Лекція з дисципліни "Гроші та кредит2 на тему "МІЖНАРОДНІ ВАЛЮТНО КРЕДИТНІ УСТАНОВИ ТА ФОРМИ ЇХ СПІВРОБІТНИЦТВА З УКРАЇНОЮ"

Про матеріал
МІЖНАРОДНІ ВАЛЮТНО КРЕДИТНІ УСТАНОВИ ТА ФОРМИ ЇХ СПІВРОБІТНИЦТВА З УКРАЇНОЮ Сучасна система міжнародних валютно-кредитних організацій Міжнародний валютний фонд і його діяльність в Україні Світовий банк: основи організації, структура та призначення Регіональні міжнародні кредитно-фінансові інституції Європейський банк реконструкції та розвитку Банк міжнародних розрахунків
Зміст слайдів
Номер слайду 1

1 МІЖНАРОДНІ ВАЛЮТНО КРЕДИТНІ УСТАНОВИ ТА ФОРМИ ЇХ СПІВРОБІТНИЦТВА З УКРАЇНОЮСучасна система міжнародних валютно-кредитних організацій. Міжнародний валютний фонд і його діяльність в УкраїніСвітовий банк: основи організації, структура та призначення. Регіональні міжнародні кредитно-фінансові інституціїЄвропейський банк реконструкції та розвитку. Банк міжнародних розрахунків (самостійно)

Номер слайду 2

Міжнародні валютні відносини як економічне явище2стали утворюватись ще в античну й феодальну давнину, спочатку у формі обміну іноземних монет, дисконту внесків, а потім у формі розрахунків між банками різних країн. Проте цілісна система валютно-кредитних відносин сформувалася лише у другій половині XIX ст., коли розвиток міжнародного поділу праці стимулював процес утворення міжнародних банків та формування міжнародної економіки. Розвиток міжнародної економіки, диверсифікація міжнародних економічних відносин призвели й до ускладнення валютно-кредитних відносин.

Номер слайду 3

3 МІЖНАРОДНІ ЕКОНОМІЧНІ (ВАЛЮТНО-ФІНАНСОВІ) КОНФЕРЕНЦІЇЗа своєю суттю вони близькі (але не тотожні) міжнародним організаціям. Спільним у конференцій і міжнародних організацій є їх призначення –вони є регуляторами світового валютно-кредитного ринку. Проте функції конференції є більш широкими, ніж функції організації; часто організація утворюється внаслідок рішень конференції (наприклад, Міжнародний валютний фонд був заснований за постановою Бреттон-Вудської конференції).Інша відмінність – в термінах функціонування. Конференція – короткостроковий орган; міжнародні ж організації створені для довгострокового функціонування.

Номер слайду 4

01 Міжнародними конференціями світового значення були: Паризька конференція (1867 р.);Генуезька міжнародна конференція (1922 )Бреттон-Вудська валютно-фінансова конференція (1944 р.);Ямайська Угода країн-членів МВФ (1976 р.). Поява сучасних міжнародних організацій у валютно-кредитній сфері в першій половині ХХ ст. пов’язана з утворенням: Банку міжнародних розрахунків (БМР) у 1930р.;Міжнародного валютного фонду (МВФ) у 1945 р.;Міжнародного банку реконструкції й розвитку (МБРР) у 1945 р.

Номер слайду 5

5 Своєрідними інститутами в структурі міжнародних валютно-кредитних відносин є клуби кредиторів і консультативні групи країн. Найвідоміші й найвпливовіші в міжнародних відносинах – Паризький та Лондонський клуби кредиторів. Паризький клуб утворено у 1956 р. як неформальну організацію урядів країн-кредиторів для розв’язання проблеми заборгованості Аргентини перед приватними банками-кредиторами. Лондонський клуб – неформальне об’єднання у вигляді форуму, до якого входить майже 1 000 найбільших банків-кредиторів. Діє подібно до Паризького клубу, тобто, клуб не має чітко визначеної структури, у нього немає статуту, він збирається у складі тих банків, які мають найбільші вимоги до країни-боржника, справу якої вони розглядають.

Номер слайду 6

В міжнародних валютно-кредитних і фінансових відносинах зростаючу роль відіграють консультативні групи провідних країн світу. Це також своєрідні клуби на міждержавному рівні, які здійснюють загальне регулювання міжнародних економічних процесів, в тому числі й у валютно-кредитній сфері.601 Група п’яти (G–5) складається зі США, Японії, Німеччини, Франції, Великої Британії. Утворена в 1985 р. з метою стабілізації курсів національних валют й розробки для цього відповідних заходів.02 Група десяти (G–10) сполучає Бельгію, Канаду, Францію, Італію, Німеччину, Японію, Нідерланди, Швецію, Швейцарію, Велику Британію, США (Швейцарія стала одинадцятою вже після сформування групи). Основна мета - вирішення проблем міжнародної валютної системи.03 Група семи (G–7) «Велика сімка» складається з Г-5 плюс Канада й Італія. Вона обговорює широке коло економічних проблем. Про неї йшлося в розділі ІV.04 Група двадцяти (G–20) сполучає Г-10 і ще 10 розвинутих країн. Мета – співробітництво у вирішенні проблем міжнародної валютної системи. Особливий вид в груповій консультативній системі являє05 Група тридцяти (G–30). Це некомерційна організація провідних банкірів, економістів, бізнесменів, створена для обговорення ключових проблем, неофіційного обміну думками, консультацій з економічних питань, в тому числі й валютно-кредитних.

Номер слайду 7

Основними структурними блоками є такі групи інститутів: Державні органи та заклади, що контролюють міжнародну валютно- кредитну діяльність країни, – міністерства (фінансів, економіки), національні банки та інші установи. Багатонаціональні банки (БНБ). Валютні біржі. Міжнародні валютно-кредитні організації: Міжнародний валютний фонд (МВФ);Група Світового банку (МБРР, МАР, МФК, БАГІ, МЦУІС);Банк міжнародних розрахунків (БМР);Група Європейських міжнародних банків, організаційно пов’язаних з ЄС (ЄІБ, ЄЦБ);Регіональні банки розвитку;Неспецифічні органи ООН (ЕКОСОР, ЮНКТАД);Клуби кредиторів (Паризький, Лондонський);Консультативні групи (G–5, G–7, G–10, G–20, G–24, G–30, G–77 та ін.).

Номер слайду 8

8 Найважливішу роль серед названих міжнародних організацій відіграють Міжнародний валютний фонд (МВФ) і Міжнародний банк реконструкції та розвитку (МБРР), який є головною установою групи Світового банку. Вказані установи було засновано на Міжнародній валютно-фінансовій конференції, яка відбулася у 1944 р. у Бреттон-Вудсі (США). СРСР та Україна хоча і брали участь у конференції, але не ратифікували угоди про МВФ та МБРР і не вступили до складу цих організацій

Номер слайду 9

9 МІЖНАРОДНИЙ ВАЛЮТНИЙ ФОНДБуло створено з метою регулювання валютних відносин між країнами-членами. МВФ повинен відігравати подвійну роль: з одного боку, стежити за виконанням своїми членами визначених правил поведінки в галузі валютно-фінансових відносин, а з іншого – надавати ресурси для фінансування дефіцитів платіжних балансів тим країнам, які цього потребують. При наданні кредитів МВФ ставить перед країнами-боржниками деякі політичні та економічні умови, які втілюються у програмах перебудови економіки. Цей порядок називається принципом обумовленості. Кожна країна-учасниця, вступаючи у Фонд, робить відповідний внесок, який визначається встановленою квотою. Квота України на кінець 1992 р. становила 0,7 %. Відповідно до цієї квоти вступний внесок для України було визначено у розмірі 911 млн дол США. Згідно з існуючим положенням з визначеної суми лише 22,7 % виплачується у вільно конвертованій валюті (ВКВ), а решта – у національній грошовій одиниці.

Номер слайду 10

10Історія співробітництва України та МВФ

Номер слайду 11

11 СВІТОВИЙ БАНК являє собою групу споріднених організацій, тому досить часто говорять про групу Світового банку. До неї входять: Міжнародний банк реконструкції та розвитку (МБРР, саме його інколи називають скорочено Світовим банком);Міжнародна асоціація розвитку (МАР);Міжнародна фінансова корпорація (МФК);Багатостороння агенція гарантування інвестицій (БАГІ);Міжнародний центр врегулювання інвестиційних конфліктів (МЦУІК).

Номер слайду 12

МІЖНАРОДНИЙ БАНК РЕКОНСТРУКЦІЇ ТА РОЗВИТКУ (МБРР)12 На початку своєї діяльності був призначений стимулювати приватні інвестиції у західноєвропейських країнах після Другої світової війни. Позики надаються на 15-20 років, включаючи п’ятирічний термін відстрочення платежів. МБРР надає довгострокові позички країнам-членам та гарантує кредити, які надані цим країнам приватними банками та іншими кредиторами на двосторонній основі. Право брати участь у діяльності банку мають тільки члени МВФ. Право голосу в органах МБРР визначається розміром внеску до його капіталу.

Номер слайду 13

13 МІЖНАРОДНА АСОЦІАЦІЯ РОЗВИТКУ (МАР) була створена як філія МБРР у 1960 р. з метою зберегти вплив розвинутих західних держав на країни, що розвиваються. МАР надає безпроцентні кредити на строк до 40 років для найменш розвинених країн та до 35 років – для інших країн «третього світу». МІЖНАРОДНА ФІНАНСОВА КОРПОРАЦІЯ (МФК) була організована у 1959 р. за ініціативою США з метою заохочування розвитку приватних підприємств у країнах, що розвиваються. МФК надає кредити високорентабельним приватним підприємствам без гарантії уряду на строк від п’яти до 15 років за умови, що частину акцій компанії-позичальники продають МФК. БАГАТОСТОРОННЯ АГЕНЦІЯ ГАРАНТУВАННЯ ІНВЕСТИЦІЙ(БАГІ) здійснює страхування капіталовкладень від політичного ризику на випадок експропріації, війни, зриву контрактів. МІЖНАРОДНИЙ ЦЕНТР УРЕГУЛЮВАННЯ ІНВЕСТИЦІЙНИХКОНФЛІКТІВ (МЦУІК) засновано в 1966 р. для сприяння припливу міжнародних інвестицій шляхом створення умов для припинення й урегулювання спорів між урядами та іноземними інвесторами. За станом на червень 1997 р. членами МЦУІК були 128 країн.

Номер слайду 14

МІЖАМЕРИКАНСЬКИЙ БАНК РОЗВИТКУ (Ма. БР)14був заснований у 1960 р. як інвестиційна інституція для фінансування країн Латинської Америки. Членами його є 27 країн американського регіону та 17 нерегіональних країн- членів. Більшість голосів у Ма. БР належить США та іншим західним країнам. Штаб-квартира банку міститься у Вашингтоні. Кредити, що надає Ма. БР, поділяються на звичайні та пільгові. Звичайні кредити надають для фінансування рентабельних проектів, тому їх умови більш жорсткі, ніж у пільгових позик. Строк погашення звичайних позик – від 7 до 20 років. Джерелом пільгових кредитів є спецфонди, за рахунок яких фінансуються проекти, що є особливо важливими з соціальної точки зору, але нерентабельні або малорентабельні з фінансового погляду. За цими позиками беруться знижені відсотки (2-4 % річних). Строк погашення позик –15-40 років.

Номер слайду 15

АФРИКАНСЬКИЙ БАНК РОЗВИТКУ (Аф. БР)15почав операції 1 липня 1966 р., хоча Угоду про його заснування було підписано міністрами фінансів незалежних африканських країн-співзасновників ще у 1963 р. Строки надання кредитів – від 5 до 25 років, у тому числі пільговий період становить від 1 до 6 років. Банк використовує два рівні процентних ставок. Один, вищий – за кредитами, що надаються для промислових об’єктів та інших підприємств зі швидкою окупністю. Процентна ставка у цьому разі збігається з ринковою. Інша, нижча, стягується за кредитами на здійснення проектів розвитку сільськогосподарського виробництва, зв’язку, електроенергетики та ін. Крім процентів, банк утримує комісійні: установлену комісію в розмірі 1% річних та комісію 0,75% річних з невикористаної частини позики.

Номер слайду 16

АЗІАТСЬКИЙ БАНК РОЗВИТКУ (Аз. БР)16розпочав свої операції з 1968 р. після ратифікації Угоди про створення Аз. БР 15 країнами-співзасновницями. Його членами є країни азіатсько-тихоокеанського регіону, а також США, Канада та 13 західноєвропейських країн. У 1986 р. до членів Аз. БР вступила КНР. Аз. БР так само, як і інші банки розвитку, кредитує лише частину проекту, а в іншій частині надає гарантії за позиками з інших джерел або залучає кредиторів шляхом укладання угоди про співфінансування. Проценти за позиками встановлюються, як правило, на рівні ставок приватних ринків капіталів. Для деяких країн надаються пільги. Строк погашення кредитів від 10 до 30 років, за пільговими – до 40 років. Більшу частку позик (понад 60%) банк надає на розвиток інфраструктури, що створює умови для припливу приватного іноземного капіталу. Найбільший обсяг кредитів Аз. БР надав п’яти країнам: Індонезії, Південній Кореї, Філіппінам, Пакистану, Таїланду.

Номер слайду 17

ЄВРОПЕЙСЬКИЙ ІНВЕСТИЦІЙНИЙ БАНК (ЄІБ)17було засновано у 1958 р. країнами-членами ЄЄ. Цілями створення Банку проголошувалося довгострокове (20-25 років) фінансування слабо розвинутих регіонів, здійснення спільних проектів країн-учасниць та ін. Банк очолює рада керуючих, до складу якої входять міністри фінансів країн-учасниць та Директорат. Німеччина, Франція, Англія та Італія мають найбільшу питому вагу у статутному капіталі банку, який становить приблизно 15 млрд євро.

Номер слайду 18

18ЄВРОПЕЙСЬКИЙ БАНК РЕКОНСТРУКЦІЇ ТА РОЗВИТКУ (ЄБРР) є регіональним міжнародним банком, що розпочав свою діяльність у 1991 р. Банк було створено зі спеціальною метою – сприяти переходу до відкритої економіки, орієнтованої на ринок, та розвитку приватної підприємницької діяльності у країнах Центральної і Східної Європи та країнах – колишніх республіках СРСР.

Номер слайду 19

192453сприяння переходу до ринкової економіки та оцінка впливу своїх проектів на процес переходу країн на ринкові умови господарювання;підтримка приватної підприємницької ініціативи;мобілізація внутрішнього та зовнішнього капіталу;заохочення спільного фінансування проектів та залучення прямих іноземних інвестицій у приватний та державний сектори;Функціями ЄБРР, що визначають пріоритети його діяльності, є:1допомога в діяльності інших інституцій

Номер слайду 20

До інструментів прямого фінансування ЄБРР належать: Кредити. Надаються на конкретні потреби з урахуванням кредито- і платоспроможності позичальника. Кредитний ризик або повністю бере на себе Банк, або частково синдиціюється. Кредит може бути забезпечений майном позичальника або пов’язаний з акціонерним капіталом. Мінімальна сума прямих кредитів, що надаються ЄБРР, становить 5 млн євро, хоча за певних умов сума може бути скоригована – зменшена або збільшена. Середня сума таких кредитів дорівнює близько 22 млн євро, строк кредитів – у середньому 5- 10 років.Інвестиції в акціонерний капітал. Банк купує субконтрольні пакети акцій, а також гарантує розміщення випуску акцій. При прямому вкладанні в акціонерний капітал Банк дуже часто назначає свого представника у спостережний комітет для забезпечення прозорості внутрішнього управління, підзвітності керівництва і розробляє чітку стратегію реалізації свого пакета акцій. Гарантії ЄБРР допомагають позичальникам в отриманні доступу до фінансування і розподілу ризиків відповідно до побажань ЄБРР і його партнерів з фінансування. Гарантії на експортні кредити і роздрібні банківські послуги він не надає.

Номер слайду 21

21 Охарактеризуйте Міжнародний валютний фонд і назвіть його головні завдання. Яким чином формується капітал МВФ?За якими програмами співпрацює МВФ з Україною?Надайте характеристику Світовому банку. Які інституції входять до Групи Світового банку?Охарактеризуйте діяльність фінансових організацій, що входять до Групи Світового банку. Які функції виконує МБРР?Як формуються ресурси МБРР?Які проекти кредитує МБРР в Україні?Дайте характеристику міжнародним регіональним валютно- кредитним організаціям. Охарактеризуйте Європейський банк реконструкції та розвитку. Коли і з якою метою було створено цей банк?Які функції виконує ЄБРР?Якими є основні напрями співробітництва ЄБРР з Україною?Охарактеризуйте основні інструменти фінансування, що застосовує у своїй діяльності ЄБРР?Що є спільного між МБРР і ЄБРР?У чому полягає специфіка діяльності Банку Міжнародних розрахунків?Які основні функції виконує Банк Міжнародних розрахунків?Охарактеризуйте комітети з розроблення та погодження нормативних банківських стандартів, що працюють під егідою БМР.

pptx
Додано
14 вересня 2021
Переглядів
1404
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку