Кровотечі. Серцево-судинні хвороби та їх профілактика.нейтралізації.

Про матеріал
Тема: Кровотечі. Серцево-судинні хвороби та їх профілактика.нейтралізації. Мета: • сформувати в учнів поняття про причини та види порушень , які виникають у серцево-судинній системі ; • вивчити різноманітність серцево-судинних хвороб, їх причини та профілактику, формувати практичні вміння і навички, ознайомити учнів із досягненнями медичної науки в галузі хірургії серця, показати вплив факторів , що діють негативно на серце та судини ; • ознайомитися зі способами профілактики захворювань кровоносної системи ; • розвивати вміння учнів робити самостійні висновки з відомих фактів , підводити підсумки ; • узагальнити і систематизувати набуті знання ; Тип уроку: комбінований Обладнення: таблиці, презентація, схеми, роздатковий матеріал, бинти, джгути.
Перегляд файлу

Додаток 1

Захворюва-

ння

Ознаки

Причини виникнення

Інфаркт

 міокарда

Тривалий біль у грудях, зміни в кардіограмі

Порушення кровопостачання ділянки серцевого м’яза, яке призвело до некрозу. Частіше за все виникає через закупорення однієї з коронарних артерій тромбом.

Аритмії

Порушення ритмічності, послідовності й сили скорочень серцевого м’яза

Зміна властивостей серця внаслідок його захворювань або порушення механізмів нервової регуляції роботи серця

Гіпертоніч-на хвороба

 

Підвищений артеріальний тиск, у разі виражених стадій – органічні зміни серця,  нирок і ЦНС

Дисфункція вищих судиннорегулюучих центрів, нейрогуморальних і ниркових механізмів

Інсульт

Зниження рівня свідомості, дефекти поля зору, порушення рухової фунції верхніх кінцівок, порушення статики або ходи, порушенння нормальної роботи м’язів обличчя

Порушення кровообігу в головному мозку. Що спричинені інфарктом або крововиливом у речовину мозку

Атероскле-

роз

Збільшення артеріального тиску, утворення атеросклеротичних бляшок на стінках артерій

Ущільнення артеріальної стінки за рахунок розростання сполучної тканини через відкладення жовтої жирової речовини на поверхні стінки артерії

Тромбо-

флебіт

почервоніння та болючість шкіри над варикозно зміненою веною, можливе підвищення температури тіла

Ускладнення варикозного розширення вен нижніх кінцівок

 

 

 

 

Додаток 2.1.png
Перегляд файлу

17.    Техніка накладання компресійної пов’язки

З’ясуйте лексичне значення слів «компресія», «компресійний». Доберіть до них український аналог. Який фізичний процес є основою дії компресійної пов’язки під час зупинення кровотечі?

Компресійна пов’язка створює додатковий тиск на кровоносні судини в рані і цим зупиняє венозну кровотечу. Великі венозні кровотечі небезпечні для життя, тому правильно накладена компресійна пов’язка може врятувати життя людини. Для її накладання використовують бинт, бажано еластичний, а також такі спеціальні перев’язувальні засоби, як індивідуальний перев'язувальний пакет та ізраїльський бандаж.

Компресійну пов'язку як спосіб зупинки кровотечі застосовують:

  для зупинки венозної кровотечі (іл. 56.1 а);

image 

Іл. 56.1. Компресійна пов'язка для зупинки: а — венозної кровотечі б — масивної кровотечі після прямого тиску на рану в — масивної кровотечі після тампонування рани

  для зупинки масивної кровотечі:

-                     після прямого тиску на рану, якщо кровотеча зупинилась або незначна (іл. 56.1 б);

-                     після тампонування рани, якщо кровотеча зупинилась або незначна (іл. 56.1 в);

Послідовність накладання компресійної пов’язки

image 

Іл. 56.2. Накладіть на рану стерильну або чисту марлеву серветку

image 

Іл. 56.3. Поверх серветки (над всією раною) накладіть валик з бинта чи вати (а) або іншу річ, наприклад мобільний телефон, за допомогою якого буде створюватись необхідний тиск

image 

Іл. 56.4. Валик притисніть до рани турами бинтової пов’язки, спостерігаючи зупинку кровотечі. Щоб створити потрібний тиск для зупинки кровотечі використовуйте еластичний бинт

image 

Іл. 56.5. До рани можна прикласти міхур з льодом

image 

Іл. 56.6. Схема накладання шарів компресійної пов’язки

image 

Іл. 56.7. Схема дії компресійної пов’язки

image 

Іл. 56.8. Схема-алгоритм накладання компресійної пов’язки

Особливості накладання і використання компресійної пов’язки

                     Не затягуйте компресійну пов’язку настільки сильно, щоб вона перешкоджала кровообігу. Валик, що підкладається під бинт, стискає поранені кровоносні судини і зупиняє кровотечу. Якщо шкіра нижче компресійної пов’язки стає холодною на дотик, синіє або німіє, а пульс не відчувається після пальпування, вона затягнута занадто сильно. У разі таких порушень циркуляції крові послабте і перев’яжіть пов’язку. Періодично оглядайте кінцівку нижче рани (пальці рук або ніг), щоб переконатися в тому, що нормальна циркуляція крові збережена.

                     Компресійна пов’язка має таку ж кровозупинну дію, як прямий тиск на рану. Але після її накладання руки рятівника звільняються і він може виконувати інші дії.

                     Під час зупинки масивної кровотечі перевагу надають прямому тиску на рану, тампонуванню рани, компресійній пов’язці та їх поєднанню, а не накладанню турнікета (джгута). Сильне стискання м’яких тканин кінцівки, цілковите порушення кровообігу і виражений біль може сприяти розвитку шоку. Тому турнікет (джгут) накладають тільки тоді, коли зазначені вище заходи не зупинили кровотечу.

                     У випадку, коли машина швидкої допомоги не зможе вчасно приїхати на місце події (наприклад, у лісі, у горах тощо), а також у разі самостійного транспортування постраждалого з масивною кровотечею до лікувального закладу, заміна турнікета (джгута) на інші засоби, у тому числі тампонування рани, компресійну пов’язку або їх поєднання, повинна проводитись медичними працівниками якомога швидше, якщо дозволяють умови, однак не пізніше двох годин після первинного накладання. Отже, тривалість транспортування такого постраждалого до лікувального закладу не повинна перевищувати вказаний термін.

Зупинка масивної кровотечі повинна здійснюватися шляхом прямого тиску на рану, накладанням компресійної пов’язки, тампонуванням рани, у тому числі стерильними перев’язувальними та кровоспинними засобами. Нерідко доводиться використовувати комбінацію цих способів. Якщо ці методи не зупиняють кровотечу, накладають турнікет (джгут).

Використання (ІПП) як компресійної пов’язки

Кожну з двох ватно-марлевих подушечок згорніть у валики (іл. 56.9) і накладіть так, щоб вони лежали поздовж кінцівки, накриваючи рану (іл. 56.10). Валики притисніть до рани турами бинтової пов’язки (іл. 56.11), спостерігаючи поступову зупинку кровотечі.

image 

Іл. 56.9. Підготовка ІПП до використання як компресійної пов’язки

image 

Іл. 56.10. Накладання валиків з подушечок ІПП поздовж кінцівки

image 

Іл. 56.11. Притискання валиків до рани

«Ізраїльський бандаж» — це стерильна компресійна пов’язка, призначена для контролю кровотечі. Бандаж запакований двічі, що забезпечує його стерильність. (Зовнішнє пакування можна також використовувати як перев'язувальний матеріал у разі пневмотораксу).

Ця пов’язка для екстреної допомоги була винайдена Бернардом Бар-Натаном — ізраїльським військовослужбовцем, медиком і бізнесменом. Він сконструював бандаж на зміну імпровізованим пов’язкам, щоб зберегти час у критичних ситуаціях. Бар-Натан витратив чимало років на тестування різних тканин і тиску, і лише в 1995 р. зупинився на бандажі з оптимальним тиском на рану, яка не спричиняла ефекту джгута.

Ставши стандартом для елітних підрозділів армії США, цей бандаж замінив попередні бойові пов’язки. Бандаж був уперше використаний у великому масштабі під час Боснійської війни, де із ним пов'язують порятунок багатьох життів. З тих пір він був оптимальним інструментом для військових, державних і громадських організацій по всьому світу.

Використання ізраїльського бандажу як компресійної пов’язки. Бандаж для першої допомоги з аплікатором для тиску на рану — The First Care Bandage — ізраїльський бандаж (ізраїльська компресійна пов’язка) (іл. 51.12) накладають у разі поранень на будь-яку поверхню тіла людини. Його можна використовувати як асептичну пов’язку та як компресійну пов’язку.

image 

Іл. 56.12. Ізраїльська компресійна пов'язка

Послідовність накладання компресійної пов'язки за допомогою ізраїльського бандажа на рану кінцівки і шиї.

• Витягніть бандаж з прогумованої та поліетиленової упаковки (іл. 56.13). Підготуйте подушечку до використання (іл. 56.14).

image 

Іл. 56.13. Витягніть бандаж з прогумованої та поліетиленової упаковки

image 

Іл. 56.14. Підготуйте подушечку до використання

image 

Іл. 56.15. Накрийте подушечкою всю поверхню рани кінцівки

image 

Іл. 56.16. Еластичним бандажем обгорніть кінцівку один раз

image 

Іл. 56.17. Проведіть його через отвір аплікатора для створення тиску на рану

image 

Іл. 56.18. Поверніть в протилежний бік, притискаючи аплікатор до подушечки

image 

Іл. 56.19 а, б. Повністю забинтуйте аплікатор і подушечку, створюючи необхідний тиск

image 

Іл. 56.20. Край еластичної стрічки закріпіть спеціальними фіксаторами

image 

Іл. 56.21. Послідовність накладання компресійної пов’язка на рану шиї

1.   Для зупинки яких кровотеч накладається компресійна пов’язка?

2.   Яка послідовність накладання компресійної пов’язки?

3.   Які особливості накладання і використання компресійної пов’язки?

4.   Яка послідовність накладання індивідуального перев’язувального пакета як компресійної пов’язки?

5.   Яка послідовність накладання ізраїльського бандажа як компресійної пов’язки?

6.   Як накладається ізраїльський бандажу разі поранень шиї?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

18-19. Техніка винесення поранених

image 

«МАЮ ЧЕСТЬ»

Розгляньте фото, придумайте йому назву й складіть усно розповідь про відображену на ньому ситуацію за поданим нижче початком.

Винесення поранених у ситуаціях воєнного і мирного часу проводять для уникнення повторного ураження та безпечного надання медичної допомоги. ...

Винесення поранених в умовах воєнного часу передбачає:

  відтягування поранених із зони обстрілу;

  винесення / перенесення поранених: а) на руках і за допомогою санітарної лямки із зони обстрілу та в зоні укриття одним санітаром; б) винесення / перенесення поранених на руках і за допомогою санітарної лямки із зони обстрілу та в зоні укриття двома санітарами; в) винесення / перенесення поранених на санітарних ношах в зоні укриття ланкою санітарів-носіїв.

Відтягування поранених із зони обстрілу. Військовослужбовець, який отримав поранення, перебуваючи в зоні обстрілу (червона зона), потребує евакуації за її межі. Масивна кровотеча, яка може виникнути через поранення, є основною причиною смерті на полі бою в перші хвилини. Тому, за її наявності, необхідно зупинити кровотечу і відтягнути пораненого за межі небезпечної зони.

  У разі масивної кровотечі поранений гине:

— до 2 хв (рани шиї, стегна й пахвинної ділянки, плеча і пахвової ямки);

— до 1 год (рани обличчя й частини голови, передпліччя, гомілки й тулуба).

  Основне завдання під час переміщення поранених в безпечну зону — запобігання виникненню інших постраждалих.

Під час відтягування пораненого з небезпечної зони виникає ризик бути пораненим особі, яка надає допомогу. Зменшувати цю небезпеку можна різними шляхами.

За можливості, поранені мають самі собі накласти турнікет (джгут) і самостійно відповзти чи навіть відбігти з небезпечного місця.

Якщо цієї можливості немає, основним способом захисту санітара від поранення під час зупинки масивної кровотечі та відтягування пораненого з небезпечної зони є вогнева перевага воїнів свого підрозділу.

Необхідно мати на увазі, що сучасні військові засоби індивідуального захисту (бронежилет, каска), зброя, боєприпаси, аварійне спорядження, вода, засоби зв’язку та інше устаткування зазвичай збільшують вагу солдата на 25—30 кг.

Відтягування пораненого здійснюють на невеликі відстані (10-20 м), одним або двома санітарами, з метою захисту від повторного ураження та проведення інших заходів домедичної допомоги в безпечних умовах. Вибираючи спосіб відтягування, беруть до уваги захисні властивості рельєфу місцевості та конкретні умови бойової обстановки. Для запобігання ураження супротивником, підповзаючи до пораненого, санітар не повинен підніматись вище його тіла.

Відтягування пораненого одним санітаром. Один санітар може на собі відтягнути пораненого, залежно від характеру поранення, у положенні на боці (іл. 57.1) або на спині (іл. 57.2), а також із застосуванням допоміжних засобів.

image 

Іл. 57.1. Відтягування пораненого на боці

image 

Іл. 57.2. Відтягування пораненого на спині

image 

Іл. 57.3. Відтягування пораненого стоячи

image 

Іл. 57.4. Відтягування пораненого навприсядки

image 

Іл. 57.5. Відтягування пораненого за підпалові ділянки

Більш небезпечне для санітара — відтягування пораненого однією людиною стоячи або навприсядки, утримуючи за спорядження (іл. 57.3, іл. 57.4) або за підпахвові ділянки (іл. 57.5). У цьому випадку він стає помітною мішенню для супротивника, а рух потребує великих енерговитрат, і тому його можна здійснювати на дуже обмежені відстані.

Зазначені вище способи відтягування доступні для фізично міцного санітара. Застосуваня допоміжних засобів (санітарна лямка, мотузка та плащ-намет) полегшують перетягування завдяки зменшенню тертя між тілом і землею.

У випадку відтягування на плащ-наметі (іл. 57.6), після перевірки надійності закріплення лямки до плащ-намета, санітар перекидає петлю через ліве або праве плече і починає повзти, тягнучи за собою постраждалого або підтягуючи після переповзання на відстань у межах довжини лямки.

Відтягування пораненого двома санітарами за спорядження (іл. 57.7) дає можливість виконувати це швидше, але надає змогу супротивнику обстрілювати відразу двох солдатів. Значно зручніше для рятувальників і пораненого відтягувати його на плащ-наметі (іл. 57.8) або з використанням волокуш одним санітаром (іл. 57.9, іл. 57.10).

image 

Іл. 57.6. Відтягування пораненого на плащ-наметі одним санітаром

image 

Іл. 57.7. Відтягування пораненого двома санітарами за спорядження

image 

Іл. 57.8. Відтягування пораненого на плащ-наметі двома санітарами

image 

Іл. 57.9. Укладання на волокуші

image 

Іл. 57.10. Відтягування пораненого з використанням волокучії одним санітаром

Винесення (перенесення) пораненого на руках і за допомогою санітарної лямки із зони обстрілу та в зоні укриття одним санітаром-носієм. Від своєчасності й правильності організації винесення поранених з поля бою залежить їхнє життя. Необхідно швидко винести пораненого із зони обстрілу (червоної зони) в укриття (жовту зону). Але в більшості випадків перенесення поранених здійснюють в умовах відсутності прямого вогню супротивника, їх виносять на руках та з використанням допоміжних засобів. Залежно від рельєфу місцевості, відстані та інших умов ситуації, виносять постраждалого один, два і більше санітарів-носіїв.

image 

Іл. 57.11. Підтримування пораненого одним санітаром

image 

Іл. 57.12. Перенесення на спині (метод Гауса)

Якщо поранений притомний і може сприяти переміщенню, використовують спосіб підтримування пораненого одним санітаром (іл. 57.11). Перенесення на спині (метод Гауса) (іл. 5 7.12) можна легко і швидко застосовувати, перемішуючись із червоної зони (обстрілу) в жовту (укриття). Захопіть зап'ясток і передпліччя пораненого солдата через плече і нахиліться вперед, відірвавши його від землі. У разі правильного виконання рятувальник може одночасно застосовувати зброю.

Крім цього, санітар-носій може самостійно виносити поранених на руках перед собою (іл. 57.13 а), на спині (іл. 57.13 б) та плечах (іл. 57.14). Щоб винести пораненого на течах, санітар надає йому напівсидячого положення, а сам стає на коліно і просовує голову під його праву руку, потім обхоплює тіло постраждалого і накочує його на своє праве плече. Цим способом добре переносити на малу відстань непритомного пораненого.

image 

Іл. 57.13. Винесення пораненого одним санітаром: а — перед собою; б — на спині

image 

Іл. 57.14. Винесення пораненого одним санітаром на плечах

Один санітар може переносити постраждалого за допомогою лямки санітарної двома способами —лямки, що складена кільцем, та у вигляді «вісімки».

Лямка складається в кільце шляхом проходження вільного кінця через пряжку, відповідно до зросту санітара-носія. Довжина кільця має дорівнювати відстані від кисті однієї руки до кисті другої, коли вони розведені в боки на рівні плечей і одна з них зігнута в лікті під прямим кутом (іл. 57.15).

image 

Іл. 57.15. Лямка санітарна, що складена кільцем

image 

Іл. 57.16. Підготовка пораненого до перенесення

image 

Іл. 57.17. Перенесення за допомогою лямки санітарної

Постраждалого санітар кладе на здоровий бік і просовує під нього лямку так, щоб одна половина кільця була під сідницями пораненого, а інша — пройшла під пахвами, на його спині. Тоді з кожного боку пораненого створюються петлі, зброя лежить біля нього на землі, збоку має бути вільний кінець лямки (іл. 57.16). Відтак санітар стає на коліна, одягає лямку, піднімається на весь зріст і тримається трохи нахиленим уперед (іл. 57.17).

Цей спосіб дає змогу переносити пораненого, який не може триматися за санітара; крім того, в останнього обидві руки вільні, що дає змогу нести зброю та полегшує рух. Але недоліком є значний тиск лямки на груди пораненого.

У разі перенесення за допомогою лямки, що складена «вісімкою», вільний кінець її просовують між брезентовою накладкою, яка пришита на лямку ближче до середини, а потім через пряжку. «Вісімка» має за довжиною дорівнювати розведеним убік рукам санітара на рівні плечей (іл. 57.18). Поранений тримається за плечі санітара або його поясний ремінь, а санітар під час руху може тримати його за руки (іл. 57.19).

image 

Іл. 57.18. Лямка санітарна, що складена «вісімкою»

image 

Іл. 57.19. Перенесення пораненого за допомогою лямки санітарної носильної, складеної «вісімкою»

Винесення (перенесення) на руках і за допомогою санітарної лямки із зони обстрілу та в зоні укриття двома санітарами (ланкою санітарів-носіїв). Два санітари-носії, які працюють разом, утворюють ланку. Вони мають уміти використовувати різні способи.

винесення постраждалих із поля бою і обов’язково враховувати характер поранення, щоб застосувати оптимальний, який не загрожує додатковою травматизацією або повторним пораненням.

Винесення (перенесення) на руках двома санітарами (ланкою санітарів-носіїв).

Перенесення на спині ланкою санітарів-носіїв подібне до перенесення на спині за методом Гауса (іл. 57.20). Цей спосіб перенесення можуть застосовувати в зоні обстрілу, бо він не потребує тривалої підготовки. Удвох робити це легше, ніж одному, але, у момент обстрілу, санітари й поранений створюють дуже зручну групову мішень.

image 

Іл. 57.20. Перенесення на спині ланкою санітарів-носіїв

image 

Іл. 57.21. Винесення пораненого ланкою санітарів за плечі та ноги або «один за одним»

Спосіб винесення пораненого за течі та ноги або «один за одним» (іл. 57.21) не потребує часу на підготовку, і тому його доцільно застосувати в зоні обстрілу. Особливо він зручний для використання у вузьких місцях (ходи сполучення, траншеї, підвали тощо).

Для винесення постраждалого на руках санітари створюють сидіння за допомогою двох, трьох або чотирьох рук. Якщо поранений непритомний або не може триматися за шиї санітарів, вони стають біля нього обличчям один до одного, кожний опускається на одне коліно (санітар з лівого боку — на ліве, з правого — на праве), підкладають під сідниці постраждалого по одній руці й міцно тримають їх одна за одну, двома іншими руками підтримують пораненого за спину і піднімаються для руху в повний зріст.

Можна створити «замок» з трьох рук (іл. 57.22) як сидіння, а четверта рука одного із санітарів, яка покладена на плече другого, буде опорою для спини постраждалого (іл. 57.23). Пораненого підсаджують на коліна санітарів, а потім підводять під сідниці руки.

image 

Іл. 57.22. Підготовка сидіння («замка») з трьох рук для перенесення пораненого

image 

Іл. 57.23. Винесення пораненого ланкою санітарів-носіїв на «замку» з трьох рук

За відносно доброго стану пораненого, коли він може трохи підвестись, сісти на руки санітарів і триматися за шиї, застосовують для сидіння «замок» із чотирьох рук (іл. 57.24). На руках перед собою притомного пораненого несуть на невелику відстань (іл. 57.25).

image 

Іл. 57.24. Винесення пораненого на «замку» з чотирьох рук

image 

Іл. 57.25. Перенесення пораненого на руках перед собою

image 

Іл. 57.26. Винесення пораненого «боком один до одного»

Винесення (перенесення) пораненого за допомогою лямки санітарної двома санітарами (ланкою санітарів-носіїв).

Використовуючи спосіб «боком один до одного» (іл. 57.26), петлі лямки просувають через протилежні плечі санітарів-носіїв, а перехрест лямки, яка складена «вісімкою», сягає рівня їх кульшових суглобів.

Винесення пораненого на санітарних ношах у зоні укриття ланкою санітарів Залежно від умов, що виникли на полі бою, рельєфу місцевості, відстані для перенесення постраждалих, ланка може складатися з 2—4 санітарів-носіїв. На ношах пораненого несуть ногами вперед, щоб санітар, який іде ззаду, контролював його стан, спостерігаючи за обличчям. Під час підйому вгору пораненого несуть уперед головою, щоб не опускати її нижче ніг. Якщо санітарів двоє, старший іде позаду, якщо четверо — старший у найкращій позиції для спостереження за станом пораненого (біля його правого плеча). Перед перенесенням носії опускаються на коліно, яке ближче до нош, та беруться за ручки (іл. 57.27а). За командою старшого, носії піднімають ноші (іл.

57.27б) і рухаються.

image 

Іл. 57.27. Команда носіїв з чотирьох осіб: а — команда готується підняти ноші; б — команда підняла ноші та починає рух

Спосіб «па руках» подібний до способу винесення поранених на руках перед собою. Санітари-носії підходять до притомного пораненого з протилежного від нош боку, стають на одне або на обидва коліна і підкладають руки під пораненого: один — під спину і поперек, інший — під сідниці й гомілки. Після команди «Піднімай» санітари одночасно піднімають постраждалого і за командою «Опускай» обережно кладуть на ноші (іл. 57.28).

image 

Іл. 57.28. Спосіб укладання притомного пораненого «на руках» двома санітарами

image 

Іл. 57.29. Спосіб укладання непритомного пораненого «на руках» трьома санітарами

Якщо поранений непритомний, укладання на ноші мають здійснювати 3 санітари: перший підтримує голову і спину, другий — таз, третій — ноги (іл.

57.29).

image 

Іл. 57.30. Спосіб укладання пораненого «за одяг»

image 

Іл. 57.31. Спосіб укладання пораненого «накочуванням»

image 

Іл. 57.32. Підготовка лямки санітарної для перенесення нош

Спосіб піднімання «за одяг» полягає в тому, що перший санітар береться однією рукою за поясний ремінь, а другою підтримує голову, інший санітар однією рукою міцно бере за штани вище колін, а пальці другої пропускає під гомілки (іл. 57.30). Потім виконують такі самі дії, як і, піднімаючи «на руках».

Укладання «накочуванням» доцільно застосовувати в разі великої маси тіла пораненого. У такому випадку ноші ставлять до здорового боку пораненого, санітари підходять з протилежного боку і підкладають руки під його спину, поперек, сідниці та гомілки, потім обережно перекочують пораненого на ноші (іл. 57.31). Після того, як постраждалого поклали на ноші, а його зброю взяв один із санітарів, подають команду «Ланка на місце». Перший санітар стає біля ніг пораненого спиною до нього, а другий — біля голови, обличчям до нього. Наступна команда «На лямки» (лямки надягаються так, щоб петлі були по боках санітара-носія, а перехрест — на спині, на рівні лопаток) (іл. 57.32). Санітари нахиляються і згинають ноги в колінах, аби надіти петлі лямок на ручки нош якнайближче до їх полотнища (іл. 57.33).

image 

Іл. 57.33. Санітари надягають петлі лямок на ручки нош

image 

Іл. 57. 34. Використання для винесення лямок санітарних

image 

Іл. 57.35. Винесення пораненого ланкою

За командою «Піднімай» піднімають ноші за ручки, спочатку головний кінець, і після команди «Ланко, руш» починають рух не в ногу, задля чого перший санітар починає крокувати з правої, а другий — із лівої ноги (іл. 57.34). Для зупинки подають команди «Ланко, стій», «Ноші поставити»; санітари ставлять ноші на землю.

Для збереження горизонтального положення нош із пораненим на крутих підйомах та спусках ланка збільшується, як правило, до 3-4 санітарів-носіїв (іл.

57.35).

Залежно від характеру й локалізації поранення, треба створити умови для перенесення на ношах і перевезення в авто (іл. 57.36). Для перенесення постраждалого з підозрою на перелом хребта на ноші кладуть основу з твердого матеріалу        (дошки        тощо)           (іл.     57.36.1).      За      черепно-мозкової          травми транспортують постраждалого з припіднятим головним кінцем нош і повернутою набік головою (іл. 57.36.2). Для запобігання шоку та покращання кровопостачання мозку головний кінець нош дещо опускають униз. Якщо це неможливо, ноги піднімають угору, руки вкладають на груди (іл. 57.36.3. іл. 57.36.4).

Пораненого в груди краще нести напівсидячи, підклавши для цього під спину речовий мішок (іл. 57.36.5). У разі поранення живота чи підозри на перелом кісток таза поранений має лежати на спині, під коліна треба покласти речовий мішок (іл. 57.36.6). Поранених у щелепну ділянку, з позивами на блювання, для запобігання потраплянню крові та блювотних мас в дихальні шляхи кладуть обличчям униз, підклавши під чоло плащ-намет або зігнуту руку самого постраждалого (іл. 57.36.7). Непритомного для запобігання непрохідності ДШ повертають на бік (стабільне положення на боці) (іл. 57.36.8).

image 

Іл. 57.36. Положення постраждалих під час транспортування

Положення тіла

Покази

1 — горизонтальне на

спині, на щиті

 підозра на перелом хребта, свідомість збережена

2 — з піднятим на 10-15° головним кінцем і

поворотом голови

черепно-мозкова травма, блювання, притомний

 

3 — з піднятим на 10-15° ножним кінцем; 4 — горизонтальне з трохи піднятими верхніми і нижніми кінцівками

для запобігання шоку та покращення кровопостачання головного мозку за масивної  зовнішньої або внутрішньої кровотечі (за ослаблення

або відсутності пульсу на променевих артеріях)

5 — напівсидячи

травми грудної клітки

6 — положення «жабки»

підозра на перелом кісток таза

7 — горизонтальне на животі

 у разі тяжких травм кров і слина не затікатимуть у ДШ

8 — стабільне положення на боці

 

у непритомного за самостійного дихання

image 

Іл. 57.37. Термопокривало

image 

Іл. 57.38. Військові медичні ноші

image 

Іл. 57.39 Перенесення на плащ-наметі

Для запобігання шоку в разі масивної зовнішньої та підозри на внутрішню кровотечу постраждалого, після укладання на ноші, необхідно вкрити ковдрою, плащ-наметом чи закутати в термопокривало (іл. 57.37), а взимку, за можливості, прикласти хімічну грілку.

image 

Іл. 57.40. Механізм травми шийного відділу хребта

Звичайні ноші часто не придатні для перенесення поранених в окопах повного профілю та у звивистих ходах сполучення, тому що можуть застрягати на поворотах. У таких випадках треба використовувати м’які ноші, якими оснащують медичні підрозділи ЗСУ (іл. 57.38). Тимчасово їх можна замінити плащ-наметом (іл. 57.39).

У мирний час для винесення (перенесення) постраждалих (внаслідок ДТП, пожежі тощо) застосовують такі самі способи, як і в ситуаціях воєнного часу. Крім цього, важливо пам’ятати, що виносячи постраждалого з автомобіля після ДТП, треба фіксувати шийний відділ хребта, для запобігання більш небезпечної травми (іл. 57.40).

Послідовність дій рятувальника під час винесення постраждалого з автомобіля:

  зігніть опущену ліву руку постраждалого під прямим кутом;

  трохи нахиліть постраждалого вперед, проведіть свою праву руку за його спиною, під його правою рукою і захопіть нею за зап’ястя його лівої руки; • свою ліву руку проведіть під лівою рукою постраждалого і захопіть його нижню щелепу своєю кистю;

  утримуючи щелепу, притисніть голову постраждалого до свого правого надпліччя;

  витягуйте постраждалого з автомобіля, піднімаючи його своєю правою і лівою рукою та повертаючи його спиною до себе (іл. 57.41). Інша особа може підтримувати ноги постраждалого під час перенесення. (іл. 57.42).

image 

Іл. 57.41. Витягування з автомобіля одним рятувальником

image 

Іл. 57.42. Витягування з автомобіля двома рятувальниками

image 

Іл. 57.43. Іммобілізаційний щит

Перенесення постраждалих бажано здійснювати на жорстких ношах — довгій транспортувальній дошці або іммобілізаційному щиті, на яких знерухомлена будь-яка травмована частина тіла (іл. 57.43).

1.   Які є способи винесення поранених на руках із зони обстрілу одним санітаром?

2.   Якими способами виносять поранених на руках двоє санітарів із зони обстрілу? Які небезпеки можуть виникнути при цьому?

3.   У якому положенні переносять поранених з травмами різної локалізації?

4.   Покажіть, як винести пораненого на руках із зони обстрілу одним санітаром.

5.   Продемонструйте способи перенесення поранених на санітарних ношах.

6.   Продемонструйте способи відтягування поранених із зони обстрілу.

8.                 Зімітуйте поранення різних частин тіла, обґрунтуйте і продемонструйте правильне положення таких поранених під час їх транспортування.

9.                 Виконайте й Обґрунтуйте послідовні дії рятувальника для винесення постраждалого з автомобіля після ДТП.

 

 

 

 

 

Додаток 2.png
Додаток 3.png
Додаток 4.png
Перегляд файлу



Перегляд файлу

Класс: 8

Тема: Кровотечі. Серцево-судинні хвороби та їх профілактика.нейтралізації.

Мета:

  • сформувати в учнів поняття про причини та види порушень , які виникають у серцево-судинній системі ;
  • вивчити різноманітність серцево-судинних хвороб, їх причини та профілактику, формувати практичні вміння і навички, ознайомити учнів із досягненнями медичної науки в галузі хірургії серця, показати вплив факторів , що діють негативно на серце та судини ;
  • ознайомитися зі способами профілактики захворювань кровоносної системи ;
  • розвивати вміння учнів робити самостійні висновки з відомих фактів , підводити підсумки ;
  • узагальнити і систематизувати набуті знання ;

Тип уроку: комбінований

Обладнення: таблиці, презентація, схеми, роздатковий матеріал, бинти, джгути.

Хід уроку

1. Організаційний момент

Привітання з класом. Перевірка готовності до уроку

2. Актуалізація знань

Вправа «Так», «Ні».

1. Артерії несуть кров від серця.

 2. В них завжди артеріальна кров.

 3. Вени несуть кров до серця.

 4. В легеневих венах кров артеріальна.

 5. В лівій половині серця кров артеріальна.

 6. Мале коло кровообігу починається в правому шлуночку.

 7. Велике коло кровообігу починається в лівому передсерді.

 8. Тиск крові в венах вищий, ніж в капілярах.

 9. Гіпотонія – підвищений тиск.

 10. Систола – це розслаблення  стінок серця.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

+

-

+

+

+

+

-

-

-

-

 

3. Мотивація

Я хочу навести слова американського лікаря К.Купера:  «Наш організм розрахований на 120 років життя. Якщо тривалість нашого життя менша, то це зумовлено не недоліками організму, а тим, як ми з ним поводимося» .   

4. Вивчення нового матеріалу.

Наше серце – це неймовірно працьовитий орган.

Упродовж однієї хвилин воно прокачує п'ять літрів крові. За годину серце   перекачує 300 літрів крові.

Протягом одного року воно перекачує достатньо крові, щоб наповнити олімпійський басейн – понад 2,5 мільйона літрів – і робить для цього 38,5 мільйонів скорочень.

Серцебиття впливає на нашу поведінку,  на наші відчуття, емоції і навіть інтуїцію . Коли нам доводиться приймати складне рішення, ми нерідко кажемо, що "зробили цей вибір серцем".

В усіх країнах світу серцево-судинні хвороби посідають за кількістю причин смерті перше місце. В Україні кожний четвертий громадянин працездатного віку має серцево-судинне захворювання. За поширеністю в структурі серцево-судинних хвороб перше місце серед дорослих та підлітків посідає гіпертонічна хвороба — 44 %, потім — ішемічна хвороба серця — 34 % та судинно-мозкові хвороби (зокрема інсульти) — 14 %. За показниками смертності від цих захворювань Україна посідає в Європі ганебне перше місце.

Учні об’єднуються в 3 групи:

  • Артерії (хвороби: дистонія, атеросклероз, інсульт, гіпертонічна хвороба)
  • Вени (хворобо: аритмія, вади серця, міокарди)
  • Капіляри (Варикозне розширення вен, тромбофлебіт)

Кожна група заповнює свою частину таблиці (Додаток 1)

 

 

 

Чинники, що призводять до серцево-судинних хвороб

Вправа картки.

На дошці прикріпляють колаж(Додаток 3) та картки(Додаток 4). Учні за бажанням обирають на  картинку, зачитують текст, та обирають в яке місце прикріпити картку на колаж.

Кровотечі, правила надання першої допомоги. За ушкодження кровоносних судин унаслідок травми, руйнування стінок судин за певних хвороб виникають кровотечі. Утрата крові призводить до зниження кров’яного тиску, порушення постачання киснем головного мозку, серця, інших органів. Смертельною для людини є втрата 2,0-2,5 л крові. 

Капілярні кровотечі виникають навіть за незначного ушкодження тканин. Оскільки кров по капілярах рухається повільно та під невеликим тиском, то капілярні кровотечі не спричиняють значної втрати крові, їх легко зупинити. Основним правилом надання першої медичної допомоги за таких кровотеч є знезараження рани (наприклад, йодною настоянкою) і накладання на неї марлевої пов’язки.

Венозні кровотечі виникають за ушкодження вен. У венах кров тече швидше, тому такі кровотечі призводять до значних втрат крові. За венозної кровотечі кров витікає рівномірно і має темний колір. Для її зупинки необхідно накласти тугу пов’язку, а за ушкодження великих вен — джгут, розміщуючи його нижче від місця пошкодження.

Артеріальні кровотечі є найнебезпечнішими, оскільки в артеріях кров тече під великим тиском та зі значною швидкістю.

https://uahistory.co/pidruchniki/mischuk-biology-8-class-2016/mischuk-biology-8-class-2016.files/image073.jpg

Кровотечі: а — капілярна; б — венозна; в — артеріальна

 

 

Артеріальну кровотечу розпізнають за яскраво-червоним забарвленням крові, що виривається з рани фонтаном

 

https://uahistory.co/pidruchniki/mischuk-biology-8-class-2016/mischuk-biology-8-class-2016.files/image074.jpg

 

За артеріальної кровотечі необхідно швидко притиснути пальцем ушкоджену судину (вище від місця ушкодження) і накласти джгут щоб не ушкодити шкіру, його накладають поверх одягу або іншої м’якої тканини. Коли джгута немає, можна скористатися ременем, краваткою, хусткою тощо. Для цього між тканиною і тілом вставляють міцну паличку й закручують тканину до зупинки кровотечі Після цього потерпілого негайно доправляють до лікарні. Джгут чи закрутку не можна залишати більш як на 1,5 год, щоб не спричинити змертвіння тканин. До джгута чи закрутки прикріплюють записку про час їх накладання. Якщо є потреба залишити джгут на більш як 1,5 год, то пальцем притискають артерію вище від рани й послаблюють джгут на 5-10 хв. Надзвичайно небезпечними є внутрішні кровотечі (у черевну порожнину, порожнину грудей, черепа). Виявити їх можна за зовнішнім виглядом людини. Вона блідне, виступає липкий холодний піт, дихання стає поверхневим, пульс частішає і слабне.

До прибуття швидкої медичної допомоги потерпілого кладуть і забезпечують цілковитий спокій. До ймовірного місця кровотечі прикладають холодний компрес.

Вправа «Накладання джгута»

Учні ознайомлюються з інструкцією «Зупинка артеріальної кровотечі» та працюючи в парах вчяться накладати джгута та пов’язки. (Додаток 2;2.1;2.3)

 

 

5. Узагальнення та систематизація знань.

«Встановіть діагноз» (Додаток 5)

1.    У хворого спостерігаються зміни основних функцій серця: автоматизм проведення збудження та скоротливості порушується серцевий ритм.

2.У хворого ущільнені стінки артерій, звузився  їхній просвіт, часто утворюються тромби. У хворого гіпертонічна хвороба, страждає від ожиріння.

3.У хворого спостерігається гостре порушення мозкового кровообігу, розлади його функції. Одним із наслідків цієї хвороби є розрив кровоносних судин, що супроводжується крововиливами в мозок

6. Повідомлення домашнього завдання.

Прочитати параграф 31, переглянути відео «Профілактика серцево-судинних хвороб» https://youtu.be/K6bD7DDhN9U

 

 

 

Презентація до уроку https://www.canva.com/design/DAE7QpR9zNM/cCX8i3_5PekYmZPbB2qnpg/edit?utm_content=DAE7QpR9zNM&utm_campaign=designshare&utm_medium=link2&utm_source=sharebutton

 

 

 

 

 

zip
До підручника
Біологія 8 клас (Матяш Н.Ю., Остапченко Л.І., Пасічніченко О.М., Балан П.Г.)
Додано
18 березня 2022
Переглядів
399
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку