Лине пісня солов'їна

Про матеріал
Сценарій виховного заходу "Лине пісня солов'їна" для батьків за участю вихованців вокального гурта "Маленька країна", керівник ансамблю Л. М. Вайло
Перегляд файлу

1

 

Сценарій свята «Пісня лине солов’їна»

 

Мета. Розширити знання вихованців про культуру та мистецькі надбання українського народу; сприяти розвитку художньо-виконавських здібностей,
подальшого самовдосконалення й духовного становлення особистості; виховати музичний смак, любов і повагу до культури українського народу.

 

Ведучий. Шановні батьки, діти, гості, вітаємо вас на святі української пісні.

Україна – співучий край. На світі більше немає землі, де пісні лилися б так широко і вільно, де так просторо було б голосу і музиці.

Ведучий.  Вокальний ансамбль «Маленька країна» є своєрідною візитною карткою нашого Будинку дитячої та юнацької творчості. І сьогодні з юними вокалісти ми поринемо у неповторний та чарівний світ пісні. Ми впевнені, що кожен з присутніх відчує надзвичайну красу та велич української пісні.


              Пісні «Україно-краю», «Мова єднання»
                                                                       

Ведучий. Пісні  не звучать самі по собі, сьогодні їх співають з особливим почуттям і натхненням вихованці вокального ансамблю «Маленька країна», солісти — лауреати міжнародних, Всеукраїнських, обласних та міських фестивалів-конкурсів вокального мистецтва.

Ведучий. Найкращий початок музичного виховання – це спів, основи  якого закладає нам мати з перших хвилин життя. Колискова – це пісня материнської душі і любові, ласки і неповторної ніжності. З колискової починається потяг людини до добра.

Любі наші матусі, прийміть сьогодні в дарунок від нас цю колискову.
 

             “Колискова для матусі” виконують Арина Шумейко та Юлія Стешенко.
 

Ведучий. Вклоняємося низько найголовнішій пісні на землі і вам, наші матері!

Завжди будемо вдячні вам, любі матусі, за тепло і ніжність ваших рук!

 

               Пісню «Материнська любов» співає  Діана Остапчук і  Дар`я Іщенко
 

Ведучий. Хочеться, щоб наша рідна пісня, “легка, як сон, примарна, ніби щастя, сонячна, неначе мрія зігріла ваші серця, захопила, оповила веселковими барвами, що ними мріють весни, плаче осінь, марять зими і кличе літо”.
 

                         Пісня  Весна” - Поліна Слатвицька

 

Арсенія. Привіт тобі, кохана нене,
У цей весняний день!
Прийми вінок вітань від мене
І низочку пісень
(На сцені молодша група вокального ансамблю «Маленька країна»
Звучать пісні «Мама і я», «Цьом, цьом» )
 

Ведучий. Ми щасливі, що народилися серед народу з такою багатою душею. Жодна країна не має такого скарбу, як ми. В ЮНЕСКО зібрана фонотека народних пісень. В її фонді 30 тисяч записів українських народних пісень, в тому числі обрядових.

Ще зовсім нещодавно, з таким душевним трепетом і радістю, ми колядували і щедрували. А наша колядка «Прилетіли янголята» - унікальне культурне явище.

 

 колядка «Прилетіли янголята» - вокальний ансамбль «Маленька країна»

 

Ведучий. Пісня… Це душа народу, це безмежне поле, засіяне зерном історії та заквітчане людськими надіями, це  любов до Вітчизни і ненависть до її ворогів.
Українська пісня – це геніальна поетична біографія українського народу, це бездонна його душа, це його слава!

 

Олександр Береговий співає пісню «Ми маленькі козачата»
 

Дівчинка. Скільки ніжних, ласкавих, поетичних слів придумали люди, щоб висловити свою гарячу любов до краю, де народились і живуть.

Ми дуже славим весь наш край
І любим Україну:
Її лани, зелений гай,
В саду ясну калину.

Хлопчик. Ми, українці, – велика родина,
Мова і пісня у нас солов’їна.
Квітне в садочках
Червона калина,
Рідна земля для нас всіх – Україна.
 

«Омріяна земля», співає Вікторія Поляніна
 

Ведучий. Україна моя починається

Там, де доля моя усміхається.

 І як пісня, як спів солов`їний,

 Не кінчається Україна…


«Україночка-росиночка», співає Валерія Овчарова; «Струмочок» - квартет.
 

Ведучий. Українські люди дуже працьовиті. А ще вони люблять співати. Коли їм сумно – звучать сумні мелодії, а коли працюють – веселі.
Здавна, вечорами з нитками на полотно лягали ліричні пісенні мелодії.

До виконання пісні «Мамина сорочка» запрошується Влада Жукова.

пісня «Мамина сорочка» у виконанні Влади  Жукової      
 

Ведучий. Пісня – одне з найбільших мистецьких надбань українського народу. Нашу пісню легко впізнати вже за першими акордами. Надзвичайні мелодійність, життєлюбність, чуйність, гармонія, поетичність – невід’ємні риси української пісні.

 По-справжньому народною піснею, стала пісня «Червона рута» (написана Володимиром Івасюком). ЇЇ люблять, знають, співають у цілому світі, а сьогодні її виконують для нас батьки

                               пісня «Червона рута»
 

Ведучий. Пісні, які склав народ, передаються із уст в уста і називаються народними. Народна пісня землі української – це, насамперед, її історія, невмирущість душі народної, це - глибинний світ життя, світ надій і сподівань.

Ведучий. Є декілька легенд про те, чому український народ співучий. А я розповім вам ще одну притчу про те, як народилася пісня. Дівчина пустила косу в ніч, набрала в пригорщі роси і напоїла місяця. Тоді відчула, як спадає з неї одяг і голе тіло перетворюється в пісню, що тужливо обвивається навколо коханого. З ніжності, жертовності, терпеливого її серця і народилася пісня.
  

                            Пісня «Зоря»  - Діана Остапчук
 

Ведучий. Нашу пісню називають солов`їною. І кажуть, що солов`ї навчилися співати в українців. Ось послухайте цікавий переказ.

                       Колись солов`ї не жили в Україні, а літали по всьому світу, збираючи пісні для індійського царя. Залетів якось один соловей на Україну і сів спочити у одному селі. На той час всі люди були у полі і не було чути ні музики, ні пісень. “Що то за люди живуть тут?” – подумав соловей.

               Настав вечір, люди поверталися з поля додому і ожила в полі, на сільських вулицях пісня. А соловей заспівав свою пісню, чим і звеселив людей. Забувши про свою втому, люди так заспівали, що зачарували піснями солов`я. Полетів соловей до царського саду і заспівав повелителю українські пісні так, що цар втратив спокій і наказав пташкам співати лише в царському саду. А весною зачаровані солов`ї полетіли на Україну, щоб висиджувати пташенят і слухати найчарівніші в світі пісні...

 

                      пісня  Як у нас на Україні”, Єлизавета Михайловська

Ведучий.

 Душа народу не вмре ніколи

  Вона живе у пісні чарівній.

  Усмішка щира й сльоза джерельна

 Найвища, мабуть, нагорода їй.
 

  пісня  Прохання до неба” - Арсенія Ротанова

 

Ведучий. Святість і вічність дарують українські пісні. Такі пісні ніколи не втратять шани і голосу не загублять свого.
Шановні глядачі, гучними оплесками зустрічайте художнього  керівника  вокального ансамблю «Маленька країна», стипендіата премії міського голови - Вайло Людмилу Михайлівну.

 

Л. М. Вайло. Шановні гості та вихованці, сьогодні ми з вами поринули у світ української пісні, яка приносить людям радість і є окрасою й невід'ємною частиною життя. Ви ще раз переконалися, яке велике значення відіграє пісня в нашому житті, яку духовну красу несуть із покоління в покоління культурні здобутки нашого народу. Ми маємо зберегти та передати ці скарби наступним поколінням.

 Ведучий. Добігає кінця наше неймовірно пісенне свято.
Свято пісні важко  зупинити, адже вона повсякденно звучить у нашому житті. Музика згасне, а серця хай дзвенять піснями, щоб душі Ваші відкрилися добру!

 

Звучить музика. Всі співають пісню «Над Україною»

 

doc
Додано
14 травня 2020
Переглядів
518
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку