроломо Кардано, Рафаель Бомбеллі) ввели в розгляд символ √ -1 як формальне рішення рівняння х 2 +1 = 0, а також вираз більш загального вигляду (а + b ∙ √ -1) для запису рішення рівняння (х-а) 2 + b 2 = 0. Згодом вирази виду (а + b ∙ √ -1) стали називати «уявними», а потім «комплексними» числами і записувати їх у вигляді (а + bi) (символ i для позначення √ -1 ввів Леонард Ейлер у XVIII ст.) . Цих чисел, чисел нової природи виявилося достатньо для вирішення будь-якого квадратного рівняння (включаючи випадок D <0), а також рівняння 3-ей і 4-го ступеня.

Математики XVI ст. і наступних поколінь аж до початку XIX сторіччя ставилися до комплексних числах з явним недовір'ям і упередженням. Вони вважали ці числа «уявними» (Декарт), «неіснуючими», «вигаданими», «виникли від надлишкового мудрування» (Кардано) ... Лейбніц називав ці числа «витонченим і чудовим притулком божественного духу», а √ -1 вважав символом потойбічного світу (і навіть заповідав накреслити його на своїй могилі).

Проте використання апарату комплексних чисел (незважаючи на підозріле ставлення до них), дозволило вирішити багато важкі завдання. Тому з часом комплексні числа займали все більш важливе положення в математиці і її додатках. В першу чергу вони глибоко проникали в теорію алгебраїчних рівнянь, істотно спростивши їх вивчення.

Після того, як в XIX ст з'явилося наочне геометричне зображення комплексних чисел за допомогою точок площини і векторів на площині (Гаус в 1831 р, Вессель в 1799 р, Арган в 1806 р), стало можливим зводити до комплексних числах і рівнянням для них багато завдань природознавства , особливо гідро-і аеродинаміки, електротехніки, теорії пружності і міцності, а також геодезії і картографії. З цього часу існування «уявних», або комплексних чисел стало загальновизнаним фактом і вони отримали таку ж реальний зміст, як і числа дійсні. До теперішнього часу вивчення комплексних чисел розвинулося в найважливіший розділ сучасної математики - теорію функцій комплексного змінного (ТФКЗ).

Логічно строгу теорію комплексних чисел побудував у XIX ст (1835 р) ірландський математик Вільям Роумен Гамільтон.

У багатьох розділах математики та її застосуваннях неможливо обмежитись розглядом лише дійсних чисел. Вже досить давно під час розв’язування різних задач виникла потреба добувати квадратний корінь з від’ємних чисел. Щоб ця дія стала можливою, ввели множину нових чисел.

Без комплексних чисел неможливо розв'язати безліч цікавих та непростих на перший погляд задач з механіки, фізики, математики, термодинаміки. Вони доповнюють множину дійсних чисел, використовуючи при цьому власні правила обчислень сум, часток і т.д.

Означення 1. Комплексним числом називають сукупність дійсного числа і уявного числа z = a+bi, де а - дійсна частина комплексного числа, bi – уявна частина комплексного числа, b – коефіцієнт при уявній частині , і – уявна частина.

позначаються символами Re z і Im z відповідно (real - дійсний, imanginerum - уявний).

Приклад:

Комплексні числа a+bi, в яких називаються уявними числами, а числа виду 0+bi, – чисто уявними числами. Множина комплексних чисел позначається C .

2. Запис комплексного числа z у вигляді суми двох чисел – дійсного числа а і чисто уявного числа bi, тобто у вигляді a+bi, називається алгебраїчною формою комплексного числа.

Операції над комплексними числами, записаними в алгебріїчній формі, виконуються таким же чином, як і над звичайними многочленами, з заміною на -1.

Означення 2. Комплексні числа називаються рівними тоді і тільки тоді , коли a=b i c=d.

Означення 3. Сумою комплексних чисел називається комплексне число (a+c)+(b+d)i, тобто

z1+z2 =(a+b)+(ci+di)=(a+c)+(b+d)i

Наприклад: знайти суму комплексних чисел

z1+z2=(2-1)+((-1)i+3i)=(2-1)+(-1+3)i=1+2i

Додавання комплексних чисел має властивості:

- комутативності z1+z2=z2+z1

- асоціативності z1(z2z3)=(z1z2)z3

- дистрибутивності z1(z2+z3)=z1z2+z1z3

Для   будь-яких m i n мають місце рівності:

Наприклад : обчислити z-3 , якщо z=1+i.

Геометрична інтерпретація :

Будь-яке комплексне число виду a+bi геометрично зображається точкою на координатній площині з координатами A(a;b) або як вектор з початком в точці (0,0) і кінцем в точці А з координатами (a;b).

в

 

  

 

    

О     а

Площина , точкам якої у відповідність поставлені комплексні числа , називається комплексною площиною . Вісь абсцис називається дійсною віссю ,а вісь ординат – уявною віссю комплексної площини.

 

Геометричне зображення суми комплексних чисел.

 Нехай дані комплексні числа z1=a+bi i z2=c+di і відповідні їм вектори i . На векторах i будується паралелограм ОАDB.

Тоді +=.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Означення 5.Різницею комплексних чисел z1=a+bi i z2=c+di називають число z=x+yi  , яке задовольняє рівності z2+z=z1.

z1-z2=(a+bi)=(a-c)+(b-d)i=x+iy=z

Наприклад : Знайти різницю комплексних чисел z1=4+5i i  z2=(-2)+3i

Комплексне число 0+0і називається нулем .

 Z є С: z+0=z   і       z*0=0      

Означення 6. Числа Виду – a-bi , a+bi називається протилежними комплексними числами .

Наприклад : 3+5і  і  -3-5і.

Означення 7. Числа виду a+bi i a-bi , які відрізняються знаками перед уявними частинами називаються спряженими комплексними числами .

Наприклад : -7 +2і і -7-2і.

Означення 8. Часткою комплексних чисел z1=a+bi i z2=c+di ≠0

Називається комплексне число z=x+yi , якому задовольняє рівність 

z2* z=z1  .

 

 

Розглянемо частку:

Для того , що б позбутися уявного числа в знаменнику , чисельник і знаменник домножають на число , спряжене до знаменника.

Наприклад :

   Означення 9.Число ,де z0 позначається і називається оберненим до числа z.

  

,

Приклад: Обчислити число, обернене до числа

Таким чином сума комплексних чисел геометрично зображається сумою відповідних векторів , яка знаходиться за правилом паралелограма.

Геометричне зображення різних комплексних чисел.Нехай дано число . Тоді число геометрично зображається точкою, симетричною відносно початку координат до точки , що відповідає числу .

 

 

` 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Відмітимо , що взаємно спряжені комплексні числа і Зображуються на площині точками або векторами , симетричними відносно дійсної осі.

       Таким чином сума комплексних чисел геометрично зображається сумою відповідальних векторів, яка знаходиться за правилом паралелограма.

     Геометричне зображення різних комплексних чисел. Нехай дано число z=a+bi. Тоді число –z=-a-bi геометрично зображається точкою, симетрично відносно початку координат до точки, що відповідає числу z=a+bi.

     z1-z2=(a+bi)-(c+di)=z1+(-z2)

     z1=a+bi

     z2=c+di

 

 

 

 

-(c+di)

     Відмітимо, що взаємно спряжені комплексні числа z=a+bi і =a-bi

Зображуються на площині точками або векторами, симетрично відносно дійсної осі.

  

 

 3. Означення 10. Модулем комплексного числа z=a+bi 

         називається довжина (модуль) відповідного йому вектора.

Модуль комплексного числа позначається |z|=r. З означення випливає, що

z: |z|≥0 і |z|=0 → z=0.

 

За теоремою Піфагора: |z|=.

 

 

 

 

 

 

Приклад: Знайти модуль комплексного числа: z=4-3i.

|z|===5

      Якщо r – деяке додатнє дійсне число, то за означенням модуля комплексного числа отримуємо
      а) множина всіх чисел z, для яких |z|=r, є коло з радіусом r і з центром в (0;0).

     б) множина всіх чисел z, для яких |z|≤r, є круг з радіусом r і з центром в (0;0).

   в) множина всіх чисел z, для яких |z|>r, є зовнішня частина круга з радіусом r і з центром в (0;0).

Приклад:

Зобразити на комплексній площині області, що задаються умовами: |z|=5.

 

 

 

 

Означення 11. Аргументом комплексного числа z≠0 називається величина бідь-якого направленого кута, утвореного додатнім напрямком дійсної осі і вектором, що відповідає числу z.

При цьому значення аргумента додатнє, якщо кут направлений проти руху год. стрілки і від`ємний в протилежному випадку.

Аргумент числа z позначається символом argz або µ=arg z. Аргумент визначається неоднозначно. В якості аргумента можна взяти будь-яке з чисел µ+2πк, де к – будь-яке ціле число. Як правило, через аргумент argz позначається найменше додатнє чи найменше за модулем значення аргумента.

         Якщо =arg z, z=a+bi, то cos =a/r, sin =b/r. Звідки маємо: a=rcos , b=rsin . За допомогою цих формул можна перейти від алгебраїчної форми комплексного числа до нового запису комплексного числа.

 Z=a+bi=rcos +irsin =r(cos +isin ).

Означення 12. Вираз r(cos +isin ) називається тригонометричною формою комплексного числа.

Приклад: Записати числа в тригонометричній формі

 

 

 

 

 

Дії над комплексними числами, заданими в тригонометричній формі.

  1. Множення.

  1. Піднесення до степеня

– Формула Муавра.

Приклад:

  1. Ділення.

Приклад:

 

4. Добування кореня комплексного числа.

Означення 13. Коренем nо степеня, , , з числа z називається комплексне число U, для якого .

Теорема. операція добування корення n-го степеня, , з числа z завжди можлива і має n різних значень.

Приклад.

4. Крім алгебраїчної і тригонометричної є ще показникова форма запису комлпексних чисел. Розглянемо комплексні числа виду

Нехай    

Знайдемо

Продиференціюємо

Введемо в розгляд комплексний показниковий вираз , де – число Ейлера.

дійсне число.

Введемо функцію комплексних змін .  Для неї мають місця звичайні правила множення і  диференціювання:

Значить , кожному комплексному числу можна поставити у відповідність комплексний показників вираз .

- форма Ейлера.

Нехай дано комплексне число Роблячи заміну маємо .

Означення 14.Вираз виду називається показниковою формою комплексного числа.

Показникова форма комплексного числа зручна для виконання операцій над комплексними числами.

Приклади :

 Знайти показникові форму чисел.

 

 

Підведення підсумків заняття.

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Непомняща Тетяна Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
doc
Додано
25 січня 2019
Переглядів
3728
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку