Лінгвістичні казки на уроках математики

Про матеріал
Дидактична казка ― це навчальний матеріал, який поданий учням у формі казки і служить засобом стимулювання допитливості та інтересу до пізнання, до засвоєння нових знань, розвитку уяви, уваги, пам’яті та мислення. Зазвичай вони створюються для подачі навчального матеріалу. При цьому абстрактні символі (цифри, букви, звуки, поняття та уявлення) “оживають”, складається казковий образ світу, в якому вони живуть
Перегляд файлу

               МАТЕМАТИЧНА КАЗКА

        За тридев’ятим царством, за тридесятим государством була одна країна, називалася вона Математика. Царювала там визнана всіма цариця Арифметика. Там всюди панував порядок та дисципліна. Кожен мав свої обов’язки і чітко їх дотримувався. В  великому палаці жили придворні – цифри: 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9. Вони були дуже поважні та шановані.  Любили вони гуляти то по  одному, то парами, то групами, перешиковуючись кожен раз по іншому, і тому рідко їх можна було побачити  такими ж як і вчора.

       Як і в кожному замку, там була прислуга, яка виконувала всю брудну роботу та різні забаганки  придворних. Їх звали « + », «- », « < »  i  « > », « * » і  « : » . То вони порівнювали їх , і визнавали хто з них більший, то додавали та віднімали, множили, ділили.

           В замку також жили брати, які постійно були зайняті роботою. Вони завжди щось міряли, додавали і знову міряли. Це були  Кілометр - найстарший, далі - Метр, Дециметр, Сантиметр, а найменший – Міліметр.

Кожен мав свій об’єм роботи і гарно  з цим справлявся. Палац цариці Арифметики був дуже великий. Там було багато кімнат , які    постійно потрібно було вимірювати, дізнаватися периметр, площу. І про все це докладати своїй володарці. Роботу вони виконували старанно, крок за кроком, вимірюючи кожну кімнату. Найстарший брат- Кілометр, виконував дуже почесну місію: він вимірював відстані між сусідніми країнами та царствами. Метр постійно  вимірював довжини і обчислював площу  палацу, Сантиметр – працював над вимірюванням  невеликих предметів, а Міліметр завжди  йому в  цьому допомагав.

         А ще в замку жили цікаві букви (дублери), які часом замінювали цифри, коли вони кудись відлучалися  або просто не хотіли виконувати свої обов’язки.

        Придворні цифри дуже часто любили відпочивати, особливо біля моря. І  одного разу числа вишикувались на березі моря, утворюючи певні приклади:

 

                   7+2=                                   7+5=                             7+3= 

         Та раптом здійнявся вітер, піднялися хвилі і змили деякі числа. Здійнялася паніка – ніхто не знав, що робити далі, як розв’язати приклади. Тоді  на допомогу прийшли букви, які   вирішили врятувати ситуацію. Найперша за всіх відгукнулася буква «а» , вона завжди була першою. Вона стала на місце однакових   зниклих чисел. І тоді з’явилися нові вирази:

                     а+2                                   а+5                                  а+3

         Всім вони дуже сподобались. І тепер, коли часом немає цифр, або лінуються виконувати свою роботу, вони посилають замість себе букви.

         І  в цій країні панує мир і злагода, ніхто ні з ким не свариться і не ворогує

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Круковська Наташа
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
doc
Додано
30 січня 2019
Переглядів
3082
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку