Ліна Костенко “Життя іде і все без коректур…”

Про матеріал
Вірш має глибокий філософський зміст, який сформовано за допомогою численних антитез і порівнянь. Письменниця застосовує також уособлення й персоніфікацію для опису абстрактних понять, двоплановість метафори. Художнє світосприйняття авторки дуже тісно пов’язане з часом, що помітне і в аналізованому вірші, у якому виразно протиставлені минуле й майбутнє, час персоніфікований. Розмірковуючи над сенсом людського буття, Л. Костенко наголошує на необхідності «Зробити щось, лишити по собі…».
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Ліна Костенко“Життя іде і все без коректур…”Людині бійся душу ошукать,бо в цьому схибиш — то уже навіки.

Номер слайду 2

Вірш “Життя іде і все без коректур…” Ліни Костенко – це роздуми поетеси про сенс життя.

Номер слайду 3

“Життя іде і все без коректур…” Життя іде і все без коректур.І час летить, не стишує галопу. Давно нема маркізи Помпадур,і ми живем уже після потопу. Не знаю я, що буде після нас,в які природа убереться шати.Єдиний, хто не втомлюється, — час. А ми живі, нам треба поспішати.

Номер слайду 4

Зробити щось, лишити по собі,а ми, нічого, — пройдемо, як тіні,щоб тільки неба очі голубіцю землю завжди бачили в цвітінні. Щоб ці ліси не вимерли, як тур,щоб ці слова не вичахли, як руди. Життя іде і все без коректур,і як напишеш, так уже і буде.

Номер слайду 5

Але не бійся прикрого рядка. Прозрінь не бійся, бо вони як ліки. Не бійся правди, хоч яка гірка,не бійся смутків, хоч вони як ріки. Людині бійся душу ошукать,бо в цьому схибиш — то уже навіки.

Номер слайду 6

Слово "коректура" означає "правка". Поетеса підкреслює, що людське життя пишеться без чернетки, що у минулому вже неможливо щось змінити.

Номер слайду 7

Паспорт вірша Автор: Ліна Костенко Назва: “Життя іде і все без коректур…”. Рід: Лірика. Вид: філософська. Тема: розповідь про швидкоплинність людського життя. Ідея: в житті не буває чернеток, його неможливо переписати.

Номер слайду 8

Художні засоби: Епітети: прикрий рядок. Персоніфікація: час. Порівняння: пройдемо, як тіні: ліси не вимерли, як тур; слова не вичахли, як руди.

pptx
Додано
29 травня 2021
Переглядів
8040
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку