Лекція з дисципліни "гроші та кредит" на тему "ВАЛЮТНИЙ РИНОК І ВАЛЮТНІ СИСТЕМИ"

Про матеріал
Сутність валюти та валютних відносин. Конвертованість валюти.Валютний курс: поняття, функції, види. Котирування валют.Валютна система. Види валютних систем та їх еволюція.Валютний ринок. Види валютних операцій.Валютна політика держави: сутність, форми, інструменти.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Сутність валюти та валютних відносин. Конвертованість валюти. Валютний курс: поняття, функції, види. Котирування валют. Валютна система. Види валютних систем та їх еволюція. Валютний ринок. Види валютних операцій. Валютна політика держави: сутність, форми, інструменти. (самостійна робота)ВАЛЮТНИЙ РИНОК І ВАЛЮТНІ СИСТЕМИYour Date Here. Your Footer Here

Номер слайду 2

Термін «валюта» (valuta) італійською означає вартість (цінність). До поняття «валюта» включаються не тільки кошти у вигляді законних платіжних засобів (готівки) чи депозитів у грошах тієї чи іншої країни, а й інші ВАЛЮТНІ ЦІННОСТІ:платіжні документи (чеки, векселі, сертифікати, акредитиви тощо);фондові цінності (акції, облігації) та інші фінансові інструменти іноземного походження;платіжні документи та фондові цінності національного походження, якщо вони перетинають митний кордон чи переходять у власність нерезидентів всередині країни. Your Date Here. Your Footer Here. Photo credit: Christian Battaglia via Unsplash(Creative Commons Zero license)

Номер слайду 3

Українське законодавство до валютних цінностей відносить:валюту України (як власне валюта України, так і платіжні документи та інші цінні папери, виражені в ній);іноземну валюту (як власне іноземна валюта, так і платіжні документи та інші цінні папери, виражені в іноземній валюті);монетарні метали (золото, срібло, платина та метали іридієво- платинової групи у будь-якому вигляді та стані за винятком ювелірних, промислових і побутових виробів з цих металів і брухту цих металів). Your Date Here. Your Footer Here. Photo credit: Christian Battaglia via Unsplash(Creative Commons Zero license)

Номер слайду 4

Валюта класифікується за кількома критеріями. За емітентською належністю валюти виділяють:національну валюту, що емітується в грошових знаках певної країни(гривня – в Україні, долар – в США, фунт стерлінгів – у Великобританії і т. і.);іноземну валюту, виражену в грошах, що емітуються банківськими системами інших країн;міжнародну (колективну) валюту (євро, СПЗ (SDR);За режимом використання валюти поділяються на:конвертовані;неконвертовані.

Номер слайду 5

5 КОНВЕРТОВАНИМИ є валюти, які здатні вільно обмінюються на валюти інших країн за курсом, що формується у встановленому порядку на валютному ринку, і вільно переміщуються через кордон. НЕКОНВЕРТОВАНА (ЗАМКНЕНА) ВАЛЮТА – не обмінюється на інші іноземні валюти за ринковим курсом і застосовується лише на території певної країни.

Номер слайду 6

За повнотою конвертації розрізняють:повну конвертованість;часткову конвертованість. ПОВНА КОНВЕРТОВАНІСТЬ означає відсутність будь-яких валютних обмежень у поточних і фінансових операціях, тобто вільний обмін національної валюти на іноземну валюту для всіх категорій власників і за всіма операціями (платежі за поточними операціями, платежі за рухом капіталу і переказами). ЧАСТКОВА КОНВЕРТОВАНІСТЬ означає збереження тих чи інших обмежень, тобто для одних видів операцій та осіб обмін національної валюти дозволений, а для інших – ні.

Номер слайду 7

За видами суб’єктів конвертація поділяється на:7зовнішню;внутрішню. Якщо конвертація національної валюти дозволена тільки для нерезидентів, то вона називається зовнішньою, а якщо для резидентів – внутрішньою.

Номер слайду 8

За характером економічних операцій, що обслуговуються конвертованою валютою конвертація буває:8за поточними операціями;за операціями з переміщення капіталу. Якщо конвертація поширюється тільки на платежі за поточними операціями, вона називається поточною, а якщо тільки на платежі за рухом капіталу – капітальною.

Номер слайду 9

До поточних операцій відносяться:9перекази в Україну або з України іноземної валюти для здійснення розрахунків без відстрочки платежу за експорт і імпорт товарів (робіт, послуг), а також розрахунків, пов’язаних з кредитуванням експортно-імпортних операцій, на строк, що не перевищує 180 днів;отримання та надання фінансових кредитів на строк, що не перевищує180 днів;перекази в Україну та з України процентів, дивідендів та інших доходів за вкладами, інвестиціями, кредитами та іншими операціями, пов’язаними з рухом капіталу;перекази неторгового характеру в Україну та з України, включаючи перекази сум заробітної плати, пенсій, аліментів, спадщини, а також інші аналогічні операції. YOUR LOGO

Номер слайду 10

До валютних операцій, пов’язаних з рухом капіталу, відносяться:прямі інвестиції, тобто вкладення в статутний капітал підприємства з метою отримання доходу і прав на участь в управлінні підприємством;портфельні інвестиції, тобто придбання цінних паперів;переведення в оплату споруд та іншого нерухомого майна;надання і отримання відстрочки платежу за експортом та імпортом на термін, що перевищує 180 днів, а також надання і отримання фінансових кредитів на такий же термін.

Номер слайду 11

За формою конвертації валюти поділяються на:вільно конвертовані;резервні;частково конвертовані;клірингові. Your Date Here. Your Footer Here. YOUR LOGOPhoto credit: Christian Battaglia via Unsplash(Creative Commons Zero license)

Номер слайду 12

ВІЛЬНО КОНВЕРТОВАНА ВАЛЮТА – валюта, що вільно та без обмежень обмінюється на валюти інших країн і застосовується у всіх видах міжнародного обігу. Вільна конвертованість в першу чергу свідчить про стійкість економіки країни, можливості її економічного зростання і, як наслідок, довіру до її національної валюти з боку іноземних партнерів. Photo credit: karl chor via Unsplash(Creative Commons Zero license)

Номер слайду 13

РЕЗЕРВНИМИ називають валюти, які переважно використовуються для міжнародних розрахунків і накопичуються в золотовалютних резервах центральними банками країн для підтримки міжнародної ліквідності.

Номер слайду 14

ЧАСТКОВО КОНВЕРТОВАНА ВАЛЮТА обмінюється на обмежену кількість іноземних валют, у міжнародних розрахунках застосовується з обмеженнями.14 КЛІРИНГОВА ВАЛЮТА – розрахункові валютні одиниці, які існують лише як розрахункові гроші у вигляді бухгалтерських записів банківських операцій за взаємними поставками товарів та наданням послуг між країнами- учасницями клірингових розрахунків на основі клірингових угод.

Номер слайду 15

15валюта платежу;валюта клірингу;валюта ціни;валюта операцій;валюта векселя і т. і. Використання валюти для обслуговування зовнішньоекономічних відносин надає останнім специфічну форму валютних відносин. За своїм економічним змістом ВАЛЮТНІ ВІДНОСИНИ – це сукупність економічних відносин, які виникають у процесі взаємного обміну результатами діяльності національних господарств і обслуговуються валютою. Залежно від сфери і цілей використання:

Номер слайду 16

ВАЛЮТНИЙ КУРС є ціною грошової одиниці однієї країни, яка виражена в грошових одиницях іншої країні або в міжнародних валютних одиницях. Види валютного курсу: БІРЖОВИЙ або ПЛАВАЮЧИЙ ВАЛЮТНИЙ КУРС, який встановлюється внаслідок ринкових коливань в умовах вільної купівлі-продажу валюти на біржових торгах,ФІКСОВАНИЙ, який встановлюється міжнародними установами або державою на основі валютного паритету, обмінного співвідношення. Також виділяють НОМІНАЛЬНИЙ КУРС, розрахований як співвідношення вартості валют на валютних ринках, та РЕАЛЬНИЙ ОБМІННИЙ КУРС, який віддзеркалює товарне співвідношення на одні й ті ж товари, які виражені в різних валютах.16

Номер слайду 17

Your Date Here. Your Footer Here17 Центральні банки застосовують такі режими валютних курсів:фіксований валютний курс;«вільно плаваючий» курс;«регульований плаваючий» валютний курс;систему множинних валютних курсів;подвійний валютний курс. Photo credit: ecowa via Pixabay(Creative Commons Zero license)

Номер слайду 18

ФІКСОВАНИЙ ВАЛЮТНИЙ КУРС – це офіційно встановлене центральним банком фіксоване співвідношення між національною грошовою одиницею та валютою іншої країни. ВІЛЬНО ПЛАВАЮЧІ КУРСИ являють собою співвідношення між національною грошовою одиницею та валютами інших країн, яке складається залежно від попиту та пропозиції валют на валютному ринку країни. РЕГУЛЬОВАНЕ ПЛАВАННЯ ВАЛЮТ – такий режим характеризується тим, що у процесі встановлення валютного курсу на валютному ринку відчутний вплив центрального банку країни, який згладжує різкі короткострокові, а іноді й середньострокові коливання курсу з метою зробити його більш передбачуваним та таким, що стимулює зовнішню торгівлю. ВАЛЮТНИЙ КОРИДОР – можливе мінімальне та максимальне відхилення офіційного курсу національної грошової одиниці до іноземних валют. Your Date Here. Your Footer Here18

Номер слайду 19

КОТИРУВАННЯ ВАЛЮТ – це встановлення курсів іноземних валют відповідно до чинного законодавства та існуючої практики. Валютні котирування можуть бути:офіційними та здійснюватися уповноваженими банками, державними органами, спеціальними підрозділами на валютних, фондових і товарних біржах;ринковими та здійснюватися великими компаніями та банками на неофіційному ринку.19

Номер слайду 20

Your Footer Here20Існує два методи котирування іноземної валюти до національної:пряме котирування;непряме котирування. За прямого котирування ціна одиниці іноземної валюти обчислюється у національній валюті, за непрямого – навпаки, ціна одиниці національної валюти обчислюється у певній кількості іноземної валюти. Найпоширенішим є пряме котирування. Photo credit: Comfreak via Pixabay(Creative Commons Zero license)

Номер слайду 21

Your Date Here. Your Footer Here21

Номер слайду 22

Котирування буває твердим та номінальним. Your Date Here. Your Footer Here22 ТВЕРДЕ КОТИРУВАННЯ зобов’язує того, хто його здійснює, виконувати угоду відповідно до нього. НОМІНАЛЬНЕ КОТИРУВАННЯ є лише орієнтованим і не обов’язковим для учасників угоди. КРОС-КУРС – це співвідношення між двома валютами, яке випливає з їх курсів щодо третьої валюти.

Номер слайду 23

Таблиця крос-курсів. Your Date Here. Your Footer Here23 Lorem ipsum dolor sit amet, duis eu. Metus tortor. Eu ut lorem, est sodales amet. Maecenas nam mattis, condimentum semper tristique. Morbi sed diam.

Номер слайду 24

Різниця між курсами продавця (Кпрод) і покупця (Кпок) створює24 МАРЖУ, яка використовується для:покриття видатків того, хто здійснює котирування;для отримання прибутків і певною мірою для страхування валютних ризиків.

Номер слайду 25

25 ВАЛЮТНИЙ РИЗИК – це небезпека валютних втрат внаслідок зміни курсу іноземних валют по відношенню до національної. ВАЛЮТНА ПОЗИЦІЯ БАНКУ – це співвідношення між обсягами купленої і проданої банком іноземної валюти за певний період. Розмір цього співвідношення перебуває під контролем центрального банку. ЗАКРИТА ВАЛЮТНА ПОЗИЦІЯ виникає у разі рівності вимог і зобов’язань,ВІДКРИТА ВАЛЮТНА ПОЗИЦІЯ – за незбігу вимог і зобов’язань. Відкрита валютна позиція може бути довгою та короткою. ДОВГА ВАЛЮТНА ПОЗИЦІЯ складається, коли вимоги банка перевищують зобов’язання,КОРОТКА – коли зобов’язання банка більші, ніж вимоги. На більшості валютних ринків використовується процедура котирування у формі фіксингів. ФІКСИНГ є процедурою котирування, при якій визначається та реєструється міжбанківський курс валют шляхом послідовного зіставлення попиту та пропозиції по кожній валюті.

Номер слайду 26

ВАЛЮТНА СИСТЕМА –26це організаційно-правова форма реалізації валютних відносин у межах певного економічного простору.

Номер слайду 27

Елементами валютної системи є умови, які забезпечують27функціонування тієї чи іншої валютної системи. До них належать:грошова одиниця (валюта);порядок її обміну (конвертації) на інші валюти;купівельна спроможність валюти;ціна (курс) валюти та ін.

Номер слайду 28

Залежно від складу країн-учасниць розрізняють такі види валютних систем: національні;регіональні;світова.28 НАЦІОНАЛЬНІ ВАЛЮТНІ СИСТЕМИ історично виникли раніше за інші. Кожна з них являє собою систему діючих у конкретній країні правил і механізмів забезпечення співвідношень національної валюти та іноземних валют. Юридичне ці системи закріплюються у державних правових актах, що мають узгоджуватися з нормами міжнародного права.

Номер слайду 29

СВІТОВА ВАЛЮТНА СИСТЕМА29включає міжнародні кредитно- фінансові інститути та комплекс міжнародних договірних та державно- правових норм, що забезпечують функціонування валютних інструментів. У своєму розвитку світова валютна система пройшла 4 основні етапи. Перший етап – біметалізм (XVI–XVIII ст.). Другий етап – система золотого стандарту (поч. XIX – 20-30-ті роки. XX ст.). Третій етап – система золотовалютного (доларового) стандарту(40-50-ті роки XX ст. – середина 70-х рр.). Четвертий етап – система паперово-валютного (девізного) стандарту(функціонує з 1976 р.).

Номер слайду 30

РЕГІОНАЛЬНА ВАЛЮТНА СИСТЕМА –30це правова форма організації валютних відносин між групою країн. Найважливішими елементами такої системи єрегіональна міжнародна розрахункова одиниця,спеціальний режим регулювання валютних курсів,спільні валютні фондирегіональні кредитно-розрахункові установи.

Номер слайду 31

За своїм економічним змістом валютний ринок – це сектор грошового ринку, на якому урівноважуються попит і пропозиція на такий специфічний товар як валюта.31 Об’єктами купівлі-продажу на цьому ринку є валютні цінності:іноземні – для резидентів, коли вони купують чи продають їх за національну валюту,національні – для нерезидентів, коли вони купують або продають ці цінності за іноземну валюту. Суб’єктами валютного ринку можуть бути будь-які економічні агенти (юридичні та фізичні особи, резиденти та нерезиденти), посередники, насамперед банки, брокерські компанії валютні біржі.

Номер слайду 32

Валютний ринок можна класифікувати за такими критеріями:32 За суб’єктами валютний ринок поділяється на:а) підприємців, які купують і продають валюту для забезпечення своєї комерційної діяльності (імпортери, експортери);б) інвесторів, які вкладають свій або позичений капітал у валютні цінності з метою одержання процентного доходу;в) спекулянтів, які постійно купують-продають валюту для одержаннядоходу від різниці в її курсі (валютні дилери);г) хеджерів, які здійснюють операції на валютному ринку для захисту від несприятливої зміни валютного курсу;д) посередників: банки, брокерські контори, біржі тощо.

Номер слайду 33

Your Date Here. Your Footer Here33 Залежно від організації торгівлі валютний ринок поділяється на:біржовий;позабіржовий. За організаційною структурою валютний ринок включає:національні (місцеві) ринки;міжнародні ринки;світовий ринок. За формою валюти, якою торгують валютний ринок поділяється на:ринок безготівкових операцій;ринок готівки. За територіальним розміщенням розрізняють такі види ринків:європейський;північноамериканський;азіатський та ін. За характером валютних операцій:ринок конверсійних операцій;ринок депозитно-кредитних операцій

Номер слайду 34

КОНВЕРСІЙНІ ОПЕРАЦІЇ34 це операції на валютному ринку з купівлі- продажу (конверсії) певних грошових сум, номінованих у валюті однієї країни, на валюту іншої країни за узгодженим курсом на певну дату. Такі операції позначаються словом «Forex» (Foreign Exchange Operationsоперації з іноземною валютою, або скорочено Forex).

Номер слайду 35

Your Date Here. Your Footer Here

Номер слайду 36

Операції Today (ТОД – постачання валюти в той же день);Операції Tomorrow (ТОМ – на наступний робочий день);Операції Spot (на другий робочий день). Your Date Here. Your Footer Here36

Номер слайду 37

Різниця між котируванням на купівлю та продаж валюти є МАРЖЕЮ і часто зветься СПРЕДОМ.37

Номер слайду 38

38 Строкові операції, у свою чергу, підрозділяються на кілька видів залежно від механізму їх здійснення:форвардні (forward),ф’ючерсні (futures),опціонні (options),своп (swap);валютний арбітраж.

Номер слайду 39

39 ФОРВАРДНІ ОПЕРАЦІЇ – це різновид строкових операцій, що полягає в купівлі-продажу валюти між двома суб’єктами з наступною передачею валюти в обумовлений строк у майбутньому і за курсом, визначеним на момент укладання контракту. Ф’ЮЧЕРСНІ ОПЕРАЦІЇ – це теж різновид строкових операцій, в яких два контрагенти зобов’язуються купити або продати певну суму валюти в майбутньому певний час за курсом, встановленим в момент укладання угоди або за курсом, який сформувався на ринку на момент виконання угоди (ф’ючерсний контракт). Відмінність їх від форвардних операцій в тому, що вони здійснюються тільки на біржах, під їх контролем, а форма і умови контрактів чітко уніфіковані (біржа строго визначає вид валюти, що продається, обсяг операцій, строк оплати, курс).

Номер слайду 40

Your Date Here. Your Footer Here40 ОПЦІОННІ ОПЕРАЦІЇ – це різновид строкових операцій, за яких між учасниками укладається особлива угода, що надає одному з них право (але не обов’язок) купити чи продати іншому певну суму валюти в установлений строк (чи протягом певного строку) і за узгодженими сторонами курсом. Така угода називається ОПЦІОН. ВАЛЮТНИЙ СВОП – це комбінація двох конверсійних операцій з валютами на умовах спот та форвард, які здійснюються одночасно і розраховані на одну й ту ж валюту. ВАЛЮТНОЮ СПЕКУЛЯЦІЄЮ є діяльність на фінансовому ринку, розрахована на отримання прибутку від зміни валютних курсів. Ця діяльність передбачає свідоме прийняття валютного ризику.

Номер слайду 41

ВАЛЮТНИЙ АРБІТРАЖ41є операцією, що поєднує купівлю (продаж) валюти з подальшим здійсненням контр-операції з метою отримання прибутку за рахунок:різниці в курсах валют на різних ринках (просторовий валютний арбітраж);курсових коливань протягом певного періоду (часовий валютний арбітраж). Основний принцип валютного арбітражу – купити валюту дешевше, апродати її дорожче.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Будрик Оксана
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Економіка, Розробки уроків
Додано
14 вересня 2021
Переглядів
3972
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку