Леся Українка «Як дитиною бувало...», «Вишеньки»

Про матеріал
Матеріал до уроку літературного читання на допомогу вчителю. Містить відео про біографію автора.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Як дитиною бувало...», «Вишеньки»

Номер слайду 2

Дихальна гімнастика

Номер слайду 3

Прочитай(покліпай очима або відійди подалі від екрану)

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Цікаві факти про Лесю Українку. Перші півроку життя Леся провела з батьком – мати хворіла.2. У Лесі та брата Михайла був особливий духовний зв’язок. Їх в родині навіть називали спільним іменем Мишелосіє.3. Читати навчилася в 4 роки, у 5 почала писати драматичні твори, в 6 – майстерно вишивала. У 9 років написала перший вірш «Надія. 4. Могла стати першою в Україні жінкою-композитором, мала абсолютний слух і надзвичайний хист до музики. Але хрест на кар’єрі поставила хвороба –у неї було видалено частину вражених хворобою кісток і дівчинка кілька місяців провела в гіпсі. Прекрасно малювала. 5. Родина Косачів належала до аристократії, але при цьому всіляко підкреслювала свою українськість. Усі змалечку розмовляли українською, діти носили народний одяг.

Номер слайду 7

Як дитиною, бувало,упаду собі на лихо,то хоч в серце біль доходив,я собі вставала тихо."Що, болить?" – мене питали,але я не признавалась –я була малою горда, –щоб не плакать, я сміялась.1. Поясніть, як ви зрозуміли значення висловів «упаду собі на лихо», « в серце біль доходив». Як дитиною, бувало…2. Висловіть міркування. Чому дівчинка, «хоч в серце біль доходив» не плакала?3. Які риси характеру допомагали їй переборювати біль?4. З якою інтонацією слід читати вірш?

Номер слайду 8

Червоніє зелен-сад,намистинки скрізь висять,як достигнуть – їх з’їдять,тільки кісточки летять. Загадка

Номер слайду 9

Поблискують черешенькив листі зелененькім,черешеньки ваблять очідіточкам маленьким. Дівчаточко й хлоп'яточкопід деревцем скачуть,простягають рученятата мало не плачуть. Раді б вишню з'їсти,та високо лізти,ой раді б зірвати,та годі дістати! «Ой вишеньки-черешеньки,червонії, спілі,чого ж бо ви так високовиросли на гіллі!»«Ой того ми так високовиросли на гіллі,—якби зросли низесенько,чи то ж би доспіли?»Вишеньки (підр. С.114)

Номер слайду 10

Дай відповіді на питання

Номер слайду 11

Переглянь

Номер слайду 12

«Мавка. Лісова пісня» –український мультфільм за мотивами «Лісової пісні» Лесі Українки та на образах зі слов’янських міфів і легенд.

Номер слайду 13

На все добре!

Номер слайду 14

ВИКОРИСТАНІ ВІДЕОhttps://www.youtube.com/watch?v=B9 JW6xzsyf0https://www.youtube.com/watch?v=Fa2 N0-s. BPXI

pptx
Додано
14 січня
Переглядів
506
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку