Лейкоцити, тромбоцити. Зсідання крові.

Про матеріал
Тема: Лейкоцити, тромбоцити. Зсідання крові. Мета: • сформувати в учнів знання про про будову і функції лейкоцитів і тромбоцитів; • вивчити механізми зсідання крові як захисної реакції організму від крововтрати; • підкреслити важливість знань людиною понять про спадкову хворобу – гемофілію; • навчити учнів складати схеми змін в крові, які зумовлюють процес зсідання. Тип уроку: урок засвоєння нових знань, умінь і навичок Обладнення: підручник, мультимедія, мікроскопи, мікропрепарати крові людини.
Перегляд файлу

Класс: 8

Тема: Лейкоцити, тромбоцити. Зсідання крові.

Мета:

  • сформувати в учнів знання про про будову і функції лейкоцитів і тромбоцитів;
  • вивчити механізми зсідання крові як захисної реакції організму від крововтрати;
  • підкреслити важливість знань людиною понять про спадкову хворобу – гемофілію;
  • навчити учнів складати схеми змін в крові, які зумовлюють процес зсідання.

Тип уроку: урок засвоєння нових знань, умінь і навичок

Обладнення: підручник, мультимедія, мікроскопи, мікропрепарати крові людини.

Хід уроку

1. Організаційний момент

Привітання з класом. Перевірка готовності до уроку

2. Повідомлення учням теми, мети уроку.

Ви вже знаєте, що, крім еритроцитів, до формених елементів крові належать лейкоцити та тромбоцити. Сьогодні на уроці ми маємо поглибити наші знання із складу крові, вивчити механізми зсідання та дізнатися про таку важливу хворобу як гемофілія.

3. Мотивація і актуалізація.

... у здорової людини в крові приблизно 1,5 трильйона тромбоцитів, але вони такі малі, що їх можна помістити в дві десертні ложки;

... вперше тромбоцити відкрив французький вчений О.Донне 1842р.;

... тривалість життя тромбоцитів 5-8 днів;

... вплив вітаміну К на зсідання крові довів датський вчений-біохімік Х.Дам спільно з американським біохіміком Е.А.Дойзі, за що їм в 1943р. було присуджено Нобелівську премію;

... О.В.Паладін, засновник Інституту біохімії АН України, 1944р. синтезував водорозчинний аналог вітаміну К – вікасол, який нині широко застосовують у медицині.

4. Вивчення нового матеріалу.

Яка будова і які функції лейкоцитів?

Відкрийте підручник на сторінці 109

Давайте зачитаємо та запишемо, що таке лейкоцити.

Лейкоцити - безбарвні клітини, тому їх ще називають білі клітини крові.

Зверніть увагу на малюнок на екнарі.

Є кілька видів лейкоцитів, різних за розмірами, будовою і функціями. Усі вони, на відміну від еритроцитів, мають ядро. Форма лейкоцитів непостійна, тому вони здатні утворювати несправжні ніжки (псевдоподії) та рухатись подібно до амеби.

Деякі види лейкоцитів завдяки цій властивості можуть проникати крізь стінки капілярів і рухатись у міжклітинних просторах. (малюнок 93 в підручнику)

ейкоцити утворюються в червоному кістковому мозку, дозрівають у тимусі (вилочковій залозі), селезінці (пригадайте, де розташований цей орган і які його функції), апендиксі, лімфатичних вузлах. Тривалість життя - від 6-10 годин до десятків років. Руйнуються лейкоцити в селезінці та місцях запалення.

У 1 мм3 крові міститься від 6 до 10 тис. лейкоцитів. Кількість їх у крові може змінюватися. Це пояснюють тим, що половина лейкоцитів перебуває у міжклітинних проміжках, третина - у червоному кістковому мозкові й лише невелика частка міститься у кровоносному руслі.

Збільшення числа лейкоцитів понад фізіологічну норму називають лейкоцитозом. (Малюнок 94 ст 109 в підручнику). Він розвивається унаслідок запальних процесів, інфекційних та онкологічних захворювань, після споживання їжі та важкої фізичної праці (як ви думаєте, чому?).

Зменшення числа лейкоцитів у крові нижче норми називають лейкопенією. Її спричиняють деякі інфекційні захворювання, а також променеве враження організму.

Основна функція лейкоцитів - захист організму від хвороботворних мікроорганізмів, чужорідних білків, сторонніх тіл, які проникають у кров і тканини. Таким чином, лейкоцити беруть участь у забезпеченні імунітету.

Імунітет - здатність організму захищати власну цілісність, біологічну індивідуальність і сталість внутрішнього середовища. Докладніше про механізм дії та види імунітету ви дізнаєтеся згодом.

Захисні функції лейкоцитів вивчав наш співвітчизник І.І. Мечников - видатний учений, який тривалий час працював в Одеському національному університеті, що носить його ім’я. Спостерігаючи за певними видами лейкоцитів, він виявив явище фагоцитозу й пов’язав з ним захисні властивості організму людини і тварин. Так він відкрив явище клітинного імунітету.

ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ! Імунітет, який забезпечують певні види лейкоцитів, здатних шляхом фагоцитозу захоплювати й знешкоджувати чужорідні сполуки та мікроорганізми, називають клітинним. Такі лейкоцити містять ферменти, які розщеплюють клітини мікроорганізмів. Гній, що утворюється в тканинах при запаленнях, - це скупчення мертвих лейкоцитів.

Будова і функції тромбоцитів.

До формених елементів крові належать тромбоцити, або кров’яні пластинки. Це безбарвні, без’ядерні, неправильної форми ділянки цитоплазми, оточені плазматичною мембраною. Кількість їх у нормі становить 150-400 тис. в 1 мл крові. Утворюються тромбоцити в червоному кістковому мозку з великих кровотвірних клітин.

 

З однієї такої клітини може утворитися до 4000 тромбоцитів (мал 95 ст 110)

Тривалість життя тромбоцитів становить приблизно 5-8 днів, після чого вони руйнуються в печінці та селезінці. Тромбоцити також легко руйнуються при пошкодженні кровоносних судин, відіграючи важливу роль у процесах зсідання крові.

Як відбуваються процеси зсідання крові? Зсідання крові - важлива захисна реакція організму, яка запобігає втратам крові в разі порушення цілісності кровоносних судин.

Під час зсідання крові утворюється кров’яний згусток, що закриває пошкодження в судині. Якщо травми незначні й ушкоджені дрібні кровоносні судини, то зсідання крові відбувається переважно за рахунок тромбоцитів. Спочатку вони виділяють біологічно активні речовини, які забезпечують деяке звуження ушкоджених судин. Потім тромбоцити прилипають до волоконець сполучної тканини, закупорюючи ушкоджене місце. У разі травмування більших судин, де високі тиск і швидкість руху крові, спрацьовує інший механізм. Він полягає в перетворенні розчинного білка плазми крові фібриногену на нерозчинний фібрин у результаті чого утворюється щільний тромб.

(мал 96 ст 111)

У деяких людей зсідання крові порушене. Таке захворювання називають гемофілією. Це спадкове захворювання, на яке хворіють переважно чоловіки. Передається воно по материнській лінії і характеризується тим, що у хворої людини навіть за незначних ушкоджень кровоносних судин кров не зсідається. Хворі на гемофілію, якщо не вживатимуть спеціальних ліків, можуть загинути від втрати крові навіть за незначного поранення.

У разі деяких захворювань (наприклад, атеросклерозу) кров може зсідатися всередині судини й утворювати в ній тромби. Вони можуть закупорювати кровоносні судини, що небезпечно для життя людини. В організмі людини є речовини, які запобігають зсіданню крові й утворенню тромбів. До них належать гепарин, який утворюється в різних органах, зокрема в печінці, і фермент сироватки крові - фібринолізин.

5. Узагальнення та систематизація знань.

Відкрийте сторінку 112 та ознайомтесь із завданням в лабораторній роботі №1 «Мікроскопічна будова крові людини»

ЛАБОРАТОРНА РОБОТА № 1

Тема: Мікроскопічна будова крові людини

Обладнання та матеріали: мікроскопи, мікропрепарати крові людини.

Хід роботи

1. Підготуйте мікроскоп до роботи.

2. За малого збільшення мікроскопа розгляньте мікропрепарат крові людини. Зверніть увагу на кількість, форму і розміщення основних видів кров'яних клітин.

3. Переведіть мікроскоп на велике збільшення, розгляньте та порівняйте структуру еритроцитів і лейкоцитів.

4. Порівняйте форму, розміри, наявність ядра в еритроцитах і лейкоцитах людини. Складіть таблицю.

5. Зробіть висновки.

 

 

 

 

 

Користуючись підручником заповніть таблицю

«Основні властивості тромбоцитів та лейкоцитів» (зразок)

Назва форменого елемента

Тромбоцит

Лейкоцит

Забарвлення

безбарвні

безбарвні

Форма

неправильна

непостійна

Наявність ядра

немає

є

Кількість у 1 мм3 крові

180 –320 тисяч

6–8 тисяч

Місце утворення

червоний кістковий мозок

червоний кістковий мозок, селезінка, лімфатичні вузли

Місце руйнування

печінка й селезінка

селезінка та місця запалення

Час існування

8-11 днів

від 2–4 днів до декількох років

Основні функції

зсідання крові

захист організму від мікроорганізмів, чужорідних білків, які проникають у кров і тканини

 

 

6. Підбиття підсумків уроку.

Вчитель дає кожному учню по порядку дати оцінку або уроку, або своєму настрою на уроці або оцінку тих знань які він отримав за 5 бальною шкалою

7. Повідомлення домашнього завдання.

Прочитати параграв 25, вивчити ключові терміни, виконати кросворд онлайн.

Кросворд - https://learningapps.org/watch?v=pafqgma1n22

 

 

Презентація до уроку:  https://www.canva.com/design/DAE7DiE17yo/9-OKo-3syzznfPgT1sOjhg/view?utm_content=DAE7DiE17yo&utm_campaign=designshare&utm_medium=link&utm_source=publishsharelink

 

 

docx
До підручника
Біологія 8 клас (Матяш Н.Ю., Остапченко Л.І., Пасічніченко О.М., Балан П.Г.)
Додано
18 березня 2022
Переглядів
7257
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку